Zenfone 4 Max ZC554KL 2017
2017. godina
5.5" LCD, 70.4% body
9% 430, Android 7.0 Nougat
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
5000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 13MP
 
 
Test mobilni telefon Asus Zenfone 4 Max ZC554KL 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus Zenfone 4 Max ZC554KL 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus Zenfone 4 Max ZC554KL 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Pregled smart telefona Asus Zenfone 4 Max

Karakteristike

  • Materijali kućišta: metal, plastika i Corning Gorilla Glass staklo
  • Operativni sistem: Google Android 7.1.1
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE, FDD-LTE CAT 4 (Bands 1, 3, 5, 7, 8, 20), dve SIM kartice (nano + nano)
  • Procesor: 4/8 jezgara, 64-bitni Qualcomm Snapdragon 425/430
  • Memorija: 2/3 GB
  • Interna memorija: 16/32 GB + memorijska kartica kapaciteta do 256 GB
  • Interfejsi: Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 4.1, microUSB konektor (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS OGS 5.5 inča rezolucije 720x1280 piksela
  • Kamera: 13 MP (f = 2.0) PixelMaster 4; 5 MP (f = 2.0) 120 stepeni uglovi vidljivosti; Prednja 8 MP (f = 2.2) PixelMaster 4, 85 stepeni ugao vidljivosti
  • Navigacija: GPS, A-GPS, GLONASS
  • Opciono: skener otiska prsta, akcelerometar, elektornski kompas, žiroskop, senzor blizine, senzor osvetljenosti, FM radio
  • Baterija: fiksna, Li-Pol kapaciteta 5000 mAh
  • Dimenzije: 154x76x8.9 mm
  • Masa: 181 g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • AC adapter 5 V, 2 A, 10 W
  • USB kabl
  • OTG kabl
  • Alat za izvlačenje kartice
  • Garancija

Uvod

Ne tako davno, ASUS je predstavio nekoliko modela pametnih telefona. Jedan od njih je i ZenFone 4 Max od kojeg se na osnovu naziva očekuje da prefiks Max označava bateriju većeg kapaciteta, slično kao i kod prethodnih uređaja. Međutim, Asus ne samo da je odlučio da predstavi uređaj sa baterijom većeg kapaciteta već je dodao i širokougaonu kameru.

Pozicioniranje ovog uređaja jasno je ukazano na zvaničnoj prezentaciji: aparat je namenjen mladim ljudima koji vode aktivan život i to je pravilno pozicioniranje budući da je baterija dovoljno snažna izdrži tempo snimanja video i drugih sadržaja.

Ostali parametri nisu interesantni.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Sam dizajn aparata nije ništa novo budući da se gotovo ne razlikuje od Asus Zenfone 3 Zoom: nešto je deblji, ima taster sa prednje strane dok je oblik modula kamere sa zadnje strane blago izmenjen. Naravno, treba naglasiti da je dizajn prilagođen nezahtevnim korisnicima: debeli okviri, široko kućište, pristojna težina a tu su i dva plastična umetka sa gornje i donje strane. Zenfone 3 Zoom ne može da se pohvali atraktivnim dizajnom ali izgleda daleko elegantnije.

Asus Zenfone 4 Max na tržištu je dostupan u tri boje: crna, pink i boja zlata. Prilikom testiranja korišćen je aparat crne boje koja se pri direktnim sunčevim zracima pretvara u nijansu plave. Prednji panel zaštićen je Corning Glass zaštitom nepoznatog modela ali najverovatnije treće generacije. Na staklenoj površini otisci prstiju su jasno vidljivi ali se veoma lako brišu. Prisutan je i olefobski premaz prosečnog kvaliteta.

Zadnja strana aparata izrađena je od metala ali je jasno da će se boja sa nje vremenom izguliti: prvo oko okvira kamera a zatim oko ostalih elemenata.

Uglovi bočnih strana blago su zakošeni. Aparat odlično pristaje u šaku ali usled njegove veličine i težine nije prikladan za korišćenje u dužem vremenskom periodu.

Sa prednje strane aparata nalazi se indikator propuštenih događaja, blic kamere, senzori i zvučnik koji je dovoljno glasan kvaliteta višeg od prosečnog.

Ispod ekrana nalaze se tasteri „Back“ i „Menu“ a u centralnom delu nalazi se taster „Home“ koji ima ulogu skenera otisaka prstiju.

Mikrofon, micro USB i zvučnik nalaze se ispod, a iznad su mikrofon za redukciju šuma i standardni priključak za slušalice.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka a sa leve strane nalazi se slot za dve SIM kartice nano formata i slot za memorijsku karticu.

Zadnju stranu odlikuje modul dve kamere koji blago štrči iznad kućišta aparata a tu je i blic.

