Mi Mix 6GB, 256GB2016
2016. godina
6.4" LCD, 83.6% body
14% 821, Android 7.0 Nougat
RAM 6 GB, INT 256GB, EXT nema
4400 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi Mix 256GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi Mix 256GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi Mix 256GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Xiaomi MI MIX

Karakteristike

Specifikacije
Klasa Konceptualni smart telefon
Forma Monoblok
Materijali kućišta Keramika
Operativni sistem Android 6.0.1 + MIUI 8.0
Mreže GSM 850/900/1800/1900
HSDPA 850/900/1900/2100
LTE b1 / b3 / b7 / b20 / b38 / b40
Platforma Qualcomm Snapdragon 821
Procesor Četiri jezgra
Video akcelerator Adreno 530
Interna memorija 128/256 GB
RAM 4/6 GB
Slot memorijske kartice Nema
Wi-Fi Prisutan, a / b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Prisutan, 4.2 LE, A2DP
NFC Prisutan
Dojagonala ekrana 6.4 inča
rezolucija ekrana 2040 x 1080 piksela
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Staklo
Olefobski sloj Prisutan
Glavna kamera 16 MP, EIS, fazni autofokus
Prednja kamera 5 MP
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori Akcelerometar, senzor svetlosti, senzor blizine
Baterija Fiksna, Li-Ion 4400 mAh
Dimenzije 158.8 x 81.9 x 7.9 mm
Masa 209 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (takođe deo punjača)
  • Dokumentacija

Pametni telefon isporučuje se u velikoj crnoj kutiji koju je prilično teško otvoriti. Prvo je potrebno otvoriti kutiju i skinuti prvi sloj. Zatim je potrebno otvoriti kutiju na dva dela i tek onda imate pristup telefonu.

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Šta je MI MIX? Ako govorimo o vremenu u toku kojeg je ekran aktivan, onda možemo reći da je to impresivno i krajnje neuobičajeno rešenje. Dizajn koji podrazumeva delimičnu uokvirenost uređaja podseća na Sharp Aquos, ali to nije nimalo iznenađujuće. Čini se da je Xiaomi imao veliki uticaj na izgled ovog modela.

Budući da ovaj model nema okvir, raspored je neobičan. Prednja kamera i LED prebačeni su na donju stranu dok je slušalica deo ekrana (isto kao i kod Sharp Aquos modela). Imajući u vidu takvu odluku, čini se da nema svrhe govoriti o MI MIX.

Prednji i zadnji poklopac izrađeni su od keramike i površina je jako prijatna na dodir: nešto između stakla i metala. Pri različitom osvetljenju boja aparata se menja od tamno braon do zagasito crne. Sa druge strane, po pitanju praktičnosti aparat dobija loše ocene: poklopac je klizav i veoma brzo postaje prekriven otiscima prstiju. Naravno, problem se može rešiti navlakom ili futrolom ali je prava šteta na takav način nositi ovakav telefon. Prisutan je i skener otisaka prstiju koji odlično radi mada je u toku testiranja zabeleženo nekoliko slučajeva kada je bilo potrebno ponoviti prislanjanje prsta.

Sa desne strane nalaze se dva slota za nanoSIM karticu a sa leve strane nalaze se taster za kontrolu jačine zvuka i on/off taster.

Ispod se nalazi ugrađeni Type C port, ugrađeni zvučnik je sa desne strane a otvor mikrofona sa leve. Sa gornje strane nalaze se dva dodatna mikrofona i mini priključak za slušalice.

Kvalitet izrade MI MIX je zadovoljavajući, svi delovi odlično prstiju jedan uz drugi i nema nikakvog zazora niti dolazi do pojave škriputavih zvukova.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Nasa (grama)
Xiaomi MI MIX 158.8 81.9 7.9 209
Xiaomi Mi Max 173.1 88.3 7.5 203
Meizu M3 Max 163.4 81.6 7.9 189
Huawei Mate 9 156.9 78.9 7.9 190

Dizajn koji ne podrazumeva okvir daje utisak „lakoće“ pametnog telefona. Čak i kada ne držite telefon u rukama čini se da se to može raditi sa velikom lakoćom. Ipak, ovu iluziju razbija surova realnost: uređaj je debeo i težak. Nije poznato odakle nastaje takav osećaj budući da je debljina telefona samo 7.9 mm ali se on čini debelim. To u kombinaciji sa klizavim kućištem čini upotrebu telefona jednom rukom nemogućom misijom. Osim u slučaju da telefon držite za donji kraj.

Sa druge strane, ako pogledamo veličinu konkurentskih modela, primetna je manja dijagonala, veća visina i veća širina, pa u tom smislu MI MIX definitivno odnosi pobedu.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 6.4 inča
Rezolucija 2040 x 1080 piksela
Gustina ekrana 362
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Staklo
Olefobski sloj Prisutan
Automatska kontrola osvetljenja Prisutna
Podrška za multitouch Prisutna, do 10 istovrmenih pritisaka

Ekran bez okvira – ovo je glavna karakteristika kojom se ističe ovaj pametni telefon. Međutim, kineski proizvođači, kao i uvek, drugačije prikazuju pametni telefon na slici. U realnosti je vidljiv mali crni okvir. Da li to čini da MI MIX izgleda manje privlačno. Nikako.

