KUPI
ISTRAŽI
RAZMENI
PREUZMI
BRZA PRETRAGA
Model telefona
USLOVI KORIŠĆENJA

Molimo da pažljivo pročitate dole navedena pravila i uslove korišćenja ovog sajta koji je besplatan. Samim pristupanjem sajtu, korišćenjem materijala koji se na njemu nalazi, Vi automatski prihvatate 'Uslove korišćenja'. Ukoliko se ne slažete sa uslovima korišćenja sajta, molimo Vas da ga odmah i napustite.

AUTORSKA PRAVA

Copyright © 2003-2013, sva prava rezervisana. Imena kompanija i proizvoda na ovom sajtu mogu predstavljati zaštićeno ime ili robnu marku koja je u vlasništvu kompanije i kao takve su i predstavljene.

KORIŠĆENJE INFORMACIJA SAJTA

Vi možete da preuzimate, gledate, kopirate i štampate stranice i grafike koje se nalaze na tim stranicama pod uslovom da: (1) stranice koristite isključivo za ličnu upotrebu, informativne i nekomercijalne svrhe i (2) da sadržaj stranice ne sme biti izmenjen ni na koji način. Izuzev kada je to posebno naglašeno, ne možete preuzimati, slati, kopirati, štampati, prikazati, demonstrirati, reprodukovati, oglasiti, prenositi ili distribuirati informacije sa ovog sajta kako bilo kog dela tako i u celosti bez prethodne pismene dozvole sajta MobilniSvet.com.

POSETIOCI

Izuzev kada je drugačije istaknuto od strane MobilniSvet.com sajta, svi komentari, informacije i materijali koji su postavljeni na sajt od strane posetilaca treba da budu smatrani vlasništvom sajta MobilniSvet.com. Postavljanjem komentara, informacija i materijala na MobilniSvet.com sajtu Vi za to ne možete biti plaćeni iako je to postaje vlasništvo sajta. Prilikom postavljanja sadržaja od strane korisnika, ip adresa i vreme postavljanja će biti zabeleženi. Sajt MobilniSvet.com može koristiti takve komentare, informacije i materijale bez ikakve dozvole ili naknade.

LINKOVI

Ovaj sajt može sadržati linkove ka sajtovima koji nisu u vlasništvu i pod kontrolom MobilniSvet.com sajta, stoga MobilniSvet.com nije odgovoran za njihov sadržaj i korišćenje.

GARANCIJE I OBAVEŠTENJA

INFORMACIJE, PROGRAMI, PROIZVODI I USLUGE KOJI SE NALAZE NA OVOM SAJTU MOGU BITI ZASTARELI ILI MOGU IMATI GREŠKE, NEPRECIZNOSTI ILI SLIČNE GREŠKE. IZUZEV AKO JE SUPROTNO NAGLAŠENO SVE INFORMACIJE, PROGRAMI, PROIZVODI I USLUGE SE KORISTE TAKVE KAKVE JESU I BEZ IKAKVIH GARANCIJA. NI U KOM SLUČAJU SAJT MOBILNISVET.COM NIJE ODGOVORAN ZA DIREKTNU, INDIREKTNU, SLUČAJNU, SPECIJALNU ILI POSLEDIČNU ŠTETU, ILI ŠTETE OD GUBITKA PROFITA, PRIHODA, PODATAKA, PROSLEĐENU VAMA ILI DRUGIMA. SAJT MOBILNISVET.COM ZADRŽAVA PRAVO DA IZMENI ILI PREPRAVI BILO KOJI PODATAK NA SAJTU U BILO KOM TRENUTKU BEZ IKAKVOG OBAVEŠTENJA.
BEZBEDNA KUPOPRODAJA MALIH OGLASA

Kao i u svakom segmentu života, svuda su moguće prevare i nekorektnost ponašanja kako prodavaca tako i kupaca. Morate biti vrlo obazrivi prilikom korišćenja oglasa, kako identitet i namere prodavca ili kupca niko ne može da vam garantuje.

Osnovni parametar za filtriranje mora biti atraktivnost ponude. Ukoliko je nešto previše jeftino to odmah treba da vam bude razlog da posumnjate u namere osobe sa kojom razmenjujete robu i novac.

