Xperia XA2 Plus 2018
2018. godina
6" LCD, 78.9% body
12% 630, Android 8
RAM 4 GB, INT 32GB, EXT SDXC
3580 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 23MP
 
 
Test mobilni telefon Sony Xperia XA2 Plus 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia XA2 Plus 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia XA2 Plus 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test pametnog telefona Sony Xperia XA2 Plus

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • Type-C kabl

Specifikacije

Specifikacije
Dimenzije i masa 157 x 75 x 9.6 mm, masa 205 grama
Materijali kućišta Plastika sa metalnim slojem
Ekran 6 inča, 2160 x 1080 piksela, IPS, PPI 403, zaštitno staklo, olefobni sloj
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1700/1900/2100 4G: b3 / b7 / b20 / b38 Dual SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 630, osam jezgara, 1.8 GHz, Adreno 508
Memorija 4 + 32 GB, zaseban slot memorijske kartice
Bežični interfejsi Wi-Fi b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0 LE, NFC
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Skener otiska prsta, akcelerometar, žiroskop, senzori svetlosti i blizine, 3.5 mm i Type-C konektori
Glavna kamera 23 MP, f / 2.0, 24mm, PDAF
Prednja kamera 8MP, širokog ugla
Baterija 3580 mAh, brzo punjenje Qualcomm Quick Charge 3.0

Pozicioniranje

Po našem mišljenju, ovaj model je namenjen ljubiteljima pametnih telefona kompanije Sony. Procenite sami: model karakteriše klasični ekran bez izreza i otvora, tu je mini jack priključak, Type-C, NFC i gotovo fabrički Android. Istovremeno, potencijalni kupci moraju biti ravnodušni prema opcijama fotografisanja i snazi čipseta budući da ovaj model ima nekoliko jakih konkurenata. Još jedna važna prednost XA2 Plus predstavlja prisustvo odvojenih slotova za dve SIM kartice i microSD kartice, a ne treba zaboraviti i originalni dizajn.

Dizajn, dimenzije, kontrole

U svetu dizajna koji odlikuju zaobljeni uglovi, pametni telefoni kompanije Sony izgledaju kao dašak svežeg vazduha. Njihov rigorozni dizajn je veoma zanimljiv, iako on postaje "mekši" sa svakom novom generacijom. Ipak, klasični Sony stil ovog uređaja je savršeno prepoznatljiv.

Model je dostupan u četiri boje: boja srebra, boja zlata, zelenoj i crnoj boji. U toku testiranja korišćen je aparat zelene boje koja je ujedno i najzanimljivija.

Zadnji panel je izrađen od plastike koju odlikuje metalik premaz koji je veoma dobro stilizovan, pa ćete prvo pomisliti da je zaista u pitanju metal. Sa druge strane, okvir ovog modela zaista je izrađen od metala.

Type-C port, glavni mikrofon i spoljni zvučnik nalaze se sa donje strane, dok se mini jack priključak i mikrofon nalaze sa gornje strane.

Sa desne strane vidljiv je okrugli taster za uključivanje, taster za kontrolu jačine zvuka kao i zasebni taster za kameru, a na levoj strani nalazi se slot za dve nanoSIM i poseban slot za memorijsku karticu. Kada uklonite slot, pametni telefon će se automatski ponovo pokrenuti.

Skener otisaka prstiju je prebačen na zadnji panel, ali zbog dužine pametnog telefona nezgodno je doći do njega kažiprstom.

Iznad ekrana nalaze se zvučnik, svetlosni indikator i 23MP prednja kamera.

Dimenzije modela su 157 x 75 x 9.6 mm, a njegova ukupna masa je 205 grama. Dimenzije su slaba strana Xperia XA2 Plus. Ovaj pametni telefon je dug, širok i težak. On je u očigledno lošijem položaju u odnosu na sve svoje konkurente po ovim parametrima. Među nedostacima je i veliki vertikalni okvir iznad i ispod ekrana.

Kvalitet izrade svaku pohvalu. Divan monolitni model kod kojeg ne dolazi do pojave škriputavog zvuka niti postoje bilo kakvi zazori.

