Jel sam samo ja lud, ili ceo svet ?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Igoritza
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 23. Mar 2007. 00:52

Jel sam samo ja lud, ili ceo svet ?

Post od Igoritza »

ok, ovo moram da prokomentarishem, jer mi nije jasno zashto se ljudima prodaje magla!

naime - Ljudsko oko je u stanju da prepozna 10 000 000 boja, i to je to, kako nije sramota proizvodjace da stavljaju na specifikacije za displej bilo koji broj preko toga ? za ovaj podatak sam siguran, jer sam onomad u gimnaziji izlazio na takmicenje iz biologije, i tema mi je bila ljudsko oko, i tada sam u tri izvora doshao do iste brojke - 10 000 000

ajde u redu , prozivodjaci mobilnog kad napishu 16 mil boja, to je zbog toga, shto je zbog formiranja pojedinacnog piksela doshlo do te cifre, i to je u redu, ali ako tehnologija nastavi uzlaznim smerom, i prvi prozivodjac koji napishe cifru preko 16 mil, ja im vishe nikad ne kupim mobilni, oca da je*e!

prosto en verujem da su ljudi iz samsunga na svojim HD ready televizorima poceli da ostavljaju papircice na kkojima pishe - 5 biliona boja .. idiotizam!

moram da napomenem - raspon boja je beskonacan, postoji boja koliko i brojeva, poenta je da ljudsko oko ne primecuje poboljshanje na displeju koji ima 10 mil, ili 16 mil, ili 28 bilijardi
There is no knowledge that is not power

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Vidi moraću malo da te razočaram. Ti jesi lud :oops: Ali Svet je još gori :P

Mislim ono kao, aj sad realno. Jesu po tvojim saznjanjima Samsungovi proizvodi najbolji? E pa pošto nisu, nego prave za široke narodne mase, jel misliš da se zaista neko ko se razume u ovu tehnologiju uopšte gleda njihove specifikacije ili eventualno kupuje njihove proizvode? Od svega što sam ja imao priliku da vidim, stvarno sam video 2 dobra Samsungova TFT monitora. Ali to su 2 komada. A sve ostalo je isto što i nekedašenje mini linije sa 200W PMPO :o :o :o

:)

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Čet, 06. Jul 2006. 20:36
:: Sony Xperia Z5P
:: Sony Xperia Z

Post od VeNoM »

a šta da rade oni likovi koji grejskalu gledaju sa 16miliona prelaza?ako izmedju crne i bele ima toliko, koliko onda ima ukupno boja?
svi smo mi ludi
Nokia:2X7110,7650,2X3310,N95-8GB,X6!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!

Lazaboj
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pet, 15. Jul 2005. 21:07

Post od Lazaboj »

Ljudi ,provereno mogu da kazem da covek prepoznaje max (ali ono super najljudi) 64 nijanse boje.Proveravano izmedju crne i bele tj. rekose za sivu boju.Znaci moze i 32 njanse za normalu.Te price za 16 miliona boja na tako malu povrsinu je cista glupost.Izmedju ekrana sa 65.000 i 255.000 tj.256.000
i nema razlike.Tako da nema potrebe da nas deru na ono 16mil. boja.

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 05. Nov 2005. 14:51

Post od Dario »

@Igoritza: i sta ce ti onda u igricama 100FPS-a ili slicko kada ljudsko oko moze da registruje oko 23-25 (tako nesto cini mi se) ?
Ista prica je i sa onim gore :)
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Čuj 100FPS. A 2ms na TFTu? To je 500Hz, što niti neko može da provali, niti bilo koja kartica može da posigne, niti ima potrebe. Ali eto kao ima :o

Btw. nije da ljudsko oko ne može više od 24+1 frejmova da registruje, nego je to potrebno i dovoljno za gledanje filmova i TV programa. Inače može više, ali bi to bilo mnogo teže izvesti posebno tada kaa je tehnologija razvijana. Ali efkasno može da se provali između 50 i 100. Preko nema šanse. Pa je tako Philips i još neki prizvođači imao projekat od 100Hz, koji je kao puštao program sa minimalnim zakašnjenjem da bi procesor stigao da obradi sliku, tj. da veštački tj. interpolacijom umetne dodatna tri frejma u postojećih 24+1, i time postizao pseudo 100Hz program. I čak nije bilo ni tako loše. Ali sada se to zamenjuje HDTVom.