Drugi najčešći problem je svakako izbegavanje ličnog kontakta, što odmah treba da vam ukaže na problem. Razlozi za izbegavanje mogu biti sama lokacija kupca, njegove obaveze i slično. Često će pokušati da na ovaj način vas natera da uradite nebezbednu transakciju. Posebno budite obazrivi ukoliko je prodavac van teritorije Srbije, ili ako je lokacija prodavca neobična.

Treći izvor problema je uplaćivanje kupljene robe unapred preko banke ili u pošti. Oni kupci koji insistiraju na takvom načinu finansijske transakcije najčešće imaju loše namere. Možete blefirati pa reći da imate poznanika u mestu gde se on nalazi i da pošaljete njega da preuzme robu i plati na licu mesta umesto vas. Ukoliko prodavac pokušava da izbegne ovaj predlog, to je znak za uzbunu.

Četvrti izvor problema je slanje poštom, gde plaćate robu pri preuzimanju. Na ovaj način najčešće nemate mogućnost da proverite da li je roba koja je stigla baš ono što ste naručili i da li je i ispravna pre isplate što može napraviti problem. Poželjno je da se raspitate kod firme koja vrši isporuku da li je moguće otvoriti i proveriti paket pre isplate, ako to nije slučaj onda sugerišite prodavcu da se razmena vrši preko kurirske službe koja to dozvoljava. Često se može desiti i da je roba pri brzoj proveri ispravna, ali da se nakon toga detaljnim proveravama zaključuje da je neki deo neispravan kao što su: da deo ekrana nije osetljiv na dodir, da tastatura ne funkcioniše ispravno, da je telefon imao oštećenje ali je zamenom maske oštećenje sakriveno.

Peti način predstavlja razmena roba uz međusobnu uplatu iznosa na koji telefon košta. Osim, što jedna strana može biti prevarena tako što će biti poslat neispravan ili čak i neki drugi aparat u odnosu na naručeno.

Šesti način je kapara, gde prodavac traži da mu se uplati relativno mali iznos kapare kako bi poslao određenu robu. Kupac naravno ovo prihvata jer je u pitanju relativno mali iznos, ali obzirom da je prevara učinjena na malom iznosu kupcu se ne isplati gonjenje prodavca. Naš krivični zakon sve krađe i prevare do 15.000 dinara ne smatra težim delom, tako da će prevaranti obično pokušavati da vas pređu za iznose manje od tog iznosa.

Sedmi način da se dodatno upletete u mrežu prevaranata je da istom na njegov zahtev pošaljete kopiju lične karte, a na novim ličnim kartama obično nema napisane adrese pa prevarant može iskoristiti vaš identitet da bi drugima naneo štetu, a i vi ćete ujedno imati dosta problema posle u objašnjavanju policji da to niste vi učinili.

Osmi način je da sama kupovina telefona prođe u najboljem redu, da se nađete sa kupcem lično i proverite uređaj i isplatite novac, da bi se potom ispostavilo da je telefon ukraden ili da potiče iz nekog drugog teškog krivičnog dela što će vam napraviti velike probleme iako ste nevini.

Dakle, kao najbezbedniji način kupovine mi predlažemo da se sa kupcom nađete lično i poželjno na nekom javnom mestu ili kafiću za koji znate da ima video nadzor instaliran. Ukoliko dođe do prevare, policija snimcima sa video nadzora relativno lako može prepoznati osobe koje su već imali problema sa zakonom. Idealno je da se nađete u kafiću, da popijete piće sa čovekom što će vam dati dovoljno vremena da probate uređaj koji kupujete i pre nego što isplatite novac. Pre isplate zatražite ličnu kartu prodavca, proverite da li se slika slaže i potom upišite sebi njegovo ime i prezime i matični broj. Poslednja zaštita je da pre preuzimanja novca odete do najbliže menjačnice i da vam oni provere da novac nije lažan. Ovime ste izbegli gotovo 99% mogućih prevara, jer prevaranti pre traže lake žrtve nego da prolaze ovoliko koraka provere što im svakako ne odgovara pa će odmah i odustati od vas.

 
  * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti. Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2022