Galaxy S10 Lite 8GB2020
2020. godina
6.7" OLED, 87.8% body
39% 855, Android 10
RAM 8 GB, INT 128GB, EXT SDXC
45W, 4500 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy S10 Lite 8GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy S10 Lite 8GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy S10 Lite 8GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Samsung Galaxy S10 Lite (SM-G770F)

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • USB Type C punjač
  • Žične stereo lsušalice
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija
Specifikacije
Dimenzije i masa 162.5 x 75.6 x 8.1 mm, 186 grama
Materijali kućišta Staklo, plastika, aluminijumski okvir
Ekran 6.7 inča, 1080 x 2400 piksela (20: 9), SuperAMOLED, 392 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 5
Operativni sistem Google Android 10.0, OneUI 2.0
Platforma Qualcomm Snapdragon 855 (7 nm tehnologija), jedno Kryo 485 jezgro radnog takta do 2.84 GHz, tri Kryo 485 jezgara radnog takta do 2.42 GHz, četiri Kryo 485 jezgara radnog takta do 1.8 GHz, Adreno 640
Memorija 6 / 128GB, mmemorijske kartice kapaciteta do 1 TB (kombinovani slot)
Bežično povezivanjes Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
Nreže Dual SIM, nanoSIM (kombinovani slot)
Navigacija GPS / Beidou / Galileo - Dual Band GPS
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0)
akcelerometar, senzor blizine, skener otiska prsta ugrađen u ekran
otključavanje prepoznavanjem lica
Glavna kamera 48MP Quad-Bayer matrica, 77 stepeni, optička video super stabilizacija v (f / 2.0) + 12 MP (f / 2.2) (široki ugao, 123 stepena ugao vidljivosti), 5 MP macro kamera, nema autofokus (f2.4), LED blic, 4K video snimanje
Prednja kamera 32 MP (f / 2.2), befekat zamućenja pozadine, različiti dodatni efekti, nema autofokusa
Baterija Li-Ion 4500 mAh, vreme razgovora do 14 sati, video reprodukcija do 18 sati, LTE do 11 sati
brzi punjač sbage 15W je deo prodajnog pakovanja, 100% za 95 minuta;
Stepen zaštite ne
Boje Crna, plava, bela
Zvuk Dolby Atmos, dva zvučnika
Sistem plaćanja Google Pay, Samsung Pay

Pozicioniranje

Samsung dugo nije želeo da predstavlja oslabljene verzije svojih glavnih modela, modeli A serije bili su uslovna zamena, ali nisu se direktno nadmetali sa vodećim modelima kompanije ni po ceni ni po pozicioniranju. Godine 2020. Samsung isprobava novu strategiju, odnosno širenje linije u vidu polu vodećih modela ili lite verzija, kada kupac može da odabere model sa dobrim performansama, ali pojednostavljenim karakteristikama. Na primer, S10 Lite je formalno oslabljena verzija S10 / S10 +, mada postoji dosta razlika u odnosu na jači model. Naziv ovde igra marketinšku ulogu kako bi skrenuo pažnju na model i povećao njegovu atraktivnost. Formalno gledano, S10 Lite više je pametni telefon serije A nego Samsung vodeći model. Sa druge strane, ovaj uređaj se može smatrati vodećim modelom u stilu kineskih proizvođača. Dakle, imamo vrhunski čipset, puno memorije, odličan ekran i brojne druge funkcije. O Lite verziji Note10 govorićemo u posebnom članku, ovde ćemo se fokusirati na S10 Lite.

Za koga je ovaj uređaj namenjen? Verovatno za one koji žele da kupe pametni telefon sa dobrim karakteristikama, ali ne po maksimalnoj ceni. Pozicioniranje u smislu cene je prikladno, jer je uređaj za oko 25% jeftiniji od originalnog vodećeg modela.

Model S10 Lite pokazao se zanimljivim, ali izuzetno je teško reći da li će ovaj uređaj postati bestseler. Nemamo referentnu tačku za takav aparat. Da je u pitanju vodeći model A serije, i ne bismo sumnjali u to kako će se prodavati. Ali pošto je ovo novo pozicioniranje, novi model koji nikada nije postojao u Samsungovoj liniji, ovde postoji mnogo nejasnoća. Pogledajmo uređaj i procenimo njegove mogućnosti.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Samsungove vodeće modele je manje-više lako prepoznati, ali kao i kod drugih modela, prepoznatljivost dolazi od zadnjeg panela - šeme boja, dizajna jedinice kamere. S10 Lite postoji u tri različite boje - plavoj, crnoj i beloj.

