Mi 9 Lite 128GB2019
2019. godina
6.39" OLED, 85.8% body
23% 710, Android 10
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SDXC
4030 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi 9 Lite 128GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi 9 Lite 128GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi 9 Lite 128GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Xiaomi Mi 9 Lite

Specifikacije

  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 710 (10 nm), Octa-core (2x2.2 GHz Kryo 360 Gold i 6x1.7 GHz Kryo 360 Silver), Adreno 616 grafika
  • Operativni sistem: Android 9, MIUI 10 Shell
  • Memorija: 6 GB / 64/128 GB, kombinovani micro SD slot kapaciteta do 256 GB
  • Ekran: 6.39 inča, Super AMOLED, 1080 x 2340 piksela, 19.5: 9 odnos stranica, gustina ekrana 403 ppi, HDR, Corning Gorilla Glass 5
  • Baterija: Li-Po 4030 mAh
  • Glavna kamera: 48 MP, f / 1.8, (široki igao), 1/2 ", 0.8 mikrona, PDAF + 8 MP, (ultra široki ugao) + 2 MP, senzor dubine, video snimanje 2160p @ 30fps, 1080p @ 30/60 / 120fps , 720p @ 320fps
  • Prednja kamera: 32 MP, f / 2.0, 0.8 mikrona, video snimanje 1080p @ 30fps
  • SIM kartice: 2 Nano-SIM
  • Mreže i transfer podataka: GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, 2.4 GHz + 5.0 GHz, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, aptX HD, A-GPS , GLONASS, GALILEO, BDS, NFC, IrDa, USB 2.0, Type-C 1.0
  • Senzori: skener otiska prsta (ispod ekrana), akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, kompas
  • Ostalo: FM radio, NFC, infrared port (za upravljanje uređajima daljinskim putem), 3.5 mm priključak
  • Materijali: staklo
  • Dimenzije: 156.8 x 74.5 x 8.7 mm, masa 179 g

Pozicioniranje

Iskreno, Xiaomi proizvodi su veoma privlačni. Kompanija nudi rešenja kojih se ne stidi, i što je najvažnije, veoma su zgodni za korišćenje.

Mi 9 Lite je, poput naprednijeg modela Mi 9 Pro, u određenoj meri neočekivan pametni telefon, jer se činilo da je vreme serije 9 već prošlo i da je vreme da se povuče. Već su na tržištu bili Mi 9, Mi 9 Explorer, Mi 9 SE, Mi 9T i Mi 9T Pro sa uvlačnim kamerama. Činilo se da su sve opcije bile ponuđene kupcima, ali se ispostavilo da to nije slučaj.

Xiaomi je bio prisutan u svim cenovnim segmentima, počevši od vodećih modela pa do najjeftinijih. Mi 9 Lite formalno je najjeftiniji predstavnik serije 9. U isto vreme, Xiaomi se pokazao kao odličan produktivan uređaj.

Xiaomi naglasak kod ovog mdoela stavlja na:

  • Trostruku kameru rezolucije 48MP
  • 6.39 AMOLED ekran
  • 4030 mAh bateriju
  • Snapdragon 710

Sve je to potpuno tačno. Pametni telefon poseduje odlične glavne i prednju kamere, moderan ekran, baterija nas je oduševila trajanjem (pametni telefon je reprodukovao test video skoro 23 sata!). Snapdragon 710 je zaista dobar čipset. Umereno je produktivan i energetski efikasan.

Prodajno pakovanje

U prodajnom pakovanju se nalaze:

  • Pametni telefon
  • 18W punjač
  • USB Type-C kabl
  • Providna silikonska futrola
  • Uputstvo za upotrebu

Izgled

Dole: Type-C konektor, zvučnici

Gore: mikrofon, 3.5 mm priključak, infrared

Desna strana: Tasteri za uključivanje, regulaciju jačine zvuka

Leva strana: slot za 2 nano-SIM, kombinovani microSD slot kapaciteta do 256 GB

Prednja strana: 6.39-inčni ekran sa skenerom otiska prsta ispod ekrana, prednjom kamerom

Zadnja strana: Trostruka kamera, blic

Pametni telefon karakteriše tipičan dizajn. Sa prednje strane je to solidan ekran sa minijaturnim okvirima, a sa zadnje strane je u pitanju reflektujuće staklo u bogato plavoj boji. Ovo je sada vrlo moderna boja. Xiaomi je pokušao da pametnom telefonu da individualnost, pa se na zadnjem panelu vidi šara talasa. Vizuelno, pametni telefon je vrlo lep. Lepo ga je gledati.

Sa gornje strane se nalazi priključak za slušalice. A tu je i infracrveni port, zahvaljujući kojem se pametni telefon može koristiti kao daljinski upravljač za kućne uređaje. Iz nekog razloga, na početku nije bilo odgovarajućeg programa na test uređaju, pa smo ga preuzeli iz Google App Store („Mi Remote“ se zove). Pametni telefon radi veoma dobro kao daljinski upravljač. U nekoliko slučajeva koristili smo ga kao daljinski za televizor. Pored toga, aplikacija je veoma lepo implementirana. Dodavanjem televizora možete je staviti u zasebnu prečicu na radnoj površini.

