K850 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson K850
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson K850. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson K850 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Sony Ericsson K850i

Prodajno pakovanje:

Telefon
Punjač
Baterija
Žične stereo slušalice (ne Walkman-brendirane)
USB kabl
M2 memorijska kartica (dostupnost i veličina zavise od regiona)
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Sony Ericson K850i je glavni proizvod ove kompanije koji bi trebalo da se zadrži barem godinu dana – samo će se u drugom kvartalu 2008 godine na tržištu pojaviti više rešenja sa 5MP kamerama. Na osnovu toga koliko su prethodni modeli bili popularni, slobodno možemo reći da se u kompaniji Sony Ericsson trude da uhvate ovaj talas i njime obuhvate sva rešenja koja su bila tražena na tržištu. Da li će tako i uraditi? To nije toliko očigledno usled rasta poslovanja kompanije na prvom mestu. Dok je originalni Sony Ericsson bio usmeren ka onim korisnicima koji vode računa o tehničkim specifikacijama ali i staromodnim korisnicima, danas su okrenuti ka široj publici. Sony Ericsson K850i je sama suština te ideje – izostavljen je zatvarač kamere a novo iskustvo donosti veliku sličnost sa uobičajenim digitalnim kamerama. Razmislili smo o ovim dvema promenama a ono što one donose dato je u ovom tekstu.

Ako ostavimo po strani problem sa kamerom, ergonomija uređaja je značajno izmenjena budući da su prednji tasteri osetljivi na dodir prebačeni na prednji deo i prema tome zahtevaju da konvencionalna šema upravljanja uređajem dobije novi oblik, dok je navigacioni taster prebačen u redove numeričkih tastera – sve ove stvari zajedno imaju velikog uticaja na ergonomično rešenje. Uređaj je direktno namenjen onim korisnicima koji vode računa o tehničkim specifikacijama, korisnicima koji su spremni da prihvate ovakve inovacije i da se suoče sa njima. Međutim, sa druge strane, krajnji cilj bio je uređaj za masovno tržište za nezahtevne korisnike, tako da je tačka do koje smo došli veoma kontroverzna.

Da li će ovaj uređaj biti popularan kao i prethodni glavni proizvodi ove komapnije? Sigurno, prodavaće se uprkos krucijalnim modifikacijama u pristupu. Ali da li će napraviti korak napred, značajni korak za kompaniju? Ovakav kakav jeste, kao pojedinačni model? Ukoliko se sećate prethodnih rešenja, Sony Ericsson T610i je bio model koji je utvrdio osnovu za čitavo novo polje koje je tada predstavljao Sony Ericsson K750i i na kraju Sony Ericsson K800i. Da li će Sony Ericsson K850i načiniti istu stvar danas?

Sa moje tačke gledišta, neće – bez sumnje, veoma je zanimljiv zbog svojih tehničkih dodataka ali ne donosi ništa novo. Setimo se tehničkim inovacija prethodnih uređaja:

Sony Ericsson T610i – Prvi proizvod za masovno tržište sa ugrađenom kamerom;
Sony Ericsson K750i – prvi model koji ima mogućnost kreiranja fotografija fotografskog kvaliteta, uradi sam rešenje, plejer, radio, igre;
SonyEricsson K800i – Java multitasking mogućnosti, poboljšan interfejs, nova platforma – A1/A100, po izdavanju je imao vrhunsku kameru;

Da li je Sony Ericsson K850i prvi uređaj za masovno tržište koji poseduje 5 megapikselnu kameru? Ni u kom slučaju, na tržištu već postoji Nokia N95, koji je veoma popularan model. Po mom mišljenu to je bio loš marketinški potez kompanije Sony Ericsson – nisu verovali da će Nokia-jino skupo rešenje da osvoji tržište. Prema našim procenama, skoro svaki drugi vlasnik modela Nokia N95 mogao je biti potencijalni kupac telefona Sony Ericsson K850i da su se dva modela pojavila u roku od mesec, dva jedan nakon drugog.

Video klip, poređenje veličina (6,2 mb, mpg)

Osnova za ovaj pogrešan korak bilo je prethodno iskustvo, kao i rivalstvo između modela Nokia N93 i Sony Ericsson K800i, prvi je bio pravi promašaj a ljudi nisu bili zainteresovani da ga kupe. Sama suština nije bila konkurencija smart telefona i telefona sa karakteristikama, kao što se ranije mislilo. Stvar je bila u energoniji, neobičnom dizajnu Nokia-je N93 i što je još važnije, njene veličine. Međutim, u slučaju Nokia-je N95 i Sony Ericsson-a K850i, toga nema, ova dva uređaja su prilično slična u smislu dimenzija.

Prvobitno je Sofia, radni naziv modela Sony Ericsson K850i, trebalo da se pojavi početkom leta. Međutim, tada je završna obrada A2/A200 platforme odložena; šta više, Nokia je tada objavila predstavljanje petog izdanja platforme S40. Nedugo nakon toga pojavila se platforma S60, koju su karakterisale poprilično visoke cene i različito pozicionirane platforme. Ovo je greška koja skupo može koštati kompaniju u budućnosti. Trenutno čitav opseg proizvoda kompanije Sony Ericsson ima rivale u vidu S40 i S60 proizvoda.

U smislu funkcionalnosti, Nokia N95 je mnogo moćnija nego Sony Ericsson K850i, a povrh toga već neko vreme je prisutna na tržištu. Tržišta bazirana na operaterima, gde kupovinu uređaja prati ugovor dovode do veoma povoljne cene za korisnike koja se može priuštiti. Cena na neki način odlazi u drugi plan i nije apsolutno bitna – ono što je zaista bitno jeste stil kao tip telefona sa kliznim mehanizom koji je ovih dana mnogo traženiji.

Prisutna je kontroverzna slika – Sony Ericsson predstavlja candy bar telefon namenjen konzervativnim korisnicima koji žele da imaju isprobano rešenje. U tom slučaju kod ovog proizvoda, to menja koncept rukovanja uređajem i poništava sve što je ranije postojalo, ovim je obuhvaćena i promena na Nokia-in interfejs. Da li bi neka vrsta prethodnog korisničkog iskustva ovde bila korisna? Ne. Sony Ericsson K850i predstavlja određenu vrstu predaha po ovom pitanju. Samim tim naći svoje mesto pod suncem neće biti jednostavno kao što je bio slučaj sa prethodnim modelima. Većina korisnika nije upoznata sa implementacijom specifičnih funkcija pre kupovine pa svoje uređaje kupuje prema drugim parametrima. Prema tome, glavni korisnici ovog uređaja su oni koji su odani kompaniji Sony Ericsson, dok je masovno tržište potrebno još više podeliti.

Po prvi put, budućnost nosećeg modela kompanije Sony Ericsson ne izgleda prilično obećavajuće budući da se telefon pojavio u trenutno veoma konkurentnom okruženju. Ovo će verovatno dovesti do upgrade-a modela koji će biti objavljen nešto ranije nego što je prvobitno najavljeno. Imajući u vidu činjenicu da Sony Ericsson K850i nosi titulu vodećeg proizvoda koji prema planu kompanije treba da zadrži još neko vreme ovaj update će se sigurno pojaviti u toku naredne godine.

Ponoviću ono što sam malopre rekao, tj., ovo su tek prvi dani ovog modela tako da je moguće da će postojeći problemi biti rešeni u toku naredne godine. Ukoliko do toga ne dođe Sony Ericsson će sigurno izgubiti zvanje tehnološkog lidera što je veoma opasno za kompaniju.

Dizajn i kontrole

Dizajn ovog uređaja ne prati tradicionalni stil kompanije, nema zaobljene ivice i prema tome izgleda više četvrtasto a donekle i oštro. I na slici i u stvarnosti uređaj izgleda zdepast a na prvi pogled se čini da je veći nego Sony Ericsson K800i. Na moje veliko iznenađenje, ovo je bila čista optička varka jer ukoliko postavite ovaj model pored K800i, definitivno ćete primetiti da je kućište K850i tanje.

Dimenzije – 102x48x17 mm, težina 118 grama. Poređenja radi Sony Ericsson K800i je dimenzija 106x47x18 mm i težine 115 grams.

Video klip, Izgled telefona (18,6 mb, mpg)

Ne samo da je Sony Ericsson pokušao K850i da nazove vodećim proizvodom kompanije, već je naglasio njegov dizajn, naročito pomoću moto-a „Savršenost performansi“. Model K850i trenutno je dostupan u dve boje – zelenoj i plavoj, a u oba slučaja plastika sa prednje strane obojena je u crno, dok su obod navigacionog tastera i bočnog umetka različitih boja. Kod modela plave boje bočne strane su srebrne a sa zadnje strane je providna plastika što je veoma neuobičajeno za telefone, iako je isti donji deo iskorišćen u nekim Sony-jevim digitalnim foto-aparatima. Kvalitet plastike je veoma dobar; naročito lepo izgleda kod crnog modela mada je i kod plave verzije veoma lep. Međutim bez obzira na boju, prednja strana koju odlikuje sjajna plastika predstavlja pravi magnet za otiske prstiju i nečistoće.

Lakoća kojom K850i sakuplja nečistoću i masnoću je nešto što treba posebno naglasiti – uređaj ima suviše sjajnih površina na sebi, zapravo, samo su bočne strane izuzetak. Samo nekoliko sati po početku korišćenja telefon se svuda zaprlja što je za neke veoma iritirajuće. Donja površina izrađena je od sjajne plastike. Tehnički kompanija se odlučila za „sendvič“ dizajn – plastična površina ima tanki metalni donji sloj koji štiti unutrašnjost uređaja i samom kućištu daje robusni izgled. Ukoliko uređaj pritisnete sa zadnje strane, malo će se uviti tako da je u neku ruku i fleksibilna. Bilo bi veoma dobro kada se nakon jakih pritisaka ne bi čulo škriputanje, koje je karakterisalo prethodne modele. Takođe nakon mesec dana upotrebe pojavila se pukotina sa unutrašnje strane zadnjeg dela – plastika nije mogla da izdrži pritisak nošenja u džepu (ja lično ne mislim da je bio veliki pritisak, budući da naš uređaj nikada nije bio ostavljen na tvrdim površinama). Iako je bila vidljiva samo pod određenim uglovima i nije se mnogo proširila nakon toga, nismo bili zadovoljni zbog prisustva ove pukotine.

Poklopac sa zadnje strane se ne može ukloniti, a umesto njega pažnju obratite na donji kraj telefona na kojem se nalazi standardni Fast Port zajedno sa otvorom za bateriju što je prilično neobično. Ispod ovog poklopca je ležište SIM kartice, slot MicroSd/M2 ekpanzione kartice kao i odeljak baterije, koji se zaključava rezicom.

Ekran

Ekran telefona neznatno nadmašuje onaj koji postoji kod modela Sony Ericsson K790/K800i, dimenzijama dijagonale 2.2 inča (kod pomenutih modela dijagonala ekrana je iznosila 2 inča). QVGA rezolucija (240x320 piksela) omogućava prikaz 8 tekstuanih i tri servisne linije, ali upotrebom manjeg fonta dobićete i veći broj dostupnih linija. Kao i kod prethodnog modela ekran može da prikaže 262.144 boje (TFT) i poseduje sloj ogledala koji pomaže pri izloženosti ekrana direktnim sunčevim zracima i uvećava ugao vidljivosti. Silčno modelu Sony Ericsson T650i i K850i poseduje mineralno staklo koje štiti ekran.

Ukoliko ekran modela K850 uporedimo sa ekranom Sony Ericsson-a K800i, slika je oštrija, zahvaljujući većoj dijagonali ali i dalje ne postaje mnogo bolja. Ekran je vrlo dobar, mada imajući u vidu trenutne modele nema da ponudi ništa zbog čega bi odskočio u odnosu na njih.

