8 6GB, 128GB, Dual SIM2017
2017. godina
5.3" LCD, 69.4% body
27% 835, Android 9
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SDXC
3090 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 13MP
Test mobilni telefon Nokia 8 128GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 8 128GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 8 128GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Pregled Android-smart telefona Nokia 8 (TA-1004)

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 7.1.1
  • Ekran 5.3 inča, IPS, 2560x1440 piksela, QHD, 554 ppi, automatska kontrola osvetljenja, bez dodatnih podešavanja, 2.5D Corning Gorilla Glass 5 zaštitno staklo, osvetljenje do 700 nita
  • Čipset Snapdragon 835 (MSM8998), 8 jezgara (4 jezgra radnog takta do 2.45 GHz i 4 jezgra radnog takta 1.9 GHz), grafički procesor Adreno 540
  • 4 GB RAM-a, 64 GB ugrađene memorije (dostupno oko 58 GB, UFS 2.1), microSD memorijske kartice kapaciteta do 256 GB
  • Baterija Li-Ion 3090 mAh, ugrađena, brzo punjenje Qualcomm Quick Charge 3.0
  • Prednja kamera 13 MP, fazni autofokus, f / 2.0
  • Glavna kamera - dvostruka - 13 MP, f / 2.0 sa autofokusom, infracrveni pronalazač opsega. drugi modul, 13MP crno beli LED dvosekcijski blic
  • jedan kombinovani slot, nanoSIM i memorijska kartica (ili druga SIM kartica)
  • FM radio nedostaje
  • USB Type C (USB 3.1), USB OTG
  • NFC / Android Pay
  • GPS / A-GPS
  • LTE Cat.9, band 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 20, 28; LTE-TDD 38, 39. 40, 41
  • Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac (dual-band), Bluetooth 5.0, ANT +
  • Senzor otisaka prstiju
  • Senzori - blizine, osvetljenja, žiroskop, barometar, kompas
  • Dimenzije - 151.5x73.7x7.9 mm (sa kamerom - 8.3 mm), masa - 160 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač sa USB kablom i podrška za brzo punjenje (18W, 5V / 2.5A, 9V / 2A, 12V / 1.5A)
  • Alat za uklanjanje SIM kartice
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Svakom proizvođaču neophodan je vodeći model. Ovaj model, koji bi trebalo da prikaže vrhunac tehnologija koje kompanija poseduje i u isto vreme ne bi trebalo da se nađe u prodaji, zapravo je model koji služi za promociju mlađih modela. U okviru HDM Global linije, Nokia 8 postaje vodeći model do daljeg, sve dok se ne pojavi novi model u liniji početkom godine.

Trenutnu liniju uređaja povezuje dizajn, što znači da su Nokia 3/5/6 i Nokia 8 izrađene u istom stilu te da su veoma slične po pitanju dimenzija dok je razlika između Nokia 5 i Nokia 8 minimalna.

Poređenje sa modelom Nokia 5

Poređenje sa modelom Nokia 6

Druge kompanije ulažu dosta u kvalitetne materijale od kojih je izrađeno kućište telefona, HMD Global ne ide istim pravcem budući da su svi njihovi modeli izrađeni na isti način, a razlika je samo u onome što se nalazi u okviru kućišta. Procesor, memorija i kamere. HMD Global je otkupio prava da koristi Nokia brend za pametne telefone a preuzeo je i njihovo staro sedište, ali HMD Global nije prekinuo saradnju sa Foxconn-om pa nije došlo do razvoja uređaja na teritoriji Evrope već je za razvoj i dalje zadužen Foxconn. To ne znači da su uređaji niti gori niti bolji, to je samo činjenica. Nokia 8 je tipični kineski pametni telefon za 2017. godinu, bez ikakvih izuzetnih karakteristika ili bilo čega drugog osim marketinškog imena po čemu bi se razlikovao od konkurencije.

