Redmi 4A 2016
2016. godina
5" LCD, 69% body
6% 425, Android 6.0.1 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3120 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi 4A 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi 4A 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi 4A 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Xiaomi Redmi 4A

Karakteristike

  • Klasa: Smart telefon
  • Materijal kućišta: plastika
  • Operativni sistem: Google Android 6.0.1, MIUI 8.1.4.0
  • Mreže: dve SIM kartice, GSM / HSPA / LTE
  • Procesor: 4 jezgra, Qualcomm Snapdragon 425 (MSM8917)
  • RAM: 2 GB
  • Interni kapacitet: 16 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.1, microUSB konektor (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 5 inča rezolucije 720x1280 piksela
  • Kamera: 13 MP (f = 2.2) + 5 MP autofokus, blic
  • Navigacija: GPS, GLONASS, BeiDou
  • Opciono: senzori blizine, i osvetljenosti, kompas, FM-radio
  • Baterija: fiksna, Li-Pol, kapaciteta 3120 mAh
  • Dimenzije: 139 x 70 x 8.5 mm
  • Masa: 131 g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • micro-USB kabl
  • USB adapter za 220V
  • Metalni alat za izvlačenje fioke SIM kartice

Uvod

Xiaomi Redmi 4A pametni telefon dostupan je na sve većem broju tržišta pa se sada može kupiti i na zvaničnim mestima a ne samo na crnom tržištu.

Pozicioniranje Redmi 4A je jednostavno: cilj je ponuditi korisnicima sa ograničenim budžetom dobar ekran, dobru kameru i dugo trajanje baterije jednim punjenjem.

Dizajn, veličina, kontrole

Izgled Xiaomi uređaja je relativno jednostavan ali Redmi 4A nikako ne izgleda jeftino: odlikuje ga klasični oblik kućišta, minimalistički dizajn i uređeni dizajn. Sa zadnje strane vidljiva su dva kanala koji su dobro oblikovani i implementirani tako da su gotovo neprimetni. Prednji poklopac odlikuje 2.5D staklo.

Aparat je dostupan u dve boje: roze i boji zlata - zadnji poklopac i površina sa prednje strane su uvek bele boje. Poklopac je napravljen od polu-mat plastičnog materijala i relativno je klizav. Ekran je zaštićen staklom, a tokom testiranja nije dolazilo do pojava dubokih ogrebotina. Olefobski premaz je izuzetnog kvaliteta: otisci su gotovo nevidljivi a prst lako klizi po ekranu.

Kvalitet izrade uređaja je vrlo dobar, uprkos tome što je kućište izrađeno od plastike: nema presavijanja zadnjeg dela, nema nikakvog zazora niti dolazi do pojave škriputanja. Tokom upotrebe i nošenja uređaja u džepu sigurno će doći do skidanja farbe nakon čega će postati vidljiva plastika bele boje.

Redmi 4A dobro pristaje u ruku zahvaljujući relativno kompaktnim dimenzijama (139 x 70 x 8.5 mm) i relativno maloj ukupnoj masi (130 grama). Ovaj aparat predstavlja pravo zadovoljstvo za korišćenje.

Sa gornje strane nalaze se senzori osvetljenja i blizine, kamera i slušalica. Jačina zvuka je prosečna, glas je prijatan (srednje i visoke frekvencije) i nema eha.

Ispod se nalaze tasteri „Back“, „Menu“ a u sredini je taster „Home“ dok se ispod njega nalazi LED svetlo za obaveštenja o propuštenim pozivima, porukama, ili statusu baterije. U podešavanjima možete podesiti boju (plava, crvena, žuta, zelena, plava, bela ili ljubičasta) za poruke, pozive i druga obaveštenja.

Sa donje strane nalaze se micro-USB i glavni mikrofon dok se sa gornje strane nalaze - 3,5 mm, drugi mikrofon za poništavanje buke i IR predajnik (pametni telefon je daljinski upravljač).

Taster za uključivanje i isključivanje telefona, taster za regulaciju jačine zvuka nalazi se sa desne strane dok se sa leve strane nalazi slot za microSD karticu + microSIM ili nanoSIM + microSIM.

Sa zadnje strane vidljivi su otvori gde se nalazi zvučnik, a tu je i blic kao i sočivo kamere koje je blago uronjeno u kućište i poseduje hromirani okvir.

Još jednom, aparat je zaista zgodan za korišćenje zahvaljujući ergonomskom dizajnu i kompaktnim dimenzijama.

Xiaomi i Apple iPhone 5

Xiaomi Redmi 4A i Xiaomi Mi5s

Ekran

Uređaj odlikuje ekran dijagonale 5 inča. Fizička veličina – 62 x 110 mm gornji okvir - 14 mm sa donje strane - 15 mm levo i desno - oko 4 mm. Tu je anti-reflektivni premaz, ali nije posebno efikasan.

