Vesti od Microsofta

Windows
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za OS, možete to uraditi preko sledeće prečice:
Windows OS
Odgovori
Ally
Entuzijasta
Entuzijasta
Postovi: 265
Pridružio se: Ned, 22. Mar 2015. 11:35
:: Galaxy j1

Vesti od Microsofta

Post od Ally »

Microsoft je najavio otpustanje 7,800 hiljada radnika, bivsi Nokia radnici u sektoru za mobilne telefone, ovo se povezuje sa ranijom vesti da ce microsoft srezati troskove jer pravi velike gubitke na odseku za mobilne telefone. Takodje je najavljeno da ce microsoft srezati svoju godisnju proizvodnju novih modela veruju da tu lezi veliki gubitak jer prave mnogo slicnih modela sa malom nadogradnjom za kratko vreme 535 i 540 pravi primer . U sklopu ove vesti najavljeno je jos da ce se Microsoft od sada fokusirati na 3 grupe telefona : Flagship telefone, low budzet telefone i telefone za biznis korisnike . Bilo je i nekih glasina da ce Microsoft totalno zatvoriti diviziju za mobilne telefone ali je microsoft to negirao i rekao da ce telefone proizvoditi jos najmanje 2 godine . Sta kazete ima li ovde nesto pametno ?

1808
Expert
Expert
Postovi: 2077
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone
Lokacija: Beograd/Zemun

Re: Vesti od Microsofta

Post od 1808 »

Ally napisao:.....Sta kazete ima li ovde nesto pametno ?
Ima, ima, a to se naslućuje u sledećoj rečenici.....
Ally napisao:....Bilo je i nekih glasina da ce Microsoft totalno zatvoriti diviziju za mobilne telefone ali je microsoft to negirao i rekao da ce telefone proizvoditi jos najmanje 2 godine.
To znači da je odluka već doneta. Predstaviće taj WP 10 (kad su ga već napravili), ispravljaće na njemu koje kakve bagove tokom sledeće 2 godine uz dodatno otpuštanje svojih zaposlenih iz ovog sektora i onda sledi fajront. To naravno neće još uvek otvoreno da kažu, jer bi onda WP 10 bio odmah na mestu mrtav, a ovako će nekako životariti 2 godine na infuziji u dobokoj komi.

Apolo
Expert
Expert
Postovi: 3803
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)
Lokacija: Beograd

Re: Vesti od Microsofta

Post od Apolo »

Iskreno se nadam da je rec o nekoj reorganizaciji a ne gasenju mobilne divizije u skorijoj buducnosti. To bi za mene znacilo da moram preci na iPhone, odnosno da prodam bubreg. Drago mi je sto je Microsoft napravio solidne, jeftine telefone koji rade stabilnije nego neki Androidi iz istog segmenta koji su skuplji, medjutim krivo mi je sto su totalno zapustili flagship modele. Odrzavali su se samo sa L930 i L1520 ali to dugorocno nije dobro resenje. Kad ih je opalilo po dzepu setili su se da moraju jos koji premijum model da proizvedu, samo kasno su se dosetili. Vecina ljudi koji planira da predje na Windows ceka "desetku" da bi donelu odluku o eventuallnoj kupovini tako da je od krucijalnog znacaja kakav ce biti taj WP10, a samim tim i u kojem pravcu ce se odvijati poslovanje MS.
Festina lente.

Ally
Entuzijasta
Entuzijasta
Postovi: 265
Pridružio se: Ned, 22. Mar 2015. 11:35
:: Galaxy j1

Re: Vesti od Microsofta

Post od Ally »

1808, Mislim da je to malo crno predvidjanje. Windows Phone 10 izgleda odlicno i radi odlicno jako dobar sistem po meni. Strategija je nateraj ceo svet da predje na Desktop Windows 10 a s' obzirom da je 90% personalnih racunara na Windows platformi to ce sigurno privuci developere da prave aplikacije za Windows 10 store jer je to profitabilno trziste. A tu nastupaju univerzalne aplikacije za WP i Windows Desktop i na taj nacin pokusaj da se Windows Store napuni aplikacijama na telefonu. Pristojna strategija ja mislim ako korisnici to prihvate i ako tranzicija na Windows 10 desktop bude brza a mislim da hoce da Microsoft u telefonima ima mnogo vise od 2 godine proizvodnje .


