Pixel 3a 2019
2019. godina
5.6" OLED, 75% body
20% 670, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Google Pixel 3a
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Google Pixel 3a. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Google Pixel 3a vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test Android pametnog telefona Google Pixel 3a

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • USB A - USB-C adapter
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija
  • Brendirani stikeri
Specifikacije
Dimenzije i masa 151.3 x 70.1 x 8.2 mm, masa 147 g
Materijali kućišta Staklo i plastika (Polikarbonat)
Ekran 5.6 inča, OLED (18.5: 9), 2220x1080 piksela, gustina piksela 441 ppi, Always-On display, Corning Gorilla Glass
Operativni sistem Android 9.0 (Pie)
Mreže GSM: 850, 900, 1800, 1900 Hz
3G: 1/2/4/5/8
4G LTE Cat 11/5: 1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/20 / 25/26/28/32/38/40/41/66
Platforma Qualcomm Snapdragon 670 (dva ARM Cortex-A75 jezgra sa 2.0 GHz i šest energetski efikasnih Cortex-A55 jezgara na 1.7 GHz), 10 nm proces, Adreno 615 grafika
Memorija 4 GB RAM LPDDR4X
64 GB iinterna memorija
Nema slota memorijske kartice
Bežični interfejsi 2x2 MIMO, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, 2.4G / 5G
Bluetooth 5.0, podrška za aptX / aptX HD
NFC
Navigacija GPS, GLONASS, BeiDou
Senzori i konektori Pixel Imprint skener otiska prsta (na zadnjem panelul), senzor akceleracije, higrometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, žiroskop (podržava ARCore platformu), barometar, Hall senzor
Aktivne ivice
Kamere Primarna:
12.2 MP, dual-pixel, 1.4 mikrona veličina piksela, f / 1.8, ugao 76 stepeni, fazno fokusiranje

Video snimanje:
4K 30 fps
1080r 30/60 fps

Prednja kamera:
8 MP, celičina piksela 1.12 mikrona, f / 2.0 otvor blende, 84 stepeni ugao
Zvuk Two zvučnika
Two mikrofona
FM radio nije dostupan
Baterija 3000 mAh, brzo punjenje 18 W PD 2.0
Do 15 sati videa
Do 8 sati igara
Do dva dana normalnog rada
Boje Crna, bela, ljubičasta

Pozicioniranje

Početkom maja ove godine održana je godišnja Google I/0 konferencija. Kompanija je predstavila novu verziju Google Android Q operativnog sistema i nekoliko uređaja, uključujući smart telefone Pixel 3a i 3a XL.

Google Pixel 3a je pozicioniran kao jeftinije premium rešenje. Ali u stvarnosti, dobijamo polu-glavni model kompanije za pristojan novac: za ne mnogo novca kupujete uređaj solidnih tehničkih karakteristika.

Međutim, za ljubitelje ogoljenog Android sistema i uređaja direktno poteklih od kompanije Google, postoji nekoliko alternativa: ili stara ili nova generacija pametnih telefona američke korporacije.

Danas razmatramo novu generaciju - Google Pixel 3a.

Izgled

Od dana kada se pojavio Google Pixel 2 do pojave verzije 3 gotovo ništa se nije promenilo: kontinuitet dizajna ponekad je koristan, jer uvek možete razlikovati uređaje jednog brenda od drugog. Mnoge velike kompanije to rade: Apple, Samsung, Huawei i druge.

Pametni telefon Pixel je lako prepoznati sa zadnje strane: postoji velika kamera koja gleda u sjajni panel sa oštrim prelazom na mat deo kućišta. Izgleda neobično i prilično elegantno. Dostupne su tri boje: crna, bela i ljubičasta. Imali smo prvu opciju u našim rukama – reč je o strogom i konciznom dizajnu koji ne skreće pažnju sa rada sa uređajem.

Uprkos premijum pozicioniranju, kućište telefona je napravljeno od plastike (polikarbonata). Kao što smo rekli, zadnji panel je podeljen na mat i sjajni. Mislimo da nije potrebno objašnjavati da se na gornjem delu stalno zadržavaju otisci prstiju i drugi tragovi. Donji deo gotovo da i nije izložen otiscima prstiju. Osim toga, zahvaljujući blago gruboj površini kada stoji na dlanu vaš pametni telefon ne klizi.