ASUS Zenfone 4 Max i Zenfone 3 Zoom

ASUS Zenfone 4 Max i Apple iPhone 5

Ekran

Asus ZenFone 4 Max karakteriše ekran dijagonale 5.5 inča a njegova fizička veličina je 68 x 121 mm. Okvir je debeo: 17 mm sa gornje strane, 16 mm sa donje i 4.5 mm sa leve i desne strane.

Matrica telefona je izrađena korišćenjem IPS OGS tehnologije, što znači da ne postoji vazdušni međuprostor pa su boje zasićenije a čini se da slika odlično pristaje na ekranu. Rezolucija ekrana je samo HD, to jest 720 x 1280 piksela, pikselacija je nevidljiva (267 ppi) ali slika nije baš najjasnija.

Prosečno osvetljenje je 323 jedinice, crna boja je 0.2 jedinice a kontrast je 1600:1. Pozadinsko osvetljenje zavisi od nivoa osvetljenja čak i kada je senzor isključen: 250 jedinica u zatvorenom, dobro osvetljenje podrazumeva 300 jedinica a pri direktnim sunčevim zracima oko 350 jedinica.

Uglovi vidljivosti su maksimalni ali su jasne ljubičaste i žute nijanse – znaci jeftine IPS matrice.

Uglovi vidljivosti

Baterija

Uređaj poseduje ugrađenu Li-Pol bateriju kapaciteta 5000mAh.

Podaci proizvođača

  • Do 46 dana u režimu mirovanja u LTE mrežama
  • Do 40 sati u režimu razgovora u 3G mrežama
  • Do 22 sata video reprodukcije
  • Do 26 sati pretrage interneta preko WiFi mreža

Testiranje je pokazalo da Asus Zenfone 4 Max jednim punjenjem baterije može obezbediti oko 24 časa rada uz uključen Wi-Fi, sinhronizaciju email-a, WhatsApp, Skype i druge aplikacije. Pozadinsko osvetljenje matrice je podešeno na maksimum kao i jačina zvuka. Tokom testiranja zabeleženo je sat vremena razgovora.

Ovaj pametni telefon odlikuje set inteligentnih tehnologija za upravljanje potrošnjom u okviru zajedničkog naziva PowerMaster koje služe da povećaju trajanje baterije, osiguraju dugi rad baterije, da obezbede mogućnost punjenja drugih mobilnih uređaja, itd. Uz aktiviranu Double Life funkciju baterija može izdržati do 500 ciklusa potpunog pražnjenja i punjenja pri normalnoj temperaturi vazduha (25 stepeni) dok je pražnjenje telefona do pola standardno kao i kod drugih modela.

U okviru lakog režima korišćenja uređaj može izdržati do tri dana rada. Uz igre možete računati na osam sati i oko 15 sati reprodukcije video sadržaja.

Oprema sadrži i 5V / 2A mrežni adapter.

ZenFone 4 Max prepoznaje punjač na koji je prikačen pa tako kada je prikačen na punjač sa kojim se isporučuje aktivira se funkcija ubrzanog punjenja sa 10 W snage (5V, 2A), što omogućava da se u potpunosti prazna baterija napuni 100 odsto za samo 4 sata dok je 15-minutno punjenje dovoljno da obezbedi 3 sata telefonskih poziva. Ukoliko status napunjenosti baterije padne ispod 10 odsto, moguće je povećati vreme rada telefona u okviru režima mirovanja do 91 sata jednostavnim aktiviranjem Super Energy funkcije za uštedu energije.

Neuobičajeno ubrzano punjenje omogućava punjenje 5000 mAh baterije za samo 4 sata….

Ovaj pametni telefon odlikuje set inteligentnih tehnologija za upravljanje potrošnjom u okviru zajedničkog naziva PowerMaster koje služe da povećaju trajanje baterije, osiguraju dugi rad baterije, da obezbede mogućnost punjenja drugih mobilnih uređaja, itd. Zahvaljujući velikom broju sigurnosnih karakteristika, uključujući praćenje temperature i zaštitu od preopterećenja, baterija ZenFone 4 Max modela trajaće duplo duže u poređenju sa drugim baterijama.

Zahvaljujući velikom kapacitetu baterije, ZenFone 4 Max može se koristiti kao mobilni punjač za druge uređaje. OTG kabl je deo maloprodajnog pakovanja.

Opcije povezivanja

Uređaj ne samo da može da radi u okviru 2G i 3G mreža (GSM 850/900/1800/1900 MHz, WCDMA 850/900/2100 MHz) već podržava i 4G CAT 4 (obe SIM kartice).

Model odlikuje Wi-Fi b/g/n standard, Bluetooth 4.1, tu je i GPS, Glonass i BDSS. Ovde nije moguće izdvojiti ništa posebno, dok je osetljivost risivera vrlo dobra.

