Galaxy S8+ Dual SIM2017
2017. godina
6.2" OLED, 84% body
25% 8895 Octa, Android 8
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
15W, 3500 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy S8 Plus Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy S8 Plus Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy S8 Plus Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled glavnog modela - Samsung Galaxy S8 / S8 + (SM-G950 / G955)

Fotografije u zatvorenom

Specifikacije

  • Android 7, Samsung Experience 8.1
  • Ekran S8 - 5.8 inča(146.5mm) Quad HD + (2960x1440), 570 ppi, automatska kontrola osvetljenja, SuperAMOLED, adaptivno podešavanje osvetljenja i boja, korekcija boja, Corning Gorilla Glass 5
  • Ekran S8 + - 6.2 "(158.1 mm) Quad HD + (2960x1440), 529 ppi, automatska kontrola osvetljenja, SuperAMOLED, adaptivno podešavanje osvetljenja i boja, korekcija boja, Corning Gorilla Glass 5
  • Čipset Exynos 8895, 8 jezgara (4 jezgra na 2.35 GHz, 4 jezgra na 1.9 GHz), 64 bita, 10 nm
  • 4 GB RAM-a (LPDDR4), 64 GB interne (UFS 2.1) memorije, memorijska kartia kapaciteta do 256 GB, kombinovani slot
  • NanoSIM, do dve kartice, jedan radio modul
  • Baterija Li-Ion 3000 mAh (S8), 3500 mAh (S8 +), ugrađen modul za bežično punjenje WPC / PMA, brzo punjenje do 100% za 75 minuta
  • Prednja kamera, 8 MP, autofokus, f / 1.7
  • Glavna kamera, 12MP, DualPixel, f / 1.7, OIS, LED blic, 4K video snimanje, multiframe
  • Samsung Pay (NFC, MST)
  • Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac (2.4 / 5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM, Bluetooth® v 5.0 (LE do 2Mbps), ANT +, USB Type-C, NFC
  • GPS, GLONASS, Galileo
  • Senzor otiska prsta (na panelu sa zadnje strane)
  • Skener zenice, lica
  • Akcelerometar, barometar, žiroskop, geomagnetni senzor, Hall senzor, senzor broja otkucaja srca, senzor blizine, senzor RGB svetlosti, senzor pritiska
  • Dve istovremene konekcije Bluetooth omogućena uređaja, mogućnost istovremenog prenosa zvuka iz različitih programa na različite delove dodatne opreme
  • LTE cat.16 (zavisi od podrške operatera)
  • Zaštita od vode IP68
  • Dimenzije: S8 - 148.9x68.1x8 mm, masa 152 grama; S8 + - 159.5x73.4x8.1 mm, masa 173 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Brzi punjač sa USB Type C kablom
  • Alaz za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Žične stereo slušalice AKG
  • OTG-adapter za povezivanje
  • USB Type C to microUSB adapter
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Od Galaxy S4 modela, najuspešniji pametni telefoni Galaxy linije bili su S7/S7 EDGE, u tome ih je u stopu pratio Note 7 model koji je povučen sa tržišta. Na kraju 2016. godine, umesto Note 7, sve reklamne kampanje bile su usmerene na „stari“ S7/S7 EDGE, i odjednom se ispostavilo da je njihov potencijal daleko od iscrpljenog. Osim toga, ovi uređaji se prodaju dobro i danas, i skoro svuda u svetu S7 EDGE se bolje prodaje. U toku 2017. S7/S7 EDGE će postati najmasovniji uređaji u istoriji Galaxy linije - najverovatnije u trećem ili četvrtom kvartalu. Šta to znači za S8/S8+? To podrazumeva jednu jednostavnu stvar a to je da će novi modeli morati biti poželjniji od modela prethodne generacije a to će biti postignuto na račun cene, pre svega. Ako je u toku 2016. razlika u ceni između Galaxy S6 i Galaxy S7 bila gotovo neprimetna, u toku 2017. godine S7 i S8 će se očigledno razlikovati. Strategija cena kompanije Samsung se menja, S8+ formalno zauzima mesto Note 7 modelu, a očekuje se i da S7 EDGE ustupi mesto S8.

Kada je reč o kompaniji Samsung, ovo pozicioniranje je opravdano jer ne postoji zadatak da se postigne maksimalna prodaja za S8/S8+ u prva dva kvartala, ovi uređaji će biti u blagom deficitu (što ne znači da neće moći da se kupi bez problema, ali potražnja će sigurno biti visoka). Sve ovo ukazuje da cena uređaja neće brzo pasti, te da će se ponoviti ista situacija kao i sa S7/S7 EDGE.

Tržišni uslovi za Samsung nisu promenili način pozicioniranja njihovih vodećih modela, to su tehnološki najnapredniji uređaji koji se mogu pronaći. Maksimalne mogućnosti za maksimalnu cenu. Treba naglasiti da je osmica bazirana na u potpunosti novoj platformi u okviru koje su uračunata najnovija dostignuća ove kompanije. Većina novih modela će biti bazirana na njoj, sledeći je Note 8, dok će drugi modeli imati samo određene funkcije dostupne kod S8/S8+ modela.

