Šta se dešava sa mobilnom telefonijom?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Re: Šta se dešava sa mobilnom telefonijom?

Post od m@c|-|oR »

Zanimljiva VEST.

Sad je pročitah, pa se mislim... :o
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

Taca089
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 13. Avg 2013. 12:14
:: Telefon

Post od Taca089 »

Stvarno zanimljivo :) Što veća konkurencija, to bolje po nas ;)
Vezano za e71, evo kako izgleda kad se izliže taj navigacioni taster, jednostavno se ojede
http://goo.gl/MHK5Ju
http://goo.gl/3SLQng (bolje očuvan primerak)
http://goo.gl/gLjLnA (ovom je očuvan taster al je počeo da se guli dole)

iKe
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 18. Mar 2010. 20:57
:: S6 edge
:: Nexus 7 2013

Post od iKe »

Zanimljima vest, ali ipak netačna.
The Member formerly known as L.S.I. .... Genuine vanilla ice cream sandwich... Nexus Prime

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

Taca089 napisao: Što se Nokia telefona tiče, imala sam i e71 i e72 paralelno. E72 je kvalitetnije uradjen telefon i poslednje dobro koje je izašlo iz Nokia asortimana.
Ja sad trenutno imam paralelno E71 (sluzbeni telefon) i E72 (privatni broj) i po mom misljenju E71 je kvalitetnije uradjen,pogotovo poklopac baterije je na E71 nemerljivo cvrsci od istog na E72, mane E71 su slab procesor i gumice za sa strane koje pokrivaju usb ulaz i memorijsku karticu (otpale su mi pre 6 meseci, tj posle 1.5 godine koriscenja). E72 je unapredjena E71 kojoj je dodati 3.5mm ulaz,af 5mpx kamera, brzi procesor,bolji audio cip,plasticni poklopci za usb ulaz i memorijsku ali mu je isto tako opasno zakinuto na ram memoriji,kada je upaljen ima oko 30 mb rama (toliko je i n70 imao svojevremeno) a aplikacija poput whatsapp uzima preko 8 mb rama.....
Kao radna masina e71 je neprevazidjen, makar meni.....evo i dokaza:
Slika
D500&E71

Taca089
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 13. Avg 2013. 12:14
:: Telefon

Post od Taca089 »

Da gumice sa strane koje na belom e71 požute i uopšteno, znaju da otpadaju sam zaboravila.
Znači to sa gumicama i navigacionim tasterom im nije dobro rešenje.
Istina je da se na e71 poklopac baš čvrsto drži, ali ne vidim ni manu kod e72, kod mene bar se isto čvrsto drži.
Oba telefona imaju 128mb rama, s tim što verovatno novija verzija Symbiana zauzme malo više na e72 (nisam primetila nedostatak ram memorije, služim se normalno multitaskingom, koristim i whatsup na njemu)
Meni je u poredjenju ta dva koja sam imala, e72 odneo pobedu :)

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

"PRESS RELEASE
Sailfish OS achieves compatibility with Android ecosystem
HELSINKI – September 16, 2013. Sailfish OS has achieved a major milestone whereby the OS is now compatible
with the AndroidTM ecosystem, in terms of application and hardware compatibility.
Android applications run directly on Sailfish OS without any modifications" >> IZVOR
:D ili :smutny:
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

Opa, vidim da će Sailfish da bude ozbiljan igrač na tržištu. Kompatibilnost sa Android ekosistemom je pun pogodak, novi OS će u startu imati milione aplikacija na raspolaganju....biće jako zanimljivo pratiti dešavanja na mobilnom tržištu u narednom periodu :)
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

znemanja, ne preteruj, Android ima trenutno oko 810k aplikacija, iOS ima oko 820k. Od prvog miliona smo jos daleko, a gde smo jos od miliona i miliona :D
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

znemanja
Moderator
Moderator

Re: Одг: Šta se dešava sa mobilnom telefonijom?

Post od znemanja »

Dobro, nije milion ali svakako ima vise od WP8 :grin: No, poenta je da najveci problem za bilo koji OS je upravo broj raspolozivih aplikacija.Salifish je taj problem premostio tako sto je napravio OS koji je kompatibilan sa Android app sto mu obezbedjuje ogromnu prednost nad npr. Firefox OS-om, BB pa cak i nad WP8.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Re: Одг: Šta se dešava sa mobilnom telefonijom?

Post od 1808 »

znemanja napisao:Dobro, nije milion ali svakako ima vise od WP8 :grin:
Ufffffff, nemoj to da mu radiš.... :lol:

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

znemanja, 1808, apsolutni broj aplikacija na sistemima je nesporan.
Android ima oko 810k, iOS 820k, a WP svega oko 160k. Ajde sada zaista da prebrojimo KOLIKO ima aplikacija?
Pokusacu da budem sto sazetiji: Android i iOS postoje od 2007. znaci od tada traje razvoj aplikacija za njih. Sto se tice WP sistema, postoji od 2010. sto ce reci 3 godine manje. Aplikacije pisane za WP8 koji se pojavio 2012. (ovih dana ce da puni godinu dana) nisu nuzno odgovarajuce za WP7.
Nadalje, najveci broj aplikacija su IGRE, opet za WP ce tek neke da se rade, a neke igre su toliko stjupidne da ne znam da li imaju ukupno 5 downloada. I onda najvazniji deo - ja to zovem COPYCATS:
Servis je na primer FaceBook, ili Twitter, ili Instagram... Na svakom od sistema ima vise aplikacija koje rade istu stvar.
Koliko je meni poznato, i na Androidu i na iOSu ima oko 2000 raznih FB-ova, Twitter-a i ostalo... To racunati u vise aplikacija je po meni ne samo suludo nego i licemerno.
Necu da sporim neke specificnosti koje Android dopusta (uz ROOT) tipa WIFIKill, i sl, ali takvih aplikacija za sladokusce nema puno. Ovo ostalo, sva 3 sistema imaju.
Jedini plus Androida je velika podrska medju domacim programerima, ali kad nemas drugi sistem kao izbor, onda je ovo i donekle normalno. S obzirom da se sada svako moze registrovati kao Microsoft developer za dz, ocekujem i veci porast domacih aplikacija!
Tako da jednostavno, gde god neko nadje plus Androida, ja cu da nadjem minus, i to bez ikakve milosti. Jednostavno, sistem kao ideja je odlican, a kao implementacija je ocajan!
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Negde sam procitao da ce Sailfish bez problema moci da se nabaci na Android telefon, pa ne znam koliko je to tacno...

