Redmi 4 3GB, 32GB2017
2017. godina
5" LCD, 70.7% body
8% 435, Android 7.1.2 Nougat
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
4100 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi 4X 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi 4X 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi 4X 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test modela Xiaomi Redmi 4X

Uvod

Poslednjih godina, Xiaomi je iznenađujuće plodan. Broj modela u velikom broju raste, a za kupce razlika između njih daleko je od očigledne. Čak će se i osoba koja redovno prati novitete lako zabuniti u moru brojeva i abecednih oznaka.

Veštački naduvani opseg model kineske kompanije donekle podseća na meni restorana brze hrane. Izgleda kao gomila naziva hamburgera i raznih pita. Zapravo, reč je o gotovo istim sastojcima sa drugačijim dodacima.

Specifikacije

  • Klasa: smart telefon
  • Materijali kućišta: plastika, metal
  • Operativni sistem: Google Android 6.0.1, MIUI 8.2
  • Mreže: dve SIM kartice, GSM / HSPA / LTE
  • Procesor: 8 jezgara, Qualcomm Snapdragon 435 MSM8940
  • Grafički akcelerator: Adreno 505
  • Memorija: 2/3 GB
  • Interfejsi: Wi-Fi 801.11 b / g / n 2.4 GHz, Bluetooth 4.1, IRDA, microUSB konektor za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 5 inča rezolucije 720x1280 piksela
  • Kamera: 13 MP (f / 2.0) sa podrškom za PDAF + 5 MP, blic
  • Navigacija: GPS, GLONASS, BeiDou
  • Dodaci: senzori blizine i osvetljenja, FM radio
  • Baterija: fiksna, Li-Polnkapaciteta 4100 mAh
  • Dimenzije: 139.24 mm x 69.96 mm x 8.65 mm
  • Masa: 146g

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Micro USB kabl
  • USB adapter za 220V mreže
  • Metalni alat za izvlačenje SIM kartice

Dizajn

Ovaj uređaj je tipičan predstavnik Xiaomi Redmi linije. Dizajn je jednostavan, može se čak reći i običan. Dostupan je u tri boje: boja zlata, crna i roze ali je model u ovoj poslednjoj boji dostupan samo na određenim tržištima.

Dizajneri kineske kompanije su očito pokušali da naprave univerzalni uređaj koji ne bi izazvao odbacivanje. Tanki okvir, glatke konture, moderno 2.5D staklo, metalno kućište - standardni džentlmenski set sa minimalnim detaljima koji se ističu.

Ovaj pametni telefon se ispostavio kao bezličan, kao aparat kojem nedostaju prepoznatljive funkcije. Poređenja radi, možemo uzeti bilo koji uređaj jednog od glavnih konkurenata Xiaomi - kompanije Meizu. U principu, dizajn je sličan, ali zahvaljujući nekim sitnicama, kao što su dizajn kamere i dugme brenda ispod ekrana, uređaji izgledaju originalnije i zanimljivije.

MEIZU M5s

Uređenje kontrolnih elemenata je standardno. Većinu prednjeg dela pametnog telefona zauzima ekran. Iznad njega možete videti atraktivnu masku zvučnika i sočivo prednje kamere. U blizini se nalaze skriveni senzori osvetljenosti i blizine, ali se ne mogu lako videti.

Ispod ekrana nalazi se blok poznatih tastera osetljivih na dodir: „Task Manager“, „Home“ i „Back“. Na uređaju crne boje gotovo je nemoguće videti sive natpise na tasterima a dosta je urađeno i po pitanju uštede energije za pozadinsko osvetljenje. Jednom prilikom kompanija je za ovu svrhu koristila specijalnu boju koja reflektuje svetlo ali to nisu bili tako sjajni rezultati. Ispod tastera „Home“ nalazi se indikator propuštenih poziva.

Sa leve strane nalazi se kombinovani slot: jedan slot za microSIM, drugi za nanoSIM ili microSD. Sa desne strane nalaze se on/off taster i taster za kontrolu jačine zvuka.

Sa gornje strane nalazi se IR port, mali otvor za pomoćni mikrofon i 3.5 mm audio priključak. Donji deo odlikuju zvučnik i mikrofon a između se nalazi miniUSB konektor.

Zadnja strana aparata izrađena je od metala a sa gornje i bočnih strana nalaze se metalni umeci. Glavna kamera i blic nalaze se u levom ćošku sa gornje strane. Ispod se nalazi okrugli senzor otisaka prstiju kao i logo kompanije koji se gotovo spaja sa crnom pozadinom.

Zahvaljujući zaobljenim ivicama, aparat odlično pristaje u šaku. Tasteri za kontrolu jačine zvuka i senzor otisaka prstiju su na odličnim lokacijama, tačno ispod prstiju. Kvalitet izrade je vrlo dobar, a prilikom testiranja nije dolazilo do pojave škriputavih zvukova niti je bilo kakvih zazora. Tasteri su dovoljno čvrsti, a skener prstiju radi brzo i bez grešaka.