Ako smo dobro razumeli, ne samo ekran, već i celo kućište pametnog telefona napravljeni su od Corning Gorilla Glass 5 stakla.

Pri korišćenju pametnog telefona dogodila se smešna epizoda. Prilikom testiranja imali smo nekoliko različitih pametnih telefona sa moderno plavim panelom zadnje strane. Uprkos činjenici da svaki ima svoju jedinstvenu šaru, u žurbi smo ih, naravno, redovno mešali i uzimali pogrešan model. Nipošto ne kažemo da je dizajn loš. Naprotiv. Dodirno i vizuelno Xiaomi Mi 9 Lite je odličan uređaj. Ideja je da specijalna šara na zadnjoj strani prija samo svom vlasniku, pa čak i onda kada on telefon samo stoji na stolu.

Ekran i skener otiska prsta

Opšte je poznata izreka da je ekran ogledalo duše pametnog telefona. Gledajući super AMOLED 6,39 inčni ekran sa mikroskopskim izrezom shvatili smo da je duša Mi 9 Lite prelepa. Ekran sa HDR-om. Prikaz boja je tipičan za AMOLED ekrane.

Još jedan plus je minijaturni izrez na ekranu. Ne privlači pažnju i nije neugodan. Ali uvek postoji prilika da se on sakrije, ispunom crne boje. Obzirom da je ovo AMOLED tehnologija, a crna boja znači da se ekran isključuje, izrez je nevidljiv.

Izrez je prilagodljiv za pojedinačne aplikacije.

Uređaj je pokazao da je osvetljenost ekrana 463 nita, što je dobar pokazatelj. U automatskom režimu, prema merenjima, ekran se osvetljava na 560 nita. Proizvođač tvrdi da osvetljenost doseže 600 nita. Skloni smo verovanju da je ovo tačan podatak. Prvo, softver za proveru može grešiti, a teško je stvoriti i idealne uslove da ekran zasija u punom sjaju. Drugo, koristili smo pametni telefon po vedrom vremenu i nismo osećali nikakvu nelagodnost. 560-600 nita - to je vrednost kada čak i sunce ne ometa uređaj.

Skener otiska prsta je smešten na ekran. Nemamo pritužbi na njega. Čak i posle plivanja u moru, kada su prsti vlažni, skener je jasno otključao uređaj. Skener je uvek aktivan, nema potrebe za pokretanjem ekrana da bi radio. U području skenera, zahvaljujući prednostima super AMOLED tehnologije, nalazi se malo, jedva primetno pozadinsko osvetljenje koje postaje sve svetlije kada pametni telefon uzmete u ruke.

Skener je delovao naročito povoljno u odnosu na onaj kod modela Nokia 9 PureView. Xiaomi Mi 9 Lite pod kineskim imenom Xiaomi Mi CC9 stigao je na tržište u julu, ne mnogo kasnije od Nokie 9. A razlika je neverovatna. U slučaju Mi9 Lite, skener bez problema radi; a kada je reč o Nokia 9 modelu se pojavljuje poruka "Pritisnite prst jače uz ekran".

Baterija

Pametni telefon poseduje bateriju kapaciteta 4030 mAh. Ovo je tipična vrednost za pametni telefon ovog opsega.

Ali ovde je važna kombinacija AMOLED-ekran + baterija + Snapdragon 710 + MiUI 11. Sve ovo omogućava da smart telefon radi veoma dugo. Uređaj u airplane režimu je reprodukovao test video tokom 22 sata i 40 minuta pri maksimalnoj osvetljenosti postavljenoj u ručnom režimu. Ne bismo verovali da nismo videli svojim očima. Nekoliko puta smo proveravali da li je osvetljenost maksimalna i da li sve funkcioniše.

Dobili smo sledeće rezultate trajanja baterije:

  • Igranje igara u airplane režimu uz maksimalnu osvetljenost - 22 časa i 40 minuta
  • Wi-Fi, Chrome pretraživač, maksimalna osvetljenost, osvežavanje stranice svakih 15 sekundi - 14 sati i 25 minuta
  • Koristili smo PC Mark 2.0 apliakicju koja je emulirala svakodnevni rad (pri maksimalnoj jačini osvetljenja) - 7 sati i53 minuta
  • U režimu igranja Call of Duty Mobile (pri prijatnoj osvetljenosti od 60 odsto od maksimuma ) - oko 6 sati

Od nule do 100 odsto, pametni telefon se puni za 1.5 sat. Za 50 odsto napunjenosti baterije, potrebno je 30 minuta. Dostupno je brzo punjenje od 18W.