Tastatura

Tastatura je dizajnirana na ne naročito uobičajen način – tasteri su oblika malih kvadrata slično kao kod modela Sony Ericsson T650i. Iako možda izgledaju neobični ipak dokazali su se kao veoma laki za korišćenje. Kao prvo morate naučiti da tastere pritiskate. Iako možda izgledaju neobični ipak dokazali su se kao veoma laki za korišćenje. Kao prvo morate naučiti da tastere pritiskate mekid delom vrha prsta i onda će upotreba zaista biti laka. Navigacioni taster je takođe vrlo neobičan i smešten je duž numeričkih tastera, ali zahvaljujući izbočenim ivicama, lagan je za rukovanje.

Tastatura je osvetljena belom bojom i dobro je vidljiva u različitim okruženjima. Tastatura poseduje određene svetlosne efekte, pozadinsko osvetljenje se aktivira određenim ritmom pri pritisku, posebno za svaki red, što je veoma atraktivno i daje određeni stil telefonu. Ovakvo rešenje prvi put se pojavilo kod Sony Ericsson-a T650i.

Ekran ima tri zone osetljive na dodir ispod (kao Motorola RAZR 2 V8), gde se nalaze kontekst osetljivi tasteri. Zbog ovakvog rešenja nedostaje jedan red tastera tako da su sada dva programabilna i taster OK osetljivi na dodir, pa nećete imati nikakvih problema pri radu sa njima, štaviše kao i kod prethodnih modela radnje koje se vrše zavise od menija u kojem se nalazite. Ovo je veoma zanimljiv pristup koji ćemo u budućnosti sve više viđati i koji ostavlja više prostora za veće numeričke tastere.

Dok su kod RAZR 2 V8 ove zone predstavljene zonama osetljivim na dodir, koje su stavljene na samu površinu ekrana, K850i karakteriše drugačija tehnologija. Sa donje strane ekrana nalaze se tri bele tačke, koje su u suštini oblasti osetljive na dodir – kada ih pritisnete vaš prst zauzima veći deo površine i u svakom slučaju pritiska ove senzore, što je način na koji radi. Mi smo vršili neke eksperimente sa temperaturom i došli do zaključka da ona nema ništa sa načinom na koji uređaj reaguje na pritisak. Donji deo ekrana ima blagi slobodni hod, budući da se zaštitno staklo ekrana malo pomera na gore i dole. Pitanje izdržljivosti tek treba ispitati – iako je kompanija testirala K850i još uvek nije jasno šta se sve pri svakodnevnoj upotrebi može desiti.

Na prvi pogled pad-ovi osetljivi na dodir ne izgledaju uobičajeno, međutim, kada se naviknete na njih sve dolazi na svoje mesto. Po pitanju ergonomije oni su blago inferiorni u odnosu na uobičajene tastere, ali samo malo i to je sve. Sve u svemu, K850i poseduje prosečnu tastaturu na koju je samo potrebno navići se.

Memorija, memorijska kartica

Uređaj se isporučuje sa 40Mb ugrađene memorije, koja se može koristiti za skladištenje kako personalnih podataka tako i aplikacija. Ispod poklopca sa donje strane nalazi se slot za MS M2 ili microSD memorijske kartice. Ovo je po prvi put da kompanija nudi odabir između M2 kartica, koje koriste različiti Sony brendirani uređaji ili prethodni uređaji ili blago jeftinijih microSD jedinica. Cene ova dva tipa memorijskih kartica skoro su identične kao i njihove mogućnosti. Sve se svodi na personalne afinitete i to koju memorijsku karticu ćete prvo pronaći. Sony Ericsson je ovim načinio dobar potez budući da ostali proizvođači prisiljavaju vlasnike svojih uređaja da koriste samo određeni tip kartice.

U smislu fizičkog dizajna, ovo je dvostruka utičnica, što znači da M2 karticu umećete tako da kontakti budu okrenuti prema vama, dok u slučaju microSD kartice, kontakti idu ka slotu. Možete ubaciti obe kartice u isto vreme. Prisutna je mogućnost zamene kartica bez isključivanja uređaja, što omogućava da menjate kartice dok uređaj radi bez obzira na tip kartice.

Postaviti memorijsku karticu na pogrešan način skoro je nemoguće – da biste to uradili morate upotrebiti dosta snage i bukvalno je ugurati u utičnicu. U tom slučaju držač kartice koji je načinjen od tanke metalne pločice može se oštetiti. Što je još gore, memorijske kartice koje se nalaze unutra počeće da gube kontakt sa uređajem, ali na sreću ovaj problem je veoma lako rešiti, samo uzmete neki oštar predmet i namestite držač kartice. Pretpostavljam da će do ovih problema doći samo u slučaju ako ste veoma neoprezni.

Uređaj poseduje media plejer preko kojeg upravljate sadržajem kako na uređaju tako i na memorijskoj kartici.

Ugrađeni senzor pokreta

Telefon takođe poseduje senzor pokreta, ali za razliku od prethodnih rešenja (W710i, W580i) ne koristi se kao pedmetar već za određivanje izgleda ekrana – prilikom pregleda ekrana ili video sadržaja u galeriji, kada uređaj okrenete na stranu, on se automatski prebacuje u landscape režim. Do sada samo Apple-ov iPhone poseduje sličnu funkciju. Dalje, ugrađeni senzor se aktivira u velikom broju igara, a ovaj model poseduje jednu ovakvu unapred instaliranu igru.

Nokia-ina rešenja već dugo koriste ugrađene snezore za rotaciju fotografija prilikom snimanja, ali obično su beskorisni u drugim primenama.

Baterija

Baterija koju poseduje K850i je potpuno novi tip, BST-38 -930mAh Li-Pol baterija. Proizovđač navodi da baterija može da pruži 400 sati rada u režimu mirovanja i 9 časova razgovora. Pri testiranju baterija je trajala 2 dana uz prosečnu upotrebu – što se ne razlikuje mnogo od Sony Ericsson K800i modela. Potrebno je 2.5 časa da se baterija modela K850i u potpunosti napuni, a za dva sata stepen napunjenosti je 90%.

Performanse

Tehnički, K850i se ne razlikuje od prethodnih ponuda, posebno Sony Ericsson-a K800i, u smislu performansi. Prilično je jednak sa njim, iako je teško očekivati neka dramatična unapređenja imajući u vidu isti hardverski dizajn. Ipak, proces navigacije menijem je malo brži kao i neke druge karakterike kao što je imenik.

Povezivanje

USB

Prilikom USB povezivanja prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Uprkos tvrdnji proizvođača da je u pitanju USB 2.0 konekcija, brzina prenosa podataka ne prelazi 500Kb/s. Ukoliko pak želite da svoj K850i koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Tu je i režim u okviru kojeg možete pristupiti podešavanju mreže na vašem računaru putem telefona, što je veoma zgodno, na primer, pri korišćenju ActiveSync.

Drugi podržani protokol je MTP, koji vam omogućava da prebacite muziku na uređaj direktno sa Windows Media plejerom 10 ili 11, koji je izuzetno koristan za one koji nisu voljni da koriste pomoćni program Sony Ericsson-a.

Bluetooth

Telefon se isporučuje sa EDR omogućenim Bluetooth 2.0 režimom, a meni vam omogućava prelazak u režim uštede energije. Takođe, prisutna je i A2DP podrška koja omogućava povezivanje bežičnih slušalicama sa modelom K850i. Za razliku od modela K800i i ostalih ranijih modela Bluetooth se može koristiti i u Flight režimu. Telefon podržava sledeće profile:

A2DP
Basic Imaging Profile
Basic Printing Profile
Dial-Up Networking Profile
File Transfer Profile
Generic Access Profile
Generic Object Exchange Profile
Handsfree Profile
Headset Profile
HID
JSR-82 Java API
Object Push Profile
Personal Area Network Profile
Serial Port Profile
Service Discovery Application Profile
Synchronization Profile
SyncML OBEX binding
Phonebook Access Proflle.

GPRS/EDGE/3G/HSDPA

U pitanju je jedan od prvih uređaja kompanije koji ima podršku za sve dostupne opcije povezivanja, što je veoma dobro. Jedina stvar koja je ostala da se pomene je odsustvo infrared konekcije kod modela K850i usled činjenice da ovaj standard lagano odumire, dok će budućnost doneti bežične protokole prenosa podataka, kao što je Wireless USB, koji se trenutno nalazi na listi stvari koje u budućnosti treba obuhvatiti.

Hardverska platforma A2, softverska platforma A200

Veliki broj ljudi je zainteresovan da sazna razliku između A2 i njegovog prethodnika kao i činjenice koliko su te izmene bitne. Hardverski odeljak je pretrpeo veliki broj unapređenja – iako se količina radne memorije nije uvećala, procesor koji se koristi kod modela K850i je još uvek ARM11 koji radi na radnom taktu od 220MHz, što je dovoljno za većinu korisnika, što opet znači da povećanje frekvencije može dovesti do velike potrošnje energije. Govoreći o veoma važnim aspektima u smislu performansi, ne možemo da ne pomenemo donekle inertno vreme pojavljivanja slike u medija sekciji (thumbnails), zbog veličine fotografije. Obično je potrebno nekoliko sekundi, ali verovatno je ovo kašnjenje izazvano prelaskom sa memorijske kartice na druge komponente sistema. Lično, smatram da je ovo glavni i jedini razlog. Nakon učitavanja galerije, navigacija je veoma jednostavna. Po mom mišljenju priprema thumbnail-ova je trebala da bude mnogo bolje urađena, u poređenju sa dinamičkim prikazivanjem koje se odvija svaki put kada uđete u galeriju. Ova karakteristika je iskorišćena u velikom broju uređaja, naravno ima i svoje slabe strane ali ima veći broj pozitivnih.

Softverska platforma A200

Nova generacija uređaja svedena je na sasvim novi softverski odeljak. Suština update-a je JP-8 Java platforma, koja je novija platforma nego prethodna JP-7, tako da donosi novi API, što je od velike koristi. Prema tome hajde da se prvo fokusiramo na ova poboljšanja a zatim da pređemo na sve druge upgrade-ove vezane za interfejs.

JP-8

Predstavljanje Java platformi u Sony Ericsson uređajima bio je konzistentan korak na putu ka olakšavanju razvoja aplikacija za trenutnu generaciju aparata. U suštini, standardizacija uvek donese mnogo toga drugim proizvođačima štedeći im i vreme i novac. Prvo, kao kod Nokia-inih i Motorola-inih uređaja, JSR-248 ili Mobile Service arhitektura je podržana. Ovaj standard definiše suštinsku, minimalnu grupu API za sve današnje Java-opremljene uređaje. Prethodne verzije Java-e koje su korišćene u telefonima, dovodile su do zbunjenosti kreatora; međutim industrija je okupila sve činioce zajedno da bi se izbegli ovi problemi u budućnosti.

MSA uključuje odabir obaveznih standarda, dok je jedan broj njih opcioni, što znači da ih proizvođači mogu ali ne moraju koristiti, što obezbeđuje veliki broj različitih karakteristika. Primer opcionog API za Sony Ericsson bio bi JSR 256, koji je Mobile senzor API. Uz njegovu pomoć kreatori mogu izraditi aplikacije koje koriste mogućnosti ugrađenog senzora pokreta. Svi proizvođači mogu iskoristiti ovaj API – sve zavisi samo od njih.

