Mi A1 2017
2017. godina
5.5" LCD, 70.1% body
13% 625, Android 8
RAM 4 GB, INT 32GB, EXT nema
3080 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 12MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi A1 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi A1 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi A1 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Pregled smart telefona Xiaomi Mi A1

Prilikom prezentacije modela Mi A1 prisutni su bili i predstavnici kompanije Google, Google je odlučio da proširi Android One segment i počne da proizvodi uređaje u okviru ovog projekta, ne samo za jeftine modele, već i za srednji segment, a prvi model je Xiaomi Mi A1, koji je identičan modelu Mi 5X baziranom na ogoljenom Android-u.

Karakteristike

Specifikacije
Klasa Model srednjeg opsega
Materijali kućišta Aluminijum
Operativni sistem Android 7.1.2
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dual SIM cards
Platforma Qualcomm Snapdragon 625
Procesor Osam jezgara
Video akcelerator Adreno 506
Interna memorija 64 GB
RAM 4 GB
Slot memorijske kartice Prisutan
Wi-Fi Prisutan, a / b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Prisutan, 4.2 LE, A2DP
NFC Ne
Dijagonala ekrana 5.5 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Glass Gorilla Glass 3
Olefobski sloj Prisutan
Glavna kamera Dual 12 MP (26mm, f / 2.2; 50mm, f / 2.6), fazni autofokus, x2 optički zum
Prednja kamera 5 MP
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori Akcelerometar, senzor svetlosti, senzor blizine, žiroskop
Baterija Ukloniva, Li-Ion 3080 mAh
Dimenzija 155.4 x 75.8 x 7.3 mm
Masa 165 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom, (takođe deo punjača)

Izgled, materijali, izrada

Mi A1 je sličan mnogim drugim smart telefonima kompanije Xiaomi iz Redmi linije: skener otiska prsta na panelu sa zadnje strane, panel tasterima osetljivim na dodir ispod ekrana, zaobljeni uglovi i relativno mala debljina. Ovaj model ne nudi ništa posebno po pitanju dizajna, ali nema ništa i što bi vas moglo iritirati.

Kućište je izrađeno od aluminijuma, ne klizi iz ruke i ne prlja se. Zahvaljujući ovom materijalu, uređaj prijatno hladi ruku kada ga držite. Sa gornje i donje strane, možete videti plastične umetke, u kojima su skrivene antene.

Pametni telefon se prodaje u tri boje: crnom, boji srebra i pink. Tako nam se dogodilo da smo imali pink verziju na testu.

Za mesec dana upotrebe, nismo imali prigovora na kvalitet izrade uređaja. Pametni telefon je savršeno izrađen.

Kontrolni elementi

Iznad ekrana nalaze se zvučnici, senzori osvetljenja i blizine, prednja kamera i indikator svetlosti.

Ispod ekrana se nalazi panel sa tri tastera: "Menu", "Home" i "Back". Za razliku od pametnih telefona baziranih na MIUI-u, ne možete konfigurisati tastere za druge akcije ili zameniti akciju koju taster izvodi. Kratak pritisak tastera "Menu" poziva poslednje korišćene aplikacije, dugačak pritisak poziva režim Split View, u kojem možete videti informacije iz dve aplikacije odjednom. Dugim pritiskom tastera "Home" pozivate Google Now, dok za taster „Back“ nije predviđena akcija dugog pritiska.

Sa leve strane možete videti fioku za dva nanoSIM ili nanoSIM + microSD kartice, desno se nalaze taster za uključivanje i taster za regulaciju jačine zvuka.

Sa donje strane nalazi se Type C port, eksterni zvučnik, minijack priključak i mikrofon, a sa gornje strane se nalaze drugi mikrofon i infracrveni port.

Sa zadnje strane nalaze se dvostruka kamera i skener otiska prsta. Skener ima pogodnu lokaciju, prst leže direktno na njega. Otključavanje se dešava trenutno, sve vreme testiranja samo nekoliko puta se dogodilo da nije očitao pravilno otisak.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Xiaomi Mi A1 155.4 75.8 7.3 165
Meizu M6 Note 154.6 75.2 8.4 173
Huawei P10 Lite 146.5 72 7.2 146
Moto X4 148.4 73.4 8 163

Mi A1 je tipičan predstavnik modela sa dijagonalom od 5.5 inča po veličini i težini. Pametni telefon ne odaje utisak teškog ili debelog uređaja, zgodno ga je držati jednim rukom, ali su za kontrolu ipak potrebne dve ruke obzirom da je ipak ovaj model bliži fabletima.

