iPhone X 256GB2017
2017. godina
5.8" OLED, 82.9% body
36% A11 Bionic, iOS 13
RAM 3 GB, INT 256GB, EXT nema
15W, 2716 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 12MP
Test mobilni telefon Apple iPhone X 256GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Apple iPhone X 256GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Apple iPhone X 256GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test glavnog modela Apple iPhone X

Fotografije uživo

Specifikacije

  • iOS 11 na početku prodaje
  • Interna memorija 64 i 256 GB
  • Ekran 5.8 inča, AMOLED, 2436x1125 piksela, 458 ppi, TrueTone, automatska kontrola osvetljenosti, odnos kontrasta: 1,000,000: 1, 3D Touch, maksimalna osvetljenost u manuelnom režimu 625 nita
  • Procesor A11 Bionic 64 bitni, ugrađeni koprocesor M11
  • 3 GB RAM-a
  • IP67 zaštita protiv vode i prašine
  • Kućište od nerđajućeg čelika
  • Baterija Li-Ion 2716 mAh, brzo punjenje (potreban vam je zasebni adapter), bežično punjenje Qi, vreme rada pri surfovanju internetom 13 sati, u režimu gledanja video sadržaja - do 14 sati
  • nanoSIM
  • Prednja kamera 7 MP, 1080p video snimanje, f / 2.2, BSI, serijsko snimanje, HDR, pozadinsko osvetljnje umesto blica
  • Glavna kamera je dvostruka, 12 MP, širokog ugla (f / 1.8) i telefoto sočiva (f / 2.4), portrait režim, stage lighting (beta verzija), optički zum x2, blic sa korekcijom nijanse, optička stabilizacija za dva sočiva , HDR, kontinualno snimanje, JPEG i HEIF format slike
  • Video snimanje 4K pri 60 kadrova u sekundi, usporeni video 240 kadrova u sekundi za FullHD
  • H.264 i HEVC video format
  • FaceID - Detektovanje lica
  • Senzori - barometar, troosni žiroskop, acelerometar, senzor blizine, senzor ambijentlanog osvetljenja
  • Stereo zvučnicci - drugi zvučnik je konverzacioni
  • Apple Pay
  • NFC (samo za Apple Pay)
  • Wi-Fi 802.11 b / n / g / ac, dual-band, Bluetooth 5.0
  • Digitalni kompas
  • GPS / GLONASS
  • Dimenzije - 143.6x70.9x7.7 mm, masa - 174 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • EarPods žične slušalice
  • Lightning adapter / 3.5 mm izlaz za slušalice
  • Lightning kabl
  • Punjač snage 5 W
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Kratko uputstvo

Pozicioniranje

Apple još od trenutka kada se pojavio iPhone 6 nije uspeo da napravi novo kućište za iPhone, i kao rezultat toga dizajn uređaja je ostao isti, razlikovati iPhone 6 u odnosu na iPhone 6s / 7 ili 8, gledajući na prednji panel je gotovo nemoguće.

Za svakog proizvođača, izgled kućišta, odnosno oblik kućišta i raspored elemenata na njemu, znači manje problema na novom uređaju. Sve slabe tačke već su poznate i korigovane, što znači da procenat problema ne može biti visok, i vremenom se smanjuje. Lojalna Apple publika je navikla na razmišljanje kompanije generacijama: pojavi se model sa novom oznakom, zatim poboljšana verzija sa prefiksom S, a dizajn se menja za sledeću generaciju. Ovaj pristup je postojao u vreme Steve Jobs, ali je prestao da se koristi od kako je Tim Cook izvršni direktor. U stvari, možemo reći da već četiri godine kompanija koristi isti dizajn. Dosadno. Ovo je reč koju su mnogi rekli kada su pogledali iPhone 7, jer kod njega nije bilo ničega što bi u velikoj meri razlikovalo uređaj od prethodnih uređaja. Upravo to isto se može reći i za iPhone 8 u poređenju sa prethodnom verzijom, promene su toliko male da mogu da se nabroje na prste jedne ruke. Spolja su ova dva modela skoro identična, bar kada pogledate prednji panel.

Interesantno je da tržište nije čekalo da se Apple probudi i otišlo je daleko ispred, pri čemu je standard postavio Samsung. U početku su se pojavili modeli EDGE, zakrivljeni ekrani su doneli kraj okvira oko ekrana, a moda ekrana bez okvira postala je sveprisutna i svaka kompanija je ponudila vlastitu viziju ovog problema. Osma generacija Galaxy modela donela je još jednu promenu, korisna površina ekrana je porasla, prazan prostor na vrhu i dnu postao je minimalan. U trenutku kada su procurele prve slike Galaxy S8 / S8 Plus dizajna, Apple je odlučio da promeni datum predstavljanja iPhone X. Da li je ovo slučajnost, teško je suditi, ali prema rečima višeg potpredsednika kompanije Apple Dan Riccia (Dan Riccio), iako je premijera iPhone X-a planirana za 2018. godinu, najviše rukovodstvo kompanije odlučilo da ubrza rokove i da Apple nema pravo na greške u dizajnu ovog uređaja. Tako da i nije bilo vremena za bilo kakve promene. Pre nego što je kompanija dobila sve potrebne komponente, napravljen je dizajn uređaja.

Razvoj uređaja za kratko vreme znači da prilikom korišćenja novog kućišta kompanija nema vremena za dugotrajna testiranja, zapravo model ulazi na tržište sa svim dečijim bolestima koje će početi da se eliminišu kako se otkrivaju. Apple je odlučio da koristi ovaj pristup, jer kompanija nije mogla da dostigne nivo prodaje iz 2015. godine. Štaviše, novi glavni modeli kompanije se prodaju iz godine u godinu sve lošije od prethodnih modela, a prodaja se održava ulaskom u segmente nižih cena. Da bi održala prodaju, kompaniji treba vodeći model koji će prodavati po maksimalnoj mogućoj ceni, on će biti nešto skuplji od iPhone Plus-a, i za ulogu takvog vodećeg modela stvoren je iPhone X. Rimski broj deset u nazivu nagoveštava godišnjicu, prošlo je tačno deset godina od pojavljivanja prvog iPhone-a. Većina ljudi zove ovaj model ipak iPhone X.

Cena iPhone X na svim tržištima je maksimalna, u Sjedinjenim Državama počinje od $ 1,000 plus porez. Nijedan vodeći model na tržištu se ne prodaje po uporedivoj ceni; ovde Apple po prvi put ulazi u pomenuti tržišni segment sa svojim glavnim modelom, u njemu su uvek bili samo top modeli iPhone linije sa maksimalnim nivoom memorije, osnovne verzije nikada nisu bile prodavane za tu sumu novca. Iz ovoga možemo zaključiti da iPhone X ima najbolje komponente, to je telefon za bogate ljude koji žele naglasiti mogućnost da potroše novac na takav pametni telefon više nego bilo ko drugi. I sa ovog aspekta sledi potreba da se uređaj napravi što je moguće drugačijim od prethodnih uređaja kompanije. Nije pokušano da se uređaj načini zanimljivim sa aspekta ergonomije ili scenarija korišćenja, glavni zadatak je bio da se to razlikuje od svih prethodnih generacija iPhone-a, jer je to bila želja lojalne publike. I to je upravo ono što je publika dobila.

