Zenfone 3 Zoom ZE553KL 4GB, 128GB2017
2017. godina
5.5" OLED, 70.2% body
13% 625, Android 8
RAM 4 GB, INT 128GB, EXT nema
5000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 13MP
Test mobilni telefon Asus Zenfone 3 Zoom ZE553KL 128GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus Zenfone 3 Zoom ZE553KL 128GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus Zenfone 3 Zoom ZE553KL 128GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled pametnog telefona Asus ZenFone 3 Zoom

Karakteristike

Specifikacije
Klasa Srednja kategorija
Forma Monoblok
Materijal od kojeg je izrađeno kućište Aluminijum
Operativni sistem Android 6.0.1 + ZenUI
Mreža 2G / 3G / LTE (800/1800/2600), dve SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 625
Procesor Osmojezgarni
Video akcelerator Adreno 506
Unutrašnja memorija 64 GB
RAM 4 GB
Slot za memorijsku karticu Dostupan je i slot za drugu SIM karticu
Wi-Fi Tu je podrška za a / b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Tu su 4.2 LE, A2DP
NFC Ne
Dijagonala ekrana 5.5 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080
Tip matrice AMOLED
Vrsta zaštite Glass Gorilla Glass 5
Olefobski premaz/td> Prisutan
Glavna kamera Dual 12 MP. Glavna: 25mm, f / 1.7, OIS), opciona: 59mm, f / 2.8), laserski autofokus, 2.3x optički zum
Prednja kamera 13 MP, f / 2.0
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori Akcelerometar, senzor osvetljenosti, senzor blizine
Baterija Kapacitet 5000 mAh
Dimenzije 154.3 x 77 x 8 mm
Ukupna masa 170 grama

Oprema

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanja sa računarom (deo punjača)
  • Žične slušalice
  • Ključ za uklanjanje SIM kartice iz slota
  • USB-OTG kabl

Sigurno je da većina kupaca voli kada prodajni paket ne podrazumeva samo osnovne stvari već uključuje i neke dodatke, kao što su slušalice ili USB-OTG kablovi.

Izgled, materijali, kontrole, kvalitet izrade

Kada je uređaj prvi put predstavljen u toku održavanja CES 2017 događaja, njegov izgled upoređivan je sa novim iPhone modelom a sličnost je više nego očigledna. Međutim, za Asus je ovakav dizajn veliki korak napred. Na primer, ovaj proizvođač odustao je od neuobičajenog pozicioniranja tastera za kontrolu jačine zvuka što uređaj čini tanjim i urednijim ali sa tačke praktičnosti, uređaj je postao daleko prikladniji za korišćenje.

Najveći deo prednje strane zauzima 5.5-inčni ekran, iznad se nalazi prednja kamera, slušalica, indikator svetla i senzori blizine / osvetljenosti. Ispod se nalaze tri tastera osetljiva na dodir – „Back“, „Home“ i „Latest Applications“, nema pozadinskog osvetljenja.

Mini-priključak, USB Type C port i mrežica eksternog zvučnika su niže postavljani a Asus zaslužuje pohvalu što se nije odlučio za upotrebu dve identične mrežice. Jačina zvuka zvučnika je vrlo dobra.

Sa leve strane nalazi se slot za dve SIM kartice dok se sa desne strane nalazi on/off taster i taster za kontrolu jačine zvuka.

Zadnji poklopac izrađen je od aluminijuma osim plastičnih umetaka sa gornje i donje strane. Tu su i dve glavne kamere kao i skener otisaka prstiju. Kamere ne štrče van kućišta a skener radi velikom brzinom.

