Zenfone Max Pro (M1) ZB601KL 4GB, 64GB2018
2018. godina
5.99" LCD, 76.2% body
14% 636, Android 8.1 Oreo
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
5000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
 
 
Test mobilni telefon Asus Max Pro (M1) ZB601KL 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus Max Pro (M1) ZB601KL 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus Max Pro (M1) ZB601KL 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Pozicioniranje

Ne znamo šta se desilo kompaniji ASUS, ali u toku ove godine proizvođač je predstavio tek nekoliko modela svojih telefona. Nedavno smo testirali ASUS Zenfone 5 koji predstavlja verovatno najbolji model u smislu odnosa cene / kvaliteta / dizajna u višem srednjem segmentu. Prema našoj preporuci, uređaj je stekao nekoliko fanova i svi oni su zadovoljni, iako pre toga nisu bili ljubitelji brenda.

Danas želimo da vam kažemo nešto o modelu ASUS Zenfone MAX Pro (M1). Pametni telefon je vredan pažnje, ali stvar koja nam je zasmetala je opšti trend a to su sve duži nazivi pametnih telefona.

A drugo, i to je glavna stvar, po našem mišljenju, MAX Pro (M1) treba svakako razmotriti, ako vam je cilj da kupite pametni telefon u nižem srednjem segmentu cena.

Tokom gotovo dvonedeljnog testiranja, mi smo sa stanovišta kupca bili zadovoljni, korišćenje smart telefona je bilo veoma ugodno.

Uzgred, nismo obraćali pažnju na slogan ASUS: In Search of the Incredible.

Po našem mišljenju, MAX Pro (M1) je u velikoj meri u skladu sa navedenom strategijom, jer kompanija pozicionira uređaj kao uređaj za igre. Čak je i moto ovog modela u skladu sa time „Live the Game. Međutim, igrajući PUBG Mobile na visokim grafičkim postavkama, uverili smo se da je to istina.

Uređaj poseduje neverovatan Qualcomm 636 čipset koji se nosi sa bilo kojom igrom, dvostruki modul odličnog kvaliteta, ekran odličnog osvetljenja (450 nita) i bateriju kapaciteta 5.000 mAh (tj. najmanje 2 dana možete zaboraviti punjenje). Već nije loše, zar ne? Međutim, ASUS je izašao u susret kupcima i dodao NFC. Konačno, barem neko sluša kupce. Dobar primer za ostale proizvođače.

A tu je i ogoljeni Android Oreo 8.1. Takav set čini Zenfone MAX Pro veoma atraktivnim rešenjem. U ovom trenutku ASUS Zenfone MAX Pro (M1) se poizicionira mnogo bolje od raznih kineskih uređaja, modela vodećih proizvođača u ovom segmentu cena ili finsko-kineskih uređaja.

Prodajno pakovanje

Standardno prodajno pakovanje:

1. Kartonska kutija 1 komad
2. Plastični punjač sa Asus logom 1 komad
3. Beli USB kabl - microUSB 2.0 1 komad
4. Alat za izvlačenje fioke SIM kartice iz uređaja 1 komad
5. Uputstvo za upotrebu 1 komad

Ako uređaj kupite preko zvaničnog web sajta kompanije na poklon dobijate slušalice koje nude podršku za audio formate visoke rezolucije.

Specfikacije

  • Procesor: Qualcomm SDM636 Snapdragon 636, osam jezgara radnog takta 1.8 GHz Kryo 260, grafika Adreno 509
  • Operativni sistem: Android 8.1 (Oreo)
  • Memorija: 3/4 GB / 32/64 GB, podrška za microSD kartice kapaciteta do 2 TB, zaseban slot
  • Ekran: 6.0 inča, IPS LCD, 1080 x 2160 piksela, odnos stranica 18: 9, 404 ppi, osvetljenost 450 nita, 85% NTSC pokrivenost, 2.5D staklo
  • Baterija: Li-Ion 5000 mAh, dostupna opcija brzog punjenja
  • Glavna kamera: 2 foto modula: 13 MP (f / 2.2, 25 mm, 1.12 mikrometra, PDAF) + 5 MP (f / 2.4, 1.12 mikrometra), HDR, panorama, 4K video snimanje, FullHD @ 30fps, LED blic, snimanje fotografija dok se snima video
  • Prednja kamera: 8 MP (f / 2.2, 26 mm, 1.0 mikrometra), video snimanje 1080p
  • SIM kartica: 2 Nano-SIM, obe SIM kartice su aktivne u isto vreme, VoLTE
  • Mreže i prenos podataka: GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, CAT12 3CA 4X4 MIMO LTE (do 600 Mb / s), VoLTE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n (2.4 / 5GHz), Bluetooth v 5.0 (LE, AD2P, AptX), Bluetooth HID GPS, A-GPS, Glonass, BDS, NFC
  • Senzori: skener otisaka prstiju (pozadi), akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, senzor osvetljenja, kompas
  • Ostalo: Android Pay (NFC), FM radio, 3.5 mm priključak, 2 mikrofona za redukciju šuma, otključavanje skeniranjem lica, pet zvučnika i ugrađeni audio kodek sa kontrolom potrošnje energije.
  • Boje: srebrna i crna
  • Materijali: 2.5D staklo i aluminijum
  • Dimenzije: 76 x 159 x 8.45 mm, 180 grama