Pogledajmo i druge API-je:

JSR 239 Java povezivanje za OpenGL ES API – 3D grafička podrška;
JSR 177 API za Sigurnost i Servisi poverenja – podrška za identifikaciju korisnika. Glavni API za mobilnu trgovinu u budućnosti;
JSR229 API za plaćanje – Plaćanje preko mobilnog terminala;
JSR 234 Napredna multimedija – 3D zvuk, pristup kameri, ugrađeni FM-tjuner i RDS podaci, delimično podržano u JP-7;
JSR 179 – API za lokaciju – aplikacija za rukovanje koordinatama, kao što su one koje obezbeđuje Google Maps;
JSR 238 Internacionalizacija – Lokalizacija uređaja i aplikacija;
JSR 211 Podrška za SIP – VoIP pozivi;

Gledajući u listu API možemo ponovo potvrditi činjenicu da karakteristike današnjih telefona nisu daleko od smart telefona a ni Java nije toliko nezanimljiva kada se radi o proširenju osnovne funkcionalnosti mobilnih terminala a uskoro se mogu očekivati iste funkcionalnosti koje poseduju Symbian aplikacije.

Ogradiću se u vezi toga da je K850i jedan od prvih modela koji ima podršku za JP-8 (druga dva su Z750i i W910i). Prirodno bilo bi neumesno očekivati da Sony Ericsson implementira sve karakteristike koje donosi JP-8 u jedan telefon. Na primer, VoIP pozivi zahtevaju ugrađeni WiFi modul (nije moranje ali je preporučljivo, budući da u suprotnom VoIP nema smisla). U svakodnevnom životu operateri nisu za činjenicu da korisnici uštede novac preko VoIP poziva, te su zbog toga neki operateri onemogućili ovu karakteristiku kod modela Nokia N95.

Prema tom, vlasnici telefona sa velikim brojem karakteristika neće imati ništa drugo nego da se nadaju aplikacijama drugih proizvođača, budući da će proizvođači ograničiti ovaj odeljak (na njihov sopstveni ili na zahteve provajdera). Setimo se modela Nokia 6136 sa UMA podrškom (WiFi samo za VoIP pozive preko mreže provajdera uz odgovarajuće tarife).

Ne možemo biti srećniji činjenicom da ostali proizvođači rade na razvoju pristupa svim željenim alatima tako da se možemo u budućnosti nadati ovim aplikacijama. Međutim, do onog momenta dok one ne stignu Sony Ericsson K850i će biti sve osim istrošen model ali drugi modeli koji budu posedovali JP-8 sigurno će na bolji način iskoristiti ove aplikacije.

Ali da bismo imali detaljan uvid u specifikacije različitih API i u to kako one utiču na telefone, naglasiću samo da sa HGE-100, eksternim GPS prijemnikom i Java aplikacijom, ili konekcijom sa Google Maps, čak i Sony Ericsson K850i može obezbediti navigacione mogućnosti. Međutim, sasvim je druga stvar to što će uređaj čija će namena biti da popuni prazninu između ovog i sledećeg vodećeg modela kompanije imati ovu mogućnost po podrazumevanom podešavanju. Zanimljivo je to da se priča sa Sony Ericsson-om K800 i K810 ponavlja – recimo da će to biti Sony Ericsson K860i.

Nokia korisnički interfejs

Jedna od strateških odluka za Sony Ericsson bila je podrška za Java klase, za Nokia UI u 2004-oj godini. Kao rezultat razvoja ovog polja, Sony Ericsson K850i kao i drugi uređaji koji poseduju JP-8 prebacili su se na S40 filozofiju. O čemu se tu radi?

Pre svega izgled tastature. Pre toga svi uređaji Sony Ericsson kompanije imali su dva programabila tastera i posebni back taster koji je omogućavao povratak u prethodni meni ili režim mirovanja. Novi modeli ne poseduju nikakav trag ovog tastera. Sada su prisutna tri programabilna tastera koji se nalaze ispod ekrana, čije funkcije uveliko podsećaju na S40 iskorišćenu od strane Nokia-e. Očigledno je da je ovaj potez Sony Ericsson-a zajedno sa standardizacijom Java-e (MSA podrška) uveliko olakšao rad kreatora softvera. Međutim, da li je to dobro za korisnike? Po mom mišljenju, opet dolazimo do situacije gde prethodno korisničko iskustvo nema nikakvog efekta. Sve one svari kojima nas je kompanija učila u prethodnih pet godina više ne postoje. Zanimljivo je samo za one koji žele da pređu sa Nokia-inih na Sony Ericsson rešnja, nego da budu odani korisnici jednog brenda. Možda je diskutabilno, ali pre svega ovo je prisilni korak – jedinu stvar koju treba dodati je da će se korisnici pre ili kasnije navići na novi izgled, a ono što je olakšavajuća okolnost je da to nije toliko teško.

Prema tome, takođe bih trebao da pomenem značajne napore koje je uložio Sony Ericsson da objedini različite tipove uređaja. Na taj način, čak i za UIQ 3.1 koriste podešavanje sa tri programabilna tastera koje omogućava da se pojavi veliki opseg identičnih proizvoda u okviru portfolia kompanije.

Kompletna lista izmena interfejsa koju je doneolo novo podešavanje može da bude pronađena ovde

Sony Ericsson K850i – performanse 5MP kamere

Dolazak Sony Ericsson K850i od strane velikog broja korisnika se očekuje kao dolazak uređaja sa vrhunskom funkcionalnošću kao što je 5MP kamera koju poseduje koja je vrhunsko rešenje u Cyber-Shot opsegu. Da li ova kamera ima nešto revolucionarno i da li zaista zaslužuje ovaj naziv? Po meni napredak je kada se rešenja koja su prethodno karakterisala samo digitalne fotoaparate prenose na druge uređaje. Kod ovog modela proizvođač se fokusirao na dva glavna aspekta – interfejs i ergonomija kamere i fino podešavanje njenih performansi u nekim režimima. Ne može se očekivati da se ovaj modul kamere uporedi sa pravim digitalnim foto-aparatima – nedostatak prostora za ugradnju kvalitetnih sočiva i dalje je najveća prepreka. Ukoliko ste korisnik koji zahteva superironi kvalitet, u tom slučaju je potrebno da potražite digitalni foto-aparat budući da su telefoni uvek za jedan korak ili čak nekoliko generacija iza. Međutim, druga je stvar kada želite da iz svog telefona izvučete maksimum. Ukoliko je to slučaj, onda je Sony Ericsson K850i pravi uređaj za vas.

Hajde da se osvrnemo na mogućnosti obrade slike ovog uređaja i u tu svrhu ćemo ga uporediti sa modelom Nokia N95. Namerno ili ne, svi će upoređivati ova dva telefona kada je u pitanju obrada fotografija. Nokia je prva predstavila uređaj na masovnom tržištu koji poseduje kameru rezolucije 5MP. Iako je bilo i drugih rešenja, samo je Nokia N95 uspela da postane proizvod za masovno tržište. Iako Sony Ericsson K850i gleda da obuhvati slična interesovanja, u svakom slučaju on će biti samo pratilac. Kompanija je uložila dosta napora u nastojanjima da bude pionir po pitanju ove tehnologije a sada stremi ka tome da zadrži svoje sopstvene različite tehnološke talente.

Dizajn

Sony Ericsson je prva kompanija koja je predstavila dual face dizajn kod telefona, drugim rečima koji sa prednje strane liči na najobičniji telefon, dok je sa druge stranje normalni digitalni fotoaparat. Jedna od ključnih karakteristika bio je zatvarač koji je pokrivao sočiva – spuštanje zatvarača dovodilo je do automatskog prebacivanja u režim kamere što je bilo veoma korisno. Ova rešenja su na kraju toliko postala popularna tako da proizvođač nije mogao ništa da uradi sem da ih ponovo iskoristi tako da danas većina vrhunskih rešenja poseduje dual face dizajn u manjem ili većem opsegu.

Čini se da je Sony Ericsson K850i ograničen na korišćenje rešenja koja je kompanija već imala u svom portfoliu, međutim Sony Ericsson je načinio naglu promenu i modifikovao dizajn. Zatvarač, koji se mnogima svideo, više ne postoji – umesto toga sočiva su sakrivena ispod stakla, koje je relativno udubljeno u odnosu na zadnju stranu. Tu, ispod stakla, nalazi se zatvarač koji se može otvoriti samo pokretanjem režima kamere. Očigledno je da ovo nije donelo ništa dobro u smislu dizajna tako da ne postoji pravo rešenje za ovakav potez. Međutim, nakon kontaktiranja nekoliko rukovodilaca kompanije Sony Ericsson, u različitim regijama shvatili smo u čemu je stvar. Postoji pregršt motiva od kojih je jedan pokušaj da se dizajnira uređaj koji će veoma podećati na današnje digitalne fotoaparate, tj., kompanija je K850i opremila posvećenim on/off tasterom kao i prekidačem za režim – oba se nalaze sa desne strane uređaja. Prilikom snimanja fotografija, ova strana se nalazi odozgo.

Zatvarač je ovde trebalo da ima ulogu tastera za odabir režima, ili je trebao da bude pasivan, što nijedno nije naročito pogodno. Kada je ovo drugo u pitanju, obim telefona je smanjen za nekoliko milimetara. Ovde su stvari postale zanimljive u okviru Cyber-Shot režima –vrhunska rešenja će prihvatiti kontrole koje poseduje Sony Ericsson K850i. U isto vreme, većina ponuda masovnog Cyber-shot tržišta će imati i zatvarače. I sva rešenja van Cyber—Shot linije, na primer Sony Ericsson T650i će morati da opstanu bez bilo koje vrste zatvarača. Međutim, niskobudžetna rešnja takođe neće posedovati zatvarač. U smislu različitosti po pitanju funkcionalnosti, ovde nema ničega lošeg – što je veća cena, više toga se dobija. Međutim kada je reč o korisničkom iskustvu stvari nisu toliko jasne. Nakon što sam proveo neko vreme koristeći model Sony Ericsson K800i, pa čak i ranije model Sony Ericsson K750i, moje iskustvo korišćenja ovakvih rešenja oblikovalo se na sledeći način – spustite zatvarač, nacentrirajte i snimite fotografiju. Retki su slučajevi kada je potrebno da podešavate kameru, budući da je sve automatizovano – uzmete telefon, snimite i vratite telefon nazad. Sada imamo novi proizvod sa poboljšanim kvalitetom slike i funkcionalnostima – Sony Ericsson K850i, ali moje prethodno iskustvo mi ništa ne pomaže u tom slučaju. Ne mogu aktivirati kameru po osećaju a moram da tražim tastere na uređaju, budući da su uronjeni u kućište. U nekim slučajevima, ovo je više nego neobično. Sa druge strane, za masovnog korisnika ovo je još jedan znak Hi-tech uređaja. Pored toga, ovo predstavlja i rešenje izuzetno teškog zadatka – kako vizuleno razlikovati sopstvene telefone od konkurencije a ovaj taster upravo pokazuje način za to. Čovek koji drži telefon u svojoj ruci, podešava ga i zatim lagano usmerava na željeni cilj, siguro će privući pažnju i izdvojiće se u gomili.

Korisnicima će biti predstavljen odabir između novijih modela sa zatvaračem, koji poseduju funkcionalnost vodećih proizvoda prethodne generacije, kao rezultat toga. To nije niti dobro niti loše, već je način na koji današnje tržište radi. Iako su prethodna rešenja kompanije delimično bila namenjena za masovno tržište, ovaj telefon uglavnom je namenjen za masovno tržište.

Iznenađujuća je činjenica da je Nokia N95 po pitanju korisničkog isksutva veoma bliska prethodnim ponudama kompanije Sony Ericsson. Da sam ja na mestu kreatora ove kompanije, razmislio bih o iznenadnoj promeni po pitanju ergonomije. Nije tačno da će nakon nekoliko minuta rada sa uređajem, ljudi da se naviknu na kontrole nove kamere i da shvate koliko je lagana za rad da se bez problema može naučiti. Na ovaj način dolazi do sloma korisničkog isksustva, što nije uvek dobra stvar. Tome dodajte nekoliko hardverskih tastera koji nedostaju, nekoliko tastera osetljivih na dodir i nekoliko drugih izmena i videćete da ovaj proizvod odbacuje veliki deo iskustva, koji su korisnici sakupili u toku rukovanja sa prethodnim Sony Ericsson uređajima. Suprotno tome Nokia pokušava da održi korisničko iskustvo. Sve na tržištu se potpuno izmešalo – jedina pozitivna svar je da će se ovakve promene retko dešavati i u nekoliko narednih godina vrhunski proizvodi kompanije biće izrađivani na osnovu koncepta ovog uređaja.