Akcenat kod ovih modela je na dizajnu koji je daleko više naglašen nego sve ono što telefon poseduje i šta je sve u mogućnosti. Za potencijalne kupce to je veoma važno i čini se opravdano.

Dizajn, veličina, kontrole

Prva stvar koja se primećuje jeste nedostatak Samsung oznake sa prednje strane budući da jednostavno nije bilo mesta za nju. Štaviše, uređaj sa prednje strane neće imati nikakve oznake. Sa druge strane, nijedan model na tržištu mu nije sličan pa se on sam po sebi već razlikuje.

Budući da je sva pažnja kod osme generacije usmerena na ekran koji zauzima najviše prostora u okviru uređaja, ono što se takođe vidi jesu i mali umeci sa gornje i donje strane. Sa gornje strane takođe su vidljivi prednja kamera, zvučnik, skener dužice oka, senzor osvetljenosti i senzor RGB boje. Donji deo je prazan, nema nikakvih kontrola niti se tu nalazi senzor otisaka prstiju. On je prebačen na zadnji poklopac i smešten blizu kamere. U suštini, donji deo je dizajniran tako da bude simetričan sa gornjim, ali tu nema ničega, mada se tu ništa i ne može ubaciti.

Način na koji je ekran zaobljen podseća na Note 7 model. Aparat je mali ali odlično staje u šaku. Dimenzije S8 uređaja su 148.9 x 68.1 x 8 mm, a njegova ukupna masa iznosi 152 grama. Dimenzije S8+ modela su 159.5 x 73.4 x 8.1 mm, a njegova ukupna masa iznosi 173 grama. Obično S8 ne pruža dobar osećaj, što je tipično za modele sa 5-inčnim ekranima budući da su oni blago produženi u o odnosu na visinu. Sa S8+ situacija je gotovo ista, ali je sličniji modelima sa 5.5 inčnim ekranima. Na primer, veličina iPhone 7 Plus je 158.2 x 77.9 x 7.3 mm, što je veoma blisko. S7 EDGE i novi model su veoma slični po pitanju veličine.

Nekima će se korišćenje S8+ dopasti bez futrole jer zajedno sa futrolom uređaj deluje suviše masivan, neudoban za korišćenje i može lako da isklizne. Bez futrole ili silikonske navlake dobija se zaista kompaktan uređaj kada se u obzir uzme veličina ekrana. Telefon ne klizi tako lako iz ruke, moguće je koristiti ga jednom rukom kada je reč o standardnoj primeni, na primer, pozivanje brojeva ne podrazumeva nikakve poteškoće a moguće je menjati interfejs jednom rukom kada se veličina svih tastera smanjuje i svi postaju dostupni. Nemoguće je dohvatiti vrh S8+ modela prstima, nemojte ni da pokušavate jer ćete ispustiti uređaj. Međutim, za tim nikada i nema potrebe čak ni kada je reč o uređajima manje dijagonale budući da se većina operacija vrši preko ekrana. Izuzetak su igre u koju kojih se sve radi prstima dve ruke.

Odsustvo mehaničkog tastera ne znači da ne postoji takav taster, on se nalazi na ekranu a u okviru podešavanja možete odrediti da aktivira ili deaktivira AlwaysOn Display režim rada. Pozitivna strana ovog tastera leži u tome da on poseduje senzor pritiska koji je postavljen ispod samog ekrana. Pritisnite ekran prstom i sve funkcioniše, doduše, malo sporije. Kao i kod iPhone-a, pritiskom na taster osetljiv na dodir i povratna informacija u vidu vibracije drugačije su konfigurisani, a čini se da se sve izvodi istovremeno, pa je to nešto na čemu bi proizvođač morao da poradi. Sa druge strane, potreba za centralnim tasterom u okviru režima mirovanja je eliminisana, budući da je najlakše podesiti uređaj da se otključava pomoću funkcije prepoznavanja lica. Imajući u vidu da su tasteri osetljivi na dodir, mogu se menjati pa tako Back taster može biti sa leve ili desne strane centralnog tastera.

Postojala je zabrinutost po pitanju lokacije tastera zadnje kamere, ali nakon testiranja gotovo je nemoguće dati procenu. Prst će lako pronaći senzor (u pitanju je taster na dodir koji se oseti) ali kod S8+ modela teško ga je pronaći budući da je uronjen u kućište. Takođe možete podesiti prepoznavanje lica (nemojte ovu opciju mešati sa skenerom dužice očiju), pa se pametni telefon automatski otključava kada vas vidi. Prepoznavanje radi odlično u dobro osvetljenim prostorijama a kvalitet zavisi od podešavanja. Na žalost, moguće je podesiti sliku samo jednog lica. Zašto „na žalost“? Ako ste otečeni od spavanja i ako horizontalno pogledate u ekran telefona, aparat vas neće prepoznati kao vlasnika. Drugi problem je veče kada je za prepoznavanje potrebno duže vremena a ukoliko imate kapu ili slušalice, telefon vas neće prepoznati.

