Honor 9 Lite 2018
2018. godina
5.65" LCD, 75.5% body
11% 659, Android 8
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Huawei Honor 9 Lite
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor 9 Lite. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor 9 Lite vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Honor 9 Lite

Specifikacije

  • Materijali kućišta: metal, staklo
  • Operativni sistem: Android 8.0 Oreo, EMUI 8
  • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, LTE Cat 4 (1/3/7/8/20 opseg)
  • Ekran: LTPS LCD, dijagonala 5.65 ", rezolucija 1080x2160 piksela (FullHD +)
  • Platforma: HiSilicon Kirin 659
  • Processr: 16 nm, 64-bit, 8-jezgara, 4x Cortex-A53 2.36 GHz + 4x Cortex-A53 1.7 GHz
  • Grafika: Mali-T830
  • Memorija: 3 GB LPDDR3
  • Interna memorija: 32 GB
  • Slot memorijske kartice: Da, microSD kapaciteta do 128 GB (umesto druge SIM kartice)
  • Glavna kamera: 13/2 MP, f / 2.2, 1 / 2.8 senzor, veličina piksela 1.25 mikrona, fazni autofokus, LED blic
  • Prednja kamera: 13/2 MP, f / 2.0
  • Interfejsi: Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 4.2, microUSB (USB-Host) konektor za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak
  • Navigacija: GPS (podrška za A-GPS), GLONASS, Beidou
  • Opciono: NFC, čitač otisaka prstiju, akecelerometar, senzor osvetljenosti, senzor blizine
  • Baterija: Li-Pol, 3000 mAh, brzo punjenje
  • Dimenzije: 151 x 71.9 x 7.6 mm
  • Masa: 149 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • AC adapter
  • USB kabl
  • Poklopac (zavisi od tržišta)
  • Garancija

Uvod

Huawei je odlučio da unapredi sve linije svojih mobilnih uređaja kako bi opremio svaki uređaj FullView ekranom. Ova vrsta ekrana je već dostupna u okviru modela Mate 10 Lite, Honor 7X i Honor View 10 modela. Na ovaj pristojan broj uređaja dodat je još jedan jeftini pametni telefon koji nosi naziv Honor 9 Lite. U stvari, ovaj model je sličan modelu Huawei Mate 10 Lite, odnosno razlikuju se po veličini ekrana i dizajnu.

Glavna karakteristika najnovijih Huawei uređaja je ekran sa minimalnim okvirima u vrhu i dnu. Kompanija je ovu vrstu ekrana nazvala FullView. Na primer, LG ima FullVision ekrane, dok Samsung ima tzv. beskrajne ekrane. U principu, svi proizvođači imaju neki svoj marketinški naziv za ovu vrstu ekrana.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Honor 9 Lite – je fuzija nekoliko Huawei uređaja, koji kombinuju staklene ploče. Na primer, kod modela P10 Lite, zadnja strana je sastavljena od dve staklene ploče pri čemu svaka od njih ima posebnu distorziju stakla, dok u okviru Honor 9 modela celi zadnji panel je izrađen od stakla. Panel Honor 9 Lite modela je sa druge strane bez izobličenja, kao ogledalo. Naravno, ovo ima negativnu stranu: otisci brzo pokrivaju površinu, dok su ogrebotine vidljive. Sa druge strane pojedini korisnici vole ovakav dizajn.

Za testiranje smo dobili uređaj plave boje koja je vrlo lepa. A kako je zadnja staklena ploča sa plavom nijansom, prednja strana ima polu-sjajni premaz sa malom impregnacijom zrna, stvarajući efekat biserne boje. Bočni okviri su boje matiranog metala.

Generalno, telefon izgleda veoma impresivno, iako nema ništa po čemu ćete ga prepoznati: teško da će neko (čak i od recenzenata) odmah reći koji model imate u rukama.

Sa stanovišta dimenzija Honor 9 Lite je vrlo atraktivan: 151 x 71,9 x 7,6 mm, tanak, uzan i uopšte mnogo manji od Apple iPhone 8 Plus koji karakteriše ekran od 5.5 inča. Težina je takođe samo 150 grama. Pametni telefon 9 Lite savršeno leži u ruci, ne klizi. Dimenzije okvira ekrana su: gore 10 mm, dole 11 mm, desno i levo malo manje od 4 mm.

Na prednjem panelu nalaze se dve selfi kamere, senzori svetlosti i blizine, indikator propuštenih događaja, zvučnik za razgovore. Zvučnik je glasan, zvuk je visokofrekventan bez basova.

Na donjem kraju ćete pronaći standardni 3,5 mm priključak, glavni mikrofon, stari microUSB konektor i handsfree zvučnik.

