U11 Dual SIM2017
2017. godina
5.5" LCD, 71.4% body
26% 835, Android 8
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon HTC U11 Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC U11 Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC U11 Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test glavnog modela HTC U11

Specifikacije

Specifikacije
Klasa Pametni telefon
Forma Monoblok
Materijali kućišta Staklo, metal
Operativni sistem Android 7.1.1 + HTC Sense
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: B4 / B12 / B17 / B28 / B20 / B5 / B8 / B3 / B1 / B7 / B32
LTE CAT 15
Calls via VoLTE and wi-Fi
Platforma Qualcomm Snapdragon 835
CPU 64-bitni, 8-jezgara, do 2.45 GHz
Video akcelerator Adreno 540
Interna memorija 64/128 GB
RAM 4/6 GB
Slot memorijske kartice Da, kombinovan sa slotom SIM kartice
Wi-Fi Da, a / b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Da, 4.2 LE, A2DP
NFC Da
Dijagonala ekrana 5. 5 inča
Rezolucija ekrana 1440 x 2560 piksela
Tip matrice Super LCD5
Zaštitini sloj Staklo 3D Corning Gorilla Glass 5
Olefobski sloj Da
Glavna kamera 12 MP UltraPixel 3, f / 1.7, optička stabilizacija, dual blic, 4k video
Prednja kamera 16 MP, f / 2.0, BSI
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS, Beidou
Senzori Senzor svetlosti
Senzor blizine
Senzor pokreta (the G-senzor)
Elektronski kompas
Žiroskop
Magnetni senzor
Senzor otiska prsta
Senzor Hub za praćenje fizičke aktivnosti
Baterija Fiksna, 3000 mAh, Quick Charge 3.0
Dimenzije 153.9 x 75.9 x 7.9 mm
Masa 169 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač
  • USB kabl
  • USB-C - mini-jack adapter
  • Zaštitini poklopac
  • Slušalice

Uvod

Glasine o novom modelu počele su da se pojavljuju mnogo pre zvaničnog objavljivanja. Najraniji izvori (krajem 2016. godine) tvrdili da će ime novog glavnog modela biti HTC Ocean. Tek početkom aprila, pojavile su se informacije o konačnom nazivu novog vodećeg modela - U11. Zanimljivo je da je kompanija energično razmatrala ime i koje su ponuđene opcije, ali se došlo do zaključka da će HTC U11 biti najlogičniji naziv.

Što se tiče fotografija koje su u to vreme se pojavljivale na internetu, skoro sve su bile lažne (uređaj sa dve kamere, potpuno metalnog kućišta, dizajna poput iPhone-a i bez okvira), ili kompanija jednostavno nije mogla u potpunosti da se odluči kada je reč o izgledu uređaja. Međutim, čak ni izgled finalne verzije se nije razlikovao mnogo od fotografija koje su viđene.

Na kraju smo dobili nešto između U Play i U Ultra, odnosno kompanija je potpuno napustila koncept HTC 10 – metalni uređaj sa oštrim karakteristikama prednje strane.

Pošto smo HTC U Play koristili skoro dva meseca, a U11 ne toliko ekstenzivno, a po pitanju materijala ova dva modela nisu mnogo drugačiji jedan od drugog, biće vam lako reći iskustvo korišćenja glavnog modela.

Pored tehničkih parametara, programeri su za U11 koristili Edge Sense tehnologiju i nastavljaju da promovišu Sense Companion, koji treba da da razne naznake korisniku na osnovu analize podataka korišćenja uređaja.

Pored toga, kao što je već pomenuto značajno mesto kada je reč o ovom modelu zauzimaju foto i video mogućnosti HTC U11. Uređaj je uspešno testiran od strane tima DXOMark (specijalizovanog za testiranje profesionalnih kamera i optičke uređaja od 2003. godine) sa rejtingom od 90 poena, to jest više od bilo kog drugog pametnog telefona na svetu.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Kao što je već rečeno, dugo vremena smo koristili HTC U Play. Uprkos činjenici da prenekoliko meseci nismo napisali najbolju recenziju o U Play, tokom duge upotrebe uređaja utvrdili smo da uređaj radi dosta dobro: stabilne notifikacije, brza i precizna kamera sa savršenim balansom belog u svim uslovima, odličan ekran, dobra izrada i materijali. Jedini negativan aspekt je baterija: njeni algoritmi nam nisu bili jasni. Uređaj je radio ceo dan sa četiri sata rada ekrana, a zatim je trajao do sredine dana sa dva sata rada ekrana.

