U Play 2017
2017. godina
5.2" LCD, 68.7% body
9% P10, Android 6.0 Marshmallow
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
2500 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon HTC U Play 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC U Play 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC U Play 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test HTC U Play pametnog telefona

Specifikacije

  • Android 6.0, HTC Sense korisnički interfejs
  • Ekran 5.2 inča, 1080x1920 piksela, SuperLCD (IPS), automatska kontrola osvetljenja, senzor osvetljenosti, Gorilla Glass 3
  • 3/4 GB RAM-a, 32/64 GB interne memorije, a tu je i slot za memorijsku karticu
  • MediaTek Helio P10 čipset, 8-jezgarni
  • Dve nanoSIM kartice, jedan radio modul
  • Glavna kamera je 16 MP, fazni fokus, optička stabilizacija slike, f / 2.0
  • Prednja kamera je 16 MP, UltraPixel, f / 2.0
  • USB Type-C (USB 2.0), Bluetooth 4.2, NFC, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac
  • Mreže: GSM (850/900/1800/1900 MHz), WCDMA (850/900/1800/1900), LTE CAT 6 FDD-LTE (band 1,3,5,7,8,20,28)
  • Senzor otisaka prstiju, 2 mikrofona
  • Baterija kapaciteta 2500 mAh, brzo punjenje
  • Dimenzije - 145х72х7,99 mm, težina - 145 grama

Uvod

Početkom ove godine, HTC je predstavio dva pametna telefona: U Ultra i U Play. Prvi je zanimljiv uređaj sa dodatnim ekranom a drugi je pristupačniji model sa manje zanimljivim karakteristikama. Ovog puta testiramo U Play.

Glavna odlika ovog novog modela leži u dizajnu – kompanija ga naziva Liquid Surface a reč je o zadnjem panelu izrađenom od stakla koji ime efekat prelivanja u duginim bojama a čitavu ovu površinu štiti Corning Gorilla Glass 5. Još jedna karakteristika po kojoj se ovaj model izdvaja jeste odličan kvalitet zvuka zahvaljujući USonic tehnologiji uz korišćenje brendiranih slušalica. Na ovaj način omogućeno je unapređenje zvuka, analiziranjem podataka. U teoriji, telefon vas prati 24/7, doslovce, i sakuplja podatke o načinu na koji koristite uređaj i nudi različite preporuke. Ova tehnologija je bazirana na Amazon Alexa u kombinaciji sa dostignućima kompanije HTC. Ova karakteristika još uvek je u beta režimu rada pa će kompletne njene mogućnosti postepeno postati dostupne u toku ove godine.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Ovaj pametni telefon odlikuje klasični dizajn osmišljen za modele iz 2016. godine – reč je o aparatu relativno kompaktnih dimenzija sa zaobljenim ivicama, metalnim ramom i 2.5D staklom. Zašto je odluka pala na prošlogodišnji dizajn? Čini se da je ovogodišnji trend tanak okvir i ekran koji prekriva čitavu površinu prednje strane telefona. Međutim, U Play ne pripada grupi suviše skupih uređaja pa nema ni svrhe govoriti o „beskonačnom ekranu“. Inače, HTC modele Ultra i Play nikako ne smatra vodećim modelima već je ta titula namenjena modelu koji će zvanično biti predstavljen u toku ovog meseca a pretpostavka je da će nositi jednostavnu oznaku - HTC U.

Ako govorimo o Play modelu, treba naglasiti da je zadnja strana ovog uređaja izrađena od Corning stakla pete generacije. Ovo je kompanija napisala o dizajnu zadnjeg poklopca:

„Za HTC U Play kreirana je nova vrsta dizajna koja ne samo što naglašava simetriju uređaja već korisnicima omogućava da se igra reflektovanjem ambijentalnog osvetljenja po površini, u zavisnosti od ugla pod kojim svetlost pada. Da bi se postigao ovaj efekat razvijen je novi proizvodni proces tokom kojeg se različiti pigmenti boje dodaju staklu na različitim dubinama površine sa ciljem kreiranja osećaja dubine. Za naredni period se planira upotreba specijalnog procesa formiranja stakla na ivicama uređaja korišćenjem ekstremnog pritiska pri visokoj temperaturi. Na ovaj način ne samo da se kreira savršena harmonija stakla i metalnih površina već se simulira efekat površinske napetosti svojstvene tečnosti“.

Mora se priznati da uređaj zaista izgleda lepo (tokom testiranja korišćen je uređaj bele boje koji odlikuje odsjaj zelene i plave nijanse), ali suviše prosto. Nema nikakvih dodatnih detalja. Okvir je izrađen od metala dok prednju stranu odlikuje Corning Gorilla Glass 3.