Edit: Malo je bezveze kupiti nesto pa odma zatvoriti za 2 godine. Na prvom mestu ne bi kupovali nokiju da ne veruju da se tu moze ostvariti profit i mislim da ce se zadrzati bar 5 godina jos na trzistu i pokusati da ugrabe svoj deo kolaca .

1808
Expert
Expert
Postovi: 2077
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone
Lokacija: Beograd/Zemun

Re: Vesti od Microsofta

Post od 1808 »

Ally napisao:....Edit: Malo je bezveze kupiti nesto pa odma zatvoriti za 2 godine. Na prvom mestu ne bi kupovali nokiju da ne veruju da se tu moze ostvariti profit i mislim da ce se zadrzati bar 5 godina jos na trzistu i pokusati da ugrabe svoj deo kolaca .
Ovnaj tvoj uvodni tekst sa kojim si otvorio ovu temu je samo nastavak jedne prethodne vesti koju ti izgleda nisi video. Zato pročitaj na ovom linku ispod šta tamo piše, a naslov je sledeći......

Microsoft zbog Nokie na gubitku 7,6 milijardi dolara
http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php ... id=1013399

To je ogroman novac čak i za kompaniju kao što je Microsoft. Tačno je da to za sada neće ugroziti opstanak same kompanije, ali bi i to moglo da se desi za koju godinu ukoliko bi se takv trend nastavio. Zato niko normalan neće dozvoliti da jedan sektor koji pravi ogromne gubitke odvuče na dno celu kompaniju u kojoj većina sektora uspešno posluje. U tom smislu se i priprema ono što je neminovno, a što sam opisao u prethodnom postu.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Postovi: 9942
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Re: Vesti od Microsofta

Post od Evindzer »

Svaka čast na otvaranju ove teme, i ja sam to sinoć hteo da uradim, ali nisam imao vremena.
Sad ovde možemo ne samo da diskutujemo, već i da kačimo linkove relevantne za MS i W10M u budućnosti.
I ja sam prilično siguran da se neće povlačiti iz proizvodnje telefona, 3% nije cirfa koja ushićuje, ali toliki udeo na svetskom tržištu, prema navodima sa neta, drže i LG i HTC, a Soni čak i manje - pa se LG ne dâ i izbacuje vrlo dobri G4, HTC neće spajanje sa Asusom, a Soni "okreće ćurak naopako" i sad ipak demantuje prodaju (ili zatvaranje) mobilne divizije. Dakle, isplati im se da ostanu u igri; kako - nije mi jasno, posebno za Soni, jer ima ogromne gubitke zbog loše prodaje telefona na godišnjem nivou.
Tako da računam da ni MS neće napuštati ove vode, samo osećam da će živinski da odradi ovu započetu reorganizaciju, pa će opet sam sebi da bude najveći neprijatelj.

filip89x
Mobil manijak
Mobil manijak
Postovi: 1291
Pridružio se: Sub, 07. Sep 2013. 17:38
:: Nokia808PureView
:: Xiaomi Mi note 10
Lokacija: Berlin (D) - Beograd (RS)

Re: Vesti od Microsofta

Post od filip89x »

Veliki gubici stvarno :? Interesantno. Nema poente analizirati kako i zasto je do toga doslo, jedina poenta da se to ne ponovi, al videcemo. Kupovinom Nokie prosli su "ko bosi po trnju" i MS i Nokia :shock:

