Zenfone 4 Selfie Lite ZB553KL 2017
2017. godina
5.5" LCD, 70.6% body
6% 425, Android 7.0 Nougat
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
 
 
Test mobilni telefon Asus Zenfone 4 Selfie Lite ZB553KL
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus Zenfone 4 Selfie Lite ZB553KL. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus Zenfone 4 Selfie Lite ZB553KL vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Uporedni test modela ASUS ZenFone 4 Selfie i 4 Selfie Pro

Karakteristike

ASUS ZenFone 4 Selfie ASUS ZenFone 4 Selfie Pro
Materijali kućišta Metal, plastika i staklo Metal i staklo
Operativni sistem Google Android 7.1.1+ ZenUI 4 Google Android 7.1.1+ ZenUI 4
Mreže 2G / 3G, LTE CAT 4, dve SIM kartice i zasebni microSD slot 2G / 3G, LTE CAT 4, kombinovani slotovi
Procesor Qualcomm Snapdragon 430 Qualcomm Snapdragon 625
RAM 4 GB 4 GB
Interna skaldištena memorija 64 GB + microSD 64 GB + microSD
Interfejsi Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.1, microUSB (USB 2.0) konektor za punjenje(sinhronizaciju, 3.5mm za slušalice Wi-Fi b / g / n dual band, Bluetooth 4.2, microUSB konektor (USB 2.0) za punjenje(sinhronizaciju, 3.5mm za slušalice
Ekran IPS 5.5 inča rezolucije 720x1280 piksela AMOLED 5.5 inča rezolucije 1080x1920 piksela
Kamera Osnovna: 16 MP, f / 2.2, 26 mm, fazni autofokus
Prednja: 20 MP (f / 2.0, 31 mm, 1 / 2.55 ", 1.4 μm) + 8 MP (12 mm)
Osnovna: 16 MP, f / 2.2, 26 mm, fazni autofokus
Prednja: 12 MP (Sony IMX362 sensor, f / 1.8, 25 mm, 1 / 2.55 ", 1.4 μm) + 8 MP (12 mm)
Navigacija A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
Baterija Fiksna, Li-Ion (3000 mAh) Fiksna, Li-Ion (3000 mAh)
Dimenzije 155x75x7.85 mm 154x74x6.85 mm
Masa 144 grama 147grama
Boje zlatna / Crna / Zelena / Pink Zlatna / Crna / Crvena

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Mrežni adapter (Pro - 5V - 2A, obični - 5V - 1A)
  • Slušalice
  • micro-USB kabl

Uvod

Krajem avgusta ASUS je u Tajpeju predstavio dva modela uređaja pod imenom ZenFone 4 Selfie i 4 Selfie Pro. Prezentacija je održana pod sloganom „Mi volimo fotografiju“. Sličan događaj dogodio se tačno mesec dana kasnije u Italiji, gde su prikazani ne samo ovi uređaji, već i ZenFone 4 i ZenFone 4 Pro.

Čini se da prodaja ovakvih uređaja nije profitabilna, jer jednostavno ne postoji kultura korišćenja takvih modela a ni želja za izlaganjem svojih fotografija. Veliki broj korisnika ni ne pokušava da objavljuje svoje fotografije budući da se to u društvu i porodici smatra pogrešnim činom.

Telefon za snimanje „selfi“ fotografija su aparati namenjeni malom broju korisnika koji su odlični poznavaoci ove teme a koji nisu zadovoljni kvalitetom fotografija prednje kamere. Isto mišljenje je i o OPPO F5 uređaju.

Generalno, ZenFone 4 Selfie i Pro verzija, u smislu tehničkih karakteristika, jesu modeli srednje kategorije koji se jedva ističu, a izgled je vrlo poznat i prilično dosadan.

Dizajn, dimenzije, kontrole

U smislu izgleda, uređaji se gotovo ne razlikuju jedan od drugog. Sa prednje strane izgled je kao i kod predstavnika bilo kojeg drugog brenda sa tasterom na prednjoj strani. Sa suprotne strane u pitanju je tipični ASUS model poslednjih generacija.

Oblik kućišta je pravougaoni sa zakošenim uglovima i blago zaobljenim bočnim stranama. Zadnji poklopac regularne verzije 4 Selfie je blago konveksan. Uopšteno govoreći, uprkos sličnosti, Pro verziju odlikuje viši nivo ergonomije: tanji je i pruža bolji osećaj u ruci zbog nešto grubljeg materijala.