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Green, pa možda ali koja je tu poenta... Sailfish OS je zamišljen da radi bez "fizičkih" dugmića, aplikacije isto. Pogledajte na YT kako Sailfish "radi" i kako je to sve to "zamišljeno" kao nastavak Meego projekta.
Kompaktibilnost sa Android je uradjeno da bi se proizvod lakše prodao, to je OK za masu kupaca koji ne znaju, ali to će sigurno usporiti razvoj Sailfish ili kakogod ih nazvali aplikacija, što je na kraju poenta celog ovog projekta :)

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

А да не помињемо да се у апликације убрајају и теме што је апсурдно (мислим чак и књиге), Андроид нема ни 1 000 корисних апликација као ни иОС. Цела поента једног система је да добије главне апликације и игрице (фацебук, твитер, скајп, инстаграм, мачка који говори, најпопуланије игрице...), све остало је мање битно.

Мишљења сам да ће мобилно тржиште добити на различитости оног момента када сваки произвођач буде имао свој ОС, поготово ће оптимизација тада бити на високом нивоу.

Behemoth
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 10. Okt 2009. 13:59

Post od Behemoth »

Broj aplikacija je glupost.Ja sam sto se kaze napredni korisnik androida pa nemam vise od 50 aplikacija,cak i neke od tih ne koristim stalno.
Causing heavy casualties, clear opposing nests. Overpower outposts, seizing the crest.
Rushing on to Longarone, speed means surprise. Whole brigades surrender, vanquished at sunrise.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

LittlePrince napisao:Цела поента једног система је да добије главне апликације и игрице (фацебук, твитер, скајп, инстаграм, мачка који говори, најпопуланије игрице...), све остало је мање битно.
:lol: Pobeda! :D Meni smesno zato sto je istinito. :) :) Kad je moja devojka kupovala telefon - i pita mene koji je najbolji fon trenutno, ja joj kazem Galaxy S3 :) i ona kao, a cekaj jel ima sve (i ja taman da otvorim usta da joj kazem sta ima sve od funkcija), a tek ce ona - jel ima sve, ono Talking Toma i to? :lol:
Briga nju, da prostite, za Exynose, Snapdragone, RAMOVE, GLONASSE i verziju androida :lol: Posle par dana smo raskinuli.
Salim se. Ali brate, ako tad nismo, nikad necemo. :D
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Coni
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 21. Apr 2013. 10:26
:: LG Leon LTE

Post od Coni »

[/quote]Posle par dana smo raskinuli.[/quote]
hahaha, umirem :smile:
inače, to me podsetilo na dijalog koji sam prekjuče čuo u teretani...pricaju neka dvojica:"Kupio sam Galaksi 2", "u kol'ki ekran, šta ima?", "ima sve bre, 16 miliona boja, full hd, ma sve","ja cu uzmem onaj Sony James Bond, on je ekstra"...'ebe se njima za android, windows, ios, rezolucije, baterije, tip ekrana :smile:

skar
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 17. Jan 2010. 22:07
:: nobody know
Kontakt:

Post od skar »

samsung mi se gadi,posebno što prodaju faličan exynos čipset,drugo kvalitet izrade je ispod svakog nivoa,baterije takodje...a najprodavaniji,danas mi drugar menjao s4 za P6,jos mu lik doplatio,znate sta je huawei za samsunga...izmislio svet...o mačkama i igricama neću pričati vredja mi inteligenciju :-)

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

skar, Zaista sam se iznenadio kada sam uzeo u ruke P6, neverovatan kvalitet izrade, skor pa savršen telefon po gabartima sa moje tačke glediša. Iako sam korisnik samsunga moram da se složim sa tvoijm stavom, kvalitet izrade samsunga je očajan, trpaju "besan" hardver ispod haube a nikako da se pozabave kvalitetom same haube, imitacija kože na novom Note 3 sve govori kolio je dizajn samsung telefona loš.

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

LittlePrince napisao:Мишљења сам да ће мобилно тржиште добити на различитости оног момента када сваки произвођач буде имао свој ОС, поготово ће оптимизација тада бити на високом нивоу.
Tako je, +1. I kad već pričamo o aplikacijama po meni je pored funkcionalnosti bitan i sam dizajn po pitanju jednostavnosti, pun mi je klinac "šarenila" na telefonu. Šta se dešava sa mobilnom telefonijom... kad bi se desilo u mobilnoj telefoniji da "taj neki proizvođač" izbacuje "te neke tzv.glavne app itd" u okviru svog OS, a svi ostali prate taj "obrazac"... recimo,
Slika Slika
Naravno da sve normalne zabole za broj app ;)

Odgovori