U većini slučajeva, prepoznavanje se vrši gotovo trenutno ali u poređenju sa senzorom otisaka prstiju, mora se reći da je sigurniji i da radi gotovo istom brzinom. Brzina otključavanja može biti različita, što je i primetno, ali uvek je to oko 1 sekunde. Sigurno je da će biti i onih korisnika koji će biti razočarani ovakvom brzinom, naročito oni koji su navikli svuda za istu brzinu.

Prva stvar koju veliki broj korisnika pokušava da uradi jeste da prevare skener lica. Ako postavite fotografiju umesto da telefon primaknete licu, aparat će vas prepoznati. Da li je ovo problem kada je u pitanju sigurnost? I da i ne. Kada su u pitanju obični korisnici, činjenica da neko dobije pristup vašem telefonu preko fotografije slična je onome da neko podmetne vaše otiske prstiju a to je u ovom slučaju veoma lako. Međutim, gotovo je sigurno da se niko neće opterećivati ovim. Oni koji su zabrinuti za svoju sigurnost mogu aktivirati skener dužice očiju. Tada prepoznavanje traje nešto duže ali nivo zaštite se povećava (odlično funkcioniše u mraku, ali kada su u pitanju ljudi koji nose naočare, prepoznavanje traje primetno duže). Ovo je sve pitanje toga šta korisnik odabere i koje mogućnosti ima na raspolaganju. Skener lica sigurno će većini biti sasvim dovoljan prilikom svakodnevne upotrebe.

Boje u kojima će S8 / S8+ biti dostupni su standardne uz nekoliko novih boja. Ne treba sve boje očekivati na svim tržištima, to je sigurno.

Koju boju odabrati? Nekome će se dopasti standardna crna boja budući da zaista izgleda dobro ali i svetle boje su lepe, naročito pri direktnim sunčevim zracima. Veliki plus jeste činjenica da je proizvođač koristio Corning Gorilla Glass 5 staklene panele. Jedan od nedostataka koji prate ovakve telefone jeste činjenica da bi veoma lako mogli da se razbiju. Kod ovoga modela to nije slučaj, što su dokazali i S7 / S7 EDGE kao i prethodni modeli koji su preživeli padove sa velikih visina. Jasno je da sve zavisi od važe sreće ali ima i drugih, sličnih modela koji se ponašaju bolje nego iPhone koji se razlikuju po nivou izdržljivosti ekrana.

Kao i kod prethodnih uređaja, tu je 3.5 mm prekidač ali glavni je USB Type C konektor. Među ostalim karakteristikama tu je i IP68 zaštita od prodiranja vode. Kombinovani su slotovi za SIM kartice, možete dobiti dva slota za SIM kartice ili jedan slot za SIM karticu a drugi slot za microSD memorijsku karticu. Format SIM kartica je nanoSIM.

Uređaj ima dva mikrofona koji su pozicionirani sa donje strane, a sistem za smanjenje šuma odlično funkcioniše tako da će vas sagovornik čuti i kada se nalazite na bučnoj ulici dok pada kiša.

Sa zadnje strane nalazi se kamera koja blago štrči iz kućišta ali njen okvir više nije tako glomazan, što je primetna razlika. Sa leve strane kamere nalazi se senzor otkucaja srca.

Sa desne strane ekrana nalazi se 8 MP kamera kao i 3.7 MP skere dužice oka kao i IR osvetljenje za osvetljenje lica. Radi veće preciznosti povećana je rezolucija skenera dužice oka, dok je brzina prepoznavanja slična onoj kod Note 7 modela. Senzor osvetljenja (istovremeno i RGB senzor) takođe je ovde postavljen.

Sa iste strane nalazi se on/off taster, sa leve je taster za upravljanje jačinom zvuka a malo ispod nalazi se taster za pokretanje Bixbi asistenta.

Metalno kućište izrađeno je od aluminijuma serije 7000, za razliku od sedmice ima sjajni premaz ali pitanje je kako će premaz izgledati nakon određenog vremena upotrebe.

Aparat ima jedan zvučnik, nalazi se sa donje strane, dovoljno je jasan i glasan u svim situacijama.

Kada je reč o dizajnu, korišćeni su vrhunski materijali te ovaj model nema direktnog konkurenta, trenutno. iPhone 8 se očekuje na jesen dok je trenutna generacija iPhone modela inferiorna po mnogim pitanjima.

Ekran

Samsung je osmislio novi marketinški izraz za nove, vertikalno razvučene ekrane – Infinity Display ili beskrajni ekran. Ne zauzima čitavu prednju površinu ali osećaj je kao kada sa malog TV ekrana pređete na TV ekran velike dijagonale. Budući da veličina uređaja nije mnogo menjana, sigurno je da veći ekran ima veliki uticaj. Zahvaljujući QHD+ rezoluciji (2960 x 1440 piksela, 570/529 ppi), ekran je zaista kvalitetan, tu nema nikakvih primedbi. SuperAMOLED matrica je poslednje generacije a tehnologija je unapređena u poređenju sa Note 7 modelom. Algoritam za prilagođavanje osvetljenja se menja u zavisnosti od uslova ambijentalnog osvetljenja, AlwaysOn Display režim je proširen – uređaji su postali još bolji po tom pitanju. Tasteri na ekranu su skriveni u okviru aplikacija ali za njima gotovo nikada da i nema potrebe. Novi uređaj odlikuje ekran dijagonale 5.8 inča dok stariji model nudi ekran dijagonale 6.2 inča.

