Moto E4 Plus 2017
2017. godina
5.5" LCD, 69.4% body
5% MT6737, Android 7.1.1 Nougat
RAM 3 GB, INT 16GB, EXT nema
5000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Motorola Moto E4 Plus
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto E4 Plus. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto E4 Plus vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Pregled smart telefona Motorola E4 Plus (XT1771)

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 7.1.1
  • Ekran 5.5 inča, TFT IPS, 1280x720 piksela, 267 ppi, 2.5D, automatska kontrola osvetljenja
  • Čipset MediaTek MT6737, 4 jezgra do 1.3 GHz, grafički procesor Mali T720
  • 3 GB RAM-a, 16 GB interne memorije, microSD memorijska kartica kapaciteta do 128 GB
  • Baterija Li-Ion 5000 mAh, podržava brzo punjenje na 10W
  • Prednja kamera 5 megapixels, f / 2.4, ugao pokrivanja 84 stepena, fiksni fokus, blic
  • Glavna kamera 13 megapixels, f / 2.0, autofokus, pokriva ugao od 78 stepeni, serijsko snimanje, vidoe snimanje u HD rezoluciji
  • Senzori - pozicije, blizine, osvetljenja
  • Senzor otiska prsta
  • Dve SIM kartice nanoSIM veličine
  • Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 4.2, NFC, USB 2.0 (microUSB konektor)
  • GPS / A-GPS
  • LTE cat.4, band 1/3/5/7/8/20
  • Boje kućišta: metalik siva, zlatna
  • Dimenzije - 155x77.5x9.55 mm, masa - 198 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Žične stereo lsušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Kompanija Motorola (Lenovo) pred sobom ima težak zadatak, treba ne samo da se vrati na tržište koje je napustila pre mnogo godina, već i da bude konkurent svima, od najvećih kompanija do malih kineskih proizvođača. Činjenica da Motorola brend pripada kompaniji Lenovo automatski dodeljuje kompaniju kineskim proizvođačima, iako je celokupan razvoj koncentriran u SAD-u, dok je i sam dizajn uređaja američki, blisko sličan prethodnim uređajima ovog brenda. Sa druge strane, Motorola pokušava ne samo da osveži sećanje kupaca već i da privuče one koji nikada nisu koristili uređaje kompanije. Zadatak pred kompanijom uzimajući u obzir nivo konkurencije je veoma težak, ali se Motorola za njegovo ispunjenje oslanja na širok spektar modela i odsustvo dampinga cena. Za one koji uvek traže najoptimalniji uređaj u pogledu odnosa cena i kvaliteta, linija modela sa indeksom E će izgledati dosta skupa. A onda se postavlja pitanje i kako Motorola vidi sebe na tržištu. Odgovor je očigledan - kompanija ne vidi kineske brendove kao konkurente, na primer, Meizu, Xiaomi i druge, uključujući i Huawei i ZTE i pozicionira svoje proizvode ispod Samsung-a, ali više od kineskih proizvođača. U uslovima ozbiljne konkurencije, ovo je hrabra odluka, jer ona automatski ograničava trenutnu prodaju, ali vam dozvoljava da se nadate da ćete izgraditi brend, kao i percepciju od strane korisnika na duži rok. Koliko će to uspeti kompaniji Motorola, nije poznato, a mi ćemo se fokusirati na trenutni proizvod, Moto E4 Plus koji deluje kao uređaj sa velikom baterijom i namenjen je onima koji traže ogoljeni Android i maksimalno vreme rada. Ovaj model je za ljude kojima je potreban dobar uređaj za relativno malo novca.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Linija jeftinijih modela kompanije Motorola već dugi niz godina izgleda isto, uz pojedinačne promene elemenata dizajna, ali konture kućišta ostaju dobro prepoznatljive. Model koji je u pitanju je proizveden u dve kolor varijante - metalik sivoj i boji zlata. Na testiranju je bio zlatni uređaj, dok se nama više dopada siva boja uređaja, mnogo je zanimljivija.

Na nekim drugim tržištima još postoji tamnoplava boja kućišta, koja je takođe dopadljiva.

U zavisnosti od tržišta, dizajn zadnjeg poklopca može se malo razlikovati, primetićete da uređaj koji se prodaje u SAD, ima potpuno drugačije umetke na kućištu, drugačiji raspored mikrofona. Ovo nije samo kozmetička promena, već postoji još jedna štampana ploča unutra i neke različite karakteristike, međutim, o tome malo kasnije.

Kućište je dobro izrađeno, to jest, možete ukloniti poklopac bez ikakvih posebnih radnji. Na poklopcu, gornji i donji delovi imaju plastične umetke za antene (ostalo je metalna ploča), ali oni ne kvare izgled kućišta. Lepo je što glavni modul kamere ne štrči iz kućišta i već je u istom nivou.