Poređenje sa modelom Apple iPhone 7 Plus

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.5 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela
PPI vrednost 403
Tip matrice LTPS IPS
Zaštitni sloj Glass Gorilla Glass
Olefobski sloj Prisutan
Automatska kontrola osvetljenja Prisutna
Multitouch podrška Prisutna, do deset istovremenih pritisaka

Pametni telefon poseduje dobar ekran za cenovni opseg kojem pripada: karakteriše ga prijatna prirodna reprodukcija boja, maksimalni uglovi gledanja, dobra rezerva osvetljenosti i odličan olefobski sloj. Na suncu, slika bledi, ali ostaje čitljiva, a u mraku sa minimalnom osvetljenošću, ekran vam neće zamarati oči.

Nedavno smo testirali Soni XZ1 Compact i primetili da ovaj model nema tih tipičnih crnih okvira oko ekrana, koji su jasno vidljivi u okviru Xiaomi modela sa belim prednjim panelom. Nažalost, kod Mi A1 su takođe prisutni. Sa druge strane, ovi okviri nisu preterano iritirajući.

Veličina okvira sa svih strana je mala, pri čemu tokom upotrebe nećete često pogrešno pritiskati tastere.

U principu, ekran nam se zaista dopao. Nema puno podešavanja ekrana, kao kod MIUI interfejsa.

Operativni sistem

Glavna karakteristika ovog modela je to što je on deo programa Android One. Zahvaljujući tome, imamo pametni telefon opremljen potpuno ogoljenim Android 7.1.2 operativnim sistemom, pri čemu je kompanija obećala da će ga pre kraja godine ažurirati na 8.0. Za srednji segment ovo je vrlo dobra vest.

Xiaomi je dodao samo dve svoje aplikacije - kamere i daljinski upravljač za tehnologiju koja koristi infracrveni port. Kompanija je primetila da kupci, čak i kada je reč o tržištu uređaja sa fabričkim Androidom, cene dobre aplikacije, pa otuda i njihovi napore za optimizaciju i poboljšanje kamere. Po našem mišljenju, uspeli su u svojoj nameri: obe aplikacije su neophodne, a njihovo prisustvo nije izazvalo smetnje.

Sada bismo želeli da kažemo nešto o impresijama Android-a. Periodično, testiramo kineske pametne telefone bez korisničkog interfejsa, koji koriste čist Android. Ali sa ovim uređajima stalno postoje neki problemi: notifikacije ne dolaze, uređaji se zagrevaju, ili nešto drugo. Nažalost, kineski činjenica da je reč o kineskim uređajima malih proizvođača uvek izaziva neki problem.

Kada koristite Mi A1, korisničko iskustvo je najsličnije iskustvu koje ste mogli da osetite sa Nexus ili Pixel modelima, samo u verziji za nezahtevne kupce. Sve funkcioniše kako je planirano: brzina nije savršena, ali nije ni spora, već je u pitanju, "Čisto korisničko iskustvo iz Google-a", o čemu kompanija voli da govori.

Napominjemo da kod ovog modela nema problema sa obaveštenjima, sve je jasno kao na vodećim uređajima.

Međutim, postoje nedostaci tipični za čiste Android uređaje: na primer, u dialeru još uvek nema lokalizovanih slova, ne možete koristiti zapis iz linije, uključiti indikator punjenja ili koristiti fino podešavanje, kao u MIUI. Ovo je žrtva kupovine pametnog telefona na Androidu.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 625
Procesor Osam jezgara
Video akcelerator Adreno 506
Količina RAM-a 4 GB
Interni skladišteni kapacitet 64 GB
Slot memorijske kartice Prisutan

Možda je važan pozitivan faktor ovog modela dobar stari Qualcomm Snapdragon 625, poznat po i svojoj stabilnosti koji se može naći u gotovo svim pametnim telefonima. U svakom slučaju, ovaj čip daje dobre rezultate pa ni Mi A1 nije bio izuzetak.

Pametni telefon radi brzo kad god je to moguće, ne zaostaje pri radu i ne koči. Savršeno pokreće većinu igara pri maksimalnim podešavanjima, međutim, tokom igara ili pokretanja benčmark testova treba očekivati da će se uređaj zagrejati.

Trajanje baterije

KArakteristike vrednost
Kapacitet baterije 3080 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Vreme HD video reprodukcije pri maksimalnoj jačini osvetljenja (omogućen airplane režim): 7 sati 5 minuta
Vreme rada u režimu pretraživača pri 100% jačine osvetljenja (omogućen airplane režim): 5 sati 27 minuta
Vreme rada u režimu igranja pri 100% jačine osvetljenja (omogućen airplane režim): 5 sati 2 minuta

Pametni telefon teoretski podržava QC 3.0 tehnologiju brzog punjenja ali prilikom testiranja punjenje je vršeno standardnom brzinom - 25% za pola sata. Režim mirovanja uređaja radi vrlo dobro, za 12 sati izgubio je samo 1% punjenja (u „airplane“ režimu rada uz uključen Wi-Fi).

Rezultati testa su standardni, uz svakodnevnu upotrebu možete očekivati oko četiri sata rada ekrana (mobilni internet, društvene mreže, e-mail, instant poruke, surfovanje internetom). Prilikom testiranja, baterija je izdržala jedan dan.