Pozicioniranje iPhone X se može sumirati u jednostavnu izjavu - to je pametni telefon za one koji su navikli na kupovinu iPhone-a, ne gledajući cenu i trenutak kada se uređaj pojavi. Kao i obično, kada predstavi vodeći model, Apple stvori veštačko uzbuđenje, redove i osećaj nestašice. Ali par nedelja nakon početka prodaje, možete reći da nema nestašice, pri čemu su trgovci bili iznenađeni da ne postoji primetna potražnja za ovim modelom. Po mom mišljenju, iPhone X je kontroverzniji iPhone u posljednjih nekoliko godina, a u pregledu ćemo pričati o tome zašto je to tako.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Model je dostupan u dve boje - srebrna i tamno siva. U prvoj varijanti, zadnja strana je bela, a bočne strane su hromirane, u drugoj, verziji crna se koristi tamo gde bela kod srebrne verzije.

Sviđa nam se uređaj u tamnosivoj-crnoj varijanti koji vidite u pregledu. Ali, ne bi bilo u redu reći da obe verzije ne izgledaju dobro. Sada da malo pričamo o dizajnu, jer nije sve tako nedvosmisleno kada je reč o ergonomiji, kako bismo želeli.

Počećemo sa modulom kamere na zadnjoj strani. Za razliku od iPhone 8 Plus, ovde modul kamere ima oštre ivice i postavljen je vertikalno. Ovo može da stvori neprijatnost kada izvadite uređaj iz džepa farmerki, može se zakačiti za tkaninu, modul je previše glomazan. Da izgubite iPhone X je kontradiktorno, ali više o tome kasnije.

Još jedna stvar koju ćete primetiti kada je uređaj na stolu. U stvari, uvek se nalazi na modulu kamere, ako blago gurnete kućište, videćete kako počinje da se kreće po ravnoj površini (u video zapisu je ovo prikazano). Ovo je očigledno pogrešna procena inženjera, koja se ne može objasniti ničim drugim.

Dimenzije uređaja su takve da je širok i treba da se potrudite da ga smestite u ruku (ali je ipak uži od iPhone 8 Plus). Dakle, veličina iPhone X je 143.6x70.9x7.7 mm, težina je 174 grama, a dimenzije iPhone 8 Plus su 158.4x78.1x7.5 mm, težina je 202 grama. Uprkos manjoj širini, odsustvo zaobljenja na ivicama će verovatno igrati ulogu ovde. Ako je vaša ruka naviknuta na ergonomiju pametnih telefona, gde su prednji i zadnji paneli složeni, što ih čini veoma ugodnim za držanje bićete iznenađeni. Ne postoji ništa takvo ovde, ergonomija je uporediva sa uređajima od pre pet godina.

Poređenje sa modelom Pixel 2

Mnogi veruju da, pošto iPhone X ima ekran od 5.8 inča, uređaj je veliki kao i iPhone 8 Plus, ali to nije slučaj.

Poređenje sa modelom iPhone 8 Plus

Poređenje sa modelom iPhone 7

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy Note 8.

Poređenje sa modelom Galaxy Note 8

Zadnja strana uređaja je izrađena od kaljenog stakla, kao i prednja koja pokriva ekran. I sa jedne i sa druge postoji oleofobni premaz, ali ne očekujte da tragovi ruke neće biti vidljivi, jasno su vidljivi. Stakleni panel pozadi je potreban tako da možete koristiti bežično punjenje. Ali, kao i kod G8, ovde je primenjeno čudno rešenje. Na primer, kada slomi staklo u okviru modela iPhone 4, koji je takođe imao stakleni sloj, on je pukao, ali delovi stakla su se držali zajedno i nisu raspali, dok je ovde sve suprotno. Pogledajte slike kako je staklo razbijeno u okviru modela iPhone X. Postoji mnogo takvih fotografija na mreži, kao i razni testovi na pad, gde se postižu uporedivi rezultat.

Nakon padanja čak i sa male visine, iPhone X će skoro garantovano da dobije neku vrstu oštećenja.

Zbog toga preporučujemo da odmah kupite futrolu ili poklopac zadnje strane i držite iPhone X u njima, jer jedan nesmotren pokret i možete razbiti staklo sa zadnje strane, a zamena zadnjeg panela koštaće vas polovinu troškova baznog modela. Zamena ekrana je malo jeftinija. Trenutno nema kineskih stakala, tako da će cena popravke biti kosmička. Stoga zaključak, bez zaštite, možete koristiti ovaj uređaj samo na sopstveni rizik jer previše je krhak. Videli smo da je veći broj korisnika zalepio zaštitno staklo na ekran – ono istina iskrivljuje boje, ali daje dodatno osiguranje u slučaju pada i šansu da se ekran ne polomi.

Poklopac takođe rešava sva pitanja u vezi sa bočnim ramom od nerđajućeg čelika, koji je hromiranim i pri čemu neopreznim rukovanjem možete da ga oštetite. Ovo nije slučaj koji pokriva garancija, jer je rezultat neodgovarajućeg tretmana. Sigurni smo da većina korisnika iPhone X ipak ne bi imala problem sa ovim aspektom uređaja.

Raspored kontrola je tipičan za Apple, a na levoj strani vidite taster koja uključuje režim rada bez zvukova, ispod su dva tastera za regulaciju jačine zvuka. Sa desne strane, je taster za uključivanje / isključivanje (u stvari, sada se njime otključava i poziva i Siri), odmah ispod je fioka za nanoSIM karticu.

Na dnu sa desne strane nalazi se zvučnik, drugi zvučnik je na prednjem panelu iznad ekrana. Oni rade u paru, a jačina zvuka je viša, pri čemu po ovom parametru iPhone X može zadati domaći zadatak mnogim glavnim modelima, i sviđa nam se u ovom aspektu.

Mikrofon je na donjem kraju, a takođe i na bloku kamere sa zadnje strane. Na gornjem kraju uređaja nema mikrofona. Sistem za smanjenje buke radi u media fajlovima, u bučnim uslovima vaš sagovornik čuje čudne zvukove.

Ovo je prvi iPhone koji nema senzor otiska prsta, u stanju isključenosti uređaj izgleda kao da je beskrajan, kao i mnogi drugi moderni pametni telefoni, ne možete prepoznati iPhone u njemu.

Ali kada ekran funkcioniše, videćete usek na vrhu, koji postoji da se u njemu nađe TrueDepth senzor, koji je potreban za otključavanje putem prepoznavanja lica. Ovo je sve u vezi sa spoljašnjosti uređaja, pređimo na druge delove.