Svaki proizvođač stremi ka tome da svoje proizvode načini različitim po pitanju upotrebe. Primeri Nokia-e N93 i Sony Ericsson-a K850i ovo objašnjavaju na najbolji mogući način.

Pogledajmo malo pomnije dizajn uređaja. Sa vrha desne bočne strane nalazi se taster za digitalni zum (x16) odmah pored tatsera zatvarača i trosmernog prekidača za režim kamere, prva pozicija je za fotografije, druga za video i treća za galeriju. Sa desne strane tastera zatvarača nalazi se on/off taster kamere. Ukoliko je ne isključite nakon snimanja, kamera će to automatski učiniti u roku od nekoliko minuta.

Sočiva unutar stakla su pokrivena zatvaračem, koji je tu da bi sprečio oštećenje matrice ukoliko K850i ostavite na suncu. Uprkos tome što je lagano udubljeno staklo nije otporno na nečistoće, kao i čitava zadnja strana. Naravno, možete odustati od brisanja ali fotografije su najbolje, kada je staklo čisto. Ovo je još jedan nedostatak novog dizajna – zaštitno staklo sa lakoćom privlači masnoću i nečistoće.

Nazivi na numeričkim tasterima u gornjem redu ispisani su plavom bojom što je veoma slično kao kod modela Sony Ericsson K810i. Imaju sopstveno pozadinsko osvetljenje a svaki od ovih tastera koristi se za trenutnu promenu režima.

Na ovaj način, taster „3“ služi za prebacivanje između normalnog režima, BestPIC, panorame i okvira, „6“ podešava izgled, „9“ – tajmer i blic. Pomoću „0“ možete prikazati savet u kojem vam se navodi da je navigacioni taster takođe i taster za zum, kada ga horizontalno pritisnete, a pomoću tastera gore/dole možete modigikovati osvetljenje. Kod prethodnih modela numerički pad je takođe služio za izmenu rezolucije slike i prebacivanje na makro režim. Ove opcije su izostavljene ne samo zbog loše procene kompanije odnosno pokušaja da se isprati modni trend. Proizvođač smatra da generalno većina korisnika snima u jednoj te istoj rezoluciji, tako da pružanjem ove opcije prečica ima malo smisla. Makro prekidač nije prisutan zbog toga što je odeljak za obradu slika fino podešen do opsega kada pravilno radi tako da korisnicima ove funkcije neće biti neophodne pri brzom pokretanju.

Oko sočiva nalazi se osvetljavajuća ivica, koja sija plavom bojom pri pokretanju kamere. Ovo je dodato samo zato da bi korisnik znao gde se sočiva nalaze. Sa desne strane nalazi se ksenonski blic, jednak onome koji je korišćen u prethodnim modelima, kao što je K800i. U isto vreme, odmah ispod nalazi se LED blic, koji je tu da unapredi kvalitet slika koje se snimaju noću, kada upotreba ksenonskog blica nije dovoljna. Ovo je prvi put kada dva blica istovremeno rade na jednom uređaju.

Cyber-Shot (SE v2.0) interfejs

U kompaniji Sony Ericsson postoje oznake interfejsa kamere, koje kompanija ne želi da podeli ni sa kim. U želji da vas ne zbunimo sa dostupnim karakteristikama, i onim što je proizvođač unapredio, predstavljamo oznake Cyber-Shot opsega. Na ovaj način, prva verzija prve generacije je Sony Ericsson K750i, a zatim Sony Ericsson K790i/K800i. Sony Ericsson K810i predstavlja most između dve generacije, na koji ukazuje Photo fix kao i čitav niz prečica na pad-u sa tasterima (koji je takođe osvetljen plavim pozadinskim svetlom) – tako da je verzija dobija oznaku 1.5. Naravno , obnovljeni interfejs koji poseduje Sony Ericson K850 dobija oznaku verzija 2.0.

Video klip, interfejs kamere (18.3 MB, mpg)

Interfejs ima mnogo zajedničkih tačaka sa Sony-jevom T serijom digitalnih fotoaparata – k850i karakterišu mali prikazi slike za režime snimanja, što odabir odgovarajućeg režima čini intuitivnijim. Meni za podešavanje je takođe izmenjen. To je otprilike sve – nikakve druge veće izmene nisu predstavljene osim ISO podešavanja. Što će reći približavamo se suštinskim podešavanjima.

Režim fotografisanja – Normal (podrazumevano podešen), BestPic (Sony-jeva tehnologija), Panorama (povezuje tri fotografije zajedno, nije moguća najviša rezolucija), Frames (odabir različitih ramova direktno na slikama). Ne postoji režim Burst (nekoliko fotografija koje se snimaju jedna za drugom velikom brzinom), mada je alternativa ovoj funkciji BestPic dostupna kod modela K850i.

Scene – Auto, Twilight landscape, Twilight portrait, Landscape, Portrait, Beach/Snow, Sports, Document. Ova podešavanja postaju interesantna samo ukoliko telefon ne može da vam pruži ono što želite u automatskom režimu, što se dešava veoma retko pa samim tim čini ova podešavanja gotovo beskorisnim.

Fokus auto, macro, infinite, autofocus ne može se isključiti.

Blic – Auto, red-eye reduction, disabled. Ne možete podesiti da se blic uvek uključuje.

Tajmer - može biti uključen ili isključen, podešavanje vremena nije omogućeno.

ISO - Auto (u ovom režimu, K850i, po pravilu radi sa podešavanjem do ISO100), i ISO100, ISO200, ISO400.

Efekti – ovde nema ničeg neobičnog: Crno-belo, Negativ, crveno-smeđa, osunčano.

Uravnoteženje belog – auto, Daylight, Cloudy, Fluorescent, Incandescent.

Režim merenja – Normal ili spot.

Podešavanja – ovaj meni je prerađen tako da liči na one kod današnjih digitalnih fotoaparata. Sa leve strane su same opcijea sa desne njihove vrednosti.

Kvalitet slika –Fine, Normal.
AF Light – Auto, može biti isključen.
BestPIC – Fast, Slow (za odabir Fast ova karakteristika će raditi, veoma interesantna funkcija).
Pregled – da ili ne.
Stabilizator – uključeno ili isključeno.
Sačuvati na – ugrađenoj memoriji ili memorijskoj kartici.
Automatska rotacija slike – Da ili ne.
Zvuk pri okidanju – pet dostupnih, a može biti i isključen.
Resetovanje broja snimaka.

Ogoljene činjenice o kameri modela K850i

Rezolucija slika:

  • 5 MP (2592x1944 pixels)
  • 3MP (2048x1536 pixels)
  • 1MP (1280x960 pixels)
  • VGA (640x480 pixels)

Digitalni zum - x16
Prosečna veličina fajla (Fine kvalitet) – od 1 do 1,5 Mb
Vreme potrebno da se sačuva fotografija – 2-3 sekundi
Vreme pokretanja kamere – 1,5-2 sekundi
Tip martice: CMOS

Kratko poređenje sa modelom Sony Ericsson K800i

Mnogi čitaoci bi verovatno želeli potpuno poređenje kvaliteta slika između modela K850i i K800, obzirom da K850 zamenjuje ovaj izuzetni model. Po mom mišljenju takvo poređenje nije bez razloga, ali poređenje svih režima i podešavanja je na neki način suvišno, tako da ćemo pregledati samo razlike na nekoliko fotografija, što će biti dovoljno da ukratko pređemo ovu materiju.

Za većinu fotografija, oštrina određenih detalja (automatski režim) je gotovo ista. Za mene Sony Ericsson K800i se bolje pokazuje kada je u pitanju prikazivanje boje – boje su više zasićene na šta ukazuju nijanse neba na fotografijama.

Sony Ericsson K800i Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Ispostavlja se da su stavke u jednoj boji obrađene kod modela Sony Ericsson K850i, obzirom da izgledaju veoma prirodno.

Sony Ericsson K800i Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Sudeći prema našem iskustvu, u većini slučajeva, Sony Ericsson K850i obezbeđuje prirodnije slike, iako su slike kod modela K800i svetlije. U pitanju je stvar ukusa, a sem toga ova razlika nije tako očigledna, zahvaljujući čemu ne biva primećena od većine korisnika.

Kao dokaz ove tvrdnje pogledajte slike ispod – slika koja je nastala modelom K850i ne samo da deluje prirodnije, nego i nekako punija života.

Sony Ericsson K800i Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Pri letimičnom pogledu učiniće vam se da su kamere u liniji, ali ukoliko pažljivije pogledate slike, videćete da one nastale modelom Sony Ericsson K850i, zahvaljujući superirnijoj rezoluciji hvataju više detalja od onih koje su nastale modelom K800i. Na snimcima koji se nalaze ispod obratite pažnju na oblast koja okružuje taster C i prah na cvetu. Nasuprot ovome, korisnici neće ceniti naše istraživanje na ovom polju već će K850i i K800i smestiti u isti koš. U pogledu više rezolucije koja je obezbeđena modelom Sony Ericsson K850i postižu se pristojni rezultati. Ipak moraću da se ogradim da modelom K800i mogu nastati u određenim situacijama bolji snimci, da bi se ovo tvrdilo moraju se obezbediti potpuno jednaki uslovi osvetljenosti. Tehnički, kamere na ova dva modela se mogu vrlo lako porediti po pitanju kvaliteta slika, ali opet odskače to što K850i obezbeđuje slike prirodnijih boja.

Sony Ericsson K800i Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Nokia N95 protiv Sony Ericsson-a K850i

Mnogi, uključujući i mene, razmišljajući ili ne, smatraju da su ova dva modela očigledni konkurenti kada je u pitanju kvalitet slika. Iz toga razloga je suočavanje ova dva modela u stvarnom životu interesantno. Molim vas da imate na umu da snimci koji su označeni da su nastali Nokia-om N95 su nastali različitim verzijama firmawarea (firmware 11 i 12 respektivno, ali oba su komercijalna izdanja).

Uzmite na primer sliku crvenog cveta na stolu i šta uočavate?

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Rezultat koji postiže Nokia N95 je predvidiv – ovaj model se može pohvaliti bojama, koje su više zasićene i povremeno nadrealne, ali detalji nisu na nivou. Istovremeno Sony Ericsson K850 obezbeđuje mekše obrise cveta uz prirodnije boje. Nećemo primenjivati efekte sa kojima smo upoznati iz upoređivanja Sony Ericsson-a K800 i Nokia-e N93, već ćemo preći na sledeću sliku, na primer igračka na panju.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Boje su na slici nastaloj modelom N95 daleko od prirodnih – obrađujući ih telefon je dodao prazninu na lice igračke. Interesantno Nokia je mnogo odradila posao bolje kada je u pitanju pozadina, čineći je oštrijom (zahvalujući odgovarajućem filteru) i punom detalja. Kada je u pitanju snimak nastao Sony Ericsson-om K850i , a ovo smo videli mnogo puta, automatski se usresređuje na ono što se slika i broj grešaka je zanemarljiv. Očigledno je da telefon pokušava da odabere režim koji najviše odgovara od svih prethodno instaliranih. Kako ovo uspeva da učini? I mi smo zbunjeni.

