Mi 9 SE 2019
2019. godina
5.97" OLED, 84.1% body
24% 712, Android 9
RAM 6 GB, INT 64GB, EXT nema
3070 mAh Neizmenjiva
4 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi 9 SE 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi 9 SE 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi 9 SE 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona Xiaomi Mi 9 SE

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Mrežni adapter
  • Zaštitna termopoliuretanska futrola
  • USB-C adapter - 3.5 mm
  • Usb kabl
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija
Specifikacije
Dimenzije i masa 147.5 x 70.5 x 7.5 mm, 155 grama
Materijali kućišta Staklo, metal
Ekran 5.97 inča, 2340x1080 piksela (FullHD +), Samsung SuperAMOLED, Corning Gorilla Glass 5; 430 cd / m2, NTSC 103.8%, HDR
Operativni sistem Google Android 9, vlasnički interfejs MIUI 10.2.5.0 Global (PFBEUXM)
Platforma Qualcomm Snapdragon 712 (8 Kryo 360 jezgara do 2.3 GHz, 10 nm), Adreno 616 grafika
Memorija 6 GB RAM-a LPDDR4x 1866 MHz dvokanalna, 64/128 GB interne memorije UFS 2.1
Bežični interfejsi Wi-Fi a / b / g / n / ac dva 2.4 / 5 GHz kanala (MIMO, Wi-Fi Display), Bluetooth 5 (AAC / LDAC / aptX / aptX-HD)
Mreže 2G: B2 / B3 / B5 / B8 3G opsezi: B1 / B2 / B4 / B5 / B8 4G LTE opsezi: B1 / 2/3/4/5/7/8/12/20/28; VoLTE HD Dual SIM kartice nano, FM radio nije dostupan
Navigacija GPS / AGPS / GLONASS / BeiDou navigacioni sistem / Galileo elektronski kompas
Senzori i konektori Skener otiska prsta na ekranu, USB-C, NFC, IR predajnik
Glavna kamera 48 MP, Sony IMX586, 1/2 inča veličina senzora, f / 1.75 8 MP, f / 2.4 otvor blende, 2x 13 MP optički zum, f / 2.4 otvor blende, 123 stepeni ugao snimanja
Prednja kamera 20 MP, f / 2.0 otvor blende
Baterija Li-Pol 3070 mAh, podrška za QC 4+. Uključen AC adapter (QC 3.0): 5V / 9V / 12V / 3A / 2A / 1.5A. za 30 minuta napuni bateriju do 60 odsto, za 1 sat i 30 minuta do 100%
Boje Crna, plava, ljubičasta

Pozicioniranje

Krajem februara 2019. godine, kineska kompanija Xiaomi održala je u Barseloni prezentaciju posvećenu glavnom modelu prve polovine godine – pametnom telefonu Xiaomi Mi 9. Trenutno je ovaj model jedan od najpristupačnijih kada je u pitanju uređaj koji poseduje najnoviji Qualcomm procesor.

Po pravilu, nakon najave i početka prodaje glavnog modela kompanije, pojavljuju se pojednostavljene verzije ovakvih uređaja. To se desilo sa Mi 9: Xiaomi je objavio Mi 9 SE - malo kompaktniji uređaj baziran na Qualcomm Snapdragon 712 procesoru. Nema mnogo razlika između ove dve verzije, ali one i dalje postoje: kao što smo naglasili, procesor je nešto slabiji, tu je nešto manja maksimalna količina RAM-a, neznatno je smanjen kapacitet baterije, uklonjeno je bežično punjenje i tako dalje.

