Mi A2 64GB2018
2018. godina
5.99" LCD, 77.4% body
18% 660, Android 8.1 Oreo
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 20MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi A2 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi A2 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi A2 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Xiaomi Mi A2

Specifikacije
Dimenzije i masa 158.7 x 75.4 x 7.3 mm, 166 grama
Materijali kućišta Aluminijum i staklo
Ekran 5.99 inča, 2160 x 1080 piksela, IPS, PPI 403, zaštitino staklo, olefobni premaz
Operativni sistem Android 8.1
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dual SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 660, 4x2.2 GHz Kryo 260 i 4x1.8 GHz Kryo 260, Adreno 512
Memorija 4 + 64 GB, nema slota memorijske kartice
Bežični interfejsi Wi-Fi b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0 LE, infrared
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Čitač otisaka prstiju, akcelerometar, žiroskop, senzori svetlosti i blizine, Type C konektor
Glavna kamera 12 MP, f / 1.8, 1 / 2.9 ", 1.25 mikrona
20 MP, f / 1.8, 1 / 2.8 ", 1.0 mikrona, PDAF
Prednja kamera 20MP, f / 2.2 1 / 2.8 "
Baterija 3010 mAh

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • USB-USB-C kabl
  • Silikonsko kućište
  • Type-C adapter 3.5 mm
  • Alat za izvlačenje SIM kartice

Pozicioniranje

Pametni telefoni kompanije Xiaomi mnogi vole zbog toga što donose dobru vrednost za uloženi novac, oni su popularni kako među običnim tako i naprednim korisnicima. Ali ovi drugi favorizuju čist Android, pa je Xiaomi započeo trend u kojem predstavlja ovakve verzije. Mi A1 i Mi A2 su dizajnirani da reše ovaj problem i daju korisnicima adekvatan korisnički doživljaj koji žele za svoj novac.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Opšti koncept dizajna za većinu Xiaomi pametnih telefona je prilično jednostavan: zaobljeni rubovi, plastični ili aluminijumski poklopac, a u najnovijim modelima, među koje spada i Mi A2, dodali su i vertikalni modul kamere, poput Apple iPhone X.

Ovaj model će u prodaji biti u tri različite boje: zlatnoj, plavoj i crnoj, a upravo je ova poslednja bila na testu. Crna varijanta izgleda striktno i uredno, dok je plava namenjena mladima. Napominjemo da je u prve dva kolor varijante prednji panel beli a kod crne crni.

Iznad ekrana su prednja kamera, senzori svetlosti i blizine, mreža zvučnika i indikatorsko svetlo. Ispod ekrana nema ništa, najnoviji modeli koriste tastere na ekranu.

Sa desne strane nalazi se taster za uključivanje i regulaciju jačine zvuka, na levoj strani nalazi se ležište za dve nanoSIM kartice, dok ne postoji slot za memorijsku karticu.

Sa donje strane možete videti port tipa Type-C, rupice spoljašnjeg zvučnika i mikrofona, a na vrhu - drugi mikrofon i infracrveni port. U ovom modelu, proizvođač je odlučio da odustane od mini priključka što je po našem mišljenju minus.

Zadnji panel je izrađen od finog aluminijuma, prijatan je na dodir, ali malo klizav, preporučujemo da nosite pametni telefon u futroli. Na poklopcu se nalazi dvostruka kamera i skener otisaka prstiju. On je vrlo brz, nema primedbi na njegov rad. Takođe, isto važi i za kvalitet izrade, uređaj je savršeno izrađen.

Dimenzije uređaja su - 158,7 x 75,4 x 7,3 mm, masa - 166 grama. Za razliku od Redmi Note 4/5, Xiaomi Mi A2 nije toliko debeo i težak, pa nas ovaj parametar plaši, iako smo shvatili da je kapacitet baterije žrtvovan.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.99 inča
Rezolucija ekrana 2160x1080 piksela
PPI vrednost 403
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Staklo
Olefobni sloj Da
Automatska kontrola osvetljenja Da
Podrška za multitouch Da, do deset istovremenih pritisaka

Ako pogledate samo karakteristike ekrana, možete dobiti utisak da se ekran jednostavno izjednačio, odnosno da je skoro nepromenjen u odnosu na Mi A1. Ali to nije slučaj, boje na ekranu modela Mi A2 postale su svetlije i zasićene, poboljšali su se i maksimalna osvetljenost i uglovi gledanja. Ova razlika se može videti golim okom, tako da je prijatnije koristiti ekran Mi A2 nego onaj prethodnog modela.

