One X10 Dual SIM2017
2017. godina
5.5" LCD, 72.1% body
9% P10, Android 7.0 Nougat
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
4000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
 
 
Test mobilni telefon HTC One X10
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC One X10. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC One X10 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona HTC One X10

Specifikacije

  • Android 6.0, HTC Sense interfejs
  • Ekran 5.5 inča, 1080x1920 piksela, SuperLCD 3 (IPS), aautomatska kontrola osvetljenja, svetlosni senzor, Gorilla Glass 3
  • 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije, slot memorijske kartice sa podrškom za do 2TB memorije
  • Čipset MediaTek Helio P10, 8 jezgara
  • Dve nanoSIM kartice, jedan radio modul
  • Glavna kamera 16 MP, fazni fokus, f / 2.0
  • Prednja kamera 8 MP, f / 2.2
  • MicroUSB (USB 2.0), Bluetooth 4.2, WiFi 802.11 a / b / g / n (2.4 GHz / 5 GHz)
  • Mreže: GSM (850/900/1800/1900 MHz), WCDMA (850/900/1800/1900), LTE CAT 6 FDD-LTE (band 1,3,5,7,8,20,28)
  • Senzor otiska prsta, dva mikrofona
  • Baterija 4000 mAh, brzo punjenje 5V - 2A
  • Dimenzije 152.9 x 75.6 x 8.23 mm, masa 175 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • AC adapter
  • USB kabl
  • Slušalice

Uvod

Ne tako davno na tržištu se pojavio novi HTC-ov pametni telefon pod nazivom One X10. Reč je o uređaju koji su odlikovale uobičajene tehničke karakteristike uređaja u njegovo cenovnom opsegu: Helio P10 čipset, 3 GB RAM-a kao i 5.5-inčni FullHD ekran. Posebno treba naglasiti bateriju kapaciteta 4000 mAh, vrlo dobru 16 MP kameru kao i kvalitetnu matricu. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je kućište ovog modela bilo ofarbano difuzionom metodom koja podrazumeva prodiranje molekula boje u metal do određene dubine nakon čega boja postaje deo same površine metala što obezbeđuje otpornost na ogrebotine i druga oštećenja.

HTC One X10 trenutno se na tržištu suočava sa izuzetno jakom konkurencijom.

Dizajn, veličina, kontrole

Sa pojavom One X10, kao što je to slučaj sa U Play, predstavljeno je drugačije rešenje koje je bilo tipično za prethodnih nekoliko godina – metalni poklopac sa zadnje strane sa dva plastična umetka sa gornje i donje strane dok prednju stranu odlikuje 2.5D efekat. Međutim, uprkos tome ovaj telefon zaista fantastično izgleda. U pitanju je klasični aparat namenjen pretežno muškoj populaciji zbog njegove ukupne mase od 175 grama koja je tu da bi aparat obezbedio osećaj snažnog i čvrsto izrađenog aparata. Tanki metal kojim je aparat oivičen ima sjajnu površinu kao i ivica oko sočiva kamere.

Zadnji poklopac je matiran, bočne strane su trapezoidnog oblika pa uređaj fantastično prijanja u šaku dok je pozicija on/off tastera na pravom mestu za korišćenje palcem a taster ima reljefnu strukturu.

U smislu dizajna i izgleda, HTC X10 ostavlja dobar utisak.

Ekran je zaštićen Corning Gorilla Glass zaštitom treće generacije. Nakon nekoliko nedelja aktivne upotrebe nije došlo do pojave nikakvih oštećenja niti ogrebotina. Prisutan je olefobski premaz dobrog kvaliteta, prsti lagano klize po ekranu dok se otisci prstiju brišu lako i bez problema.

Kao što je bilo reči ranije, za ovaj model korišćena je specijalna metoda farbanja zahvaljujući kojoj se X10 može nositi zajedno sa drugim metalnim stvarima bez posledica. Štaviše, prilikom testiranja pokušali smo fizički ogrebati površinu ali ako ne upotrebite silu, ništa se ne dešava. Tom prilikom testiran je i Honor 8 Pro plave boje kod kojeg se nakon blagog dodira oštrim predmetom odmah pojavila vidljiva ogrebotina.

Dimenzije telefona su 153 x 75 8.2 mm, što nije ni pozitivno ni negativno – u pitanju je tipična veličina 5.5-inčnog pametnog telefona.

Sa prednje strane nalazi se prednja kamera, indikator propuštenih događaja, senzori osvetljenja i blizine (reaguju uz blagi zastoj) i zvučnik koji je dovoljno glasan a zvuk je prijatan.

