Galaxy A80 2019
2019. godina
6.7" OLED, 85.8% body
27% 730, Android 10
RAM 8 GB, INT 128GB, EXT nema
25W, 3700 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A80
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A80. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A80 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Samsung Galaxy A80 (SM-A805F / DSM)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač (25W brzo punjenje)
  • USB Type-C kabl
  • Žične stereo slušalice sa USB Type C priključkom
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa: 165.2 x 76.5 x 9.3 mm, 220 grama
Materijali kućišta: Aluminijum, staklo (Corning Gorilla Glass 6 sa zadnje strane, Gorilla Glass 3 na ekranu)
Ekran: 6.7 inča, 1080 x 2400 piksela (20: 9), SuperAMOLED, AlwaysOn Display, 393 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3
Operativni sistem: Google Android 9.0, OneUI 1.1
Platforma: Qualcomm Snapdragon 730 (8 nm tehnologija), dva Cryo 470 Gold jezgra radnog takta do 2.2 GHz, 6 Cryo 470 Silver jezgara radnog takta do 1.8 GHz, Adreno 618
Memorija: 8 GB RAM-a, 128 GB ROM-a (slobodno 108.2 GB), nema slota memorijske kartice
Bežični interfejsi: Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual band, VHT80, Bluetooth 5.0, NFC, ANT +
Mreže: 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1900/2100
4G: B1 / B2 / B3 / B4 / B5 / B7 / B8 / B12 / B13 / B17 / B20 / B26 / B28 / B66; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41
Dual SIM, nanoSIM (nema kombinovanog slota)
Navigacija: GPS / GLONASS / Beidou / Galileo
Senzori i konektori: USB Type C (USB 2.0), OTG
akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, žiroskop, geomagnetni senzor, Hall senzor, skener otiska prsta, nema senzora za otključavanje prepoznavanjem lica
Glavna kamera: 48 (f / 2.0) + 8 MP (f / 2.2) + HQVGA (f / 1.2 - dubina polja, ToF), LED blic, 4K video snimanje (30 kadrova u sekundi) - mehanizam za okretanje kamere
Prednja kamera: 32 MP (f / 2.0), bokeh efekat, različiti dodatni efekti, nema autofokusa
Baterija:Li-Pol 3700 mAh, vreme razgovora do 20 sati, video reprodukcija do 17 sati, LTE do 13 sati
Stepen zaštite: nema
Boje: crna, zlatna i vela, na drugim tržištima će dostupne biti još neke varijante
Zvuk: Fm radio
Sistem plaćanja: Samsung Pay, Google Pay
Sar: Glava SAR: 0.22 W / kg
SAR: telo: 1.43 W / kg (Evropska metodologija testiranja)

Pozicioniranje

Sudeći po broju modela, A80 je bezuslovni lider serije A 2019, a cena ovog modela je mnogo viša nego cena sličnog pametnog telefona A70. Ali ovo nije vodeći model linije, jer je Samsung pre godinu dana odlučio da će eksperimentisati u okviru A-serije, a ovo je jedan od njih. Uređaj nudi brojne tehnologije koje nisu dostupne kod ostalih uređaja iz serije, svojstvene vodećim modelima, na primer, Note 10+. Prema skupu karakteristika A80 se izdvaja iz A-serije.

Obično Samsung-ovi pametni telefoni, naročito u masovnom segmentu, uvek imaju podršku za memorijske kartice, dok A80 nema pa uređaj u tom pogledu podseća na iPhone. Ovo nije stvar tehničkih ograničenja, već jednostavno eksperimenta na temu šta će se dogoditi ako uklonite memorijsku karticu, odnosno, kako će kupci reagovati.

Prednja kamera, koja je ujedno i glavna kamera u kombinaciji, jeste drugačija vrsta eksperimenta. Testiranje mehanizma, proučavanje kako postići maksimalnu površinu ekrana, načiniti model bez okvira i rešiti se prednje kamere sa ciljem da bi se sve mogućnosti ispitale, ne u laboratorijama, već u životu. Ovo je čisti eksperiment.

Baš kao i tehnologija zvučnika skrivena iza ekrana, i to je eksperiment koji bi trebao da pokaže koliko je ona pogodna, da li će se korisnici žaliti ili dobro prihvatiti tehnologiju.