Sviđaju nam se bela i plava verzija dok se crna vrlo lako zaprlja, na njoj ostaju otisci prstiju i prašina. Gotovo je nemoguće koristiti ovakav uređaj bez futrole.

Dimenzije smart telefona su slične S10 +, i iznose 162,5 x 75,6 x 8,1 mm, dok je težina - 186 grama. Originalni S10 + je čak malo manji, ali to se ne oseća u svakodnevnom korišćenju.

Poređenje sa modelom Galaxy S10 +

Kućište je napravljeno od plastike (glastic je plastika koja podseća na staklo), koja je već korišćena u A-seriji. Ovo je prilično jak i otporan materijal na habanje. Uređaj je sličan A-seriji - dobre, kvalitetne performanse, ali nema osećaja visoke cene. Pre ćemo reći je dizajn sličan kineskim vodećim modelima, očito parafraza njihovog dizajna i materijala.

Poređenje sa modelom Galaxy Note 10+

Pogledajte jedinicu kamere, veoma se razlikuje od trenutnih vodećih modela, pre izgleda kao da je reč o A-seriji, na primer, A51. Pravougaoni blok koji štrči, ne ometa nošenje uređaja u džepu, ali ne uklapa se baš dobro u uređaj. Nije tako zastrašujuće kao kod iPhone 11 modela, ali daleko je od elegancije.

Na levoj bočnoj strani se nalazi slot nanoSIM kartice, kao i memorijske kartice, koji je kombinovan, nemoguće je koristiti memorijsku karticu i dve SIM kartice istovremeno. Na desnoj strani se nalazi dvosmerni taster za regulaciju jačine zvuka, kao i taster za uključivanje / isključivanje. Na dnu se nalazi zvučnik, kao i USB Type C konektor. Mikrofoni se nalaze na dva kraja, sistem za smanjenje šuma dobro funkcioniše.

Iznenađujuće je što ovaj uređaj nema 3,5 mm priključak, mada je on dostupan i u S10 i Note10 Lite. Ovaj trenutak nas je iskreno iznenadio jer u ovom segmentu proizvođač je mogao da zadrži takav konektor. Ali, nažalost odbacio ga je.

Uređaju takođe nedostaje zaštita od vode, ne vredi ga bacati u vodu. Inače, uređaj se ne razlikuje od ostalih Samsung pametnih telefona. Dobra izrada, kvalitetni materijali.

Ekran

Specifikacije ekrana su sledeće - 6,7 inča, 1080x2400 piksela (20: 9), SuperAMOLED, 392 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 5. Ekran nije zaobljen, odnosno u pitanju je obična, ravna matrica. Oleofobni premaz je dobar, nema se na šta žaliti.

Galaxy S10 Lite i Galaxy Note 10 Lite

Prednja kamera je ugrađena u ekran, nalazi se u O-izrezu, isti kao na vodećim modelima. Imajte na umu da je ovde uvek podržan AlwaysOn Display, što je lepo za uređaj ovog nivoa.

Sviđa nam se ekran, njegova reprodukcija boja, njegove mogućnosti podsećaju na najnovije vodeće modele kompanijine Note line, boje koje možemo ovde da vidimo su prigušene. Ali uvek imate priliku da birate zasićene boje, obzirom da je takva postavka prisutna.

Razlika u odnosu na S10 je u maksimalnoj osvetljenosti, kako u manuelnom tako i u automatskom režimu, ali generalno će ovi ekrani biti relativno dobri za većinu ljudi.

Senzor otiska prsta ugrađen u ekran razlikuje se od onog koji vidimo u seriji A, uporediv je sa onim kod originalnog S10 - radi brzo, reaguje na pritiskanje čak i kada je ekran zaključan. U pitanju je dobar senzor otiska prsta, nema nikakvih problema.

Baterija

S10 Lite koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 4.500 mAh. U proseku smo na raspolaganju imali dan aktivnog rada pod opterećenjem pri 5,5-6,5 sati rada ekrana i sa velikom količinom prenesenih podataka (oko 1,5-2 GB dnevno).

Uređaj ima režim uštede energije u kojem možete da podesite rad pametnog telefona na takav način da maksimalizuje vreme rada, koje se može značajno povećati.

Dostupno je brzo punjenje na 15W, vreme potpunog punjenja - 95 minuta, dok 50% napunjenosti dobijete za 20 minuta. Nažalost, ovaj uređaj nema bežično punjenje, jednostavno ne postoji.

