Zenfone 3 Laser ZC551KL 4GB, 64GB2016
2016. godina
5.5" LCD, 73.6% body
8% 430, Android 7.1.1 Nougat
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Asus Zenfone 3 Laser ZC551KL 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus Zenfone 3 Laser ZC551KL 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus Zenfone 3 Laser ZC551KL 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled modela ZenFone 3 Laser (ZC551KL)

Karakteristike

  • Materijali kućišta: metal, plastika i Corning Gorilla Glass 3 staklo
  • Ope+: Google Android 7.1.1
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE, FDD-LTE CAT 4 (Bands 1, 2, 3, 5, 7, 8, 20), dve SIM kartice (nan + micro)
  • Procesor: 8 jezgara, 64-bit Qualcomm Snapdragon 430 1.4 GHz
  • Memorija: 2 GB LPDDR3
  • Interna memorija: 32 GB eMMC + memorijska kartica kapaciteta do 128 GB
  • Interfejsi: Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 4.2, microUSB (USB 2.0) konektor za punjenje / sinhronizaciju, 3.5 mm za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS OGS 5.5 inča rezolucije 1920x1080 piksela
  • Kamera: 13 MP (f = 2.0) PixelMaster 3.0 sa 1.12 veličinom piksela , 1/3" veličine senzora Sony IMX214, Dual-LED real tone blic; 8 MP (f = 2.0) PixelMaster 3.0, 84 stepeni ugao vidljivosti
  • Navigacija: GPS, A-GPS, GLONASS, BDSS
  • Opciono: akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, senzor osvetljenja, čitač otiska prsta, FM radio
  • Baterija: fiksna, (Li-Pol) kaaciteta 3000 mAh
  • Dimenzija: 150x76x7.9 mm
  • Masa: 150g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • AC adapter
  • USB kabl
  • Alat za izvlačenje kartice
  • Garancija

Uvod

Odmah ćemo početi činjenicom da model ZenFone 3 Laser nije nov budući da je na tržištu dostupan već dugo vremena ali uz primetan pad cene dok je verzija softvera unapređena na Android 7.1.1. Uređaj je na tržištu dostupan više od jedne godine. Primera radi, udeo Android Nougat 7.0 verzije je oko 9 odsto dok verzija 7.1.1 beleži tek 0.6 odsto.

Pored nove verzije sistema, unapređen je i ZenUI korisnički interfejs koji je sada daleko atraktivniji uz polu-transparentne podmenije a izvršena su i druga unapređenja. Celokupne performanse aparata su unapređene a blago je unapređeno i trajanje baterije. Sve ovo ne može proći neprimećeno, ali u poređenju sa operativnim sistemom koji odlikuje ZenFone 3 Laser predstavljen početkom godine, to je nebo i zemlja.

Model je sjajan sam po sebi zbog činjenice da koristi laserski autofokus koji je neophodan za precizno i brzo fokusiranje. Pored lasera, tu je i senzor za korekciju boje koji pomaže softveru da na pravilan način odredi uravnoteženje belog.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Asus ZenFone 3 Laser odlikuje koncept koji se odnosi na nove uređaje koji podrazumeva da dizajn uređaja bude prepoznatljiv: ne može se reći da će se dizajn ovog modela svideti svima, ali ne može se reći ni da je bezličan. U pitanju je jednostavan ali praktičan uređaj.

Prednja strana zaštićena je Corning Gorilla staklom treće generacije sa olefobskim premazom visokog kvaliteta. Uglovi su blago zaobljeni, tu je 2.5D staklo dok je okvir ekrana vizuelno mali i odlično izgleda.

Kao što je rečeno, uglovi su zaobljeni a bočne strane su izrađene na isti način tako da aparat odlično pristaje u šaku, ne klizi. Zadnja strana aparata izrađena je od metala. U neku ruku izgleda primitivno ali verovatno je do to upotrebe određene legure: poklopac je suviše tanak i odaje utisak kao da je izrađen od tankog aluminijuma lošeg kvaliteta a ogrebotine i oštećenja po njemu postaju ubrzo vidljiva.

Sa gornje i donje strane zadnjeg poklopca vidljiva su dva plastična umetka – oni služe za prenos signala, što ponovo ukazuje na uređaj srednje kategorije budući da vrhunski modeli poseduju kućište u potpunosti izrađeno od metala.

Uopšteno govoreći, dizajn je u potpunosti ergonomičan a telefon je jednostavan za upotrebu.

Sa gornje strane uređaja nalazi se kamera za snimanje „selfi“ fotografija, senzor blizine i osvetljenosti (radi odlično i brzo), indikator propuštenih događaja (svetlo treperi i primetno je iz svih uglova) kao i mikrofon za razgovor koji je dovoljno glasan pa će vas sagovornik čuti jasno i glasno.