Ally
Entuzijasta
Entuzijasta
Postovi: 265
Pridružio se: Ned, 22. Mar 2015. 11:35
:: Galaxy j1

Re: Vesti od Microsofta

Post od Ally »

1808, Prvo to nije pouzdana informacija, ja nista iz novina ne smatram tacnim sto je vezano za novac i kako posluje neka kompanija to je samo sto kompanija hoce da prikaze mozda je MS u mnogo vecem ili manjem gubitku . Mozda upravo to sto su rekli da gube taj novac je zapravo povod za otpustanje radnika a pravi razlog se ne nazire . Uostalom ako je kompanija spremna da smanji troskove to samo moze dobro da bude znaci da su spremni da nastave sa radom bez obzira na prethode gubitke . Ja sam poprilicno siguran da oni pre nego sto su kupili Nokiu tj. tehnicki investirali u nju znali kako ce da bude i sta da ocekuju . Ja bas i sumnjam da kompanije kao Microsoft tek tako ulazu pa se povuku i kazu propalo .

Evindzer, Ja sam se razmisljao da li ovo pod Windows OS da stavim ili ovde ali ipak mislim da je mesto ovde i da naravno ko ima neke drugacije informacije vezano za Microsoft neka podeli .

knezevic76
Mobil fan
Mobil fan
Postovi: 356
Pridružio se: Sub, 06. Sep 2014. 13:35
Kontakt:

Re: Одг: Vesti od Microsofta

Post od knezevic76 »

Malo su se izgleda preračunali, jer da su uzeli 5 ili više procenta mobilnog tržišta verovatno bi sad pričali drugu priču.
Ogroman novac je tu u opticaju i tu nema igranja. Upravo je jedan milioner iz USA objasnio kako je opstao sve ove godine na klimavom svetskom tržištu
''Kad brod krene da tone odmah ga potopi i pravi sledeći''

Lično uopšte nisam optimista po pitanju MSa u mobilnoj telefoniji i njihovom WP sistemu.

Davanjem ovakvih i sličnih izjava za javnost samo mogu oterati sadašnje i buduće potencijalne korisnike.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Postovi: 11662
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Lokacija: Subotica
Kontakt:

Re: Vesti od Microsofta

Post od miodrage »

Knezevic76, pa valjda je logicnije da vidis zasto brod tone? Ako je mala rupa koja moze da se zakrpi, kakva je logika potapati brod?
Sto se Microsofta tice, mislim da pored akvizije Nokie, glavni gubitak predstavlja to sto su dali sistem za dz za sve uredjaje sa ekranom <8", sto nije bilo racunato. Takodje, Nadella je najavio da je Win10 poslednji win koji izlazi u ovom obliku, i MS prelazi na servis varijantu, sto ce reci da ce OS biti servis koji ce njegovi tvorci stalno da nadogradjuju i unapredjuju, i da ce se sve to raditi online. Cak, mislim da razmisljaju o tome da se ceo OS baci na Cloud.
Videcemo sta nam dolazi iz Redmonda, za pocetak win10.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

filip89x
Mobil manijak
Mobil manijak
Postovi: 1291
Pridružio se: Sub, 07. Sep 2013. 17:38
:: Nokia808PureView
:: Xiaomi Mi note 10
Lokacija: Berlin (D) - Beograd (RS)

Re: Vesti od Microsofta

Post od filip89x »

I da probadne windows mobile "big deal" 8) Kao da je win mobile OS nesto spekatularno. Meni kao korisniku winodows mobile bitna je stabilnost i jednostavnost za elementarne " moderne " komunikacije. Ako ugase WP isplivace Linux , Firefox ili nesto novo u njihovom fazonu. jedino pitanje gde ce onda preci Carl zeiss... posto je kamera i dalje glavni adut windows lumia telefona. Da li ce tad hardwer preuzeti neki novi brend ili vec postojeci ili mozda neki penzionisani.