Kod S8 / S8+ modela korišćena je tehnologija koja je prvi put upotrebljena od strane TV kompanija. Pored činjenice da telefon analizira sliku na ekranu, on dodaje ne samo indikator osvetljenja već i indikator RGB boja koji na osnovu eksternih uslova formira sliku. Pored toga, uređaj pruža podršku za standardni Mobile HDR Premium koji se prvi put pojavio početkom godine kod 4K uređaja.

U okviru DisplayMate analiziran je ekran S8 modela i još jednom je rezultat pokazao da je Samsung uradio nemoguće jer je reč o tehnološki najnaprednijem ekranu među mobilnim telefonima. Sledi nekoliko glavnih prednosti:

  • U okviru automatskog režima rada, maksimalno osvetljenje ekrana je do 1000 nita, a informacije su čitljive i pri direktnim sunčevim zracima;
  • Korišćena je DCI-P3 Color gama boja koja se koristi i u okviru 4K TV uređaja (u okviru DCI-P3 testiranja postignuta je pokrivenost od 113 odsto, što znači prikazivanje svetlih, živahnih i realnih boja pod bilo kakvim uslovima osvetljenja);
  • Funkcija unapređivanja slike na ekranu koji sadržaje koji nemaju HDR komponentu prebacuju u HDR sliku.
  • Tu su i dva senzora osvetljenja – sa prednje i zadnje strane telefona sa ciljem boljeg određivanja uslova osvetljenja i prilagođavanja boja na ekranu;
  • Noćni režim sa filterom plave boje koji ne smeta tokom spavanja.
  • Zasebni čip za upravljanje AlwaysOn ekranom koji omogućava manju potrošnju energije,
  • Unapređeno automatsko podešavanje ekrana prema ličnim željama budući da vaš pametni telefon uči na osnovu primera kako volite da gledate filmove, Web strane, šta volite u okviru igara.

To je samo jedan deo karakteristika koje su detaljno opisane u okviru DisplayMate testa, pa se za ekran može reći da je izvrstan. Koliko god da se nekim korisnicima dopadao ekran S7 EDGE modela, on bledi u poređenju sa S8 a razlike su jasno vidljive kada je reč o beloj boji.

Kod S7 EDGE modela bela boja gotovo da prelazi u žućkastu ali to se može primetiti samo direktnim upoređivanjem. U toku svakodnevne upotrebe sedmice, ali i drugih telefona, teško da ćete tako nešto primetiti i telefoni nemaju nikakav problem sa prikazom boja. To je tako sve do poređenja sa osmom generacijom koja ima luksuzni ekran po svim tačkama.

Geometrija ekrana je 18.5:9, što je neobično i postavlja pitanje toga kako je interfejs izmenjen. U okviru standardnog menija dostupna je serija dodatnih ikona. Da li su one pogodne za upotrebu? Naravno, budući da ekran sadrži veći broj korisnih informacija.

Prilikom gledanja video sadržaja preko YouTube servisa, slika se prilagođava ekranu pa prikaz možete razvući preko celog ekrana ili ga ostaviti sa strane, ali ne dolazi do iskrivljenja slike.

Ne postoje režimi rada koji nisu prikladni za ekran, prikaz preko celog ekrana je odličan za pregled mapa, filmova i bilo kojih vizuelnih informacija. U pitanju je odličan ekran koji nudi veliki broj prednosti.

AlwaysOn Display režim rada može biti u formi sata ili slike, može biti vidljiva poruka neke aplikacije a sve poruke u poređenju sa prethodnim modelom savršeno rade. Kod konkurencije nema ništa tome slično.

Budući da telefon odlikuje u potpunosti redizajnirani interfejs, ekran je daleko više integrisan sa drugim komponentama uređaja (npr. zaseban čip za AlwaysOn Display Control) a kao rezultat toga smanjena je potrošnja energije. Možete videti koliko ekran utiče na pražnjenje baterije, to je pravi rekord.

Kao i kod sedmice, moguće je vršiti izmenu rezolucije. Podrazumevana rezolucija je FHD+, ali razlika u poređenju sa QHD+ u okvir svakodnevne upotrebe nije primetna. Najbolje je podesiti QHD+ za igrice ili VR tačke.

Pri direktnim sunčevim zracima ili bilo kakvim drugim uslovima informacije na ekranu su čitljive, a ukoliko je aktivirana automatska kontrola osvetljenja onda ćete sigurno moći da uživate u slici punoj boja koje ostaju nepromenjene.

Baterija

Ugrađena je baterija kapaciteta 3500 mAh koja ima bežično punjenje ugrađeno u kućište, brzo punjenje. Sve je tipično za vodeći model kompanije, osim nekoliko novih režima za uštedu energije koji produžavaju vreme rada. Na primer, moguća je reprodukcija video sadržaja u trajanju od 18 – 19 sati uz maksimalno osvetljenje. U proseku mobilni telefoni rade jedan do dva dana, u zavisnosti od navika korisnika i onoga za šta se telefon koristi. Nema ništa specijalno ali određena unapređenja su vidljiva.