Ispod ekrana nalaze se uobičajeni Android tasteri osetljivi na dodir bez pozadinskog osvetljenja.

Sa donje strane nalaze se: mikrofon, microUSB i hands-free zvučnik.

Metalni on/off taster i taster za kontrolu jačine zvuka nalaze se desne strane a sa leve je kombinovani slot za nanoSIM + microSIM ili microSD + microSIM karticu.

Sa gornje strane vidljiv je 3.5mm audio priključak i sekundarni mikrofon sa NoiseZero Talk Technology funkcijom.

Sa zadnje strane: laserski fokus, vertikalno postavljeni skener otisaka prstiju, senzor za korekciju boja sa dual LED blicem hladne i tople nijanse, sočivo glavne kamere kao sa metalnim okvirom koji 1.5 mm štrči iz kućišta.

ASUS ZenFone 3 Laser i ZenFone 3 Zoom

ASUS ZenFone 3 Laser i HTC U Play

ASUS ZenFone 3 Laser i Apple iPhone 5

Ekran

Asus ZenFone 3 Laser odlikuje 5.5-inčni ekran čije su fizičke dimenzije 68 x 121mm. Okvir je relativno uzan: 13mm od gornje strane, 14mm od donje strane i 3.5mm sa desne i leve strane. Naravno, tu je i anti-reflektivni premaz.

Matrica telefona izrađena je korišćenjem IPS OGS tehnologije, što podrazumeva nepostojanje međuvazdušnog prostora pa su boje zasićenije a slika bolje leže na površinu ekrana. Rezolucija ekrana je FullHD, tj. 1080x1920 piksela. Pikselizacija je gotovo u potpunosti neprimetna budući da je gustina 400 ppi.

Nivo pozadinskog osvetljenja u velikoj meri zavisi od nivoa osvetljenosti čak i kada je senzor isključen: 250 jedinica u sobi, dobro osvetljenje 300 jedinica, pri direktnim sunčevim zracima oko 350 jedinica. Kontrast je do 1500:1 – što je odličan pokazatelj.

Uglovi vidljivosti su maksimalni i, što je još važnije, ne dolazi do pojave ljubičastih i žutih nijansi što su jasni znaci jeftine IPS matrice.

Kalibrisanje

Kada se pozadinsko osvetljenje pojača, jačina osvetljenosti se naglo poveća a gama postaje manja. Slika izgleda prirodno: uz minimalno osvetljenje, dubina crne boje je velika ali se detalji gube u okviru osvetljenih delova dok pri maksimalnom osvetljenju slika postaje suviše osvetljena – detalji se gube u tamnim oblastima.

U okviru podešavanja ne samo da možete odabrati režim boje već možete zasebno podesiti boju i zasićenost.

Ponašanje na svetlosti

Ponašanje u senci

Ponašanje na suncu

Uglovi vildjivosti

Pozadinsko osvetljenje

Baterija

Aparat koristi ugrađenu Li-Pol bateriju kapaciteta 3000 mAh.

Testiranje je pokazalo da jednim punjenjem baterija može obezbediti do 15 sati rada uz istovremeno konstantan rad Wi-Fi mreže, sinhronizaciju e-pošte, WhatsApp, Skype i druge pokrenute aplikacije. Pozadinsko osvetljenje podešeno na maksimalnu vrednost kao i maksimalna jačina zvuka uz ukupno sat vremena razgovora dnevno.

U okviru manje intenzivnog režima rada, uređaj može izdržati do dva dana rada. Uz igranje igara možete računati na do 5 sati rada, dok je reprodukcija video sadržaja moguća u trajanju od 8 sati.

U okviru podešavanja uređaja dostupni su režimi za uštedu energije: uravnoteženje maksimalnih performansi i pametni sistem za uštedu energije. Sve je prilagođeno potrebama korisnika. Pored toga, možete ograničiti automatsko pokretanje svih aplikacija, što će smanjiti potrošnju energije.

Opcije povezivanja

Uređaj ne samo da radi u okviru 2G/3G mreža (GSM 850/900/1800/1900 MHz, WCDMA 850/900/1900/2100 MHz) već i u okviru 4G CAT 4 (obe SIM kartice).

Tu su i Wi-Fi standardni b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS, Glonass i BDSS. Nema nikakve specijalne razlike.

Memorija

ZenFone 3 Laser 2 GB LPDDR3 (jednokanalna) je malo memorije, naročito zbog toga što se veliki broj aplikacija iznova pokreće. Ugrađeno je 32 GB eMMC: 270 MB/s brzina učitavanja, 127 MB/s brzina zapisivanja, što je vrlo pristojno. Moguće je instalirati memorijsku karticu do 128 GB.