Na suncu, ekran bledi, ali slika ostaje čitljiva, a uveče i noću minimalna osvetljenost neće smetati vašim očima. Pametni telefon ima odličan oleofobni premaz, prst lako klizi preko stakla.

Od interesantnih postavki naglašavamo prisustvo noćnog režima, koji čini sliku toplijom, ali to nam se stvarno ne dopada, nekako zamara oči.

Baterija

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3010 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Pol
Vreme HD video reprodukcije pri maksimalnom osvetljenju (airplane režim omogućen) 9 sati

Kao što smo rekli, zbog male debljine proizvođač je morao žrtvovati kapacitet baterije, koja je za četvrtinu manja od one u okviru modela Redmi Note 4/5. Međutim, pri relativno umerenom načinu rada, pametni telefon je savršen za ceo dan upotrebe, možete računati na četiri sata rada ekrana prilikom pretraživanja weba, proveri pošte i društvenih mreža uz osvetljenost od 70-80%. Ne postoji podrška za brzo punjenje, pametni telefon se u potpunosti napuni za dva sata, oko 25% za pola sata.

Memorija, čipset, performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 660
CPU 4x2.2 GHz Kryo 260 i 4x1.8 GHz Kryo 260
Video akcelerator Adreno 512
Količina RAM-a 4 GB
Interna memorija 64 GB
Slot memorijske kartice Ne

Xiaomi je shvatio da su korisnici već umorni od uređaja baziranih na starom Qualcomm Snapdragon 625 pa je najavljeno da će Mi A2 raditi na potpuno novom Snapdragon 660 čipu. Zapravo, prosečan kupac će primetiti samo malo povećanje vremena rada, a u smislu performansi, razlika između Mi A1 i Mi A2 nije toliko velika. Ovo još jednom pokazuje da optimizacija igra jednako važnu ulogu kao i snaga čipseta.

MiA2 je veoma brz, svakodnevne zadatke izvodi brzo a isto važi i za većinu igara. U većini slučajeva (osim testova i zahtevnih igara), pametni telefon praktično se nije zagrevao.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Da, 5.0 LE, A2DP
GPS Prvo pokretanje traje oko 3 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dve SIM kartice, jedan radio modul
USB On-The-Go Da
NFC Ne
Infrared Port Da

Idemo direktno na najvažniji detalj kada je reč o modernim pametnim telefonima - naravno, govorimo o nedostatku NFC-a. Malo je tužno što ga nema u ovom modelu, jer je pred nama model koji je deo Android One programa, pa je logično da se u njega uključi i odgovarajuća podrška za Google Pay, ali jednom zauvek. Sa druge strane IR-port je i dalje prisutan, i to je dobro. Stvarno nam se dopada opcija da koristimo smart telefon kao daljinski upravljač.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Glavna kamera 12 MP, f / 1.8, 1 / 2.9 ", 1.25 mikrona
20 MP, f / 1.8, 1 / 2.8 ", 1.0 mikron, PDAF
Rezolucija prednje kamere 20MP, f / 2.2 1 / 2.8 "

Dizajneri kompanije su za Mi A2 odlučili su da promene mogućnosti dvostruke kamere. Ako je u prethodnom modelu bio dvostruki optički zum, onda je A2 modifikovan za bolje snimanje uveče i noću. Nudi povećanu veličinu piksela, dok prva kamera ima veću rezoluciju, što je važnije za dnevnu fotografiju. Ali da pogledamo primere fotografija.

Primetićete da ovaj Xiaomi model podržava i AI opcije u okviru kamere, tako da postoji dodatna obrada slika. Za prosečnog korisnika, ovo rezultira činjenicom da dnevne snimke postaju svetlije i jasnijih boja, kao da gledate sliku sa AMOLED ekrana. Ovo je vrlo dobro rešenje, ali treba razumeti i sve one koji žele da vide više prirodnih boja. Sa veštačkim osvetljenjem, opada nivo detalja, ali generalno pametni telefon i dalje dobro radi. Snimci snimljeni u toku noći su vrlo dobri, čak iznenađujuće dobri. Jasno je da se povećanjem osvetljenja javlja veći gubitak detalja, ali za Instagram takve fotografije će savršeno odgovarati.

