Xperia XZ1 2017
2017. godina
5.2" LCD, 74.5% body
27% 835, Android 8
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
2700 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 19MP
Test mobilni telefon Sony Xperia XZ1
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia XZ1. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia XZ1 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


kompletan test smart telefona Sony Xperia XZ1

Pozicioniranje

Među novitetima prikazanim na IFA 2017, XZ1 model je bio prvi i potencijalni kupci mogu steći pogrešan utisak da je ovo novi vodeći model kompanije. Istina je da je novi vodeći model XZ Premium, dok je XZ1 samo pametni telefon sa vrlo dobrim karakteristikama.

Karakteristike

Specifikacije
Dimenzije 148x73.4x7.4 mm
Masa 155 grama
Materijali kućišta Aluminijum i plastika
Dijagonala ekrana 5.2 inča
Rezolucija ekrana 1920x1080 piksela
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Glass Gorilla Glass 5
Olefobski sloj Da
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
LTE cat.15
VoLTE
Dual SIM cards
Platforme Qualcomm Snapdragon 835
Procesor Osam jezgara(4x2.35 GHz Kryo i 4x1.9 GHz Kryo)
Video akcelerator Adreno 540
Interna memorija 64 GB
RAM 4 GB
Slot memorijske kartice Da, kombinovani
Wi-Fi b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling
Bluetooth 5.0, aptX HD, LE
NFC Da
Glavna kamera 19 MP, f / 2.0, 25mm, elektornska stabilizacija
Prednja kamera 13 MP, f / 2.0
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori Čitač otisaka prstiju, žiroskop, barometar, kompas, senzori svetlosti i blizine
Baterija Li-Ion, 2700 mAh, fiksna

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (takođe deo punjača)

Izgled, materijali

Dizajn pametnog telefona odražava izgled trenutnih i prošlih glavnih modela kompanije Sony. Karakterišu ga iste striktne linije i oštri uglovi, kao i veliki okviri na vrhu i dnu. Nakon stotina modela kineskih proizvođača ovaj model kompanije Sony zvuči kao pravo osveženje, uprkos činjenici da kompanija pomenuti dizajn već dugo koristi.

Za razliku od XZ1 Compact, obični XZ1 ima aluminijumsko kućište i plastične umetke na vrhu i dnu. Treba da naglasimo da je zahvaljujući ovome, uređaj mnogo prijatnije držati u ruci, a osećaj je sasvim drugačiji.

Pametni telefon će se prodavati u tri boje: crnoj, boji srebra i plavoj, pri čemu smo na testu imali ovu poslednju varijantu. Postoji i pink verzija ali ona će se prodavati samo na određenim tržištima.

Takođe, treba da zapamtite da, za razliku od većine drugih kompanija, Sony pravi prednju stranu kućišta iste boje kao i zadnju, odnosno, ne ostavlja zadnju stranu crnu ili belu.

Uređaj je sertifikovan prema IP68 standardu, možete ga uroniti u vodu na dubini od jednog metra u trajanju od pola sata, ali ne preporučujemo da ovu činjenicu zloupotrebljavate. Najmanji zazor u zatvaračima kućišta može dovesti do gubitka garancije.

Kontrolni elementi, izrada

Iznad ekrana se nalazi konverzacijski zvučnik prekriven mrežicom, senzori svetlosti i blizine, sočivo prednje kamere i LED indikator.

Ispod ekrana možete videti spoljašnji zvučnik, koji zajedno sa gornjim formira stereo par.

Sa donje strane se nalaze i Type C port i mikrofon, a na vrhu je minijack i drugi otvor mikrofona.

Sa desne strane postavljen je taster za regulaciju jačine zvuka i taster za uključivanje. On je oivičen skenerom otisaka prstiju. Ovo je originalno rešenje, nijedan od drugih velikih proizvođača smart telefona ga ne koristi. Skener sa strane je mač sa dve oštrice. Sa jedne strane, uzimate pametni telefon u ruke, prst odmah pada na taster za uključivanje, a uređaj je lako otključati, sa druge strane - ako želite da vidite obaveštenja na zaključanom ekranu, bolje je da uključite ekran pomoću drugog prsta, inače ćete se odmah naći na radnoj površini.

Fioka SIM i memorijske kartice sakrivena je ispod poklopca sa leve strane. Ne možemo da ne primetimo komplikovanu proceduru izvlačenja fioke koja treba da se povuče malim oštrim predmetom i potom izvuče. Za razliku od XZ1 Compact, XZ1 može da radi sa dve SIM kartice.

Takođe postoji zasebni taster kamere. Dugi pritisak pokreće kameru iz bilo koje aplikacije ili direktno sa zaključanog ekrana. Dok snimate pomoću tastera, možete se fokusirati na objekat ili odmah snimiti fotografiju.

Sa zadnje strane nalaze se sočivo glavne kamere rezolucije 19 MP, blica i NFC modul. Kamera blago štrči u odnosu na kućište, manje od milimetra, što možete videti samo ako pogledate pažljivo.

