16 128GB 2018
2018. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Meizu 16 128GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Meizu 16 128GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Meizu 16 128GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona Meizu 16th

Specifikacije
Dimenzije i masa 150 x 73 x 7.3 mm, 152 grama
Materijali kućišta Staklo, metal
Ekran 6 inča, 2160x1080 piksela (FullHD +), SuperAMOLED, odnos stranica 18: 9; osvetljenost 430 cd / m2
Operativni sistem Google Android 8.0, vlasnički korisnički interfejs Flyme 7
Platforma Qualcomm Snapdragon 845 (4 jezgra Kryo Gold + 4 jezgra Kryo Silver), grafika Adreno 630
Memorija 6/8 GB LPDDR4X RAM, 64/128 GB interne memorije, nema slota memorisjke kartice
Bežični interfejsi Wi-Fi a / b / g / n / ac DualBand (2X2 MIMO tehnologija), Bluetooth 5 BLE
Mreže 2G: B2, B3, B5, B8
3G: B1, B2, B4, B5, B8
4G CAT 16/13: B1, B2, B3, B4, B5, B7, B8, B20
Dual SIM kartice
Navigacija GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo, SBAS, QZSS
Senzori i konektori 3.5 mm, skener otiska prsta na ekranu, USB Type-C 2.0;
mEngine 2.0, senzor pritiska, hall senzor, senzor gravitacije, žiroskop, senzor svetlosti , digitalni kompas,
Glavna kamera 12 MP + 20 MP, 1.55 mikrona, 6 sočiva, f / 1.8 + f / 2.6, Sony IMX 380 senzor, Sony IMX350, optička stabilizacija za 12 MP module, fazno i lasersko fokusiranje, 6-segmentni blic, kristal safira, trostruki hibridni zum (1.5x optički + 1.5x digitalni)
Prednja kamera 20 MP, 5 sočiva, f / 2.0
Baterija Li-Pol 3010 mAh, brzo punjenje mCharge (10 minuta - 15%, 45 minuta - 65%, 85 minuta - 100%);
Ostalo Pojačivač SmarPA Cirrus Logic CS35L41, DAC Qualcomm Aqstic (WCD9341), kodek aptX / LDAC, stereo zvuk sa zvučnika

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • AC adapter
  • USB kabl
  • Alat za izvlačenje SIM kartica
  • Kratko uputstvo
  • Garancija

Pozicioniranje

Nismo imali mnogo vremena da testiramo novi Meizu 15 Plus, obzirom da je kompanija predstavila još jedan pametni telefon sa pristojnim karakteristikama - Meizu 16th. Veoma neobično je da je Meizu odlučio da ovaj model nazove 16th, što bi značilo šesnaesti.

Pozicioniranje Meizu 16th je apsolutno jasno - novi moćni zgodni glavni model kompanije. Da, postoji još jedna verzija ovog modela sa odrednicom Plus u Kini, ali izvan ove zemlje ne može da se nađe.

Najvažnija stvar koju treba da znate vezana za ovaj model je da je baziran na Qualcomm Snapdragon 845 čipsetu (ne koristi MediaTek ili Exynos rešenja), ima vrhunske senzore kamere koji stvaraju slike ne gore od Pixel 3 modela, ekran je napravljen pomoću SuperAMOLED tehnologije (zahvalićemo Samsungu na ovome) sa AOD funkcijom, unutra je instaliran ne samo snažni pojačivač za dva stereo zvučnika, već i digitalno-analogni pretvarač . Nažalost u okviru ovog modela ne postoji NFC, tako da nije sve idealno kod njega.

Model je dostupan u verziji sa 6GB RAM-a i 64 GB interne memorije a ova ponuda će se proširiti i na verzije 8/128GB.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Ako treba da u samo nekoliko reči opišemo dizajn novog modela to su - jednostavnost i elegancija. Pametni telefon izgleda jednostavnije od svojih konkurenata, odnosno nema nikakvih izmišljenih ili posebnih elemenata dizajna, pokretnih kamera ili zakrivljenih ekrana. Međutim, to je snaga ovog modela, bez obzira koliko patetično može zvučati. Da bi ovo razumeli, neophodno je da koristite ovaj model duže vremena.