Izgled

Kao što se obično dešava, pojednostavljene verzije ne dobijaju sve tehnologije vodećih uređaja. Zašto se to događa? Odgovor je, čini se, očigledan: na glavnom modelu se ne štedi, on poseduje najnovije tehnologije koje koštaju mnogo više od onih koje su već starije. Tako je kompanija Xiaomi predstavila Mi 9: model elegantnog oblika, vrhunskog dizajna i drugim marketinškim detaljima, dok Mi 9 SE ima uobičajeni dizajn. Ne možemo reći da Mi 9 SE izgleda mnogo lošije, samo shvatite da su korišćeni materijali jednostavniji, krivine su primitivnije i tako dalje. Ista priča je i sa Huawei uređajima: P30 vodeći model koji prosto sija, dok je P30 Lite pojednostavljena i oslabljena verzija.

Prednji i zadnji paneli Xiaomi Mi 9 SE su ravni, uglovi kosi, prednja strana je relativno zaobljenog oblika. Razlikovanje ovog modela, na primer, od bilo kakvog jeftinog uređaja je gotovo nemoguće. Jedini element koji nagoveštava njegovo „visoko“ poreklo je hromirani umetak na jednom od sočiva na zadnjoj strani uređaja.

U prodaji će biti tri verzije: crna, plava i ljubičasta. Iste opcije kao i za Mi 9. Dimenzije pojednostavljenog modela su 147,5 x 70,5 x 7,5 mm, a težina je 155 grama. Relativno male dimenzije i masa. Uređaj sasvim uobičajeno stoji u ruci, ne klizi.

Okvir je izrađen od metala, a ostatak kućišta je izrađen od Corning Gorilla Glass stakla pete generacije. Oni koji zaista primećuju razliku između generacija ovih stakala će primetiti koja generacija je u pitanju. Oleofobni premaz je prisutan samo na prednjoj strani, a otisci prstiju prekrivaju celu površinu uređaja u značajnoj meri.

Izrada uređaja je odlična, ne izaziva probleme.

Sa gornje strane uređaja je govorni zvučnik. Veoma je glasan, zvuk je jasan, ton je prijatan. Na istom mestu su senzori osvetljenja i blizine kao i sočivo prednje kamere. U ovom modelu nema indikatora obaveštenja. Najverovatnije, zbog prisutnosti funkcije AOD.

U ekran je ugrađen senzor otiska prsta. Radi brzo, nema nikakvih žalbi na njega.

Sa donje strane su mikrofon, USB Type-C priključak i drugi zvučnik. Sa desne strane nalazi se taster za uključivanje i taster za kontrolu jačine zvuka. Oba su tanka i ravna, hod je minimalan, pritisak se oseti. Sa leve strane se nalazi dupli slot za SIM kartice nano formata. Zanimljivo je da je opremljen gumenim umetkom: utisak je da telefon ima neku vrstu IP zaštite.

Dodatni mikrofon i IR predajnik se nalaze na vrhu.

Sa zadnje strane je jasno vidljiv modul sa tri sočiva. On u velikoj meri štrči u odnosu na kućište. Ako stavite Mi 9 SE tako da leži na zadnjoj strani, onda će leva strana bez kamera prevagnuti. Zaštita objektiva u Mi 9 napravljena je od safirnog stakla. Šta je korišćeno kod Mi 9 SE verzije nije nam poznato. Jedno od sočiva je uokvireno prstenom koji svetli kada na njega pada svetlost.

Xiaomi Mi 9 SE i Huawei P30 Lite

Xiaomi Mi 9 i Mi 9 SE

Ekran

Za ovaj model, inženjeri su odlučili da upotrebe ekran sa izrezom. Isti ekran se koristi i u Mi 9.

Dijagonala ekrana Xiaomi Mi 9 SE je 5,97 inča, karakteriše ga uobičajena rezolucija – 2340x1080 piksela (gustina - 431 piksela po inču), a u pitanju je SuperAMOLED matrica koju obezbeđuje Samsung. Postoji podrška za HDR. Pohvalno, obzirom da u pitanju nije uređaj najviše cene.

Uglovi vidljivosti su maksimalni, slika je bez izobličenja. Najvažnija stvar je da nema zelene nijanse.