Kvalitet izrade uređaja je izvrstan, nema nekih nedostataka ili zazora.

Dimenzije

Visina (mm) Đirina (mm) Debljina (mm) Masa (gram)
Sony Xperia XZ1 148 73.4 7.4 155
HTC U11 153.9 75.9 7.9 169
Samsung Galaxy S8 148.9 68.1 8 155
Apple iPhone 8 Plus 158.4 78.1 7.5 202

Mnogi su skloni da kritikuju rešenje kompanije Sony u smislu da njihovi uređaji imaju veliki okvir sa gornje i donje strane što negativno utiče na dimenzije uređaja. Sa jedne strane, oni su u pravu, ali s druge strane, nismo imali nikakvih posebnih problema sa dimenzijama uređaja u svakodnevnoj upotrebi. Pametni telefon jeste nešto više izdužen, ali to ne ometa upotrebu. Štaviše, donji okvir vam omogućava da ga držite sa dva prsta, što je vrlo zgodno.

Dopalo nam se što je pametni telefon tanak, uzan i lagan. Da, mnogi navode da bi bilo bolje da uređaj bude deblji, ali da ima veću bateriju, ali se ne slažemo sa ovom tačkom gledišta. Tanak i lagan telefon je sasvim drugačiji.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.2 inča
Rezolucija ekrana 1920x1080 piksela
PPI vrednost 424
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Glass Gorilla Glass
Olefobski sloj Da
Automatska kontrola osvetljenja Da
Podrška za multitouch Da, do deset istovremenih pritisaka

Po našem mišljenju, XZ1 ima idealnu rezoluciju i dijagonalu prikaza. Ekran nije ogroman, ali nije mali, rezolucija je dovoljno visoka, ali nije suvišna. U tom smislu, XZ1 je mnogo više balansiran od njegove kompaktne verzije.

Još jednom, napominjemo da je pre nekoliko godina Sony napravio veliki proboj kada je reč o ekranima. Umesto beličaste slike, njihovi ekrani počeli su da prikazuju prirodnu reprodukciju boja, uglovi gledanja su unapređeni kao i ponašanje na suncu. Usput, ako želite, možete manuelno promeniti gamu boja na ekranu u podešavanjima. Olefobni premaz je odličan, prst lako klizi preko ekrana, otisci se brzo uklanjaju.

Od nedostataka ćemo naglasiti prikaz bele boje na uglovima: sa horizontalnim nakretanjem ona prelazi u crvene tonove, a kada uređaj nakrećete vertikalno - u žuto. Iskreno, primetili smo ovo samo kada je ekran pametnog telefona uključen, obzirom da kada je uređaj na stolu i ekran nije aktivan ceo ekran prikazuje logotip kompanije na beloj pozadini.

Operativni sistem

Ovo je jedan od retkih smart telefona koji je baziran na Androidu 8.0 bez ikakvih dodatnih ažuriranja. Štaviše, u pitanju nije ogoljeni Android, već njegova modifikacija kompanije Sony sa malim dodacima. Vrlo je prijatno videti takvu efikasnost u ažuriranju vaših uređaja na trenutnoj verziji Android-a.

Napominjemo da Sony svake godine svoj interfejs prerađuje tako da on postepeno sve više liči na čisti Android, dok originalni detalji kao što su galerija, igre i druge aplikacije ostaju.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 835
Procesor Osam jezgara (4x2.35 GHz Kryo i 4x1.9 GHz Kryo)
Video akcelerator Adreno 540
Količina RAM-a 4 GB
Interna memorija 64 GB
Slot memorijske kartice Da. kombinovani

Gotovo ogoljeni Android i odlična podešavanja omogućavaju uređaju da radi brzo, a ako dodate u brzu UFS memoriju, onda je sve savršeno. Što se tiče zagrevanja, najveći deo vremena kućište pametnog telefona je hladno, zagreva se samo u testovima i najzahtevnijim igrama.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 2700 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Vreme HD reprodukcije uz maksimalno osvetljenje (airplane režim omogućen) 5 sati i 46 minuta
Vreme radau režimu pretraživača uz maksimalno osvetljenje (airplane režim omogućen) 4 sata i 22 minuta
Vreme rada u režimu igara uz maksimalno osvetljenje (airplane režim omogućen) 4 sata i 44 minuta

Pre svega, treba napomenuti da za malu debljinu i težinu uređaja uvek morate platiti u vidu manjeg kapaciteta baterije. Ali Sony je uložio napore da korisnici ne osećaju probleme sa vremenom trajanja baterije. U okviru interfejsa postoji poseban režim Stamina, koji smanjuje aktivnost aplikacija u pozadini, što rezultira da uređaj može raditi duže. Kada je baterija prazna, pametni telefon nudi automatski uključivanje ovog režima.

Sa svakodnevnom upotrebom možete računati na tri sata rada ekrana pri maksimalnoj osvetljenosti. Ovo je garantovani minimum pri maksimalnom opterećenju. Ako koristite 50% osvetljenosti i Stamina režim, vreme rada se povećava dva puta.