Dimenzije aparata su tipične za ovakve uređaje, međutim, mogao bi da bude i malo tanji kada se ima u vidu činjenica da ima bateriju kapaciteta 2500 mAh, a mogao je i da bude malo deblji korišćenjem baterije kapaciteta 3000 mAh. Aparat odlično pristaje u šaku zahvaljujući zaobljenim ivicama i maloj ukupnoj masi od samo 145 grama. Uprkos staklu, U Play ne klizi čak ni kada su vam ruke mokre. Potrebno je naglasiti da ovaj model ne odlikuje zaštita od prodiranja vode kao što je to slučaj kod nekih novijih modela predstavljenih ove godine.

„Play“ karakteriše olefobski premaz vrlo dobrog kvaliteta, prsti lagano klize preko ekrana dok su otisci prstiju gotovo nevidljivi.

Sa prednje strane nalazi se indikator propuštenih događaja, kamera, senzori i mikrofon. Dovoljno je glasan, zvuk je jasan a i sagovornik će vas čuti bez ikakvih problema.

Ispod ekrana nalazi se skener otisaka prstiju, „Home“ taster osetljiv na dodir, a sa leve i desne strane nalaze se tasteri „Back“ i „Menu“.

Sa donje strane nalazi se glavni mikrofon, USB-C priključak i mrežica iza koje se krije zvučnik.

Sa desne strane nalazi se on/off taster koji je blago izdignut u odnosu na površinu, odmah iznad tastera za kontrolu jačine zvuka. Nema nikakvih elemenata sa leve strane.

Gore se nalazi kombinovani slot (nanoSIM + microSD / nanoSIM + nanoSIM), a tu je i sekundarni mikrofon.

Sa zadnje strane nalazi se blic i sočivo kamera koji su za nekoliko milimetara izdignuti u odnosu na kućište.

Ekran

Novost kod HTC-a jeste mala dijagonala od 5.2 inča. Okvir ima dovoljnu širinu: sa gornje strane 14 mm, u odnosu na donju stranu 17 mm a sa bočnih strana nekih 4 mm. Tu je i antireflektivni premaz visokog kvaliteta (bolji nego kod LG G6).

Model odlikuje ekran FullHD rezolucije, tj. 1080 x 1920 piksela, gustine 423 ppi. U pitanju je IPS matrica marketinškog naziva SuperLCD.

Maksimalno osvetljenje belog je 390 cd/m2, osvetljenje crnog je 0.4 cd/m2. Odnos kontrasta je 974:1. U poređenju sa dostupnim podacima, ekran je generalno svetao a kontrast je dobar, međutim, u realnim situacijama osvetljenje nije dovoljno za korišćenje aparata na ulici.

Uglovi vidljivosti su maksimalni, slika blago gubi kontrast pod određenim uglom. Ekran nudi zasićene boje a prikaz je sličan prikazu koji nude AMOLED matrice.

Treba naglasiti da je na ekranu vidljiva matrica sa linijama pod uglom od 45 stepeni. U prvi mah se čini da je to slika na glavnom ekranu sa filterom i neka vrsta pozadinskog menija. Nakon zamene slike na desktopu postaje jasno kako ekran zapravo izgleda. Nažalost, nije moguće zabeležiti ovaj efekat kamerom.

Uglovi vidljivosti

Pozadinsko osvetljenje

Pri direktnim sunčevim zracima

U senci

Baterija

Model koristi ugrađenu bateriju kapaciteta 2500 mAh. Proizvođač navodi sledeće podatke:

  • Vreme razgovora u okviru 3G / 4G mreža: do 15 sati.
  • Vreme rada u režimu mirovanja u okviru 3G / 4G mreža: do 18 dana.

Kao po nekom pravilu, kada koristite uređaj nekih 3 – 5 dana, tačno ćete moći da odredite kako će uređaj funkcionisati pod određenim uslovima. Nakon dve nedelje testiranja HTC U Play modela nije bilo moguće saznati koji su to algoritmi koji najviše troše bateriju: 5 sati rada ekrana, zatim 3.5 a nakon toka 2.5 sati rada. Ovim načinom upotrebe, baterija je izdržala oko dva dana. Međutim, ukoliko govorimo o prosečnom vremenu rada, onda je to od 9 do 19 časova uz jedan sat razgovora, jedan sat reprodukcije muzičkih sadržaja, sedam sati u okviru 4G i oko 2.5 – 3 sata rada ekrana (maksimalno osvetljenje je uobičajeno ali se ne čini tako).