Ekran

Pre nego što krenemo da pričamo o ekranu modela iPhone X, potrebno je reći nekoliko detalja. U Apple-u nema inženjera ili ljudi koji su odgovorni za razvijanje ekrana, oni su fizički odsutni. Apple nema nikakvih patenata vezanih za OLED tehnologiju. Iskustvo u ovoj oblasti je gotovo nula, a prvi ekran je onaj koji je kompanija naručila od kompanije Samsung, koja je, naprotiv, potrošio više od deset godina na razvoj tehnologije i otklanjanja grešaka. Do sada je 95% svih OLED ekrana na svetu napravio je Samsung, kompanija je lider u ovom pravcu, a Apple jednostavno nije imao alternativu u tome gde da kupi takve ekrane.

U ogromnom broju tekstova nalazimo konstatacije kao što su "OLED ekran kompanije Apple", što nema nikakve veze sa stvarnošću. Štaviše, fraza da je Apple napravio ekran najboljeg kvaliteta je marketinški trik, jer u kompaniji nema mogućnosti i tehnologije za tako nešto. Apple bi mogao naručiti takav ekran samo od Samsung-a.

Još jedna važna tačka - Samsungova strategija oduvek je bila jednostavna i jasna: prodavati konkurenciji samo zastarelu tehnologiju, ostavljajući najbolje za svoje glavne modele. Sa zahtevom kompanije Apple, ništa se nije promenilo, pristup je ostao potpuno isti. Marketinški stručnjaci kompanije Apple i mnogi ljudi koji su uključeni u ovu igru tvrde da je ekran u iPhone-u - najbolji koji postoji na svetu. Logika? Tako nešto jednostavno nije moguće.

Već dugi niz godina, fanovi kompanije Apple tvrde da su Samsungovi AMOLED ekrani izuzetno loši, imaju pogrešne boje, previsoku osvetljenost. Od sredine 2016. godine, bili smo svesni da Apple planira da kupi Samsung AMOLED-ekrane, pa je bilo zanimljivo kako će se ton izjava promeniti. Promenio se na dijametralno suprotno: sada je ekran iPhone X standard i budućnost, koja se iznenada dogodila.

Još je interesantnije bilo to što su žestoki protivnici PenTile tehnologije tvrdili da su golim okom mogli da vide podpiksele (što je nemoguće čak i teorijski). Sada slična teologija je korišćena u i u okviru iPhone X modela. IPhone X koristi strukturu Diamond Pixel ekrana, što u potpunosti odgovara onome što se koristi na ekranima uređaja kompanije Samsung, na primer, u okviru Note 8.

Sa rezolucijom od 2436x1125 piksela, nije samo nemoguće videti bilo koji podpiksel, to je u domenu fantazije. Nažalost, Apple nije mogao da kupi od Samsunga ekrane poslednjih generacije. Samsung je ostavio takvu matricu za svoje uređaje. Kao rezultat, Apple je bio zadovoljan sa generacijom 5, odnosno nivoom Galaxy S6 matrice (poređenja radi u okviru modela Note 8, postoji ekran generacije 8, a u S9 za pola godine to će biti 9. generacija). Za prosečnu osobu, sve ove generacije izgledaju kao neka vrsta gluposti, koja ne govori ništa. Ali hajde da pokušamo da shvatimo detalje i stvari koje je Apple čuvao za ekran iPhone X-a, jer nisu hteli da preplaćuju najnovija dostignuća.

Dakle, prvo ideološko rešenje je ograničiti osvetljenost ekrana, podrazumevano osvetljenje je podešeno na 625 nita (ručno podešavanje), što je upravo isti nivo kao i u okviru iPhone 7/8 i drugih modela. Ovo je udoban nivo za zatvoren prostor, ali na jakom suncu nije tako dobro. Poređenja radi, u automatskom režimu iPhone X isporučuje do 805 nita a pod istim uslovima kao i sa automatskim podešavanjem Samsung Galaxy S8 + obezbeđuje 1000 nita a Note 8 čak 1240 nita. To jest, sadašnji vodeći Samsung model obezbeđuje skoro dvostruko više svetlosti, što čini sliku pri jačem ambijentalnom osvetljenju mnogo realnijom, ne vidite da ona bledi, a prilikom fotografisanja možete postići realne rezultate, na primer, prilikom korekcije ekspozicije, umesto nasumice.

Sva merenja su izvršena u DisplayMate pri čemu možete videti odgovarajuće razlike:

Pogledajte brojeve vezane za Galaxy S6, uporedite ih i razmislite kojem pametnom telefonu su bliže.

Ista tehnika merenja, isti ljudi. I evo rezultata koji govore sami za sebe. Hajde da se bavimo dalje ekranom, da razumemo šta je Apple uradio i kako može da "poboljša" ekran modela iPhone X.

Nedostatak OLED tehnologije (AMOLED - to je samo komercijalno ime iste tehnologije Samsung-a) jeste to što ekrani „izgore“ ako se statička slika prikazuje dugo uz maksimalno osvetljenje. Od prve generacije Galaxy S3 modela do danas ovaj problem je postojao ali je određenim praksama kompanija uspela da smanji broj artefakta.

Samsung je davno ograničio maksimalnu osvetljenost AMOLED ekrana manuelnim režimom, i ovaj parametar je sada maksimalno 525 nita, dok je najbolje do 450-470 nita. Zašto? Odgovor je očigledan - ako korisniku date mogućnost da podesi maksimalno osvetljenje, to će velikom verovatnoćom dovesti do toga da ekran izgori. Dakle, samo automatsko podešavanje omogućava maksimalnu osvetljenost.

U Apple-u, za razliku od Samsunga, smatraju se da korisnik može da podesi svetlost samo do 625-635 nita). To povećava šanse da se korisnik suoči s činjenicom da ekran može da izgori. Pošto Apple objašnjava karakteristike ove tehnologije to garancija ne pokriva ovaj problem. Nakon što se iPhone X pojavio kompanija je objavila poseban članak, koji objašnjava da visoka osvetljenost ekrana dovodi do sagorevanja.

Za nas ostaje misterija zašto svesno stvorite ekran koji tokom upotrebe može izgoreti ako svetlost ručno može da se podesi iznad bezbednog nivoa. Odgovor je da je to možda jedini način da se pokaže da je ekran bolji od ekrana glavnog Samsung modela u istim uslovima. Dok istovremeno rade, izgledaju isto, plus ili minus.

Još jedna stvar - Samsungovi telefoni već dugo primenjuju zaseban DSP za analizu slika na ekranu, koji je potekao od televizije, a tehnologija je postala sve složenija. Između ostalog, u poslednje dve generacije uređaja Samsung je dodao program koji analizira mogućnost sagorevanja ekrana i prisilnu promenu podešavanja, (uključujući i ručno podešavanje). Ništa od ovoga u okviru iPhone X nije prisutno, postoji samo ekran bez dodatnih stepena zaštite.