Ekran

Specifikacije Vrednost
Dijagonala ekrana 6 inča
Rezolucija ekrana 2160 x 1080 piksela
PPI vrednost 402
Tip matrice IPS
Zaštiitni sloj Staklo
Olefobni sloj Da
Automatsko podešavanje osvetljenja Da
Multitouch podrška Da, do deset istovremenih pritisaka

Sa jedne strane, ekran XA2 Plus izgleda zastarelo. U kom smislu? Svi smo imali dovoljno vremena da se naviknemo na izreze na ekranu i sve ostalo što prati moderni dizajn ali i dalje najveći broj korisnika poseduje telefone sa uobičajenim ekranima odnosa 18: 9. Ono što je sigurno jeste činjenica da Sony ne prati ove trendove i nepromišljeno kopira Apple.

Gornji i donji okviri su prilično veliki, ali ih sa bočne strane gotovo da nema.

Ekran je prilično prijatan, korišćena je kvalitetna IPS-matrica koja nudi dobre uglove vidljivosti, prirodnu reprodukciju boja, visoku rezoluciju i dobar raspon osvetljenosti. Ekran ima prirodnu belu boju, ali crna boja gotovo da je siva. Prisutan je vrlo dobar olefobni premaz a dostupno je i nekoliko korisnih postavki ekrana pa je moguće promeniti uravnoteženost bele boje i odabrati jednu od dostupnih postavki boje. Pored toga, uređaj se može prilagoditi upotrebi jednom rukom.

Baterija

Specifikacije Vrednost
Kapacitet baterije 3580 mAh
Tip baterijee Fiksna, Li-Ion
Vreme rada u režimu gledanja HD videa uz maksimalno osvetljenje (airplane režim uključen) 12 sati
Vreme pražnjenja tokom rada u režimu mirovanja (12 sati, ekran isključen, Wi-Fi uključen) 2%

Postavlja se pitanje zbog čega za uređaj ovih dimenzija nije odabrana baterija kapaciteta 4000 mAh. Međutim, ovaj pametni telefon i dalje beleži dobre rezultate kada je u pitanju trajanje baterije. Možete slobodno računati na četiri sata aktivnog rada ekrana uz osvetljenost od 70-80 odsto uz korišćenje mobilnog interneta, društvenih mreža, servisa za instant poruke, čitanje pošte i surfovanje. Pametni telefon podržava Qualcomm Quick Charge 3.0 brzo punjenje pa tako za pola sata baterija telefona je napunjena 60 odsto, dok je za potpuno punjenje baterije potrebno 90 minuta.

Još jednom treba naglasiti da pametni telefoni kompanije Sony imaju velike mogućnosti za uštedu energije koje mogu ograničiti pozadinsku aktivnost aplikacija ili čak preći na režim maksimalne uštede kada su dostupni samo pozivi. Sve ovo vam omogućava da produžite vreme trajanja rada pametnog telefona.

Memorijea, čipset, perfromanse

Specifikacije Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 630
CPU Osam jezgara, 1.8 GHz
Video akcelerator Adreno 508
Kapacitet RAM-a 4 GB
Interni skladišteni kapacitet 32 GB
Slot memorijske kartice Da, zaseban

Nameće se pitanje zašto Sony nije odlučio da koristi produktivniji i moderniji SD660, ali posle par nedelja korišćenja pametnog telefona, postaje jasno da ne postoje nikakvi problemi po pitanju performansi. Ipak, Sony računa na značajnu optimizaciju: standardni meniji rade veoma brzo, nema nikakvog zastoja, većina igara radi na maksimalnim podešavanjima. Kada pokrenete neki od benčmark testova uz igru, uređaj se zagreva ali kućište je toplo a ne vruće.

Naglašavamo dostupnost zasebnog a ne hibirnog slota memorijske kartice.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling
Bluetooth Da, 5.0, A2DP, aptX HD, LDAC, LE
GPS Prvo pokretanje traje 3 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1700/1900/2100 4G: b3 / b7 / b20 / b38 Dual SIM cards, jedan VoLTE radio modul
USB On-The-Go Da
NFC Da
Infrared port Ne

Bežični interfejsi su uvek bili snaga Sony pametnih telefona. Uređaj podržava Bluetooth 5.0, aptX HD kodeke i LDAC, pored toga, pametni telefon može da radi sa VoLTE i Wi-Fi Calling opcijama.

VoLTE i Wi-Fi Calling podrška mogu izgledati nebitno ali zapravo je potrebno mnogo napora od strane kompanije da se to uspostavi u određenoj zemlji.