  • Reprodukcija video sadržaja moguća je u trajanju od 6 sati
  • Surfovanje internetom - oko 5 sati
  • Igre - 3 sata i 40 minuta

Proizvođač je obezbedio i podršku za brzo punjenje, a tu je i mrežni adapter 5V – 2A.

Mogućnosti komunikacije

Aparat odlikuju dva nanoSIM slota, tu je i podrška za 3G / 4G (LTE CAT 6) mreže.

  • GSM (850/900/1800/1900 MHz),
  • WCDMA (850/900/1800/1900 MHz),
  • FDD-LTE (opseg 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28)

Obezbeđen je i NFC čip (kao i podrška za Mifare) dok je ostalo standardno: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac Dual Band, Bluetooth 4.2. USB Type-C konektor (USB 2.0) za punjenje / sinhronizaciju. GPS navigacija radi bez ikakvih problema.

Memorija

Uređaj je dostupan sa 3 ili 4 GB RAM-a. Interna memorija je 32/64 GB. Brzina učitavanja je 32 GB, brzina memorije je 134 MB/s a brzina upisivanja podataka je 97 MB/s. Reč je o prosečnim brzinama, a uređaj može raditi sa memorijskim karticama kapaciteta do 2 TB.

Kamere

Glavni modul odlikuje 16 MP rezolucija, otvor blende je f = 2.0m a žižna daljina 28 mm. Tu su fazni / fokusni kontrast, kao i optička stabilizacija slike. Prednji modul ima 16 MP, sočivo sa f-2.0 otvorom blende, žižna daljina je 26 mm (široki ugao vidljivosti) a tu je i UltraPixel tehnologija.

U popodnevnim satima uređaj beleži dobre fotografije uprkos tome što je dinamički opseg nizak. Nivo detalja je prosečan, bez šuma i artefakata. Fokusiranja je brzo, ali je ponekad slika zamućena.

U toku večeri i noći, šum je sve prisutniji a stiče se utisak da softver nimalo ne pomaže uklanjanju šuma. Uravnoteženje belog radi čak i u slučaju slabog osvetljenja.

Najbolje fotografije se dobijaju u okviru makro fotografija i portreta.

Sa druge strane, „selfi“ kamera je zaista odlična: jasno je kako UltraPixel funkcija radi – „selfi“ fotografije snimljene noću su jasne i svetle.

Pametni telefon ima mogućnost snimanja u FullHD rezoluciji: 23 kadra u toku noći i 30 kadrova u popodnevnim satima. Video sadržaj snimljen u popodnevnim satima je prosečnog kvaliteta, detalji su u HD kategoriji a stabilizacija slike odlično radi. U slučaju nedovoljnog osvetljenja, video snimak izgleda prilično loše: šum u kombinaciji sa jakom kompresijom daje utisak kao daje reč o slici rađenoj tehnikom vodenih boja. Zvuk je jasan i glasan, stereo.

Uređaj radi i sa manuelnim podešavanjima: ISO (100 – 1600), brzina zatvarača od 2s do 1/8000, uz fokus i uravnoteženje belog. Tu je i RAW u DNG formatu.

Nije u potpunosti jasno kako manuelnim putem podesiti ekspoziciju prilikom podešavanja oštrine: podešavanje ekspozicije treba kopirati na drugo mesto.

Primeri fotografija

Performanse i OS

HTC U Play pametni telefon opremljen je 8-jezgarnim Helio P10 čipom kompanije MediaTek: 4-jezgarni Cortex-A53 1.8 GHz + 4-jezgarni Cortex-A53 1.0 GHz. Skoro svi prošlogodišnji uređaji imali su ovaj procesor. Kod pokretanja igara nema nikakvih problema. U okviru Antutu testa Play je zabeležio gotovo 54.000 poena.

Aparat se ne zagreva čak ni u slučaju većeg opterećenja (temperatura se kreće oko 34 – 35 stepeni).

Novi model još uvek ne odlikuje Android 7 već ima verziju 6 ali i dalje koristi HTC Sense korisnički interfejs.

Jedna od glavnih karakteristika ovog modela (i HTC U Ultra takođe) jeste Sense Companion. Evo šta proizvođač navodi o tome:

„To je verni pratilac kompanije koji stalno uči navike korisnika i akcije koje se svakodnevno vrše. Moguće je da će vas ova funkcija posavetovati da se toplo obučete i da krenete ranije na posao ako prognoza predviđa padanje snega. Podsetiće vas da sa sobom ponesete eksternu bateriju ako krećete na putovanje. Preporučiće vam odličan restoran u nepoznatom gradu i pomoći će vam da rezervišete sto. Međutim, ono što je najvažnije jeste to da se ova funkcija konstantno menja i unapređuje što dovodi do boljeg razumevanja korisnika. HTC U Play se isporučuje sa ugrađenom opcijom prepoznavanja glasa, prema tome, aparat je u mogućnosti da prepozna vaš glas čak i kada je uređaj zaključan. Dovoljno je samo nekoliko reči za pozivanje, slanje poruka prijateljima, podešavanje alarma ili pokretanje navigacije“.