Sigurno je da će biti i onih koji će se žaliti na mali kapacitet baterije, posebno ako se uzme u obzir da gotovo svi uređaji u okviru Redmi serija imaju kapacitet baterije od 4000 mAh i više. Nedostatak kapaciteta prilikom svakodnevnog korišćenja A1 nije primetan.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere Dual 12 MP, fazni autofokus, x2 optiki zum
Rezolucija prednje kamere 5 MP
Vrednost otvora blende 26mm, f / 2.2; 50mm, f / 2.6
Video rezolucija 2160p @ 30fps, 720p @ 120fps
Fokus na pritisak Prisutan
Stereo zvuk Prisutan

Prisustvo dvostruke kamere u datom cenovnom opsegu čak i sa dvostrukim optičkim zumom - definitivno je plus za Mi A1, bar na prvi pogled. Međutim, kada vidite slike, entuzijazam brzo prolazi.

Fotografije snimljene u toku dana su vrlo dobrog kvaliteta.

U toku večernjih sati, nivo detalja se drastično smanjuje.

Uz veštačko osvetljenje fotografije su veoma loše.

Testiran je i rad režima portreta pod veštačkim osvetljenjem a rezultat nije nimalo zadovoljavajući. Pogledajte koliko šuma ima na fotografiji.

„Selfi“ fotografijama takođe nedostaje oštrina. Ispod možete videti dva portreta, prvi bez filtera a drugi sa filterima.

Kada snimate video, nije moguće prebacivanje između kamera. Inače, kvalitet samog video snimka nije visok.

Uopšteno, kamera je jedna od slabijih tačaka ovog uređaja.

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Prisutan, 4.2 LE, A1DP
GPS Prvo pokretanje traje oko 3 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dual SIM cards
Infracrveni port Prisutan
USB On-The-Go Prisutan
NFC Ne

Bežični interfejs je takođe slaba tačka. Ne postoji NFC modul, a poznato je koliko to smeta onima koji često koriste Android Pay. S druge strane, u ovom segmentu samo nekoliko pametnih telefona ima ovaj modul.

Svi ostali moduli su standardni: podrška za najnovije Wi-Fi verzije, Bluetooth LE, dve SIM kartice, brzi GPS i USB OTG. Pohvala sledi i za dodavanje IR porta, što je zaista sitnica ali veoma prijatna.

Zvuk

Pametni telefon ima dobar zvučnik i dva mikrofona, tokom razgovora vi i vaš sagovornik ćete savršeno čuti jedno drugo.

Dostupan je jedan spoljni zvučnik, ali je glasan i visokokvalitetan, kvalitet zvuka ne pada ni sa maksimalnom glasnoćom.

Zvuk je vrlo dobar i preko slušalica. Ne nudi puno detalja ali ta razlika je jedva i primetna.

Zaključak

U stvari, Xiaomi je dobio neku vrstu niskobudžetnog Pixel modela, ili, tačnije, Google verziju njihovog Mi 5X modela. Što je odlično jer firmware zaslužuje svu pohvalu. Sigurno je da će fabrički Android definitivno odneti pobedu među određenim brojem kupaca ali su oni u manjini.

Od drugih prednosti treba pomenuti odličan ekran, prilično dobro vreme rada, dobre dimenzije i težinu, kao i odličnu brzinu rada.

Sigurno je da će nekima smetati nedostatak NFC modula i mali kapacitet baterije, ali ne treba naročito brinuti o ovim „nedostacima“. Ono što uznemirava jeste kvalitet kamere jer ovo rešenje nije dovoljno dobro za ovaj model telefona.

Fabrički Android značajno utiče na utisak o ovom modelu, a ovde možete pogledati modele koji su direktni konkurenti:

Huawei P10 Lite. Nudi bolju kameru, ima lepši dizajn, tu je i NFC, ali radi na HiSilicon Kirin 658 čipsetu..

Meizu M6 Note. Isti čipset, ali kapacitet baterije je veći (4000 mAh), dizajn je bolji, o kameri nema nikakvih podataka, a moguće je i da će ovaj uređaj biti skuplji od Mi A1.

Xiaomi Redmi Note 4 / 4X. Ako vam nije potrebna dvostruka kamera i fabrički Android, onda je dobra odluka obratiti pažnju na Redmi Note 4 koji radi na istom 625-m čipsetu, ali sa većim kapacitetom baterije ali razlike između dva modela nema.

Za one koji žele jeftin pametni telefon na Android platformi, optimizovan od strane Google-a, ne postoji alternativa za ovaj uređaj. Takvim korisnicima neće smetati nedostatak NFC-a, pa čak ni baterija slabijeg kapaciteta i osrednja kamera.

Ali ako vam fabrički Android nije od velike važnosti, u tom slučaju postoji veliki broj konkurentskih modela.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024