Kineski proizvođač je radio na ergonomiji telefona da bi kreirao vrhunsko rešenje: izuzetno ugodna upotreba jednom rukom, uprkos dovoljno velikoj dijagonali ekrana, prijatna kombinacija materijala, dobar balans svih veličina i težine uređaja. Pametni telefon je izuzetno kompaktan i izbalansiran u smislu težine: nije lak, ali nije ni težak. Apple iPhone X posle korišćenja Meizu 16th izgleda teško i glomazno.

Reći ćemo još jedan detalj koji je možda malo čudan, ali za neke korisnike igra važnu ulogu: telefon se ne samo lepo uklapa u džepove farmerki, već se i lako ubacuje u iste.

Proizvođač tvrdi da je zadnja panel kreiran iz više slojeva stakla kako bi se "postigao maksimalno odraz svetlosti i senki bez gubitka teksture". Što se tiče nas, nismo primetili poseban efekat refleksije: obično staklo dobrog kvaliteta.

Okvir oko uređaja je napravljen od brušenog metala. Na spoju stakla i metala nema praznina ili udubljenja, odnosno prelazak je vrlo gladak.

Prednji panel je ravan, u pitanju je staklo nepoznatog porekla, postoje podaci da je ovo poslednja generacija Corning Gorilla Glass stakla, ali to nije tačno. U svakom slučaju, za tri nedelje aktivne upotrebe (uređaj smo koristili na IFA događaju kao glavni), na staklu nije bilo nijedne ogrebotine. Oleofobni premaz je idealan. Otisci prstiju su gotovo nevidljivi. Uzgred, na zadnjoj strani tragova prstiju takođe nisu vidljivi, već samo na aparatu bele boje.

Na prednjem panelu nalaze se senzori svetlosti i blizine, vešto skriveni pod staklom, indikator propuštenih događaja, kamera i govorni zvučnik koji se nalazi skoro na ivici. Veoma je glasan, rezerva snage je velika, skoro uvek je jačina zvuka postavljena na 60-70%. Zvuk je prijatan, ali pomeren bliže srednjim frekvencijama, niske frekvencije se skoro ne čuju, visoke frekvencije nisu loše. Uopšte, zvučnik nam se svideo.

Sa donje strane se nalazi standardni audio izlaz od 3,5 mm, glavni mikrofon, USB-C konektor i dodatni zvučnik. Zvučnici pozicionirani gore i dole stvaraju stereo zvuk.

Taster za uključivanje i taster za regulaciju jačinu zvuka su na desnoj strani. Oni su ugodni, prijatni za rukovanje. A sa desne strane je metalni slot za dve SIM kartice nano formata.

Na vrhu se nalazi dodatni mikrofon za smanjenje buke tokom poziva i snimanje stereo zvuka u video zapisu.

Sa zadnje strane u gornjem centralnom delu je instaliran modul sa dve kamere. Malo niže su laserski fokus i kružni blic sa šest LED dioda.

Uopšteno govoreći, čini nam se da Meizu ima veoma zgodan pametni telefon: najboljih mogućih dimenzija imajući u vidu dijagonalu ekrana i blizu idealne ergonomije.

Meizu 16th i Meizu 15 Plus

Meizu 16th i Apple iPhone X

Meizu 16th i Huawei P20 Pro

Ekran

Stručnjaci za marketing kompanije su verovatno bili prilično frustrirani, jer rukovodstvo kompanije tvrdoglavo ne želi da koristi sada popularan izrez na vrhu ekrana. Skoro svaki proizvođač ovih dana kreira pametne telefone sa izrezom i misli da je to privlačno. Sa naše strane, mi ne mislimo da je to preterano privlačno. Dakle, tim koji stoji iza Meizu uređaja zaslužuje poštovanje usled činjenice da su zadržali normalan ekran. Međutim, bojimo se da će naredna generacija pametnih telefona kineske kompanije već dobiti modne detalje. Nadamo se da se to ipak neće dogoditi.

Dakle, dijagonala ekrana modela Meizu 16th je 6 inča, odnos stranica je 18:9, rezolucija je FullHD +, odnosno 2160x1080 piksela. Matricu obezbeđuje Samsung - SuperAMOLED. Pentile struktura, naravno se ne može videti, ali bi bilo poželjno da je rezolucija ekrana bliže QuadHD +.

Okvir oko ekrana je minimalan, ali je udoban za držanje uređaja: 7 mm iznad i ispod i 2,5 mm sa desne i leve strane. Korisna površina ekrana je skoro 92%.

