Pocophone F1 2018
2018. godina
6.18" LCD, 82.2% body
34% 845, Android 8.1 Oreo
RAM 6 GB, INT 64GB, EXT SDXC
4000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 20MP
Test mobilni telefon Xiaomi Pocophone F1 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Pocophone F1 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Pocophone F1 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Pocophone F1

Specifikacije
Dimenzije i masa 155.5 x 75.3 x 8.8 mm, masa 180 g
Materijali kućišta Plastika i staklo
Ekran 6.18 inča, IPS LCD, 1080 x 2246 piksela, 18.7: 9 odnos stranica, gustina ekrana 403 ppi, jačina osvetljenja 500 nita, Corning Gorilla Glass
Operativni sistem Android 8.1 + MIUI 9.5
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dual SIM kartice
Platforma Qualcomm SDM845 Snapdragon 845, Octa-core (4x2.8 GHz Kryo 385 Gold i 4x1.8 GHz Kryo 385 Silver), grafika Adreno 630
Memorija 6/8 GB / 64/128/256 GB, kombinovani slot za microSD kartice kapaciteta do 256 GB
Bežično povezivanje Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, aptX HD
Navigacija A-GPS, GLONASS, BDS
Senzori i konektori Infracrveni senzor detektovanja lica, skener otiska prsta (pozadi), akclerometar, žiroskop, senzor blizine, barometar, kompas, Type-C konektor
Glavna kamera 12 MP, f / 1.9, 1 / 2.55 ", 1.4 mikron, dual pixel PDAF + 5 MP, f / 2.0, 1.12 mikrona, senzor dubine, dual LED blic, video snimanje 2160p @ 30fps, 1080p @ 30fps (žiro eleketronski stabilizator ), 1080p @ 240fps
Prednja kamera 20 MP, f / 2.0, 0.9 mikrona, video snimanje 1080p @ 30fps
Baterija Li-Po 4000 mAh, brzo punjenje Quick Charge 3.0
Ostalo Prisutan je 3.5 mm priključak, radio ali ne i NFC
Boja Plava, crvena, Kevlar

Pozicioniranje

Pozicioniranje ukratko

Pocophone F1 - uređaj za one koji žele najmoćniji hardver po niskoj ceni, ali u isto vreme da razumeju da za tu cenu dobijaju uređaj bez kompromisa.

Pozicioniranje u nešto više reči

Na tržištu pametnih telefona postoji kriza ideja. Prvo, dizajn je nestao, a svi pametni telefoni su počeli da liče jedni na druge. Zato su proizvođači toliko uzbuđeni zbog izreza na ekranu. Bar nešto novo. A onda se ubacuju sve jeftinije komponente hardvera pri čemu imamo dizajn vodećeg modela uz mnogo slabiji hardver. Meniji i aplikacije će se otvarati sporije, ali ne kritično.

Poslednje uporište glavnih modela su i dalje kamere, kao i korisnički interfejs, to jest, softver. Ovo je manje očigledno. Međutim, oba bastiona počinju da padaju. Xiaomi Mi 8 i Mi Mix 2S, sudeći po rezultatu DxOMark, snimaju bolje od mnogih glavnih modela, iako po ceni pripadaju segmentu uređaja srednjih cena. Ocena je uslovna, postoje mane, ništa krucijalno. Za godinu ili dve vrhunski modeli će biti na granici segmenta jeftinijih uređaja.

ASUS Zenphone 5 ili Motorola Z3 Play (na primer) su izuzetno moćni uređaji. A Kirin 970 kompanije Huawei se sjajno pokazao u trenutnom glavnom modelu P20 Pro, te u nedavno predstavljenom Honor Play.

Pocophone F1 kompanije Xiaomi radikalno menja ideje o tržištu. Pre Pocophone modela nismo ni mislili da bi mogao da se pojavi model tako moćnog hardvera na granici sa hardverom koji nude vodeći modeli za smešno nisku cifru.

Zapravo, u tom pogledu Pocophone je sličan prvom i drugom OnePlus modelu, kada je proglašena ideja o „ubicama“ vodećih modela. Međutim, OnePlus se sada trudi da se pozicionira kao proizvođač odličnih vodećih modela. Xiaomi je odlučio da pokuša da preuzme ovu poziciju.