HMD Global shvata da ne može da idu u korak sa vrhunskim brendovima kada je reč o ceni pa je ovaj model pametnog telefona za trećinu povoljniji od vodećih modela kompanija Samsung/Apple. Sa druge strane, to je jedan od najskupljih kineskih modela koji je trenutno dostupan na tržištu, tj. u kategoriji modela sa sličnim pozicioniranjem. OnePlus, Meizu i druge kompanije na ovom nivou jesu direktni konkurenti ovom modelu a kao direktan konkurent može se posmatrati i Huawei ali je potrebno imati na umu da je u pitanju kompanija koja nudi drugačiji nivo i koja je daleko bolje zastupljenija na tržištu, po pitanju svih aspekata.

Kada je reč o Nokia 8 modelu jesu oni koji i dalje veruju da je brend Nokia živ te da se i dalje radi o finskoj kompaniji koja nudi finski kvalitet ili oni koji osećaju nostalgiju za starim, dobrim danima. Druga grupa mogućih kupaca su oni koji traže dobar odnos cene i kvaliteta i koji ne žele da kupuju brendove poput Samsung-a i Apple-a. U neku ruku, to su uvek ljudi koji kupuju alternativna rešenja uprkos svojim mogućnostima jer ne žele da budu kao svi ostali. Ovo nije model namenjen masovnom tržištu već onima koji u potpunosti razumeju šta kupuju.

Dizajn, dimenzije, kontrolni elementi

Vodeću liniju uređaja HMD Global ne odlikuju nikakvi specijalni materijali niti bilo šta drugo što bi razlikovalo ovaj uređaj od niskobudžetnih modela u okviru brenda Nokia, isti aluminijum kao kod serije 6000, isti plastični umeci za antene i isto Corning 2.5D staklo. Bilo bi zaista dobro da smo mogli videti i nešto više. Možda zaštitu od prodiranja po kojoj bi se stariji model razlikovao od mlađeg, ali to se nije desilo. Možete pogledati fotografiju na kojoj su Nokia 5 i Nokia 8, čak je i dizajn sa zadnje strane identičan.

Nokia 8 je dostupna u četiri boje – tamno plava matirana varijanta, siva, tamno plava sjajna i boja bronze.

Na krajevima uređaja nalaze se umeci za antene, što je kod modela sive boje veoma loše izvedeno jer se umeci jasno vide.

Na primer, kod modela sa visokim sjajem to nije slučaj, umeci nisu primetni pa je sve odlično odrađeno, kao i kod drugih kompanija. Potrebno je obratiti pažnju na boju budući da pomenuta boja nije vredna kupovine, budući da su umeci vrlo loši. Druga stvar koja u potpunosti kvari utisak jeste kvalitet korišćene plastike, suviše je mekana a konektor je suviše stegnut (nema nikakvog dodatnog prostora). Isto važi i za 3.5 mm konektor koji se nalazi sa gornje strane.

Dimenzije uređaja su 151.5 x 73.7 x 7.9 mm (8.3 mm u oblasti kamere), njegova ukupna masa iznosi 160 grama, odlično leži u šaci ili u bilo kom džepu.

Poređenje sa modelom OnePlus 5

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S8 +

Kvalitet izrade je odličan i gotovo je nemoguće pronaći mu manu a to nije ni potrebno. Uređaj je kvalitetan i po pitanju materijala i po načinu na koji su iskorišćeni. Druga stvar je to što su i kompanije Meizu, Xiaomi, Huawei i ZTE u mogućnosti da to isto urade.

Ekran je zaštićen ne samo Corning Gorilla Glass 2.5D zaštitom već je i laminiran. To znači da je moguće videti okvir kada je ekran isključen samo ako se zagledate u ekran pa se čini da se možete ogledati u crnilu boje.

Ostavljanje telefona na bilo kakvu površinu okrenutim na ekran nije dobra ideja budući da će skliznuti a sigurno je da će doći i do pojave manjih ogrebotina.

Iznad ekrana nalazi se prednja kamera kao i zvučnik za konverzaciju. Ispod se nalazi senzor otisaka prstiju koji je smešten u sredini. Kod Nokia 5 je korišćen spor senzor otisaka prstiju, ovde je vreme odziva nekoliko sekundi. Nije brz kao kod drugih proizvođača ali je brzina prihvatljiva.