U toku testiranja S8+ je izdržao pola dana uz 4 sata rada ekrana (osvetljenje na 60 odsto, automatsko osvetljenje), veliko opterećenje po pitanju prenosa podataka kao i pokretanje različitih testova koji su opterećivali procesor i u velikoj meri trošili energiju.

Kada je reč o standardnoj upotrebi, moguće je izvući do dva dana rada uz 5 – 8 sati rada ekrana. Međutim, to treba dodatno testirati.

Čipset, memorija, perfromanse

Aparat nudi 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije kao i memorijsku karticu koja podržava do 256 GB. Na nekim tržištima biće dostupan uređaj koji odlikuje Snapdragon 835, što je u neku ruku ekskluziva kompanije Samsung budući da će se konkurencija bazirana na ovakvom čipsetu pojaviti nešto kasnije. Kada je reč o S8 prelazi se na Exynos 8895 koji je jedan od najbržih procesora. U okviru sintetičkih testova zabeležio je veoma visoke rezultate.

Ovakvi testovi ne ukazuju na to koliko je uređaj brz već se to može primetiti direktnim poređenjem sa S7 EDGE i Note 7 kod kojih nikada nije zabeležena žalba po pitanju brzine. Razlika je vidljiva između dodira i pokretanja aplikacije gde nema nikakvog jaza a odziv je gotovo trenutan. Ovi uređaji su veoma, veoma brzi. Performanse su uravnotežene a odziv je isti kao i kod trenutnog vodećeg modela koji je sam po sebi izuzetan.

Po pitanju memorije vidljivo je jasno unapređenje u vidu prelaska sa UFS 2.0 na UFS 2.1. Na tržištu već postoji veliki broj modela baziranih na UFS 2.1 (LG V20, Huawei Mate 9 Porsche Design) koji beleže veliku brzinu rada na Android 7 operativnom sistemu. U suštini, smanjuje se vreme učitavanja kao i vreme promene aplikacija. U okviru Samsung linije ima osam modela a ovo su prvi sa USB 2.1.

Svake godine stižu nove vesti o tome šta sve nude vodeći Samsung modeli, kako po pitanju interfejsa kao i u okviru svakodnevne upotrebe ali i o tome šta koči ove modele. Ovi stereotipi su toliko učestali da korisnici često završe sa instaliranom gomilom nepotrebnog softvera ili se odluče za uklanjanje „nebitnih“ komponenti sistema, što neminovno dovodi do problema.

Karakteristike povezivanja

Dostupna je podrška za USB 3.0 (Type C). Po prvi put pametni telefon nudi podršku za Bluetooth 5.0, tu je i aptX kao i drugi kodeci za zvuk.

Tu je i LTE cat. 13/16 u zavisnosti od čipseta dok će frekvencije biti podržane sa novim unapređenjem softvera za specifični region i operatera. U okviru LTE Advanced mreže prikazana je maksimalna moguća teoretska brzina (2 x 2 MU-MIMO). Prilikom testiranja zabeležena je brzina 430 Mbit/s dok je teoretski limit 450 Mbit/c. Ova brzina nije u skladu sa uobičajenim testovima, budući da oni jednostavno nisu osmišljeni za takve mreže (čak je i veličina test fajla bila tako mala da je gotovo nemoguće da se nepravilno učita u okviru takvih programa).

Po pitanju bežičnog interfejsa, tu je Wi-Fi koji koristi nove algoritme. Kao i obično, Samsung je izvršio neophodna unapređenja, a još uvek je dostupna i WiFi-Repeater funkcija.

Još jedna jedinstvenost ovog modela jeste implementacija Bluetooth 5.0 koja donosi opciju istovremenog povezivanja dva headset-a ili drugih audio uređaja pa je moguće slušati istu muziku ili gledati film sa još jednom osobom. To je samo jedna pametna karakteristika koji je definitivno još potrebno.

Zanimljiva je i mogućnost odabira aplikacija a zatim reprodukcija zvuka preko bilo kog Bluetooth povezanog uređaja. Možete odabrati emitovanje zvuka preko video plejera do eksternih zvučnika i čitanje poruka samo preko slušalica. Zaista zanimljivo, ali sigurno je da će podešavanje oduzeti dosta vremena. Moguća je i druga opcija: date detetu telefon tako da ono može da gleda crtane filmove a istovremeno zvuk dolazi preko bežičnih zvučnika ili bežičnih slušalica dok vi slušate muziku preko drugih bežičnih slušalica. To odlično funkcioniše i nekoliko puta je testirano u praksi pa je prava šteta što tako nešto nije postojalo pre nekoliko godina.

Kamere

Prednja kamera nudi 8 MP rezolucije i automatski fokus kao i veliki otvor blende (f / 1.7) koji omogućava snimanje dobrih fotografija čak i u zatamnjenim prostorijama. Kao i kod glavne kamere, postoje različiti efekti koje možete upotrebiti. Zanimljiva opcija koja će uneti dodatnu zabavu prilikom upotrebe kamere.

