BlackBerry Priv

serija 7000, 8000, 9000
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za BlackBerry OS, možete to uraditi preko sledeće prečice:
BlackBerry OS
araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Postovi: 4478
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52
Lokacija: Ovde

Re: BlackBerry Priv

Post od araphel »

Evo, posle malo vremena provedenog sa telefonom u svakodnevnom korišćenju, mislim da mogu da napišem neke utiske. Probaću da idem redom :)

Pakovanje

Telefon dolazi u standardnoj za Blackberry crnoj kutiji, koja ni po čemu specijalnom ne odskače, ali svakako ne deluje loše. Uostalom, svi znamo da nam je pakovanje najmanje bitno :) Uz telefon dolazi usb kabl/punjač, kao i prilično kvalitetne in-ear bubice sa nastavcima. Za cifru koju je potrebno izdvojiti, mogli su bar da se potrude da ubace neku futrolu, kao što je nekad bio slučaj sa high end BB uređajima.

Dizajn/prvi utisak

Telefon na prvi pogled po meni izgleda jako dobro. Odmereno, jednostavno, oštrih uglova. Nikako dosadno, pre nekako "poslovno", što i verujem da je bio cilj. Ivice ekrana su minimalno zakrivljene, ali leđa telefona prate iste linije, tako da je telefon veoma udoban za držanje u ruci. Metalni ram koji ide oko ekrana ima na donjem delu mali ispust, koji olakšava otvaranje telefona. Leđa telefona blago "grle" i gornji deo na kome je ekran, i ovo jako dobro izgleda, ali je ujedno i jedina slaba tačka u dizajnu po mom mišljenju. Pošto su leđa plastična, taj deo je tanak i minimalno se ugiba pod jakim pritiskom.

Kad smo već kod leđa, gumirana tekstura u kombinaciji sa karbon šarom je super rešenje protiv otiska i slučajnog klizanja. Okvir kamere je masivan i metalan, i u praksi mogu reći da odlično štiti staklo i prilikom ležanja na stolu. Nema bojazni da će se ono oštetiti. Two tone led blic je blago uvučen u kućište i samim tim takođe dobro zaštićen.

Zvučnik je ispod ekrana, vizualno jako dobro sakriven, glasan i čist. Ne bih ga ipak poredio sa Passport zvučnicima, nije pošteno poređenje.

Ekran/UI

Ekran je svetao, jasan, čistih boja. Ono što mi se nikako ne dopada je bela boja pozadine u app drawer, koju nije moguće promeniti. Mnogo blješti i meni lično malo smeta. Launcher je maltene stock, uz neke BB sitnice tu i tamo.

Utisci u radu/Baterija

Telefon je stabilan, brz, bez ikakvog štucanja. Nemam previše instaliranih aplikacija jer je poslovni uređaj u pitanju, ali sve se otvara naizgled trenutno, bez seckanja. Animacije su diskretne, glatke i neupadljive. Ono što mi se ne dopada je kako je Hub implementiran. U suštini je to samo jedna android aplikacija koja se poziva klikom na odgovarajuću prečicu. I dalje je dostupan svugde putem long press na centralni meni taster, pa odabir željene prečice. Ipak je to daleko od upotrebljivosti iz BB OS varijante.

Ono što mi se i dopada i ne dopada su BB safety features. Dopada mi se dodatna kontrola podešavanja i permisija za aplikacije, dodatna provera svega što instaliram, ali mi se nikako nije dopalo što je sistem sam nekoliko puta procenio neki sajt koji sam hteo da otvorim kao nebezbedan i nije mi dozvolio da nastavim dalje. Na tome bi trebalo malo poraditi, ili postoji neki fine tuning tih security settings koji ja još nisam provalio.