Izgled i dizajn

ASUS je odradio odličan posao i pronašao gotovo savršen oblik uređaja za svoje telefone. Uprkos veličini ekrana 6.0 inča, kućište je kao kod uređaja sa ekranom od 5.5 inča. Pametni telefon je prijatan za držanje jednom rukom, a prst prirodno pada na skener otisaka prstiju.

Uređaj je smešten u metalno kućište. Iznenađujuće, ali uprkos aluminijumskom kućištu i bateriji kapaciteta 5000 mAh, pametni telefon teži 180 grama. Kućište je matirano, i na njemu nema otisaka.

Sa leve strane nalazi se slot za dve nano-SIM kartice i jednu microSD karticu kapaciteta do 2 TB. Proizvođači vole da se hvale velikim brojevima. Ipak treba pomenuti da najveća dostupna microSD kartica trenutno ima kapacitet od 512 GB.

Sa desne strane nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka i taster za uključivanje. Na tasteru za uključivanje je ornament koncentričnih krugova. Interesantno je kako se takve odluke donose? Verovatno je jedan od dizajnera održao prezentaciju i branio važnost njegove vizije, kako se percepcija telefona promenila zahvaljujući takvom tasteru.

Sa gornje strane se nalazi i jedan mikrofon.

Donji kraj je interesantniji, tu je microUSB port, drugi mikrofon, 3,5 mm priključak za slušalice i zvučnik na koji je ASUS veoma ponosan. U delu "Multimedija" ćemo pokušati da saznamo zašto.

Na zadnjem panelu je skener za otiske prstiju, koji je, kako smo već rekli, vrlo dobro lociran. Postoji blic i dvostruki fotomodul na kojem je čak ispisano DUAL CAMERA da ne bi bilo nikakve sumnje.

Na prednjoj strani, pametni telefon pokriva 2,5D sigurnosno staklo. Do pre nekog vremena 2.5D staklo bio je standard samo za vodeće modele. Sjajno je da sada proizvođači koriste takvo rešenje i u nižim segmentima. Glavna prednost 2.5D stakla je to da je zbog zaobljenih ivica telefon mnogo prijatniji za držanje u ruci. Da, a spoljašnjosti uređaja dodaje zaobljenost. Na prednjem panelu su zvučnik, sočivo prednje kamere koje je gotovo nevidljivo.

O ekranu bi trebalo reći nešto više obzirom da zaslužuje. Uređaj poseduje 6.0-inčni IPS LCD ekran rezolucije 1080 x 2160 piksela. Već je model ASUS Zenfone 5 pokazao da Asus može da napravi nadrealne ekrane, a sa MaX Pro (M1) kompanija nastavlja da iznenađuje. Prvo, ekran je vrlo svetao - 450 nita. Rad sa uređajem na suncu je ugodan kao u sobi.

Drugo, postoji 85% pokrivenost NTSC kolor game. Ovo je mnogo više od standardnog sRGB.

Treće, kontrast je 1500: 1. Možda najbolja vrednost među ovog segmenta cena

Zapravo, takav sočni prikaz postao je moguć zahvaljujući Qualcommovim zaštićenim tehnologijama - TruPallette (za precizno prikazivanje boja) i EcoPix (za bolji kontrast na suncu). Pored poboljšanja slike, isti EcoPix služi da štedi potrošnju energije baterije, jer funkcija radi u realnom vremenu sa svakim pikselom posebno. Veoma korisne opcije, pa dajemo nekoliko opštih saveta: obratite pažnju i pokušajte da izaberete uređaje koji poseduju pomenute opcije. Ove dve tehnologije idu u paketu, to jest, ako se uređaj poseduje TruPallette, tu je i EcoPix i obratno.