Ispod ekrana nalaze se Android tasteri sa pozadinskim osvetljenjem.

Sa donje strane nalaze se: mikrofon, microUSB (Type-C nije prisutan) kao i mikrofon. Sa leve strane nalazi se tipično rešenje: dve SIM kartice nano formata ili SIM kartica i memorijska kartica. Sa desne strane vidljivi su on/off taster i taster za kontrolu jačine zvuka. Tasteri su prijatni i mekani na dodir.

Sa gornje strane nalaze se 3.5 mm priključak i sekundarni mikrofon. Sa zadnje strane je modul kamere koji je blago izdignut u odnosu na kućište, dual LED blic i skener otisaka prstiju. Rezolucija ekrana je FullHD, tj. 1080 x 1920 piksela a gustina 400 ppi. IPS matrica (proizvođač je kineska kompanija Tianma Microelectronics) komercijalnog naziva SuperLCD 3.

Senzor radi normalno ali reaguje na dodir (čak i u slučaju da se isključi prepoznavanje) aktiviranjem pozadinskog osvetljenja. Kada držite telefon u ruci i mehanički palcem pokušavate da pritisnete on/off taster da aktivirane pozadinsko osvetljenje, istovremeno ćete slučajno prstima dodirnuti skener. U ovom slučaju, pozadinsko osvetljenje se aktivira i trenutno se blokira on/off tasterom, što nije nimalo zgodno.

HTC One X10 i Apple iPhone 5

HTC One X10 i Honor 8 Lite

HTC One X10 i Highscreen Power Five Max

Ekran

Novost kod HTC-a je 5.5-inčna dijagonala ekrana. Okviri su dovoljno široki: 17 mm iznad i ispod a bočni približno 4 mm. Tu je i antireflektivni premaz visokog kvaliteta.

Uglovi vidljivosti su maksimalni, slika blagi gubi kontrast pod nagibom, a ekran prikazuje vizuelno prijatne boje. Sudeći prema sRGB trouglu, nijanse su blago pomerene. Ekran HTC U Play modela imao je daleko sofisticiranije karakteristike, blizu AMOLED kvaliteta. U slučaju X10 – sve je daleko jednostavnije.

Model koristi ugrađenu litijum-jonsku bateriju kapaciteta 4000 mAh, a proizvođač navodi sledeće podatke:

Prilikom testiranja uređaj je izdržao gotovo 2 dana: ne tako česti pozivi u trajanju od 10 do 15 minuta, stalna Wi-Fi veza uz Twitter, WhatsApp, Telegram i druge aplikacije aktivirane u pozadini. Osvetljenje ekrana do 4 sata. Stvarni podaci su, ipak, nešto slabiji (svi testovi su vršeni pri maksimalnom osvetljenju):

Uglovi vidljivosti

Pozadinsko osvetljenje

Na suncu

U senci

Baterija

This model uses a built-in lithium-ion battery with a capacity of 4000 mAh. The manufacturer gives the following figures:

  • Vreme razgovora u 3G / 4G mrežama: do 25 sati
  • Vreme rada u režimu mirovanja u 3G / 4G mrežama: do 20 dana

In my case, the device worked almost 2 days: infrequent calls for 10-15 minutes, a permanent connection to Wi-Fi, in the background - Twiter, WhatsApp, Telegram and so on. Lights up to 4 hours. More accurate figures are lower (all tests were conducted at maximum brightness):

  • Reprodukcija video sadržaja oko 10 sati
  • Surfovanje internetom iko 6 sati
  • Igre - 5 sati 30 minuta

Proizvođač navodi da uređaj podržava MediaTek tehnologiju brzog punjenja (50% za 40 minuta). Mrežni adapter je specifikacija 5V - 2A.

Opcije povezivanja

Uređaj je opremljen sa dva nanoSIM slota. Podržava rad u 3G / 4G mrežama (LTE CAT 6):

  • GSM (850/900/1800/1900 MHz),
  • WCDMA (850/900/1800/1900 MHz),
  • FDD-LTE (band 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28)

Ostale opcije povezivanja su standardne: Wi-Fi 802.11a / b / g / n, Dual-Band Bluetooth 4.2, microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje / sinhronizaciju. GPS navigacija radi bez problema. Samo nedostaje NFC čip.

Memorija

Uređaj poseduje 3GB RAM-a, a kapacitet interne memorije je 32 GB. Maksimalna brzina čitanja interne memorije je 122 MB / s, a prosečna 60 MB /s. Primera radi, HTC U Play ostvaruje nešto bolji rezultat. Uređaj može da radi sa memorijskim karticama kapaciteta do 2 TB.