Baterija je odlična i ja redovno izdržavam dva ili više dana uz svoju standardnu poslovnu upotrebu. To podrazumeva da je u radno vreme telefon sve vreme na 4g, razmeni se par desetina mejlova, tu i tamo se radi sa office paketom, obavi se desetak poziva (trajanje kako kad) i malo se ptlja sa kalendarom. Ovo je po meni zadovoljavajući rezultat i u rangu sa Passportom. Nisam se zezao da merim SOT i te stvari jer meni to ne znači ništa, pogotovo što nemam preduge periode kada mi je ekran uključen. Igrice na njemu ne igram, a video sadržaj gledam minimalno. Browsing tu i tamo. U svakom slučaju postižem oko dva ipo do tri sata SOT uz punjenje svakog trećeg dana, barem poslednji put kada sam proveravao.

Kamera/video

Kao što sam napomenuo, minimalno se igram sa multimedijalnim mogućnostima, jer je u pitanju poslovni uređaj. Fotografije su dobre, ali ne umem ja da procenim ništa kada su u pitanju neki detalji sa kojima se dežurni "fotografi" ovde na forumu frljaju. Slike koje pravim sa ovim telefonom služe uglavnom u poslovne svrhe i jedini bitan parametar je da se jasno vidi šta je na njima. Gde mi je bitna kamera su neke document scanning aplikacije, i tu odrađuje svoj posao.

Video zapis sam probao na jednom koncertu nedavno, i zadovoljan sam zvukom i kvalitetom, ali mislim da bi autofomus ipak morao biti bolji i brži. Video klipovi sa iPhone u istom okruženju nisu imali toliko problema u situaciji kada osvetljenje sa bine ide direktno ka telefonu. BB je tu ipak na malkice duže vreme gubio fokus.

Slajder/tastatura

Slajder telefona radi perfektno i nema ama baš ni malo lufta. U najboljoj tradiciji nekadašnjih Torch modela, prosto je zadovoljstvo samo otvarati ga u zatvarati zezanja radi.

Tastatura je dobra. Ni blizu onoj kod Passport modela, ali sasvim udobna i korisna. Ne prihvatam komentare ljudi da je iskustvo kucanja po ekranu bolje i brže i da tastatura nije potrebna, jer u mom slučaju to jednostavno nije tako. Udobnije, sigurnije i brže kucam po pravim tasterima. Uz mogućnost gestova i odličnu predikciju teksta, bukvalno nema potrebe za virtualnom tastaturom i koristio sam je možda dva puta otkako imam telefon. Imati pun ekran slobodan za sadržaj dok se nešto kuca je neuporedivo korisnike od bilo kakve druge, po menizmišljene pogodnosti koju virtualna tastatura pruža. Ovo mi je osobito bitno kada kucam nešto u word dokumentima ili neki duži mail.

Hod tastera bi morao biti malo duži, i fizički klik malo izraženiji, ali nije bilo realno postići sve to na tako malo prostora. Kad se sve to uzme u obzir, tastatura zaslužuje 4+

Generalni zaključak/neke zamerke

U kompletu, Priv je sposoban Android uređaj, koji će lako ispuniti sve zadatke. Mislim da ni sa igricama i videom neće praviti probleme, ali oni kojima je zabava prioritet neće ni odabrati ovaj telefon. Zameram mu nedostatak skenera otiska prata, ali to više zato što me je iPhone razmazio i zato što je otkljucavanje putem šifre na Passportu bilo lakše na tastaturi koja je odmah dostupna.

Apsolutno pohvaljujem "quick day overview" aplikaciju koja koristi ivicu ekrana, kao i prikaz napunjenosti baterije kad je telefon na punjaču, ali treba iskoristiti te zakrivljene ivice malo bolje. Ako može daily overview da bude "always on" u kojoj god da ste aplikaciji, onda može i Hub, i to bi bilo daleko sličnije iskustvu sa BB OS.

Apsolutno mi je nejasno zašto se nisu setili da implementiraju tako jednostavnu funkciju kao što je prekidanje poziva zatvaranjem slajda. Nadam se da će ovo doći.

Nemogućnost promene pozadine u app drawer je takođe bezveze. Moguće je instalirati drugi launcher, ali praktično nijedan ne podržava keyboard shortcuts, pa ta opcija pada u vodu.