Idemo dalje. Kontrast ekrana - 1.000.000: 1, poređenja radi u okviru iPhone 8/8 Plus je 1300: 1 i 1400: 1, percepcija ekrana je različita kao nebo i zemlja, prikaz na iPhone-X je mnogo bolji od ostalih iPhone-ova. Ali u poređenju sa Galaxy Note 8 , X gubi jer je u pitanju matrica različitih generacija, prikaz iPhone-a bi trebao biti prilično sličan onome kod modela Galaxy S6. Ali za publiku kompanije Apple u svakom slučaju je u pitanu veliki korak napred, jer ništa slično nije viđeno i oni nemaju iskustva u korišćenju visoko kvalitetnog AMOLED-ekrana.

Kao i u okviru modela iPhone 8, iPhone-u X koristi tehnologiju True Tone, koja koristi RGB senzor na prednjoj ploči koji procenjuje uslove osvetljenja i pomera tačku balansa bele pa su boje prirodnije. Po našem mišljenju, ovo je dobra tehnologija, jer čini sliku prirodnijom bez obzira da li ekran gledate u kancelariji ili na ulici. Senzor pokušava dovesti sliku pod određeni zajednički imenitelj. Ekrani iz Samsunga generacija 8 i 9 koriste napredniji RGB detektor, sa preciznijom procenom osvetljenja, plus koriste se dva detektora - na prednjoj i zadnjoj površini. Visoka osvetljenost vam omogućava da podesite balans belog u širokom opsegu, što čini sliku istom u skoro svim uslovima. Međutim, veliki broj korisnika će da onemogući TrueTone na modelu iPhone X, jer bela ide u žutu, što nije baš lepo. Malo ljudi voli ovaj efekat, ova tehnologija na IPS-matrici radi bolje.

Sada moramo da razgovaramo o dimenziji ekrana. U Apple u je rečeno da je veličina ekrana 5,8 inča, ali u praksi to nije slučaj zbog reza na vrhu, zvučnika i drugih senzora. U većini programa, prostor na stranama zvučnika se ne koristi i ne može se koristiti. Čak ni Apple nije izmislio ništa bolje nego jednostavno smestiti ovde ikone za mrežni signal, oznaku Wi-Fi, kao i bateriju.

Žao nam je, ali mesto za procenat napunjenosti baterije jednostavno nema, iz nekog razloga, Apple je odlučio da to nije bitno. Stvarno se nadamo da će kompanija promeniti mišljenje i vratiti se procentu napunjenosti, kako bismo mogli da vidimo ovu opciju iz bilo kog menija.

Sad malo zabavne matematike. Sećate se kada su proizvođači telefona počeli da stavljaju masivne kamere, ali se pokazalo da debljina kamere bez odgovarajućeg softvera i sočiva ne pomaže previše? iPhone X donosi preokrenutu situaciju, kada proizvođač pokušava da jasno stavi do znanja da je ekran veći nego što je zapravo. Razlog je jednostavan, potrebno je da on bude konkurent modelu Galaxy S8, kod kojeg je ekran dijagonale 5,8 inča. A taj paritet postignut na štetu zanimljivih detalja, veličina ekrana se meri od izreza iznad ekrana. Ali ako uklonite izrez i ekran iznad njega (a to će biti u većini programa), ispostavlja se da je ekran dijagonale 5,5, a ne 5,8 inča, kako mi kažemo. Imajte na umu da su ivice ekrana zaokružene, kao što je navedeno.

Zahtevani aspekt odnosa stranica je - 19,5:9, ali kada uklonite izrez dobijate 18,5: 9, to jest odnos potpuno sličan vodećem Samsung modelu. Zašto je to tako? Odgovor leži u činjenici da za aplikacije kao što je video, na primer, YouTube, to je ono manje ili više prihvatljivo. U poređenju sa iPhone 8, iPhone X će obezbediti oko 10% više slike pri gledanju videa, dok će u programima ova razlika biti još veća.

Za nas ostaje nejasno još jedno rešenje koje je Apple primenio. Još je Steve Jobs insistirao na tome da se slika ne razvlači po celom ekranu već da bude prirodna, pa često ostaju crne pruge sa strane ili gore i dole. Sa druge strane, Samsung omogućava da odaberete geometriju slike.

Želite li ponovo biti iznenađeni? Na primer, znate da je 5,8 inča - više od 5,5 inča, zar ne? Zapravo, ekran iPhone 8 Plus je za 5% veći od ekrana modela iPhone X. Nije to velika razlika, ali je primetna - Plus je širi i duži, dok je iPhone X pozicioniran iznad (sam ekran X modela je veći od 8 Plus ekrana, ali je prednja stran 8 Plus modela veća od prednje strane X modela).

Izrez na ekranu iPhone X - pokušaj skrivanja odsustva tehnologije i čak i sličnosti kontrola sa snabdevačem (Samsung u ovom slučaju, upravo je uspeo i generisao superprofit od kompanije Apple za stari dizajn) da uradi nešto jedinstveno. Sigurni sam smo da je Samsung bio veoma srećan, kada je Apple odlučio da se istakne na taj način. Nema zakrivljenog ekrana, koji je mnogo teži za proizvodnju, nema komplikovanih detalja, već samo sečenja ekrana.

Ova je objektivno glupa odluka, obzirom da će većina programera morati prilagoditi svoje programe pisane za uređaje sa zaobljenjima iPhone X ekranima. Pre ili kasnije, oni će to učiniti, ali to je samo povećati napor, obzirom da za ovakvu odluku jedni argument je da se pokaže da Apple ima veliki ekran, ništa manji od direktnog konkurenta.

Poređenja radi, glavni Samsung modeli koriste 3K ekrane sa rezolucijom od 2960x1440 piksela, dok iPhone X ima 2K rezoluciju ekrana 2436x1125 piksela. Jasno je da možete zatvarati oči i računati da je razlika zanemarljiva.

Sa velikim zadovoljstvom naglašavamo da se sa ekrana modela iPhone X mogu lako čitati razni sadržaji što je kompliment za iPhone X. Takođe, pozitivna činjenica je i to što dodata podrška za HDR video.

Apple je potrošio dodatna sredstva da doda AlwaysOn Display svom glavnom modelu, ostavio je prostor za "poboljšanja" u budućnosti. Treba reći da ne postoji dodatni režim za uštedu energije, što se izgleda ispostavilo kao skupo rešenje za Apple.

Imate, međutim, mogućnost prilagođavanja ekrana u nijansama sive boje kroz korekciju boja, pri čemu će baterija u tom slučaju trajati duže (ovaj režim je jednom bio dostupan u okviru Samsung uređaja, a zatim je odbačen, jer nije korišten - ljudi biraju ekstremne režime štednje energije).

Još jedna značajna stvar je da je konfiguracija svakog aspekta ekrana modela iPhone X odvojena, to jest, ne postoji jedna kalibracija, već je svaka od njih ručno konfigurisana. Ovo daje određenu varijaciju kada je reč o slici na ekranu i beloj boji, ako upoređujete različite uređaje. Ako uporedite nekoliko jedinica videćete da je kod svih razlika prisutna. Ne velika ali ipak vidljiva.

