7.2 6GB, 128GB, Dual Sim2019
2019. godina
6.3" LCD, 82.4% body
17% 660, Android 10
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SDXC
3500 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Nokia 7.2 128GB Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 7.2 128GB Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 7.2 128GB Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona Nokia 7.2

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • USB C kabl
  • Mrežni adapter
  • Slušalice
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija
Specifikacije
Dimenzije i masa 159.92 x 75.15 x 8.25 mm, masa 180 grama
Materijali kućuišta Corning Gorilla Glass staklo, polimerni kompoziti
Ekran 6.3 inča, FHD + PureDisplay, 2340 x 1080 pixels, IPS, jačina osvetljenja 450 cd / m2
Operativni sistem Android 9.0
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 MHz
3G: 1/5/8 opsezi
4G Cat 6: 1/3/5/7/8/20/28/38/40/41 opsezi
Dve SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 660: 14 nm, Kryo 260, 8 jezgarae, Adreno 512 grafika
Memorija 4/6 GB LPDD4 RAM
64/128 GB interne memorije
Zasban slot microSD kartice, maksimalni kapacitet 512 GB
Bežični interfejsi Wi-Fi b / g / n / ac 2.4 / 5 GHz, Bluetooth 5.0, FM radio
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS, BDS, Galileo
Senzori i konektori Skener otiska prsta, akcelerometar, senzori blizine i osvetljenja, USB-C konektor; RGB senzor
Nfc
Glavna kamera 48 MP, 1/2 inča matrica, f / 1.8, autofokus
5 MP (senzor dubine)
8 MP, široki ugao, f / 2.2
Prednja kamera 20 MP, f / 2.2, fiksni fokus
Baterija 3500 mAh, 5V / 2A mrežni adapter, punjenje za dva sata.
Boje Grafitna, tirkizna, boja srebra

Pozicioniranje

Uređaj finske kompanije HMD Global, Nokia 7.2 predstavljen je na izložbi IFA 2019, a nešto kasnije se pojavio u prodaji na određenim tržištima. Trenutno je u toku promotivni period u okviru kojeg se ovaj pametni telefon prodaje po sniženoj ceni.

Pozicioniranje ovog modela je sledeće: pristupačni uređaj napravljen od visokokvalitetnih materijala i opremljen sa tri sočiva kamere sa ZEISS optikom.

Uređaj se odlikuje postojanjem IPS-matrice sa HDR podrškom i širokim komunikacijskim mogućnostima: NFC, LTE, Bluetooth 5.0, GPS / GLONASS / Galileo / BDS, FM-radio i tako dalje. Dostupna su tri slota za dve SIM kartice i microSD memorijsku karticu. Očekuje se da će Nokia 7.2 biti unapređena na Google Android verziju 10.

Izgled

Na web prezentaciji proizvođača piše da je Nokia 7.2 izrađena u skandinavskom dizajnu. Možda i jeste, ali očigledno je u pitanju tipični kineski proizvod kojih na tržištu ima na desetine, pa čak i stotine: pravougaoni kvadrat sa izrezom u obliku slova U na ekranu i debeli okviri.

Materijali koji su korišćeni za izradu kućišta su impresivni, ne samo za oči, već i ruke. Okvir je izrađen od kompozitnog materijala (nekoliko puta je jači od običnog polikarbonata), prednji panel odlikuje Corning Gorilla Glass, a zadnji panel izrađen je od reflektivnog matiranog stakla na kojem nisu vidljivi otisci prstiju.

Samo zbog visokokvalitetnih materijala i strogog mat dizajna zadnjeg panela, ovaj model je testiran kao glavni uređaj.

Ivice kućišta modela Nokia 7.2 su zaobljene, staklo sa prednje strane je izvedeno u 2.5D stilu. Međutim, generalno telefon je veoma širok i glomazan. Zapravo, dimenzije govore same za sebe – 159.92 × 75.15 × 8.25 mm. Ukupna masa telefona iznosi 180 grama.

