Galaxy A10 Dual SIM2019
2019. godina
6.2" LCD, 81.6% body
14% 7884 Octa, Android 10
RAM 2 GB, INT 32GB, EXT SDXC
3400 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A10 Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A10 Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A10 Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Samsung Galaxy A10 (SM-A105F / DS)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • USB type C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 155.6 x 75.6 x 7.9 mm, 168 grama
Materijali kućišta Plastika
Ekran 6.2 inča, 720x1520 piksela (19: 9), TFT IPS, 268 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3
Operativni sistem Google Android 9.0, OneUI 1.x
Platforma Exynos 7884 (14 nm tehnologija), 2 Cortex A73 jezgra radnog takta do 1.6 GHz, 6 Cortex A53 jezgara radnog takta do 1.35 GHz, Mali G71 grafički čip
Memorija 2 GB RAM-a, 32 GB interne memorije (22.6 GB slobodno), microSD memorijske kartice kapaciteta do 512 GB
Bežični interfejsi Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže 2G: 850/900/1800/1900; 3G: 850/900/1900/2100; 4G: B1 / B2 / B3 / B5 / B7 / B8 / B20; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41; LTE cat.6; Dual SIM, nanoSIMM (nije kombinovani slot), microUSB (USB 2.0), OTG
Navigacija GPS / GLONASS
Senzori i konektori Akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenosti, otključavanje prepoznavanjem lica
Glavna kamera 13 MP (f / 1.9), LED blic, 1080p video snimanje
Prednja kamera 8 MP (f / 2.0), bokeh efekat, vrazličiti dodatni efekti, autofokus nije dostupan
Baterija Li-Pol 3400 mAh, vreme razgovora - do 21 čas, video reprodukcija - do 18 sati, vreme rada u LTE - do 19 sati
Stepen zaštite ne
Boje Dostupne su dodatne boje
Zvuk FM radio
Sistem plaćanja nije podržan
SAR< SAR: 0.321 W / kg SAR kućišta: 1.09 W / kg (evropska metodologija testiranja)

Pozicioniranje

Imali smo priliku da vršimo testove ključnih modela A-serije, uređaja kao što su A20 / A30 / A50, koji su gotovo odmah postali bestseleri na tržištu. A50, koji nije model namenjen nezahtevnim korisnicima, u maju i junu 2019. godine zauzeo je drugo mesto po pitanju prodaje među svim pametnim telefonima, bez izuzetka, i to je rezultat koji pokazuje potražnju za ovim modelom.

Ali prvo mesto, kao što se i očekivalo, zauzeo je Galaxy A10. Ovaj model je odmah postao bestseler i već vlada mala nestašica za njim. Trenutno nijedan model se ne može približiti rezultatu prodaje ovog uređaja. A razlog za to je upravo jedna stvar - svest o brendu, kredibilitet. Često smo u komentarima čitali navode da niko pri zdravoj pameti ne bi kupio Samsung za nezahtevne korisnike, jer je skup i besmislen. Već nekoliko godina to je bio slučaj; recenzije jeftinih Samsung modela gotovo uvek se završavaju frazom "ne preporučujemo za kupovinu, jer ne odgovara tržišnoj vrednosti". Ipak, takvi uređaji su se prodavali u prošlosti, jer su ih ljudi kupovali zbog brenda. Neko je bio zadovoljan, neko se žalio, a zatim se prebacio na Kineze. Ali, 2019. godine, Samsung je napravio A-seriju na takav način da je bavio rukavice u lice Huawei / Honor brendovima, a istovremeno i svima ostalima, sa ciljem da povrati izgubljene pozicije u segmentu. Uspeh nije izostao, A-serija se prodaje odlično, modeli sa M indeksom se dobro prodaju, Samsungov udeo na tržištu raste. I to je gotovo u potpunosti zasluga uravnotežene serije A.

Galaxy A10 se veoma razlikuje od modela A20 ili starijih - ima isti dizajn, ali nema USB Type C, poseduje IPS ekran, a ne AMOLED, glavna kamera je jednostruka. Ali spolja, on je veoma sličan sa A20 i mnogim drugim modelima. S obzirom da se radi o modelu iz A-brenda, čija je percepcija očigledno veća od kineske, dobro se prodaje u maloprodaji, ali online ne tako dobro. Različiti kupci imaju različite ideje o lepoti. Možda je kupac A10 osoba koja ne prati tržište mnogo, bira brend, jer mu iz nekog razloga veruje, a istovremeno ne želi da preplatiti svoj uređaj. Često su to oni koji su pre koristili J-serije. Za njih, A10 je jasan korak napred, u isto vreme za malo novca. A što se tiče cene / kvaliteta, model je veoma uspešan za prosečnog potrošača. Pogledajmo mogućnosti uređaja i procenimo ga.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Uređaj je dostupan u crnoj, plavoj i crvenoj boji. Crni model se može nazvati tamno sivom, boja titanijuma nije uobičajena crna. Pogledajte kako te boje izgledaju.