Generalno, moramo reći da je Pixel 3a veoma zgodan telefon. A to je skup važnih detalja: ugodna taktilna povratna vibracija, zvuk klika na ekranu, glatka animacija, ekran bez zaobljenja i tako dalje. Nakon ogromnih pametnih telefona kao što su OnePlus 7 Pro ili Huawei P30 Pro, Google Pixel 3a se doživljava kao uređaj za opuštanje: koristite ga a vaše ruke se odmaraju od fableta.

Ali Active Edge je izgrađen uzalud - ergonomski potpuno neugodno. Poenta je da se pritisnu stranice kućišta da bi se pokrenuo Google Asistent. Ako ga podesite na jaku osetljivost tu su konstantni slučajni pritisci, odnosno ako odaberete slabu osetljivost imate problema da izvršite pritisak jer ekran ne reaguje.

Prednji panel je zaštićen staklom, ima olefobni premaz, kvalitet je odličan. Sa izradom takođe nema problema.

Na vrhu prednjeg panela nalazi se kamera za snimanje selfi fotografija, senzori blizine i osvetljenja i zvučnik. Pošto ima dosta prostora na vrhu, zvučnik je klasično ugrađen - izgleda dobro. Jačina zvuka je visoka, razumljivost je dobra, i što je najvažnije, niste prisiljeni da odaberete ugao za precizno prostiranje zvuka ka vašoj ušnoj školi. Postoji video na ovu temu:

Na dnu su mikrofon, USB-C port i spikerfon. Zajedno sa govornim zvučnikom stvaraju stereo zvuk. Sa desne strane nalaze se tasteri za kontrolu jačine zvuka i taster za uključivanje. Čudno je da su zamenjeni, obično se taster za uključivanje na telefonu nalazi ispod. Sa leve strane nalazi se fioka za jednu SIM karticu nano tipa. 3.5 mm priključak i drugi mikrofon nalaze se na vrhu.

Na zadnjoj strani se nalazi veliko sočivo kamere, dvostruki blic i okrugli skener otisaka prstiju. Radi brzo, a mokri prsti ga ne ometaju.

Zaključak: u pitanju je telefon koji se lako koristi sa odličnom ergonomijom.

Ekran

Ovaj model ima ekran dijagonale 5,6 inča. Sve specifikacije su u tabeli ispod:

Ekran 5.6 inča, OLED (18.5: 9), 2220x1080 piksela, gustina ekrana 441 ppi, Always-On display, Corning Gorilla Glass

Uprkos malim dimenzijama ekrana, kućište telefona odgovara modernim uređajima bez okvira sa dijagonalom ekrana od 6,1 - 6,2 inča, na primer, Huawei P30.

Osvetljenost pozadinskog osvetljenja je niska, na suncu slika je veoma loša, gotovo nevidljiva - to je veliki minus uređaja. U uglovima slika gotovo da nije izobličena.

Podešavanja ekrana su malobrojna: možete odabrati zasićenost i lagano podesiti režim prikaza Always-on.

Zaključak: prilično jednostavan OLED ekran sa niskim nivoom osvetljenosti matrice.

Trajanje baterije

Pametni telefon Google Pixel 3a je dobio bateriju od samo 3000 mAh. Međutim, vreme trajanja baterije nas je iznenadilo: u režimu video reprodukcije na maksimalnoj osvetljenosti, baterija se prazni za 15 sati, u režimu igara na maksimalnoj osvetljenosti - za 7–8 sati. Približno vreme rada ekrana na automatskoj osvetljenosti je oko 5 sati. U našim uslovima rada, pametni telefon je radio dan i po. Što se nas tiče, to su dobri rezultati.

Pixel 3a se puni preko 18 w (5V / 3A, 9V / 2A) mrežnog adaptera za oko sat vremena. Inače, čudno je što je telefon crn, a punjač beli, u stvari, kao i ostali dodaci.

