Keyone 2017
2017. godina
4.5" LCD, 55.6% body
13% 625, Android 8
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT SDXC
3500 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Blackberry Keyone
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Keyone. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Keyone vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled QWERTY-smart telefona Blackberry KEYone

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 7.1.1
  • DTEK servisi koji kontrolišu integritet softvera i hardvera smart telefona
  • Ekran 4.5 inča, IPS, 1620x1080 piksela, 433 ppi, 3: 2, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 4, 2.5D
  • Čipset Qualcomm Snapdragon 625, 8 jezgara do 2 GHz, grafički akcelerator Adreno 506
  • 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije, microSD memorijska kartica kapaciteta do 2 TB
  • Baterija Li-Ion 3505 mAh, brzo punjenje - 50% za 36 minuta, video reprodukcija pri maksimalnom osvetljenju u trajanju od 10.5 sati, rad u miks režimu oko jednog dana
  • Prednja kamera 8 MP, f / 2.2, pozadinski osvetljeni ekran, široki ugao od 84 stepeni
  • Glavna kamera 12 MP, f / 2.0, fazni autofokus, dvo-sekcijski LED blic, 4K video snimanje (30 kadrova po sekundi)
  • Fizička QWERTY tastatura, podrška za gestove, kontinualni unos
  • Posvećeni programabilni taster na kućištu za pozivanje bilo kog programa ili funkcije
  • LED indikator
  • Senzor otiska prsta
  • FM radio
  • WiFi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, NFC, Bluetooth 4.2, USB Type C 3.1
  • LTE band 1/2/3/4/5/7/8/13/17 // 20/28, TDD LTE 38/40
  • GPS / GLONASS
  • Senzori - žiroskop, magnetometar, osvetljenja, blizine, Hall senzor
  • Dimenzije 149.3x72.5x9.4 mm, masa 180 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač (brzo punjenje) sa USB kablom
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstva
  • Alat za izvlačenje fioke sa SIM karticom SIM card tray

Pozicioniranje

U Blackberry-ju uvek pokušavaju da pronađu modus koji će njihove modele načini popularnim. Prelazak na Android obeležilo je predstavljanje PRIV modela, neobičnog telefona sa kliznim mehanizmom sa QWERTY tastaturom koji je postao još jedno izdanje vodećeg modela baziranog na Android operativnom sistemu. Kao što je već rečeno, zaista neobičan model koji nije imao ni onda a nema ni sada direktnu konkurenciju, što ga čini jedinstvenim. Međutim, ovaj model ne može da se pohvali činjenicom da je popularan uprkos činjenici da je dobro primljen od strane ljubitelja Blackberry brenda.

Zatim je bilo nekoliko DTEK modela kreiranih od strane TCL Mobile koji su bili kopije Alcatel pametnih telefona ali u kombinaciji sa Blackberry servisima. Na kraju je TCL Mobile kupio Blackberry brend a većina je očekivala da će svi uređaji biti identične kopije Alcatel linije uz mali broj izmena.

Prvi uređaj, koliko god to bilo čudno, bio je rezultat razvoja koji je kreiran u okviru Blackberry-ja pre prodaje kompanije i to je model koji je dobio naziv KEYone. Reč je o modelu koji će probuditi nostalgiju kod korisnika budući da je u pitanju mali uređaj sa fizičkom QWERTY tastaturom i malim ekranom. Sigurno je da su fizičke QWERTY tastature izgubile bitku sa ekranima osetljivim na dodir a ovakvi modeli potrebni su samo onima kojima prelazak na ekrane nije dobro rešenje iz prostog razloga što su tastere naučili da pritiskaju i bez gledanja u tastaturu. Međutim, nikako se ne može porediti broj takvih korisnika sa brojem onih koji radije biraju pametni telefon, pa je mogućnost privlačenja novih korisnika jednaka nuli. Po tom pitanju KEYone je model koji nema nikakvu perspektivu i od njega se ne može očekivati velika prodaja. Sa druge strane, kada su u pitanju ljubitelji QWERTY tastatura, ovaj model može biti zanimljivo rešenje budući da nema konkurenciju vrednu pomena.

Druga ciljna grupa su mladi ljudi koji žele da se razlikuju na neki način i da drugačijim uređajem privuku pažnju pa je KEYone savršen za tako nešto, naročito onim korisnicima koji ne igraju 3D igre i ne mare za to da veličinu ekrana zamene za tastaturu. Drugih potencijalnih kupaca nema.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Nemoguće je pomešati KEYone model sa bilo kojim pametnim telefona budući da se ovaj aparat u potpunosti razlikuje od ostalih dostupnih na tržištu a odaje ga QWERTY tastatura koja se nalazi ispod ekrana.