Sada ćemo videti kako se uređaji fokusiraju na predmete koje karakteriše jedna boja. Uporedićemo slike na kojoj se nalazi cvet kamilice i jedan mali pauk na njoj.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Oba telefona su pristojno obradila pozadinu – adekvatno je zamućena i služi upravo za ono što joj je i svrha – pozadina za cvet. Ali šta je sa cvetom kamilice. Nokia N95 ga prikazuje kao da je isečen od negde i ubačen, mada se ovo popravlja primenom „omekšavanja“ slike – najbolji rezultat se postiže na oko 25% skale. Što se tiče slike koja je nastala modelom K850i, obzirom da je manje oštra mogu se videti bez problema konture prašnika cveta, dok su kod Nokia-e N95 prašnici postali svetle zamagljene tačke. Zahvaljujući više prirodnoj reprodukciji, slika nastala Sony Ericsson-om K850i izgleda bolje.

Za sledeći primer opet smo otišli u prirodu i fotografisali nekoliko bobica na listu.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Fotografije su nastale pred veče, kada je nebo već bilo tamno. Bolje osvetljenje i mekši obrisi – to je sve što treba reći za sliku nastalu Sony Ericsson-ovim modelom. Pojedini listovi štrče iz pozadine stvarajući zgodan efekat. Dok sam pisao ovu recenziju shvatio sam da treba da pronađem fotografije na kojima se Nokia N95 pokazala kao bolje rešenje.

Sledeća fotografija je nastala u zatvorenom, u kafeu i na njoj se vidi znak kafe i plejer na stolu, pa procenite sami.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Oba snimka su bez sumnje vrlo pristojna, ali ona nastala Nokia-om N95 je tamnija iz razloga što telefon nije uspeo na odgovarajući način da proceni osvetljenost okruženja. Slika je pomalo zamućena, ali isto tako poseduje i detalje kao što su odrazi lampe na stolu, dok je duga ekspozicija koju je K850i koristio pri nastanku ove fotografije taj odraz načinila belim. Kada se sve sabere ipak je slika nastala Sony Ericsson-ovim telefonom bolja.

Konačno, sam našao dve fotografije nastale u zatvorenom, koje su gotovo identične.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Znaci u pozadini bi lako mogli da se previdite – K850i ih prikazuje prilično oštro ali to za ovu sliku nije krucijalno.

Da li volite šlag u kafi? Razlog zašto sam odlučio da prikažem ovu fotografiju je da prikažem još primera kako se pokazuju kamere ova dva modela. Nokia-in algoritam je odradio pristojan posao – slika je svetlija, mada odbljesak na kašici je prilično zamagljen, što ipak ne kvari utisak. Očigledno, Nokia je bolje obradila ovu fotografiju.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Smatram da treba da prikažem i način na koji Nokia-in algoritam funkcioniše, primenjen na objekte sa malenim tačkama – čini ih vrlo zabavnim za gledanje. Na slikama su dva izgleda jednog istog kamena. Očigledno, Nokia je otišla suviše daleko sa detaljima.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Sada ćemo preći na opšte slike, gde se Nokia pokazala bolje, obzirom da njen algoritam sve boje čini više ukrašenim. Na primer fotografija koja prikazuje Lubjanku u režiji Nokia-e N95 je mnogo više kolorična. Zbog toga je ova slika vizuelno privlačnija, iako je Sony Ericsson prikazao zgradu prirodnije.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Ovde je prikazan muzej, čija fotografija je nastala na istom mestu. Ovde stvari postaju sporne – sliku sada karakterišu sitni detalji. Na primer drugi automobil sa registarskim oznakam Y450CD – na fotografiji nastaloj Nokia-inim modelom dosta je teže očitati registarsku oznaku, dok je registraciju sledećeg automobila nemoguće pročitati. Drugi banner na pozdaini Nokia-ine fotografije je većinom umrljan. Sama zgrada muzeja nema tako oštre nijanse boja – ali to je ono što nam je Nokia prikazala. Kao ravnoteža N95 je po pitanju detalja daleko inferiorniji od K850i.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Po kišnom danu, oba telefona se ponašaju jednako – ovde ne možemo dodeliti epitet boljeg nijednom modelu, iako K850i sve objekte prikazuje donekle oštrijim, ali ovo ne pojačava kvalitet slike na neki značajniji način.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Dok sam snimao slike na otvorenom zaista mi se dopao način na koji Nokia N95 obrađuje nebo čineći da fotografija bolje izgleda. Nije stvar samo u detaljima – mnogo je važnije preneti raspoloženje a to je ono što u ovom slučaju Nokia N95 bolje radi. Mada su boje i dalje neprirodne, veliki broj korisnika spreman je da predvidi tu činjenicu.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Smatram da su fotografije mnogo bolje kada je korišćen model K850i.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Vratimo se na opšti pogled – uporedićemo ove dve kamere da vidimo šta imaju zajedničko. Očigledno je da je u ovom slučaju K850i model koji odnosi pobedu – pogledajmo loše detalje zgrade koja se nalazi u pozadini a čini mi se da u snimku koji je načinjen Nokia-om N95 ni zasićenje boja nije dovoljno. Mada činjenica je da N95 snima živopisnije slike. Ipak, sve je stvar ukusa. Slike načinjene modelom N95 su za 25% manje što znači i da imaju manje detalja.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Fotografija balkona, je bez sumnje bolje odrađena modelom Nokia N95 – dobra oštrina i kristalni detalji.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Manastir izgleda zaista dobro, obe slike su odlične i zaista ne znam koju da izaberem.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Fotografije slikane uveče sa male daljine (do 3 metra) su očigledno Nokia-ina jača tačka, obzirom da su one nastale modelom Sony Ericsson K850i beličaste.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Pri velikim razdaljinama ksenonski blic obezbeđuje veliki broj detalja, ali pozadina je prilično nejasna. Lično, više mi se sviđaju slike snimljene sa Nokia-om N95 zbog toga što su dopadljivije.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

I na kraju kupola na manastiru – boje kod Nokia N95 nemaju ništa sa zalaskom sunca, telefon je taj koji je odredio ove boje. Izgleda dobro, zar ne?

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Mogli bi da navedemo puno ovakvih primera budući da imamo preko hiljadu slika na oba telefona. Međutim, zaključak se može doneti i na osnovu ovoga što smo vam prikazali. Prvo, osnova – makro režim. Malo korisnika redovno koristi ovaj režim, ali neki ga smatraju veoma zanimljivim. Ovaj režim je ono gde je Nokia N95 slabija, obezbeđuje malo detalja koji su od vitalne važnosti ovde a osim toga nekad se dešava da predmeti imaju suviše oštre linije. Takođe smo došli do problema – Nokia N95 zahteva da omogućimo makro režim, u suprotnom autofokus se na aktivira. Efektivni opseg za makro čini 10-12cm, dok je kod Sony Ericsson-a 7-8cm. Povrh toga, sa K850i možete zaboraviti na potrebu manuelnog uključivanja makro režima – aparat automatski identifikuje režim koji se koristi.

Kada je reč o opštem pregledu fotografija, to nikako nije loše – Sony Ericsson je bolji po pitanju reprodukcije i pruža više detalja, međutim, generalno gledajući slike Nokia-e N95 izgledaju lepše, odnosno više imaju neku umetničku notu.

Po mom skromnom mišljenju, blic koji poseduje K850i će svoju upotrebu veoma retko pronaći, samo kada izbliza slikate nekog, u svim drugim slučajevima Nokia N95 pruža živahnije slike.

Isto važi i za slike koje se slikaju u zatovrenom mada je po tom pitanju K850i nešto bolji.

Sada jedno pitanje za vas? Koje slike će izgledati bolje kada se odštampaju u 10x15? Odgovor je veoma kontroverzan – ono što izgleda dobro na ekranu vašeg računara može biti lošeg kvaliteta kada se odštampa. Na primer, čini se da je kamilica koju sam ranije pomenuo izgubila svoje boje. Tako da je u ovom slučaju Nokia N95 bolji. Zato nećemo raditi ništa drugo do odštampati sve uzorke i tada ih ponovo uporediti. Ispostavilo se da su neke slike slikane sa N95 lepše ali ipak na kraju K850i odnosi pobedu zbog tankih margina (40-60). Slike za koje smo rekli da imaju umetničku notu nakon štampanja postale su groteskne – boje na njima su bile suviše neprirodne.

Mogu reći da je kamera modela Sony Ericsson K850i superiornija u odnosu na onu koju poseduje Nokia N95 – ovi proizvodi se jednako kotiraju kod krajnjih korisnika, naročito ukoliko ne žele da ih štampaju ili gledaju preko ekrana računara. Međutim, ukoliko to žele, K850i će imati bolju poziciju u većini situacija i režima. Ne mogu reći da je pobedu odneo samo zbog margina ali i to ima svoje prednosti. Tehnički, ova dva proizvoda se mogu upoređivati, naročito ako smatrate da je kamera koja je ugrađena u uređaj tu samo radi zabave i ničega drugog.

Sony Ericsson K850i – shots in various environments

Primeri načina na koji zoom karakteristika funkcioniše mogu se naći u ovom fajlu - zoom.zip

Sada ćemo vam predstaviti samo nekoliko slika koje su snimljene u različitim okruženjima sa i bez blica – mislim da dalji komentari ovde više nisu potrebni.

(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Video recording

Po prvi put od modela Sony Ericsson W900i kompanija je načinila korak napred ka korisnicima u video odeljku. Model K850i može snimati u 240x320 rezoluciji pri 30fps u trajanju od dva sata sa omogućenim zvukom. Mikrofon odlično snima glas, ali svi okolni zvuci se čuju i to prilično nejasno. Kvalitet video snimka nije savršen tako da još uvek čekamo da se na tržištu pojavi jedna takva ponuda.

Primer video klipa 1 (3gp, 0.9 mb)
Primer video klipa 2 (3gp, 1.9 mb)
Primer video klipa 3 (3gp, 0.8 mb)
Primer video klipa 4 (3gp, 1.1 mb)
Primer video klipa 5 (3gp, 1.0 mb)

Zaključak o kameri modela Sony Ericsson K850i

Iskreno govoreći meni se nije dopala ova izmena po pitanju ergonomije, nepostojanje zatvarača i svi ovi prekidači. Ipak, moje iskustvo od nekoliko hiljada fotografija govori mi da to i nije tako strašno. Rukovanje aparatom se brzo savladava, tako da izgleda kao adekvatna zamena za pravi digitalni foto-aparat. Ukoliko zaista cenite kvalitet fotografija u tom slučaju nemojte dalje da tražite, ovaj model nema alternativu. Moram da priznam da je Nokia N95 u toku proteklih šest meseci postala najpopularniji 5MP uređaj, ali Sony Ericsson K850i je odmah iza njega a i bolji po pitanju obrade fotografija (za sada se samo fokusiramo na to).

Možete puno puta da ponovite da su kamere u mobilnim telefonima bile i da će ostati nonsens, međutim, ono što bih preporučio korisnicima jeste da uzmu svoje foto albume stare 10-15 godina i uporede kvalitet tih slika sa primerima koji su datu u ovom članku. Revolucija je već počela – Nokia N95, Sony Ericsson K850i i neki modeli koji tek treba da se pojave su je doneli. Konvergentni uređaj može osigurati kvalitet slike koji će biti adekvatan većini korisnika.

Ovu godinu je obeležio nastavak bitke između Sony Ericsson K800i i Nokia N93 modela koja je započela prošle godine. Kada je reč o rivalstvu između Nokia-e N95 i Sony Ericsson-a K850i, ovaj drugi ima prednost u vidu nekih zanimljivih karkateristika i mogućnosti kao i prirodniji algoritam za obradu slika. Ovaj put su obe kompanije, i Nokia i Sony Ericsson, ponudile veoma tražene modele koji su stekli svoje pristalice. Posle svega, ukoliko tražite trenutno najbolje rešenje po pitanju najbolje obrade slika, slobodno mogu reći da je to Sony Ericsson K850i.