Kamere

Glavni modul kamere ima rezoluciju od 16 MP (OmniVision OV16880 senzor, veličine 1 / 3.06 inča), otvor blende je f = 2.0, fazni autofokus. Prednji modul - 5 MP (senzor OmniVision OV8856, BSI), otvor blende f = 2.2. Dostupan je svetao dvostruki blic.

Uprkos žućkastoj nijansi u okviru snimaka, glavna kamera snima jako dobro: fotografije karakteriše dobra oštrina, mala količina šuma. Fokus je veoma brz i precizan, možete podesiti ekspoziciju putem klizača.

Sa smanjenjem ambijentalnog osvetljenja, fotografije postaju onakve kakve su kod većine smart telefona. Pojavljuje se šum, slika malo gubi oštrinu. Boje nisu iskrivljene.

Noću, HTC X10 se ponaša potpuno normalno. U opcijama ručnog podešavanja, postavke brzine okidača nude vrednost samo do 2 sekunde, dok bi ljubitelji manuelnih podešavanja želeli da ova vrednost bude najmanje 10s.

Prednja kamera snima dobre fotografije, iako postoje male nesavrešnosti. Ugao je širok.

Video - HD uz brzinu od 30 frejmova po danu i 15 frejmova noću (smanjenje broja frejmova donosi pogoršanje kvaliteta). Kvalitet videa je normalan, fokus je brz. Zvuk je veoma dobar: u pitanju je stereo zvuk koji pri visokim nivoima ne gubi ništa od kvaliteta i ne dolazi do izobličenja. Proizvođač navodi da HTC X10 koristi 3 mikrofona, tako da se zvuk snima na pristojnom nivou.

Uređaj može da snima u RAW (DNG) formatu.

Primeri fotografija

Primer video klipa (indoors) (MP4, 7 MB) >>>
  • Primer video klipa nsimljenog po danu (MP4, 69 MB) >>>
  • Primer video klipa snimljenog noću (MP4, 11 MB) >>>
  • Primer video klipa (prednja kamera) (MP4, 23 MB) >>>
  • Performanse i OS

    Smart telefon HTC One X10 opremljen je 8-core čipom Helio P10 kompanije MediaTek: 4 jezgra Cortex-A53 1.8 GHz + 4 jezgra CorteX-A53 1.0 GHz. Isti čip je korišćen u okviru modela U Play, koji smo testirali ne tako davno. Igre rade sasvim normalno. U AnTutu testu, X10 je ostvario oko 53.000 poena (HTC U Play je obezbedio oko 55.000 poena).

    Sa opterećenjem procesora, kućište se zagreva na oko 38 stepeni, što je, po našem mišljenju, normalno.

    Ovaj model još nije dobio Android 7 – već koristi verziju 6. Međutim, HTC X10 i dalje koristi vlasnički HTC Sense interfejs, za koji svakako ne može da se kaže da je ogoljeni Android.

    Multimedija

    Prilikom korišćenja spikerfona, HTC X10 obezbeđuje odličan zvuk bez škriputavih zvukova. Proizvođač tvrdi da X10 koristi pojačalo za zvučnik u šta možemo da poverujemo.

    Zvuk na slušalicama je prosečan, kvalitet je takođe prosečan: visoke frekvencije su prigušene, zvuče nečisto, niske takođe nisu savršene. Što se tiče muzičkih sposobnosti, HTC U Play nudi oštriji zvuk u odnosu na HTC One X10, iako je jačina zvuka otprilike ista.

    Zaključak

    Ovog puta HTC je predstavio dobar, kvalitetan pametni telefon bez očiglednih nedostataka, ali sa jasnim pozitivnim momentima: pristojno trajanje baterije, visokim sjajem matrice ekrana, dobrima kamerama sa brzim i preciznim fokusom, ergonomskim dizajnom.

    Da se X10 pojavio početkom prošle godine, onda bi verovatno, bio toplo primljen od strane kritičara (recenzenata) i običnih korisnika. Sada je X10 uobičajen smart telefon, kakvih na tržištu ima mnogo i koji treba da se bori sa čitavim nizom modela kinskih proizvođača niže ili iste cene. Tradicionalno, u ovom opsegu cena, ZTE, Meizu, Lenovo, Huawei, Honor, Xiaomi i drugi manje poznati brendovi su prisutni.

    Stoga, ovaj model je tu kako za ljubitelje HTC brenda i one koji žele da izaberu pametni telefon koji ne dolazi od strane kineskih proizvođača a koji, uzgred, postaju sve kvalitetniji, popularniji i pristupačniji.

    MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
    (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
    NAPOMENA
    Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
    Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
    Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
    * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
    Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024