Kratki zaključak - ovo je najbolji ekran među svim iPhone-ima, ali ne može da se poredi sa trenutnim tehnološkim glavnim modelom na tržištu, nekoliko godina zaostaje. Troškovi popravke ekrana, ako ga slomite su visoki, ali imate opciju AppleCare koja se dodatno plaća a u tom slučaju popravka je mnogo jeftinija.

Apple marketing, kao i uvek je na visini zadatka, pa su ljudi uvereni da Samsung nije najbolje sačuvao za sebe već je prodao kompaniji Apple.

Obzirom na žurbu kompanija nije izvela preterano testova na ovom uređaju pa na primer osetljivost ekrana nije povećana kada izađete iz toplog na hladno, već je uređaj prestao da odgovara na pritisak 10-20 sekundi. Ovo je ispravljeno u najnovijoj verziji iOS-a, ali to je samo demonstracija u kojem obimu ovaj uređaj nije ispoliran pre nego što se pojavio.

Samo par reči o PWM-u, odnosno, treperenju koje je prisutno na minimalnoj osvetljenosti ekrana. Jednostavno tako se Samsung pametni telefoni i iPhone X ponašaju. Mi to ne vidimo kao problem, jer smanjenu osvetljenost ekrana skoro nikada ne koristimo. Ali možda je to za nekoga bitno.

Baterija

Ugrađena Li-Ion baterija je kapaciteta 2716 mAh. Apple tvrdi da uređaj radi u proseku 2 sata duže od iPhone 7 i sigurni smo da je to tačno, jer iPhone 7 bez prefika "plus" ima značajno manju bateriju, ali i manji ekran. Prednost AMOLED ekrana na ovom uređaju nije svedena na činjenicu da Apple nije mogao da je integriše ispravno (nema dodatnog čipa za kontrolu režima rada ekrana, čak i pored uštede na osvetljenosti). Proučavajući ovaj uređaj, nismo se mogli osloboditi osećaja da Apple štedi na malim stvarima kako bi se uklopio u budžet za razvoj i listu materijala.

Naše iskustvo je da iPhone 8 Plus radi duže od iPhone X, oseća se razlika od oko 9-10 sati. To jest, ako Plus može da obezbedi dva dana rada, iPhone X sa istim profilom upotrebe bateriju prazni uveče.

Podržano je brzo punjenje, ali da biste ga koristili (50% za 30 minuta), morate kupiti punjač za MacBook. Koristite minimalnu snagu od 21W jer nema razlike i kabl za ovaj uređaj.

U ovoj generaciji iPhone-a prvi put se pojavilo bežično punjenje. Nažalost, brzina bežičnog punjenja je ostavljena za sledeće modele, tako da ste ograničeni na prilično sporo punjenje, ali je dobro što je ono makar prisutno (razlika u vremenu punjenja u odnosu na Note 8 je skoro 2 puta, iako Note 8 ima bateriju većeg kapaciteta).

Čudo se nije desilo, iako smo to očekivali od iPhone-a, jer je AMOLED-ekran morao da poveća vreme rada, ali se to nije dogodilo. Stoga se ispostavilo da je ovaj model negde na pola puta, radi kraće od 8 Plus, dok obezbeđuje duže vreme rada u odnosu na obični iPhone 8.

U proseku, iPhone X je radio od 8 do 17 sati, pri čemu smo ga uglavnom koristili za pregled društvenih mreža i pretraživač. U proseku, vreme rada ekrana pri pozadinskom osvetljenju od 30-35% je bilo do 5 sati, što nije loše. Nažalost, program koji pokazuje vreme rada nakon punog punjenja u okviru iOS-u je veoma loše urađen - sumira vreme kako bi stvorio utisak da uređaj radi duže nego što je to zapravo slučaj. Ipak, možete da izračunate koliko je uređaj radio.

U okviru iPhone X modela se baterija veoma brzo troši tokom govornih poziva, što nije tipično za takve uređaje. Ona se prazni ne bukvalno pred vašim očima ali prilično primetno. Ako ujutru obavite oko sat poziva, moraćete da punite bateriju već oko 14h, uzimajući u obzir da je ekran istovremeno radio 3-3,5 sata.

Zbog činjenice da je uređaj napravljen nakon što mu je dizajn već kreiran, bilo je potrebno primeniti neke trikove u smislu oblika baterije – u stvari, u kućište su smeštene dve baterije povezane konektorom.

Ovaj dizajn ima neke prilično očigledne mane: dvostruko veća verovatnoća da će jedna od baterija propasti zbog određenih uslova (to je razlog zašto je takav dizajn nepopularan kod proizvođača bilo koje opreme). Sa godinama, iPhone X će početi da pati od starog problema svih iPhone-a: ekran prikazuje napunjenost od 25-30%, a na hladnom se uređaj jednostavno isključuje, pošto se baterija zamrzava. Ovde će se ovi negativni detalji početi pojavljivati mnogo brže.

FaceID i nepostojanje senzora otiska prsta

U Apple-u su odlučili da odbace senzor otisaka prstiju, jer ga nisu mogli postaviti ispod ekrana i staviti na zadnju stranu, kako to rade kineske kompanije, a od nedavno i Samsung. Nepostojanje senzora otiska prsta je radikalni korak, jer je Apple navikao svoje korisnike na činjenicu da je senzor otiska prsta važan element. I, kao što je uobičajeno za Apple, kompanija je svom svojom snagom počela da naglašava postojanje sistema za prepoznavanje lica, koji je sigurniji od otiska, pa ga morate koristiti.

Počećemo sa najjednostavnijim - za razliku od otiska prsta, možete registrovati samo jednu osobu. Nema načina da delite telefon sa biometrijskim sistemom zaštite, samo lozinku koju možete reći nekome. Na prednjem panelu možete videti nekoliko senzora koji omogućavaju rad FaceID-a. Pogledajte sliku, a zatim ćemo diskutovati kako sve to funkcioniše.

Uzmete uređaj u ruku, a infracrveni senzor sa svetlom počinje da radi, i on ima jedan jedini zadatak - da shvati da li ispred telefona se nalazi lice (ugao vidljivosti je 78 stepeni, što znači da treba da uređaj držite baš ispred svog lica). Ako uređaj utvrdi da je osoba prisutna, onda uključuje projektor. U pitanju je laserski projektor koji beleži 30.000 tačaka po osobi. Treća faza je zapravo prepoznavanje, kada infracrvena kamera čita deo ovih tačaka (nisu sve one uopšte vidljive jer dosta toga zavisi od ugla nagiba i drugih parametara, tako da se stvara određena redundantnost) i prenosi podatke na procesor koji vrši prepoznavanje lica.