U unutrašnjosti možete videti bateriju koja se ne može ukloniti, kao i dva konektora za nanoSIM i jedan za memorijsku karticu.

Dimenzije telefona su 155x77.5x9.55 mm, težina je 198 grama. Uređaj je težak, osećate njegovu masu u ruci, ne klizi baš usled težine. Ali, uprkos činjenici da dete može da se nosi sa njegovom težinom, ipak postoje opipljiva razlika u odnosu na mnoge druge uređaje. Uređaj je masivan što će se nekome dopasti, ali će neko, naprotiv, ovo smatrati ozbiljnim nedostatkom.

Poređenje sa modelom Moto E4

Na prednjoj strani možete videti „taster“ koji je zapravo skener otisaka prstiju i ne podržava bilo kakve pritiske. Levo i desno od njega nema dodirnih tastera, odnosno, tastatura se uvek prikazuje na ekranu. Skener podržava procesiranje pokreta, kao kod starijih modela, to jest, možete u potpunosti ukloniti navigacijske tastere.

Na desnoj strani nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, kao i taster za uključivanje / isključivanje. Sa gornje strane je 3,5 mm priključak za slušalice, na dnu se nalazi mikrofon, microUSB konektor i zvučnik.

Kvalitet izrade uređaja je odličan i ne izaziva nikakve probleme. Za svoj nivo, pametni telefon koristi tipične materijale, i nema nekih nedostataka.

Ekran

Karakteristike ekrana su sledeće: 5.5 inča, TFT IPS, 1280x720 piksela, 267 ppi, 2.5D, automatska kontrola osvetljenja. Maksimalna osvetljenost u automatskom režimu je 550 nita, u ručnom režimu 350 nita. Ekran se ne može pohvaliti najsvetlijom slikom, ali u postavkama možete odabrati jednu od opcija za temperaturu boje.

Činjenica da je ekran zaštićen 2.5D zaštitinim staklom i da poseduje dobar olefobski sloj treba naglasiti kao prednosti ovog uređaja. Negativno je to što je dostupna samo HD rezolucija sa dijagonalom od 5,5 inča, dok se mnogi konkurenti već mogu pohvaliti FullHD-rezolucijom.

Ovo nije najbolji ekran u svojoj klasi, u mnogim situacijama očigledno mu nedostaje osvetljenost, u većini slučajeva reprodukcija boja nije tačna, ali uređaj spasava činjenicu da boje nisu suviše sjajne. Oni koji jednostavno koriste telefon za normalne stvari, retko gledaju filmove ili fotografije, neće imati problema sa ekranom.

Na suncu ekran ostaje čitljiv, ali je nemoguće reći da je njegovo korišćenje baš udobno.

Baterija

Ugrađena Li-Ion baterija je fiksna i ima kapacitet od 5000 mAh. Činjenica da proizvođač naziva standardni punjač "brzim“ nije u potpunosti tačna, u pitanju je tipično punjenje na 5.2V / 2A. Puno vreme punjenja sa standardnim punjačem je oko 4 sata, što se ne može nazvati brzim punjenjem. U SAD isti model se prodaje baziran na Qualcomm čipsetu, i podržava Quick Charge punjenje, koja traje oko dva sata, što je dvostruko brže.

Sledeći bitan podataka je vreme rada uređaja. Neprekidna reprodukcija HD video zapisa preko MX Player-a pri maksimalnoj osvetljenosti isprazni bateriju za nešto više od 11 sati rada. Ovo je daleko od rekordnog vremena i povezano je sa velikom potrošnjom energije kako ekrana tako i čipseta.

U proseku, uređaj je radio oko dva dana uz umerenu upotrebu (do 2,5 sata rada na ekranu), korišćenje navigacije, pretragu interneta, društvene mreže, gledanje video zapisa i slušanje muzike oko dva sata. Ne previše impresivni rezultati, ali svi prevazilaze stari čipset. U američkoj verziji ovog uređaja rezultati su mnogo bolji.

Memorija, RAM, čipset, perfromanse

Uređaj ima 3 GB RAM-a, 16 GB interne memorije (postoje opcije sa 32 GB, ali nisu dostupne svugde), podržane su memorijske kartice kapaciteta do 128 GB. Uređaj koristi čipset MediaTek MT6737, 4 jezgra radnog takta do 1.3 GHz, grafički procesor Mali T720. Nažalost, u evropskoj verziji, čipset i njegov izbor su čudni, ovo je staro i nije najoptimalnije rešenje, koje je povezano sa jeftinim modelima malih proizvođača. U SAD, uređaj koristi Snapdragon 427, što je za klasu bolje rešenje. Qualcomm čipset pokazuje mnogo bolje rezultate i donekle bi opravdao cenu uređaja.