U podešavanjima telefona možete uključiti funkciju aktiviranja pozadinskog osvetljenja kada vršite interakciju sa svojim pametnim telefonom: podizanje sa stola, približavanje licu. Veoma zgodna funkcija, pošto je telefon već spreman za otključavanje.

Inače, ovde postoji još jedan detalj koji je novina kada je reč o pametnim telefonima a to je ultrazvučni skener otisaka prstiju na ekranu. Pre Meizu uređaja, probali smo takav element u Porsche Design Huawei Mate RS modelu i tu nas se malo razočarao: radio je polako, pogađao iz drugog ili trećeg puta. Skener u Meizu 16th modelu je potpuno druga priča: prilično inteligentan, radi odmah, osetljivost je najviša.

Pored toga, Meizu 16th ima funkciju prepoznavanje lica za otključavanje ekrana. Tehnologija radi savršeno: udaljenost od telefona može biti 1,5 metra, ugao gledanja je širok, tačnost je 9 od 10. Zapravo, koristili smo ovu vrstu otključavanja, jer je bilo lakša nego otključavanje skeniranjem otiska prsta.

Vraćamo se na matricu ekrana. Slede rezultati testiranja (u režimu "Standard"):

Test matrice ekrana
Osvetljenost bele boje 433 cd / m2
Kontrast 10,000: 1
Grafik osvetljenosti Iznad standarda
Gamma Promena od 2.18 do 2.35
Grafikon boja Plave boje ima previšecrvene premalo
Temperatura Pri minimalnoj osvetljenosti 7,400 K, pri maksimalnoj 8,000 K
SRGB trougao U svim oblastima vrednosti su premašene
Siva boja Neprirodna

Zaključak: sudeći po dobijenim podacima, kineski proizvođač nije pokušao ni približno da kalibrira matricu ekrana; gotovo svi podaci iskaču u odnosu na normalne rezultate, malo gore, malo dole.

Foto režim

Takođe, u podešavanjima ekrana možete izabrati režime "Photo", "Adaptive" i "Full Color". Postoji način rada AOD, sve notifikacije su prikazane.

Prilikom izlaganja sunčevoj svetlosti ekran je savršeno čitljiv.

WTrajanje baterije

Meizu 16th ima fiksnu bateriju kapaciteta 3010 mAh. Ova brojka, iskreno, je slaba, pogotovo ako se ima u vidu kapacitet baterije drugih modernih uređaja. Ali, kako se ispostavlja, kapacitet nije presudan, već optimizacija sistema.

Povezivanje preko Wi-Fi mreže sa prosečnom kvalitetom mreže omogućava vam da radite sa uređajem oko deset sati. U ovom slučaju, možemo računati na oko 3,5 sata rada ekrana.

Povezivanje preko 3G / 4G sa dobrim kvalitetom mreže obezbeđuje 11 sati rada uz 4 sata rada ekrana.

Pošto smo bili na IFA događaju a Meizu 16th nam je koristio kao glavni uređaj njegovo korišćenje je bilo zaista do krajnjih granica. Buđenje u 8 sati, uključivanje prenosa podataka, odlazak na sajam u 10 časova, a od 11:00 do 17:00 smo bili na sajmu. U najaktivnijem periodu radili smo sa svim mogućim aplikacijama: mail, Instagram, Twitter, WhatsApp, Telegram, VK, Messenger, Facebook, mape i Google Translate. Pozivi su vođeni preko Telegrama ili WhatsApp-a, ukupno vreme - 30-40 minuta. Zatim se vraćamo u hotel i pišemo materijale do jedan posle ponoći.

Zaključak: U Berlinu nam je Meizu 16th radio je od 8 ujutru do 1 posle ponoći, ekran je radio 5-6 sati (skoro uvek sa maksimalnom osvetljenošću). Inače, nosili smo PowerBank sa sobom, ali to nije bilo zgodno. Ali kolege su stalno pozajmljivale eksternu bateriju za svoje uređaje.

Pri brzom punjenju baterija se napuni za nešto malo manje od jednog sata.

Opcije povezivanja

Meizu 16th je opremljen sa dva slota SIM kartica u nano formatu. Oba podržavaju mreže četvrte generacije sa B1, B2, B3, B4, B5, B7, B8, B20 opsegom. Uređaj podržava VoLTE, iako nismo našli podešavanja za agregaciju frekvencija, ali ovaj čipset podržava pomenutu opciju.