Ekran

Aparat karakteriše IPS ekran dijagonale 5.5 inča kao i 1280 x 720 rezolucija. Izrađen je korišćenjem OGS tehnologije, tj. bez vazdušnog međuprostora. Za niskobudžetni uređaj kvalitet matrice je pristojan: osvetljenje je jednako, duboka crna boja (po IPS standardima) i potpuno odsustvo bilo kakvih šumova u okviru bele boje. Uglovi vidljivosti su odlični ali pri velikom uglu dolazi do blagog iskrivljenja slike. Kompaniji se može zameriti nedostatak FullHD u okviru ovog modela, ali kada se u obzir uzme cena modela, to se teško može nazvati nedostatkom.

Nivo osvetljenja je dovoljan za rad pri direktnim sunčevim zracima. Minimalni nivo osvetljenja omogućava upotrebu aparata u mraku bez ikakvih problema.

Temperaturu ekrana možete promeniti u okviru podešavanja pametnog telefona. Mada, nema neke velike koristi od toga budući da sve savršeno funkcioniše po fabričkim podešavanjima.

Uređaj nudi multi-touch podršku – do 10 istovremenih pritisaka a tu je i olefobski premaz. Kvalitet kamere možete videti u okviru test fotografija koje su snimane u toku oblačnog dana, tj. po uslovima koji su daleko od idealnih.

Kamera

Model ima i 13MP CMOS kameru sa f/2.0 otvorom blende kao i podršku za PDAF.

Vrhunska kamera ovde nije očekivana kad je reč o niskobudžetnom uređaju ali kvalitet fotografija nikako nije loš. Naravno, pri slabijem osvetljenju očekivan je lošiji kvalitet fotografija. Ponekad se dešava da sistem za uklanjanje šuma ima previše uticaja na izgled fotografije. Uopšteno govoreći, nema nekih velikih nedostataka: automatski fokus radi brzo i precizno, uravnoteženje belog je u većini situacija ispravno, fotografije su umerenog kontrasta i oštrine.

Video se snima u 1080p rezoluciji brzinom od 30 kadrova u sekundi.

Interfejs kamere je jednostavan ali veoma prikladan. Sa jedne strane, nije prenatrpan suvišnim elementima a sa druge, sve što vam treba je na dohvat ruke. Manuelni režim rada ne zaslužuje pohvalu a u okviru njega možete vršiti podešavanje uravnoteženja belog i ISO vrednosti.

Zvuk

Zvuk je čist ali ne donosi nikakve posebne pogodnisti. Ne zaslužuje velike pohvale a najveća mana odnosi se na neodgovarajuće niske frekvencije. Uopšteno, Redmi 4X sigurno će zadovoljiti većinu korisnika bez obzira na žanr muzike koji odaberu.

Softver nudi mogućnost prilagođavanja ekvilajzera i optimizaciju zvuka za određene slušalice (uglavnom brendirane).

Bežično povezivanje

Po pitanju bežičnog interfejsa aparat nudi Wi-Fi 801.11 b/g/n 2.4 GHz, Bluetooh 4.1. NFC nije prisutan ali tu je IR port. Podržani su sledeći standardi komunikacije: GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, LTE-A Cat 4. Kvalite komunikacije je odličan

Po pitanju navigacije, uređaj odlično radi sa sva tri sistema: GPS, GLONASS kao i kineskim BeiDou. Sateliti su brzi a komunikacija se ne gubi ni u jednom trenutku.

Performanse

Redmi 4X je klasični aparat koji se malo razlikuje od Redmi 4 modela. Malo je verovatno da ćete na njemu moći da igrate najnovije igrice pri maksimalnom podešavanju ali za svakodnevne zadatke biće sasvim dovoljan.

Samo srce uređaja čini osmojezgarni procesor Qualcomm Snapdragon 435 sa frekvencijom od 1.4 GHz. Tu je i Adreno 505 grafički akcelerator dok količina RAM memorije ide od 2 – 3 GB, u zavisnostei od modela (prilikom testiranja korišćen je model sa 3 GB RAM-a).

Možete nezavisno proceniti performanse pametnog vašeg pametnog telefona na osnovu datih snimaka:

Trajanje baterije

Vreme trajanja baterije je jedan od aduta Redmi 4X a za to veliku zaslugu ima baterija kapaciteta 4100 mAh ali i optimizovanom korisničkom interfejsu i rezoluciji ekrana.

Podaci navedeni od strane proizvođača:

  • 36 sati vremena
  • 15 sati ivdeo reprodukcije
  • 13 sati igranja igara
  • 18 dana rada u 4G režimu
  • 15 sati GPS navigacije

U stvrnosti, pri maksimalnoj jačini svetlosti rezultati su sledeći:

  • Gledanje HD videa - 12 sati
  • Pretraživač (prilikom testiranja stranica se ažurirala svakih 5 skeundi) - 8.5 sati
  • Igre - 6.5 sati

Tokom jednog dana testiranja uz povremene razgovore i punjenje telefona uveče, ovaj način upotrebe se pokazao kao najbolji za Redmi 4X. Možda za ovo treba zahvaliti optimizovanom režimu rada u mirovanju ali da se telefon koristio svakih 15 minuta, sigurno je da bi rezultat bio daleko lošiji.