U poređenju sa konvencionalnim pametnim telefonima, KEYone ne izgleda mali ali nije ni suviše veliki. Aparat odlično pristaje u šaku uprkos neobičnoj debljini kućišta od gotovo 1 cm (149.3 x 72.5 x 9.4 mm dok je ukupna masa telefona 180 grama). Uređaj je težak, dok aluminijumsko kućište pruža prijatan osećaj hladnoće a zadnja strana aparata izrađena je od plastike baršunaste na dodir. Razlika u materijalima od kojih je izrađeno kućište daje zanimljiv osećaj prilikom držanja telefona. Telefon zaista lepo izgleda i pruža odličan osećaj i karakteriše ga dizajn „skupog“ aparata.

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S7 Edge

Sa donje strane nalazi se USB Type C konektor a sa gornje strane nalazi se sekundarni mikrofon i 3.5 mm priključak za slušalice. Sistem za otkazivanje šuma funkcioniše odlično.

Sa leve strane nalazi se on/off taster, a sa desne je taster za kontrolu jačine zvuka kao i zasebni taster kojem se može dodeliti neka funkcija. Tu je i slot za nanoSIM kao i memorijsku karticu.

Dizajn uređaja je jedinstven, individualni elementi su namenski izrađeni tako da budu glomazni i da budu odmah vidljivi. Potrebno je obratiti pažnju na ivicu kamere sa zadnje strane koju drugi proizvođači žele da sakriju dok je ovde ona istaknuta.

Aparat ima LED indikator kojem se mogu dodeliti različite boje za različite događaje.

Pogledajte kako ovaj uređaj izgleda u poređenju sa prethodnim Blackberry modelom.

Senzor otisaka prstiju smešten je u okviru Space-a i blago štrči pa ga je veoma lako napipati. Njegov dizajn sa dve tačke sa bočnih strana čini da se lako pronalazi. Senzor otisaka prstiju radi bez ikakvih problema a otključavanje je trenutno.

QWERTY tastatura - prednosti i mane

KEYone ima tastaturu koja je zbog relativno kompaktnog slučaja smeštena u četiri reda. Ovaj raspored i nije tako zgodan za korišćenje, naročito ako se zna da je Blackberry dizajnirao daleko šire tastature koje su omogućavale kucanje sa obe ruke. Kod ovog modela tako nešto nije moguće ali sigurno je da će biti onih koji će se lako prilagoditi ovom načinu unosa teksta.

Tasteri su izrađeni od providne plastike koji zaista lepo izgledaju pri direktnoj svetlosti. Sa druge strane, kupovina uređaja sive boje može predstavljati pravu glavobolju budući da je graviranje slova teško i postoji potreba za dodatnim farbanjem slova da bi se ona videla.

Tvrdnja da se svi tasteri mogu koristiti kao optički džojstik delimično je tačna. Prilikom pregleda listi ili strana u okviru različitih programa, moguća je jednostavna navigacija tastaturom kao trackpad-om, što je zaista zgodno. U okviru podešavanja možete odrediti kontinuirani unos. Na pitanje koja je razlika u odnosu na virtualne tastature na ekranima telefona, odgovora nema. Možda se može reći da je razlika neznatna, barem kada je u pitanju kucanje.

Jedinstvena osobina ovog modela je da svaki fizički taster može biti podešen da pozove određenu funkciju ili program. Ona podržava i kratke i duge pritiske, tako da možete na raspolaganju imati osamdeset funkcija dostupnih preko jednog klika. Na primer, možete dodeliti brzo biranje jednim tasterom ili da otvarate kontakte i poruke u okviru messengera, što je vrlo zgodno a što verovatno, u ovom trenutku opravdava prisustvo tastature. Ali morate se navići da koristite ove opcije.

Tradicionalno, podržane su prečice preko tastature (Ctrl + C, Ctrl + V i druge), koje takođe olakšavaju rad sa tekstom, ali ovo je malo verovatno neophodno za najveći broj korisnika, obzirom da će mali broj njih uređivati tekstove preko tastature.

Da unosite tekst jednom rukom u pokretu je gotovo nemoguće, treba da koristite obe ruke. Ovo negira prednost fizičke tastature u odnosu na dodir ekrana. Za one koji ne mogu da žive bez virtuelne tastature, moguće je da se ona prikazuje na ekranu, ali u tom slučaju skoro da ne postoji korisna površina sa informacijama na njemu.

Sistem sugerisanih reči koje Blackberry nudi je odličan, možete veoma brzo kucate tekstove, a on radi dobro i na ekranu osetljivom na dodir tako da fizička tastatura nije neophodna ovde. Paradoks je da je upravo model KEYone kompanije Blackberry jasno pokazao da je vreme QWERTY tastatura prošlo i da nisu potrebne za masovne korisnike.