Ekran karakterišu odlični uglovi vidljivosti.

Drago nam je da Android ima funkciju pod nazivom "Smart Screen", zahvaljujući kojoj se ekran ne isključuje kada ga gledate. Možete podesiti vreme pozadinskog osvetljenja na minimalnu vrednost tako da ne trošite bateriju uzaludno.

Performanse

Pametni telefon radi na Qualcomm Snapdragon 636 platformi. Ovo je jedan od najboljih procesora na tržištu danas. Korišćen je Kryo 260 procesor: 8 jezgara - 4 podešena za maksimalne performanse, a još 4 za energetsku efikasnost. U poređenju sa prethodnom verzijom Snapdragon 630, poboljšanje performansi je 40%. Grafika je obezbeđena korišćenjem Adreno 509 i takođe je značajno poboljšana i postala je brža za više od 60% u poređenju sa verzijom 506. Takođe, možete izabrati verzije telefona sa 3 ili 4 GB RAM-a i 32 ili 64 GB interne memorije.

U AnTuTu testu, pametni telefon ostvaruje dobre rezultate. ASUS naglašava da zahvaljujući najnovijoj verziji ogoljenog Android-a i dodatnoj optimizaciji, uređaj dobija 3-4 hiljade poena više od konkurenata na sličnoj platformi.

Možete izvršiti različite sintetičke testove, računati na brzu memoriju i razne optimizacije, ali moto pametnog telefona je "Live the Game", pa ćemo pustiti da pametni telefon govori sam za sebe.

Dozvolite da predstavimo PUBG Mobile uz najvišap odešavanja:

Nije loše, zar ne? Apetiti rastu. Modern Compat 5 koja je poznata kao igra koja proždire grafičke resurse.

Ponovo dobro. A možda neka borilačka igra? Mortal Combat - šampion žanra:

I konačno nešto sa interesantnim scenarijem i cool grafikom:

I naravno Tanks:

Nećemo čak ni da rezimiramo. Sve je viđeno. Odlične performanse za više nego pristojnu cenu. možemo samo da pohvalimo saradnju kompanija Qualcomm i Asus.

Trajanje baterije

Reč "Max" u imenu pametnog telefona izvorno se odnosi na bateriju. U pitanju je maksimalni kapacitet - 5000 mAh. Inače, pitamo se kako je ASUS uspeo da ubaci tako veliku bateriju u kućište debljine samo 8,45 mm?

Tipično, proizvođači koji stavljaju tako velike baterije, imaju tendenciju da nadoknađuju unutrašnje nedostatke i stari hardver. Ipak, Snapdragon 636 čipset je napravljen prema trenutnoj tehnologiji proizvodnog procesa 14 nm, tako da pametni telefon ostvaruje pametne rezultate. Da ispraznite bateriju u potpunosti u jednom danu je veoma težak zadatak.

Na primer, da biste je ispraznili morate igrati 7.3 sata PUBG Mobile. U igri tipa Asphalt 8 vreme kontinuirane igre se povećava na 11 sati. No, pravo otkrovenje je Modern Combat. Po našem mišljenju, rezultati su nadrealni. 10 sati u 3D igri sa snažnom grafikom i 100% osvetljenjem. Impresivno!

Ako pokrenete automatsku reprodukciju sadržaja na YouTube-u, baterija će obezbediti više od 19 sati rada. Impresivna brojka, zar ne?

Ali aplikacija Netflix nije optimizovana kao Googleov YouTube na čistom Android-u, tako da je vreme rada „samo“ 15 sati.

Ako koristite pametni telefon pri punom opterećenju i ne štedite bateriju ništa, možete je isprazniti za dan:

Pametni telefon karakterišu moćne opcije punjenje, tako da je vreme potrebno za punjenje od 0 do 100% 2 sata 42 minuta. Ovo je dobra vrednost za tako veliku bateriju.

ASUS je uspeo da napravi pametni telefon sa izvrsnim trajanjem baterije. Telefon je dobar i kao glavni uređaj, a kao sekundarni je odlična opcija na primer, za putovanja. Moćna baterija neće vam dopustiti da vam dosadi na putu u vozu ili avionu, pre i posle dolaska ne morate tražiti utičnicu.

