Nokia i glasine o novim uređajima

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
ciklon
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Postovi: 532
Pridružio se: Sre, 03. Sep 2014. 07:03
:: Mi Note 10 Lite

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od ciklon »

Дај, бре, Гари, буди мало реалнији и немој релaтивизовати стање ствари. Садашња Нокија сем имена и неких људи у Хаемдеу нема никакве везе са Нокијом пре и током „уније” са Мајкрософтом. Ти мешаш изворни А1 (Android One) који јесте био замишљен као лајт верзија тог ОС-а са мејнстрим А1 који је, у суштини, „само” чист Андроид.

Упорно се држиш тога да је сваки јефтнији Андроид крш јер си ти долазио у сусрет са моделима који су били слабији. Док се Андроид као сваки систем развијао и стигао ту где је стигао, шта је Мајкрософт са својим ОС-ом за мобилне урадио? Јесте Лумија 630 радила боље него њен пандан из истог ранга на Андроиду, али је са друге стране сваки јачи произвођач имао у понуди толико модела који су били готово неосетно скупљи.

Ово прича са успоравањем Андроида је још једно у низу претеривања, пошто испада да се то није дешавало Лумијама из нижег ценовног ранга.

Упоређујеш Гугл, Нокију и А1 са Мајкрософтом, Нокијом и ВМ (Windows Mobile/Phone)? Браво, мајсторе! Само, зајебао си се мало: А1 није резервисан само за Нокију (Шијоми је ту, на пример), а притом није незавршен и непотпун промашај од ВМ. Мајкрософт сасвим сигурно није желео да ВМ пропадне, али све што су замислили је пропало.

Гари, Лумија 1050 јесте нудила више него велики број Андроида само због камере и то јој је и даље једини плус, иако је времешан модел у питању. Али, сваки просечан корисник ће пре одабрати комплетан уређај са слабијом камером него телефон који нуди само камеру. „Неке шминке и рекалме” које ти помињеш нису непознаница ни за ВМ (Бетмен против Супермена - Брус Вејн користи Лумију да би хаковао телефон једног криминалца; шта мислиш, колико их је коштала та реклама?), па их опет ни то није извукло.

У реду је, држиш се својих принципа и уверења и то је лепо. Са друге стране је то идеализовање Лумије помало гротесктно због тога што пишеш све и свашта о Андроиду понајвише због тога што га у 2018. години видиш као да је и даље у стадијуму у којем је био на верзији 2.0. И ја сам имао Лумију 630 и готивио сам тај фон веома, али је систем који стагнира увек у заостатку са систем који се константно развија.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Postovi: 4712
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite
Lokacija: Novi Sad

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od гари »

Mislim da si me pogrešno razumeo oko mnogo čega. Moguće mojom krivicom.

Ne kažem ja da je danas tako. Kažem da, dok je Nokia pravila telefone tako što je svakom softver prilagođavala hardveru, Android je bio isti na svim hardverima, i zbog toga su se korisnici jeftinijih Androida mučili. To sam dakle rekao u prošlom vremenu, ne sadašnjem. Danas su i jeftiniji Androidi odlični. Dakle, poredio sam tu sad Symbian i Android.

A za Lumije, imale su Lumije svoje bubice, ali ne tako kao ti JEFTINI Androidi.

I da, upoređujem ovo sad Nokia i Android One, i Nokia i Windows Phone. Ali ne izgleda po tome po čemu si ti razumeo. Kao što je Nokia popularizovala Windows Phone, tako oni sada popularizuju i Android One. I kao što ima sada i drugih Android One proizvođača, tako je i onda bilo još Windows Phone proizvođača. A Windows mobile ja nisam ni pomenuo, niti sam imao njega na umu. I nisam hteo da kažem da će Android One propasti kao što je propao Windows Phone.

Inače pretpostavljam da si ovo mislio na Lumiju 1020? Ili na Lumiju 950?
ciklon napisao:Са друге стране је то идеализовање Лумије помало гротесктно због тога што пишеш све и свашта о Андроиду понајвише због тога што га у 2018. години видиш као да је и даље у стадијуму у којем је био на верзији 2.0.
Ovo nije tačno. Ne gledam ja tako na Android. Windows mobile mi se i dalje dopada zbog nekih subjektivnih stvari, ali ne može se reći da je bolji od Androida koji danas dobro radi i na jeftinijem hardveru. Štaviše, u poslednje vreme pratim u kom pravcu se razvija Android P, i u glavnom mi se dopada u kom idu pravcu. Dodatno, baš me interesuje i kako će sad Android Go ljudima pokazati na telefonima kao Nokia 2.