Xiaomi je odlučio da igra na sigurno i pokuša da kreira uređaj koji neće biti na prvi pogled povezivan sa matičnim brendom, ali ipak ako se zainteresujete za ovaj uređaj shvatićete da iza njega stoji velika kompanija kojoj možete verovati.

Drugo, postoji kvalitetna marketinška priča koja govori sve. Kao mali odeljak u okviru Xiaomi-ja, Poco ima slobodu da počne od nule, fokusirajući se na izbor proizvoda i tehnologija koje su važne. Proizvod je usmeren na tržišta u razvoju. Prvobitno je bio namenjen za Indiju. Zato Pocophone nema NFC, jer ova tehnologija nije važna na indijskom tržištu. Zapravo, svi nedostaci se mogu pripisati ovoj frazi.

Treće, pametni telefon nudi istinski jedinstvenu ponudu. U pitanju je vrhunski hardver po niskoj ceni. Ovo je prvi put da se glavni čipset kompanije Qualcomm pojavio u ovom segmentu cena. Čini se, čak i u Qualcommu su bili veoma iznenađeni što su saznali šta će Xiaomi učiniti. Za kupce je ovo dobro jer će i drugi proizvođači telefona morati da odgovore na ovakav potez. A ako Xiaomi nastavi u istom duhu, doći će do transformacije na tržištu, kada će se sve više i više napredna rešenja pojaviti u nižim cenovnim segmentima.

Ne radi se samo o čipsetu, Pocophone takođe koristi premijum LPDDR4X RAM, interna memorija čiji kapacitet je za 64 GB je UFS 2.1 fleš memorija, ekran sa dobrom rezolucijom i visokom gustinom zaštićen Corning Gorilla Glass, Bluetooth (uz podršku za aptX HD) i Wi -Fi najnovije verzije, komplet senzora, čak i barometar nije zaboravljen, ali postoji i infracrveni skener za lice, velika baterija sa brzim punjenjem. Na kraju nisu bili previše lenji i zaboravili radio, možda vođeni principom "nešto za svakoga".

Kada su u kompaniji shvatili da je Pocophone izazvao veliko interesovanje u svetu, odlučili su da ga prodaju i na drugim tržištima, pored Indije. Proizvod je dobar, zašto ne? Dakle, Pocophone - ovo je jedno od najboljih rešenja po pitanju odnosa cene/kvaliteta, ako se fokusirate na performanse. Pametni telefon ima slabiju kameru, softver nije savršen, ali trebali bismo zapamtiti i da je uređaj dizajniran za one koji idu odozdo na gore, a ne obrnuto.

Prodajno pakovanje

  • Kutija
  • Pametni telefon
  • Zaštitna futrola
  • USB kabl - USB Type C
  • Adapter 18 W sa podrškom za QuickCharge 3.0
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu

Alat za izvlačenje fioke SIM kartice nalazi se na dnu plastičnog postolja na kojem se nalazi pametni telefon. I čini nam se da niko nije razmišljao o tome kako će ga korisnik dohvatiti. Uzmite jednostavno spajalicu i možete izvući fioku bez problema, bez potrebe da se patite ovim alatom. Slušalice nisu uključene u prodajno pakovanje.

Kabl punjača je dovoljno dugačak, adapter je dobar. Uputstvo za pametni telefon je bilo na engleskom jeziku.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Postoje dve verzije Pocophone-a – sa zadnjom stranom izrađenom od plastike i verzija sa premazom od kevlara. Kevlar verzija izgleda kao premijum varijanta a mi smo na testu imali verziju sa plastičnim zadnjim panelom.

Gledajući Pocophone, shvatamo da to nije samo trend u dizajnu.

Pametni telefon ima ekran dijagonale 6.18 inča sa izrezom. Oko ekrana postoje prilično veliki okviri, kako sa strane, tako i odozgo i ispod. Proizvođač nije želeo da ubaci opciju prikaza punjenja baterije u procentima.