Memorija, čipset, performanse

Uređaji koriste Qualcomm Snapdragon 855 čipset, što je razlika u odnosu na originalni S10 i S10 +, koji koriste Exynos čipsetove. Razlika između čipsetova je vrlo proizvoljna, popularne glasine pripisuju Exynos čipsetovima čudesna svojstva, ali ovo su rešenja istog nivoa, a Exynos pobeđuje u nekim oblastima (na primer, fotografije nastale kamerama su zanimljivije).

Reći da postoje kašnjenja u korisničkom interfejsu jednostavno je nemoguće, sve leti, interfejs je vrlo gladak i prijatan. Programi drugih proizvođača takođe se pokreću bez odlaganja, a vizuelno je sve savršeno brzo.

Količina dostupne memorije kod ovog modela je 6/128 GB, što je nešto manje od onoga što nudi S10 +, koji ima 8 GB RAM-a.

Obzirom da u slot memorijske kartice možete instalirati karticu kapaciteta do 1 TB, jednostavno neće biti problema sa kapacitetom memorije, ovo su maksimalne vrednosti koje su dostupne korisnicima na tržištu.

Opcije povezivanja

Podrška za LTE cat.20 zavisi od operatora, a u teoriji to omogućava brzinu prenosa brzinama do 2 Gb / s.

Podržan je USB 2.0 (tip C), u pametnom telefonu možete pronaći Bluetooth 5.0, aptX i druge kodeke za zvuk.

Sa stanovišta bežičnih interfejsa, postoje poboljšanja Wi-Fi-ja, koriste se novi algoritmi. Sviđa nam se uključivanje Wi-Fi-ja u zavisnosti od geometrije, odnosno uređaj može sam da pamti gde ste koristili Wi-Fi i automatski se povezati na mrežu kada, na primer, dođete na posao, ne morate da uključite manuelno. Funkcija Wi-Fi repetitor nije nestala, dostupna je u okviru ove jedinice.

Od karakteristika implementacije Bluetooth 5.0 standarda, napominjemo mogućnost istovremenog povezivanja dve slušalice ili drugih zvučnih uređaja, odnosno možete slušati istu muziku ili gledati film sa drugom osobom. Ovo je veoma dobra osobina koja je definitivno nedostajala, mada će mali broj korisnika koristiti.

Još jedna stvar koja nam se dopala bila je mogućnost odabira aplikacija u kojima će se reprodukovati zvuk preko povezanih Bluetooth uređaja. Odnosno, možete izabrati da se zvuk sa video plejera emituje na spoljni zvučnik, a poruke se čitaju samo preko slušalica. Zanimljivo? Definitivno da, ali moraćete potrošiti vreme da sve konfigurišete za sebe. Ili ovaj scenario: dajete detetu telefon da gleda film i zvuk se prenosi na bežični zvučnik ili bežične slušalice, dok muziku ili podcast slušate drugim bežičnim slušalicama. Ova funkcija radi savršeno, i vrlo je zgodna, isprobali smo je u praksi nekoliko puta, žao nam je što nije postojala pre nekoliko godina.

Uređaj u potpunosti podržava NFC i plaćanja putem ove tehnologije, tu su i Samsung Pay i Google Pay.

Kamera

Prednja kamera ima sledeće parametre: 32 MP (f / 2.2), efekat zamućenja pozadine, razne dodatne efekte, nema autofokus. Slike su dovoljno oštre, prisutan je veliki broj efekata, postoji širok ugao.

Interfejs kamere je dobro poznat sa ostalih Samsung uređaja baziranih na istoj verziji OneUI 2.0, a postoje i inteligentni režimi.

Glavna kamera ima nekoliko modula - 48 MP Quad-Bayer matrica, 77 stepeni ugao gledanja, optička video-super-stabilizacija (f / 2.0) + 12 MP (f / 2.2) (širokougaona, ugao gledanja 123 stepena), kao i kameru od 5 MP za makro fotografije.

Počećemo sa makro kamerom, nema automatskog fokusiranja, samo se približavate objektu (5-7 centimetara). Pogledajte primere snimaka cvetova.

Kao što vidite, kvalitet snimanja zavisi od toga koliko ste pravilno pristupili objektu. Ovaj režim je sakriven u naprednim podešavanjima, ali možete ga brzo startovati.

Glavna kamera obezbeđuje odličnu reprodukciju boja, postoji i optička stabilizacija. Automatsko fokusiranje radi dobro većinu vremena, ali ponekad promaši. Pogledajte primere snimaka; prisutni su snimci nastali kako glavnom tako i širokougaonom kamerom.

Prilikom snimanja videa dolazi do stabilizacije slike, maksimalna rezolucija je 4K (30 kadrova u sekundi).