Navodeći samo nekoliko mogućnosti A80, potrebno je reći da je pozicioniranje ovog modela lako opisati, to je uređaj s neobičnim mogućnostima, vodeći model namenjen mladim ljudima koji ne žele modele namenjene „odraslima“. Model nudi neobične tehnologije kojima ćete oduševiti vaše prijatelje, što za mlade ima određenu vrednost. Samsung takođe pokušava da privuče publiku blogera, ali to je prilično veštački dizajn, pokušaj privlačenja aktivnog mladog sveta. U početku, niko nije računao na bilo kakvu primetnu prodaju A80, zbog cene. Ipak, prve nedelje pokazalo se da postoji potreba za ovakvim modelom, što je iznad svakih predviđanja. S druge strane, potražnja i dalje ostaje umerena, te model u odnosu na A70 nije baš primetan u prodaji. Pogledajmo ovaj eksperiment kompanije Samsung iz svih uglova.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Prva razlika koja vam zaokupi pogled je aluminijumski okvir, ofarban u boju kućišta, a nema plastike. Zadnje staklo je Corning Gorilla Glass 6, što odmah utiče na težinu. Ukupna masa A70 iznosi 183 grama, a A80 oko 220 grama. Model A80 je u ruci gabaritan i težak (165.2 x 76.5 x 9.3 mm).

Model je predstavljen u tri boje i odlikuje ga visoki sjaj. Smatra se skupljim od čitave A serije koju karakteriše plastika, izgleda plemenitije i podseća na Samsungove vodeće modele.

Za sada su dostupne tri boje kućišta – boja zlata, bela i crna. Sve boje izgledaju zanimljivo.

Zbog činjenice da je kamera obrtna, kućište je moralo da se napravi deblje. Kamera napušta kućište u trenutku kada želite da snimite „selfie“. Kada isključite prednju kameru ona se skriva u kućište. Pogledajte kako funkcioniše mehanizam kamere.

Prvo što privlači pažnju jeste velika površina koju mehanizam zauzima unutar kućišta. Kako ne bi napravili uređaj veoma masivnim, žrtvovali su kapacitet baterije. U nešto manjem A70 baterija je kapaciteta 4500 mAh, dok A80 ima bateriju od 3700 mAh - promena je, po našem mišljenju, značajna.

Prema staroj navici, smatramo da bilo koji pokretni deo predstavlja potencijalni problem za telefon. Prilikom testiranja pokušano je oštećenje kamere vršenjem pritiska na kameru, ali je telefon prošao sve ove testove, dok u videu možete videti neke od njih. Samo u potpuno ispražnjenom aparatu klizni mehanizam prestaje da radi.

Za razliku od većine Samsungovih pametnih telefona, nema opcije otključavanja telefona prepoznavanjem lica. Kompanija je odlučila da napusti ovu opciju ali verovatno će je dodati u nekom trenutku, ne postoji razlog da to ne učini, tehnički je to moguće. Pošto je uređaj eksperimentalan, brzo se reaguje na utiske korisnika. Na primer, u selfie režimu, fotoaparatima je nedostajalo automatsko fokusiranje, smatrali su da to nije potrebno. Međutim, budući da je jedinica kamere jednostruka te da je autofokus fizički prisutan, na kraju je implementirano u ažuriranju firmvera, koje je došlo nekoliko nedelja nakon početka prodaje. To je takođe odlična odluka inženjera proizvođača.

Promene u dizajnu uticale odnose se na postavljanje tastera. Taster za uključivanje / isključivanje s desne strane pomeren je na dole i prst je udobno oslonjen na njega. Dva tastera za jačinu zvuka na levoj strani, odvojeni su. Možda bi bilo bolje da su postavljeni malo više, ali tu je modul kamere, klizni mehanizam pa otuda i nemogućnost unapređenja ergonomije ovih tastera.

Na dnu se nalazi zvučnik, tu je i USB Type C konektor kao i slot za nanoSIM kartice.

Mikrofoni se nalaze na krajevima i dobro se nose sa smanjenjem buke. Kvalitet izrade uređaja je odličan. Materijali koji se ovde koriste su svojstveni vodećim modelima, i u tom aspektu, A80 se izdvaja od aktuelne A-serije.