Opcije povezivanja

Jedina stvar na koju treba obratiti pažnju je podrška za jednu SIM karticu. Sve ostalo se uklapa u koncept vodećeg pametnog telefona u smislu komunikacije:

Mreže GSM: 850, 900, 1800, 1900 Hz
3G: 1/2/4/5/8
4G LTE Cat 11/5 opsezi: 1/2/3/4/5/7/8/12/13/17 / bands 20/25/26/28/32/38/40/41/66
Bežični interfejsi 2x2 MIMO, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, 2.4G / 5G
Bluetooth 5.0, podrška za aptX / aptX HD,
NFC
Navigacija GPS, GLONASS, BeiDou

Tačnost navigacije je od 3,8 metara, po pravilu je vidljivo oko 18 satelita. Uopšteno, osrednji rezultat. VoLTE / VoWi-Fi veza u ovom modelu nije radila, barem nije nama.

Kamere

Iznenađujuće, Google još uvek ne koristi nekoliko glavnih kamera u svojim pametnim telefonima. Stvar je jasna: treba da se igrate sa softverom, smatraju, možemo praviti čuda sa jednom kamerom, ali skoro svi proizvođači već dugo nude ne samo optički zum, već i upotrebu širokougaone optike.

Parametri kamere su sumirani u tabeli:

Kamere Primarna:
12.2 MP dual-pixel, 1.4 mikrona, veličina piksela, f / 1.8, 76 ugao vidljivosti, fazno fokusiranje, optička stabilizacija.

Video snimanje:
4K 30 fps
1080r 30/60 fps

Prednja kamera:
8 MP, veličina piksela 1.12 mikrona, f / 2.0 otvor blende, 84 stepena ugao vidljivosti

Ipak, ova jedna kamera veoma dobro snima. Tokom dana, slike su skoro iste kao one na Huawei P30 Pro ili Xiaomi Mi9, a noću su Google algoritmi za obradu slika zaista impresivni.

Ispod su neke slike snimljene na OnePlus 7 Pro, Google Pixel 3a, Huawei P30 Pro i Xiaomi Mi 9.

Tokom dana, svi uređaji snimaju približno jednako. Možda postoje neke razlike u algoritmima kompresije, ali generalno su kadrovi slični. Situacija je slična sa snimanjem u zatvorenom prostoru.

Ali u mraku je Huawei P30 Pro logično pobedio, zatim - OnePlus 7 Pro i Pixel 3a, Mi 9 je bio slabiji.

Ako govorimo o zumiranju, onda opet pobeđuje P30 Pro, slede OnePlus 7 Pro i Mi 9. U ovom slučaju, Pixel 3a je najlošiji, jer nema optičkog zuma.

Sviđali su nam se portretni snimci, ispali su prirodni, baš kao na Apple iPhone modelu, samo pozadina je detaljnija.

Prednja kamera takođe ne zaostaje za glavnom. Uređaj je koristio noćni režim, dozvoljavajući vam da snimite selfije skoro u mraku, što će se vrlo dobro pokazati.

Zaključak: Pixel 3a je kreirao odlične fotografije, posebno ako se uzme u obzir cena ovog uređaja, a naročito smo impresionirani noćnim režimom. Međutim, optički zum i širokougaoni objektiv nisu prisutni.

Interfejs. Kao i obično, pokreti prstom sa leve na desnu ili obrnuto za prebacivanje režima snimanja. Levo prednja kamera, desno - galerija. U opciji „Still“ sakrili su usporavanje, ubrzanje, noćno snimanje, panorama snimanje, foto kolaž, Google objektiv i opciju Playground (nešto kao proširena realnost.

Primeri fotografija

Portret

Selfi fotografije

Noćni snimci

Memorija, procesor i performanse

Ali sa memorijom stvari nisu tako sjajne: postoji samo jedna verzija pametnog telefona - 4/64 GB! Razumemo da postoji Google Drive i druga cloud skladišta, ali sve je dobro kada sedite u kancelariji ili kod kuće sa gigabitnim internetom. Uopšteno, čudno je nekako kupiti pametni telefon sa 64 GB memorije i bez microSD podrške.