Selfie 4 ima dva plastična umetka sa zadnje strane – ovaj uređaj je jednostavniji. Kod 4 Pro kućište je podeljeno tankim trakama, ali umetci su metalni. Ovakav dizajn se već može smatrati uobičajenim. Još jedna zanimljiva funkcija u Pro-verziji je upotreba finih, oblikovanih zatvarača na bočnim stranama.

U karakteristikama na zvaničnoj Web stranici navodi se da 4 Pro uređaj odlikuje Corning staklo, najverovatnije pete generacije. Nema nikakvih informacija o staklu 4 Selfie modela. Oleofobni premaz je prisutan u oba modela. Međutim, sloj je bolji na 4 Selfie Pro: otisci prstiju su gotovo nevidljivi.

Mlađa verzija uređaja se prodaje u sledećim bojama: crna, zelena, roza i boja zlata. Starija verzija na tržištu je dostupna u: crnoj, crvenoj i boji zlata. Najoriginalniji izgleda pametni telefon crvene boje. Preostale boje su ili nekako suviše svetle ili uobičajeno dosadne.

Sa prednje strane nalaze se svetlosni indikatori, senzori svetlosti i blizine, zvučnici i dve prednje kamere.

Kod verzije 4 Selfie, kamere su razmaknute u ćoškovima, a kod 4 Selfie Pro su blizu. Zvučnici su podjednako glasni i jasni, manje-više. Jačina zvuka je niska.

Ispod ekrana nisu samo mehanički tasteri osetljivi na dodir, oni služe i kao skeneri otisaka prstiju. Desno i levo – „Meni“ i „Back“. Prisutno je lepo belo pozadinsko osvetljenje (samo za 4 Selfie Pro a možete podesiti tako da stalno sija.

Sa donje strane nalaze se mikrofon, stari micro-USB konektor, handsfree zvučnik i 3.5 mm u verziji 4 Selfie Pro. Dodatni mikrofoni i 3.5 mm (4 Selfie) nalaze se sa gornje strane.

Sa desne strane nalazi se on/off taster i taster za regulaciju jačine zvuka. Sa leve strane u slučaju 4 Selfie – metalni slot za dve SIM kartice nano formata i zaseban slot za microSD; u slučaju 4 Selfie Pro – plastični, kombinovani slot. Ako želite da koristite dve SIM kartice i memorijsku karticu, ASUS ZenFone 4 Selfie može biti jedna od opcija.

Sa zadnje strane nalaze se moduli kamere, malo iznad kućišta, a tu je i blic.

ASUS 4 Selfie, 4 Selfie Pro i ZenFone 4

ASUS 4 Selfie, 4 Selfie Pro i Huawei P10 Lite

Displays

Modele ASUS ZenFone 4 Selfie i 4 Selfie Pro odlikuju ekrani veličine 5.5 inča. Bočne ivice su tanje kod modela 4 Selfie Pro - otprilike 3 mm, kod mlađe verzije po 4 mm. Samo milimetar, ali vizuelno je vrlo primetno.

Rezolucija ekrana pametnog telefona 4 Pro - FullHD (kod mlađe verzije - HD), odnos strana je 16: 9. Matrica 4 Selfie je izrađena korišćenjem IPS tehnologije a 4 Selfie Pro odlikuje AMOLED.

Osvetljenje bele boje je 370 cd/m2 (4 Selfie) i 320 (4 Selfie Pro). Crna boja na mlađoj verziji je 0,65 cd/m2, kontrast je 560:1.

4 Selfie Pro ima režim Always On. To znači da zaključani ekran prikazuje informacije. Zanimljiva funkcija, koja, nažalost, nije dostupna na svim uređajima sa AMOLED matricama.

Matrica 4 Selfie je jednostavna, na uglovima postoje nijanse žute i ljubičaste, sRGB trougao je osrednje kalibrisan. 4 Selfie Pro matrica blago nestaje pod određenim uglovima, sRGB trougao je kalibrisan vrlo loše: u slučaju korišćenja standardnih boja primetna je zelena nijansa a u slučaju korišćenja sjajnih boja, trougao još više naginje prema zelenoj boji. Teoretski, parametre možete konfigurisati i manuelnim putem.