Ekran

Dijagonala ekrana je 4.5 inča, IPS, 1620x1080 piksela, 433 ppi, 3:2 odnosa stranica, automatska kontrola osvetljenosti, Corning Gorilla Glass 4, 2.5D. Nabrajanje tehničkih karakteristika ne govori ništa o kvalitetu ekrana. Kada je reč o samom ekranu nema dovoljno osvetljenja prilikom izlaganja sunčevoj svetlosti, naročito kada snimate, ekran postaje veoma mračan (isti problem postoji sa mnogim drugim Blackberry uređajima, ali proizvođač je rešio da na taj način štedi bateriju).

Na naše iznenađenje prilikom gledanja video sadržaja, ovaj smart telefon nije loš, uprkos relativno maloj dijagonali ekranu i odnosa stranica 3 prema 2. Ali za igre, na primer trke ili pucačine, ekran se jednostavno ne uklapa, nezgodno ga je koristiti u horizontalnom položaju , sve vreme tastatura je ispod ruke, težište je pomereno, a sam ekran nije dovoljno velik.

Baterija

Uređaj može da radi jedan ceo dan sa opterećenjem iznad proseka, sa normalnim ili umerenim opterećenjem - 2 dana, što nije loše. Kapacitet baterije: Li-Ion baterija kapaciteta 3505 mAh. Brzo punjenje je podržano (50% za 36 minuta). Vreme kontinualne video reprodukcije je 10.5 sati.

Memorija, RAM, hardverska platforma

Uređaj ima 3GB sistemske memorije, kapacitet interne memorije je 32GB (sistem i aplikacije zauzimaju oko 7GB), plus možete da instalirate karticu kapaciteta do 2TB.

Uređaj koristi Snapdragon 625 čipset, rešenje srednjeg segmenta, koji je za ovaj model više nego dovoljan što možete videti na osnovu rezultata sintetičkih testova.

Kamera

Prednju kameru karakteriše rezolucija od 8 megapiksela. Standardno za najnovije generacije uređaja tu su poboljšanja izgleda kože, ovalnog lica i slične sitnice. Oni se mogu isključiti. Kvalitet fotografija je normalan.

Glavna kamera ima fazni autofokus, rezolucije - 12 megapiksela. Kvalitet slika nije idealan, ali vrlo dobar za uređaj ovog nivoa. Kvalitet fotografija ne može da se meri sa kvalitetom koji nude glavni modeli vodećih kompanija kao što su Samsung i Apple ali je mnogo bolji od onoga što nude mnogi kineski proizvođači. Pogledajte nekoliko snimaka u odnosu na Galaxy S8.

Primeri fotografija

KEYone, Galaxy S8

Ovde su i druge fotografije koje vam omogućavajku da procenite kvalitet kamere.

Video snimanje je moguće u 4K rezoluicji (30 kadrova po sekundi).

Opcije povezivanja

Rad GPS modula ne izaziva probleme, pri prvom pokretanju rad počinje gotovo trenutno, kvalitet određivanja koordinata je odličan. Ovaj model podržava 4G, tu su i NFC, Wi-Fi, (dual-band), Bluetooth 4.2, USB i Bluetooth Modem Tethering - jednom rečju, standardni set tehnologija, bez ikakvih dodatnih karakteristika.

softverske karakteristike

Model je baziran na verziji Androida 7.1.1, standardne funckije operativnog sistema nećemo opisivati.

Sa stanovišta vlasničkog softvera, ovaj uređaj je potpuni naslednik modela Priv, naći ćete tačno iste programe i funkcije, prilagođene izmenjenoj verziji Android-a. Softver je dobro opisan u pregledu modela Priv, tako da nećemo ponavljati.

Utisci

Kada je reč o kvalitetu zvuka i glasa, uređaj se pokazuje u najboljem svetlu, održava pouzdanu vezu čak i tamo gde prijem nije najbolji. Sviđa nam se jačina zvuka poziva, sve je tipično za glavni model.

Blackberry smart telefoni imaju nekoliko nepobitnih prednosti. Prvi je sigurnost podataka ostvarenja enkripcijom podataka i sistema, i koji je podignuta na jedan novi nivo u odnosu na uobičajeni Android. Sa druge strane, Android zaštita je takođe jaka i dovoljna za većinu. Druga prednost KEYone modela jeste njegov neobičan izgled, obzirom da je zbog QWERTY tastature smart telefon veoma neobičan. Koliko vam je potrebna ova tastaturu, ne znamo, ali smo sigurni da neće odgovarati svima koji nisu koristili takva rešenja u prošlosti. Ovaj model je samo za verne korisnike Blackberry-ja.

Dolazimo do neverovatne situacije - ovaj uređaj izgleda neobično, jasno može da po pitanju dizajna nadmaši vodeće modele drugih A brendova, ali po prodaji neće biti uređaj koji se masovno prodaje. U principu, za one koji traže neobičan uređaj, možemo da savetujemo da pogledate Priv, prvi Android smart telefon kompanije Blackberry koji se izdvaja relativno pristupačnom cenom. Sa cenom koja je gotovo upola manje od cene KEYone, dobijate manje više uporedivo rešenje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024