Xperia 10 Plus Dual SIM2019
2019. godina
6.5" LCD, 81% body
15% 636, Android 9
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
3000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 12MP
Test mobilni telefon Sony Xperia 10 Plus Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia 10 Plus Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia 10 Plus Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Sony Xperia 10 Plus

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • Type-C kabl
  • Garancija
Specifikacije
Dimenzije i masa 167 x 73 x 8.3 mm, masa 180 grama
Materijali kućišta Plastika sa metalnim premazom
Ekran 6.5 inča, FHD +, IPS trica, odnos stranica 21: 9, Gorilla Glass 5, PPI 422
Operativni sistem Android 9.0
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1700/1900/2100 4G: b3 / b7 / b20 / b38 LTE Cat.12 / 13 Dual VoLTE SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 636, osam jezgara 4x1.8 GHz i 4x1.6 GHz, Adreno 509
Memorija 4 + 64 GB, UFS, dostupan je zaseban slot za memorijsku karticu
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling, Bluetooth, NFC, FM radio
NNavigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Skener otiska prsta sa strane, akcelerometar, žiroskop, senzori svetlosti i blizine, Type,C konektor, minijack
Glavna kamera 12 MP, f / 1.8, 27 mm, 1 / 2.8 ", 1.25 mikrona, PDAF 8 MP, f / 2.4, 53 mm (telephoto), 1/4", 1.12 mikrona, PDAF, dual optički zum
Prednja kamera 8 MP, f / 2.0, 24 mm, 1/4 ", 1.12 mikrona
Baterija 3000 mAh, brzo punjenje, USB PD

Pozicioniranje

Xperia 10 i 10 Plus zamenjuju Xperia XA liniju, to su dva modela u sredini segmenta, donekle ponavljajući izgled i karakteristike vodećeg modela Xperia 1. Nedostatak izreza na ekranu, prisustvo mini priključka, fabrički Android, sličnost sa Sony uređajima možda nije dovoljno da se opravda cena ovog modela koja je daleko viša od cene konkurentskih modela.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Pre otprilike tri godine je počelo negodovanje zbog debelih okvira oko ekrana Sony uređaja, naročito vertikalnog. Svake godine kompanija ih je postepeno smanjivala tako da se za Xperia 10 Plus model sada može reći da ima samo veliki okvir sa gornje strane.

Međutim, ne treba odmah negodovati jer je upravo takav okvir omogućio postavljanje prednje kamere, konverzacioni zvučnik, senzore svetlosti i blizine, kao i svetlosni indikator. U isto vreme, pametni telefon nema izrez niti bilo kakav drugi otvor na ekranu, što je plus.

Zadnji panel je napravljen od matirane plastike sa metalnim premazom. Dobijeni materijal je blago grub ali i ugodan na dodir.

U prodaji će biti četiri boje: plava, crna, boja srebra i boja zlata, a upravo je model te boje korišćen u toku testiranja.

Sa desne strane nalazi se taster za uključivanje, taster za kontrolu jačine zvuka kao i skener otiska prsta. Sony je odustao od specijalnog tastera kamere pa sada možete snimiti fotografiju pritiskom na dvostruki taster za regulaciju jačine zvuka. Kao i kod Xperia 10 modela, kod 10 Plus oba tastera su jako uvučena u kućište i zbog toga nisu jednostavni za upotrebu. Sa druge strane, skener otiska prstiju je odlično rešenje pa sada kada uključite ekran, vaš pametni telefon neće se odmah otključati, ali ćete moći da vidite obaveštenja na zaključanom ekranu.

Sa leve strane nalazi se slot za dve nanoSIM kartice i microSD karticu (kartice do 200 GB), zaseban slot.

Sa donje strane možete videti Type-C port, eksterni zvučnik i glavni mikrofon, a sa gornje strane nalaze se sekundarni mikrofon i mini-priključak za slušalice.

Ako Xperia 10 podseća na kompaktne Xperia Compact pametne telefone, onda je Xperia 10 Plus u potpunosti fablet, ali postoji nešto što treba napomenuti. Uređaj se može uporediti sa iPhone 7 Plus, po pitanju širine ali ima veću dijagonalu. Međutim, ovo nije uobičajen fablet pa ne treba očekivati jednostavnu upotrebu jednom rukom. Dimenzije uređaja su 167 x 73 x 8.3 mm, a njegova ukupna masa iznosi 180 grama.