Ali, danas ne govorimo o modelu U Play. Ovaj uvod je napisan da shvatite glavnu ideju dizajna modela HTC U11: pametni telefoni U11 i U Play su u ovom smislu veoma slični, a iskustvo korišćenja je gotovo isto. U stvari, izgled vodećeg modela je modifikovana verzija Play uređaja.

Glavna odlika dizajna je staklena površina sa zadnje strane. Aparat će na tržištu biti dostupan u četiri boje: crna, plava, bela i siva. Najefektnije boje su sigurno crvena (nema je u prodaji) i plava. Prilikom testiranja korišćen je aparat bele boje. Svaka od boja je lepa pri direktnoj sunčevoj svetlosti zahvaljujući različitim nijansama koje se vide.

Slična je situacija i sa modelom crne boje.

Naravno, otisci prstiju su vidljivi (kada je reč o aparatu bele boje, gotovo su neprimetni).

Kod HTC U11 kao i kod HTC U Play, zahvaljujući staklenoj površini moguća je pojava sitnih ogrebotina ali one nisu duboke a uvek možete staviti i zaštitu koja je deo maloprodajnog pakovanja. Međutim, u tom slučaju aparat postaje nešto deblji i to utiče na njegovu ergonomiju.

Dimenzije aparata su 153.9 x 75.9 x 7.9 mm, a njegova ukupna masa iznosi 170 grama. Dizajn ovog modela čini se dosadnim u poređenju sa Samsung Galaxy S8+ pa čak i u poređenju sa HTC U Play modelom. Čini se da je stvar u širini okvira, kako sa bočnih strana tako i sa gornje, odnosno donje strane. U tom smislu, čini se da U11 ne prati glavne konkurente (LG i Samsung) pa je zbog toga dobio veliki broj loših kritika.

Prednju stranu karakteriše 2.5D Corning Gorilla 5 zaštitno staklo, prisutan je i olefobski premaz odličnog kvaliteta budući da se otisci prstiju lako uklanjaju.

Bočne strane izrađene su od metala a kod modela bele boje su u boji srebra i matirane.

Kvalitet izrade je vrlo dobar, nema savijanja aparata niti dolazi do pojave škriputavih zvukova.

Sa prednje strane nalaze se indikator propuštenih događaja, senzori, mikrofon, kamera i glavni zvučnik. Jačina zvuka je vrlo dobra, a zvuk je jasan i glasan.

Ispod ekrana nalazi se skener otisaka prstiju, tasteri osetljivi na dodir i pozadinsko osvetljenje, sve besprekorno.

Mikrofon, USB Type-C sa podrškom za USB 3.1 i zvučnik nalaze se sa donje strane. Tu je još jedan otvor, ali nije jasno čemu služi: da li je mikrofon ili otvor za drenažu zbog toga što HTC U11 odlikuje IP67 standard: zaštita od prašine i vode prilikom potapanja u vodu do dubine od jednog metra u trajanju do 30 minuta. Isti otvor postoji i sa gornje strane.

Sa gornje strane nalaze se nanoSIM + nanoSIM ili nanoSIM + microSD, kombinovani slot.

Sa desne strane nalazi se on/off taster kao i taster za kontrolu jačine zvuka. Tasteri su gotovo uronjeni u kućište i potreban je jak pritisak na tastere dok je hod tastera plitak. Bilo bi mnogo bolje da su tasteri nešto veći.

Sa druge strane nalazi se još jedan mikrofon (postoji ukupno četiri), dupli taster za blic i sočivo kamere sa metalik srebrnim prstenom koji izgleda jednostavnije u poređenju sa U Play.

HTC U11 i HTC U Play

HTC U11 i Samsung Galaxy S8 +

Ekran

HTC karakteriše ekran dijagonale 5.5 inča, a okviri su dovoljno široki: 15 mm sa gornje strane, 18 mm sa donje i 4 mm sa bočnih strana. Tu je i anti-reflektivni premaz visokog kvaliteta (čak je bolji nego kod LG G6).