Selfi kamera takođe podržava AI-obradu, uopšte sve izgleda dobro, a niže su dati primeri „selfi“ fotografija sa uključenom i isključenom obradom.

Video snimci snimljeni u toku noći nisu baš najbolji, ali video zapisi snimljeni u toku dana nisu loši, primere možete videti ispod. Pametni telefon može snimati video u maksimalnoj rezoluciji do 4k.

Interfejs kamere je isti kao i kod uređaja sa MIUI: lakonski izgled, veliki broj podešavanja, jednostavno prebacivanje različitih režima.

Multimedijalne karakteristike

Prva stvar koju treba uzeti u obzir jeste nedostatak mini-priključka za slušalice. U kompletu je adapter, ali to je gotovo nikakva uteha. Zvuk preko slušalica je gotovo isti kao i kod većine modela ovog segmenta, ne očekujte ništa posebno.

Spoljni zvučnik ima dobru rezervu zvuka, ali da ga koristite kao muzički zvučnik, to neće raditi budući da pri maksimalnoj jačini zvuka dolazi do devijacije zvuka i on postaje neprijatan.

Softverske karakteristike

Ovaj pametni telefon je deo Android One programa, što znači da će direktno primiti sve ispravke od Google-a, a i dobro je da se, na primer, Android 9.0 pojavi na ovom modelu pre kraja godine, jer sada uređaj pokreće Android 8.1. Fabrički Android beleži veliki broj ljubitelja pa će oni sigurno uživati u korišćenju Mi A2. Međutim, ako ste navikli na korisnički interfejs poput MIUI-a, funkcionalnost ovog modela će vas razočarati.

Sa druge strane, većina problema se rešava instaliranjem softvera nekog drugog proizvođača.

Utisci

Na kvalitet prenosa glasa nema pritužbi, vi i vaš sagovornik ćete savršeno dobro čuti jedno drugo.

Xiaomi Mi A2 je dostupan na određenim tržištima a sigurno je da će vas Mi A2 zadovoljiti ekranom odličnog kvaliteta, brzim radom i dobrim fotoaparatom. Ima tu i nedostataka, među kojima su nedostatak NFC-a i mini priključka, kao i slota za memorijsku karticu.

Sa jedne strane, ovaj pametni telefon je zaista atraktivan, uprkos gore navedenim nedostacima. Sa druge strane, zbog njegove ne tako pristupačne cene, on ima ogroman broj konkurenata, pod uslovom da fabrički Android nije ključna prednost.

Pocophone F1. Smešno zvuči, ali jedan od najjačih konkurenata dolazi upravo od strane kompanije Xiaomi. Ovaj model u potpunosti pobeđuje Mi A2, po svim parametrima osim kada je u pitanju firmware. Model nudi moćniji čipset kao i bateriju većeg kapaciteta, iste dve kamere ali je dostupan po veoma pristupačnoj ceni.

Honor 10. Veoma lep pametni telefon sa dvostrukom kamerom, visokokvalitetnim ekranom i EMUI-om.

Meizu 15 Lite . Pametni telefon sa sličnim karakteristikama, ali uz tradicionalni odnos 16: 9 i mini-priključak.

Xiaomi Redmi Note 5. Nažalost, još jedan jak konkurent pripada samoj Xiaomi proizvodnoj liniji. U pitanju je jedan od najprodavanijih modela: sličan ekran, veliki kapacitet baterije, niža cena.

Ali ovo su obični konkurenti. A sad pretpostavimo da želite Android. Može li neko od drugih proizvođača nešto ponuditi nama po sličnoj ceni? Ono što prvo pada na pamet jeste Nokia 7 Plus - ovaj pametni telefon ima NFC, mini slušalice, bateriju većeg kapaciteta, tu je i Android ali je daleko skuplji pa je ova ponuda samo za one koji su spremni da daju mnogo veću sumu novca za telefon.

Uprkos velikom broju konkurenata, Mi A2 je dopadljiv ali sigurno je da bi cena, ipak, mogla biti povoljnija.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024