U toku mesec dana testiranja nije bilo nikakvih problema sa kvalitetom izrade. Svi delovi su čvrsto postavljeni jedan uz drugi, nema nikakvih zazora.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Ukupna masa (gram)
Asus ZenFone 3 Zoom 154.3 77 8 170
Lenovo P2 153 76 8.3 177
Moto Z Play 156.4 76.4 7th 165
Huawei Honor 8 145.5 71 7.5 153

Svaki put prilikom testiranja pametnih telefona sa baterijom kapaciteta 5000 mAh ispostavi se da su u pitanju debeli i nezgrapni uređaji, ali u slučaju ZenFone 3 Zoom kompanija Asus je uspela da reši ovaj problem. Aparat odlično pristaje u šaku, što je veliki plus za ovaj model.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.5 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080
PPI vrednost 401
Tip matrice AMOLED
Zaštita Glass Gorilla Glass 5
Olefobski premaz Prisutan
Automatska kontrola osvetljenja Prisutna
Multitouch podrška Prisutna, do sedam istovremenih dodira

Kada je reč o drugim proizvođačima koji koriste AMOLED ekrane, oni se obično dele na dve kategorije: u prvom slučaju matrica se koristi „onakva kakva je“ pa korisnici nemaju mogućnost prilagođavanja ekrana. Druga opcija jeste kalibracija od strane proizvođača i mogućnost podešavanja na softverskom nivou. ZenFone 3 Zoom pripada drugoj kategoriji ali je podrazumevani prikaz boja suviše bogat, što je vrlo lako promeniti u okviru podešavanja ekrana. Tu je takođe moguće i dodatno prilagođavanje boja, odabir toplijih ili hladnijih nijansi kao i aktiviranje zasebnog režima čitanja.

Uopšteno, ovaj uređaj nudi ekran vrlo dobrog kvaliteta: ima maksimalne uglove vidljivosti, odlično se ponaša pri direktnim sunčevim zracima a tu je i olefobski premaz kao i veliki opseg podešavanja osvetljenja.

Operativni sistem

Pametni telefon pokreće Android 6.0.1 i ZenUI korisnički interfejs. Već nekoliko puta su obezbeđena unapređenja a najčešće se sve odnosilo na unapređenje kamere i bolji rad aparata. ZenUI donosi mogućnost unapređenja velikog broja stvari, od prikazivanja desktopa („sve na ekranu“ ili „aplikacionog menija“) do dugog pritiska na taster za nedavno korišćene aplikacije. Drugo, svaka od aplikacija je dostupna preko Play Store servisa tako da unapređenje ne zahteva unapređivanje firmware-a. Ovi programi su dostupni za instaliranje na bilo kom pametnom telefonu.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 625
Procesor Osmojezgarni
Video akcelerator Adreno 506
Količina RAM-a 4 GB
Kapacitet internog skladišta 64 GB
Slot za memorijsku karticu Prisutan

Neko će reći da je čipset serije 800 mogao biti ugrađen u ovaj pametni telefon ali to i nije toliko neophodno. Uz FHD rezoluciju, serija 600 je sasvim dovoljna a kao bonus tu je i duže trajanje baterije.

Između ostalog, uređaj se apsolutno ne zagreva prilikom korišćenja: niti tokom igara niti tokom svakodnevne upotrebe.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 5000 mAh
Tip baterije Fiksna

Korisnici iPhone 6 već su navikli da je dopuna baterije tokom dana neophodna dok ovaj model može da obezbedi čitava dva dana rada jednim punjenjem. Prilikom testiranja, na kraju dana ZenFone 3 Zoom prikazivao je 56 odsto status napunjenosti baterije uz dodatnih 3 odsto preko noći. Ovo je zaista odličan rezultat.

Aparat ne odlikuje podrška za QuickCharge pa je za potpuno napajanje baterije potrebno oko četiri sata. Nije moguće korišćenje punjača drugih proizvođača sa podrškom za QC 2.0 / 3.0.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 12 MP + 12 MP
Rezolucija prednje kamere 13 MP
Vrednost otvora blende 25mm, f / 1.7, OIS + 59mm, f / 2.8
Video rezolucija Do 4k
Broj kadrova u sekundi 30 fps
Fokusiranje pritiskom Prisutno
Stereo zvuk Prisutan

Dual modul se u ovom slučaju ne koristi za zamagljivanje pozadine već za 2.3-puta uvećanje fotografije. Ova funkcionalnost je možda i bolja, dok je zum korisniji prilikom snimanja pejzaža.