Rezolucija ekrana je QHD, to jest 1440 x 2560 piksela a gustina je 534 ppi. IPS matrica nosi marketinški naziv SuperLCD 5.

Maksimalno osvetljenje bele boje je 435 cd/m2 (uz manuelni odabir) a više od 500 u okviru Auto režima. Opseg kontrasta je 1100:1 – 1400:1. Pri direktnim sunčevim zracima prikaz na ekranu je savršeno čitljiv.

Uglovi vidljivosti su maksimalni, slika blago gubi na kontrastu pri većim uglovima. Sve ostalo je izuzetno dobro, boje su zasićene a prikaz gotovo kao i kod AMOLED matrice. Za one koji vole blago „isprane“ boje, proizvođač bi morao uskoro da uvede sRGB režim.

Uglovi vidljivosti

Pozadinsko osvetljenje

Na suncu

U senci

Baterija

Ovaj model koristi fiksnu bateriju kapaciteta 3000mAh. Zvanična vremena rada:

  • Vreme razgovora u 3G / 4G mrežama: do 24.5 sati
  • Vreme rada u režimu mirovanja u 3G / 4G mrežama: do 14 dana

Naši rezultati.

Uz blago opterećenje (Wi-Fi mreža, fotografije i video sadržaji, sat vremena konverzacije) baterija uređaja će izdržati od 9 sati ujutro do 1 sat iza ponoći. U tom slučaju možete računati na 5-7 sati rada ekrana.

Uz teže opterećenje (stalnu vezu preko 3G/4G, reprodukcije muzičkih sadržaja u trajanju od dva sata uz aktivni sistem za redukciju šuma), pametni telefon će raditi od 9 – 18 sati. Aktivno vreme rada ekrana 3-3.5 sati.

Prilikom testiranja primećeno je da se baterija uređaja brže prazni van velikih gradova a kao rezultat toga potrebno je češće puniti bateriju.

Ukoliko gledate video sadržaje pri maksimalnom osvetljenju, baterija će se isprazniti nakon 7.5 sati, a uz igranje igara baterija će trajati 5 sati.

Kada je reč o uređaju sa 3000mAh baterijom, ovo vreme rada je vrlo dobro ali uz lošiji kvalitet mreže, baterija će se brže prazniti.

Ovaj pametni telefon podržava QC 3.0 standard za brzo punjenje. Za 30 minuta, baterija se napuni 45%, za 40 minuta se napuni 60% a za 1 sat i 15 minuta – 90%. U periodu od 1 sat i 30 minuta – 95%, za 1 sat i 45 minuta – 100%.

Opcije povezivanja

Uređaj je opremljen sa dva nanoSIM slota. Uređaj podržava rad u 3G/4G mrežama (LTE CAT 15):

  • GSM (850/900/1800/1900 MHz),
  • WCDMA (850/900/1800/1900 MHz),
  • FDD-LTE (band B4 / B12 / B17 / B28 / B20 / B5 / B8 / B3 / B1 / B7 / B32)

Tu je i NFC čip (uz podršku za Mifare) dok je ostalo standardno: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac Dual Band, Bluetooth 4.2, USB Type-C konektor (USB 3.1) za punjenje/sinhronizaciju. GPS navigacija radi bez ikakvih problema.

HTC U11 ima i senzor za kompresovanje Edge Sensor. Odabirom snage kompresije drugačije aktivnosti se dodeljuju ovoj funkciji: kreiranje screenshot prikaza, snimanje fotografije, aktiviranje snimača ili pokretanje neke od aplikacija. Moguća je kratka ili dugačka kompresija dok se osetljivost podešava u okviru opcije Podešavanja.

Za Edge Sense potrebno je više snage, što i nije baš zgodno za korišćenje. Ono što zaslužuje pohvalu jeste 3D Touch kao i kod iPhone-a: neko ga koristi a neko ne. Sa jedne strane, bilo kakva interakcija koja podrazumeva snagu (trešenje, klik na ekran i slično) nije prirodna.