4 Selfie

4 Selfie Pro

4 Selfie Pro svetle boje

ASUS 4 podešavanja

ASUS 4 Pro podešavanja

Uglovi vidljivosti (levo 4 Selfie)

Baterija

Oba uređaja odlikuje ugrađena litijum-jonska baterija kapaciteta 3000 mAh. Zvanični podaci za 4 Selfie Pro su:

  • HD video - do 14 sati
  • Pretraživanje interneta do 10 sati
  • Vreme razgovora do 30 sati
  • Rad u režimu mirovanja 388 sati

Nema podataka za 4 Selfie.

Naši brojevi:

  • Gledanje HD videa uz maksimalno osvetljenje: 13 sati (4 Selfie Pro) i 6 sati (4 Selfie)
  • Igre pri maksimalnom osvetljenju: gotovo 7 sati (4 Selfie Pro) i 4 sata (4 Selfie)
  • Prosečno vreme rada ekrana pri automatskom osvetljenju: oko 4 sata (4 Selfie Pro) i 3 sata (4 Selfie)
  • Prosečno vreme rada pri automatskom osvetljenju: 9.00 - 02.00 (4 Selfie Pro) i 9.00 - 23.00 (4 Selfie)

ASUS 4

ASUS 4 Pro

U okviru prodajnog pakovanja 4 Selfie naći ćete jednostavan mrežni adapter 5V-1A, a u prodajnom pakovanju 4 Selfie Pro - 5V-2A. Prvi uređaj se puni 3.5 sata do 100% napunjenosti baterije a drugi 2 sata.

Opcije povezivanja

Ovde je sve tipično za gotovo bilo koji pametni telefon baziran na Android OS-u: dve SIM kartice sa LTE CAT 4 opsegom 1/3/5/8/7/20. Postoje Wi-Fi b/g/n i Bluetooth verzije 4.1 i 4.0 (Pro). Kao navigacija koristi se GPS / GLONASS / GALILEO (Pro) / Beidou (običan).

Ne postoji NFC čip u uređajima, što je izuzetno loše: bilo bi bolje da ne postoji neka druga karakteristika.

Memorija

U okviru uređaja dostupno je 4 GB LPDDR3 sistemske memorije. Brzina RAM-a je 3800 MB/s (4 Selfie) i 5300 MB/s (4 Selfie Pro). Postoji dosta interne memorije - 64 GB. Brzina memorije modela 4 Selfie - 161 MB/s / odnosno 166 MB/s, dok je kod modela 4 Selfie Pro - brzina memorije 204 MB/s i 213 MB/s. Važno je napomenuti da u mlađoj verziji uređaja postoji poseban slot za memorijsku karticu.

ASUS 4 / ASUS 4 Pro

Kamere

Ovi modeli su pozicionirani kao uređaji za profesionalne selfije. Zvuči čudno, ali šta ovi uređaji mogu da ponude – popularne selfi fotografije koje ceo svet snima. Po našem mišljenju, ova ideja je potpuno besmislena: po pravilu, selfi fotografije u najboljem slučaju se objavljuju na Instagramu, pri čemu je njihova rezolucija samo 600x600 piksela; na Twiteru, takođe, slike snimljene ovim uređajima izgledaju prilično dobro; Isto tako, verovatno nećete štampati u velikom formatu fotografije nastale ovim uređajima.

Autofokus nije dostupan ni u jednoj kameri ova dva modela, što je čudno: ako pravite uređaj za snimanje selfija onda bi trebalo da ima autofokus. Ne postoji ni optička stabilizacija slike – što je opet čudna odluka proizvođača.

U starijem modelu, dve prednje kamere su blizu jedna druge:

  • Prva bazirana na Sony IMX362 senzoru sa rezolucijom od 12 MP, 25 mm, f / 1,8, senzor je veličine 1/2,55 inča, veličina piksela je 1,4 mikrometra
  • Drugu kameru karakteriše rezolucija od 8 MP, 12 mm, f / 2.2.

Kod mlađeg modela, kamere su smeštene u uglovima:

  • prvas rezolucije 20 MP, 31 mm, f / 2.0
  • Dodatna rezolucije 8 MP, f / 2.4

Kvalitet selfi fotografija je veoma različit, a ne u korist 4 Selfie modela . Na fotografijama nastalim modelom 4 Selfie Pro, imamo bolji prikaz, oštrije slike, više detalja, tačniji balans bele boje. Ovo je naročito primetno u uslovima nedovoljnog osvetljenja. Uprkos uobičajenoj prednjoj kameri (parametri su jednostavniji od onih kod Asus modela) na iPhone 8 Plus, slika sa ovog uređaja izgleda bolje i manje izobličena.