Servis koristi Amazon Alexa algoritme – Amazon-ov personalni asistent i HTC-ovu bazu podataka. U teoriji, pametni telefon će osluškivati 24/7, snimati konverzaciju i sve ostalo što korisnik radi a zatim softverski obrađivati sve te informacije i u enkriptovanoj formi ih slati do HTC servera. Uopšteno govoreći, Sense Companion je zamišljen kao Google Assistant, Google Now ili Siri ali daleko pametniji. Sigurno je da postoji veliki broj korisnika kojima se skupljanje podataka o njima samima neće dopasti. Za razliku od nekih drugih proizvođača uređaja i softvera, HTC ne skriva tu činjenicu i naglašava da će beležiti podatke i analizirati svu konverzaciju i okruženje.

U ovom trenutku Sense Companion sakuplja samo informacije o radu uređaja (podatke o bateriji, sistemu, broju poziva) i nudi jednostavna rešenja. Kasnije će ova funkcija biti unapređena.

Postoji veliki broj pitanja o Sense Companion tehnologiji koja se mogu postaviti ali u ovom trenutku gotovo niko ne može da kaže kako će ona biti implementirana: u slučaju da nema mreže, da je internet veza spora, prepoznavanje netačno, praćenje toga koji podaci odlaze do servera a koji ne, itd.

Budući da nema detaljnih informacija o serveru, najbolje je onemogućiti Sense Companion.

Multimedija

Jačina zvučnika je nešto iznad proseka, kvalitet je uobičajen. Ukoliko rukom poklopite zvučnik, gotovo ništa nećete čuti.

Zajedno sa aparatom isporučuju se HTC slušalice sa USB-C priključkom. U slušalice su ugrađena dva mikrofona koji analiziraju strukturu ušnog kanala korisnika pomoću audio impulsa i vrše potrebna prilagođavanja. Sve je veoma jednostavno: povežete HTC slušalice (radi samo sa njima), otvorite HTC Usonic podešavanja i pritisnete „Analysis“. Tokom analize čuje se šum u trajanju od 1 sekunde. Analiziranje je moguće ponavljati bilo kada u toku preslušavanja muzičkih sadržaja.

Koji je efekat? On se može opisati kao da uključite ekvilajzer. Kompanija navodi: „Aparat odlikuju dva mikrofona sa ugrađenim sistemom za smanjenje šuma“. Sudeći po kvalitetu zvuka, čini se da nije sve baš tako. Testiranje u različitim uslovima i okruženjima pokazalo je da ne postoji nikakva razlika te da nema nikakvog suzbijanja šuma.

Kvalitet zvuka je vrlo dobar: bas je mekan i dovoljno elastičan, srednji tonovi su vrlo dobri a visoki su dovoljni visoki ali ne toliko da iritiraju. Najbolji dokaz je slušanje klasične muzike gde ćete jasno prepoznati svaki instrument.

Zaključak

Kvalitet prijema signala je sjajan, vibracija ima veliku snagu pa ćete je osetiti i u džepu.

HTC ostavlja dvostruki utisak: sa jedne strane reč je o dobrom uređaju (na papiru) sa sjajnim mogućnostima, a sa druge – radi se o prosečnoj implementaciji svega navedenog.

Kamera ne zaslužuje pohvalu ni po pitanju fotografije ni po pitanju slike. Međutim, sve je stvar ličnih afiniteta. O vremenu rada bilo je ranije reči, a telefon je mogao odmah biti unapređen na Android 7. Dizajn je takav kao da ga je radio neki amater, dok se za Sense Companion ne može reći da li je pozitivan ili negativan dok ne bude u potpunosti funkcionalan.

Među prednostima ovog modela su ekran vrlo dobrog kvaliteta, muzičke mogućnosti, prisustvo NFC čipa, korisnički interfejs kao i način prikaza svih notifikacija.

Cena modela je nešto viša ali, sa druge strane, HTC uređaje oduvek karakteriše visoka cena.

Među konkurencijom (barem kada je u pitanju slična cena kao kod HTC-a) su:

  • LG G5 SE H845
  • Apple iPhone SE 16/32 GB
  • Sony Xperia X.
  • Honor 8
  • Samsung Galaxy A5 2017
  • Xiaomi Mi5
  • Huawei Nova
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024