Bežični interfejsi - Wi-Fi a / b / g / n / ac (DualBand, 2x2 MIMO), Bluetooth verzija 5.0 (BLE).

Pametni telefon je obezbeđen GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo, SBAS, QZSS (sudeći prema specifikacijama) tehnologijama. Sve u svemu navigacija radi savršeno!

Kamere

Možemo puno i dugo pričati o kamerama, ali ćemo tako dugačak materijal ostaviti za poseban članak, gde ćemo upoređivati najinteresantnije uređaje u smislu kvaliteta kamera. Pored toga, naš uzorak nije finalna, prodajna varijanta, pa smo primetili mnogo grešaka i problema kada je reč o kamerama.

Koliko smo shvatili kompanija je u novom Meizu 16 modelu koristila potpuno iste kamere koje su korišćene i u okviru prethodnog 15 Plus modela:

  • Sony IMX 380 (gornja kamera)
  • 12.4 MP
  • Veličina matrice: 1 / 2.3 inča
  • Veličina piksela 1.55 mikrona
  • Fazno fokusiranje
  • Otvor blende f / 2.6
  • Žižna dalina 38 mm

Plus još jedan glanvi modul:

  • Sony IMX350 (donja kamera, optička stabilizacije)
  • 20 MP
  • Veličina matrice je 1 / 2.78 inča
  • Veličina piksela 1 mikron
  • Fazno foksuiranje
  • Otvor blende f / 1.8
  • Žižna daljina 25 mm

Uprkos istim kamerama, kineski proizvođač je softver, najverovatnije, radio za Meizu 16th od samog početka, jer je kvalitet slike postao mnogo bolji.

Kvalitet fotografija snimljenih korišćenjem Meizu 16th modela je vrlo dobar. Umanjenje šuma je na ekstremno visokom nivou, prenos boja je idealan, fotografije odlikuju odlične boje. Treba pomenuti odličan dinamički opseg kao i vrlo dobre detalje. Ono što se takođe ne može izostaviti jeste činjenica da je Huawei P20 Pro po pitanju oštrine fotografije u nedovoljnim uslovima osvetljenja i dalje najbolji.

U režimu portreta fotografije su zrnaste pre svega zbog nesavršenosti softvera, ali kada je moguće podesiti kadrove, zamagljenost se čini prijatnom i prilično prirodnom. U ovom trenutku režim portreta ide zajedno sa prepoznavanjem lica.

Ako je Huawei P20 Pro najbolji po pitanju snimanja fotografija noću, onda drugo mesto bez konkurencije zauzima Meizu 16th bez obzira što nema „Night“ režim.

Meizu 16th pametni telefon snima video sadržaje u 4K rezoluciji, a u testiranom uzorku nije bilo podešavanja broja kadrova. Štaviše, optička stabilizacija nije uspela. Kada snimate film, možete koristiti dvostruki ili trostruki zum gotovo bez gubitka kvaliteta.

Prednja kamera ima rezoluciju od 20 MP, otvor blende je f/2.0. Nema očekivanog rezultata upravo zbog lošeg softvera.

Zaključak : čim Meizu bude unapredio softver kamere, model 16 će biti jedan od favorita kada je reč o fotografijama.

Primeri fotografija

Memorija, čipset, performanse

Pametni telefon je dostupan u dve verzije: 6 GB RAM-a + 64 GB interne memorije ili 8 GB RAM-a + 128 GB interne memorije. Prilikom testiranja korišćen je 8/128 GB model. Brzina RAM-a je 14.800 MB/s - to nije maksimalna moguća, ali je veoma dobra. Brzina ugrađene memorije je 650/250 MB/s – što je pristojna brzina, sa druge strane, postoje još brži uređaji.

Meizu 16th odlikuje najbolji i najadekvatniji procesor u ovom trenutku - Qualcomm Snapdragon 845, a detaljan opis ovog čipa u potpunosti je nepotreban. Konačno je Meizu odustao od korišćenja MediaTek i Exynos procesora!

Brzina pametnog telefona može se proceniti jednom rečju - munja! Dugo vremena se ovako brz telefon nije pojavio na testiranju. Daleko je lakše raditi s njim u poređenju sa slabim P20 Pro. Ovde Apple iPhone izgleda kao amaterski uređaj, što se retko dešava.

