Xperia L3 Dual SIM2019
2019. godina
5.7" LCD, 71.6% body
13% P22, Android 8
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT SDXC
3300 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Sony Xperia L3 Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia L3 Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia L3 Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Sony Xperia L3

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • USB Type-C kabl
  • Garancija

Specifikacije

Dimenzije i masa 154 x 72 x 8.9 mm, masa 156 grama
Materijali kućišta Plastika meka na dodir
Ekran 5.7 inča, 1440 x 720 piksela, IPS, 18: 9, Gorilla Glass 5, PPI 282
Operativni sistem Android 8.0
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
LTE Cat.6
Dual SIM
VoLTE
Platforma Mediatek MT6762 Helio P22, osam jezgara 2 GHz, Cortex-A53, PowerVR GE8320
Memorija 3 + 32 GB, postoji zaseban slot microSD kartice
Bežični interfejsi Wi-Fi b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling, Bluetooth 5.0 LE, NFC
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Skener otiska prsta, akcelerometar, žiroskop, senzori svetlosti i blizine, Type-C konektor,
Glavna kamera 13 MP, f / 2.2, 26 mm, PDAF
2 MP
Prednja kamera 8 MP, f / 2.0
Baterija 3300 mAh, USB PD

Pozicioniranje

Sony je delimično smanjio proizvodnju super jeftinih modela, zbog činjenice da kompanija ne želi da kupci imaju negativno mišljenje o njihovoj tehnologiji, jer je takav jeftin pametni telefon uvek prepun kompromisa.

Sony Xperia L3 je uređaj koji nudi minimum udobnosti ali koji će, prema navodima kompanije, biti zadovoljstvo koristiti. Ovo je najmlađi model iz novog potrfolija kompanije. Od starijih modela L3 je dobio kompletnu podršku za bežične interfejse: NFC, VoLTE, Wi-Fi Calling, Bluetooth 5.0 (aptX HD i LDAC), Type-C port i čisti Android. A uređaj ima minijack i odvojene slotove za dve SIM kartice i memorijsku karticu

Dizajn, dimenzije, kontrole

Spolja, uređaj podseća na miks dizajna starih i novih Sony modela. Sa jedne strane, ima striktan izgled, a sa druge strane uglovi nisu oštri, već blago zaobljeni, kao kod novih modela. Zadnji panel je napravljen od plastike, ali izgleda kao staklo, u šta možete da se uverite i sami.

U prodaji će biti tri opcije: crna, zlatna i srebrna, a ova poslednja je na našem testu.

Sa desne strane nalazi se taster za uključivanje, skener otiska prsta i taster za kontrolu jačine zvuka, a sa leve strane je slot za dve nanoSIM kartice i microSD karticu. Važno: slotovi za sva tri elementa su odvojeni. Istina je da je izvlačenje fioke veoma nezgodno, treba je zakačiti noktom ili tankim nožem.

Ispod ekrana možete videti Type-C port, glavni zvučnik i mikrofon, a na vrhu - minijack i dodatni mikrofon.

Smart telefon je umerene debljine i težine, malo je deblji od uobičajenih modela srednjeg segmenta, ali ta činjenica ne izaziva mnogo neugodnosti. Dimenzije uređaja - 154 x 72 x 8,9 mm, težina 156 grama. U ruci uređaj dobro leži, pogodan je za upotrebu. Nema problema ni sa izradom.

Ekran

Specifikacije Vrednost
Dijagonala ekrana 5.7 inča
Rezolucija ekrana 1440x720 piksela
Gustina ekrana 282
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Gorilla Glass 5 Glass
Olefobni premaz Da
Automatsko podešavanje osvetljenosti Da
Multitouch podrška Da, do deset istovremenih pritisaka

U svakom cenovnom segmentu postoje određeni standardi, taj osnovni minimum koji bi trebao biti za taj novac. Dakle, u segmentu kojem pripada ovaj uređaj, ako govorimo o rezoluciji, onda bi to trebalo da bude FHD, barem, ali Xperia L3 ima ekran samo HD + rezolucije. Ovo je jasno nedostatak, i nije ga moguće drugačije nazvati. Odmah ćete videti razliku između HD+ i FHD na malom tekstu, na primer, na imenima aplikacija ili čak na sekciji za podešavanja.

Ipak, nakon nekog vremena vaše oko se navikne na ovu rezoluciju, ona više ne iritira, međutim, ne izaziva ni oduševljenje. Sam ekran je dobar, ima prirodne boje, dobar opseg osvetljenosti, iako slika bledi na suncu, a na uglovima ekran je žuta.

Tradicionalno za Sony pametne telefone, uređaj ima mogućnost podešavanja balansa bele, postoje i standardna podešavanja veličine fonta u sistemu i skaliranje.

Baterija

)
Specifikacije Vrednost
Kapacitet baterije 3300 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Vreme rada u režimu gledanja HD videa pri maksimalnom osvetljenju (airplane režim omogućen) 12 sati
Pražnjenje pri režimu spavanja (12 sati, ekran isključen, Wi-Fi uključen) 3%

Niska rezolucija, dobar kapacitet baterije i optimizacija zajedno sa Stamina režimom omogućavaju pametnom telefonu oko 4-5 sati rada ekrana. Ovo uključuje poštu, društvene mreže, mobilni internet i osvetljenost ekrana na 70%. Sve u svemu, ovo je dobar rezultat. Takođe, pametni telefon podržava brzo punjenje preko USB PD-a, za pola sata baterija se napuni do 60%, za potpuno punjenje potrebno je oko sat i po.