Poređenje sa modelom iPhone 7 Plus

Jedina mana izrade jeste to što su tasteri za uključivanje i jačinu zvuka suviše uvučeni u kućište. Isti problem postoji i kod modela Xperia 10, što znači da ovaj problem očigledno nije jednokratan.

Ekran

Specifikacije Vrednost
Dijagonala ekrana 6.5 inča
Rezolucija ekrana 2520 x 1080 piksela
PPI 422
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Gorilla Glass 5
Olefobni sloj Da
Automatsko podešavanje osvetljenja Da
Multitouch podrška Da, do deset istovremenih pritisaka

Sony se odlučio za sličan prikaz ne samo u vodećem pametnom telefonu, već i u srednjem segmentu, što samo naglašava važnost takvog koraka za kompaniju. Koje su prednosti takvog ekrana za korisnike?

Dug ekran definitivno je pogodnije za čitanje i igranje igara. U prvom slučaju ne morate tako često pomerati stranice, a u drugom ćete dobiti bolji pregled u toku igre. Međutim, sa reprodukcijom video sadržaja će biti problema. Uprkos tome što se sve više piše o gledanju videa bez crne trake, one su i dalje prisutne. Razlog je jednostavan - većina sadržaja je optimizovana za odnos širine i visine 16: 9, tako da ćete i na ovom sadržaju videti isto crne trake, samo sa strane, a ne sa gornje i donje strane. Sa druge strane, gledanje celog filma zaista može biti pravi užitak, ali se zapitajte koliko ste filmova pogledali na taj način.

Sam ekran je dobar, ima prirodnu reprodukciju boja, meke prijatne boje, veliki opseg podešavanja osvetljenja, boje i uravnoteženja bele, kao i režim čitanja i odvojeno skaliranje.

Posebno isticanje zaslužuje Side Sense. Ovo je opcija za brzo pokretanje aplikacija korišćenjem dvostrukog dodira na ivici ekrana. U starim pametnim telefonima ove kompanije, korisnici su obično odmah isključivali Side Sense zbog zakrivljenog ekrana, pa se često dolazilo do slučajnog aktiviranja. Sigurno je da ova opcija neće biti često korišćena ali je odlično da ona postoji.

Baterija

Specfikacije Vrednost
Kapacitet baterije 3000 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Radu režimu gledanja HD vdiea uz maksimalno osvetljenje 11 sati
Pražnjenje u režimu mirovanja (12 sati, isključen ekran, Wi-Fi uključen) 4 %

Uprkos prosečnom kapacitetu baterije, pametni telefon beleži prilično dobro vreme trajanja baterije. Uz osvetljenost od 70-80 odsto, možete računati na četiri sata rada ekrana. Među aktivnosti ubrajamo korišćenje e-pošte, društvenih mreža, surfovanje internetom kao i sinhronizaciju.

Pametni telefon podržava brzo punjenje USB PD-a, možete obezbediti do 60 odsto napunjenosti baterije za pola sata, dok je za potpuno punjenje potrebno oko 90 minuta.

Uređaj ima različite tehnologije za uštedu energije, posebno Stamina i Ultra Stamina režime. Prva ograničava pozadinsku aktivnost aplikacija i smanjuje osvetljenost, a druga je osmišljena za situacije kada je status napunjenosti baterije nizak, ali želite da ga sačuvate za pozive. Isključuje skoro sve programe i pretvara pametni telefon u moderni telefon dostupan samo za pozivanje, omogućavajući da što više odložite ponovno punjenje baterije.

Memorija, čipset, performanse

Specifikacije Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 636
Procesor osam jezgara, 4x1.8 GHz i 4x1.6 GHz
Video akcelerator Adreno 509
RAM 4 GB
Interni skladišteni kapacitet 64 GB UFS 2.1
Slot memorijske kartice Da, zaseban

Ukoliko vam rezultati testiranja nisu toliko bitni, onda je ovaj model odličan za vas u smislu svakodnevne upotrebu budući da ne postoji nikakav problem po pitanju brzine rada ovog modela. Do zagrevanja dolazi samo prilikom pokretanja testova.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling
Bluetooth Da, 5.0, A2DP, aptX HD, LDAC, LE
GPS Prvo pokretanje traje oko 3 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1700/1900/2100 4G: b3 / b7 / b20 / b38 Dual SIM cards, one LTE Cat12 / 13 radio module VoLTE
USB On-The-Go Da
NFC Da
Infrared port Ne
FM radio Da, radi samo sa slušalicama

Sony zaslužuje svu pohvalu za obezbeđivanje podrške za bežične interfejse pa su ovde dostupni: NFC i Wi-Fi .ac i Bluetooth 5.0, a radi i sa aptX HD ili LDAC, i VoLTE, i Wi-Fi Calling.