Glavne kamere kod oba modela imaju iste karakteristike 16 MP, f / 2,2, 26 mm, fazni autofokus. Moduli su, najverovatnije, različiti. Ovo se može videti kada snimate u mraku ili pod lošim osvetljenjem: kadrovi nastali modelom 4 Selfie su manje jasni, balans bele je lošiji. Po danu situacija je približno ista.

Stariji model može snimiti video u UHD rezoluciji (iz nekog razloga, proizvođači telefona rezolucije 3840x2160, odnosno 4K nazivaju UHD). Kod mlađeg modela na raspolaganju je samo FullHD rezolucija. Kvalitet je kod oba modela prosečan.

4 Selfie Pro ima mogućnost da sačuva snimke sa prednje kamere u rezoluciji UHD! Da li je neophodno? Teško... 4 Selfie radi u FullHD rezoluciji.

Zaključak kada je reč o kamerama. Ne možemo da kažemo da je ASUS preterano trudio sa prednjim kamerama, krajnji rezultat nije baš onako sjajan kao što se zvučalo u reklamama. Kompanija je kreirala dva modela sa približno istim karakteristikama.

Primeri selfija na modelu 4 Selfie

Primeri selfija na modelu 4 Selfie Pro

Primeri fotografija na modelu 4 Selfie

Primeri fotografija na model 4 Selfie Pro

Performanse i sistem

Pošto su pametni telefoni smešteni u segmentu srednje kategorije cena, procesori nisu tako sofisticirani: mlađi model je opremljen Qualcomm Snapdragon 430 čipom (Adreno 505 grafika), a stariji Qualcomm Snapdragon 625 (Adreno 506 grafika).

Ne možemo nazvati Selfie 4 brzim uređajem, ali ne postoji problem sa otvaranjem aplikacija, prebacivanja između programa, dok ni animacija nije loša. Sa stanovišta produktivnosti, sve je približno isto. U Antutu testovima takođe postoji razlika 20.000 poena u korist Snapdragona 625.

Pod opterećenjem, pametni telefoni su blago zagrejani (desno od kamere).

ASUS 4

ASUS 4 Pro

Operativni sistem je naravno, Google Android verzija 7.1.1. Periodično, dolazi do ažuriranja. Korišćena je verzija 4.0 vlasničkog ZenUI interfejsa.

ASUS 4

ASUS 4 Pro

Multimedija

U oba uređaja postoji po jedan zvučnik za reprodukciju muzike. Jačina zvuka je ista, ali malo prijatniji zvuk obezbeđuje model 4 Selfie Pro - čistiji i zvučniji, ali generalno ništa spektakularno.

Za Selfie 4 Pro, službena web stranica navodi:

  • Pojačavač NXP Smart AMP služi za povećanje jačine zvuka.
  • Dva zvučnika sa pet magneta omogućavaju povećanje jačine zvuka i smanjenje izobličenja
  • Virtuelni surround zvuk u 7.1 formatu (DTS Headphone:X ™ tehnologija)
  • Uređaj podržava audio format 192 kHz / 24 bit.

Naš subjektivni osećaj je da je sve tipično. Zvuk u slušalicama je odličnog kvaliteta. Razlika kvaliteta zvuka između Selfie i verzije Pro se ne oseća.

Zaključak

Bez naglaska na detalje, ako se premišljate između modela 4 Selfie ili 4Selfie Pro naš savet je ovaj drugi model. Ovo je lep pametni telefon u tankom kućištu, sa malim okvirima sa strane ekrana, kolorističnim ekranom (Always-on funkcijom), visokom brzinom, manje-više adekvatnim vremenom rada i dobrim kamerama. Jedina stvar koja nedostaje na ovim uređajima je NFC čip. Na odsustvo savremenog USB Type-C konektora, zažmurićemo.

Što se tiče konkurencije, nema veliki broj direktnih konkurenata:

  • Huawei Nova 2
  • Honor 9
  • Xiaomi Mi A1
  • HTC U Play
  • Meizu Pro 6
  • BQ Aquaris X Pro
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024