Dimenzije Galaxy A10 su 155,6 x 75,6 x 7,9 mm, a težina 168 grama. Dobro leži u ruci, ne oseća se uopšte u džepu i stvarno ne bi bilo u redu da kažemo nešto loše o njegovoj ergonomiji.

Materijal korišćen u okviru A-serije 2019 nazvan je Glasstic (kombinacija reči Glass i Plastic). Ovo je plastika, prekrivena sjajnim zaštitnim slojem koji stvara efekat ogledala, kućište kada je izloženo sunčevim zracima pod različitim uglovima, uvek izgleda malo drugačije. Staklo ne prekriva zadnji panel, koristi se samo na ekranu.

Nekoliko puta su nas kritikovali što nismo pričali o karakteristikama tvrdoće ovog materijala, ali jedna je stvar čitati prezentaciju, druga je baciti telefon na betonski pod. Pogledajte ogrebotine koje su ostale na kućištu od pada sa visine od 1,5 metara.

U pitanju su manje ogrebotine, čak ni površinski sloj nije bio oštećen. To znači da je površina otporna ne samo na abraziju, već i na udarce. Ovo je veoma važno kada je reč o jeftinim uređajima, jer se često kupuju za duži period korišćenja.

Za razliku od starijih modela, nema senzora otiska prsta, odbačen je. Na dnu je microUSB konektor, jedini izuzetak u čitavoj A seriji 2019. Na krajevima su dva mikrofona, tu je sistem za smanjenje buke, čijim radom smo bili zadovoljni.

Sa desne strane nalazi se dvostruki taster za regulaciju jačine zvuka, kao i taster za uključivanje / isključivanje. Sa suprotne strane možete videti slot za dve nanoSIM kartice i microSD memorijsku karticu. Slot nije kombinovan, tako da niste ograničeni ni sa čim.

Prepoznavanje lica putem prednje kamere radi brzo i dobro, nije bilo moguće prevariti sistem fotografijom ili video snimkom, iako smo pokušali i to da uradimo.

Moderan dizajn, kvalitetna izrada, odlični materijali kućišta - sve je to A10, a u tom pogledu model pobeđuje mnoge konkurente B / C brendova. Ovde možete videti da je urađeno mnogo posla, ali je to učinjeno prvenstveno zbog činjenice da je izašla čitava linija uređaja.

Ekran

Ekran ima sledeće specifikacije: 6,2 inča, 720x1520 piksela (19:9), TFT IPS, 268 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3. Za razliku od starijih modela, tu je TFT ekran, ima izrez u obliku slova V ispod prednje kamere. Posebno želimo da naglasimo da je adaptivno podešavanje pozadinskog osvetljenja prisutno, može se omogućiti u meniju. Takođe možete da uključite povećanu osetljivost ekrana za rad u rukavicama. Tradicionalno, postoji "Noćni režim", koji se može aktivirati po prethodno podešenom rasporedu.

Na suncu, ekran je pristojno čitljiv, iako je režim za rad na ulici odsutan. Međutim, slika je jasno vidljiva.

Baterija

Smart telefon ima ugrađenu Li-Pol bateriju kapaciteta 3400 mAh. Nema bežičnog punjenja, ali to je normalno za ovaj segment. Uređaj se iznenađujuće dobro pokazuje u pogledu izdržljivosti i rada. On može da ponudi ceo dan rada uz 4.5-5 sati rada ekrana sa 70-80% osvetljenosti i sa prilagodljivim podešavanjem. To je analogno sa prosečnim vremenom rada uređaja od dva dana sa 3-4 sata rada ekrana, što je tipično za ciljnu publiku.

A10 ima tri režima za optimizaciju rada baterije pametnog telefona:

  • Optimizovan , glavni, kada je "postignut preporučeni balans između performansi i trajanja baterije";
  • Prosečna potrošnja: ovom režimu podrazumevano je da se omogući (može biti onemogućeno) ograničavanje pozadinskih zadataka kada je zabranjeno korišćenje Wi-Fi i mobilnog interneta u pozadini; podrazumevano omogućeno (možete i isključiti) ograničenje frekvencije procesora na 70%; osvetljenost ekrana se smanjuje za 10% (može biti ograničena na 5% ili isključena);
  • Maksimalna ušteda energije: pored onih procedura koje su uključene kada je prosečna ušteda omogućena, pojednostavljen je interfejs, koristi se tamna tema sa onemogućavanjem čuvara ekrana, pozadinske slike, vidžeti i prepoznavanje lica su takođe isključeni.

Važno je napomenuti da nakon takve promene režima u bilo kojem smeru može doći do određenog vremena zaostajanja interfejsa, koje, međutim, brzo prolazi nakon nekoliko zaključavanja ekrana.

Ukupno vreme punjenja baterije preko standardnog punjača (5V / 1A) je skoro tri sata kada je pametni telefon isključen.