Sa gornje strane nalazi se 3.5 mm konektor, sa donje je USB Type C kao i mikrofon ili zvučnik za melodiju zvona ili reprodukciju multimedijalnih sadržaja. Sekundarni mikrofon nalazi se blizu kamere.

Bočne strane karakteriše taster senzora otisaka prstiju koji podrazumeva dva tastera osetljiva na dodir koji imaju pozadinsko osvetljenje, a u okviru podešavanja moguće je podesiti vreme rada (od 2 do 8 sekundi) ili konstantan rad dok je ekran aktivan.

Kućište Nokia 5 modela ima dva slota za SIM karticu i slot za memorijsku karticu, što se može shvatiti kao prednost. Kod vodećeg modela toga nema već je dostupan kombinovani slot, što nije dobro rešenje. Na taj način korisnici imaju izbor: ili dve SIM kartice nano formata ili memorijska kartica umesto druge SIM kartice.

Aparat ima samo jedan radio modul a kao i kod Nokia 5 modela (i drugih modela ovog proizvođača), rešenje za SIM kartice nije implementirano na najoptimalniji način budući da postojanje druge kartice povećava potrošnju energije za 25 odsto u proseku. Poređenja radi, kod drugih kineskih aparata potrošnja se obično povećava za do 15 odsto.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka kao i on/off taster. Neki korisnici kažu da, ukoliko dovoljno protresete aparat pored uha, možete čuti kako tasteri vibriraju. Prilikom testiranja nije zabeleženo ništa slično, svi tasteri su sigurno i čvrsto fiksirani i ne dolazi do pojave nikakvih neočekivanih zvukova.

Uređaj nema LED indikator, što je veliki nedostatak za mnoge. Uprkos tome što je reč o IPS matrici, na ekranu može da se vidi časovnik kao i ikone za e-mail, poruke i pozive sa brojem propuštenih događaja. Ekran se aktivira samo ukoliko dodirnete telefon, ne radi stalno zbog toga što bi pražnjenje baterije bilo preveliko.

Po podrazumevanom podešavanju Glance režim se aktivira u trajanju od jednog minuta ali je moguće taj period podesiti i na 20 minuta (u tom slučaju dolazi do vrlo brzog pražnjenja baterije). Jačina pozadinskog osvetljenja nije regulisana, prikaz je gotovo nevidljiv osim ukoliko telefon ne prinesete veoma blizu. Možete se i sami uveriti poređenjem sa Galaxy note 8 i AlwaysOn Display režimom rada.

Za Glance režim rada može se reći da je u potpunosti neupotrebljiv kao i da nema značaj već da se više radi o marketingu. U prilog tome govori i činjenica da kod mlađih modela koji takođe imaju IPS ekran, ništa slično ne postoji a to nije ništa teško za implementaciju. Moguće je da će u budućoj liniji tako nešto biti implementirano.

Glance je prvi put primećen u okviru aparata sa dva ekrana, na primer, Meizu Pro 7 koji ima sekundarni ekran sa zadnje strane.

Aparat ne poseduje zaštitu od prodiranja vode pa se ne preporučuje plivanje dok nosite aparat niti bilo kakav dodir sa vodom jer ćete tako uništiti telefon. Utisak prvih korisnika jeste da je ekran slaba tačka ovog modela, kao i kod drugih, budući da nije konkurentan drugim modelima. Sa druge strane, moguće je kupiti dodatnu zaštitu za uređaj.

Ekran

Model karakteriše 5.3 inča, IPS, 2560 x 1440, QHD, 554 ppi, automatska kontrola osvetljenja, nema dodatnih podešavanja, 2.5D Corning Gorilla Glass 5 zaštitno staklo, osvetljenje do 700 nita.

Ekran ima odlični olefobski premaz a i samo staklo je takvo da prsti jednostavno klize po njemu. U okviru režima automatskog osvetljenja, ekran nudi osvetljenje od 700 nita, što nije nikakva rekordna vrednost dok pri direktnim sunčevim zracima prikaz na ekranu u potpunosti bledi.