Tokom testiranja zabeleženo je iskrivljenje fotografija prilikom korišćenja zuma što u velikoj meri utiče na detalje. Kako se ispostavlja, činjenica je da pametni telefon nezavisno određuje uslove osvetljenja i, u zavisnosti od njih, bira da li da koristi telefoto sočiva ili jednostavno bira upotrebu kamere sa većim osvetljenjem. U okviru novog firmware tu je i specijalni, profesionalni režim rada gde je moguće nezavisno odabrati kameru koja će biti korišćena.

Važno je znati da kamera ima i druge vrednosti otvora tako da prilikom fotografisanja u uslovima lošeg osvetljenja, kadrovi ispadnu tamniji ali kada je reč o snimanju pejzaža u toku dana, tu nema nikakvih problema. Tokom testiranja korišćen je svaki kadar za prvu a zatim i za drugu kameru.

Kvalitet fotografija je vrlo dobar. Uz dnevno osvetljenje, obe kamere daju dobre rezultate dok u toku večeri sekundarna kamera snima tamnije fotografije, dok glavna kamera pruža nešto manje detalja ali kvalitet fotografija je vrlo dobar. Kada je reč o snimanju u toku noći, mnogo toga zavisi od načina na koji držite telefon, a uz dobre veštine moguće je dobiti i dobre fotografije.

Aparat snima video sadržaje rezolucije do 4K, dok prilikom snimanja nema promene između modula pa je odmah potrebno odlučiti kojom kamerom ćete snimati. Takođe je važno zapamtiti da kamera nema optičku stabilizaciju slike pa se preporučuje snimanje glavnim modulom.

Rezolucija kamere je 13 MP, a tu je i Asus menadžer baterije koji pruža veliki broj mogućnosti za podešavanje svakog parametra.

Na raspolaganju je sve: od ulepšavanja tena i usana do potpune šminke.

Bežični interfejs

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Tu je b / g / n / ac, dual-band, a podržan je i Wi-Fi Direct
Bluetooth Dostupan, 4.2 LE
GPS Za hladan start potrebno je oko 3 sekunde.
Mobilni podaci Dual SIM kartica, istovremeni rad u režimu mirovanja
2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20
LTE cat.4
USB On-The-Go Prisutan
NFC Ne

Postojeći moduli rade bez ikakvih problema. Neko će možda reći da je velika mana nepostojanje NFC ali u ovoj kategoriji uređaja gotovo nijedan proizvođač ga ne obezbeđuje.

Zaključak

Nakon mesec dana testiranja nije bilo nikakvih primedbi na kvalitet prenosa glasa. Pametni telefon ima opciju snimanja svih konverzacija u okviru normalnog režima rada i njihovog skladištenja u okviru interne memorije.

Asus nudi nekoliko prednosti među kojima je i dugo trajanje baterije pa možete računati da dva dana korišćenja telefona bez potrebe za punjenjem. Druga prednost je zanimljivo rešenje dual kamere sa optičkim zumom. Asus nije prvi proizvođač koji je to uradio ali u ovoj kategoriji isti čip ima samo Xiaomi Mi6. Vrlo dobar ekran i stabilan rad uređaja takođe su veliki plus.

Veliki nedostatak sigurno je nepostojanje optičke stabilizacije u okviru kamere ali treba imati u vidu kategoriju uređaja kojoj aparat pripada. Drugi nedostatak je nepostojanje opcije brzog punjenja.

Među glavnim konkurentima su Highscreen Power Five Max i Lenovo P2. Oba modela imaju svoje prednosti i mane. Neke od prednosti ZenFone 3 Zoom u odnosu na njih jesu dve kamere sa optičkim zumom.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024