:)
Poslednja izmena od gargamel4 u Sre, 09. Maj 2007. 13:10, izmenjeno 1 put ukupno.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Ovo mu dodje kao onaj kineski 7.1 telefon :)
---
Hteo bih da kazem da je tehnologija odavno dovoljno napredovala da moze da zadovolji i najzahtevnije prosecne korisnike.
Ali ne proizvodi se sve samo zbog njih. Mnoge stvari su potrebne raznim naucnim i istrazivackim laboratorijama. One traze veliki protok, broj boja, fps i mnogo drugih stvari koje covek ne moze svojim culima da primeti. Te stvari uopste nisu i namenjene coveku :)
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Igoritza
Mobil fan
Mobil fan

Post od Igoritza »

Lobachewsky napisao:Te stvari uopste nisu i namenjene coveku :)
ocesh reci da samsung pravi telefone za vanzemaljce, ili korejce (dokazano nisu ljudi) ? :D

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

@Igoritza:
Vrlo moguce, ali nista nije sigurno. Ko zna ko stoji iza svega toga :)
Sva ta tehnologija je potrebna za naucna istrazivanja, senzore, proracune, istrazivanje svemira.
Sve to ti je kao jedan trkacki automobil koji postize brzinu od 350 km/h, recimo.
Ali taj auto kupi i neki chicha, qurcenja radi. On taj auto nikad nije vozio preko 120 na sat, ali on takav auto nije kupio da bi maksimalno iskoristio njegovu brzinu, vec zbog prestiza

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 21. Okt 2006. 13:47

Post od napalm death »

a zamislite kad bi telefoni stali na 100 MHz, 100 000 boja, 100 FPS ..ajde necemo spominjat piksele kemere, oni neka rastu

i sta mislite na cemu bi oni zaradjivali, ne kazem da Igoritza, nije upravu, potpuno se slazem s njim ali moraju nas necim derat i to je tako pa skuzili mi to lili ne, samo znam da oni mogu lupit 200 000 boja ili milion, koce dokazat koja je tasna cifra takvih displej.. to vam je samo marketing pocev od 7 zvucnika pa do milijardu boja..

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 24. Jan 2006. 23:34
Kontakt:

Post od blade_bre »

U principu ne zna se [Za]sigurno koliko chovek boja vidi, tih 10 miliona je procenjeno na osnovu naucnih istrazivanja.

No, kao sto svi znamo, a nekad malo zaboravimo - sve ja marketing i sva sredstva u postizanju cilja (zarada) su dozvoljena! :D
brafo napalm death, :wink:

8)

Prepisao od nekud:
Naravno, oko svakog coveka prima boje malo drugacije, i svaka kultura ima svoja imena za boje tako da konacna cifra mozda i nije moguca :-)
...shit happens... keep d smile!

Igoritza
Mobil fan
Mobil fan

Post od Igoritza »

blade_bre sve je to kul, ali ja govorim, neka je i dvajes miliona, pa mozda neki zalud provali razliku izmedju 16 mil i 20 mil, ali ZASHTO NA HD ready televizorima pishe suludih 5 biliona !?!?!

ja iskreno, danas sam gledao dva mobilna, jedan je samsung sa 256k a drugi je 6131 sa 16 mil, i pravo da ti kazem, slike su izgledale bolje na samsungu (zbog jacine osvetljenja ekrana)

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 24. Jan 2006. 23:34
Kontakt:

Post od blade_bre »

Pa ne znam bash da ti odgovorim za HD, a i da znam ne bih :lol:

Zar nisu hd izmisljeni samo zbog je*eno visoke rezolucije? To za boje nisam ni znao iskreno da kazem :?
Posalji pitanje proizvodjacima, mozda ti i neko odgovori... Hm, jos bolje, posalji pitanje googlu :D
...shit happens... keep d smile!

korki
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sre, 12. Apr 2006. 12:29

Post od korki »

To je zato sto sve te kompanije jednostavno zive od toga i od marketinga, evo ja sam pre mesec dana kupovao tft monitor i gledao sam da ima sto manji odziv, ko zna zasto je to dobro!!!
Zasto na svaka 2 meseca izbacuju nove kolekcije trenerki, majica i ostalo, oni na tome zaradjuju debelo, u Austriji sacekas koji mesec i kupis kosnu jaknu koja je kostala 300e za 80e!!
I slazem se sto je rekao Lobachewsky, da ima smisla u naucna istrazivanja!! Recimo gps funkcionise tako sto meri vreme i jako je bitno da se vreme meri mnogo mnogo precizno, !!!
RENAULT F1 TEAM...............RENAULT F1 TEAM