Kao što je već rečeno, glavna kamera nudi 12 MP kao i DualPixel tehnologiju. Za kameru su zaduženi Samsung i Sony (S5K2L2 i IMX333).

Zahvaljujući povećanoj efikasnosti sistema, činjenica je da modul kamere ima sopstvenu memoriju, Burst Mode režim fotografisanja u okviru kojeg je moguće snimiti seriju od nekoliko desetina snimaka. Kamera se brzo fokusira kako da na najbolji način zabeleži kompleksne scene u poređenju sa Galaxy S7 / S7 EDGE. Ne može se reći da je u pitanju u potpunosti drugačija kamera, ona je jednostavno uporediva sa prethodnom generacijom u većini slučajeva i bolje radi u težim uslovima. Međutim, većina ovih razlika nije primetna i gotovo su nevažne. Sa druge strane, možete da uporedite fotografije snimljene sa S7 EDGE modelom koje su snimljene korišćenjem automatskog režima rada. Ipak, pre toga upoznajte se sa interfejsom kamere.

Poređenje fotografija modela Galaxy S7 EDGE.

Galaxy S8, Galaxy S7 EDGE

Obratite pažnju na uvećani deo fotografije S7 EDGE i S8 Plus da biste mogli da primetite razliku.

Čini se da fotografije snimljene korišćenjem S7 modela nisu toliko oštre. Objašnjenje za to može se potražiti u činjenici da osam najboljih aparata po prvi put koristi tehnologiju većeg broja kadrova koja je slična onoj koju koristi Google Pixel. Telefon načini tri snimka, automatski odabira najbolji i ima mogućnost odabira dela kadra koji je ispao bolji na nekoj drugoj fotografiji i onda vrši kombinaciju svega u jednu sliku. Rezultat je sjajnija i jasnija fotografija nego u slučaju S7 / S7 EDGE.

Prilikom testiranja snimljen je veliki broj fotografija korišćenjem modela Galaxy S8 / S8 Plus pa možete pogledati neke od njih a pažnju obratite na zamagljenje pozadine i precizne delove.

Kamera se odlično ponaša u svakoj situaciji.

Tehnički gledano, kamera modela S7 EDGE je isto tako interesantna, ako ne i bolja, plus beleži nešto bolje fotografije zahvaljujući novim algoritmima za obradu fotografija. S8 / S8 Plus ima jednu od najboljih kamera kada je reč o mobilnim uređajima koji su danas prisutni na tržištu.

Nema nikakve pritužbe kada je reč o snimanju video sadržaja, tu je podrška za 4K a u okviru FullHD opcija možete odabrati frekvenciju pri brzini od 60 ili 30 kadrova u sekundi.

DeX desktop režim je sličan microsoft Continumu.

Za ove uređaje dostupna je dodatna oprema u vidu docking stanice DeX koja ima sopstveno hlađenje i opciju priključenja dva USB uređaja (tastaturu i miš, recimo). Na nekim tržištima ovaj dock će biti dostupan uz prednaručivanje S8 / S8+ ali će biti dostupan i u samostalnoj prodaji.

Pored činjenice da imate mogućnost povezivanja telefona sa eksternim monitorom preko HDMI i upravljanja korišćenjem miša i tastature, tu je i DeX režim rada. Ne radi se samo o pukom prebacivanju sadržaja sa ekrana telefona na eksterni monitor, već i o redizajniranom korisničkom interfejsu koji sada podrazumeva podršku za MS Office, Adobe mobilne aplikacije, kao što je Adobe Lightroom Mobile. Ove aplikacije su u potpunosti redizajnirane i prilagođene za veliki ekran i do sada su bile dostupne samo sa vodeće Samsung modela, ali sigurno je da će se kasnije pojaviti kod velikog broja različitih proizvođača. Direktna analogija je slično rešenje kompanije Microsoft koje je prisutno kod Windows Phone pametnih telefona. Međutim, krah platforme stavio je tačku na Continuum i ustupio mesto DeX u čijem razvoju je radio veliki broj Microsoft-ovih stručnjaka, pa se može govoriti o nekoj vrsti Continuum-a na Android operativnom sistemu.

Ovo je pre svega namenjeno korporativnim korisnicima i verovatno neće biti popularno od samog početka, ali je interesantno područje za razvoj. DeX realizuje podršku za daljinski pristup radnoj površini, Citrix, VMware i Amazon Web Services, to jest ništa svoje i ništa novo. U principu, u okviru Androida već možete koristiti ove usluge.

Naš utisak o DeX je pomešan. Sa jedne strane, u pitanju je upravo budućnost mobilnih platformi, sa druge strane, u aktuelnoj reinkarnaciji očigledno je da performanse telefona nisu dovoljne, prozori se polako otvaraju, postoji kočenje, jednom rečju, nije sve tako lepo kao na papiru.