Na suncu se slika normalno vidi, ali bi snažnije pozadinsko osvetljenje bilo poželjnije. U postavkama se nalazi stavka "Boje i zasićenje". Zapravo, tu možete izabrati zasićenost boja. Tu je i režim u kojem je ceo interfejs ispunjen crnom bojom. Teoretski, trebalo bi da na taj način štedi bateriju.

Dodaci: buđenje ekrana - dvaput kucnite na ekran, automatski rotirajte i aktivirajte ekran kada uzmete telefon u ruke. Pored toga, tu je i funkcija Always on Display. Možete promeniti čuvar ekrana, ali možete videti samo obaveštenja o SMS porukama i propuštenim pozivima.

Zaključak: poznati, ali kvalitetni SuperAMOLED ekran sa dobrim parametrima osvetljenosti i gamom boja.

Trajanje baterije

Inženjeri kompanije Xiaomi blago su smanjili dimenzije Mi 9 SE (u odnosu na vodeći model), pa su instalirali novu bateriju koja nije kapaciteta 3300 mAh, već 3070 mAh. Pored toga, Mi 9 SE koristi drugačiji procesor kompanije Qualcomm. Kombinacija hardvera i softvera pojednostavljene verzije pametnog telefona odigrala je svoju ulogu: ako je Mi 9 mogao da obezbedi gotovo 20 sati videa, onda Mi 9 SE reprodukuje filmove u trajanju od 11 sati; ako Mi 9 u igrama može da izdrži oko 10 sati, onda Mi 9 SE može da obezbedi 6,5 sati. Prosečno vreme rada ekrana Mi 9 SE na automatskoj osvetljenosti je do 5 sati. Telefon radi od jutra do noći (sve zavisi od opterećenja i osvetljenosti ekrana).

Model Xiaomi Mi 9 SE ne podržava bežično punjenje. Uključen je 5V / 9V / 12V / 3A / 2A / 1.5A strujni adapter (QC 3.0) koji može napuniti pametni telefon do 60% za 30 minuta, a 100% za 1 sat 30 minuta.

Opcije povezivanja

Tradicionalno - uređaj podržava dve SIM kartice nano formata, obe podržavaju 4G LTE sa 1/2/3/4/5/7/8/12/20/28 opsezima. Sa stanovišta nivoa prijema signala, nema nikakvih pritužbi – na nivou je bilo kojeg modernog mobilnog uređaja. U karakteristikama uređaja navodi se podrška za VoLTE, međutim, u praksi, nismo uspeli da aktiviramo ovu tehnologiju.

Postoji podrška za bežične interfejse Wi-Fi a / b / g / n / ac, dva 2,4 / 5 GHz kanala (MIMO, Vi-Fi Display), Bluetooth verzija 5.0 (AAC / LDAC / aptX / aptX-HD).

Xiaomi Mi 9 SE opremljen je NFC čipom. Radi kada je u pitanju čitanje / pisanje kao i za Google Pay.

Prisutni su GPS / AGPS / GLONASS / BeiDou navigacioni sistemi. Osetljivost je niska, oko 10-12 metara, sa oko 15 satelita.

Memorija, procesor, perfrormanse

Globalna verzija Xiaomi Mi 9 SE opremljena je sa 6 GB LPDDR4x RAM-a brzine od 13,000 MB / s što je pristojna brzina za ovu klasu uređaja! Ugrađena je UFS 2.1 interna memorija kapaciteta 64 GB ili 128 GB. Test je pokazao brzine od skoro 500 MB / s (čitanje) - odličan rezultat, ali i rekordnu vrednost od - 200 MB / s za pisanje što je dobar pokazatelj ako se ima u vidu da u pitanju nije vodeći model. Memorijske kartice nisu dostupne za ovaj model.