Tehnologija funkcioniše u različitim uslovima, u mraku, u sumrak, možete nositi šešir ili kapu, i ovo ne igra veliku ulogu, jer se deo lica još uvek vidi. Ali ako iznenada imate puno novih promena na licu, kao što su brada, naočare i šešir, onda postoji mogućnost da vas sistem ne prepozna. U opisu tehnologije, Apple tvrdi da u slučaju blizanaca postoji mogućnost da će uređaj biti otključan, što se već dokazalo u praksi. To recimo nije slučaj sa senzorom otiska prsta.

Apple je takođe priznao da greške u prepoznavanju lica mogu nastati za decu mlađu od 14 godina. Koji problem može da postoji u ovom slučaju nije sasvim jasno, pošto je tehnologija opisana tako da uređaj stalno proverava nove "fotografije" osobe, stvara samo lokalne kopije koje nestaju za nekoliko nedelja. Ne postoji „učenje“ uređaja tokom meseci korišćenja, što snažno razlikuje ovu tehnologiju od prepoznavanja lica, koje se koristi u vodećim modelima kompanije Samsung. Tamo, lokalno pohranjene "fotografije" napravljene u različitim uslovima - ujutro bez šminke (za devojke odlična opcija), nakon burne noći sa prijateljima sa otečenim licem i tako dalje, to jest u svim vrstama uslova, i njihovo skladištenje dugo vremena vam omogućava da postignete skoro trenutno otključavanje.

U praksi, brzo ćete ući u rutinu sistema prepoznavanja lica i on funkcioniše, kako je navedeno. Ne odmah, jer ovde nema magije brzog otključavanja. Ali sistem radi mnogo sporije nego kod Samsunga kod kojeg ste odmah po otključavanju na početnom ekranu i možete trenutno da na primer uđete u Instagram. Na iPhone X, ikona za otključavanje se pojavljuje na ekranu, a potom treba da prevučete prst preko ekrana da dođete do menija. Ovo je neugodno i nelogično, ali ovu logiku postavljaju programeri koji su još jednom želeli da istaknu jedinstvenost po svaku cenu.

Svi programi koji su radili sa TouchID-om bez podešavanja, podržavaju rad sa FaceID-om, odnosno ne moraju da budu prepisani, kako navodi Apple. Većina softvera je prisutna i dobro funkcioniše.

Postoji nekoliko nedostataka jedinog načina biometrijskog otključavanja iPhone X. Počećemo sa činjenicom da u automobilu držač telefona postavljen nebezbedno i trivijalno. Za iPhone X držač telefona će morati da se snažno pomeri levo ka upravljaču, a takođe ga morate nagnuti prema licu, inače ne dolazi do prepoznavanja. Zaboravite na udobnost starog iPhone-a, kod kojeg kada dodirnete senzor i uređaj počinje da radi, ništa nije tako jednostavno i lako kao što je bilo i predstavlja definitivno korak unazad, pošto je implementacija lošija.

Ujutru, kada ležite u krevetu, senzor često ne prepoznaje vaše lice, jednostavno vas ne prepoznaje. Zbog toga je neophodno postaviti se uspravno da se telefon otključa. U pokretu, nema takvog problema, uređaj će vas skoro uvek prepoznati.

Još jedna tačka je brzina rada. Ponekad prepoznavanje traje dugo, ponekad ne prepoznaje lice, to se retko dešava, ali se dešava. Priče o činjenici da sve radi uvek idealno, slično činjenici da iPhone nikada nema nikakvih softverskih problema (nakon dolaska iOS 11 ih je istini za volju manje), ipak ne mogu da budu 100% tačne.

Ali glavni nedostatak tehnologije prepoznavanja lica nije očigledan, a mnogi ga jednostavno ignorišu: ova tehnologija je energetski intenzivna i lošija od senzora za otiske prstiju koji postoje kod starijih modela. Objašnjenje je jednostavno, senzori treba da naprave IR osvetljenje, zatim projiciraju lasersku sliku, snimaju je kao kamerom i procesiraju procesorom. Jedno otključavanje lica je otprilike jednako 24 klika na senzor otiska prsta (poređenje potrošnje energije iPhone 8 Plus i iPhone X). Ako uzmemo u obzir studiju u Sjedinjenim Američkim Državama da ljudi otključavaju svoj pametni telefon u proseku 80 puta dnevno, ispostavlja se da funkcionalna funkcija otključavanja iPhone X troši dosta energije u odnosu na prethodni iPhone. Poređenja radi, kod Samsung Note 8 modela, otključavanje prepoznavanjem lica će pojesti oko 10% energije baterije za dva dana, što je takođe energetski intenzivno, ali nema TrueDepth senzora i laserskog pozadinskog osvetljenja.

I samo nekoliko reči o činjenici da je FaceID jedinstven i nema analogije na tržištu. Ovo, naravno, nije slučaj, pošto svi Samsungovi glavni modeli imaju opciju otključavanja prepoznavanjem lica koje je vrlo sigurno i brzo, uprkos uveravanjima konkurencije u suprotno i da je navodno moguće otključati uređaj listom papira. Radi u tami i u svim uslovima, i sa stanovišta korisničkog iskustva na bilo koji način ne razlikuje se od FaceID-a. Tehnologija prepoznavanja lica na tržištu je prisutna, pitanje je o mudrosti primene određene tehnologije u određenom slučaju. Apple je odlučio da koristi sofisticiranu tehnologiju da ne bi ponovio ono što su drugi učinili. Ovo nije svestan, već prisilni korak, koji pokušava da bude predstavljen kao tehnološka prednost. Već se ispostavilo da Apple nije mogao proizvesti dovoljan broj modula za prepoznavanje, i zbog toga je proizvedena minimalna količina iPhone X jedinica.

Apple je suprotno uobičajenoj praksi kompanije da ne komentariše glasine odlučio da opovrgne navode da je smanjena hardverska zahtevnost senzora i da je prepoznavanje na neki način olakšano.

Trenutno iPhone X radi sa FaceID-om prilično glatko, ali činjenica je da će se svakako nekad desiti da morate manuelnim putem unesete odgovarajući kod jer jednostavno senzor nije mogao da prepozna vaše lice. Sa senzorom otiska prsta, to se nije dešavalo, jer nije bilo pogrešnih prepoznavanja.

Memorija, RAM, čipset, performanse

Apple je instalirao A11 Bionic procesor u najnovijoj generaciji telefona, Bionic prefiks znači da su AI algoritmi podržani, skoro isti kao oni koje smo videli u Snapdragon 835 i sličnim čipsetima. U 2018. godini pominjanje AI-a za procesore će postati uobičajeno, dok je sada još uvek neka vrsta marketinga od strane proizvođača.

Kao i kod iPhone 8 Plus, postoji 3 GB RAM-a, što je sasvim dovoljno za većinu zadataka. Samo treba zapamtiti da se upravljanje memorijom u iOS-u implementira veoma agresivno, mnoge aplikacije se gase i kasnije se ponovo pokreću. Ovo dovodi do činjenice da u pregledaču ne možete držati puno otvorenih kartica. Za one koji žele brzo prebacivanje između različitih aplikacija sa očuvanjem relevantnih informacija u njima, iOS nije najbolji izbor.