Sa desne strane su taster za uključivanje i tasteri za kontrolu jačine zvuka. Sa leve strane je tipična plastična fioka za SIM i memorijsku karticu. Sa gornje strane nema ništa.

Na zadnjem panelu je tamniji modul sa dva sočiva kamera, drugi mikrofon i blic. Ispod je skener otisaka prstiju.

Zaključak o izgledu: lep uređaj dobre izrade, prijatnim materijalima na dodir, ergonomskim dizajnom, odličnim rasporedom različitih elemenata.

Honor 9 i Nova 2i

Honor 9 i iPhone 8 Plus

Honor 9 i P-Smart

Honor 9, P-Smart i Nova 2i

Ekran

Ovaj uređaj koristi ekran dijagonale 5.65 inča. Fizička veličina ekrana je 64x128 mm. Postoji antirefleksivni premaz, prilično efikasan.

Rezolucija ekrana Honor 9 modela je FullHD +, odnosno 1080x2160 piksela, a odnos stranica je 18:9 (2:1), dok je gustina 427 piksela po inču. Korišćena je IPS matrica bez vazdušnog međuprostora.

Uglovi vidljivosti ekrana su maksimalni, bez izobličenja. Pozadinsko osvetljenje ekrana je visoko, ekran ne bledi preterano na svetlosti.

U postavkama je dostupna stavka temperature boja. Funkcija zaštite vida funkcioniše: možete odabrati ne samo on i off opcije, već i intenzitet.

Po prvi put na uređajima kompanije Huawei postoji opcija izbora rezolucije:

  • Smart rezolucija
  • HD +
  • FullHD +

Očigledno, na ovaj način možete uticati na brzinu uređaja i na vreme trajanja baterije.

Uglovi vildjivosti

Baterija

Uređaj Honor 9 Lite koristi fiksnu Litijum-Polimer (Li-Pol) bateriju kapaciteta 3000 mAh. Kapacitet baterije je tipičan za slične uređaje. Iskreno, možete već unapred suditi o prosečnim vrednostima baterije ovog pametnog telefona: oko dan rada sa maksimalnim vremenom rada ekrana od 3-4 sata, oko 6 sati HD video reprodukcije (MP4) uz 100% pozadinsko osvetljenje i 4 sata rada uz igranje 3D igre Marvell: The Battle of Champions.

Kao što sami možete zaključiti, Honor 9 Lite se ne oslanja na dugo trajanje baterije kao prodajnu tačku.

Kada je reč o punjenju baterije ovde sve manje ili više dobro: baterija se napuni u potpunosti za 2.5 sata.

Opcije povezivanja

Kao i obično, pametni telefon podržava rad sa dve SIM kartice. Međutim, jedan slot može da se zauzme memorijskom karticom.

Honor 9 Lite podržava LTE Cat 4 u opsezima 1/3/7/8/20.

Treba pomenuti i prisustvo NFC čipa (ali bez MiFare Classic i MiFare Ultralight), što nije uobičajeno u sličnim uređajima. Osetljivost čipa je visoka, preko odgovarajućih servisa možete da plaćate koristeći ovu metodu.

Na GPS i GLONASS takođe nema pritužbi - sve radi kao sat. Postoji tipičan skup karakteristika Wi-Fi bez ac, odnosno sa dva opsega, Bluetooth verzija 4.2, USB verzija 2.0 sa opcijom USB host.

Memorija i memorijska kartica

Kada je reč o sistemskoj memoriji na raspolaganju vam je 3 GB RAM-a i 32 GB (dostupno oko 20 GB) interne memorije. Sistemska memorija je dovoljno brza - 5 000 MB / s, dok je brzina ugrađene memorije uobičajena, 173/100 MB/s. Uređaj podržava memorijske kartice kapaciteta do 256 GB, ali samo umesto jedne od SIM kartica.

Kamere

Da bi marketinška mašinerija mogla da funkcioniše u potpunosti, neophodno je izmisliti sve više i više novih opcija. Ovaj put u Huawei odlučio da u uređaj ugradi čak 4 kamere! Ovako nešto generalno nije novo, međutim, u jeftinim rešenjima ne možemo često da vidimo.

Generalno, Honor 9 ima po dve kamere na prednjoj i zadnjoj strani. Ovo se radi ne samo zbog marketinških razloga, već i zbog zamućenja pozadine – bokeh efekta. Glavna i prednja kamera su rezolucije13 MP (f2.2, 26 mm), dok su preostale dve rezolucije 2 MP. One učestvuju samo kao pomoćne odnosno, ne mogu se zasebno uključiti.