Rezolucija ekrana Xiaomi Redmi 4A - HD tj. 720 x 1280 piksela, odnos širine i visine - 16:9, gustina - 293 piksela po inču. Korišćena je IPS OGS matrica bez zazora.

Maksimalno osvetljenje bele boje - 400 cd/m2, maksimalno osvetljenje crne boje - 0,78 cd/m2. Odnos kontrasta - 533: 1. Sudeći po svim parametrima, ovde je potpuno ista konfiguracija matrice, kao i u Xiaomi Mi4i.

Uglovi matrice su blago ljubičasti i žuti, blago obrnutih boja. Generalno, međutim, slika je dobra, ugodna za oko.

Dvostrukim dodirom može se aktivirati pozadinsko osvetljenje – što je zaista zgodna funkcija, a tu je i režim čitanja.

Uglovi vidljivosti

Osvetljenje

Na svetlosti

Baterija

Model koristi fiksnu Li-Pol bateriju (model BN30) kapaciteta 3120 mAh.

Testiranje trajanja baterije pri maksimalnom osvetljenju ekrana:

  • U režimu video repordukcije uređaj radi oko 9 časova
  • U režimu igara (na primer: Marvell - Champions) -oko 5 sati
  • Veoam aktivan režim - 10 sati (igranje igara, gledanje filmova, Wi-Fi)
  • Maksimalno osvetljenje ekrana - oko 6 sati
  • U mešovitom režimu Redmi 4A radi otprilike 2 dana

Kada koristite punjač koji obezbeđuje 2A struje punjenja, potrebno vreme je oko 2 sata, a kada se koristi podrazumevani punjač struje 1A, potrebno je 3.5 sata.

U okviru „Battery“ odeljka nalazi se opcija za uštedu energije (kontrola pozadinskih procesa, raspoređivanje prebacivanja između režima), potrošnju energije (primene i uređaja, kao i dijagram toka), očuvanje energije (ograničenje aktivnih aplikacija). U podešavanjima postoje izveštaji o niskom statusu baterije, zagrejavanju (biće poslato obaveštenje kada prelazi određenu temperaturu), Sleep Timer, indikatoru baterije. Da biste smanjili potrošnju energije, onemogućite animacije.

Povezivanje

Uređaj radi sa dve SIM kartice u 2G / 3G / 4G mrežama:

  • Band GSM - 850/900/1800 / 1900MHz
  • Bands UMTS - 850/900/1900/2100 MHz
  • Bands LTE - 1800/2100 / 2600MHz

Uređaj podržava Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 4.1, USB 2.0, WiDi i VoLTE, GPS, GLONASS i BeiDou.

GPS

Glonass

BeiDou

SBas

NFC čip nije prisutan, ali postoji IC predajnik i poseban softver za kontrolu kućnih aparata pomoću pametnog telefona kao daljinskog upravljača.

Memorija i memorijska kartica

Model nudi 2 GB RAM-a memorije. Tu je i interna memorija od 16 GB, ali je korisniku dostupno samo 10 MB. Postoji slot za memorijsku karticu, maksimalni kapacitet - 256 MB. U podešavanjima možete odabrati mesto gde će se čuvati slike i video, backup, teme, muzika i tako dalje.

Kamere

Glavna kamera Xiaomi Redmi 4A poseduje 13 MP (f = 2.2), prednja: 5 MP (f = 2.2). Oba modula izrađena su od strane kompanije OmniVision Technologies. Tu je i LED blic.

Obzirom na cenu ovog modela, kamera je vrlo dobra: karakteriše je pravilan balans bele boje na većini fotografija, brz i precizan fokus, čak i pri slabom osvetljenju, normalna oštrina, malo šuma. Oni koji kupe ovaj model ne treba da se odreknu fotografisanja, uprkos tome što je 4A jedan od najpristupačnijih Xiaomi modela.

Kamera snima video u FullHD rezoluciji uz 12 fps noću i 30 fps tokom dana. U principu, korišćenjem aplikacije Open Camera smart telefon može da snima i 4K video, ali njegov kvalitet nije bolji od FullHD videa. Dostupni su auto fokus i stereo zvuk za snimanje videa.

Selfi kamera nam se dopada obzirom da obezbeđuje pristojne snimke čak i noću. Ekspozicija može da se izabere ručno, što je u nekim slučajevima zgodno. Video se snima u HD pri 10 fps noću i 30 fps tokom dana.

Interfejs je jednostavan, a osnovni elementi svi vrlo lako dostupni - HDR, blic, prekidač za prebacivanje na prednju kameru, birač između foto i video režima. Podešavanje ekspozicije je veoma lako jednim dodirom – što je opcija koja je vrlo pogodna za snimanje u uslovima slabog osvetljenja.

Dostupni režimi uključuju panorama režim, noćno snimanje, scene i drugo. Kada je reč o ružnom režimu na raspolaganju je podešavanje ISO i BS.