Naveo sam Linux i Firefox prosto kao primer, poenta je da se pojavi neko ko ce biti zadovoljan sa 3-4% trzista i svojom pricom o prostom, stabilnom i jednostavnom OS. Korinika okrenutim takvom tipu OS uvek ce biti ali ce oni uvek biti u manjini. Cini mi se da je MS racunao da ce ih biti mnogo vishe pa se preracunao...

Apolo
Expert
Expert
Postovi: 3803
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)
Lokacija: Beograd

Re: Vesti od Microsofta

Post od Apolo »

1808, Kad ti mene vec vuces za jezik (opet bez pokrica) da ti odgovorim... Diplomirani sam ekonomista, radim otkako sam diplomirao, sto u preduzecu, a sto u banci vezano za profitabilnost proizvoda, poslovnih linija itd gde i dalje radim... tako da mislim da ovde jedino mozes ti svoju prepotentnost da prodajes jer koliko vidim ni sa jednim clanom ovde nisi u stanju u makar jednom postu da vodis konstruktivnu raspravu a da ne pokazujes svoju nadmenost, pa pojedinci tvoje komentare okrece na salu jer nema zivaca da se sa tobom raspravlja. A ljude procenjujes koliko vidim na amaterskom nivou. Svaka ti cast na zavrsenom fakultetu ali ovaj prethodni komentar gde potcenjujes nekog kome ni godine nisi u stanju da pogodis a nagadjas da je student, neradnik i slicno... to je prosto bez komentara.
Festina lente.

1808
Expert
Expert
Postovi: 2077
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone
Lokacija: Beograd/Zemun

Re: Vesti od Microsofta

Post od 1808 »

Apolo, ako sam pogrešio u proceni tvojih godina i onoga što radiš, onda se izvinjavam. Za sve ostalo što sam napisao o tvojim komentarima, nemam razloga za nešto slično. Tu se ništa nije promenilo.
Ally napisao:1808, Prvo to nije pouzdana informacija, ja nista iz novina ne smatram tacnim.....
Ako sumnjaš u ove naše medije, evo ti jedan strani link gde još malo opširnije pišu o tome, verovao ti ili ne.

http://www.ubergizmo.com/2015/07/micros ... 7800-jobs/
Poslednja izmena od 1808 u Sub, 11. Jul 2015. 18:43, izmenjeno 1 put ukupno.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Postovi: 9942
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Re: Vesti od Microsofta

Post od Evindzer »

knezevic76 napisao: Davanjem ovakvih i sličnih izjava za javnost samo mogu oterati sadašnje i buduće potencijalne korisnike.
Živa istina.
Da sam ja na Satjinom mestu (uh, što ovo dobro zvuči :D ), ne bih pominjao nikakve gubitke, već bih otpuštanje radnika objasnio reorganizacijom u strateškoj postavci Lumija u budućnosti:
-Nećemo više praviti 20 modela sa sitnim razlikama u specifikacijama i ceni, već samo 5 modela koji će biti međusobno jasno izdiferencirani. Zbog takvog poslovnog plana, javlja nam se višak od 7500 radnika, kojima ćemo, nažalost, morati da se zahvalimo i uputimo ih na Biro za zapošljavanje.
Kraj.
Nikakvog pomena o gubicima i sličnim stvarima.
Znam da ovo što sam napisao zvuči g*vnarski, ali iskreno mislim da to treba tako da se radi, u cilju očuvanja imidža kompanije.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Postovi: 4478
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52
Lokacija: Ovde

Re: Vesti od Microsofta

Post od araphel »

Ljudi, koliko sam ja shvatio na osnovu pročitanih članaka, ne radi se o tome da je MS očekivao da na brzinu obrne profit, već da nakon investicije u Nokia devices i proizvodnje svih ovih uređaja pod Microsoft Lumia brendom, imaju gubitak u gore navedenoj cifri. I ako je tako, naravno da će da promisle rade li dobro i da li im se investicija isplatila, kao i kako da rade dalje.