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Čet, 06. Jul 2006. 20:36
:: Sony Xperia Z5P
:: Sony Xperia Z

Post od VeNoM »

dosta jak utisak daje osvetljenje ekrana tj odnos svetlo/kontrast. i mnogo će se bolje videti slike na onom telefonu koji ima b olje osvetljenje u normali
Nokia:2X7110,7650,2X3310,N95-8GB,X6!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Čim Ameri lansiraju novi Šatl pojavi se i nova kolekcija "obuće, odeće, ekrana, itd..." od novih "šatl" materijala...ako se razumemo...
Čist marketing - ko će (i kako) proveravati 16 mil. boja???, bitno je da to "dobro zvuči", za potrošače. Te brojke su veliki BUG, ništa ne znače (pogledajte samo podatke o slušalicama, isto se preteruje sa frenkvencijama koje uši "čuju", ali...), sve treba prvo isprobati. :wink:
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Sto rece Vlada Zem, za te frekvencije koje usi cuju (idem malo u off sa sluhom,a ne vidom),znate onaj "novi" ringtone koji se reklamira kao "Teen Buzz" ili slicno,da ga samo osobe mladje od 20 mogu registrovati. E pa, ja sam malo podalje od tih 20,a cujem to piskavo zujanje jako dobro... :roll: :roll:
E sad u cemu je tu caka,koliki je spektar cujnosti,a i vidnosti ljudske...? Ajd da pitamo neke oftalmologe i otorinolaringologe...!? :wink: :roll: :D

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Nema tolike svrhe pricati o opsegu frekvencija koje covek moze da cuje, jer je sve individualno i razlikuje se od coveka do coveka. Starenjem se taj opseg suzava, posebo se smanjuje osetljivost na visoke tonove (Teen Buzz melodija npr.). Ali i tu je opet sve individualno- nekim ljudima pre oslabi sluh, nekima kasnije; nekima vise nekima manje.
Konkretno, vezano za gore pomenutu melodiju- postoje ljudi stariji od 60 godina koji je 'ladno cuju...
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

MilančeBGD
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i

Post od MilančeBGD »

Posto tema sasvim odgovara ovom dogadjaju moracu ovde da postujem :D

Znaci jutros sve lepo krenem u skolu,na pocetnoj stanici 17(autobus :) ) cekam ja bus i cujem od negde roka muzika,ali ne toliko jako znaci cuje se ipak i odjednom stade,pogledam ja jedan lik vadi n91 :) drzi sluske u usima i sad valjda trazi pesmu koju ce :roll: i kad pusti provalim ja odakle se to tako lepo cuje u prvom mahu sam pomislio da je pustio na zvucnik ali ipak nije.Znaci stojim na jedno 5m od njega i ladno cujem znaci kao kad bi neko pustio na zvucnik :blinky: i cujem kako slusalice mu vibriraju samo sto se ne raspadnu na komade,inace sluske koje je imao su bile one sto idu uz n91.Znaci on je usao u 17 i isao je znaci do Zemuna, znaci oko 45min. putovanja sve vreme je muzika gruvala,ljudi se okrecu,ja samo slusam i cudim se :| Znaci u jednom trenutku mi doslo da mu kazem,e brate daj ima da ogluvis...
Znaci bukvalo se cuje kako slusalice kvrckaju sve,znaci ono nije normalno ja nikad nisam video nekog da je toliko odvalio na sluskama,plus to je n91.
A tek o vrsti muzike da ne pricam :lol: znaci ide neki tehno,pa odjednom puf Tina i kabrio porse,pa onda ide Marchelo,pa onda Jami,a onda rock,znaci sve po malo :lol:
Znaci nikad necu zaboraviti ovaj dogadjaj,zao mi je ovakvih ljudi koji uopste ne razmisljaju kakve posledice mogu biti od toga.
Hehe sad razmisljam mozda je to bio neko od vas :D izvinjavam se,ali stvarno nije normalno ne znam da li sam ja lud,ili ceo svet :|
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Milane, da ti pomognem - ceo svet je lud! :D

P.S. 13 puta si upotrebio reč "znači". Znači, mislim, ono stvarno... :wink: :lol:

Odgovori