Primeri fotografija

Prednja kamera

Prednja kamera

Performanse

Xiaomi Redmi 4A koristi Qualcomm Snapdragon 425 (MSM8917) čipset: 64-bitni čip bazira na 28 nm tehnologiji, koji se sastoji od 4 ARM Cortex-A53 jezgra, kao i Adreno 308 grafički čip.

Uređaj je brz, nema problema sa optimizacijom. Tu i tamo možemo naići na nesavršenost rada, ali generalno instalirane aplikacije rade bez greške.

Pod opterećenjem procesora zadnji deo kućišta u zoni kamere se zagreva. Prilikom korišćenja standardnih aplikacija uređaj se nije zagrevao nešto posebno.

Sa igrama je situacija uobičajena, pri srednjim i visokim nivoima podešavanja nema nikakvih problema. Većina testiranih igara ( „Tanks“, Unkilled, Marvell - Champions i druge) radila je veoma dobro. U AnTutu testu uređaj je ostvario oko 36.000 bodova.


Softverska platforma

Xiaomi Redmi 4A koristi Google Android verziju 6 i korisnički interfejs MIUI 8.1.4.

U podešavanjima postoje opcije prilagođenja tema, notifikacione i statusne trake (možete prikazati ili sakriti brzinu veze, naziv operatera, notifikaciju vezanu za izbor stila indikatora baterije, mogu da se podele notifikacije i tasteri). Lako se mogu instalirati duplirane aplikacije (može da se klonira bilo koji program), a tu je i opcija „dvostruki prostor“ - koja klonira uređaj (moguće je importovati slike, video snimke i kontakte). Ovo je zgodno u slučaju da koristite dva profila smart telefona, na primer, na poslu koristite neke programe, a kod kuće - druge. U ovom slučaju sadržaji dva profila su potpuno odvojeni.

Postoji dečiji režim: On nudi opcije zaključavanja poruka, instaliranja samo onih programa koji bi trebalo da budu vidljivi za dete.

Tasteri „Menu“, „Home“ i „Back“ mogu da se zamene. Ovo podešavanje je smešteno „Advanced“ – „Keys“ odeljak.

Postoji režim za upravljanje uređajem jednom rukom. Interfejs je pomeren dole desno ili levo, čime dijagonala ekrana može da se smanji na 4 ili 3.5 inča.

Multimedija

Jačina zvučnika je nešto iznad proseka, međutim, mnogo zavisi od same melodije. Kvalitet zvučnika nije savršen. Zvuk se reprodukuje čisto, sa lakim naznakama basa. Nismo ustanovili da postoji preopterećenje u celom opsegu frekvencija.

Jačina zvuka slušalice je veoma visoka. U podešavanjima postoji ekvilajzer za slušalicu. Korisnik može da izabere zvuk po svom ukusu. Kvalitet nam se dopada mada bi bilo bolje da je zvuk malo dublji kada je reč o niskim frekvencijama. U svakom slučaju, zvuk je pristojan za uređaj ovog cenovnog opsega.

Xiaomi Redmi 4A poseduje FM radio. On radi veoma dobro, naravno samo sa povezanim slušalicama (teoretski moguće bez slušalica, ali prijem će pogoršati). U podešavanjima postoji opcija memorisanja radio stanica.

Zaključak

Nikakvih problema po pitanju kvaliteta prijema signala nije bilo, Wi-Fi je radio veoma dobro. Vibracija je prosečne jačine, ali u džepu zimske jakne ne možete da je osetite. Tokom testiranja nismo primetili bilo kakvu neobičnost vezanu za rad modela Xiaomi Redmi 4A.

Nakon pisanja teksta, preplavilo nas je prijatno osećanje korišćenja ovog modela: U pitanju je zaista zgodan i lep uređaj sa dobrim karakteristikama, odličnog interfejsa i pristojne autonomije. Korisnički interfejs je veoma dobar, kontrole intuitivne dok su zvučni efekti veoma pristojni.

Neki krucijalni nedostaci ovog modela nisu nađeni. Umesto da tražite nedostatke obzirom na cenu ovog uređaja shvatite to kao posledicu njegovog pozicioniranja.

Za uporedivu sumu na tržištu su dostupni modeli: HTC Razar PRO sa 3 GB RAM memorije, HD AMOLED ekranom. Ostatak specifikacija je manje više identičan. Jedino je baterija kapaciteta 2500 mAh. Sa 5000 mAh baterijom na tržištu je dostupan model - Power Ice Evo (karakteristike slične modelu Razar Pro, samo ima 2 GB RAM-a).

Od nešto skupljih modela treba da izdvojimo model Meizu M5 – izrađen od plastike, karakteristika skoro identičan modelu Xiaomi Redmi 4A, nešto moćnijeg procesora uz skener otiska prsta. U istoj cenovnom opsegu je Lenovo Vibe P1m – koji je opremljen nešto slabijim procesorom, ali i baterijom kapaciteta 4000 mAh.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024