Rezultati u našim sintetičkim testovima su prosečni, međutim, ne možemo reći da smo osećali potrebu za punjenjem pametnog telefona tokom dana, dok je uveče situacija već bila drugačija.

U tom slučaju, uređaj podržava QuickCharge 3.0 tehnologiju, tako da ćete za pola sata punjenja lako dobiti 60%, a za sat - skoro potpuno napunjen uređaj (92%).

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 19 MP
Rezolucija prednje kamere 13 MP
Otvor blende f / 2.0 and f / 2.0
Video rezolucija Do 4k
Broj kadrova u sekundi Do 960 fps (720p)
Fokus na pritisak Da
Stereo zvuk Da

U okviru testiranja Sony Xperia XZ1 Compact, fotografije su snimane u okviru „super-auto“ režima koji je podrazumevano uključen. Brojni čitaoci su primetili da je neophodno izabrati ručni režim rada a ključna razlika je u tome što u ručnom režimu nema automatskog (a ponekad i pogrešnog) izbora scena, a rezultat bi trebao biti bolji, barem u teoriji. Napravljeno je nekoliko noćnih snimaka u manuelnom i super-auto režimu rada a ispod možete videti poređenje dve fotografije snimljene noću; leva u okviru manuelnog a desna u okviru auto režima rada.

Kao što možete videti, u svakom slučaju fotografije snimljene noću su loše dok auto režim rada povećava osvetljenje što nije uvek dobro.

Uz dodatno osvetljenje, aparat beleži daleko bolji rezultat, na račun detalja doduše ali slika je daleko bolja.

Prilikom snimanja „selfi“ fotografija, Sony preporučuje da isključite „soft skin“ režim rada a nakon toga slike zaista počinju izgledati mnogo bolje u poređenju sa XZ1 Compact.

Pametni telefon može snimati video snimke u rezoluciji do 4K, tu je i poseban režim Super-Slow snimanja. U roku od pet sekundi možete dobiti super Slo-Mo video, ova odlaganja izgledaju vrlo impresivno, pa je šteta što je to ograničeno vremenom.

Još jedna zanimljiva funkcija kamere jeste snimanje 3D objekata. Možete da odaberete volumetrijski portret osobe, hrane ili nekog drugog predmeta. Za početak, preporučuje se vežbanje u portretima, a zatim prelazak na hranu i druge predmete. Rezultati se zatim mogu postaviti na Sketchfab-u, ovaj servis ima pogodan interfejs za pregled što možete proveriti:

Bežično povezivanje

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling
Bluetooth Da, 5.0 LE, aptX, LDAC
GPS Prvo pokretanje traje oko 3 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
LTE cat.15
VoLTE
USB On-The-Go Da
NFC Da

Pažnja koju je Sony posvetio bežičnom interfejsu zaslužuje pohvalu: sve te male cake koje mnoge kompanije ignorišu, Sony nužno dodaje. Na primer, VoLTE i Wi-Fi Calling. Iako su obe funkcije na nekim lokacijama već dostupne, u toku testiranja nije bilo mogućnosti povezivanja sa Wi-Fi Calling. Ikona je bila prisutna, ali prilikom poziva nije bilo moguće čuti sagovornika, međutim, drugi korisnici navode da nemaju takvih problema.

Aparat koristi novu verziju Bluetooth-a, povećava opseg rada sa uređajima i stabilnost veze.

Za razliku od XZ1 Compact, starija verzija ima slotove za dve SIM kartice, iako je u pitanju hibridni slot.

NFC modul radi sa Android Pay.

Zvuk

Uređaj nudi dobar kvalitet zvuka, ovo se odnosi i na eksterne stereo zvučnike i zvuk u slušalicama. Pametni telefon će lako zameniti prenosni zvučnik i zasebni plejer.

Zaključak

Na kvalitetu prenosa glasa nema nikakvih primedbi, vi i vaš sagovornik savršeno ćete čuti jedno drugo.

Za ovaj novac dobijate uređaj sa vlasničkim dizajnom kompanije Soni, dobrom displejom, kamera ima nekoliko zanimljivih i neobičnih funkcija, a pored snimanja brzinom od 960 kadrova u sekundi ili snimanja 3D objekata, tu je i veliki broj jedinstvenih karakteristika. Veliki plus čini i činjenica da je dostupan i čitav set bežičnih modula. Jedan od nedostataka ovog modela jeste mali kapacitet baterije (iako aparat može izdržati jedan dan bez punjenja) i kamere osrednjeg kvaliteta.

Ključni konkurenti ovog modela su Samsung Galaxy S8 i HTC U11. Oba modela imaju bolje ekrane i kamere boljih mogućnosti. Kada je reč o autonomiji U11 u poređenju sa XZ1 gotovo da su na istom nivou dok S8 radi duže.

Sony na svojoj strani ima zanimljiv dizajn, jedinstvene mogućnosti kamere i svežu verziju Android-a. U stvari, vaš izbor bi trebao biti zasnovan na prioritetima (kamera, ekran, dizajn) ili ličnim preferencama.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024