U izrezu se nalazi kamera, kao i infracrveni skener:

Zbog širokog donjeg okvira, zaokruživanje ekrana se percipira nezavisno, a ne u odnosu na oblik kućišta. Ekran je pokriven Corning Gorilla Glass staklom.

Pametni telefon je u celosti napravljen od plastike. Plastika je dobra, prijatna na dodir. Nemojte je suviše jako pritiskati pa neće biti škripanja. Zbog dominacije zadnjih panela izrađenih od stakla, pametni telefoni sa plastičnim i metalnim zadnjim panelima se percipiraju neobično i na novi način. U ruci, pametni telefon se udobno drži, ne klizi, nema oštrih dosadnih ivica. Težina uređaja je 180 grama, nije težak, već prijatan.

Na zadnjem panelu nalaze se dva fotomodula, a u malom udubljenju skener za otiske prstiju. Generalno, skener za otiske prstiju je pogodno lociran. Tu je i dvostruki LED blic koji se može koristiti kao baterijska lampa.

Na levoj strani nalazi se slot za dve SIM kartice, po želji se jedna može zameniti microSD karticom.

Na gornjoj strani se nalazi 3,5 mm priključak za slušalice i mikrofon.

Na desnoj strani nalaze se 3 odvojena tastera: kontrola jačine zvuka i taster za uključivanje.

Sa donje strane nalaze se USB Type-C konektor i zvučnici:

Ekran

Za razliku od glavnog Xiaomi Mi 8, Pocophone nema OLED ekran, već IPS LCD. Veličina ekrana je 6.18 inča, odnos stranica 18,7:9, a gustina je 403 ppi. Rezolucija - 2246 x 1080 piksela.

Proizvođač tvrdi da je osvetljenost 500 nita. Naše merenje pokazuje 475 nita. Obzirom da oprema za testiranje može malo da odstupa od tačnog rezultata, možemo reći da proizvođač nije izneo neistinu.

Ekran nam se dopao. Svetao, zasićen, dobro vidljiv na ulici, poseduje odlične uglove gledanja. Čak i pod uglom od skoro 180 stepeni, boje i slika nisu iskrivljeni.

Kada smo radili na materijalu za ovaj test pronašli smo podatke da se jedan broj korisnika suočio sa hardverskim problemom. Ekran je naime osvetljavao ivice. Naš primerak je bio u redu. Posmatrajući internet, možemo zaključiti da se radi o nekim slučajevima koji se uklapaju u standardnih 2% uređaja koji poseduju grešku. Obzirom da je problem vidljiv samo pod određenim uslovima, ne vidimo razloga da se fokusiram0 na ovo.

Ako vam se izrez na ekranu ne dopada možete ga sakriti. Možete prilagoditi šemu boja za vas. Kontrola se vrši tradicionalnim tasterima, ali postoji opcija " limitless screen", kada tasteri nestanu i rade sa ekranom.

Trajanje baterije

Trajanje baterije nam se dopalo. Koristili smo uređaj kao glavni, dve SIM kartice su radile stalno, 4G, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, sinhronizacija pošte, plus messenger i društvene mreže. Generalno, osećaj je kao da se gadžet nije koristio. U svakom scenariju daje 8 do 10 sati rada ekrana.

Igre isprazne bateriju za 7,5 sati. U režimu gledanja video zapisa sa maksimalnom osvetljenošću i jačinom zvuka, baterija obezbedi 9 sati rada.

U režimu dnevne upotrebe raspored pražnjenja i raspodela potrošnje su skoro idealni.

Obzirom na brzo punjenje QuickCharge 3.0, problemi sa autonomijom uređaja ne postoje uopšte. Lako možete ostvariti 2 puna dana rada.

Trajanje baterije ovog modela je definitivno njegov veliki plus.

Opcije povezivanja

Obično je dosadno pisati o mogućnostima povezivanja. Ali u slučaju Pocophone F1 to nije slučaj.

Počećemo sa manom. Kada razgovarate imate utisak da glas vašeg sagovornika ima neku nijansu metaliziranog zvuka. Međutim, ovo nije krucijalni problem, već samo manja mana na koju ćete se navići.