Model karakteriše vrlo lepo kućište u smislu atraktivnosti, ali nije baš ergonomsko.

Na gornjem delu prednjeg panela nalaze se senzori svetlosti i blizine, kamera i zvučnik koji ima prosečnu jačinu zvuka, odličnu razumljivost a tokom testiranja nisu primećeni škriputavi zvuci.

Sa donje strane se nalaze glavni mikrofon, USB-C port i zvučnik. Sa leve strane je taster glasovnog asistenta, možete da ga isključite, ali tom tasteru ne možete da dodelite nijednu drugu funkciju. Taster za uključivanje i taster za regulaciju jačine zvuka nalaze se na desnoj strani. Taster za uključivanje takođe igra ulogu indikatora događaja: na primer, tokom punjenja on svetli belom bojom.

Sa gornje strane se nalazi dodatni mikrofon i 3.5 mm priključak za povezivanje slušalica.

Na poleđini se vidi veliki okrugli modul sa tri sočiva i blic. Rub je metalni, izdiže se 3 mm iznad kućišta i konusnog je oblika. Nešto niže je skener otiska prsta koji loše radi: dugo traje detektovanje vlažnih prstiju, pa čak i sa suvim prstima sve je vrlo sporo - lakše je iscrtati grafički simbol.

Poređenje sa modelom Huawei P30

Poređenje sa modelom Apple iPhone X

Ekran

Veličina ekrana modela Nokia 7.2 je 6.3 inča. Okvir na vrhu je 5.5 mm, sa donje strane - 9 mm, sa desne i leve strane - po 4 mm.

Ekran je izrađen korišćenjem PureDisplay IPS tehnologije, a rezolucija je 2340 x 1080 piksela, što odgovara gustini od 409 PPI. Za IPS-matricu ovo su veoma visoke vrednosti, slika je zaista čista, a pikseli su potpuno nevidljivi.

Posvećeni procesor Pixelworks dizajniran je tako da vam omogući da se u potpunosti prepustite video zapisu. Procesor poboljšava reprodukciju boja i poboljšava kvalitet video zapisa na HDR nivo - oko milijardu nijansi boja biće vam na raspolaganju umesto uobičajenih 17 miliona.

PureDisplay tehnologija dostupna je samo na Nokia pametnim telefonima. Odmah u procesu pregleda video se pretvara u HDR format koji je odgovoran za savršenu jasnoću slike.“

Ovo nije u potpunosti jasno: ili uređaj podržava HDR, ili je opet u pitanju neki marketinški trik tipa „spreman za HD“, jer na YouTube-u nije moguće pronaći stavku sa izborom HDR-a.

Možda je za Nokia 7.2 potrebno da odaberete neki drugi video zapis snimljen u HDR formatu.

Maksimalna osvetljenost pozadinskog osvetljenja matrice je 400 cd/m2, minimalna 4 cd/m2, kontrast 1500: 1. Koeficijent rasejanja je 0.7%. Ova vrsta matrice neće negativno uticati na vaše oči.

Ugao gledanja je maksimalan, nema izobličenja, ponaša se predivno na svetlu.

U podešavanjima ekrana nalazi se stavka PureDisplay. U okviru toga možete omogućiti ili onemogućiti uravnoteženje belog, konvertovanje sadržaja iz SDR u HDR, dinamički režim. Ako je sa prvim paragrafom sve jasno, onda sa drugim i trećim – definitivno nije: nije sasvim jasno objašnjeno šta bi se tačno trebalo dogoditi kada su ove opcije omogućene.

Zaključak: Atraktivan ekran visoke osvetljenosti i kontrasta (za IPS-matricu).

Trajanje baterije

Novi model Nokia 7.2 pametnog telefona koristi ugrađenu bateriju kapaciteta 3500 mAh. Iskreno, kapacitet baterije nije dovoljan za ovu vrstu uređaja: da je u pitanju AMOLED ekran, to bi bilo oprostivo, ali uz IPS ekran potrebno je obezbediti bateriju najmanje 4500 mAh kapaciteta.