Poređenje sa OnePlus 5

Prikaz boja nije idealan ali je vrlo dobar. Ekran je vrlo dobar za oči kada je reč o svakodnevnim zadacima, igrama i drugim stvarima. Nedostatak je nepostojanje podešavanja za prilagođavanje ekrana, već su dostupne samo one boje odabrane od strane proizvođača. Većina podešavanja ovog aparata podseća na iPhone nekada – fabrička podešavanja i nemogućnost izmene bilo čega.

Ekran se može aktivirati duplim dodirom.

Baterija

Ugrađena je Li-Ion baterija kapaciteta 3090 mAh. Testiranja su pokazala da vreme rada uz potpuno napunjenu bateriju nije onako kako navodi HMD Global. Pri maksimalnom osvetljenju, reprodukcija nekonvertovanih HD video sadržaja korišćenjem MX Player-a moguća je u trajanju od 6 sati, što nikako nije dobar rezultat za pametni telefon koji ima tendenciju da bude vodeći model. Moderni vodeći telefoni nude više od 15 sati reprodukcije a oni najbolji i do 20 sati. Treba naglasiti da je 6 sati vreme rada ekrana ograničavajuća vrednost za sve režime rada (niže osvetljenje, duže vreme rada u okviru kombinovanog režima rada). Pretpostavka je da aparat dnevno može obezbediti 2 – 2.5 sata rada maksimalno.

Prilikom korišćenja aparata sat vremena za razgovore, pretraživanje Web-a, komunikaciju instant porukama i društvene mreže, baterija će izdržati jedan dan. Istovremeno, uz pozadinsko osvetljenje podešeno na 60 odsto i automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja situacija se nimalo ne menja. Ukupno zabeleženo vreme rada prilikom testiranja bilo je 2 sata uz 400 MB prenos podataka. U poređenju sa Nokia 5 modelom, uređaj je prilikom testiranja radio 20 odsto kraće pod uticajem veće rezolucije ekrana, što nije kompenzovano boljim čipsetom.

Za potpuno napajanje baterije koja podržava Quick Charge 3.0 potrebno je oko 1 sat i 40 minuta. Ukoliko se koristi običan punjač (5V/2A) a za potpuno napajanje baterije potrebno je 2.5 sata.

Model ne podržava bežično punjenje.

Ne postoje nikakva specijalna podešavanja za uštedu energije, samo ono standardno za Android koje omogućava aktiviranje 15 odsto kada je baterija pri kraju.

Ekonomični korisnici koji telefon koriste s vremena na vreme i ne beleže aktivnu upotrebu prenosa podataka mogu postići da ih baterija posluži 1.5 – 2 dana. U okviru režima mirovanja (bez SIM kartice) uz isključen prenos podataka, baterija se sporije prazni, prema tome, mnogo je bolje deaktivirati prenos podataka ako ga ne koristite.

U okviru režima igranja igara, uređaj se brzo prazni, baterija će izdržati 3.5 – 4 sata.

Čipset, memorija, memorijske kartice, performanse

Obično kineske kompanije nude veliki izbor interne memorije ali Nokia je odlučila da se ne razbacuje time te je predstavila samo jednu opciju – 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije plus 256 GB memorijska kartica.

Aparat karakteriše Snapdragon 835, osmojezgarni čipset koji nudi odlične performanse, što se može videti u okviru sintetičkih testova koji prikazuju sledeće rezultate:

Uređaj nije najbrži u svojoj klasi budući da sve utiče na količinu RAM-a, ali sigurno je da će 4 GB biti dovoljno za većinu korisnika.

Opcije povezivanja

Budući da poseduje USB Type C (USB 3.1) uređaj je na nivou drugih modela. Podržan je NFC, uključujući i Android Pay a zanimljivo je da je proizvođač zaboravio da doda NFC ikonu u okviru notifikacija pa je potrebno da je pozovete iz menija (za one koji ne vole da im ova opcija bude stalno aktivna).