Opcije povezivanja

O mogućnostima komunikacije ne možemo reći nešto novo što već nije standardno da razgovaramo dosadno. Naravno, pametni telefon nudi dobre opcije povezivanja, a Wi-Fi je na nivou, pa čak je dostupna i najnovija verzija Bluetootha - 5.0. A to znači da možete istovremeno povezati dve slušalice sa pametnim telefonom. A u pogledu energetske efikasnosti, veliki korak napred. Inače, sjajno je da postoji podrška za AptX kodeke. Polako, ali sigurno, kvalitet zvuka preko Bluetooth-a približava se žičnim slušalicama.

A pošto se ASUS čvrsto drži stava da je Max Pro (M1) uređaj za igru, onda postoji Bluetooth profil ta uređaje za igranje ili HID. To znači da je pametni telefon poboljšao kompatibilnost sa različitim džojsticima, gamepadovima, tastaturama i drugim gadžetima dizajniranim da unaprede iskustvo igranja. Ako ne igrate, onda možete samo biti zadovoljni što pametni telefon podrazumevano radi bolje, pošto sada mnogi uređaji dodaju podrazumevani HID profil.

Međutim, želimo da se fokusiramo na činjenicu da je ASUS izdao specijalnu verziju telefona za pojedina tržišta sa NFC modulom. U telefonima sličnog cenovnog opsega, NFC je i dalje retkost, tako da se Max PRO (M1) pozitivno razlikuje od konkurencije. ASUS je instalirao modul koji se može koristiti za Android Pay.

Sistem i multimedija

Verujemo da se sećate da ASUS ima vlasnički korisnički interfejs ZenUI, ali se kompanija ne plaši eksperimenta i odlučila je da ponudi korisnicima "čist" Android 8.1. U stvari, prisustvo Android-a bez dodatnih detalja znači da će unapređenja biti primljena direktno od Google-a, odnosno, za pametni telefon je uvek dostupna najnovija verzija operativnog sistema i najnovije bezbednosne zakrpe.

Još jedan plus čistog Android-a je mogućnost potpunog prilagođavanja sistema za sebe, instaliranjem samo onih aplikacija koje su vam potrebne. Inače, u okviru Android-a 8.1 možete videti koliko je sistem napredovao. Ranije, u smislu softverskih detalja, operativni sistem je bio inferiorniji u odnosu na one sa vlasničkim interfejsima. Sada je Google značajno unapredio sistem.

Na primer, postoji pametna funkcija Screen On koja održava ekran aktivnim dok korisnik gleda u njega.

Postoji otključavanje prepoznavanjem licu. Nažalost, ne znam specifičnosti tehnologije, ali nije bilo moguće prevariti uređaj fotografijom:

Čitač otiska prsta brzo radi. Inače, sistem dozvoljava da jedan isti prst zabeležite u okviru sistema dva puta, zahvaljujući čemu se tačnost rada značajno povećava, čak i kada su ruke vlažne.

Najviše od svih detalja u okviru ogoljenog Androida nam se ne dopada što nema upravljanja gestovima koji se tako često susreću u vlasničkim interfejsima. Bili smo prijatno iznenađeni kada smo u podešavanjima našli brendirane gestove iz ZenUI.

U slučaju ASUS Zenfone Max Pro (M1), moramo nešto da kažemo i o zvuku. Kao što smo napisali, telefon je stvoren za mobilne igre, ali kako se one mogu igrati bez kvalitetne zvučne podloge?

Pametni telefon ima 5-zvučnika sa inteligentnim NXP zvučnim pojačalom. Sve ovo znači da telefon ima moćan i bogat zvuk. Maksimalna jačina u decibelima je 93 dB. I, čini se da je Max Pro (M1) najglasniji uređaj na tržištu. Najbliži konkurent obezbeđuje za 3 dB niži nivo zvuk. Generalno, za pametne telefone, tipična jačina zvuk je 70 - 80 dB, a ovde 93 dB. Pametni telefon se zaista pokazao glasnim. Može se komforno koristiti kao prenosni zvučnik. Da, i trajanje baterije Max Pro (M1), će vas svakako navesti da ga koristite kao portabl zvučnik. Nažalost, test ne donosi primer zvuka, zato savetujemo da se uživo uverite u kvalitet zvuka ovog uređaja.