Uređaj reprodukuje video u trajanju od 7 sati i 30 minuta. Igre isprazne bateriju za 4 sata i 15 minuta. Ovo je prosek za bilo koji moderan pametni telefon. Ipak, možete da računate na 5 sati rada ekrana pri automatskom podešavanju pozadinskog osvetljenja matrice (naše tipično iskustvo korišćenja telefona).

U prodajnom pakovanju ćete pronaći uobičajeni mrežni adapter od 5 V / 2A, koji Nokia 7.2 puni u roku od 2 sata.

Opcije povezivanja

Kao i obično, podržan je rad sa dve SIM kartice nano formata. Obe kartice podržavaju 4G LTE kartice (1/3/5/7/8/20/28/38/40/41 opsega). Slot nije kombinovan, što je pohvalno. Kvalitet komunikacije je poznat, pa je teško izdvojiti nešto posebno. U ovom uređaju nismo našli nijednu stavku koja se odnosi na VoLTE i VoWi-Fi. Tokom poziva, signal sa 4G prelazi na 3G.

Od bitnih stavki ćemo naglasiti: Wi-Fi ovde podržava ac standard, verzija Bluetooth je 5.0. Naravno, Nokia 7.2 je opremljena NFC čipom, tu su GPS, GLONASS, BDS i Galileo. Osetljivost je velika: čak i u sobi uređaj pronalazi satelite, ali tačnost je slaba - oko 10 metara.

Memorija, čipset, performanse

Ovaj uređaj ima 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije (na raspolaganju je 45 GB). Kao i obično, možete proširiti kapacitet koristeći microSD karticu, maksimalni kapacitet je 512 GB. Podsećamo vas da slot nije kombinovan, odnosno da možete da instalirate dve SIM kartice i memorijsku karticu.

Brzina RAM-a je 6500 MB/s. Rezultat za uređaje cenovnog opsega kao što je Nokia 7.2 nije visok. Brzina interne memorije je zanimljivija - 280/230 MB / s, ali voleli bismo da je i viša.

U modelu Nokia 7.2, proizvođač je ugradio procesor Qualcomm Snapdragon 660, predstavljen 2017. godine: izrađen je korišćenjem 14 nm obradnog procesa, 64-bitne tehnologije, poseduje 8 Kryo jezgara (4xCortex-A73 + 4xCortex-A53), frekvencije do 2200 MHz. Adreno 512 je odgovoran za grafiku.

Pametni telefoni poput Xiaomi Redmi Note 7, Nokia 7 Plus, Honor 8X Max, Asus Zenfone Max Pro M2 i najmanje još nekoliko desetina različitih modela su bazirani na ovom čipsetu.

U Antutu testu, novi model kompanije HMD Global beleži oko 170.000 poena što je prosečan rezultat. U praksi se telefon ponaša pomalo nategnuto, čini se da pametni telefon ili nema dovoljno RAM-a, ili je veoma spor, odnosno procesor radi kao da je opterećen do krajnjih granica, ili je sistem izuzetno loše optimizovan. Svaka akcija na telefonu izaziva nervozu u vidu kašnjenja ili mikro zamrzavanja interfejsa. Zbog toga će potencijalni korisnik morati da bude strpljiv. Ne isključujemo da se pomenuti problemi odnose na test uređaj.

Sa igrama je sve manje ili više dobro. Call of Duty započinje u srednjim podešavanjima, a zatim radi bez kočenja.

Softver

Pametni telefon koristi Google Android verziju 9 (Android One) bez fabričkog interfejsa. Proizvođač obećava da će ažurirati softver na Google Android verziju 10. Čekamo ...

Kamere

Nokia 7.2 pametni telefon je opremljen sa tri kamere: jednim glavnim modulom od 48 MP, drugim modulom za snimanje sa širokim uglom od 118 stepeni rezolucije 8 MP, a treći modul služi za zamućivanje pozadine. HMD Global naglašava da je optika kompanije Carl Zeiss.