Eto, toliko...i još koja sličica:

[img]http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016030 ... d49a29.jpg[/img]
[img]http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016030 ... b05794.jpg[/img]
[img]http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016030 ... 4fd4da.jpg[/img]
[img]http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016030 ... 318ddf.jpg[/img]
[img]http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016030 ... 94bf38.jpg[/img]

pero0000
Mobil manijak
Mobil manijak
Postovi: 1197
Pridružio se: Pet, 23. Jul 2010. 10:02
:: Samsung S10
:: Nokia 6210

Re: BlackBerry Priv

Post od pero0000 »

Hvala na odličnom revijej-u :)

Ako sam dobro shvatio, zvuk je na spoljnom zvučniku slabije jačine nego na Passportu?

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Postovi: 4478
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52
Lokacija: Ovde

Re: BlackBerry Priv

Post od araphel »

Jačina je tu negde, ali kvalitet nije. Ipak je Passport sa stereo zvučnicima, i ne znam šta su mu uradili da se i bas tako lepo čuje. Ovaj je dobar, ali ne toliko dobar ;)

pero0000
Mobil manijak
Mobil manijak
Postovi: 1197
Pridružio se: Pet, 23. Jul 2010. 10:02
:: Samsung S10
:: Nokia 6210

Re: BlackBerry Priv

Post od pero0000 »

Hvala na odgovoru.

Meni je bitno da se jako čuje(zbog mog slabijeg sluha), ne slušam muziku, pa mi kvalitet nije toliko bitan.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Postovi: 4478
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52
Lokacija: Ovde

Re: BlackBerry Priv

Post od araphel »

Tu nema greške. Meni je zvučnik ma manje od pola pojačan, i uredno ga čujem čak i u futroli.

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Postovi: 6356
Pridružio se: Uto, 18. Mar 2014. 18:37
:: Xiaomi Redmi Note 4

Re: BlackBerry Priv

Post od El Laki »

Odličan tekst. Ovako lepo sročeni utisci iz prve ruke su više nego korisni. Hvala!

Ja bih te zamolio ako možeš grubo da uporediš bateriju sa nekim "zastupljenijim" modelom (bez uvrede) čisto kako bih stekao bolji uvid u bateriju. Ja nisam imao susret sa passportom pa mi je teško da ocenim.

Takođe bilo bi super ako bi našao vremena za par random fotki (parking, zgrade, ker, pejzaž, sa terase, kafić, bilo šta). Možeš na flickr ili neki cloud da postaviš.

Za tastaturu se slažem. I ja sam pristalica fizičkih pogotovo kada je blackberry u pitanju.

Za zvučnik moram da kažem da sam iznenađen (još po predstavljanju) što su u Passport stavili stereo zvučnike a u Priv samo jedan dole. Jesu oba poslovna telefona i to je ok ali je po mom mišljenju Priv daleko praktičniji za multimedijalni sadržaj (video, igrice itd) zbog toga što se može koristiti u horizontalnom položaju što je daleko logičnije od portret položaja na koji je Passport gotovo primoran.

Posebno su korisni komentari o ivici displeja, hub-u i tako nekim stvarima koje se ne provlače toliko po tekstovima na internetu a nisu baš nevažni.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Postovi: 4478
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52
Lokacija: Ovde

Re: BlackBerry Priv

Post od araphel »

Laki, ja mislim da je osnovna razlika veća širina Passporta koja je dozvolila dva zvučnika. I dalje tvrdim da bi Passport uz Android firmver bio pun pogodak.

Nabaciću neke fotke, možda već sad preko vikenda. Klip imam jedan na tjubu sa tog koncerta na kom sam snimao, ali em tjub ubije kvalitet, em ne znam koliko je materija interesantna ljudima :)

Što se baterije tiče, jako mi je teško da uporedim jer drastično drugačije koristim službeni telefon od privatnog, a svi ovi "viđeniji" modeli su mi bili privatni uređaji. Mogu svakako da uradim screenshot statistike baterije, ali to opet nije baš uporedivo sa upotrebom nekoga ko ima instaliran Viber, FB, Tapatalk, gleda fimove, klipove, pika igrice i tako to. Apsolutno sam ubeđen da bi izdržao pun dan bilo čega, i da bi mu još ostalo soka.