Uvek smo srećni kada proizvođači instaliraju radio. To će pomoći da se Internet konekcija malo oslobodi ili baterija malo prištedi. O radio modulu nije neophodno mnogo toga reći, ono što je najvažnije, nisu zaboravili da ga dodaju.

Kamera

Obično u pametnim telefonima nižeg segmenta cene postoji neki jak prodajni adut, a sve ostalo je inferiorno. Do sada, ASUS Zenfone Max Pro (M1) ne beleži minuse. Uređaj ima snažnu bateriju, odlikuje ga glasan zvuk, odličan ekran sa još boljim osvetljenjem, vrhunske performanse i dobar odabir materijala. Bilo bi šteta ako se ispostavi da je kamera loša. To je verovatno ono što je ASUS mislio, tako da je kao glavni uređaj instaliran dual fotomodul sa kombinacijom 13MP (f/2.2, 25 mm, 1,12 µm, PDAF) + 5MP (f/2.4, 1.12 µm) uz podršku za 4K snimanje. Drugi fotomodul je odgovoran za snimanje portreta sa efektom zamućenja pozadine.

Za snimanje „selfie“ fotografija odgovorna je 8MP kamera sa uglom vidljivosti od 85 stepeni - možete fotografisati i društvo, svi ćete se naći na fotografiji.

Google-ova aplikacija za kameru je vrlo dobra. Naravno, možete da preuzmete i instalirate drugu ako vam ugrađena ne svidi, ali je ona prilično dobra. Naravno, postoji režim sa automatskim podešavanjima i puno unapred obezbeđenih podešavanja za različite scene. Manuelni režim je izvanredan: dostupno je puno podešavanja i opcija. Originalna Google aplikacija je značajno unapređena.

Naoružani pametnim telefonom, krenuli smo u šetnju po gradu.

O kvalitetu fotografija zaključak možete doneti sami:

Sasvim je logično da pametni telefon kreira vrhunske fotografije po danu.

Želeli smo da napravimo još jednu fotografiju uz Bokeh efekat ali nam je iznenada osoba uletela u kadar. Algoritam je dobro odradio posao.

Ovde imamo nekoliko fotografija uz zahtevne uslove po pitanju osvetljenja:

Rezultat je više nego pristojan:

Pametni telefon vam omogućava da primenite filtere na fotografije i video zapise u realnom vremenu. Zanimljiv efekat su lopte u fontani dostupno u okviru video snimka:

Još nekoliko fotografija snimljenih u uslovima loše osvetljenosti.

Zaključak

Pametni telefon kompanije ASUS ostavlja dobar utisak, jer nudi kvalitet i udobnost telefona koji su i nekoliko puta skuplji. Iznenađujuće je da je ASUS uspeo da napravi gotovo beskompromisni uređaj: performanse, ekran, jačina i kvalitet zvuka, životni vek baterije, nivo fotografije. Dostupni su čak i poseban slot za memorijske kartice i radio. Možda je ovo prvi telefon za igre sa takvom cenom. Proizvođač sigurno nikoga nije prevario sloganom „Live tge Game. Ovaj pametni telefon u potpunosti odgovara tome:

Međutim, pored činjenice da je kupovina Max Pro (M1) profitabilna kupovina, dobro je to što će ASUS proizvodnjom ovog modela napraviti veliki korak napred. Ostali proizvođači će morati da naporno rade da bi predstavili dobrog konkurenta. To će biti dobro za kupce. Prvo, možemo kupiti odličan pametni telefon po pristupačnoj ceni. Drugo, biće zanimljivo videti šta će kompanije spremiti za vodeća rešenja. Iznenađenje treba shvatiti ozbiljno, obzirom na to da je kategorija pristupačnih telefona vrlo dobro opremljena pa je kupcima potrebna dodatna motivacija za trošenje novca na vodeći model. Max Pro (M1) može pokrenuti bilo koju igru, aplikaciju, ali i snimati odlične fotografije i sve to po ceni koja je četiri puta niže od cene vodećeg modela.

Usput, kao i obično, za one koji kupuju unapred, ASUS nudi poklon - produženu garanciju na ekran. Ovo automatski pretvara ASUS Zenfone Max Pro (M1) u odličnu opciju za letnje avanture. Baterije traju dugo, a ako vam se polomi ekran, oni će ga zameniti pod garancijom.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024