Proizvođač navodi da su ivice ekrana zaobljene sa ciljem da se iskoristi prostor na ivicama ekrana, što zaista zvuči logično, a sve to je povezano sa prelaskom na 18.5:9 odnos stranica.

Reč je o fantastičnom ekranu: vrlo dobro rešenje, veliki opseg osvetljenosti, odlično ponašanje na suncu, kvalitetan olefobski premaz i prirodne boje. Slika koju prikazuje ekran MI MIX modela izgleda sjajno, bogato a gledanje fotografija preko ovog ekrana predstavlja pravo zadovoljstvo.

Operativni sistem

Smart telefon koristi Android 6.0.1 verziju operativnog sistema i MIUI 8.0 korisnički interfejs. Planiran je upgrade na Android 7.0. MIUI vam omogućava da prilagođavate uređaj sebi, menja gotovo sve, od veličine slova do rasporeda tastera i akcije kao što je dugi pritisak tastera.

Ranije kada je reč o lokalizaciji na jezike pored engleskog Xiaomi uređaji nisu podržavali Smart Dial. Sada je to promenjeno u okviru modela MI MIX.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 821
Procesor Četiri jezgra
Video akcelerator Adreno 530
Količina RAM-a 4/6 GB
Interni skladišteni kapacitet 128/256 GB
Slot memorijske kartice Nema

Po savremenim standardima, Snapdragon 821 čip se više ne smatra vrhunskim, ali mi ćemo za ovaj model reći da je njegova snaga dovoljna za sve što možete da uradite ovim telefonom. Igre, aplikacije, interfejs – sve radi brzo i bez kašnjenja.

Takođe, prijatno smo iznenađeni što se smart telefon praktično ne greje, čak i kada se više testova pokrene odjednom.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 4400 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion

Kapacitet baterije se čini impresivan, ali se ispostavlja da kod modela MI MIX trajanje baterije nije sjajno. U svakodnevnom režimu korišćenja (Twitter, pošta, čitanje, surfovanje internetom, uključeni sinhronizacija i mobilni Internet) baterija omogućava 4 sata rada. Zanimljivo je da su rezultati Mi Max modela i za 50 odsto bolji.

Uređaj podržava Qualcomm QuickCharge 3.0 tehnologiju, dok za potpuno punjenje baterije je potrebno oko 85 minuta.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 16 MP
Rezolucija prednja kamere 5 MP
Otvor blende F / 2.0
Video rezolucija Do 4k
Broj kadrova po sekundi Do 120 fps
Fokusiranje na pritisak Prisutno
Stereo zvuk Prisutan

Glavna kamera snima odlične fotografije po danu, ali kod veštačkog ili nedovoljnog osvetljenja kvalitet fotografija primetno opada. Isto važi i za prednju kameru čije fotografije su osrednjeg kvaliteta. Prilikom testiranja prednje kamere pametni telefon je dva puta ispao sa „selfi“ štapa, imajte to u vidu.

Aparat video sadržaje snima u 4K rezoluciji a kvalitet je prosečan. Generalno, kamera MI MIX modela se ni po čemu ne ističe.

Bežično povezivanje

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi B / g / n / ac, dual-band
Bluetooth 4.2 LE, A2DP
GPS Prvo pokretanje traje oko 3 sekunde
Mobilni internet GSM 850/900/1800/1900
HSDPA 850/900/1900/2100
LTE b1 / b3 / b7 / b20 / b38 / b40
dve nanoSIM kartice
USB On-The-Go Prisutan
NFC Prisutan

Kada je reč o bežičnom interfejsu ovaj model nudi sve. GPS radi brzo, tu je i podrška za SIM kartice a tu je i NFC koji odlično radi.

Zaključak

Zahvaljujući neobičnom dizajnu, zvučnik slušalice ugrađen je u ekran te zato razgovor preko ovog aparata može biti otežan zbog niske jačine zvučnika slušalice, mada se prilikom testiranja sve jasno čulo. Zanimljivo je to da je ovaj model po zvaničnoj ceni dostupan i na popularnom kineskom servisu poznatom po prodaji jeftine robe.

Sigurno je da niko nije očekivao ovako nešto ali to je veliki korak napred što javlja nadu da će se slično desiti i sa ostalim pametnim telefonima.

MI MIX je prava kombinacija snage i mogućnosti i kao da kaže: „Pogledajte šta sve mogu!“

Svakako treba dobro sagledati sve prednosti i mane ovoga modela. Sigurno je da će se dizajn bez okvira dopasti mnogima i da će se korisnici vrlo brzo navići na njega budući da je pravo uživanje gledati ga svaki put kada je aktiviran. Upotreba keramike je dobar potez u smislu taktičkog osećaja, dok se kamera i prosečno vreme rada ne mogu nazvati ni manama ni prednostima. Kao mane mogu se navesti slaba jačina zvučnika slušalice, dimenzije pametnog telefona i klizavo kućište.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024