Kada je reč o brzinama situacija je interesantna. Hajde da izmerimo. RAM radi na brzini od 11,000 MB/s - malo više od srednje-niskog standarda. Na primer, jeftini modeli imaju brzinu od 5.000–6.000 MB/s.

Ugrađena memorija je takođe prosečna - 320/180 MB/s. Na primer, Xiaomi Mi 9T, koji košta isto, izbacuje nudi brzinu memorije od 530/200 MB/s. Honor 20 - 620/200 MB/s.

Google Pixel 3a jeste brz, ali izgleda da mu nedostaje još malo snage, jer se aplikacije često prazne iz memorije i rade malo sporije nego na Mi 9T ili Huawei 20. Međutim, razlika je vidljiva samo u direktnom poređenju.

Pixel 3a koristi Qualcomm Snapdragon 670 procesor, predstavljen prošlog avgusta. Nešto između 660 i 710. Mislimo da je Google mogao da izabere 710, ali je odlučio da malo uštedi.

Platforma Platforma Qualcomm Snapdragon 670 (dva ARM Cortex-A75 jezgra sa frekvencijom 2.0 GHz i šest energetski efikasnih Cortex-A55 na 1.7 GHz), 10 nm tehnologija, Adreno 615 grafika.

U pitanju je prilično snažan čip koji vam omogućava da pokrenete većinu igara na maksimalnim grafičkim postavkama bez grešaka i kočenja.

Kada je reč o testu maksimalnog opterećenja Google Pixel 3a smart telefon ne popušta, ali nakon minuta masivnog napada na procesor, performanse se smanjuju za 15-20 procenata, a zatim se vraćaju na prethodne vrednosti. Pri ovom načinu korišćenja nema stabilnosti: performanse su na oko 100%, zatim naglo padaju za 8-10 procenata, ili čak za 15-17. Možda je problem u loše dizajniranom hlađenju. Kućište se jedva zagreva.

U Antutu testu, Pixel osvaja 150.000 bodova.

Smart telefon radi, kao što se i pretpostavljate, na najnovijoj verziji Google Android 9 operativnog sistema. Ne možemo reći da nas je “čist” OS impresionirao, ali ima nešto u njemu. Ova jedinica će imati podršku u naredne tri godine. To jest, moći ćete je zvanično nadograditi na Android 12, najverovatnije.

Multimedija

U ovom modelu, dva zvučnika su instalirana za izlaz stereo zvuka (konverzacioni + donji). Stereo osnova je prosečna, to jest, stereo zvuk se čuje, ali nije sasvim jasan. Jačina zvuka je približno ista, ali razlika je u tome što gornji zvučnik proizvodi visoke frekvencije, a donji - srednje i niske. Zvuk je prijatan, jasan, prilično glasan.

Takođe, dobro je da Pixel 3a poseduje 3.5 mm konektor. Sama činjenica da možete da koristite klasične slušalice i njihovo prisustvo u prodajnom pakovanju čine nas srećnim. Nećemo pisati ništa zanimljivo o zvuku u slušalicama, sve je izuzetno jednostavno. Međutim, jačina zvuka je visoka, dovoljna da možete slušati muziku u podzemnoj železnici. Testirali smo Meizu Flow i Bose QC35 (žične slušalice). U ovom telefonu nema radio modula.

Utisci

Znate, ako je cena ta koja vas odbija od Google Pixel 3a uređaja, zaista nam se svideo uređaj: relativno kompaktan, brz, sa prijatnim taktilnim odzivom na vibracije, udoban, radi dugo vremena, noću snima sjajne fotografije.

Navođenje konkurenata je potpuno besmisleno, budući da svi dolaze opremljeni sa produktivnijim hardverom: na primer Xiaomi Mi 9T ili Honor 20. Da, veći su, ali sada gotovo da i nema kompaktnih telefona.

U suštini, Pixel se kupuje zbog dobre kamere i ažuriranja OS-a na najnovije verzije. U tom smislu, Pixel 3a je naravno, najbolji.

Uopšteno, teško nam je preporučiti Pixel 3a za kupovinu, jer je trošak uređaja neadekvatan, čak i ako nekako rešite da izdvojite potrebnu sumu novca. Generalno, u pitanju je izuzetno čudan telefon za entuzijaste.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024