Sent from mTalk

Joker123
Entuzijasta
Entuzijasta
Postovi: 284
Pridružio se: Sre, 27. Jul 2016. 22:46
:: //
:: //

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od Joker123 »

гари bez uvrede ali mislim da je ciklon u pravu.Ponovio si tu priču mali milion puta otkad si na forumu,ali ono što je činjenica-Android nije tako dobro radio na jeftinim telefonima prije par godina,međutim,iz godine u godinu to je Google sve više usavršavao pa sada imaš kao što i sam kažeš jeftine Androide koji rade odlično.

S' druge strane, Microsoft je i ono što je valjalo upropastio,umjesto da je razvijao svoj sistem na način kao Google (svaka nova verzija sve fluidnija sa novim opcijama).

Nemoj me pogrešno shvatiti,ja bih volio da je i Microsoft nešto uradio u sferi smartphone-a jer što veća konkurencija to bolje po nas korisnike.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Postovi: 9942
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od Evindzer »

Ne vredi sad komentarisati WP, Majkrosoftu nije bilo stalo da od njega napravi nešto trajnije, a svi smo bili svedoci, i to više puta, koliko im nije bilo stalo ni do korisnika njihovih telefona.
Mi koji još koristino Lumije možemo odmah da ih bacimo i da pređemo na Android ili iOS, ili da ih koristimo dok ne crknu, pa da pređemo na Android ili iOS - to su nam opcije, jer sistem je mrtav.
Što se tiče Androida, on više nije ono što je bio pre 6 ili 7 godina - pa čak ni ono što je bio pre samo 3 godine, i imam utisak da će i nastaviti da se poboljšava, ukoliko Gugl ne uprska nešto.
Eto, jedan ozbiljan komentar od mene, bez ijedne sprdnje. ;)

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Postovi: 4712
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite
Lokacija: Novi Sad

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od гари »

Slažem se s obojicom što ste rekli. Sem onog da nisam u pravu. :lol: No, šalu na stranu, ja sam uvek pisao na osnovu onoga što sam ja zapažao, smatram da je tako jedino ispravno, bez obzira što ja sam ni ne mogu iz prve ruke da vidim širu sliku. (A bolje je tako i za forum, da smo homogena masa bilo bi dosadno. :) ) Pa tako pišem i sad, ali opet - baš zato što se stanje menja, i moje mišljenje se menja.

Mislim da zbog mojih ranijih pisanja imate refleks da hoću da kažem kako je Windows strava, i slično. Ako je tako, s tom pričom je gotovo. ;) Meni se on sviđa iz nekih razloga, ali on ne valja.

Da, i da se vratimo na Nokiju. :)

Sent from mTalk

niko1a
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Postovi: 715
Pridružio se: Uto, 27. Jan 2015. 23:46
:: android

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od niko1a »

auu brate opet ovaj cirkus jovo nanovo, vidi, za nekog kome su vecina saznanja proistekla iz onoga sto vidi/procita na netu, i mali deo preko dodora sa nekim bas slabim andrioidom mnogo ti sebi dajes za pravo da iznosis neko "svoje" misljenje o istom, i stvarno nema vise nikakve potreba za bilo kakvim poredjem win i andriod tu je sve vec odavno jasno.

dobronamerna preporuka: koristi malo nesto (neki period, konstantno, kada bi i mogao da imas neko zaokruzeno misljenje o necemu) pa onda iznosi svoje misljenje pa ces i moci u neku realnu konverzaciju da ulazis sa ostalim clanovima, a i tada te isti nece vise smatrati za winboya koji samo pise kilometarske postove sa uglavnom promasenim temama.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Postovi: 4712
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite
Lokacija: Novi Sad

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od гари »

Previše se pališ sad. A i ne vidim šta bi to hteo. Da kao đak osnovne škole pričam koliko najnoviji BMW ima konja dok mi ćale vozi Stojadina? Jednostavno gledamo na sve ovo iz različitih uglova. Neki forumaši kao neko ko koristi skuplje telefone, pa ga iskustvo "bednika" ne zanima, a ja kao neko ko koristi jeftinije telefone, pa ga iskustvo "buržuja" ne zanima. Mada ja uvažavam svačije iskustvo.

Ali nema razloga za raspravu, danas je Android dobar i za jedne i za druge dobar, a šta je bilo ranije nije bitno. Ja sam bio zadovoljan na Windowsu, ti zadovoljan na Androidu, a sutra ćemo obojica biti zadovoljni na Androidu.