Glavna kamera 48 MP, 1/2 inča matrica, f / 1.8, autofokus
5 MP (senzor dubine)
8 MP, široki ugao, f / 2.2
Prednja kamera 20 MP, f / 2.2, fiksni fokus

Obično snimamo glavnim modulom kamere i ne možemo navesti nijedan pozitivan aspekt kao primer: uzan dinamički raspon, zrnasta struktura čak i uz dobar nivo osvetljenja, izobličenost boja pri različitim temperaturama svetlosti, šum tokom noćnih snimaka.

Nažalost, ne možemo reći ništa dobro o širokougaonoj kameri. Postoji potpuna blokada: šum divljih boja, zrnasta struktura i odsustvo softverskog rada u kadrovima –pod ili preekspozicija.

Ali prednja kamera se pokazala savršeno: možda da snimate sve kadrove njom.

Uređaj može da snima video sadržaje u rezoluciji do 4K pri 30 fps ili 1080p pri 60 fps. Kvalitet nije loš, ali bez stabilizacije slika izgleda osrednje.

Možete da pravite video snimke sa širokim uglom. Međutim, u ovom slučaju, dobićete video koji po kvalitetu izgleda kao da je iz 2008. godine.

Zaključak: postoji jasan problem sa softverom za kameru.

Interfejs

Dole se nalaze glavni režimi: Pro, portret, fotografija, video i noćni. Gore - podešavanja, blic i slika u slici (rezultat su slike sa dve kamere - prednje i zadnje).

U portretnom režimu možete da primenite jedan od nekoliko vlasničkih ZEISS efekata: moderni, spiralni, krem, tačkice, zvezda i srce.

Primeri fotografija

Muzičke mogućnosti

Nokia 7.2 koristi jedan zvučnik za pozive i melodije zvona. Zvuči glasno, jasno, zvuk je transparentan i prijatan za čuti. Preovlađuju uglavnom visoke frekvencije. Generalno, svideo nam se zvučnik, ali može se dodati malo više basa.

Jačina zvuka u slušalicama je nešto iznad proseka. Pošto postoji standardni 3,5 mm priključak, možete da povežete bilo koje slušalice.

Kao i obično, testirali smo zvuk koristeći Bose QC35 i Meizu Flow. Nokia 7.2 zvuči lepo, uz manje niskih frekvencija, srednje su pristojne dok su visoke pomalo umanjene. Čak i sa ekvilajzerom, dodavanje 10-14 kHz opsega bilo je teško.

Zaključak: zvučnik zvuči odlično, zvuk u slušalicama je normalan.

Utisci

Prvi utisak o Nokia 7.2 modelu bio je čisto pozitivan: klasično kućište, dopadljivi i prijatni materijali, standardni raspored elemenata, ravan ekran bez prelaza na strane, odličan kvalitet ekrana.

Međutim, što smo duže testirali uvaj uređaj počeli smo da uviđamo neke njegove slabe tačke:

  • Niska brzina skenera otiska prsta i sporo reagovanje na otključavanje prepoznavanjem lica
  • Baterija: 7 sati video reprodukcije i četiri sata igranja igara - nije dovoljno
  • Kašnjenje i zamrzavanje interfejsa, krahiranje sistema
  • _Zaista slabo sočivo širokog ugla (foto / video)

Nadamo se da se svi ovi nedostaci mogu ispraviti firmware-om, jer nam proizvođač obećava čak i Google Android 10.

Nećemo donositi nikakve definitivne zaključke, jer nam se u ovoj fazi životnog veka Nokia 7.2 činila dosta sirovom.

Da ne bismo okončali testiranje u tako tužnom tonu, reći ćemo da je po dizajnu, materijalima i dodirnim osećajima Nokia 7,2 pametni telefon mnogo bolji od većine sjajnih kineskih modela istog tipa.

Direktnih konkurenata ovom modelu ima mnogo: od beskrajnih Huawei / Honor prošlih i sadašnjih generacija do brojnih OPPO / Vivo / Vsmart / Xiaomi uređaja i Samsung A-serije uređaja.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024