Uređaj podržava LTE Cat.9 uključujući i skup opsega, ovde nema nikakvih ograničenja. Ovo je jedan od nekoliko uređaja koji nude Bluetooth 5 ali koristi od toga još uvek ne možete videti budući da vam je potrebno najmanje dva uređaja koja podržavaju istu tehnologiju. Wi-Fi Direct je prilično loš budući da je slanje dokumenata na druge telefone teško i usporeno tako da je za prenos fotografija ukupne veličine 100 MB potrebno oko 20 minuta. Uz Nokia on Nokia sistem slanja sve ide mnogo brže, što znači da ne postoji kompatibilnost te da je ovo rešenje pogrešno implementirano.

Kamere

Prednja kamera nudi 13 MP uz fazni autofokus (f / 2.0), slika je prilično dobra i na nivou sličnih uređaja, što možete i sami videti. Poređenja radi uzećemo OnePlus 5, Galaxy S8+.

Interfejs glavne kamere je veoma jednostavan dok su dodatna podešavanja i zanimljivosti skrivene. Možete aktivirati „Retouch“ režim rad, a moguće je i aktivirati elektronski kompas koji se zatim prikazuje na ekranu tokom snimanja fotografija. Tu je i režim definisanja osvetljenja gde se ekspozicija određuje automatski i to radi više-manje normalno. Možete dodati i vodeni žig koji će se zatim pojavljivati na svim vašim fotografijama.

Glavnu kameru odlikuje 13 MP rezolucija (f/2.0), ima dual blic i automatsko fokusiranje. Drugi modul ima istu rezoluciju ali je crno-beli, što je uobičajeno za Huawei modele. OnePlus model nudi obe kamere u boji ali uz različiti ugao vidljivosti i uvećanje fotografije.

Vreme fokusiranja na objekat je gotovo beznačajno; nije moguće reći da je kamera brza ali radi prihvatljivim vremenom. HDR režim ne radi dobro, kada je blic uključen ovaj režim se automatski gasi.

Kamera ne može da se pohvali dobrim rezultatima budući da je na svakoj fotografiji primetna zamućenost sa leve strane i loša oštrina fotografija. Ovaj problem je testiran na nekoliko modela i svaki put rezultat je isti. Postoji algoritam za podelu fotografija, rad dve kamere. Čini se da ovo rešenje nije usavršeno te je malo verovatno da će na ovom polju biti ikakvih unapređenja.

Pogledajte primere fotografija i video sadržaja u poređenju sa Galaxy S8+ OnePlus 5 i sami procenite kvalitet kamere.

Dodatni režimi rada koje HMD Global najavljuje za ovaj uređaj jeste istovremeno snimanje više fotografija i video sadržaja korišćenjem prednje kamere, što i nije od velike koristi u svakodnevnom korišćenju aparata budući da je neophodno korišćenje „selfie“ štapa. Možete i sami pogledati primere.

Zeiss oznaka koja krasi Nokia 8 model jeste običan marketing budući da je reč o prosečnoj kameri koja daje prosečne rezultate. Kada je koristite u večernjim satima, ova kamera daje još gore rezultat. Možete se i sami uveriti:

Prošireni objektiv je režim koji je vrlo dobro implementiran u okviru Huawei pametnih telefona. Sledi primer fotografije snimljene aparatom Huawei P10:

U okviru dalje obrade moguće je izmeniti otvor, zamagliti različite objekte a uređaj detektuje i slojeve i deli fotografiju na njih (za ovo je potreban i sekundarni, crno-beli modul). Algoritmi kompanije Nokia zaduženi za sekundarni senzor su tek u povoju što je očigledno prilikom korišćenja režima proširenog otvora. Uvek se dešava da objekat u pozadini bude zamućen.

Ako se ne zagledate, to se i ne čini tako lošim, ali ako aktivirate Bokeh režim rada (u pitanju je zasebni editor), onda ćete primetiti da je neophodno da zamaglite pozadinu odabirom polja na ekranu i pomeranjem slajdera. To jest, ako želite da specifikujete lokaciju i nešto uradite. Algoritam nije precizan niti detaljan.