U priču o Elopu apsolutno verujem, ali ispada smešno da je MS doveo Nokiu na rub propasti kako bi je kupili i imali svoje kapacitete za proizvodnju smartfona, a na kraju očigledno ni sami nemaju pojma kako da osmisle poštenu strategiju, nego lutaju naokolo i kao pijačni prodavci nude šareniš svega i svačega i na kraju ne zarade ništa.

Sve u svemu, WP je meni super po potrebama i sve to, ali MS i njihovi potezi krajnje razočarenje.

Vlada Zem
Expert
Expert
Postovi: 3380
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9
Lokacija: Zemun

Re: Vesti od Microsofta

Post od Vlada Zem »

Meni samo nije jasno koliko vremena se na WP delu Foruma posvecuje clanu koji nikad (verovatno) nije drzao WP telefon, isn't it funny... "Crni gavran" na ramenu umiruceg OS... :lol:
Niko ne zna sta ce biti sa WP, ni ljudi sa fakultetom :wink:
Ja uzivam dok traje :D
poz
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Postovi: 9942
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Re: Vesti od Microsofta

Post od Evindzer »

Ja u priču o Elopu ne samo da verujem, nego mogu da založim život da je istinita.
Još kad se pokazalo da sunovraćuje Nokiju, a epilog se i dalje nije nazirao, meni kao potpunom laiku za ekonomiju i krupan biznis bilo je odmah jasno o čemu se radi.
Moj brat živi u Norveškoj, pa sticajem okolnosti relativno dobro poznaje mentalitet Finaca, i kad sam mu rekao da smatram da se radi na uništenju Nokije, odgovorio mi je da grešim jer Finci nikad ne bi dozvolili takvo potkopavanje, a danas u finskim fabrikama koje su pripale MS-u vlada ovakvo stanje:
http://www.benchmark.rs/vesti/microsoft ... hova-58433
Inače, araphel je u drugom delu svog prethodnog komentara upravo napisao ono što ja mislim o MS-ovoj poslovnoj politici.

novak
Mobil manijak
Mobil manijak
Postovi: 1341
Pridružio se: Ned, 04. Jan 2009. 06:09

Re: Vesti od Microsofta

Post od novak »

Ako je suditi po clancima i nekim analizama nije bas svijetla buducnost wp. Microsoftova politika po pitanju mobilnih telefona se precesto mjenja. Pola godine ce ovako, pa pola godine onako, pa daj stancaj modele nasumice, pa sad cemo malo neke biznis modele, a pri tom sve biznis aplikacije daju za free i ostalim sistemima. Office, lens, note, uz poboljsan kalendar i mail su mogle da budu bazicne aplikacije za razvijanje biznis modela.
Svim ovim potezima salju losu poruku i trenutnim i buducim korisnicima. Ljudi vole da imaju neku sigurnost

Vlada Zem
Expert
Expert
Postovi: 3380
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9
Lokacija: Zemun

Re: Vesti od Microsofta

Post od Vlada Zem »

Hajde malo o Elopu i teoriji "trojanski konj", covek je par godina vec radio za MS i doveden kao za Nokia CEO. On je samo izvrsitelj, egzekutor, nije jedan covek kriv za propast Nokije. Ko je dozvolio da bude na toj poziciji tu - Nokia board, zasto - kriza, pad prodaje,fuckinsymb, novac, ima neko ideju?
poz
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Azimuth
Moderator
Moderator
Postovi: 11610
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS
Lokacija: Novi Sad

iz Vesti od Microsofta

Post od Azimuth »

Drzite se teme i batalite se prozivki. Jedno je malo zezanja i podbadanja, a nesto sasvim drugo je vredjanje i prozivanje. Svaki naredni post koji ne bude u skladu sa naslovom ce biti obrisan.

Odgovori