Senzor otiska prsta ugrađen je u ekran, ne razlikuje se od senzora u okviru A50 / A70 modela. Senzor nije baš brz, reaguje na pritisak čak i kada je ekran isključen, ali to je samo određeno područje. Brzina reakcije je oko sekunde, deluje sporije od uobičajenog senzora na zadnjem poklopcu modela A30. Nekome takva brzina smeta, a nekome je to prihvatljivo. Obzirom da se većina potrošača prvi put susreće sa senzorom otiska prsta na ekranu, smatraju da je brzina prihvatljiva. Čini se da bi u ovoj klasi uređaja senzor trebao biti brži, kao u S10 / S10 +. Činjenica da su ovde koristili isti ekran kao kod modela A70 je razumljiva, ali je to minus za uređaj.

Nema prednjeg LED-a, ali sa AoD-om nije ni potreban. Ne tražite zvučnik jer nije vidljiv, skriven je ispod ekrana. Ovaj dizajn nije previše poseban, i takođe je vrsta eksperimenta.

Tokom razgovora prikazuje se gde je najbolje da prislonite ekran na uho kako biste jasno čuli razgovor. Pri srednjoj jačini, sve se dobro čuje, uključujući i razgovor na ulici. Ali uz maksimalno podešavanje čuje se pucketanje pa nije moguće poređenje sa uobičajenim zvučnikom.

Ekran

Specifikacije ekrana – 6.7 inča, 1080 x 2400 piksela (20: 9), SuperAMOLED, AlwaysOn Display, 393 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3. Slika je svetla, boje su žive a možete podesiti i način prikazivanja boja. Ekran praktično nema okvira.

Važno je znati da se ekran u smislu svojih mogućnosti praktično poklapa sa vodećim modelima kompanije Samsung iz prošle godine - dobra, svetla slika uz puno podešavanja.

Još jedna karakteristika koja je dostupna je AlwaysOn Display, a to je mogućnost da se na ekranu vide sat ili čuvar ekrana, ikone obaveštenja i brzo prebacivanje na aplikacije.

Pod sunčevim zracima ekran ostaje čitljiv, dovoljno osvetljenja za bilo koju funkciju. Dijagonala ekrana je idealna za gledanje video zapisa, fotografija, čitanje tekstova. Reč je o maksimalnoj dijagonali na tržištu, puno informacija može da stane na ekran, a fontovi se mogu prilagoditi vašem ukusu.

Baterija

Pametni telefon ima ugrađenu Li-Pol bateriju kapaciteta 3700 mAh, podržava brzo punjenje, a punjač od 25W je uključen u prodajno pakovanje. Ovo je prvi Samsung uređaj sa takvom tehnologijom punjenja, ukupno vreme punjenja baterije je oko 60 minuta. Nema bežičnog punjenja, ali to je normalno za ovaj segment.

Zvanično deklarisani parametri rada baterije podudaraju se sa onim što smo dobili na testovima:

  • Vreme video reprodukcije pri maksimalnom osvetljenju - do 17 sato;
  • Audio reprodukcija - do 51 sat
  • Surfovanje internetom preko Wi-Fi - do 13 sati, 3G do 13 sati, LTE do 16 sati;
  • Vreme razgovora u 3G - do 18 sati, u 4G - do 20 sati.

Upoređujući model A80 sa A70, u kome je baterija kapaciteta 4500 mAh, očigledno je 1.5 puta manje kraće vreme rada. Iako imaju iste ekrane, imaju različite čipsete. Uređaj će raditi jedan dan uz 4-4.5 sati rada ekrana. Kada se koristi kao pristupna tačka, vreme je kraće.

Manje – više, jedno punjenje baterije obezbediće rad telefona u trajanju od jednog dana, čak i ako igrate igrice. Za one koji žele maksimalno radno vreme, tu je A70.

Memorija, čipset, performanse

Uređaj ima 8 GB RAM-a, 128 GB interne memorije. Brzina memorije je odlična, što daje dobre rezultate u kombinaciji sa čipsetom. Ovo je brz pametni telefon, a u svojoj klasi pokazuje dobre rezultate - nema kočenja. Pogledajte rezultate sintetičkih testova.

Opcije povezivanja

Galaxy A80 poseduje dual band Wi-Fi što je već veliki plus, podržava VHT80 koji pruža dobru brzinu prenosa podataka. Za razliku od slabijih modela iste serije, ANT+ je podržan.

Prisutan je Bluetooth verzija 5.0, tu je i NFC (Samsung Pay / Google Pay), sve funkcioniše u najboljem redu.

Sa gledišta navigacije, sve je takođe vrlo dobro (GPS / A-GPS / GLONASS / Beidou), prvo pokretanje na gradskim ulicama traje 2-3 sekunde, tačnost navigacije je odlična, nema pritužbi.