Performanse

Pametni telefon opremljen je Qualcomm Snapdragon 710 procesorom. Ovo je moderan čipset napravljen korišćenjem 10 nm procesne tehnologije i predstavlja odlično rešenje u pogledu odnosa performansi i energetske efikasnosti.

Slede snimci ekrana sa rezultatima referentnih vrednosti, ali posebno treba pomenuti posao koji su uradili Xiaomi inženjeri. Pametni telefon se ne zagreva i nije podložan efektu tokom kojeg, performanse tokom rada opadaju usled pregrevanja.

Korisnik može birati između dve kombinacije: 6 + 64 GB ili 6 + 128 GB. Razlika u ceni je beznačajna, zato je bolje da kupite verziju od 128 GB.

Opcije povezivanja

Xiaomi nije štedeo pa tako pametni telefon odlikuju Bluetooth 5.0, Wi-Fi 5 2.4 + 5.0 GHz, postoji funkcija pristupne tačke gde korisnik može da bira na kojoj frekvenciji će distribuirati Wi-Fi. Postoji infracrveni port, pa se pametni telefon pretvara u daljinski upravljač kućnih aparata.

Na zvučnike pametnog telefona nema pritužbi. Imaju dobru jačinu. Sagovornik će vas jasno čuti.

Pametni telefon poseduje i NFC koji je pogodan za plaćanje putem Google Pay servisa.

Kamera

Glavna kamera je zapravo blok od tri fotomodula - 48 MP + 8 MP + 2 MP. Korisnik ima mnogo mogućnosti za rad s kamerom. Prisutna je veštačka inteligencija koja prepoznaje prizore a stiče se utisak da se AI bavi isključivo nijansiranjem prema vašem ukusu. Uz to plavo nebo postaje još plavlje, a zelenkasto more takođe postaje plavo. I to sve u isto vreme. AI prepoznaje prizore - pejzaž, cvet, pas i prava je šteta što ovo ne radi kada su u pitanju ljudi. To je, naravno, mana, jer su takve tehnologije budućnost.

Evo primera tipičnog pejzaža sa i bez AI. Kadar kod kojeg je aktiviran AI se može nazvati pravim odabirom za Instagram.

Pametni telefon beleži odličan efekat zamagljivanja.

Usput, u galeriji postoji opcija kada pametni telefon analizira vaše identične fotografije i nudi najbolju opciju.

Treba napomenuti da je za snimenje fotografija u toku noći potrebno više vremena. Fotoaparat treba držati skoro 5 sekundi, tako da nije zgodno za noćno snimanje predmeta u pokretu. Možete pogledati primer fotografije ispod. Kod očiju trgovca beonjače su predstavljene kao crna tačka.

Pravim fotografijama za Instagram mogu se nazvati one snimljene korišćenjem Mi 9 Lite uređaja. Pogledajte primere.

Telefon poseduje 32MP „selfi“ kameru, što je neuobičajeno ali kvalitet snimanja je odličan. Dobra jasnoća i reprodukcija boja.

Prilikom prelaska na „selfie“ kameru, Xiaomi je dodao lep efekat:

Kamera snima 0,6x, 1x i 2x zumiranje.

Primeri fotografija.

Zaključak, utisci i konkurenti

Pametni telefon ostavlja vrlo dobar utisak. Karakteriše ga nova verzija MiUI 11 korisničkog interfejsa koja odlično funkcioniše. Dostupno je nekoliko unapred instaliranih aplikacija a njihovo deinstaliranje je lako.

Tokom testiranja nisu primećene aktivnosti ugrađenog oglašavanja, po čemu je Xiaomi poznat. Viđene su samo dve opcije za reklamiranje. Prva je kada otvorite fasciklu aplikacija, a na njoj se nalaze prozirne ikone preporuka za aplikacije koje se mogu instalirati. Druga je kada se nakon instaliranja aplikacije pokrene određeni ugrađeni antivirusni softver, u potrazi za zlonamernim kodom. Pored poruke za potvrdu, na ovom ekranu se nalazi i reklamni natpis. Sa obzirom da se ekran pojavljuje nakon instaliranja svake aplikacije, ovo je malo neugodno, jer u ovom trenutku (dok je aplikacija postavljena u pozadini) možete raditi druge stvari, a zatim se pojavljuje i beli ekran koji kaže da je sve u redu. Možda je to i jedini nedostatak zabeležen tokom testiranja. Sve ostalo zaslužuje samo pohvale.

Xiaomi Mi 9 Lite je dobro uravnotežen pametni telefon, a ima mnogo konkurenata među kojima su Huawei/Honor i Samsung modeli.

Glavnim konkurentom može se može nazvati Samsung-ova A serija. Na primer, Galaxy A50, mada bi bilo najbolje da se sačeka A50 sa ažuriranom verzijom u kojoj je glavni fotomodul 48 MP + 5 MP + 8 MP.

Naravno, ne treba zaboraviti mnoštvo Huawei / Honor uređaja. Honor 9X sa prednjom kamerom koja se uvlači je veliki konkurent ovog modela.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024