Tradicionalno, u sintetičkim testovima, iPhone pokazuje neke od najviših rezultata.

Druga stvar je što je u realnom životu iOS prisiljen da radi na novim i starim uređajima, tako da su interfejs i brzina skrolovanja nedovoljni, ne koriste se sve funkcije novih procesora u ovoj oblasti, jer će u protivnom stari iPhone modeli raditi jako loše. Glavni modeli na Androidu kada je reč o brzini interfejsa, i otvaranju menija i aplikacija, dugo su bili jednaki iPhone-u, a na neki način čak i bolji.

Po količini memorije uređaj je dostupan u dve verzije - 64 i 256 GB. Za takav model, logično je kupiti onaj sa više memorije, jer će ovaj drugi biti od interesa samo onima kojima prevashodno služi za pozivanje.

Opcije povezivanja

Uređaj je takođe dostupan u dve verzije kada je reč o modemima pa su tako u ponudi Intelov modem izrađen u 28nm tehnologiji kao i Qualcomm koji je baziran na 14nm tehnologiji. Istorijski gledano, Qualcommovi modemi su bolji, ali nećete to primetiti na iPhone-u, jer je proizvođač preuzeo specijalne mogućnosti čipseta kako bi oba modema učinili jednakim i uklonili razlike. Model sa modemom kompanije Intel je znatno jači u prenosu podataka.

Što se tiče drugih mogućnosti, iPhone X je pravi glavni model, broj LTE frekvencija je maksimalan za svaki model (putovanja bez problema). Verzija Bluetooth je 5.0, ali je moguće povezati samo jednu slušalicu ili drugi audio uređaj istovremeno, a Bluetooth nije uvek idealan, ponekad se uređaj ne povezuje odmah sa kompletom za handsfree u automobilu.

Prisustvo NFC nije bitno, ovde se tehnologija koristi samo za Apple Pay, a kako ona radi, možete pogledati u našem video-snimku.

Kamera

O frontalnoj 7MP kameri nema ništa da kaže, ne nudi poseban kvalitet fotografija. Programeri su podesili kameru da zamagljuje pozadinu, što nije loše. Ali ona ne može da kreira naročito dobre portrete. Glavni modeli drugih kompanija, po pravilu, imaju bolju kameru.

Dvostruka kamera je tehnološki drugačija od one kod modela iPhone 8 Plus, jer oba sočiva imaju optičku stabilizaciju, a drugo sočivo ima malo bolji otvor blende, što u praksi na bilo koji način ne utiče na kvalitet. Po našem mišljenju, u poređenju sa 8 Plus modelom nema nekih posebnih promena. Poređenja radi prikazaćemo fotografije nastale modelima iPhone X i Note 8). Ali ovo su samo fotografije za upoređivanje, pri čemu je potrebno uporediti fotografije u uslovima dobrog vremena kao i kod komercijalnih primeraka oba uređaja.

Primeri fotografija

iPhone X, Galaxy Note 8

Baš kao i kod iPhone 8 Plus modela, postoji režim portreta sa različitim podešavanjima (još uvek je u beta verziji) tako da ponekad odseče glavu ili delove lica. Možete ga koristiti, ali nema smisla.

Uređaj odlično snima video fajlove (pogotovo 4K brzinom od 60 kadrova u sekundi), ali ovaj video se može gledati samo na samom uređaju, pošto koristi novi format kompresije, a prilikom prenosa svi video zapisi se konvertuju. U režimu maksimalne rezolucije, zvuk se zapisuje preko jednog mikrofona, što je zaista tužno u 2017. Možete videti video primere ispod.

iPhone X fotografije snima na nivou drugih vodećih modela, neki snimci su bolji neki lošiji, ali osnovna razlika je samo u odsustvu manuelnog načina snimanja, što je važno za mnoge. Upoređujući ovaj uređaj sa iPhone 8 Plus modelom, ne može se reći da X na neki način odnosi posebnu pobedu, ovo su rešenja na istom nivou.

Upravljanje gestovima i druge promene korisničkog interfejsa

Ovo je prvi iPhone u već dugom nizu godina kod kojeg je interfejs promenjen, sada se kontroliše gestovima, i potrebno je malo vremena da se naviknete na nedostatak „Home“ tastera. Nikako se ne može reći da je sve kristalno jasno po pitanju korišćenja interfejsa. Ako se ne upoznate sa tim kako interfejs radi, onda sigurno nećete pogoditi po gestovima. Možemo početi sa jednostavnim isključivanjem telefona zadržavanjem tastera za otključavanje/omogućavanje tastera, a sada morate pritisnuti taster da povećate jačinu zvuka, smanjite jačinu zvuka i uključite aparat. Može se nadugačko objašnjavati zašto je to tako, te da je to prisilno rešenje, ali bi bilo dobro da postoji dodatni taster za Siri na samom kućištu kao i normalno on/off dugme. Jasno je da ljubitelji Apple uređaja traže neku vrstu logike, ali dobar dizajn pretpostavlja da aparat obavlja uobičajene akcije. Koja je uobičajena akcija za dugme za uključivanje/isključivanje? Ovoga puta logika je, očigledno, izostala.

Apple oduvek zna kako da napravi prelepe animacije, pa je tako bilo i ovoga puta. Sada možete da otvorite aplikaciju - karticu, možete se kretati između njih, dugi pritisak za zatvaranje. Prevucite prstom na drugu stranu – to je izlaz iz menija. Da biste otvorili listu aplikacija koje koristite, morate prstom prevući sa dna ekrana i držati ga u sredini. Ova mogućnost je gotovo nerealna, to je potrebno naglasiti. Postoji još jedan način za prebacivanje između susednih aplikacija, prevucite sa leva na desno ili obrnuto u donjoj traci. Stiče se utisak koji čini interfejs takvim kao da nije na Androidu, tako da nema barova i saveta da se telefonom može upravljati. U svoje vreme Nokia N9 je imala ovakav interfejs a ideološki su vrlo slični.

Odbacivanje „Home“ tastera ne izaziva ništa posebno budući da sve funkcioniše kao što smo i navikli, samo na drugačiji način, ništa bolje ništa lošije. Za one koji su naviknuti na stari aparat, verovatno neće biti tako zgodno. Za ostale je sasvim prihvatljivo.

Obaveštenja na zaključanom ekranu mogu se pojaviti kada pogledate telefon. Ali postoji prepreka: neophodno je da vas uređaj identifikuje (ukoliko postoji mogućnost sakrivanja obaveštenja). U teoriji nije primamljivo ali je odlično u praksi, troši energiju, posebno ako imate puno obaveštenja.

Rad menija u specifičnim programima kreiranim od strane kompanije Apple nije promenjen, sve je potpuno isto. Nažalost, nepostojanje vibracije pri radu sa standardnim softverom (isti Taptic Engine) nije jasno. Osim opisanih trenutaka kao i kada imate obični iPhone, interfejs nije u potpunosti poznat.