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Postovi: 6356
Pridružio se: Uto, 18. Mar 2014. 18:37
:: Xiaomi Redmi Note 4

Re: BlackBerry Priv

Post od El Laki »

Da, Passport je odličan model samo ga OS najviše zeza (ne znam kakva je kamera). Meni najveća mana je to što je neprakrično gledati filmove npr u horozontali, ali jbg zato imaš brutalnu tastaturu. Ipak je to biznis model, ne računa se toliko na gledanje videa.

mihan174
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Postovi: 23
Pridružio se: Sub, 22. Mar 2014. 21:17
:: lg optimus hub

Re: BlackBerry Priv

Post od mihan174 »

A sta fali bb10 os? Ja sto sam imao prilike da vidim na kratko bas je lep, šljaka sigurno bolje od androida, a nema ni problem sa aplikacijama kao wp jer tera android. Sta vam konkretno ne valja kod bb10 os?

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Postovi: 9942
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Re: BlackBerry Priv

Post od Evindzer »

Šta konktetno ne valja, odgovoriće ti oni koji su ga koristili, a meni jedino ne valja to što su, nažalost, odustali od njega.. :(

matorix
Mobil fan
Mobil fan
Postovi: 346
Pridružio se: Uto, 10. Sep 2013. 00:11
:: ma dobar (:

Re: BlackBerry Priv

Post od matorix »

Evindzer napisao: odustali od njega.. :(
Prvi i najbitniji razlog. :D

Posle dve i po godine koriscenja ovog telefona, mogu samo da kazem da nikakvih problema nisam imao. Telefon koji je uvek radio bez bilo kakve potrebe za restartom ili sta ti znam. Da, manjak aplikacija je postojao, ali nista sto se nije moglo nadomestiti Android aplikacijama sa PlayStore-a. Oke, nisu Native, ali ako radi-koga briga? Jedini, uslovno receno, problem sa kojim sam se suocavao jeste manjak mogucnosti kustomizacije. Eto, koji live widget mi je definitivno falio ne bi li mozda u nekim trenucima dosadan interfejs razbio, no dobro. BB 10 se tangentira sa Jabukom u delu koji se odnosi na fluidnost sistema i manjkom native aplikacija. Pouzdan uredjaj koji slusa korisnika, narocito one poslovne.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Postovi: 4478
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52
Lokacija: Ovde

Re: BlackBerry Priv

Post od araphel »

Sam OS nema apsolutno nikakvih mana, po meni. Mega stabilan, fluidan, jednostavan i logičan. Naravno, jedino manjak aplikacija predstavlja problem.

Aplikacije mogu da se nadomeste Android verzijama, ali mali problem nastaje sa onima kod kojih je notifikacija bitna stvar. Recimo Viber. Uredno se pojavi notifikacija na lockscreenu kad stigne nova poruka, u Hub se pojavi takođe, ali se ne vidi sadržaj, već samo da je Viber u pitanju i od koga je poruka. Klikom na notifikaciju u Hub prvo se otvara crni ekran na kome stoji poruka (telefon ulazi u Android virtualnu mašinu, pa se tek onda otvara sama aplikacija i vidi se poruka. Mene je ovo posle nekog vremena krenulo izuzetno da nervira iako jako retko koristim Viber.

Kod Priv je sve to rešeno, uz pokušaj da se sve ono što je bilo dobro kod BB OS prenese. Nažalost, u tome nisu 100% uspeli, ali su jako blizu. Sve u svemu, treba biti realan i shvatiti situaciju u kojoj se nalazite. Za BB bi definitivno bilo dobro da izbace Android firmware za Passport i Classic, jer bi onda imali šansu da prodaju zalihe koje sigurno imaju, a telefoni su svakako sposobni da teraju OS. Pogotovo Passport.

somi92
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Postovi: 859
Pridružio se: Sre, 30. Jul 2014. 03:15
:: xperia p

Re: BlackBerry Priv

Post od somi92 »

https://www.amazon.com/PRIV-BlackBerry- ... =gdgt0c-20
400 dolara, a kod nas na oglasima i dalje nije ispod 600e....