Kamera

Specifikacije Vrednost
Glavna kamera 12 MP, f / 1.8, 27 mm, 1 / 2.8 ", 1.25 mikrona, PDAF 8 MP, f / 2.4, 53 mm (telephoto), 1/4", 1.12 mikrona, PDAF, dual optički zum
Prednja kamera 8 MP, f / 2.0, 24 mm, 1/4 ", 1.12 mikrona

Za razliku od mlađeg Xperia 10 modela, Xperia 10 Plus koristi sekundarni modul kamere za dvostruki optički zum. Iskreno, gledajući crno-bele module u prošlim Sony-jevim vodećim modelima, nije bilo očekivano da će kompanija početi da koristi i dupli zum.

Svi donji okviri su raspoređeni po dva u nizu, sa leve strane - glavna kamera, s desne strane - dvostruki zum sekundarne kamere.

Front-camera

Snimke koji su snimljeni u toku dana odlikuje dobar kvalitet za pametni telefon. Sa upotrebom veštačkog osvetljenja, sve je teže rukovanje sekundarnom kamerom. Kada je reč o snimcima snimljenim u toku večeri i noći, ekspozicija je suviše jaka.

Pametni telefon zapisuje video zapise u 4k rezoluciji, a dostupna je i opcija sa odnosom 21: 9, iako je, u stvari, ovo samo pad u odnosu na standardni 4k, tako da se upotreba ovog režima ne preporučuje. Isto važi i za fotografisanje.

Primer video klipa (MP4, 237 MB) >>>

Interfejs kamere je poznat u okviru Sony-jevih pametnih telefona, sve što vam treba je dostupno, a postoji i poseban režim manuelnog snimanja uz mnoga podešavanja.

Multimedijalne karakteristike

Gledanje videa pri odnosu 21: 9 nije najugodnije, osim ako gledate dugometražne filmove, ali to se tako retko dešava.

Kvalitet zvuka preko slušalica je standardan za ovaj cenovni opseg, jedna od prednosti je prisutnost mini priključka, što se danas retko viđa.

Dostupan je jedan zvučnik prosečne jačine zvuka, a ako želite da gledate film u bučnoj sobi, sigurno je da nećete čuti baš sve.

Kvalitet zvuka tokom poziva je dobar, vi i vaš sagovornik ćete savršeno čuti jedan drugog, naročito ako koristite VoLTE ili Wi-Fi Calling.

Softverske karakteristike

Pametni telefon pokreće Android 9 i Xperia UI korisnički interfejs. Sony je postepeno pojednostavio svoj korisnički interfejs i zamenio brojne sopstvene aplikacije onima koje nudi Google, a rezultat toga je da je korisnički interfejs veoma sličan fabričkom Android-u, što je pozitivno.

Ono što treba naglasiti jesu Side Sense i Stamina režimi rada kao i donekle modifikovani meniji za podešavanja. Za sve ostalo ovde je u pitanju u potpunosti dobar pametni telefon sa "čistim" Android 9.0 operativnim sistemom.

Utisci

Originalna ideja koja podrazumeva 21: 9 odnos strana je vrlo dobar, odlična je i paleta bežičnih interfejsa, odabrani su vrlo dobri materijali za izradu kućišta, obezbeđena je dobra kamera a tu je i mini priključak. Među manama su nezgodni taster za uključivanje i kontrolu jačine zvuka, međutim, ovaj model ima veliki broj jakih konkurenata.

Samsung Galaxy A70 . Ovaj model ima 6.7-inčni LCD ekran, bateriju kapaciteta 4500 mAh, trostruku kameru, 128 i 6 GB memorije.

Honor 10 . Fenomenalan dizajn, prikaz preko celog ekrana, skener otiska prsta na ekranu, dual 24 + 16 i 24-megapikselna prednja kamera.

Xiaomi Mi 8 . Vodeći model prethodne generacije koji zaslužuje sve pohvale: tanak i lagan aparat koji ima odličnu kameru i snažan čipset.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024