Kombinacija je takva da se naruči za Nemačku kako bi se ujedno dobio i eu punjač, pa da se angažuje nemačka transport firma da dostavi u Srbiju. S obzirom da šalje pravno lice i da je vrednost paketa velika (nije poklon), mislim da mu carina ne gine.
@toda na zvaničnom sajtu ta verzija je 300$,dakle 240e, a 64gb je 280. Povoljnije teško da ima.
Pa.da, logicnije je da na zvanicnom sajtu bude povoljnije kao sto ti kazes. Cinjenica je da se carina ne moze izbeci. Na 250 dolara ce biti sigurno jos 80-ak
Ma znam naravno, ali mi to ne ulijeva puno povjerenja. Prvo, velika navala ce bit, pa je vrlo moguće pad servera. Drugo, glupost mi je totalna to na sat vremena pustit u prodaju. Ili pustiš totalno ili ne pustiš nikako.
S druge strane ako ulovis invite, stize ti za 3 dana na kucnu adresu.
Hajde iako nisam neki romanopisac, pokusat cu napravit neki manji rewiew. Pa da krenemo redom.
Kvalitet izrade. Po onome sto sam vidjeo u ova tacno dva mjeseca kako koristim OPO, mogu reci da sam vise nego zadovoljan. Telefon nimalo ne odstupa od vodecih brand name proizvidjaca. Cak mogu slobodno reci da dizajnom i ergonomijom prednjaci u odnosu na pojedine modele. Telefon pravo fino lezi u ruci, i sandstone efekat na poledjini ne dozvoljava klizanje telefona iz ruke. Ekran je prijatan za oci, na suncu se vidi fino. Jedinu manu koju bi mogao navesti je za nijansu slabo osvjetljenje kapacitativnih tipki, koje su na touch principu. Treba napomenuti da je ovo jedini telefon koji ima mogucnost da ukljucite i on screen tipke, gdje kapacitativne automatski gase svaku funkciju. Sloboda izbora.
Zvuk je sasvim solidan, ali za audiofile postoji i mod koji moze jos da pojaca sve izlaze, kojeg sam ja iz znatizelje instalirao, pa kad pustim klip na YouTube moram da smanjim na pola kako je jako. Kvaliteta zvuka pri razgovoru fantasticna kao i mikrofon, kojih ima 3 ukupno.
Sto se tice softvera, dovoljna je samo jedna rijec, cyanogen!!! Vanilla android iskustvo sa pregrst dodataka, funkcija, podesavanja. Zaista nesto savrseno u android svijetu. Bez gluposti tipa mahanja rukom da prelistas sliku, ali tu su jako korisne stvari kao double tap to wake up, pa na lock screen napravis krug da pokrenes kameru, ili V da upalis lampu. Pa povuces prstom preko notifikacijske trake da podesis jacinu osvjetljenja. Zaista pregrst korisnih stvari koje koristis svakodnevno.
Update-i redovni, trenutno je na zadnjem 4.4.4 androidu, a lollipop je obecan najkasnije 90 dana od dana izlaska, mada ja vjerujem da ce puno prije.
Sto se tice kamere, Sony-jeva 13 mpx sa 4k uhd mogucnoscu snimanja videa, slow motion, 60 fps na 1080 hd, i 120 fps na 720 hd.
Sto se tice slika, nisam zaista neki vrli poznavalac fotografije, ali ima momenata kad me ova kamera bas odusevi (ima slika u temi, slike sa mobitela) a ima i situacija kad očekujem malo vise. Sve u svemu, pozitivni prosjek. Da napomenem da je sa zadnjim update-om ubacena mogućnost slikanja u RAW formatu. Poznavaocima ce to itekako biti korisno.
E dolazimo do najbitnijeg i najboljeg dijela, a to je definitivno baterija. Bez problema sam znao između 7 i 8 sati SOT-a izgurati. 3100 mAh i odlična optimizacija garantuju citav dan extremnog korištenja. Moj kolega izgura dva dana bez problema. On ga slabije i cacka naravno.
Citajuci ovaj post, covjek bi pomislio da je ovo telefon bez greške, ali naravno da nije. Ponekad se javi neki softverski bug, kojeg se ekipa iz cyanogena trudi što prije da riješi. Npr preosjetljiva opcija paljenja lampe preko lock screena, pa se zna u džepu upaliti i ako duze gori, malo se ugrije.
Da, sto se tice zagrijavanja, jos nisam primijetio da se telefon bas zagrijao, ma sta mu radio, a zlostavljao sam ga itekako.
Elem, kad se uzme sve u obzir a pogotovo koliko ovaj cirkus košta, slobodno mu mogu dat ocjenu 9/10. Ovakav uredjaj bi bilo koji proizvođač, da zalijepi svoj logo, bez problema mogao prodavati po cijeni od oko 500 eura.
Top specifikacije, top izrada, top software, TOP cijena, egzotična cijela priča oko telefona. Mene je to sve privuklo, i kupili su me za duzi period sigurno. Ni ne pomisljam na druge proizvodeci proizvođače.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.