Memorija

HTC U11 pametni telefon na tržištu je dostupan u dve verzije: 4 GB RAM LPDDR4X i 64 GB interne memorije, 6 GB RAM i 128 GB interne memorije. Uopšteno govoreći, to je bila dobra odluka.

Prilikom testiranja korišćena je verzija sa 64 GB memorije – 810/207 MB/s, što je zaista velika brzina koja se i te kako primeti: aplikacije se trenutno otvaraju a instalacija programa je veoma brza.

Prilikom testiranja uređaja proverili smo brzinu kojoj radi sistemska memorija. Rezultat je 7931 MB / s.

Umesto jedne SIM kartice možete da stavite memorijsku karticu kapaciteta do 2TB.

Kamere

Najjači adut HTC U11 ipak je kamera kojoj je čuveni DXOMark dodelio najveće ocene. To, ipak, treba uzeti sa rezervom a za poređenje prilikom testiranja korišćen je Samsung S8+ uređaj.

Slede podaci za kameru modela HTC U11.

Glavni modul: 12 MP BSI, f = 1.7, HTC UltraPixel 3 tehnologija uz 1.4 mikrona veličinu piksela, optička stabilizacija, fazni autofokus. Tu je i dupli blic sa jednom nijansom.

Prednji modul: 16 MP BSI, f = 2.0, bez automatskog fokus. Blic je tople boje zahvaljujući jakoj svetlosti ekrana.

Kamera modela HTC U11 najbolje rezultate beleži tokom dana. Širok dinamički opseg, precizan prikaz prirodnih boja bez ikakvih artefakata.

U poređenju sa Samsung S8+, čini se da je Galaxy blago unapredio zasićenost, povećao oštrinu i kontrast. Prema tome, slika deluje drugačije u poređenju sa onom snimljenom kamerom HTC U11 modela. Sigurno je da će samo mali broj korisnika primetiti razliku niti će zbog bogatijih boja odabrati Samsung.

Fokusiranje kod HTC U11 je veoma brzo ali samo manuelno fokusiranje i digitalno zumiranje pomažu prilikom snimanja makro objekata.

U slučajevima smanjenog osvetljenja, Samsung Galaxy S8+ pokazuje šta može. Fotografije ne odluke pojava šuma ni artefakata. Međutim, ovde je stvar u softveru budući da Galaxy nudi daleko manju ISO vrednost dok ju je HTC povećao barem tri puta, što je neobično.

HTC U11 video snima u rezolucijama do 4K brzinom od 30 kadrova u sekundi. Za snimanje zvuka dostupna su četiri mikrofona, dostupan je i stereo zvuk. Moguć je izbor između visoke rezolucije i 3D. Najbolje je odabrati visoku rezoluciju budući da nema gotovo nikakve koristi od 3D (u teoriji, prilikom zumiranja dolazi do stapanja stereo zvuka u mono), a sam kvalitet zvuka će vas razočarati. Stiče se utisak kao da je mikrofon u nekoj vrsti kućišta: u šumi nećete čuti ptice da pevaju niti lišće da šušti. Možda je ovo dobro rešenje za koncerte ali nikako nije za snimanje video sadržaja.

Stabilizacija videa je vrlo dobra ali je kod S8+ još bolja. Slika je prijatnija kod HTC U11 zbog toga što ovaj model nudi bolje pozadinsko osvetljenje i ima manji kontrast.

Uređaj ima mogućnost snimanja u RAW (DNG) formatu. Veličina fajlova je 24MB (veličina prosečnog JPEG fajla je 4 MB).

Dostupan je veliki broj manuelnih podešavanja: ISO (100 - 800), brzina zatvarača (32 – 1/8000 sec), fokus od 80 mm. Bilo bi dobro da proizvođač obrati pažnju na brzinu zatvarača i meni za odabir – prikaz je suviše mali te je zbog toga teško brzo odabrati željenu vrednost, ali treba naglasiti da su ovde dostupna gotovo profesionalna podešavanja.

Prednja kamera zaslužuje pohvalu. Tu je i dupli blic uz efektivnu razdaljinu od 1.5 metara.