Memorija, čipset, performanse

Samsung je koristio čipset Exynos 7884 (14 nm tehnologija), koji ima dva Cortex A73 jezgra sa frekvencijom do 1,6 GHz, 6 Cortex A53 jezgara sa frekvencijom do 1,35 GHz. Performanse ovog rešenja za segment kojem uređaj pripada su odlične, interfejs radi brzo i glatko, aplikacije trećih strana su takođe brze.

Količina RAM memorije je 2 GB, ugrađene memorije 32 GB, dostupne su memorijske kartice kapaciteta do 512 GB. Pogledajte performanse ovog rešenja u sintetičkim testovima. Model radi dobro, nema kočenja.

Opcije povezivanja

Za razliku od starijih modela, postoji jedno-pojasni Wi-Fi, koji izgleda kao kompromis između troškova i mogućnosti. Prisutan je Bluetooth verzija 5.0, nema NFC (kao rezultat toga nema Samsung Pay / Google Pay servisa).

Sa tačke gledišta navigacije, sve je takođe veoma dobro (GPS / A-GPS / GLONASS / Beidou), prvo pokretanje na gradskim ulicama traje 2-3 sekunde, preciznost navigacije je odlična, nema prigovora.

Kamera

Interfejs kamere je poznat sa drugih Samsung modela, nema ništa novo. Za razliku od skupljih modela, ne postoji AR Emoji, dodatni režimi - samo fotografije i video zapisi, sve je vrlo jednostavno. Bili smo iznenađeni da na M10 postoji "Live Photo" režim, kada možete zamutiti pozadinu, ali ovde jednostavno ne postoji. Ovo je iznenađujuće, budući da su pomenuta dva modela gotovo identični. Moguće je da je M10 dobio ovu opciju radi marketinga; Ne možemo naći drugo objašnjenje.

Pogledajte primere fotografija i video zapisa kamere, sve je sasvim očekivano. Kamera nije loša za ovu klasu, ali ništa spektakularno, u uslovima nedovoljnog osvetljenja počinje da pokazuje svoje slabosti. Prednja kamera takođe nema režim portreta. Tu je ugrađeni x2 zum, ali digitalni, imajte to na umu.

Primer video klipa (MP4, 96 MB) >>>

Softverske karakteristike

Model je od starta prodaje dostupan na Android 9 sa OneUI interfejsom, što je veoma funkcionalno i jednostavno rešenje. Upravo se isti interfejs koristi u vodećim modelima kompanije.

Nekoliko reči o multimedijalnim mogućnostima uređaja. Ima ugrađeni radio sa mogućnošću snimanja programa. Slušalice rade kao antena.

Za muziku, pored standardnih ekvilajzera i podešavanja, tu je i Dolby Atmos.

Standardne aplikacije su predstavljene kalkulatorom, fajl menadžerom, diktafonom i drugim aplikacijama koje su neophodne za udoban rad bez dodatnog instaliranja.

Utisci

Na kvalitet zvuka tokom poziva, nema primedbi. Jačina zvuka je dobra, zvono se čuje ako se telefon nalazi u džepu pa čak i u torbi. Vibracija je normalna, nije loša, ali nije nešto posebno.

Za početak, Samsung ima analogni model ovom modelu - Galaxy M10, ovaj uređaj je namenjen za online prodaju. Poseduje sličan ekran, nešto jednostavniji i manje efikasan čipset. Ali, uglavnom, ovo su gotovo identični modeli.

U ovom cenovnom segmentu postoji veliki broj modela iz različitih kompanija, neki zanimljiviji, neki manje zanimljivi. Ako pogledate ponudu drugih kompanija, onda treba obratiti pažnju na BQ Magic, koji poseduje senzor za otiske prstiju, NFC i Google Pay. Ovo je nešto viši nivo mogućnosti nego one koje Samsung nudi. Ekrani su uporedivi.

Pogledajmo konkurentske modele koji su široko dostupni i koji su se dobro pokazali. Verovatno ćete morati da se setite Honor 8A modela, on ima manje efikasan procesor kompanije MediaTek, istu količinu memorije, plus ili minus iste karakteristike. Dva modela su dosta slična i pitanje je koji brend više volite. Od velikih prednosti Honor 8A moramo navesti - prisustvo senzora otiska prsta.

Da ne bi nabrajali sve modele, pomenućemo samo one koje možete pogledati kao alternativu: Redmi 7, Honor 8S i mnoge druge. Činjenica da je Galaxy A10 među desetinama modela generisao veoma dobru prodaju, govori o ispravno izabranim karakteristikama i ceni, umnoženim percepcijom Samsung brenda ciljne publike. Na račun OneUI reći ćemo da je u pitanju vrlo prijatan uređaj, brz i sa dobrom ergonomijom. Čudno je da softver koji izjednačava mnoge tehničke stvari, čini percepciju telefona potpuno drugačijom. O ovom modelu možete donositi vlastite zaključke, i oni će se značajno razlikovati u zavisnosti od vaših ideja o lepoti.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024