Međutim, na raspolaganju Vam je kompletan set aplikacija i svi podaci u varijanti kao na desktop sistemu, tako da mislimo da će ljubitelji tehnologije biti ti koji će da veličaju DeX, ali opet masa korisnika ga neće koristiti sve dok njegov rad bude suviše spor.

Asistent Bixby - ideoligija i praktična implementacija

Ideja Bixby-ja je direktno pozajmljena od Google Now, i to je pomoćnik koji kombinuje glasovne mogućnosti kao što su prepoznavanje glasa i izvršavanje komandi (S Voice zaostavština), ali u isto vreme, on analizira ono što se prikazuje na ekranu, odnosno uslovno razume kontekst onoga o čemu govorimo. Posebnim tasterom možemo da pozovemo Bixby kartice (opet, analogija sa Google Now), možete da ih menjate, dodajete i uklanjate aplikacije i informacije iz njih. Na primer, asistent zna da obično zovete određeni broj u nekom trenutku, i ponudi vam da to uradi. Bixby trenutno nema mnogo funkcija koje će ga činiti revolucionarnim, ali što ga više korisnika bude koristilo to će i on postajati sve bolji.

Bixby će u svojoj punoj verziji glasovnih komandi, biti objavljen tek u decembru 2017. godine, zajedno sa ažuriranom verzijom Android 8. U ovom trenutku, Bixby nudi prepoznavanje oblika putem kamere i softver za planiranje dana.

Multimedijalne mogućnosti, softverske karakteristike

Samsung je obezbedio malo prerađen Clean UI, koji j postao dopadljiviji, obezbeđuje lakše renumerisanje tri tastera osetljiva na dodir, ikone su promenjene. Sada takođe u podešavanjima možete pronaći novu verziju Samsung Experience, kod ovog uređaja u pitanju je verzija 8.1.

Generalno nam se dopadao izgled Android-a 7 na Galaxy S7 / S7 EDGE, a ovde je sada interfejs malo drugačiji, mada vrlo čist i jednostavan, i što je najvažnije, udoban. Iako postoji čitav niz ljudi koji više vole čisti Android, kompanija je preradila interfejs sa tim da korišćenje uređaja bude udobno za svakodnevni život. Na primer, da biste se kretali kroz dugačke liste tu je novi taster koji omogućava da skočite na vrh liste.

Još jedna interesantna stvar - možete da uradite bilo koju vrstu snimka sa ekrana, snimanja malih GIF- fajlova sa ekrana, ne samo pravougaonika, već i elipsi, a zatim izvući sve što želite. Ali ono što nam se najviše od svega dopalo je čuvanje URL stranica kada uradite snimak sa ekrana u Chrome-u.

Sa tačke gledišta zvuka, sve je manje više isto kao kod modela Tab S3, tu je AKG tehnologija, plus AKG slušalice. Snapdragon 835 modeli imaju uobičajeni zvuk, i oni koriste audio DSP Aqustic, koji je dizajniran za ovaj čip. On je mnogo bolji nego onaj koji se koristi u okviru Snapdragon 820/821, ali lošiji od DPP iz Cirrus Logic, koji se koristi u okviru Exynos verzije smart telefona (Cirrus Logic SC43130). Moguće je slušati sa AKG slušalicama zvuk na obe verzije smart telefona pri čemu Exynos verzija ima malo višu marginu zvuka, zvuk zvuči malo drugačije. Ali, jasno je da zvuk nije promenio, veoma je sličan zvuku koji nudi model HTC 10, koji poseduje poseban DSP (ovo nije odluka Qualcomm, kako se smatra na tržištu). Promene u kvalitetu zvuka su primetne u odnosu na sedmicu.

Konačno, odlično rešenje kada je reč o slušalicama. Nakon testiranja ovih slušalica, možemo da kažemo da imamo novog šampiona kvaliteta i da je pitanje kako će na ovaj izazov da odgovori Apple i da li će promeniti svoje standardne earPods slušalice za novi iPhone.

Softver nudi mnogo sitnica koje u velikoj meri donose raznovrsno korisničko iskustvo, mnoge funkcije su bile već obrađene u prethodnim uređajima, ali nije suvišno da ukratko ponovimo nešto o najznačajnijim. Na primer, možemo pomenuti SOS poruku (tri pritiska tastera za uključivanje), telefon šalje SOS poruku, počinje snimanje zvuka za 5 sekundi i snima sliku prednjom kamerom.

Snimač glasa ima režim intervjua, može da prebacuje glas u tekst (koristeći engine kompanije Google, koji radi sa praktično bilo kojim jezikom).

Multi window režim je još uvek prisutan, radi dobro kao i u prošlosti, i nudi opciju postavki za korišćenje jednom rukom.

Naravno, uređaj podržava u potpunosti Samsung Pay, što može biti korisno onima koji već koriste ovaj servis za plaćanje preko smart telefona.

Snimci sa ekrana interfejsa

Poređenje sa Galaxy S7 / S7 EDGE

Samsung je kreirao Infografiku koja pokazuje razlike između modela, na jedan jednostavan i razumljiv način i što je najvažnije, jasno.

Ali možete videti video u kojem smo izneli neke detalje vezane za uređaje na osnovu bogatog iskustva njihovog korišćenja.

