ZTE Nubia Z5 NX501 mini review.

Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSFirefox OS
neogeo
Mobil fan
Mobil fan
Postovi: 415
Pridružio se: Čet, 23. Feb 2006. 10:15
:: Huawei P30
Lokacija: Kruševac

ZTE Nubia Z5 NX501 mini review.

Post od neogeo »

Evo malog osvrta na ZTE Nubia Z5 NX501 model.

Kao 1vo, dugo je čekao na carini ali, što reče narodna izreka, “strpljen spašen”.
Kao 2go, beše inicijalnog ushićenja sve dok ga nisam “dobro” pročačkao… Generalno nemam šta za zameriti (krupno). Tu i tamo par sitnica ali meni “bodu oči”.

Unboxing:
Debelo i 550g teško pakovanje samog telefona. Elegantno jednostavna nubia kutija koja se iz nutra sastoji iz 2 pakovanja. U jednom, vakumiranom, nalaze se sluške sa silikonskim nastavcima, punjač, USB kabl, dok se u drugom delu pakovanja nalazi sam telefon sa pinom za izbacivanje slota, knjižicama I NFC tagovima.
Prvi deo pakovanja nisam ni odvakumirao jer mi ni ne treba…
Telefon je jako tanak I lagan (zatvorenog tipa-nema vađenja baterije i otvaranja) tako da ćete steći utisak da u ruci držite neku igračku, međutim kvalitet izrade istog je na jako zavidnom nivou sa ALu lajsnom u po obimi telefona koja pojačava utisak kvaliteta izrade. Leđa su od bele glossy plastike, što me jako nervira, aliii 100 ljudi-100 ćudi. Telefon ne krcka I ne pucka prilikom korišćenja ni u 1nom trenutku I ergonomski, dobro leži u šaci.

Switching On:
Prvo “paljenje” proteklo je bezuspešno jer je baterija bila totalno prazna. Stavio sam ga na punjač I posle par minuta počeo je da treperi, crvenom bojom, srednji sensor/taster telefona I tako treperio sve dok se fon nije napunio. Bog me, prvo punjenje je trajalo oko 3h punjačem od 1A DC…
Dođe vreme za uključivanje.
Wow, bljesnuo je Šarpov displej u punom sjaju I ostavio me bez daha. Em je FHD, što će reći 1080x1920, em je 4xxppi gustina pixela tako da, samo ekran, ako ništa drugo, vredi svaki cent telefona. Uglovi vidljivosti su fenomenalni I slobodno mogu reći “perfektni” kao I zasićenost bojama I kompletan prikaz.
Fon dolazi sa KitKat 4.4.2 Android verzijom I Nubia UI v2.4.1 koji Vas, praktično, void kroz sve funkcije telefona. Sam Nubia UI koristi neki Launcher koji nema meni već se se sve ikone nalaze na ekranima telefona I odatle se pozivaju sve aplikacije (nešto kao Iphone ili BB). Sam UI je jako, jako kilav jer, kada izađete iz neke aplikacije, treba mu par sekundi da učita desktiop sa porukicom Loading… ooo smora (ujedno, to je jedna od par stvari koje me nerviraju). Mometalno sam instalirao Nova Launcher I time mu podario željenu formu I interakciju.
Značii, Nubia UI je nešto između MIUIa I LeWa UIa pa ko voli neka izvoli.
Skrolovanje, pozivanje aplikacija, njihovo izvršavanje kao I izlazak iz istih je jako, jako brz I sve to radi jako glatko I brzo (osim gore pomenute stvari).Funkcije Settingsa su standardne kao I na drugim telefonima, osiiim Gestures f-je koja nudi razna sitna podešavanja, koja nekima znače a nekima ne.
Fon dolazi bez Google aplikacija (samo je Play store ikonica prisutna) ali nisam video ni Kineski bloat tako da je to za svaku pohvalu. Dobija se već Root-ovan fon I poseduje King Root preinstaliranu aplikaciju. Ja mu danas odradih TWRP bez po muke I sada mogu da se ku…m njime

Korišćenje istog:
Rekoh da ima standardne f-je svakog drugog telefona. Telefonija mi se ne sviđa jer je sagovornikov glas, u slušalici, “prazan I tanak (bez prisustva niskih tonova)”, mada čist. Probao sam I na 3G I 2G I, kako god ga okreneš, isto. Mene sagovornici čuju perfektno I čisto što doprinosi utisku sveukupnog kvaliteta (sa malim manama). SMS aplikacija me malo iritira jer non stop daje notifikaciju o propuštenim porukama, sve dok propuštenu ne otvorite direktno… Po malo smara…
Primetio sam da je OS namešten da bude polu zatvorenog tipa tako da je pristup sistemskoj memoriji onemogućen kao I premeštanje instaliranih fajlova na “eksternu memoriju”. Možete je da premestite samo one fajlove koje sistem dozvoli.
Instalirao sam iGo I iznenadio se kojom brzinom pronalazi satellite po prvi put. Što bi reko Nele Karajlić “žžžk” i sateliti su pronađeni a iGo šljaka besprekorno I jako brzo ( u podešavanjim sam stavio da koristi samo BuilIn GPS bez dodataka).
Kamerice su mu OK, mada mislim da je softver (built in) za kontrolu istih, loš.
Modovi kamerica se mogu podesiti na Auto (gde nema podešavanja) i na Pro gde se podešava sve i svašta (razolicija slike od 3-13MP kao i 720p i 1080P mod fotografije, ISO itd.) isto to važi i za prednju kamericu koja fotka odlične slikice ( što zavisi od osobe koja radi selfi ). Video snimci su sasvim OK. Ko preferira kamericu/e onda pravac Lumia 735 minimum i .
Baterija telefona uz intenzivno korišćenje jedva da izgura dan ali ako se, malo, nategne izdržaće. Što u mom viđenju glasi: skinem ujutro sa punjača, a uveče punim. Ili je baterija slaba (moglo bi se reći) ili ima neko curenje iste...
Prednji senzor/dugmići svitkaju crveno kada imate neku propuštenu notifikaciju što je za svaku pohvalu...