Kamere

ZenFone 3 Laser pametni telefon nudi dva modula kamere: glavni ima 13MP uz F2.0 otvor blende (sočivo se sastoji od pet elemenata), Sony IMX214 matricu sa 1/3’’ veličinom senzora. Prednja kamera ima 8 MP uz F2.0 otvor blende. Za uslove nedovoljnog osvetljenja Asus je uređaj opremio dual LED blicem sa različitim LED nijansama.

Dostupan je i laserski autofokus (pomaže ne samo prilikom fokusiranja u dobrim uslovima, već i kada su uslovi izuzetno loši) a tu je i senzor za korekciju boje.

Aparat odlikuje odlično pozadinsko osvetljenje, ekspozicija i uravnoteženje belog. Fokus je veoma brz ali nije uvek precizan, naročito prilikom fotografisanja makro snimaka pri direktnom svetlu. Boje su prirodne i prijatne za oko. Detalji su prijatni za oko, iznad proseka su, dok je u uglovima vidljivo blago zamućenje. Dešava se čudna stvar da ivice ekrana izgledaju deblje nego ivice ekrana PC monitora a razlog tome je činjenica da matrica ekrana ZenFone 3 Laser modela ne može preneti sve boje i detalje.

„Selfi“ fotografije su vrlo dobrog kvaliteta ali ruka mora biti mirna budući da je fokus podešen na 45 cm. Nivo detalja je viši od prosečnog.

Video sadržaji se zapisuju u FullHD rezoluciji, ali kvalitet nije najbolji: detaljni su prosečni a dinamički ugao je veoma uzan. Sigurno je da ZenFone 3 Laser nije zamišljen kao aparat za ovu namenu, dok video snimci snimljeni „selfi“ kamerom ne zaslužuju nikakav komentar.

Uređaj nudi veliki broj podešavanja: od onih u potpunosti manuelnih (od 32 sekunde do 1/50000 s, ISO 50 - 3200) do super rezolucije, slabog osvetljenja, GIF animacija itd.

Primeri fotografija

Performanse i OS

ZenFone 3 Laser karakteriše Qualcomm Snapdragon 430 (MSM8937) procesor: 28nm tehnologija izrade, osmojezgarni (ARM Cortex-A53 4 x 1.4 GHz, 4 x 1.1 GHz), 64-bitni kao i Adreno 505 grafika.

Uprkos tome što aparat karakteriše više jezgara, čipset nije naročito brz, što je primetno u okviru svakodnevne upotrebe – duže vreme učitavanja, naročito kada je u pitanju učitavanje fotografija i video sadržaja. Nakon snimanja fotografije i njenog prebacivanja u galeriju dolazi do zastoja rada uređaja u trajanju od 3 do 5 sekundi. Uopšteno, Asus ZenFone 3 Laser ne može se nazvati brzim uređajem.

U okviru Antutu testiranja uređaj je zabeležio 45.000 poena. Uz aktivnu upotrebu kućište se gotovo ne zagreva dok do blagog zagrevanja dolazi samo u toku igranja igara.

Prosto je neverovatno da je jedan relativno jeftin aparat dobio najnoviju verziju sistema, pa je sasvim moguće očekivati i noviju koja je planirana za kraj naredne godine.

Na ovaj način sistem je postao vizuelno jasniji: providni meniji, divne animacije, jasna i tipična podešavanja samog sistema. Niže možete videti snimke ZenUI korisničkog interfejsa.

Multimedija

Proizvođač navodi da Asus ZenFone 3 Laser koristi glasovni kalem sa metalnim okvirom i pet magneta, što bi trebalo da obezbedi bogat i čist zvuk. Pored toga, pominje se i ICEpower tehnologija. Telefon pruža vrlo dobar zvuk ali ništa posebno, čak je donekle i tih.

Tu je i AudioWizard aplikacija koja je prebačena u podešavanja a pre toga je postojala kao zasebna aplikacija. Tu je veliki broj audio podešavanja. Moguće je podesiti ekvilajzer sa 250 Hz na 8 kHz.

Zvuk slušalica nije loš (tu je uobičajeni 3.5mm), a tu je i FM radio.

Zaključak

Cena aparata je sasvim u skladu sa tim šta aparat nudi: pristojne kamere, normalno vreme rada i novi sistem.

Sa druge strane, procesor je pravo razočaranje: nije brz kao ni sam telefon. Sigurno je da će se sa unapređenjem ta situacija promeniti a možda je reč o tome da je za testiranje stigao loš uzorak.

U svakom slučaju, ovaj Asus model zaslužuje da na njega obratite pažnju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024