Memorija

Ovaj model dostupan je sa 2 ili 3 GB RAM-a memorije, 16 ili 32 GB interne memorije a prilikom testiranja korišćena je 2/16 GB verzija. Trenutno nema svrhe kupovati aparate sa 16 GB memorije budući da je korisniku na raspolaganju obično dostupno oko 4 GB, što znači da je u svakom slučaju neophodno kupiti memorijsku karticu sa najmanje 16 GB.

Uređaj je opremljen zasebnim slotom za memorijsku karticu što znači da istovremeno mogu raditi dve SIM kartice i memorijska kartica.

Kamere

Asus ZenFone 4 Max koristi dva glavna modula kamere: jedan uobičajeni – 13 MP, otvor blende f = 2.0, 80 stepeni ugao vidljivosti (26 mm) kao i drugi i- 5 MP, f = 2.2 bez autofokusa, 120 stepeni (12 mm). Dostupan je i blic.

Prednja kamera nudi 8 MP bez automatskog fokusa, otvor blende je f = 2.2, ugao vidljivosti 85 stepeni (24 mm).

Kvalitet svih kamera je osrednjeg kvaliteta ili ispod proseka. Uobičajeni modul često ima problema sa uravnoteženjem belog, ne tako dobrom oštrinom, a vidljivi su šum i artefakti. Fokus je brz i precizan.

Uprkos ne tako dobrom kvalitetu, slike nisu toliko loše zahvaljujući širokom uglu – što je daleko interesantnije od 2x zuma. Optički zum na pametnim telefona sada izgleda kao isečeni deo slike snimljene glavnom kamerom.

Prednja kamera snima dobro, ugao vidljivosti je dobar.

Asus 4 Max video sadržaje zapisuje u FullHD brzinom od 30 kadrova u sekundi bez obzira na nivo osvetljenja. Kvalitet je prosečan a šum je naročito primetan na snimcima snimljenih u toku noći. Nije moguće izmena između kamera prilikom snimanja video sadržaja.

Dostupan je i Pro režim rada koji omogućava manuelni odabir brzine zatvarača i ISO vrednosti. Jedina stvar koja nije poznata jeste zašto je korisnicima potrebno 1/40000 sekundi i samo 1/3 sekunda za noćno snimanje. Kao po pravilu, svi tokom noći snimaju uz ekspoziciju od 1 sekunde do 32 sekunde. Nije poznato da neko bira 1/40000.

Primeri fotografija

Shirik

Obična kamera

Selfi

Performanse i OS

ZenFone 4 Max pokreće četvorojezgarni (ARM Cortex A53) Qualcomm Snapdragon 425, 28 nm tehnologija, 64 bita i Adreno 308 grafika.

Uređaj stabilno radi, bez ikakvih problema i ne dolazi ni do kakvog zastoja. Kod igara situacija nije loša ali potrebno je imati na umu da ovaj aparat odlikuje niskobudžetni čipset. U okviru Antutu testa Asus 4 Max je zabeležio maksimalnih 36.500 poena.

Pri opterećenju ne dolazi do zagrevanja za razliku od Asus ZenFone 3 Zoom.

Aparat pokreće Google Android 7.1.1, a tu je i ZenUI korisnički interfejs koji, iako izgleda zastarelo, nudi veliki broj funkcija.

Multimedija

Jačina zvučnika je prosečna a kvalitet uobičajen, zvuk preko zvučnika nije ništa posebno.

Sa druge strane, zvuk preko slušalica zaista zaslužuje sve pohvale i to je vrlo neuobičajeno kod ovakvih modela. Asus ZenFonoe 4 Max je prijatan za slušanje muzičkih sadržaja, nudi odlične frekvencije srednjeg opsega a zvuk je čist čak i pri visokim frekvencijama. Jedini nedostatak jeste niska jačina zvuka, a rešenje je da se pronađu slušalice niske impedanse.

FM radio nalazi se u okviru notifikacionog panela.

Zaključak

Uprkos svemu, Asus ZenFone 4 Max zaslužuje pohvalu, a kompanija se potrudila da implementira vrlo dobra rešenja u okviru običnog uređaja: bateriju visokog kapaciteta i dual kamera od kojih je jedna širokougaona.

Među poznatim proizvođačima ovaj model nema konkurenciju. U ovom slučaju, potrebno je uzeti u obzir karakteristike kamere, bateriju, materijale od kojih je izrađeno kućište i slično.

Potencijalni kupci su definitivno mladi ljudi koji mnogo izlaze, snimaju mnogo video materijala i provode dosta vremena na mopedima, rolerima, skejtbordovima i skuterima, a ovaj pametni telefon nudi im mogućnost da sve svoje akcije zabeleže i objave na društvenim mrežama a da ne brinu o trajanju baterije.

Preporuka? Da, zašto ne!

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024