pero0000
Mobil manijak
Mobil manijak
Postovi: 1197
Pridružio se: Pet, 23. Jul 2010. 10:02
:: Samsung S10
:: Nokia 6210

Re: BlackBerry Priv

Post od pero0000 »

Zato ga retko ko i kupuje. Prvi bih ga uzeo da mu je cena negde oko 300/350€. Mada realno, nije to telefon za svakoga.

bata bogdan
Banned
Postovi: 4049
Pridružio se: Pet, 16. Dec 2011. 03:33
:: Huawei X2 7.0 LTE
:: Huawei M2 10.1 LTE
Lokacija: Tamo daleko...

Re: BlackBerry Priv

Post od bata bogdan »

Pre neki dan imao priliku da vidim ovaj fon uživo, ostavio je bas, nego pozitivan utisak, odlican fon... Koliko sam ga na brzinu pogledao :)

Huawei Mediapad X2 7.0
Huawei

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Postovi: 9942
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Re: BlackBerry Priv

Post od Evindzer »

https://www.youtube.com/watch?v=O7a4CogXLyQ
.......................................................................

DrBrMr
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Postovi: 116
Pridružio se: Pet, 27. Apr 2012. 18:36
:: nokia e7
:: nokia 6630

Re: BlackBerry Priv

Post od DrBrMr »

Na KP videh nov 260€, od tog prodavca sam već kupovao telefone. Šta mislite isplatili se kupovina?

Послато са SM-N9002 уз помоћ Тапатока

pero0000
Mobil manijak
Mobil manijak
Postovi: 1197
Pridružio se: Pet, 23. Jul 2010. 10:02
:: Samsung S10
:: Nokia 6210

Re: BlackBerry Priv

Post od pero0000 »

Ako misliš na finansijski aspekt isplativosti, rekao bih da, isplati se. Samo, pitanje je da li ti odgovara njegog koncept, kako hardwerski(slajder), tako i softverski(razne modifikacije OS)?

Najbolje ja ako možeš, da ga prvo vidiš/isprobaš uživo, pa ako ti odgovara kupiš, ovako na daljinu je malo nezgodno zbog njegove specifičnosti.

I sam sam nekoliko puta razmišljao da ga kupim, ali zbog nemogućnosti viđenja uživo sam odustajao.

DrBrMr
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Postovi: 116
Pridružio se: Pet, 27. Apr 2012. 18:36
:: nokia e7
:: nokia 6630

Re: BlackBerry Priv

Post od DrBrMr »

Prevashodno sam mislio finansijski. Prodao sam Passport i sad eto, tiho patim:) Meni lično odgovara hw tastatura pogotovo kad kucam duži mail, sad na Privu sigurno nije kao na Passport-u, al za Keyone ne bih baš davao 500€. Takođe kvalitet zvuka pri razgovoru i da baterija izgura ceo dan. Jedino me je pokolebao M. Fisher u review - u, gde kaže (parafraziram) sve je super al tel je spor, sporo otvara hub kao app koja bi trebalo da mu je jedan od aduta.

Послато са SM-N9002 уз помоћ Тапатока

pero0000
Mobil manijak
Mobil manijak
Postovi: 1197
Pridružio se: Pet, 23. Jul 2010. 10:02
:: Samsung S10
:: Nokia 6210

Re: BlackBerry Priv

Post od pero0000 »

Da se nadovežem na zadnji pasus mog predhodnog posta u ovoj temi...

Juče sam imao priliku da uživo vidim i isprobam ovaj telefon.

I da ne dužim, odlučio sam da ga kupim, čim prodam LG Q6 koji trenutno koristim.

Interesuje me, da li je neko na nekom drugom forumu ili negde drugde na Internetu, pročitao kao se ponaša slajder na telefonu posle duže upotrebe? Pogotovo sada kada je ovaj model tačno 2 godine u prodaji.

Imajući u vidu, da su se u prošlosti na običnim telefonima slajderi prilično često kvarili, posle nekog vremena upotrebe.

Odgovori