Ne može se reći da broj bagova u iOS 11 prevazilazi bilo kakve razumne granice. I ovde ima trzanja ekrana i kalkulatora koji ne radi kako treba, a postoje i dodatne ikone aplikacija i još mnogo toga.

Konkurentni modeli - nedostatak alternativa?

Na tržištu već više od šest meseci dostupan je Galaxy S8 koji je jasno bio u fokusu prilikom kreiranja iPhone X modela, a reč je o proizvodima istog nivoa. Radi dodatnog poređenja možemo uzeti u obzir i Note 8 kao najskuplji uređaj nakon iPhone-a, a kako je rečeno, Galaxy S8 kao direktnog konkurenta po pitanju pozicioniranja i mogućnosti. Radi pojednostavljivanja skraćena je lista osnovnih karakteristika.

Poređenje karakteristika modela iPhone X, Galaxy S8, Galaxy Note 8
iPhone X Galaxy S8 Galaxy Note 8
Dimenzije, masa 143.6x70.9x7.7 mm, masa - 174 grama 148.9x68.1x8 mm, masa 152 grama 162.5x74.8x8.6 mm, masa - 195 grama
Materijal kućišta Nerđajući čelik, kaljeno staklo Aluminum 7000, Corning Gorilla Glass 5 Aluminum 7000, Corning Gorilla Glass 5
Dijagonala ekrana 5.8 inča, AMOLED proizvođač Samsung 5.8 inča, AMOLED v Samsung 6.3 inča, AMOLED proizvođač Samsung
Rezolucija ekrana 2436x1125 2960x1440 2960x1440
Dodatne karakteristike ekrana HDR10, True Tone (jedan RGB-senzor) do 725 nita HDR 10, prilagodljivo osvetljenje, AlwaysOn Display, režim uštede energije, do 1000 nita HDR 10, prilagodljivo osvetljenje (dva RGB senzora), AlwaysOn Display, režim uštede energije, do 1200 nita
Baterija Li-Ion, 2716 mAh Li-Ion, 3000 mAh Li-Ion, 3300 mAh
Brzo punjenje Da, u paketu sa starim punjačem Da, potpuno brzo punjenje Da, potpuno brzo punjenje
Bežično punjenje Da, nema brzog punjenja Da, najnovija verzija brzog punjenja Da, najnovija verzija brzog punjenja
Kamera Dual, 12MP, optička stabilizacija, optički zum x2, 4K video snimanje 12MP, optički stabilizator slike, nema optičkog zuma, video snimanje 4K Dual, 12MP, optička stabilizacija, optički zum x2, 4K video snimanje
Detektovanje lica Da, FaceID Da, brzo i komplikovano za hakovanje Da, brzo i komplikovano za hakovanje
Prepoznavanje zenice Ne Da Da
Senzor otiska prsta Ne Da Da
RAM 3 GB 4 GB 6 GB
Ugrađena memorija 64 ili 256 GB 64 128 ili GB 64 GB
Sistem za plaćanje Apple Pay Samsung Pay Samsung Pay
Broj mikrofona Tri Tri Tri
Bluetooth 5.0, jedan deo dodatne opreme 5.0, Dva dela dodatne opreme od jednom, razlčičiti zvučni kanali za svaki 5.0, Dva dela dodatne opreme od jednom, razlčičiti zvučni kanali za svaki
Zaštita protiv vode IP67 IP68 IP68
Memorijska karta Ne Da, do 256 GB Da, do 256 GB
SIM kartice Jedna, nanoSIM Dve, nanoSIM Dve, nanoSIM
3.5 mm jack Ne Da Da
Karakteristike - - S Pen, mogućnost crtanja po ekranu, unosa dijagrama, pisanja beleški rukom, prepoznavanje rukopisa

Ovaj uređaj ne poseduje nijednu audio tehnologiju koja nije postojala pre njegovoj pojavljivanja, te ne donosi ništa novo. Istina, poseduje neke specifične karakteristike, ali u suštini to je ono što nudi svaki uređaja. iPhone X jednostavno ne poseduje ništa što bi ga izdvojilo od trenutne generacije vodećih modela. O dizajnu ne treba mnogo govoriti ali je jasno da je kod iPhone X modela proizvođač pokušao da obezbedi najveću razliku u odnosu na Samsung, suprotno logici i zdravom razumu. I sa ovim zadatkom suočili su se sa velikim entuzijazmom ali je to uticalo na ergonomiju i ugodnost korišćenja.

Još jedan konkurent je iPhone 8 Plus, pogledajte detaljno upoređivanje sa proizvodom.

Zaključak

Nema nikakvih primedbi o kvalitetu komunikacije, mada u nekim okolnostima zvučnik proizvodi pucketavi zvuk što jasno ukazuje na problem softvera koji će biti rešen u nekim budućim verzijama, pa ostaje samo da se to sačeka. Ovo je posebno primetno ako igrate igrice, a zatim nekoga pozovete – stiče se utisak da uređaj jednostavno nema vremena za promenu postavki i dolazi do pojave pomenutog zvuka. Drugi parametri komunikacije su normalni, uobičajeni za iPhone.

iPhone X model nije model namenjen masovnom tržištu, kao što se to čini, on je dostupan malom broju ljudi širom sveta, tj. onima koji imaju novac za tako nešto. Operateri ne subvencionišu prodaju iPhone-a X, pošto se ispostavilo da je to prilično skupo, pa je potrebno potruditi se da dobijete ovaj uređaj. Ali za mnoge je ovo je dobra vest, za one koji žele da imaju poseban i skup telefon kakav je iPhone X.

Kada je reč o imidžu, to je najskuplji model. Međutim, ako se to ne uzima u obzir detaljno pogledajte uređaj i shvatićete da ne nudi ništa posebno, osim izgleda. Vreme rada? Manje od iPhone 8 Plus. Kamera? Sočivo je isto kao i kod iPhone 8 Plus. Ekran? Manji nego kod Plus modela, ali je slika bolja. I tako dalje i tako dalje.

U velikoj meri iPhone X ne nudi ništa posebno. Oni koji ne žele da daju toliki novac i da se muče sa dosadnim problemom softvera, mogu pogledati drugu ponudu budući da postoje modeli koji su daleko jeftiniji a istovremeno nude bolju ergonomiju i mogućnosti. Možda nije loša ideja sačekati mart kada će biti predstavljena još dva konkurentska modela koji će X daleko nadmašiti po pitanju mogućnosti. Ali ako smatrate da je ovaj model dobar za vas, onda iPhone X nema alternativu. I sa svim njegovim nedostacima lako ćete se snaći, čak ih nećete ni primetiti.

Model sa novim kućištem nije lišen hardverskih i posebno softverskih problema. Za to treba izdvojiti veliki iznos, što je posebno ironično. Ali imidž je iznad svega toga.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024