Interfejs

Odmah ćete zapaziti interfejs budući da je sličan kao kod ostalih Sony Ericsson modela. Glavni meni se pojavljuje u vidu matrice koja se sastoji od 12 ikona. Navigacija brojevima kod modela K850i je prisutna - prečice možete dodeliti za većinu stavki menija, sa kojima se uređaj isporučuje kao i za sopstvene aplikacije i fajlove. Ovo je veliki korak napred u odnosu na platformu A100.

Druga promena su tri programabilna tastera, koji nemaju nikakvu funkciju u režimu mirovanja kao i kod Nokia-inih telefona. U većini menija, treći taster označava najtipičniju radnju, ali u suštini ne ubrzava stvari.

Unos teksta je ostao na istom nivou po pitanju konfornosti tako da pritiskom na taster # možete odabrati jedan od dostupnih jezika i veoma lako možete menjati jezike u toku unosa teksta.

Pored uobičajenih vertikalnih podmenija, proizvođač je obezbedio horizontalne tabulatore bazirane na subjektima. Ovo znači da dok pregledate listu pozivanih brojeva, možete videti ne samo pozvane brojeve već se istovremeno (pritiskom džojstika horizontalno) možete prebaciti na tabulatore propuštenih ili primljenih poziva. U meniju telefona, ovakva navigacija je omogućena gde god je to bilo moguće i na ovaj način se olakšava upotreba telefona. Ergonomija menija kod ovog modela je prilično visoka. Takođe bih napomenuo da se horizontalni paneli pojavljuju u telefonskom imeniku, podešavanjima i drugim stavkama menija.

Meni Activity je standardan za Sony Ericsson telefone. Prva tri tabulatora prikazuju različite događaje kao što su propušteni pozivi, napomene, poruke – sve ovo se odnosi na prvi tabulator. Postoji mogućnost isključivanja menija Activity za ove događaje - u ovom slučaju pop up prozora, podsetnici za određene tipove događaja će vam se pojaviti na ekranu. Treći tabulator karakterišu prečice, koje možete sami podesiti. Dodati četvrti tabulator sadrži linkove ka najviše korišćenim aplikacijama i izvorima – na vrhu ove liste se nalazi Google pretraga.

Drugi tabulator je najinteresantniji jer predstavlja neku vrstu menadžera zadataka. Karakteriše ga lista svih trenutno pokrenutih aplikacija. Korisnik može da pokrene do osam Java aplikacija (činjenica je da nema kapaciteta za više, tj da RAM ne može da podnese više od 8 Java apliakcija) istovremeno i da prebacuje sa jedne na drugu. Ovo može biti dosta praktično, ukoliko recimo koristite ICQ mobilni klijent, koji mora da bude konstantno online, a želite i da prekratite vreme igrajući Java igrice. Do sada slično rešenje od strane konkurencije nije najavljeno.

Teme, dizajn komponenti

Uređaj u potpunosti podržava flash pozadinske slike i teme ali nijedna od pet unapred instaliranih tema nije neuobičajena, odnose se samo na kolor šemu i okvir menija, umesto na izgled ili dizajn. Čini se da je ovo postalo pravilo za K seriju,a najočiglednije modifikacije menija postale su karakteristika Walkman opsega.

Među ostalim stvarima kompanija planira da ubaci animaciju u meni u bliskoj budućnosti, drugim rečima istu stvar koju treće izdanje S60 FP2 poseduje. Još uvek nije poznato da li će to biti primenjeno na postojeće modele ili će update biti omogućen samo kod novih ponuda.

Media

Jedna od važnijih novosti koje dolaze zajedno sa A200 jeste sekcija Media koja je neka vrsta galerije koja sakuplja različite tipove multimedijalnog sadržaja. Dok su Nokia brendirani telefoni prvobitno ovakav sadržaj čuvali u galeriji, Sony Ericsson je vršio njegovu klasifikaciju, međutim, te stvari sada su deo prošlosti. I dalje postoji mogućnost da pretražujete različite direktorijume putem menadžera fajlova, međutim proizvođač smatra da je meni Media najbolji način za pregled i kategorizovanje multimedijalnih sadžaja.

Ova stavka menija donekle ima izgled Sony PSP stila – istu boju, sličan dizajn ikona, koji je drugačiji od onih koji se nalaze u ostalim menijima. Kako ja to vidim, ovakav pristup je legitiman samo onda kada proizvođač želi da naglasi neke noviteite rešenja i zainteresuje korisnike. U suprotnom, primena različitog stila na određene menije jednostavno nema nikakvu svrhu. Zapravo, očiglednost između Sony Ericsson i Nokia brendiranih rešenja je veoma očigledna, tako da su ljudi zbunjeni. Sa S60 Nokia je prikazala samostalnu sekciju koju karakteriše jedinstveni dizajn za pristup ključnim karakteristikama (dostupno samo kod Nokia N95). Sada Sony Ericsson treba da načini svoj potez fokusirajući se na multimedijalne karakteristike.

Ova sekcija obezbeđuje pristup za:

Fotografije i slike;
Sve muzičke fajlove;
Video klipove;
TV emisije za modele opremljene DVB-H prijemnikom;

Za sada dizajn sekcije nije se izmenio kao i broj stavki u glavnom meniju. U podešavanjima možete odabrati izgled albuma ili prikaz portreta, u svakom slučaju svi uređaji koji poseduju senzor pokreta mogu uživati u karakteristici automatskog okretanja prikaza ekrana. Ukratko, okrenete telefon i nakon kraćeg vremena slika se takođe okrene. Međutim po mom mišljenju ovo neće imati veliku upotrebu. Većina korisnika modela Sony Ericsson K850i će koristiti orjentaciju albuma bez uzimanja u obzir navedene karakteristike. Razlog je jednostavan – da bi se sprečila izmena izgleda ekrana slučajno, proizvođač je namerno odvojio 1-2 sekunde koliko je potrebno da prođe da bi se slika na ekranu okrenula. Kao rezultat toga, ne možete uvek izvršiti rotaciju slike budući da kućište mora biti pod određenim uglom. Uopšteno govoreći svi senzori slični ovome imaju sličan problem – bilo kod K850i ili u iPhone-a, nije bitno. Ono što je dobro kod rešenja Sony Ericsson-a je to što možete da isključite ovaj senzor.

Hajde da izbliza pogledamo svaku sekciju; tu imamo mnogo toga da kažemo. Prva stavka na koju nailazimo su fotografije.

Foto. Kada otvorite ovu sekciju ugledaćete drugi meni koji se sastoji od stavki kao što su Latest photo, Camera Album, Favorites, Images i Podcasts. Poslednja stavka može izgledati kao da ne pripada ovoj sekciji budući da podcast-ove uobičajeno karakterišu audio informacije. Ovo je prvo mesto na kojem se susrećemo sa organizacijom stavke Media. Ona je prilagođena tako da skladišti strukturu i tagove fajlova, tj., ukoliko imate direktorijum za podcast-ove u sekciji kamere, onda će vam ovo odgovarati tako da će se ova stavka pojaviti i u meniju. Veoma je pogodna – Podcast direktorijum se takođe nalazi i u muzičkoj sekciji uređaja. Uređivanjem sopstvenih direktorijuma možete oblikovati drugi nivo menija u sekciji Media, ali tu postoji jedno ograničenje – K850i identifikuje samo poznate nazive i tipove fajlova sa tagovima, što znači da prazni direktorijum sa nekim neprepoznatljivim sadržajem u sekciji kamere neće biti prikazan na opštoj listi.

Na osnovu datuma se sortiraju podaci. Camera Album karakteriše vertikalno aranžirana lista sa malim prikazom prve slike u tekućem mesecu. Ovaj meni sortira slike po mesecu, različite godine se odvajaju jedna od druge. U suštini ovo je veoma zgodan način za pretragu menija, čije postojanje je opravdano. Prikazivanje male slike na ekranu zahteva neko vreme, naročito ukoliko uskladištite sve vaše podatke na memorijsku karticu a broj fajlova je iznad 1000. Međutim, vreme ovde nije toliko bitno, budući da K850i skladišti slike u punoj veličini a ne čuva ih u smanjenoj varijanti kao što je slučaj kod iPhone-a.







Nova karakteristika koja je predstavljena kod modela K850i je mogućnost kreiranja tagova za fotografije – pritiskom navigacionog tastera na dole možete dodati bilo koje snimke u Favorites a fizički ostaju u istom direktorijumu. Kada izbrišete slike one koje su bile uskladištene u Favorites takođe će biti izbrisane, imajte to na umu.

Najjednostavniji način da neke fotografije ubeležeite kao Favorite jeste da pritisnete taster na dole, a u slučaju da želite da dodate neki tekst na nju tada možete iskoristiti dostupnost takve opcije u meniju, dodati komentar i odabrati jendu od 15 ikona. Ova opcija za kategorizaciju je veoma jednostavna i zaobilazi način sortiranja po datumu.

Oni koji ne mogu da podnesu ovakav tip organizacije menija mogu da iskoriste dobri stari menadžer fajlova koji vam omogućava da pretražujete sadržaj bilo kog direktorijuma uključujući i one sa fotografijama.






Tokom navigacije kroz foto galeriju potrebno je neko vreme da K850i izoštri slike. Međutim to nije nikakav problem budući da su fotografije retko kada veće od 1Mb.

Navodeći nove karakteristike, ne možemo da previdimo X-Pict Story koji je neka vrsta slide show-a. Možete odabrati jedan od četiri režima a tu je i režim sa isključenim zvukom. Tako da u zavisnosti od odabranog režima, možete dobiti jedinstvene efekte i muziku koja prati slide show. Za razliku od Nokia-e N95 gde ne postoji način da izmenite muziku, napravite pauzu između slajdova ili dodate efekte. Većina ljudi koja je rukovala sa ovim režimom kod modela K850i veoma je zadovoljna. Sve u svemu, Multimedia Viewers i slične stvari više nisu neophodne – uređaj sam odlično obavlja ovaj posao.

Video klip, slide-show (21 mb, mpg)

Muzika. Bilo je dosta suprotstavljenih mišljenja oko ovog aspekta – bilo da su u pitanju oni koji smatraju plejer koji postoji u Media Walkman-u 3.0 vrlo dobrim ili onih koji smatraju da je u pitanju oslabljena verzija. Verovatno su obe strane donekle u pravu. Počevši sa platformom A200, način na koji se tretira muzički plejer je značajno promenjen, tako da smo se vratili u vreme Sony Ericsson-a K750i/W800i. Suština funkcionalnosti plejera ugrađenog u sekciju Media ne razlikuje se mnogo kroz portfolio; međutim Walkman serija ima neke dodatne funkcije. Od danas, to nije toliko očigledno budući da smo do sada videli samo mali broj A200 uređaja. Hajde da pogledamo Sony Ericsson Z750i/K850i/W910i. Iako je veliki broj opcija moguće upoređivati (na primer, MegaBass je dostupan kod svih) muzički orjentisan W910i povrh svega poseduje SensMe karakteristiku, koje nema na druga dva modela. Slična stvar će se i ubuduće dešavati.

Govoreći o najvažnijim razlikama u odnosu na Walkman 2.0 moramo naglasiti DRM 2.0 i MTP podršku koja uklanja sve prepreke na putu direktnog prenosa muzike sa Windows Media Player-om.

Model K850i locira sve fajlove i direktorijume koji postoje na memorijskoj kartici i zatim izvlači neophodne podatke iz ID3-tagova. Podržani zvučni formati su - MP3, AAc, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA i m4a. Ne postoji ograničenje kada je u pitanju bitrate. Takođe možete upload-ovati fajlove kompresovane promenljivim bitrate-om. kompanija preporučuje upotrebu fajlova sa bitrate-om od 192Kbps.