Tradicionalno za Huawei proizvode, kamere snimaju vrlo dobro: uravnoteženje bele boje je veoma dobro, nema toliko šuma, slika je jasna. Fokus je brz i precizan. Uređaj karakteriše prosečan kvalitet obrade fotografija, pri čemu zamućivanje pozadine se izvodi dosta dobro za razliku od drugih modela kineskih proizvođača.

U režimu fotografisanja možete odabrati digitalni otvor blende u vrednosti od 0.95 do 16. Postoji funkcija "Live Photo" - jednostavan odgovor Live-fotografijama kompanije Apple. Takve fotografije označene su krugom sa tačkama.

Selfi fotografije zaslužuju ocenu 4 od 5. Slika nije uvek oštra i sa ispravnim balansom bele. Bokeh efekat zaslužuje ocenu 3 od 5. Ekran ima ulogu blica.

Kada je reč o videu možete da računate na FullHD rezoluciju uz 30 FPS (obe kamere) u svim uslovima osvetljenja.

Primeri fotografija

Performanse i softver

U okviru modela Honor 9 Lite ponovo upoznajemo čipset kompanije Huawei - HiSilicon Kirin 659: 16 nm, 64-bitni, 8-jezgreni čipset i to 4x Cortex-A53 2.36 GHz + 4x Cortex-A53 1,7 GHz. Procesor se skoro ne razlikuje od prethodnih generacija - Kirin 658/655/650. Razlika je samo u frekvencijama i verzijama Bluetooth-a / Wi-Fi.

Uređaj je apsolutno adekvatan, nema kočenja, nema zamrzavanja, nema bugova. Korišćenje ovog modela je pravo zadovoljstvo.

U testu Antutu uređaj je osvojio oko 66.000 poena. Približno, kao MediaTek Helio P25 čipset. Sa igrama, Kirin se ponaša normalno: većina njih radi bez problema i sa maksimalnim parametrima. Da li Android ima nešto komplikovano u pogledu grafike?

Model Honor 9 je ažuriran na Google Android verziju 8.0, što je prilično interesantno. Većina sličnih uređaja je i dalje na verziji sedam. Takođe, proizvođač je ažurirao vlasnički interfejs pa je sada korišćena verzija EMUI 8.0. Nismo primetili nikakve posebne promene, osim malo drugačije postavke koje su postale nešto bolje.

Od zanimljivih stvari treba pomenuti navigacioni bar (promena lokacije tastera), odnosno opciju rada jednom rukom.

Multimedija

Honor 9 Lite koristi jedan zvučnik za reprodukciju muzike. Njegova jačina je visoka, zvuk je ravan, bez basa i sa manje srednjih frekvencija. Kvalitet je veoma dobar.

Kvalitet zvuka u slušalicama je testiran na Bose QC35 i Meizu Flow. Kod prvog modela možemo da kažemo da je bas dobar, srednje frekvencije su umerene dok one visoke nisu najčistije. Uopšte gledano zvuk je dobar ali MF i VC bi bili interesantniji. Opet, teoretski kvalitet se može poboljšati ekvilajzerom.

Kada je reč o Meizu slušalicama: jačina zvuka je viša nego kod Bose modela, bas je relativno elastičan, ali pri 60 Hz - 80 Hz. U MF i HF, takođe, ne mnogo.

Zaključak po pitanju kvaliteta zvuka: sa niskim frekvencijama sve je dobro, dok kada je reč o srednjim i visokim frekvencijama nešto nedostaje. Naravno, ovo je naše lično mišljenje.

U okviru ovog modela dostupan je radio

Zaključak

Na ovom uređaju bismo izdvojili dve interesantne karakteristike: lep dizajn stakla zadnje strane i minimalne okvire zbog upotrebe FullView ekrana. Pametni telefon izgleda nedvosmisleno impresivan, dobro leži u ruci i veoma je zgodan za korišćenje. Procesor ne izaziva probleme, kamere su dobre i postoji efekat bokeh, pristojan zvuk u slušalicama, OS je ažuriran na Android Oreo.

U okviru ovog modela je dostupna uobičajena količina RAM-a i ugrađene memorije, utisak možda kvare njihova mala brzina, arhaični microUSB konektor. Nismo pronašli neke veće nedostatke ovom modelu.

Ovaj model po ceni je veoma privlačna investicija obzirom da je u pitanju model sa FullView ekranom odnosno NFC čipom te četiri kamere što nije nešto što se može naći kod jeftinijih uređaja.

Konkurenti:

  • ASUS Max Plus
  • LG Q6
  • Honor 7X
  • Huawei Nova 2i
  • Xiaomi Mi A1

Kada je reč o konkurenciji možemo pomenuti model Xiaomi Redmi 5 Plus mada ovaj model ima samo jednu glavnu kameru. Međutim, tu je i more kineskih uređaja drugorazrednih proizvođača.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024