Kamera

Specifikacije Vrednost
Glavna kamera 23 MP, f / 2.0, 24mm, PDAF
Prednja kamera 8 MP, f / 2.4

Kvalitet snimanja koji nudi Xperia XA2 Plus sigurno nikoga neće impresionirati. Ovaj pametni telefon ne može da se pohvali dobrim opcijama budući da se ni za fotografije snimljene u toku dana ne može se reći da su impresivne. Uređaj može snimati video u 4K rezoluciji, ali nedostatak stabilizacije negativno utiče na kvalitet slike, tako da ne možete uživati u svim zadovoljstvima jasnog video snimka. Kamera sa prednje strane, iako ima visoku rezoluciju, i dalje ne nudi kvalitetnu sliku. Kao rezultat toga, jedina prednost ovog pametnog telefona u pogledu fotografije jeste možda fizički taster za snimanje.

Prednja kamera

Primer video klipa (MP4, 103 MB) >>>

Interfejs kamere poznat je iz drugih Sony pametnih telefona. Povlačenjem na levo otvara se režim manuelnog podešavanja, na desno - pokreće se video snimanje. Kada kliknete na podešavanje, ceo spisak se odmah pojavljuje u poluprovidnom meniju.

Multimedijalne karakteristike

Pametni telefon ima jedan eksterni zvučnik, koji zvuči prilično dobro i ima dobru rezervu zvuka pa možete da čujete poziv, čak i ako je pametni telefon u torbi.

Konverzacioni zvučnik je takođe dobar, savršeno smo čuli sagovornike, nema razloga da se žalimo ni na mikrofone. Još jednom, na kvalitet prenosa glasa pozitivno utiče podrška za VoLTE i Wi-Fi Calling.

Zvuk u slušalicama, po našem subjektivnom mišljenju je normalan, iako kada koristite bežične slušalice sa aptX HD ili LDAC podrškom, možete dobiti bolji zvuk nego na uređajima gde nema ovih kodeka. Lep bonus je prisustvo mini-jack-a u okviru ovog pametnog telefona.

Softverske karakteristike

Pametni telefon radi na Android 8.1 i Xperia UI. Sony interfejs minimalno menja Android interfejs, kompanija je dodala nekoliko svojih detalja, malo izmenjen izgled postavki, kao i unapred instaliranih nekoliko svojih vlasničkih aplikacija. Među njima su kompanijina galerija i video plejer, kao i SwiftKey tastatura. Generalno, interfejs nudi prijatan osećaj, brz je, koncizan i nije preopterećen.

Utisci

Za novac koji treba da izdvojite za ovaj aparat on će vas zadovoljiti originalnim dizajnom, dobrim ekranom, prijatnim interfejsom i dobrim vremenom rada. Moramo da istaknemo neke detalje na koje korisnici često obraćaju pažnju. U pitanju su naravno, Type-C, NFC, mini-jack za slušalice, podrška za aptX HD i LDAC. Nedostaci koje bismo naglasili su dimenzije pametnog telefona i osrednje kamere.

Za koga je ovaj pametni telefon? Po našem mišljenju, za one koji traže nešto zanimljivog dizajna, za one za koje je podrška za sve popularne bežične interfejse bitna. Ako češće fotografišete i dosta ste izbirljivi kada je reč o čipsetu, onda Xperia XA2 Plus odmah ima nekoliko jakih konkurenata.

Samsung Galaxy A9 2018. Za nešto višu cenu u odnosu na XA2 dobijate značajno povećanje kvaliteta snimanja, bolje dimenzije, više RAM-a i interne memorije, bolju ekran i bateriju višeg kapaciteta, kao i efikasniji čipset. Veoma jak konkurent.

Huawei Mate 20 Lite . Još jedan jak konkurent, ali iz Huaweija. Još jedno dobro fotografsko rešenje, ali za ostale karakteristike uređaj je dosta pristojan: zanimljiv dizajn, veliki svetli ekran, tu su i NFC, minijack i Type-C port.

Pocophone F1. Ovaj pametni telefon nema NFC, ali ako ga kupite dobijate uređaj baziran na Qualcomm Snapdragon 845 čipsetu sa 6 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, funkcionalnim MIUI i dual kamerama.

Honor Play . Puno RAM-a i interne memorije, veliki ekran, optimizacija za igre i moćan čipset. Naravno ovaj model poseduje i Type-C i NFC.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024