A7 Dual SIM2017
2017. godina
5.5" LCD, 71.4% body
8% MT6750T, Android 7.0 Nougat
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
4000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
 
 
Test mobilni telefon Alcatel A7
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel A7. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel A7 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Pregled smart telefona Alcatel A7 (5090Y)

Specifikacije

  • Android 7.x
  • Ekran 5.5 inča, 1080x1920 piksela, LTPS IPS, 401 ppi, DragonTrail staklo, puno osvetljenje, automatska kontrola jačine osvetljenja
  • Čipset MediaTek MT6750T, procesor sa osam jezgara (4 jezgra na 1.5 GHz, 4 jezgra na 1 GHz)
  • 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije, dostupno 23GB korisniku, memorijske kartice kapaciteta do 128GB
  • Baterija Li-Ion 4000 mAh, brzi punjač kao deo prodajnog pakovanja, vreme punjenja oko 2 sata. Deklarisano vreme rada u režimu mirovanja do 570 sati (4G), vreme razgovora do 17 sati (3G)
  • Glavna kamera: 16 MP sa faznim autofokusom, i dvosekcijskim LED blicem, podrška za FullHD (1080p) video
  • Prednja kamera: 8 MP sa LED pozadinskim svetlom
  • FM radio
  • 4G LTE cat.6, band 3/7/8/20 / 28A (CA: 3 + 7, 3 + 20, 7 + 20)
  • GPS / A-GPS
  • Senzor otiska prsta (smešten na panelu sa zadnje strane)
  • Senzor pozicije u prostoru (G senzor), senzor svetlosti, senzor blizine, žiroskop, elektronski kompas
  • nanoSIM
  • Wi-Fi 802.11 b / g / n, 2.4 GHz, Bluetooth 4.2, USB 2.0 (microUSB), NFC (only model 5090Y)
  • Optimizacija zvuka - Dirac
  • Boja kućišta - crna
  • Dimenzije - 152.7x76.5x8.95 mm, masa - 165 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač (brzo punjenje) sa USB kablom
  • Žične stereo slušalice
  • uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Alcatel je odlučio da se fokusira na mlađu publiku i postepeno napušta modele sa „starijim“ nazivima. Na taj način IDOL je prestao da bude glavni uređaj u nizu, serija A dolazi na svoje mesto a od nje se očekuje da postane atraktivna za mlade ljude u smislu odnosa cene i kvaliteta. Alcatel je pažljivo proučavao šta mladi ljudi vole i pokušao je sve to da obezbedi u okviru A7 modela. Set karakteristika ovog uređaja je nešto tipično: velika baterija, ekran FullHD rezolucije, podrška za 4G i jednu SIM karticu. Prema Alcatel-u, za ciljnu publiku prisustvo slota za drugu SIM karticu ne igra nikakvu ulogu, mladi koriste samo jednu karticu. Vrlo je verovatno da je to tako, ali da postoji i drugi slot to bi proširilo grupu potencijalnih kupaca.

U cenovnom segmentu kojem ovaj aparat pripada postoji ogromna ponuda i postoji puno toga što možete odabrati kada se u obzir uzme popularnost brenda i dostupnost u prodaji a lojalnost potrošača počinje da igra glavnu ulogu. U zaključku su navedeni glavni konkurenti a za sada ćemo se fokusirati na sam uređaj.

dizajn, dimenzije, kontrole

Model je na tržištu dostupan u samo jednoj boji - crnoj.

Stereo zvučnici, senzor otisaka prstiju sa zadnje strane i odeljak kamere, sve to je obojeno bojom zlata, što stvara interesantne efekte pa uređaj ne izgleda dosadno. Zadnji poklopac je izrađen od plastike, odvojiv je i ima teksturu prijatnu na dodir. U suprotnosti sa činjenicom da većina uređaja u ovom segmentu cena ima metalno kućište, Alcatel A7 ima prednost u odnosu na mejnstrim ponudu. Da li je to dobro ili loše, svako će odlučiti za sebe, ali čini se da tu ipak postoji nešto.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, ispod je on/off taster koje ima rebrastu površinu što olakšava upotrebu. Sa donje strane nalazi se mikroUSB konektor koji je blago pomeren u levo. Sa gornje strane nalazi se 3.5 mm konektor.