Performanse su uobičajene, sve ono što se može videti u okviru sintetičkih testova. U većini slučajeva ne dolazi do usporavanja, uređaj radi manje-više brzo ali ne treba očekivati trenutni odziv.

Opcije povezivanja - USB, Bluetooth, GPS i drugo

Podržan je samo jedan opseg za Wi-Fi 802.11 b/g/n, što je zaista tužno. Sa druge strane, uređaj podržava NFC (i Android Pay). Dostupan je USB 2.0.

Navigacija ne zaslužuje nikakvu posebnu pohvalu budući da je reč o tipičnom čipsetu sa loše rešenom antenom. Kalibracija uređaja je uvek potrebna ali od toga se ne može pobeći. Uopšteno, GPS je zadovoljavajući ali ništa više od toga.

Kamera

Interfejs je jednostavan i ne nudi ništa drugo osim onog neophodnog.

Prednja kamera ima blic a slika je prosečnog kvaliteta.

Glavna kamera nudi 13 MP rezoluciju ali slike su osrednjeg kvaliteta, čak i one snimljene u toku sunčanog dana. Maksimalna rezolucija video sadržaja je samo 720p, što je zaista loše. Kamera je vrlo slaba.

Softverske karakteristike

Motorola obično koristi obični Android uz minimalne izmene, ali ovoga puta nema nijedne. U pitanju je Android sa standardnim karakteristikama.

Telefon ima Moto aplikaciju u okviru koje je moguće konfigurisati skener otisaka prstiju koji menja navigacione tastere na ekranu.

Ekran ima i noćni režim rada (plavi filter). Moguće je aktivirali Motorola notifikacije pa kada se notifikacije pojave na zaključanom ekranu možete ih brzo odabrati i brzo pokrenuti aplikaciju.

Ugrađeni FM radio radi uz slušalice, moguće je snimanje a tu je i RDS podrška. Radio takođe dobro radi, nema nikakvih žalbi.

Ne postoji zasebna aplikacija za reprodukciju muzičkih sadržaja. U pitanju je Google Play Music a tu je i Dolby Atmos, grupa ekvilajzera kojim se može prilagođavati zvuk. Slušalice koje su deo maloprodajnog paketa možete odmah zameniti nekim drugim, ali vam upotreba kvalitetnih slušalica neće mnogo pomoći budući da aparat nudi prosečan kvalitet zvuka.

Zaključak

Kvalitet komunikacije je vrlo dobar, sve odlično radi a sagovornik će vas čuti jasno i glasno i u bučnom okruženju. Nije jasno kako radi sistem za poništenje šuma, a sekundarni mikrofon služi samo za snimanje video sadržaja. Sve je uobičajeno za ovu kategoriju uređaja.

Utisci vezani za Motoroal E4 Plus su pomešani a mana je što ga odlikuje MT6736 koji je obično deo niskobudžetnih aparata. Nije dobar po pitanju potrošnje električne energije, niti je prikladan za uređaje namenjene za 2017. godinu. Nova generacija uređaja koristi brža rešenja. Na primer, Alcatel A7 ima bateriju kapaciteta 4000 mAh uz isto vreme rada.

Direktan konkurent ovom modelu jeste Meizu M5 Note, verzija sa 16 GB. Karakteriše ga atraktivniji dizajn, manja ukupna masa ali i baterija manjeg kapaciteta – 4000 mAh, kao i duže vreme rada, čipset (Helio P10), dual-band Wi-Fi kao i bolje kamere, plus ima i FullHD ekran iste dijagonale.

Tu je i Xiaomi Redmi Note 4 (iako već zastareli model) koji takođe ima FullHD ekran, 4100 mAh bateriju, bolju kameru kao i moćniji čipset. Ukratko, ovo je zaista zanimljiv model koji se može uporediti sa velikim brojem drugih modela.

Statistika pokazuje da potražnja ne ispunjava potražnju pa se može zaključiti da je ovaj model daleko skuplji u odnosu na svoje direktne konkurente. U poređenju sa običnim E4, ima bolju bateriju dok su po ostalim pitanjima manje-više isti. Moto E4 Plus ne nudi ništa posebno osim unapređenog dizajna koji se zahvaljujući tome izdvaja iz gomile ostalih. Imajući u vidu da veliki broj korisnika Meizu i Xiaomi smatra pravim konkurentom Motorola-inim modelima, a možda čak i boljim, Moto E4 Plus ima žestoku konkurenciju pred sobom a potrebno je naglasiti i činjenicu da je ovaj model veoma sličan niskobudžetnim kineskim rešenjima sa svim svojim prednostima i manama.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024