Kamera

Interfejs kamere je poznat i sa ostalih Samsungovih modela, nema ničeg epohalnog. Prisutni su mod Pro, AR Emoji i drugi efekti. Neobično je to što postoji jedan modul kamere sa već opisanim mehanizmom.

Tehničke specifikacije modula su sledeće: 48 MP (f / 2.0) + 8 MP (f / 2.2) + HQVGA (f / 1.2 - dubina polja, ToF), LED blic, 4K snimanje video zapisa (30 kadrova u sekundi ). Prisustvo ToF modula čini ovaj model sličnim Note 10+. U odeljku „Samsung aplikacije“ vidljiva je opcija „Quick Measurement“. Za gledanje sveta kamerom, potrebna je internet veza. Nakon 10-15 sekundi, kamera počinje da određuje udaljenost do objekata i efikasno deluje u rasponu do 1.5 metra. Za predmete se može izračunati i zapremina. Možete označiti tačke na ekranu i meriti udaljenost između njih. Za sada izgleda kao igračka koja nema mnogo praktične vrednosti pa je pitanje da li će ova tehnologija opstati u budućnosti.

Ako govorimo o kameri, onda je sve jednostavno – obični, širokougaoni modul, prilično dobar kvalitet slika. Pogledajte fotografije.

Prednja kamera

Softverske karakteristike

Model inicijalno poseduje Android 9 sa OneUI korisničkim interfejsom, predstavlja veoma funkcionalno i brzo rešenje. Tačno isti interfejs koristi se u vodećim modelima kompanije.

Nekoliko reči o multimedijalnim mogućnostima uređaja. Ima ugrađeni radio sa mogućnošću snimanja emitovanih sadržaja. Slušalice funkcionišu kao antena.

Za muziku, pored standardnih ekvilajzera i podešavanja, tu je i Dolby Atmos.

Standardne aplikacije predstavljaju kalkulator, menadžer datoteka, diktafon i druge aplikacije koje su neophodne za komforan rad uređaja bez dodatnog instaliranja.

Razlike između modela Galaxy A80 i A70

Uprkos činjenici da su A70 i A80 slični po brojevima, koriste isti ekran, ovo su bitno različiti uređaji.

  • Ekran modela A70 karakteriše obična prednja kamera, dok A80 poseduje rotirajući mehanizam i dodatni 3D modul (ToF). Plus, tu je alat za merenje rastojanja i veličine objekta.
  • A70 ima regularni zvučnik, kod modela A80 zvučnik je iza ekrana.
  • A70 ima podršku za memorijske kartice, A80 nema.
  • Baterija modela A70 je kapaciteta 4500 mAh, dok je kodm odela A80 3700mAh.
  • A70 ima 3.5 mm priključak, dok A80 nema
  • A80 poseduje rotirajući mehanizam kamere.
  • A70 koristi plastiku za kućište, dok su kod A80 korišćeni aluminijum i staklo.

Obzirom na razliku u ceni, uz jednakost ekrana, slabiji model za masovnog potrošača izgleda zanimljivije.

Utisci

Po kvalitetu komunikacije i poziva, sve je na visokom nivou. Ovaj model se izdvaja, a po skupu tehnologija u pitanju je nedvosmislen eksperiment koji će zanimati mlađu populaciju, ali ne i masovne kupce, oni će se opredeliti za A70.

Na tržištu nema mnogo neobičnih uređaja sa rotacionim modulom kamere, ali ono što odmah pada na pamet jeste sveži Asus Zenfone 6 koji ima obrtnu kameru. Prema karakteristikama, ovaj model je nešto jači od A80, na primer, ima moćniji čipset, bateriju višeg kapaciteta, stereo zvučnike i sve to po uporedivoj ceni. Trebalo bi da pogledate ovaj uređaj, izgleda neobično i zanimljivo.

Poređenje A80 sa masovnim modelima nekako nije prikladno, jer će ovaj pametni telefon biti izabran upravo zbog njegove neobičnosti. Ako želite da ga uporedite sa serijskim uređajima, pogledajte test modela A70 i uporedite. Ali A80 nije za svakog, to je model namenjen mladim korisnicima koji nudi gomilu neobičnih mogućnosti koje mogu privući veliki broj korisnika. Uređaj je iznenađujuće privlačan a njegova estetika zaslužuje pohvalu – model je veliki, lepo pristaje u šaku a kućište je izrađeno od dobrih materijala. Daleko od savršenog, ali neobično.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024