Memorija, čipset, performanse

Specifikacije Vrednost
Čipset Mediatek MT6762 Helio P22
CPU osam jezgara, 2 GHz, Cortex-A53
Video akcelerator PowerVR GE8320
RAM 3 GB
Interna memorija 32 GB
Slot memorijske kartice Zaseban

Čipset je druga stvar na kojoj se štedelo u ovom pametnom telefonu. Ipak, za sumu koju treba izdvojiti za ovaj telefon voleli bismo da vidimo čipset ako ne serije 600, barem serije 400 kompanije Qualcomm. Sa druge strane pored pristojne količine memorije, posebno smo bili zadovoljni posebnim slotom za memorijsku karticu. Moramo da kažemo: ovo nije igrački pametni telefon, ne očekujte maksimalna podešavanja od njega u zahtevnim igrama, međutim, veoma brzo radi sa svakodnevnom zadacima.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n, dual band, Wi-Fi Calling
Bluetooth Da, 5.0, A2DP, aptX HD, LDAC, LE
GPS Prvo pokretanje traje oko 3 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dve SIM kartice, jedan radio modul
LTE Cat6
VoLTE
USB On-The-Go Da
NFC Da
IR port Ne

Ali skup bežičnih interfejsa za ovu cenu na pametnom telefonu je impresivan. Tu su Bluetooth 5.0 sa podrškom za aptX HD i LDAC, NFC-modul, Wi-Fi Calling i VoLTE.

Kamera

Specifikacije Vrednost
Glavna kamera 13 MP, f / 2.2, 26 mm, PDAF 2 MP
Prednja kamera 8 MP, f / 2.0

Od kamere Xperia L3 ne treba mnogo očekivati. Smart telefon kreira pristojne slike tokom dana, ali pod veštačkim svetlom, uveče, a još više noću, pikselacija i šum postaju vidljivi, snimci su osrednji.

Kvalitet selfie kamere je takođe veoma zavisan od osvetljenja. Maksimalna rezolucija videa je FHD, primer videa možete videti u nastavku.

Primeri fotografija, videa i selfija

Primer video klipa (MP4, 62 MB) >>>

Interfejs kamere poznat je sa drugih Sony pametnih telefona. Prisutni su brz pristup postavkama, lako prebacivanje između fotografija i video zapisa, odvojeni režimi snimanja koji se automatski aktiviraju.

Multimedijalne karakteristike

Smart telefon ima jedan zvučnik, koji karakteriše dobra rezerva zvuka, uvek ćete čuti poziv, ali nećete moći da koristite uređaj kao spoljni zvučnik, obzirom da kvalitet reprodukcije muzike nije veoma visok.

Tu je i poseban mini-priključak za slušalice, koji je sada retkost. Kvalitet zvuka preko slušalica je tipičan za ovaj cenovni segment.

Tokom poziva, vi i vaš sagovornik savršeno se čujete, a nije zgoreg da vas podsetimo da pametni telefon podržava VoLTE i Wi-Fi Calling.

Softverske karakteristike

Uređaj radi na Android 8.1 sa vlasničkim Xperia UI interfejsom. Već smo o tome govorili u zasebnom pregledu, svakako pročitajte, ako još niste.

Uopšteno, imamo fabrički Android sa minimalnim kozmetičkim promenama od strane Sony-ja i nekoliko prethodno instaliranih aplikacija. Ljubitelji minimalizma i sažetosti bi trebalo da budu zadovoljni.

Konkurenti

Samsung Galaxy A30. Veoma jak konkurent u svim parametrima: veliki 6.4-inčni SuperAMOLED ekran sa FHD + rezolucijom, baterija kapaciteta 4000 mAh, dual kamera, dok su Type-C i NFC takođe prisutni.

Redmi Note 7. Snažan Qualcomm SD660, nova 48-megapikselna kamera, 4000 mAh baterija, FHD rezolucija, Type-C port, ali bez NFC-a.

Honor 10 Lite. Još jedan zanimljiv bestseler, takođe sa FHD rezolucijom, Type-C portom, NFC čipom i funkcijom prepoznavanja lica.

Utisci

Po ceni po kojoj se Xperia L3 prodaje ima tri jaka konkurenta, kod kojih su ključne prednosti ekran i čipset.

Koje su prednosti na strani Xperia L3? Ovo je pametni telefon sa NFC čipom, Wi-Fi Calling i VoLTE tehnologijama, bez izreza na ekranu, sa Type-C portom i mini-jack-om. Uređaj ima odvojene slotove za SIM kartice i memorijsku karticu. Ovo je gomila lepih malih bonusa koji se retko nalaze u modelima ovog cenovnog segmenta. Lep dodatak je i fabrički Android i pristojna brzina, uprkos jeftinom čipsetu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024