Prilikom snimanja video sadržaja, zvuk se zapisuje u AAC formatu preko tri mikrofona, to je najveća prednost ovog aparata jer je to nešto po čemu se on ističe. Međutim, kvalitet videa nije najbolji (4K, 30 fps – to je maksimum a trajanje nije duže od 10 minuta). Možete pogledati primere:

Kamera Nokia 8 modela izgleda bolje nego što zaista jeste. Nije moguća automatska korekcija ekspozicije, što je zaista i smešno i tužno u isto vreme. Samo u okviru manuelnog režima rada i samo za čitave vrednosti.

Softver

Model pokreće Android 7.1.1 a gotovo svi elementi interfejsa su slični onome što se može videti u okviru Android 7 verzije.

Za razliku od novijih modela, ovde nije dostupan FM radio (kome FM radio smeta?). uklonjeni su ekvilajzeri za zvuk i Dolby Atmos tako da je uređaj veoma jednostavan, uobičajeni Android, što je vrlo loše rešenje.

Nema dodatnog softvera, u pitanju je čist Android (štaviše, Google aktivno podržava Foxconn po ovom pitanju pa je realno očekivati unapređenja). Sva sigurnosna unapređenja stižu na vreme, kao kod Samsung-a, što ih stavlja u istu kategoriju. Net Android je prikladan za sve ali ne i za svakoga, ali tu je i mali broj onih koji ga smatraju plusom.

Utisci

Nema nikakvih žalbi na kvalitet konekcije, zvuk je veoma glasan. Nokia 8 ima nekoliko instaliranih mikrofona i napredni zvuk za redukciju šuma koji daje rezultate. Uređaj je na nivou drugih rešenja i ničim se ne izdvaja od drugih modela.

Samo Meizu Pro 7 ima SuperAMOLED ekran dijagonale 5.7, 6/64 GB memoriju, bolje implementiraju dual kameru, zasebni audio DSP kao i veliki broj drugih podešavanja kao i sekundarni ekran sa zadnje strane kućišta. Uređaj je zaista originalan i zanimljiv i odnosi pobedu u gotovo svakom aspektu.

Još jedan kineski vodeći model koji zaslužuje pažnju jeste OnePlus 5 koji ima odličnu dual kameru (plus optički zum). Ista platforma ali više RAM memorije – 6 ili 8 GB pruža bolje performanse. Vreme rada je slično, a baterija je po pitanju kapaciteta veća i potrebno je duže vreme za napajanje.

Moguće je pronaći i Galaxy S8 i u poređenju sa ovim modelom Nokia 8 ne samo da gubi nego ćete je u potpunosti izbaciti iz izbora i jednostavno nema šanse.

Sa druge strane, tu je Galaxy 7 koji takođe nadmašuje Nokia 8 model u svakom smislu (nudi QHD ekran sa AlwaysOn Display režimom, brži procesor, bežično punjenje, zaštitu od vode i mnogo toga još).

Treba uzeti u obzir i Honor 9 sa dual kamerom i sličnim karakteristikama i reč je o daleko uravnoteženijem uređaju koji je istovremeno i pristupačniji.

HMD Global se trudi da objavi vodeći model i tom prilikom se koristi različitim marketinškim trikovima kao što je korišćenje Zeiss oznake koje nije podržano apsolutno ničim. U smislu mogućnosti, uređaj nije u rangu kineskih vodećim modela (OnePlus je jedan od primera). Čak i prošlogodišnji vodeći modeli kompanije Samsung nadmašuju njegove karakteristike, dizajn, materijale i mogućnosti.

Da bi kupili Nokia 8 model, potrebno je da zaista volite Nokia brend i verujete u to da on i dalje negde postoje u fazi hibernacije (očigledno u srcima zaljubljenika u ovaj brend). Ovaj uređaj nema nikakve očigledne prednosti u poređenju sa trenutnim ili starijim vodećim modelima u okviru iste cenovne grupe. Model je neusavršen i potpuno isprazan bez ičega atraktivnog u svojoj proizvodnoj liniji u okviru Nokia brenda.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024