Utisci

Pritužbi na kvalitet zvuka i jačinu zvona na uređaju nema, jačina zvuka je iznad proseka, melodije su prerađene, postale su zanimljivije, i možete ih prepoznati u svakoj situaciji. Vibracija se može podesiti nezavisno, to je važno. Kvalitet uređaja prijema je veoma dobar, tu je neznatno poboljšanje u odnosu na prethodnu generaciju.

Sa Samsung Pay nema nikakvih problema, sve radi kao što je radilo i kod prethodnih modela.

Kao i prilikom prelaska sa S7 EDGE na Note 7, nemoguće je reći da je ovo fundamentalno drugačiji uređaj tehnički, ali u stvarnosti pomenuti modeli se doživljavaju veoma različito, osma generacija Galaxy modela je vredna čekanja i zanimljiva. Kada je reč o kombinaciji performansi i jednostavnosti upotrebe, ne možemo da navedemo nijedan uređaj koji im može prići. Kao i ranije, reč je o glavnim modelima tržišta, pri čemu Apple-ovi uređaji su zanimljivi sa tačke gledišta imidža, ali tehnički još uvek ne mogu da uhvate priključak sa Samsung modelima, iako je jaz u okviru sedme generacije smanjen. Tržište ima dva direktna konkurenta i to su Apple i Samsung, dok sve ostale kompanije su daleko iza pomenuta dva proizvođača.

Prednosti modela S8 / S8 + u odnosu na Apple sedme generacije:

  • Skener, lica i zenice
  • U kućištu iste veličine smešten je veći ekran više rezolucije
  • Brzo punjenje baterije, bežično punjenje
  • Bolji zvuk, slušalice, vrhunske slušalice kompanije AKG
  • 64GB interne memorije i memorijska kartica - više od standardne količine memorije u okviru iPhone
  • DeX režim, rad na velikom ekranu
  • Podrška za VR-naočare, koje u okviru iPhone modela ne postoje

Lista ovih sitnica može da bude duga i one u stvari veoma razlikuju Samsung S8 od proizvoda kompanije Apple koji su inferiorni ne samo tehnološki, već i na percepcijski način.

Na tržištu Android uređaja je samo jedna kompanija imala vremena da pripremi svoj odgovor, ali na brzinu. Naravno, govorimo o LG G6 modelu. Ovaj uređaj je baziran na Snapdragon 821 čipsetu (prethodna generacije čipova a ne vodeći model). Ovaj model definitivno nudi lošiji zvuk pre svega zahvaljujući slušalicama koje su deo prodajnog paketa, sasvim čudno stoji u ruci, ne doživljava se kao glavni model poput S8 / S8 +.

Trenutna cena modela S8 odnosno S8+ je takva da se on može uporediti sa sedmom generacijom iPhone modela, a imajući u vidu da će cena iPhone 8 modela koji će se pojaviti na jesen biti viša onda je cena S8 adekvatna. Najnovija generacija Galaxy modela pripada potpuno novoj generaciji uređaja koji su kreirani da nude veliki broj prednosti: ekran, vreme rada, trajanje baterije, zvuk, bezbednosni sistem i tako dalje. Ali, za one koji smatraju da su novi modeli isti kao S7 / S7 EDGE, napominjemo da će oni uvek biti modeli prethodne generacije, iako nisu izgubili svoj značaj, obzirom da su mnogo jeftiniji i dostupni. Sigurni smo da će sedma i osma generacija moći da koegzistiraju zajedno duže vreme. Za tržište je S8 / S8 + model koji će biti reper u narednim godinama, sve kompanije će pokušati da stvore slična rešenja, uključujući i Apple. Druga stvar je da konkurenti neće biti u mogućnosti da kreiraju modele koji će parirati S8, a rezultat će biti vodeći modeli koji će nas podsetiti na priču o LG G6. U ovom aspektu, LG G6 je interesantan samo kao najbliži konkurent S8 modelu u smislu vremena kada se pojavljuje, ali isto tako nas podseća na činjenicu da njegova realizacija nije mogla da bude sprovedena u delo na način da ovaj model može da pokuša da zaseni S8.

S8 / S8 + se izdvajaju isto tako i po predivnom izgledu iako je i to stvar ukusa i svako ima svoje ideje o lepoti. Uspeh novih modela se ogleda u broju prednaručenih jedinica. U budućnosti, možemo očekivati stabilnu prodaju osmice, jer ima veliki potencijal.

Od dečijih bolesti modela S8 / S8 + moramo pomenuti problem sa ekranom crvene boje, ali to i nije problem obzirom da se sve rešava u podešavanjima. Drugih dečijih bolesti u novim modelima još uvek nismo svesni a tokom testiranja najnovija generacija Samsung modela je pokazala svoje najbolje performanse.

Svake godine, opisujući glavni model kompanije Samsung, kažemo standardnu konstataciju, a to je da nemaju direktne konkurente. Ove godine je to više nego tačno. Jaz između njih i Samsunga je upravo porastao. Sigurni smo da će se većini korisnika novi Samsung modeli dopasti, samo je pitanje njihove cene i dostupnosti.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024