Novi Xiaomi Mi 9 SE koristi Qualcomm Snapdragon 712 procesor, najavljen početkom februara 2019. Sastoji se od 8 Kryo 360 jezgara koja rade sa frekvencijom do 2,3 GHz (6 jezgara rade na 1,7 GHz i dva na 2,3 GHz). Sam čipset je napravljen korišćenjem 10 nm tehnologije. Snapdragon X15 ugrađeni modem nudi LTE Cat.15 prilikom preuzimanja i LTE Cat.13 prilikom slanja, što odgovara brzinama od 800 MB / s i 150 MB / s, respektivno. Nije moglo da prođe bez AI čipova - Qualcomm AI Engine je ažuriran na treću generaciju i, prema tvrdnjama proizvođača počeo je rešavati AI probleme dva puta brže.

U testu performansi Antutu Benchmark, Mi 9 SE dobija 170.000 poena. Ovaj rezultat vam omogućava da uređaj pozicionirate sa uređajima prosečne snage, da tako kažemo. Nakon oko 5 minuta maksimalnog opterećenja procesora, performanse se smanjuju za 20%, nakon 10 minuta - za 30%, a frekvencija se smanjuje sa 2,3 GHz na 1,9 GHz. U 15. minutu, performanse počinju da se povećavaju, ali nakon 5 minuta ponovo padaju za 30%. I tako u krug.

Pod opterećenjem, kućište telefona se zagreva na oko 44 stepena Celzijusa. Hladi se brzo.

Ne očekujte kašnjenje ili kočenja u okviru ovog uređaja - sve je savršeno podešeno sa tačke gledišta glatkog funkcionisanja korisničkog interfejsa. Ako govorimo o igrama, onda skoro sve rade na maksimalnim parametrima.

Ovaj model je opremljen sa Google Android verzijom 9 i MIUI 10.2.5.0 Global interfejs (PFBEUXM).

Kamere

Smart telefon Xiaomi Mi 9 SE nije lišen tri kamere, štaviše, glavni modul je migrirao iz vodećeg uređaja Mi 9. Druga dva senzora kamere Mi 9 SE su malo pojednostavljena.

  • 48 MP, Sony IMX586, veličina senzora 1/2 inča , f / 1.75
  • 8 MP, f / 2.4 otvor blende, 2x optički zum
  • 13 MP, f / 2.4 otvor blende, 123 stepena široki ugao
  • 20 MP, f / 2.0 otvor blende (prednja)

Optička stabilizacija kao i lasersko fokusiranje nisu dostupni.

Po danu fotografije su odlične: širok dinamički opseg, visoka oštrina, odlični detalji. Ukratko, ne postoji ništa na šta se možemo požaliti.

Uveče, slika počinje da se biva lošija, naročito u malim detaljima. Međutim, i dalje ostaje prilično širok dinamički opseg, gotovo potpuno odsustvo šuma i precizan balans belog čak i u teškim svetlosnim uslovima.

Optika kamere ovog uređaja je poznata. Stvara više ili manje dobre slike pri normalnom nivou osvetljenja. Čim se svetlo smanji, prebacuje se na glavnu kameru. Širokougaoni objektiv ima ugao od 123 stepena - što je više nego kod nekih konkurenata. Prisutna je distorzija, ali generalno, slika izgleda dobro.

U poređenju sa Mi 9, kadrovi sa Mi 9 SE na Shirik i Telephoto režimima postali su nešto jednostavniji: manje detalja, više šuma.

Kamera sa prednje strane, iako ima isti broj megapiksela, po našem mišljenju snima nešto lošije. Postoje razni efekti, koje možete uključiti ali ih možete i ignorisati.

Smart telefon Mi 9 SE može da snima video u 4K rezoluciji, ali samo do 30 kadrova. Sa druge strane, Mi 9 snima 4K video pri 60 kadrova. Ako uporedite video snimke, onda, naravno, Mi 9 snima bolje: slika je sočnija, preciznije boje, više detalja. Slike nastale sa Mi 9, su glatkije. Slomo video se snima u rezoluciji 720p 960 FPS, dužina - 10 sekundi.

Zaključak: kamera Xiaomi Mi 9 SE je vrlo dobra, ali u mnogim aspektima gubi u odnosu na kameru modela Mi 9. Međutim, neophodno je istaći da se nadmetala sa kamerom glavnog modela.