Imajte na umu da aparat ima prednji blic, a desno je indikator događaja. Dostupna su dva zvučnika u uređaju, obe sa prednje strane, što nije loše i neobično za modele ovog nivoa. Na zadnjem panelu vidljiv je senzor otisaka prstiju kao i kamera.

Senzor otisaka prstiju radi savršeno, nema nikakvih žalbi, brzo se otključava dok mokre prste ne može baš uvek da očita, ali to je tipično za takve senzore. Lokacija pozadi slična je uređajima kompanije Huawei, što je poznato mnogim korisnicima i to ne dovodi ni do kakvih problema.

Uređaj odlikuje slot za microSD kao i nanoSIM kartice.

Kvalitet izrade uređaja je odličan. Veličina ovog pametnog telefona je vrlo dobra - 152.7 x 76.5 x 8.95 mm, težina 165 grama. Nije najmanji na tržištu ali je prilično kompaktan za svoju klasu.

Ekran

Aparat odlikuje 5.5 inčni ekran, 1080 x 1920 piksela, LTPS IPS, 401 ppi, DragonTrail staklo, automatska kontrola osvetljenja. Ekran modela A7 je dobar i svetao, nema nikakvih problema sa maksimalnom osvetljenošću a podešavanje osvetljenosti u automatskom režimu radi bez ikakvih problema.

Poređenjem ekrana A7 sa IDOL 5, primetno je da su ovo uređaji iste generacije ali razlika je vidljiva golim okom. Matrica modela IDOL 5 je niskobudžetna i nekako dosadna.

Pri direktnim sunčevim zracima podaci na ekranu ostaju čitljivi, bez ikakvih problema u zatvorenom prostoru. Ekran u ovom modelu se ispostavio odličnim i na nivou najboljih uređaja u svojoj klasi te nećete imati nikakvih problema sa tim. Oleofobni premaz je prisutan, prst lagano klizi po staklu.

Baterija

Li-Ion 4000 mAh baterija može se smatrati standardom za ovakve modele a Xiaomi, Meizu i drugi takođe koriste isti kapacitet za svoje modele pametnih telefona. Podržana je tehnologija brzog punjenja. Za potpuno punjenje baterije potrebno je nešto više od dva sata. To nije tako brzo u poređenju sa konkurentima, ali u opsegu cene je normalno. Punjenje je brzo ako se izvuku paralele sa IDOL 5 modelom gde se baterija od 2800 mAh puni 3.5 sata!

Vreme za reprodukciju nekonvertovanog video zapisa pri maksimalnom osvetljenju je gotovo 10 sati.

U toku testiranja uređaj je pokazao dobar rezultat koji podrazumeva 3.5 - 4 sata rada ekrana, obezbeđuje 1.5 sat razgovora tokom dana i prenos podatke preko 4G. Uređaj će bez problema obezbediti rad u toku jednog dana, a uz manje opterećenje baterija će izdržati i dva dana. Prilikom igranja igara telefon se još brže prazni: može obezbediti 3.5 – 4 sata igranja igara.

Velika baterija ovde nije formalnost, ali čipset nije najbolji moguć pa vreme rada uređaja u velikoj meri zavisiti od načina na koji ga koristite. Za one koji traže radni model za prepisku, gledanje video zapisa i slično, ovaj model je savršen.

Memorija, memorijske kartice, čipset, performanse

Uređaj ima 3 GB RAM-a, 32 GB ugrađene memorije (23 GB je dostupno korisniku), plus možete instalirati memorijske kartice do 128 GB. MediaTek MT6750T čipset, osmojezgarni procesor (4 jezgra do 1.5 GHz, 4 jezgara do 1 GHz). Ovo nije najproduktivnije rešenje, ali u okviru interfejsa to nije primetno dok sintetički testovi daju sledeće rezultate. Brzina otvaranja aplikacija nije pod znakom pitanja a sistemski korisnički interfejs odlično radi.

Opcije povezivanja

Model podržava 4G (LTE FDD 3/7/8/20 / 28A), Wi-Fi 802.11 b/g/n, BT 4.2, USB i BT Modem Tethering - ukratko, standardni skup tehnologija bez ikakvih posebnih karakteristika.