Muzička biblioteka čuva sve numere klasifikovane prema sledećim karakteristikama:

Artist – lista izvođača po abecednom redu, kod koje možete primeniti i brzu pretragu po imenu;

Albums – sortiranje prema naslovu albuma, pretraga je takođe dostupna;

All tracks – opšta lista svih numera, sortiranje se izvršava prema nazivu numere ili prema imenu fajla ukoloko ID3 tag nije dostupan;

Genre – sortiranje koje koristi različite muzičke pravce kao što su Hip Hop, Jazz, Bluzes kao kriterijum;

Moje liste pesama – ovo su liste pesama kreirane od strane korisnika. Možete ih kreirati i na uređaju i na računaru dok pretražujete sadržaj flash memorije u USB Mass storage režimu; K850i ih identifikuje prilikom ažuriranja biblioteke.

Za razliku od druge verzije svi prenosi su horizontalni ali stilizovani na drugačiji način. Međutim, to ne predstavlja nikakve probleme. U osnovi svaka stavka je na samo nekoliko pritisaka tastera a pretraga po prvom slovu omogućena je u svakoj listi.





Dostupni su i režimi nasumične reprodukcije i ponavljanja (za jednu numeru ili sve), kao i „premotavanje“ unapred koje se omogućava pritiskom tastera sa zadržavanjem. Standardno, osnovna verzija plejera ne omogućava nikakvu dodatnu vizuelizaciju tako da vam je jedina dostupna opcija Album Art.

Ukoliko muziku reprodukujete u pozadini u režimu mirovanja, tada se sekcija Media automatski prebacuje na plejer. Ovo je neka vrsta zamene za muzički taster kod nekih uređaja, uključujući Sony Ericsson K850i.

Zvučni doživljaj koji pruža K850i nije se izmenio ni na bolje ni na gore, jednak je kao i kod pretohodnih modela. Ekvilajzeri se mogu podešavati manuelno, a opcija Stereo Widening je takođe dostupna.

Video. Ova aplikacija se nimalo ne razlikuje od prethodnih verzija – „premotavanje“ unapred je dostupno kao i režim prikaza preko celog ekrana i snimanja fotografija. Nove pogodnosti uključuju usporenu reprodukciju kada se video pušta frejm po frejm.



Kratak zaključak o Media sekciji. Filozofija ove sekcije prihvaćena je od plejera – slično je rešena na osnovu informacija dobijenih iz fajlova, a dostupno je automatsko sortiranje po datumu ili tagovima. Sa standardnim menadžerom fajlova, što je veoma dobra opcija, korisnik ima mogućnost odabira. Ukoliko ne možete da se snađete sa listama, tada je menadžer fajlova prava stvar za vas, ali ukoliko želite na raspolaganju imate i sekciju Media. To je dobar update u smislu izgleda ali što se tiče funkcionalnosti ni u kom smislu nije revolucionaran.

Telefonski imenik

Model K850i može imati do 5000 uskladištenih unosa sa svim popunjenim polima, a kapacitet za unos svih telefonskih brojeva je 35000. Prethodno A100 je obezbeđivao 1000 unosa i 2500 telefonskih brojeva. Ovako značajno proširenje imenika odrađeno je zbog žalbi korisnika koji su tvrdili da im kapacitet od 1000 unosa nije dovoljan, tako da nisu mogli sve svoje unose da unesu u telefon. Pretpostavljam da je ovo zaista mala grupa pojedinaca budući da ja ne znam nijednu osobu koja ima 3000 kontakata na listi. Takođe, polja za brojeve telefona su proširena sa Mobile Private i Mobile Work, što znači da sada postoje tri blanko polja koja su rezervisana za brojeve mobilnih telefona. Na žalost, još uvek ne postoji mogućnost izmene tipa broja za dostupna polja, ali možda će proizvođač ovu odliku uvesti u buduća izdanja.

Kao što sam pomenuo ranije, nekoliko telefonskih brojeva (do 7) može da se sačuva u okviru jednog kontakta, kao i adresa, e-mail, broj Instant Messanger-a kao i druge kontakt informacije. U podešavanjima, možete odabrati željena polja, i ona će biti dostupna, dok ona koja vam nisu potrebna i koja ne odaberete neće biti prisutna. Kontakti se mogu čuvati po poljima, uključujući ime i prezime, ali samo u jednom polju unosa. Za razliku od prethodnih modela, ovoga puta imamo dimaničku listu - telefon je automatski sortira nakon unetih izmena.

Moguće je dodeliti posebne melodije i fotografiju svakom kontaktu. Tokom dolaznog poziva biće korišćeni sličica i melodija. Polje u koje je unet datum rođenja može biti sinhronizovano sa planerom, a postoji mogućnost i da podesite koliko dana pre navedenog događaja telefon će vas upozoriti.

Kada unosite informaciju, krećete se kroz tabulatore, u prvom unosite broj telefona, i kategorizujete ga po tipu. Cela organizacija ovog procesa podseća na Outlook, što znači komfor na prvom mestu. Glasovni tagovi se mogu dodati brojevima telefona, imenima a može ih biti dodato do 40. Glasovno pozivanje je ostalo isto, mada počinje da izgleda zastarelo, kada se imaju u vidu svi softveri za prepoznavanje glasa koje je usvojila konkurencija.

Kompanija i dalje sledi svoja uobičajena uverenja da se SIM kartica koristi samo u hitnim slučajevima, tako da ukoliko želite da vidite sadržaj kartice, morate aktivirati specijalnu opciju u meniju. SIM kontakti se ne prikazuju na opštoj listi.

Možete kreirati rezervnu kopiju svih unosa iz telefonskog imenika i ona će biti sačuvana na memorijskoj kartici, tako da ćete biti u mogućnosti da naknadno povratite informacije.

Grupe kontakta su korisne samo za slanje SMS poruka za više korisnika, pošto je nemoguće dodeliti posebnu melodiju ili fotografiju za grupu.

Svaki video klip može da se iskristi za identifikaciju poziva bilo kog unosa iz telefonskog imenika.

Slanje poruka

Svi alati za upravljanje porukama su uobičajeni, postoje šablonske poruke kao i mogućnost kreiranja sopstvenih šablonskih poruka. Za čuvanje poruka koristi se memorija telefona zajedno sa SIM karticom. Podržana je chat funkcija. Sve u svemu, što se tiče SMS-a, sve je kao i kod drugih modela ove kompanije.

Sada postoje kategorije poruka koje se manuelnim putem mogu primeniti na svaku poruku. Tada možete sortirati poruku u opštu i listu prema kategoriji. Šest kategorija je unapred instalirano kod modela K850i - Business, Favourites, Follow Up, Fun, Holiday, Important. Ukoliko vam ni ovo nije dovoljno možete kreirati sopstvene klase. U suštini ove kategorije biće korisne onim ljudima koji uobičajeno skladište svoje poruke na memorijskoj kartici.

Specijalni menadžer poruka omogućava prebacivanje poruka iz direktorijuma na memeorijsku karticu i obrnuto. Štaviše, možete manuelnim putem odabrati mesto skladištenja što je dobra stvar.

Realizacija MMS-a je sjajna kao i obično, možete doslovno kreirati video klipove, postoji dosta podešavanja koja Sony Ericsson modelima daju prednost nad konkurencijom.

E-mail klijent može slati i primati elektronsku poštu, a podržani su svi kodni rasporedi. Elektronska pošta se može čuvati na memorijskoj kartici. Postoji poseban menadžer koji vam pomaže u premeštanju elektronske pošte iz direktorijuma u memoriji telefona na memorijsku karticu. Prethodni modeli koji su radili na A100 platformi nisu imali ovu mogućnost.

U podešavanjima elektronske pošte, možete postaviti posebnu šifru za SMTP naloge, što je veoma pogodno. Podešavanja su fleksibilna, podržavaju gotovo sve kodne rasporede a ne samo Unicode. Prilozi su podržani od strane telefona i prisutni kao ikone u telu poruke. Telefon ne radi sa Office ili PDF dokumentima, ali ih možete sačuvati u bilo kom direktorijumu. Ograničenje veličine dolazne/odlazne pošte određuje operator. Elektronska pošta sa prilozima veličine 6-7Mb može da se šalje bez problema. Telefon podržava Push Mail standard. Uobičajeno, proces slanja i primanja poruka se vrši u pozadini.

RSS Feed. Podešavanje je veoma jednostavno, samo je potrebno navesti povratnu informaciju koja vam je potrebna i njenu adresu. Telefon će se povezati i preuzeti je. Možete ažurirati samo jednu stavku, ili kompletnu povratnu informaciju odjednom. Mogućnosti ugrađenog pretraživača su upotrebljene za prikazivanje feed-ova. Feed-ovi mogu da budu ažurirani po rasporedu.

Takođe možete omogućiti opciju sata u režimu mirovanja i prikazivanje naslova određenih feed-ova. Takođe možete podesiti aplikaciju da čuva sve eksterne linkove i priloge.

Lista poziva

Do 30 poziva može biti zabeleženo na objedinjenoj listi, zajedno sa vremenom i datumom poziva. Pored svakog unosa nalazi se ikona koja označava tip poziva (propušten, primljen, pozivan). Sem toga dodatne ikonice pokazuju ukoliko je broj sačuvan u telefonskom imeniku ili na SIM kartici. Lista propuštenih poziva se može videti zasebno, i na njoj se čuva do 10 unosa. U ovom meniju takođe možete videti cene poziva, dužinu trajanja svih poziva, odlaznih poziva i poslednjeg poziva. Navigacija kroz liste se vrši uz pomoć tabulatora čime se štedi dosta vremena.

Zabava

MusicDJ funkcija interesantna, mada se čini da je korisnici neće preterano koristiti. U editor-u možete kreirati i menjati sopstvene melodije koje se mogu sastojati najviše od 4 melodije.

Napredna verzija MusicDJ-a je nazvana VideoDJ, i omogućava menjanje ne samo muzičkih fajlova, već i dodavanje slika i teksta. Finalni rezultat je prisutan u vidu 3GP fajla koji može biti poslat putem MMS-a ili e-mail-a ili jednostavno prebačen na drugi telefon.

PhotoDJ editor pomaže da rešite problem efekta crvenih očiju, podesite osvetljenost, kontrast, oštrinu ili primenite specijalne efekte.













Daljinsko upravljanje – mogućnost upravljanja drugim uređajima preko Bluetooth konekcije. Standardna karakteristika za sve Sony Ericsson telefone.

Zvuk se može snimati pomoću Diktafona - što omogućava snimanje glasovnih beleški koje se kasnije mogu koristiti kao melodije. Telefonski pozivi se takođe mogu snimati, što je omogućeno iz kontekst menija. Ne postoji vremensko ograničenje za snimanje razgovora.

TrackID. Telefon poseduje TrackID servis, koji pomaže kada ne možete da se setite naziva neke pesme koju slušate na radiju ili je snimite preko mikrofona. Princip je da se nakon aktiviranja ove funkcije snimi 3 do 4 sekunde pesme, da bi se zatim taj fajl poslao na GraceNote server, koji pronađe naziv numere koja vas zanima i pošalje vam nazad informaciju. Za razliku od ostalih modela kod K850i, možete ne samo da saznate naziv pesme već i da je kupite. Servis je interesantan jer reaguje trenutno, a poseduje i mogućnost instant kupovine pesama koje tražite.

Igre – Marble Madness (koristi ugrađeni senzor pokreta) i Tenis.


Aplikacije

K850i se isporučuje sa tri aplikacije: Face Wrap, Photo Mate, dok je poslednja na listi HP Print koja vam omogućava štampanje fotografija ili drugih informacija na HP brendiranim štampačima direktno sa telefona.