Ova napomena na bilo koji način ne utiče na našu procenu uređaja, jer je potrebno posebno slušati ili čuti ti nijansu zvuka. Sa druge strane korisnici će se prebaciti na Pocophone sa jednostavnijih uređaja, pri čemu će biti fascinirani drugim detaljima i ovo neće ni primetiti.

Generalno, po našem mišljenju, ovo je definitivno neka greška u softveru Pocophone-a, koja će biti ispravljena u jednoj od ispravki.

U Pocophone-u je zanimljiv meni za rad sa SIM karticama. Imajte na umu da pametni telefon nudi mnogo različitih opcija. Korisnik može nezavisno uključiti VoLTE, što, naravno, nije baš ono što je operater nameravao. Samo tokom poziva, Internet će raditi kroz drugu SIM karticu. Takođe nam se dopao Dual 4G režim, koji omogućava da obe SIM kartice rade na 4G. Ova opcija može biti korisna kada uploadujete puno datoteka, na primer, u cloud servise.

Ali ovo nismo razumeli:

U Pocophone modelu GPS radi veoma dobro. Sve je brzo i jasno. I ovo je, inače, prvi pametni telefon, koji je imao samo nekoliko poteza za kalibriranje kompasa.

Kamera

Pametni telefon ima dvostruki glavni fotomodul - 12 + 5 MP. Korišćen je senzor kompanije Sony IMX363, kamera ima AI, dizajniranu da prepozna i poboljša sliku.

Koristeći Pocophone kameru, snimili smo mnoštvo fotografija tokom posete sajmu automobila u Moskvi. I fotografije i video su napravljeni na uređaju za testiranje.

Počnimo sa banalnom, veštačkom inteligencijom. Ona je bez sumnje pretpostavila da je pred uređajem - kuća, drvo, auto, hrana, pejzaž, biljka, pas ili čovek. Čak smo i ponekad sumnjali da vidimo to što vidimo, ali Pocophone je lako napravio izbor.

Ali, nažalost, nekako to nije poboljšalo kvalitet fotografije. Svi AI sistemi danas rade na principu treninga. Kroz AI prolazi veliki broj slika, i ona na neki način uči. Tokom testiranja međutim isključili smo ovu opciju jer jednostavno nije činila fotografije boljima.

Ali ipak, predlažemo vam da upoređujete fotografije sa i bez upotrebe AI.

Ovde je poređenje fotografija modela Poko i Honor:

Pocophone F1, Honor Play

Veštačka inteligencija je za sada još u povoju ali jednog dana možemo zažaliti što smo je stvorili. Ali to je jedna mnogo ozbiljnija i sveobuhvatnija tema. :

F1 Pocophone, Honor Play

Još malo fotografija Pocophone.

Primer rada prednje kamere.

Ako treba da opišemo rad kamera, onda možemo reći da u uslovima sa odličnim osvetljenjem pametni telefon snima dobro. Ali kada je svetlost složena, a pri čemu se ne radi o nedostatku osvetljenja, na primer o mešanju svetlosti i senki, uređaj može da kreira nešto lošije fotografije.

Memorija, čipset, performanse

Kada je reč o ceni ovaj model pripada srednjem segmentu cena. Sa druge strane, Pocophone F1 je jedan od najproduktivnijih pametnih telefona na tržištu, zbog čega sve na njemu leti. Naravno, u meniju nema zastoja i usporavanja. Pametni telefon je toliko brz da je čak i dosadno da pišemo o tome.

Ponovo ćemo nešto reći o prednostima. U Pocophone uređaju korišćen je premijum RAM - LPDDR4X RAM, interni skladišteni kapacitet je 64 GB, korišćena je UFS 2.1 fleš memorija. Brzine su odlične:

Slično tome, Pocophone F1 se izuzetno dobro pokazao u drugim sintetičkim testovima. Rezultati u AnTuTu su više nego vredni:

U Geekbench-u, takođe, sve je jasno:

A usred najtežeg testa iz 3D Mark-a, direktni test ukazuje da je vaš rezultat bolji od 98% rezultata svih drugih uređaja.