Primeri fotografija

Performanse i OS

Budući da je HTC U11 vodeći model, karakteriše ga i Qualcomm Snapdragon 835: 10 nm proizvodna tehnologija, 64-bita, osam jezgara, frekvencija do 2.45 GHz, ARM v8 arhitektura, A Kryo 280 a tu je i Adreno 540 zadužen za grafiku.

HTC U11 je sposoban da omogući maksimalna podešavanja prilikom igranja igara uz maksimalni FPS. Aplikacije su brze i sve savršeno radi. Pod većim opterećenjem kućište uređaja se zagreva ali opravdano.

U okviru Antutu testa ovaj model zabeležio je 176.000 poena, što je u ravni gotovo svih vodećih telefona.

Pametni telefon pokreće Google Android 7.1.1 a tu je i HTC Sense korisnički interfejs, a gotovo je sigurno da će HTC U11 dobiti sva unapređenja u narednih nekoliko godina.

Multimedija

Model nudi dva zvučnika: sa gornje strane nalazi se onaj za konverzacija a sa donje onaj za reprodukciju zvuka. Međutim, proizvođač je uspeo da ukombinuje ova dva zvučnika i obezbedi stereo zvuk. Donji je zadužen za bas a gornji za visoke frekvencije. Zvuk je osrednjeg kvaliteta i veoma glasan, a može se uporediti sa zvukom modela Huawei P10 Plus ili P9 Plus.

Prilikom preslušavanja muzičkih sadržaja možete odabrati „Theater“ ili „Music“ od kojih prvi režim pruža nešto bolji zvuk dok se kod drugog ne čuju visoke frekvencije.

HTC U11 nema standardni 3.5 mm priključak za slušalice, što nije dobro rešenje. To nije dobro ni za iPhone, ali USB-C je širok i dugačak pa postoji šansa da se polomi.

Paket obuhvata slušalice (isto kao kod modela HTC U Play) a tu je i tehnologija za poništenje šuma koja radi ali veoma slabo.

I liked the playback quality: elastic bass, good average and pleasant high frequencies. Below - the frequency response from GSMArena (although the schedule is painfully even).

Zaključak

Kvalitet reprodukovanog zvuka je veoma dobar: elastičan bas osrednjeg kvaliteta i prijatne visoke frekvencije.

Kvalitet konekcije je vrlo dobar: mreža je stabilna i nema prekida u radu Wi-Fi mreže. Jačina vibracije je osrednja ali sigurno je da ćete je osetiti u džepu pantalona ili košulje.

Dizajn aparata nije zadovoljavajući budući da kupci žele tanko kućište, uzak ram i ekran koji zauzima gotovo čitavu prednju stranu. Kod U11 to nije slučaj. Sa druge strane, klasični dizajn je uvek rado prihvaćen.

Edge Sense ne zaslužuje nikakvu posebnu pohvalu, a HTC Companion u okviru normalnog režima rada saopštava vremenske prilike, računa pređene korake i slično.Pri dnevnom svetlu kamera HTC U11 modela snima odlične fotografije, bolje nego konkurentski modeli: odličan dinamički opseg, brz fokus i precizne boje. Međutim, performanse kamere bi mogle biti malo bolje kada je reč o fotografisanju noću a potrebno je i unapređenje slajdera radi lakšeg odabira ekspozicije i fokusa.

Kvalitet zvuka je vrlo dobar ali nije moguće reći koji od modela pruža bolji zvuk: Meizu Pro 6 Plus, Samsung S8 ili Higscreen Boost 3.

Naravno, poređenje sa glavnim konkurentom ne može da se zaobiđe – Samsung Galaxy S8+ koji odlikuje impresivniji izgled, dok je sve ostalo isto ili nešto lošije. Na primer, S8+ ima samo jedan zvučnik koji nije glasan kao kod HTC U11. Skener otiska prstiju modela S8+ je prikladniji za upotrebu nego kod HTC, Galaxy ima standardni priključak za slušalice, itd.

Naravno, nikako ne treba zaboraviti razliku u ceni ova dva modela.

Sigurno je da će cena ovog uređaja pasti za nekoliko meseci a do tada svi oni koji žele da kupe vodeći model na raspolaganju imaju HTC U11 4/64 GB i 6/128 GB.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024