Inače mi smo našu diskusiju ovde taman bili završili, ne moramo da je sad opet oživljavamo.

Sent from mTalk

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Postovi: 6054
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od Green »

Android je bio dobar i mnogo pre tog tvog "danas". Jos u vreme kad si tek poceo s interesovanjem za WP.

niko1a
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Postovi: 715
Pridružio se: Uto, 27. Jan 2015. 23:46
:: android

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od niko1a »

^^ upravo o tome sam mislio, al gari ko gari, cita, gleda, i pise onda na osnovu toga tako neke sasvim pomesane utiske, druga stvar koristi android, bilo koji, na to sam mislio, i onda kad kad dovoljno budes koristio da mozes neko relevanto misljene da izneses na osnovu licnog iskustva javi se u nekoj temi za android, a ne ovako stalno nesto pametujes i zakeras i onda kad ti se kaze kako si totalno promasio svaki smisao i temu i nisu u pravu smejes se i govoris kako ti samo iznosis "svoje licno misljenje i vidjenje stvari", a nisi ni najmanje kompetentan da iznosis bilo kakvo "licno" misljenjenje o sistemu, toliko samo od mene na ovu temu.
i da, ne moras da se drznes odma tako, jer nit se ja palim nit bilo sta slicno, samo ti kazem da nema potrebe vise da bilo kad pominjes/poredis win i android u istom postu, jer je to davno ispricana prica, i da takodje nema potrebe za kilometarskim postovima i misljenjima o tome kakav je sistem dok stvarno ne budes korisnik i vidis kako sta radi.

ciklon
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Postovi: 532
Pridružio se: Sre, 03. Sep 2014. 07:03
:: Mi Note 10 Lite

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od ciklon »

Мени само није јасно зашто Нокија мора да прави неке глупе грешке као из прозорџијског периода? Ту пре свега мислим на одсутност ЛЕД лампице за обавештења. То је буквално једина замерка коју имам за (своју) Нокију 6.1. Далеко од тога да се ја бавим неким много битним послом и да морам да будем у току са обавештењима везаним за поруке и мејлове како бих на њих експресно одговорио.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Postovi: 4712
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite
Lokacija: Novi Sad

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od гари »

@Green i Niko1a
Divno je videti da ste me uprkos svemu prihvatili takvog kakav sam. :)

Sent from mTalk

niko1a
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Postovi: 715
Pridružio se: Uto, 27. Jan 2015. 23:46
:: android

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od niko1a »


Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Postovi: 15735
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od Sale_M »

Ova devetka bi trebalo da bude savsrsenstvo u svakom smislu,no ostaje jos vremena dok ne vidimo to.

Sent from my Nokia 8 using Tapatalk
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Postovi: 9942
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od Evindzer »

Imam utisak da će i ovaj model kasniti 7-8 meseci, kao što je bio slučaj sa Širokom Osmicom, tako da će opet biti prevaziđen po pitanju procesora kad se pojavi u prodaji. :)

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Postovi: 15735
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od Sale_M »

Pazi kad bude sa SD 835 :D

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

markog
Entuzijasta
Entuzijasta
Postovi: 204
Pridružio se: Sub, 18. Mar 2006. 18:45

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od markog »

Ne bi trebalo da kasni, navodno stize za par meseci. Nadam se da su stanjili staklo samo na delu gde je fingerprint. Valjda nece imati zakrivljen ekran kao Sirocco, ono je katastrofa. Ako imaju mozga stavice 3.5mm izlaz. Za kameru verujem da ce biti pri vrhu klase kad je toliko dugo spremaju. Ako ovaj put urade odlican posao, prodaja ce im drasticno skociti u Evropi i eto ih konacno u plusu sto se tice profita.

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Postovi: 7897
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1
Lokacija: Novi Sad

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od sugarcoated_ass »


Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Postovi: 9942
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od Evindzer »

Sale_M napisao:Pazi kad bude sa SD 835 :D
Najverovatnije neće, ako izbace neki flegšip, biće sa najnovijim SD.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Postovi: 9942
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od Evindzer »

http://nokiamob.me/2018/06/nokia-top-mo ... ns-kameru/
"Nokia A1P bi trebao biti predstavljen negdje krajem ove godine(...)" - kao što sam i pretpostavio: zakasniće i ovaj put, kao sa N8S.
Za sad me najviše zanima petostruka kamera. :D

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Postovi: 6054
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Re: Nokia i glasine o novim uređajima

Post od Green »

A dobro, imaju jos fore da stignu onu budalastinu od cak 16 kamera. Zaboravih kako se zvase...

Odgovori