  • 10 konverzacije
  • Sat vremena čitanja uz standarndi nivo osvetljenja
  • sat vremena surfovanja internetom
  • Sat ipo slušanja muzike i podcastova (ekran isključen),
  • 30 minuta surfovanja društvenim mrežama,
  • Perodično odgovaranje na poruke i elektornsku poštu
  • Oko 10 fotografija
  • 20 minuta korišćenja Google Maps
  • U pozadini su radili Gmail, Telegram i Twitter-klijent.

Rezultati testiranja – telefon je radio 15 sati nakon čega je baterija pokazivala 60 odsto napunjenosti. Ukupno vreme rada ekrana iznosilo je 4 sata.

Poenta je da, ukoliko vam je to potrebno, od ovog telefona možete izvući mnogo više i to, pre svega, zahvaljujući režimu za uštedu energije. Drugo, uz pomoć obezbeđenog alata možete ograničiti aplikacije koje u velikoj meri troše bateriju.

Jedini nedostatak u ovom segmentu je nepostojanje brzog punjanja.

Softver

Uređaj pokreće Android operativni sistem sa vlasničkim MIUI korisničkim interfejsom koji je jedno od najboljih dostignuća Xiaomi Redmi 4X modela. Ako iskusni korisnici odlično znaju šta da očekuju od njega, onda će oni koji po prvi put koriste MIUI biti veoma iznenađeni.

Stvar je u tome što se on u velikoj meri razlikuje od Android interfejsa. Pre mnogo godina Xiaomi je doneo odluku da osmisli idealni korisnički interfejs kombinovanjem najboljih odlika iOS i Android interfejsa. Od tada je razvojni put išao u tom smeru lagano se prilagođavajući odlukama kompanije Google. Među brendiranim korisničkim interfejsovima, ovaj predstavlja jednu od najozbiljnijih revizija Android-a a novi korisnici mogu imati poteškoće u snalaženju.

Nakon otključavanja zaključanog ekrana brišu se sve notifikacije ali je tu minijaturni statusni bar sa minijaturnim ikonama. Lista notifikacija koja nikada nije prazna, različiti tabovi koji su grupisani po tipu prikazuju se jedan po jedan. Reč je o konceptu radnog prostora u okviru kojeg nema mesta za aplikacioni meni. Sat se nalazi u uglu ekrana koji se pojavljuje i nestaje u zavisnosti od renderovanih widget-a na ekranu. Čini se da je to sve, naročito u svetlu činjenice da se sve može podešavati u okviru stavke za podešavanje uređaja. Međutim, tu je i veliki broj drugih detalja koji mogu biti zbunjujući.

Ovoga puta neće biti reči o MIUI korisničkom interfejsu, takav članak očekuje se u narednom periodu.

Uređaj nudi trenutno dostupne Google Play servise.

Jedini problem prilikom testiranja bio je spontani restart pametnog telefona, sve ostalo je radilo bez ikakvih problema.

Utisci

U okviru kategorije niskobudžetnih telefona, Xiaomi pametni telefoni su postavili određeni standard. Sa druge strane, treba uvek imati na umu cenu drugih kineskih uređaja koji su obično povoljniji.

Redmi 4X nudi odlike srednje kategorije uz odličan odnos cene i kvaliteta bez ikakvih očiglednih mana. U pitanju je klasični telefon koji se može koristiti za rad i koji ne nudi ništa atraktivno ali odlično vrši svoj posao.

Postoji veliki broj konkurentskih modela u okviru ove cenovne kategorije a izbor je veliki, prema željama korisnika. Meizu M3x Mini je jedan od prvih. Nekada je to bio jedan od najuravnoteženijih modela u okviru niskobudžetnih telefona ali sada je već blago zastareo. Ovo je naročito primetno u okviru niskobudžetne verzije operativnog sistema – do sada ga je odlikovao Android 5.1 ali u planu je prelazak na verziju 6. Ako vam je ovo suviše zbunjujuće, onda možete obratiti pažnju na Meizu M5 – nudi gotovo sve isto ali uz veću dijagonalu ekrana. Razlika izimeđu ovog i Redmi 4X nije toliku u izboru hardvera koliko u samoj ideologiji. Meizu uređaji imaju drugačiji korisnički interfejs kao i jedan multifunkcionalni taster umesto uobičajenog bloka tastera osetljivih na dodir.

Za one kojima su dosadili „vrhunski kineski“ modeli, jedna od mogućnosti je Asus Zenfone 3 Max. Cena je nešto viša, ekran je nešto veći a dizajn je blago drugačiji. Međutim, nudi atraktivniji izgled, daleko izdržljiviju bateriju, najnoviju verziju operativnog sistema (prelazak na verziju 7 nedavno je obezbeđen), jako lepo izgleda (daleko je bliži fabričkom Android-u) a sa sobom donosi i brendirani korisnički interfejs i poznati brend.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024