U toku testiranja objavljeni su i Antutu podaci o rejtingu performansi pametnih telefona za avgust 2018. Drugo mesto u ovom rejtingu je preuzeo Meizu 16th koji je nadmašio sve svoje direktne konkurente na rang listi, uključujući Xiaomi Mi 8 i Mi 8 Explorer Edition, OnePlus 6, Samsung Galaxy Note 9 i Xiaomi Mi Mix 2. To znači da je Meizu 16 najbrži Android pametni telefon zvanično dostupan na tržištu te da će tako biti i u bliskoj budućnosti, obzirom da je prvo mesto zauzeo Xiaomi Black Shark. Zanimljiva je činjenica da nema ASUS Rog telefona na listi?

Kada je reč o operativnom sistemu, razlika u odnosu na Meizu 15 Plus jeste to da je prvi zasnovan na Google Android-u 7, a drugi na Google Android-u 8.

Multimedija

Pametni telefon Meizu 16th poseduje dva stereo zvučnika: jedan na vrhu (konverzacijski), drugi sa donje strane. Vrlo su glasni, zvuk je jasan, nema preopterećenja, ali se ništa više ne može reći. Na primer, kod starog Meizu Pro 5 modela zvučnici su bili odlični. Ovde je sve na nivou Apple iPhone X modela.

Model karakteriše i digitalno-analogni konverter Qualcomm Aqstic WCD9341.

Ovde je gotovo sve identično kao kod Cirrus Logic CS35L41.

U toku testiranja najčešće je slušan Meizu pametni telefon sa Meizu POP. Ovaj paket radi sasvim normalno. Za testiranje su korišćene Meizu Flow i Bose QC35 slušalice.

Prve prenose glasan zvuk, niske frekvencije su umerene a visoke sasvim dovoljne, srednje ugodno. U varijanti sa Bose QC35 zvuk je snažniji iako je jačina zvuka niža nego uz korišćenje Flow-a. Kvalitet je vrlo dobar mada nema dovoljno dubokih niskih frekvencija.

Utisci

Pre odlaska na IFA-2018 u Berlinu, pažljivo je vršen odabir uređaja a izbor je zasnovan na određenim kriterijumima: udobnost, dugotrajnost i brzina. Kada je reč o laptopu, sve je jasno - MacBook, ali sa izborom pametnog telefona, uvek postoji problem: Apple iPhone X, Huawei P20 Pro ili Meizu 16th. Sada je već jasno da je izbor pao na Meizu 16th. Model ispunjava sve kriterijume među kojima su vreme i brzina rada, kvalitet kamere, performanse i, što je najvažnije, najbolja ergonomija: vrlo lako staje u svaki džep, lagan je i savršeno pristaje u šaku.

Šta je nedostajalo? NFC, naravno. Zašto? Zbog toga što platna kartica uvek stoji na dnu torbe ili ranca i kada je potrebno nešto platiti u restoranu ili prodavnici, neophodno je tražiti karticu po torbi dok se telefon uvek nalazi u ruci i mnogo je jednostavnije koristiti NFC. Nedostatak ove važne tehnologije je jedini nedostatak Meizu 16th.

Kupovina ovog modela se nedvosmisleno preporučuje ali samo onima kojima NFC neće nedostajati na svakom koraku.

Konkurenti:

  • Xiaomi Mi 8 6/64 GB. U pitanju je model koji je gotovo identičan Meizu modelu u smislu tehničkih karakteristika, ali ovaj pametni telefon ima NFC čip. Sa druge strane, kamere nisu na nivou Meizu modela. Trenutno je Mi 8 jedna od najboljih opcija za zamenu za 16th.
  • OnePlus 6 6/64 GB . Model namenjen zaljubljenicima u tehniku. I ovde je u pitanju gotovo identičan aparat, samo sa NFC-om. Na velikom broju tržišta ovaj pametni telefon je u velikoj meri precenjen, pa je bolje obratiti pažnju na Meizu ili Xiaomi.
  • Asus Zenfone 5Z 6/64 GB. Klasičan model kompanije ASUS sa izrezom na ekranu. Ima izvrsne kvalitetne kamere (ali ne na Meizu nivou) – standardni objektiv i širokougaonu kameru, pristojno vreme rada, vrlo dobar korisnički interfejs i ekran odličnog prikaza.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024