Multimedija i operativni sistem

Izgleda da je Xiaomi napravio neobično glasan pametni telefon. Tu je jedan zvučnik, ali Pocophone obećava stereo zvuk. Trik je u tome što umesto drugog zvučnika koristi glasovni zvučnik, koji se nalazi na vrhu i obično je namenjen samo telefonskim razgovorima. Neobično rešenje, ali se dobro pokazalo. Zaista, imamo dobar stereo zvuk. Ne možete koristiti pametni telefon kao prenosni zvučnik, ali možete uživati u gledanju filma ili slušanju muzike dok sedite u parku.

U pametnom telefonu dostupan je Bluetooth 5.0 sa podrškom za aptX HD. Možemo reći da nam se zvuk bežičnih slušalica veoma dopao, ali sve zavisi od subjektivnog izbora.

U okviru opcija za podešavanje zvuka, možete odabrati koje Xiaomi slušalice imate, a zatim će zvuk biti bolji. Prilikom testiranja nisu korišćene Xiaomi slušalice.

Utisci

Skoro dve nedelje trajalo je testiranje Pocophone F1, a ako se odlučite za kupovinu ovog modela sigurno je da se nikada nećete pokajati.

Pametni telefon karakterišu različiti bagovi i čudno ponašanje. Nešto od toga će biti sređeno u okviru narednog firmware-a, a sigurno je da nešto neće ni tada.

Od uočenih grešaka i detalja možemo naglasiti nemogućnost prikazivanja procentualnog statusa baterije na glavnom ekranu, procenti su vidljivi samo kada je ekran isključen. Uzgred, u okviru notifikacione zavese može biti dostupno samo 11 ikona, za pristup drugim aplikacijama morate pokrenuti meni.

S vremena na vreme, tasteri na ekranu nestaju, posebno nakon izlaska, na primer, iz režima prikaza. Da biste ih ponovo prikazali, potrebno je da isključite ekran i ponovo ga uključite. Iz nekog razloga, povremeno, kada isključujete ekran ispunjen belim (na primer, postavkama), pojavljivanje detalja može biti odloženo za par sekundi. Pokušavajući da bude poput Apple-a, Xiaomi nudi mogućnost upravljanja uređajem samo gestovima. Za sada to nije najbolje rešenje jer gestovi ne rade dovoljno jasno. Ne postoji takva lakoća rada, kao kod iPhone modela.

Skener otisaka prstiju trenutno radi, bez obzira i ako su vam ruke vlažne. IR skener lica nije odmah dostupan za otključavanje telefona skeniranjem lika. Rešenje je u meniju ove opcije, trebalo bi da promenite regiju u Hong Kong. Čudno je, ali daje rezultate. Infracrveni skener odlično funkcioniše. U toku dana i noći otključavanje pametnog telefona je veoma brzo i kvalitetno.

Glavni konkurent Pocophone F1 je Honor Play kompanije Huawei. Oba su približno ista i oba imaju slično pozicioniranje. Oba su bazirana na vodećem modelu. Honor Play nudi Kirin 970, koji odgovara Snapdragon 835, ali Huawei objavljuje testiranja u okviru kojih pokazuje da se on može takmičiti sa 845-m, te da prema mogućnostima veštačke inteligencije može da zabeleži i daleko bolje rezultate.

Teško je izabrati. Kada je u pitanju model Honor, on nudi sofisticiraniji softver, elegantan dizajn i dostupnost NFC-a. Pocophone je brži i moćniji, a sa radom kamere smo se već upoznali.

Ostali konkurenti

Sasvim iskreno, prilično je teško konkurentima jer je Pocophone F1 sa vodećim čipsetom jedinstveni aparat. Među konkurencijom nalaze se:

ASUS ZenFone 5 - odličan pametni telefon sa odličnom kamerom, NFC-om i odličnim ekranom, ali ne i vrhunskim čipsetom, dok je memorija nešto sporija.

Xiaomi Mi 8 - je takođe predivan uređaj koji je gotovo bez ikakve mane ali je njegova cena dosta viša.

Honor 10 - ovaj uređaj je sličan Honor 8 Play modelu ali je nešto skuplji. Njegove prednosti su kamera i prisustvo NFC-a.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024