Radio

Model K850i može da uskladišti 20 radio stanica, automatska pretraga i RDS funkcija su dostupne. Kvalitet radija se ne razlikuje od drugih Sony Ericsson ponuda - što znači da je prilično dobar.


Planer

Planer ima dosta funkcija. Pogledajmo prvo kalendar. Postoje tri tipa za pregled događaja ugrađena u model K850i: nedeljni, mesečni ili dnevni. Kod dnevnog označavanja događaja možete videti listu svih događaja i napomena, dok u druga dva možete videti obeleženo vreme ili dan. Možete kalendar prebaciti na željeni dan, godinu ili mesec. Sve je uobičajeno, kao i način unošenja rasporeda. Imate mogućnost da događaju dodelite određeni naziv, definišete mesto gde će se događaj održati, dužinu i podesite podsetnik (na određeno vreme pre događaja ili baš u tačno vreme događaja). Po prvi put događaji mogu da budu ponovljeni. Tipovi ponavljanja događaja su: dnevni i mesečni. Podsetnik radi i kada je telefon isključen, sve dok ne isključite ovu funkciju.

Lista zadataka je prilično jednostavna. Postoje samo dva tipa događaja: telefonski poziv i podsetnik. Sa druge strane, to je zaista dovoljno, jednostavnost ima svojih prednosti.

Telefon ima potpuno organizovanu pretragu za kalendar: možete uneti samo reč (ili deo reči) i nakon što telefon završi pretragu, na ekranu će se pojaviti svi događaji koji se poklapaju sa zadatim kriterijumom. Ova funkcija radi prilično brzo čak i kada planer ima preko 100 unetih događaja, a podržano je i brzo prebacivanje na događaj iz prozora za pretragu.

Beleške. Telefon podržava unošenje beleški, mada su ograničene po dužini. Naziv beleške će biti prva uneta reč. Ovo nije naročito pogodno jer reč koju prvo uneste možda neće automatski opisati ono što želite reći beleškom.

Alarm časovnik. Postoji pet alarm časovnika, od kojih svaki može biti podešen manuelno. Oni se mogu pokretati određenih dana u nedelji. Osim melodije za alarm možete odabrati i kratku napomenu i sličicu koji će se prikazati na ekranu kada se alarm pokrene. Bilo koji muzički fajl može biti izabran za zvuk alarma.

Štoperica/brojač. Ovde je sve prilično uobičajeno, i mada bi se isto moglo reći za štopericu, ona ima i funkciju privremene vrednosti. Telefon ima specijalnu aplikaciju za čuvanje tajnih kodova, koja je bila veoma uspešna kod prethodnih modela. Takođe ovaj model ima i uobičajeni kalkulator.

Code memo – skladišti sve vaše lozinke na jedno mesto i zaključava ih specijalnom lozinkom.

Video call – služi za video pozive u okviru 3G mreže za koje se koristi kamera sa prednje strane.

Sinhronizacija – Pored SyncML opcije za sinhronizaciju, K850i takođe podržava Exchange Active Sync. Sve što je potrebno je da unesete adresu servera, podesite nalog i odaberete aplikacije koje želite da sinhronizujete (mail, kalendar, kontakte), takođe možete podesiti podešavanja elektronske pošte, do maksimalnog ograničenja, omogućiti/onemogućiti upload priloga i podesiti opseg datuma. Push režim takođe može da bude omogućen. Na žalost, uređaj nema podršku za bilo koji tip strukture direktorijuma i ne može rešiti nikakve konfliktne situacije.

WAP

Pretraživač poseduje svoju sopstvenu stavku menija, verzija pretraživača je 2.0 (wap 2.0, dok je pretraživač NetFront 4.3) i podržava sigurno prenošenje podataka, što je veoma važno ako koristite elektronske transakcije. Nove pozadine za ekran, teme i melodije možete preuzeti na ovaj način a sve je dostupno na sajtu proizvođača.

Stanrardni pretraživač za Sony Ericsson telefone je NetFront, koji podržava prikaz stranice u jednoj koloni i HTML. Jedna od pogodnih stavki je mogućnost kreiranja direktorijuma za fajlove,bookmark-ove. Ovaj pretraživač se smatra jednim od najboljih na tržištu, mada ograničeni resursi telefona ne čine njegovo korišćenje lakim procesom. Oni koji koriste internet stalno treba da razmisle o kupovini PDA ili laptop računara, premda pun pristup internetu nije jedan od zahteva koji je prevashodan za tip uređaja ove klase. Podrška za RSS feed je odlična, jer omogućava da koristite telefon za čitanje vesti, raznih najava i članaka u pokretu na uobičajen način.

Model K850i ima podršku za flash koja je ograničena samo na pretraživač a bilo koji swf klipovi prikazivaće se u prozoru pretraživača što nije baš uvek dobra stvar. Numerički tasteri nemaju šta da traže u ovom režimu, tako da su igre prilično neupotrebljive. Ja bih radije ovaj tip podrške za flash nazvao delimičnom da ne kažem beznačajnom.

HTML stranice koje sadrže napredne formate ili čija veličina prelazi 500Kb neće biti prikazane. Pretraživač je po svim standardima optimalan, ali je upotreba Opera mini pretraživača možda poželjnija jer nudi više mogućnosti.

Podešavanja

Ovaj meni skladišti sva podešavanja vezana za rad telefona. U režimu mirovanja na ekranu se može prikazivati časovnik, a takođe možete odabrati veličinu fonta. U slučaju da izaberete velike brojeve, biće vam lako da vidite koliko je sati, ali sam font postaje providan.

Nova podešavanja uključuju mogućnost dodavanja sopstvenog videa ili slike za početni ekran. Uređaj podržava lokalne konekcije podataka, što znači da kada povežete telefon sa računarom moći ćete da koristite postojeću mrežu, da upload-ujete podatke na telefon.

Fajl menadžer, količina memorije

Korisnik na raspolaganju ima 40-50Mb dostupne memorije, a možete dodati i praznu memorijsku karticu. Ovde se mogu sačuvati svi podaci (fotografije, video klipovi, aplikacije). Preostala memorija je zauzeta prethodno instaliranim aplikacijama, koje ne možete obrisati. Deo memorije je odvojen za telefonski imenik, listu poziva, itd.

Telefon poseduje najjednostavniji fajl menadžer, uz čiju pomoć fajlovi mogu biti sortirani u različite direktorijume, a posebni direktorijumi mogu biti kreirani u memoriji telefona. Fajlovi se mogu premeštati iz jednog u drugi direktorijum bez problema. Sa ili bez kabla telefon može postati savršeno mesto za čuvanje fajlova, a nema problema ni sa prenosom na telefon fajlova koje on sam ne može da otvori. Uobičajeno sortiranje fajlova uključuje sledeće opcije: datum, tip i veličinu.

Smart Search

Druga karakteristika koja se može onemogućiti – ukoliko počnete da unosite broj dok ste u režimu mirovanja, uređaj će vam pružiti listu mogućih unosa kako iz imenika tako i iz liste poziva. Štaviše, K850i ne vrši pretragu samo po imenima već i o slovima što uveliko olakšava upravljanje imenikom. Do danas samo Samsung nudi identičnu pretragu aplikacija.

Kratak pregled razlika između A200 i A100

Nećemo preći preko svih razlika već ćemo se fokusirati samo na one glavne:

Telefonski imenik – 5000 unosa i 35000 telefonska boraj, dva nova polja za mobilne brojeve;
Smart Search – pretraga telefonskih brojeva prema prvom slovu ili cifri;
Media – prerađen izgled baziran na datumima i tagovima;
Exchange ActiveSync – podrška za ovaj standard omogućava prenos podatala između K850i i korporativnih servisa sa velikim brojem podešavanja;
Klasifikacija poruka, mogućnost skladištenja svih ili samo odabrnaih poruka na memorijskoj kartici;
MTP protocol za USB-konekciju;
Opcija lokalne konekcije za pristup mreži uspostavljenoj sa vašim PC-jem;
NetFront 3.4 pretraživač, flash podrška u pretraživaču;
Prečice za sopstvene aplikacije;
Walkman 3.0 obezbeđuje osnovnu funkcionalnost plejera;
Fotografije mogu imati prilagodljive tagove;
Režim usporene video reprodukcije;
X-Pict Story – slide show režim;
Podrška za mmeorijske kartice kapaciteta 32Gb;
RSS – offline režim;

Utisci

Što se tiče jačine zvuka, zvučnici su prosečni ali ponekad zvuk nije dovoljno jak kada se nalazite na bučnoj ulici. Vibracija je umerene snage ili malo jača od toga. Što se tiče prijama, kvalitet je u liniji sa drugim proizvodima kompanije – drugim rečima veoma je dobar.

Jačina zvuka kod K850i ima mnogo toga vezanog za prostor između zvučnika i vašeg džepa ili stola – ukoliko ima prostora, zvuk je glasan kao kod Sony Ericsson-a K790i/K800i. Međutim, ukoliko nema dovoljno prostora zvuk će se jedva čuti, otvor zvučnika se lako može pokriti nečim tako da zvuk neće imati gde da izađe. Ovo je možda jedan od najvećih nedostataka ovog uređaja.

Sa ovim modelom kompanija se udaljila od konzistentne linije razvoja proizvoda i načinila korak u drugom smeru – prema masovnom tržištu. Prosudite sami – tri programambilna tastera, meni Media, prerađeni interfejs kamere. Da li je to još uvek Sony Ericsson i da li je telefon izgubio svoje tradicionalne karakteristike, budući da postoji veliki broj novih stvari. Da li je to dobra stvar? Iskreno, ne mogu da smislim odgovor ni samom sebi. Vreme prolazi, proizvodi se menjaju pa se samim tim menja i oblik. Osnovna linija koja je odabrana od strane kompanije Sony Ericsson je očigledno namenjena u cilju približavanja Nokia-i u smislu funkcionalnosti. Međutim, obe strane imaju određene karakteristike koje su bolje implementirane, tako da sam stalno imao utisak već viđenog dok sam koristio K850i.

Imajući u vidu činjenicu da je u pitajući vodeći model kompanije ima prilično adekvatnu cenu. Pored toga Nokia N95 sa velikim brojem karakteristika (GPS, stereo zvučnici, gotovo identična kamera, bolje mogućnosti za snimanje videa, itd) je takođe dobar izbor. Bez sumnje, vodeći model kompanije Sony Ericsson će privući veliko interesovanje i sigurno će biti tražen model. Međutim, to neće biti nikakva revolucija kao što je bio slučaj kod prethodnih modela, on je jednostavno nastao od prethodnika i iako je vrhunski uređaj ne pruža ništa spektakularno. Veliki broj rivala se umorio, tako da tržište sada ima tri jaka igrača – Nokia-u, Samsung i Sony Ericsson. Motorola ima pristojna rešenja, međutim usled konfuzije unutar kompanije oni kasne sa pojavom na tržištu.

Uređaj kompije Sony Ericsson u periodu 2007-2008 godine biće rađeni na osnovu rešenja primenjenih kod modela K850i. Činjenica je da je update za ovaj model već spreman – ovaj uređaj poseduje GPS prijemnik, ima drugačiji dizajn a odlikuju ga i neke modifikacije vezane za softver. Da li će on biti vredan pažnje? Definitivno. Razlog koji stoji iza ovako uzdražnog tretmana ovog modela je to što je portfolio Sony Ericsson-a bio mnogo manji. Ali ovih dana kompanija se trudi da proširi svoje ponude ciljanjem različitih segmenata i pozicioniranjem tako da mogućnost odabira bude dostupna.

U svakom slučaju, ovaj uređaj priziva izmešana osećanja, morate da ga uzmete u ruke i da se igrate njim neko vreme. Tek nakon toga ćete moći da odlučite da li vam odgovara ili ne.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024