Ovde možete videti detaljan izgled interfejsa kamere:

Primeri fotografija

48 MP

Portrait mode

Prednja kamera

Multimedija

Za izlaz zvuka Xiaomi Mi 9 SE, koristi se samo jedan zvučnik koji se nalazi sa donje strane. Zvuči glasno, veoma čisto, ali ne jako glasno (činilo nam se da je zvučnik Mi 9 bolji). Preovlađuju srednje frekvencije. Postoji samo jedan minus, ali ozbiljan: čim se preklopi otvor zvučnika, jačina zvuka se smanjuje gotovo na nulu. Zbog toga, nažalost, ako držite uređaj u džepu jakne, skoro uvek propuštate obaveštenja.

Kvalitet reprodukcije muzike je proveravan sa Meizu Flow i Bose QC35 žičnim slušalicama preko žice (pomoću adaptera, pošto pametni telefon nema 3.5 mm konektor). Zvuk je veoma glasan, kvalitet je odličan. Celokupni frekventni opseg je relativno ravan, možda sa blagom marginom na nižim frekvencijama. Kada je reč o bežičnom prenosu, koristili smo Meizu POP i Huawei FreeBuds Lite. Možemo reći da je Xiaomi Mi 9 SE (poput Mi 9), obezbedio maksimalan kvalitet zvuka u smislu jačine.

Treba napomenuti visokokvalitetno snimanje zvuka pri snimanju videa na Instagramu. Na primer, iz nekog razloga, Huawei se nije pokazao u ovom smislu - zvuk je tih.

TMi 9 SE pametni telefon podržava AAC / LDAC / aptX / aptX-HD, a muzički plejer reprodukuje WAV / AAC / MP3 / AMR / FLAC / APE.

Utisci

Pametni telefon Xiaomi Mi 9 SE - jedan od najzanimljivijih uređaja koji se pojavljuje sredinom ove godine. Zašto? Sve je jednostavno: snažan i efikasan procesor, brza memorija, tri odlične kamere, dobro vreme rada, skener otisaka prstiju na ekranu, lep dizajn i kvalitetni materijali uz relativno pristupačnu cenu.

U ovom trenutku nismo našli kritične minuse ovom modelu. Samo je deklarisana podrška VoLTE-a i dalje u pitanju: ona nam se nije aktivirala. Želimo još 3.5 mm konektor za povezivanje slušalica. Još nije primećena posebna popularnost USB-C konektora za slušalice.

Xiaomi Mi 9 SE je direktan konkurent modelu Huawei P30 Lite, međutim postoje neke značajne razlike:

  • IPS ekran, ne AMOLED
  • Tri kamere, ali jedna od njih služi da zamuti pozadinu
  • Trajanje baterije je za gotovo 1.5 puta kraće
  • 4 GB RAM-a

Još jedna odlična opcija - Samsung Galaxy A50. Ovaj model poseduje tri kamere, ali rešenje je slično Huawei-ju. Koristi SuperAMOLED ekran, 4/64 GB memorije, ali postoji memorijska kartica. Vreme rada je odlično. Ako imate novca, možete dodati za Galaxy A70. Ovaj model poseduje veći ekran dijagonale 6,7 inča, skener otisaka prstiju na ekranu, bateriju višeg kapaciteta, više memorije.

Naravno, možete uzeti kao konkurente i neke druge pametne telefone. Ali oni koje smo naveli u tekstu su najviše obećavajući.

Zaključak: Ako ste fan kompanije Xiaomi, ali nemate dovoljno novca za glavni model - definitivno uzmite Mi 9 SE; Ako niste obožavalac - pokušajte gledati u pravcu kompanija Huawei ili Samsung, svakako ćete naći nešto za sebe. Model Xiaomi Mi 9 SE je trenutno najaktivniji uređaj cenovnom opsegu kojem pripada.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024