Baš kao u Note liniji, i tokom snimanja video zapisa možete pojačati zvuk prilikom zumiranja. Video ima živahni fokus koji će obradovati ljubitelje efekata, ali glavno je da postoji optička stabilizacija i super stabilizacija, a uređaj uklanja ili eliminiše svako trešenje slike. Pogledajte snimke nastale modelima S10 + i S10 Lite.

Ovaj model ne dostiže kvalitet slika S10, pre bi se reklo da je u pitanju srednje rešenje između vodećih modela i A-serije. Pogledajte uzorke snimaka nastalih modelom S10 +.

S10 Lite, S10+

Snimci u poređenju sa modelom Note10 Lite.

S10 Lite, Note10 Lite

Softverske karakteristike

Model je baziran na OneUI 2.0 interfejsu, ima odličan softver, o tome smo govorili u odvojenom pregledu.

Postoji standardni set dodatnih programa, na primer, postoji diktafon koji obezbeđuje da odmah pretvorite snimljene odlomke u tekst.

Microsoftov cloud se takođe koristi umesto Samsung Cloud-a (dobijate 15 GB slobodnog prostora). Menadžer datoteka je zgodan i poznat.

Iz nekog razloga, ovaj uređaj nema FM radio, što je beskrajno iznenađujuće. Ostatak je tipičan Samsung. Dobar zvuk, ali bez običnih žičnih slušalica.

Utisci

Kvalitet prenosa zvuka, rad sa mrežom bez ikakvih nedostataka ili problema, ovde je sve u redu. Uređaj podržava agregaciju LTE frekvencija, što takođe nije loše. U bučnim uslovima je prijatno govoriti imajući u vidu sisteme za smanjenje šuma.

S10 Lite će se na policama prodavnica pojaviti u drugoj polovini januara. Pojavljivanjem jedanaeste generacije Galaxy linije cena desete generacije će opasti pa će biti zanimljivo videti koliko će u tom slušaju koštati S10 Lite i koliko će biti zanimljiv potencijalnim kupcima.

U svakom slučaju ovaj model će definitivno imati svoju publiku, a koliko će se dobro prodavati za sada je nezahvalno prognozirati.

Uzdržavajući se od cene i upoređujući samo tehničke karakteristike uređaja, želimo da napomenemo da S10 + osvaja na sledeće detalje:

  • IP68 otpornost na delovanje vode;
  • Dobri materijali izrade;
  • 3.5 mm priključak na kućištu;
  • Ugrađeni senzor broja otkucaja srca;
  • Bežično punjenje;
  • Odlično brzo punjenje
  • 8 GB RAM-a (6 GB u Lite verziji);
  • Podrška za DeX režim.

Postoje i neke prednosti koje se ne odnose na model S 10 Lite:

  • Rad sa video sadržajima na nivou Note10 / 10 + ;
  • Optička stabilizacija pri snimanju video sadržaja;
  • Video editor sa dosta efekata;
  • Ekran je neznatno veći - dijagonala je 6.7 inča nasuprot 6.4 inča
  • Snapdragon vs Exynos;
  • Baterija nešto višeg kapaciteta.

Bez obzira na cenu, sviđa nam se više od S10 +, ovaj model je star skoro godinu dana, ali nije izgubio na važnosti i nastaviće da se prodaje, jer je bestseler u svom segmentu. Izgleda da se radi o modelima različitih nivoa, S10 / S10 + su vodeći modeli bez ikakvih kompromisa dok je S10 Lite svojevrsni vodeći model za mlađe korisnike i one koji vole da snimaju video sadržaje. Ovo nas je podsetilo na pozicioniranje Galaxy A70, što je već pokazalo da nema mnogo mladih korisnika koji su fokusirani na rad sa video sadržajima, kao i da ljudi više vole univerzalna rešenja bez obzira na starosnu dob.

Iznenađujuće je da se istovremeno sa S10 Lite na tržištu pojavljuje još jedan model - Note10 Lite. Još iznenađujuća je činjenica da je cena ovog uređaja nešto niža nego S10 Lite. I na mnogo načina, ovaj model izgleda jedinstvenije od S10 Lite, a upravo će on privući pažnju kupaca, jer će S Pen pružiti u potpuno drugoj cenovnoj kategoriji.

Nakon skoro mesec dana rada sa S10 Lite, možemo reći da je ovo prijatan uređaj koji karakteriše visoka cena i veliki broj konkurenata u sopstvenoj Samsung liniji. Ovo nije najuravnoteženiji uređaj, tako da treba obratiti pažnju na regularne S10 / S10 +, koji vremenom postaju sve atraktivniji.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024