Kamera

Prednja kamera ima blic za snimanje „selfi“ fotografija, a njena rezolucija je 8 megapiksela. Standardne odlike najnovije generacije uređaja su unapređenja korisničkog interfejsa i druge sitnice ali se to ne može onemogućiti. Kvalitet fotografija je dobar.

Glavna kamera ima fazni autofokus, rezoluciju 16 megapiksela (stvarnih - 13 megapiksela, kao kod IDOL 4 modela). Pogledajte primere slika snimljenih ovim i konkurentskim aparatima.

Interfejs kamere je jednostavan, pogledajte sami.

Evo još nekoliko primera fotografija i video zapisa.

Primer video klipa (3GP, 51 MB) >>>

Karakteristike softvera

Model pokreće Android 7.1.1 bez bilo kakvih dodataka kompanije Alcatel, što je i pravo rešenje. Dostupne su standardne funkcije Android-a.

Uređaj ima ugrađeni FM radio, potrebno je povezati slušalice, ostalo je sve standardno i radi kako treba.

Za muziku, možete koristiti Dirac ekvilajzere, oni menjaju zvuk, ali ništa radikalno bolje neće biti, uređaj zvuči normalno. Plejer, za razliku od mnogih modela, ima svoje ekvilajzere.

Tradicionalno, Alcatel poseduje elektronski kompas, kao i mogućnost aktiviranja AR opcije (kompas je prekriven slikom sa kamere).

U albumu možete napraviti kolaže sa nekoliko fotografija, uključujući i one koji se koriste za kreiranje animacija.

U okviru podešavanja koja su slična Samsung uređajima, jedan od uslužnih programa objedinjuje više servisnih funkcija i to testiranje memorije, statusa baterije i drugih komponenata uređaja.

Skener otiska prstiju nudi mogućnost dodatnih pokreta koji omogućavaju kontrolisanje telefona kao što je pokretanje aplikacije iz režima mirovanja.

Moguće je automatski promeniti pozadinsku sliku koje se vuku sa servera kompanije.

Dostupna je odlična aplikacija vremenske prognoze.

Menadžer datoteka je zgodan za upotrebu, postoji ugrađeni arhivar kao i mogućnost prikazivanja datoteka po tipu.

Alcatel poseduje sopstvenu prodavnicu aplikacija koja izgleda prilično skromno i nije neophodna za većinu korisnika.

Odeljak "Teme" vam omogućava da izaberete teme, uključujući ikone i pozadinske slike, a postoje i zanimljivi predlozi.

Tu su i diktafon, kalkulator i drugi standardni programi za Alcatel.

Utisci

Jačina poziva je iznad proseka, uređaj je dobro čujan, za vibraciju već nismo sigurni, sve zavisi od toga koliko ste osetljivi. Kvalitet prenosa glasa ne izaziva probleme, uređaj radi dobro.

Cena ovog modela je identična ceni modela IDOL 5 koji je mnogo slabiji - ekran je lošiji, dijagonala i baterija su manji. Jednom rečju, nemoguće je posmatrati ove uređaje kao direktne konkurente.

U liniji Alcatel-a postoji model A7 XL koji ima ekran od 6 inča, kao i dvostruku kameru (12MP i 2MP). Metalno kućište donekle podseća na stare modele kompanija HTC i Huawei, što nije loše. Ali cena ovog uređaja nešto viša.

Adekvatan model Alcatel-u A7 je Meizu M3 Note (opcija sa 3 / 32GB. Ima skener otisak prsta na prednjem panelu, što se može smatrati velikim plusom.

Takođe možete razmotriti Xiaomi Redmi Note 4, koji ima slične karakteristike kao Alcatel A7 i izgleda dobro, plus to je jedan od najprodavanijih uređaja među B-brendovima, koji iako je već star je još uvek popularan.

Kao što vidite, ovaj segment je pun konkurenata, a Alcatel A7 izgleda kao još jedan model u segmentu pri čemu je brend je daleko manje popularan od drugih brendova u segmentu kao što su Xiaomi, Meizu ili ZTE. Izbor između ovih uređaja nije tako jednostavan, ali glavna stvar je da ćete se oslanjati na stvarnu dostupnost uređaja na policama prodavnica. Ako naručite slične uređaje iz Kine, cena će biti znatno niža, ali ćete morati čekati. Svako ipak bira ono što je za njega važnije.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024