Zaključak:
Generalno sam se razočarao u sam fon jer sam očekivao mnogo više i zarad toga, momentalno ide na doboš.

Zaboravih da napomenem da mu je grafičko renderovanje tj. obrada slike jako brza i da rotaciju ekrana i skrolovanje istog odrađuje besprekorno (malte ne momentalno), a o igricama da ni ne govorim. Bes pre kor no!

Slikice slikane dotičnom Nubiom:
Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika
Iacta Alea Est

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Postovi: 11007
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Re: ZTE Nubia Z5 NX501 mini review.

Post od Baraba »

Kratko i jasno.

neogeo
Mobil fan
Mobil fan
Postovi: 415
Pridružio se: Čet, 23. Feb 2006. 10:15
:: Huawei P30
Lokacija: Kruševac

Re: ZTE Nubia Z5 NX501 mini review.

Post od neogeo »

Žao mi je što se na slikama ne vide opisi u kojoj su rezoluciji fotkane (8MP, 13MP, 720p, 1080p...).
Iacta Alea Est

neogeo
Mobil fan
Mobil fan
Postovi: 415
Pridružio se: Čet, 23. Feb 2006. 10:15
:: Huawei P30
Lokacija: Kruševac

Re: ZTE Nubia Z5 NX501 mini review.

Post od neogeo »

Isprobao sam CM 12.1 (LP 5.1.1) i radi besprekorno i bolje nego li 4.4.2 sa Nubia UI. Jedina mana je aplikacija za kameru koja poseduje nedovoljan broj podešavanja... Rut se odrađuje sa King Root-om u 2-3 koraka a isto tako i TWRP.
Zahvalna je ova Nubia za prčkanje.
Iacta Alea Est

neogeo
Mobil fan
Mobil fan
Postovi: 415
Pridružio se: Čet, 23. Feb 2006. 10:15
:: Huawei P30
Lokacija: Kruševac

Re: ZTE Nubia Z5 NX501 mini review.

Post od neogeo »

SVAKO KO PROBA NEKU OD, DOLE, NAVEDENIH PROCEDURA, SNOSI RIZIK OD BRIKOVANJA TELEFONA ISKLJUČIVO NA SOPSTVENU ODGOVORNOST !!!

Pre svega, čekirajte/omogućite USB Debugging u podešavanjima telefona!

ROOT:
Procedura Rootovanja je jako jednostavna. Skinite preko telefona ili sa ovog LINKa poslednju verziju King Root-a, instalirajte i pokrenite aplikaciju. Prijaviće Vam da za NX501 ne postoji Root u bazi ali da možete da pokušate isti, sooo let´s try. Odradiće Root svakako sa Success notifikacijom i to je to :)

TWRP:
Pre svega, instalirajte drajvere koje Vam telefon nudi prilikom svake konekcije na PC. Zatim ukucajte ovaj kod na tastaturi telefona iz Dialera i otvorite ADB port *#7678#
Nakon toga sa ovog LINKa skinite ADB/Fast Boot i raspakujte ga u neki folder na C: disku. Potom skinite TWRP sa ovog LINKa i raspakujte ga u isti folder sa ADBom. Pokrenite START.bat kao Administrator i sa popup prozora odaberite TWRP v2.8.5.0 ili 2.8.6.0. Sačekajte da program odradi posao, restartuje fon u TWRP i to je to :)
U TWRPu podesite vreme i odmah odradite kompletan bekap ;) koji će Vam uvek biti od koristi :)

CM12.1 i GAPPS:
Nakon OBAVEZNO ODRAĐENOG BEK AP-a prisupamo skidanju CM12.1 za NX501 sa ovog LINKa. Predlažem Vam da to bude poslednja verzija istog koja nosi datum 29.07.2015...
Skinutu verziju iskopirajte na Root interne memorije telefona, Isto uradite i sa GAPPS paketom koji skidate sa ovog LINKa. GAPS paket izaberite sa priložene sličke Slika.
Isključite fon, salekajte par sekundi, pritisnite i držite Volume Up i Power tastere zajedno, sve dok fon ne uđe u TWRP. U TWRPu odradIte hard reset a potom wipe sledećih particija: system, cache i dalvik.
Nakon toga pokrenite update (naravno, sve se radi iz TWRPa) pa izaberite CM12.1 koji ste iskopirali na fon. Apdejt traje kratko pa posle njega ponovo odradite hard reset i Reboot u sistem :)
Samo podizanje sistema traje duže ali se isplati ;)
Nakon podizanja sistema ponovo odete u TWRP i odatle pokrenete GAPPS koji ste skinuli. Nakon restarta, a pre ulaska u sistem, odradiće se apdejt sistema GAPSovima i to je to.

Kao šlag na torti, evo LINKa koji će Vam dodati kamera aplikaciju kojom možete, po želji, zameniti difoltnu koja je garbage :).

UŽIVAJTE !!!
Iacta Alea Est

Odgovori