Telenor - Mobilni broadband u roamingu

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
djuice
Banned
Pridružio se: Sre, 28. Mar 2007. 19:58

Telenor - Mobilni broadband u roamingu

Post od djuice »

Mobilni broadband je tehnologija prenosa podataka kroz UMTS mrežu koja predstavlja treću generaciju mobilnih komunikacija. Osim mogućnosti video poziva, najveća prednost koju našim korisnicima donosi Mobilni broadband je znatno lakši i brži pristup sadržajima koji se nalaze na internetu, kao što su filmovi, televizijski program ili muzički spotovi. Sve ovo Telenor korisnici mogu koristiti i kada su u roamingu.

Video pozivi

Ukoliko posedujete UMTS mobilni telefon i koristite mrežu roaming partnera koji ima UMTS (3G) tehnologiju, i u roamingu ćete moći da obavljate video pozive. I u ovom slučaju, zemlje i mobilni operateri su podeljeni u šest roaming zona.

Roaming Zone
Cena odlaznog video poziva Cena dolaznog video poziva
Din/Min* Din/Min**
Zona 1 119,90 29,90
Zona 2 159,90 39,90
Zona 3 209,90 49,90
Zona 4 279,90 59,90
Zona 5 419,90 69,90
Zona 6 609,90 89,90

* Prvi minut razgovora se naplaćuje fiksno, a nakon toga se vrši tarifiranje po sekundi.
** Tarifiranje po sekundi.
Cene su u dinarima, bez PDV-a.

Prenos podataka

Kada se korisnik Telenora nalazi u roamingu, poseduje UMTS mobilni telefon i koristi usluge mreže koja podržava UMTS ili HSDPA tehnologiju, ima mogućnost korišćenja mobilnog broadbanda tj. brzog interneta. Brzina protoka podataka zavisi od mobilnog operatera čija se mreža koristi u roamingu, tj. tehnologije koju poseduju i pokrivenosti signalom.

Cena prenosa podataka je ista kao za GPRS u roamingu, gde su zemlje i njihovi mobilni operatori podeljeni u šest roaming zona.

Ukoliko su Vam potrebne usluge mobilnog broadbanda kada se nalazite u roamingu, ovde možete proveriti koja mreža u zemlji u koju putujete podržava ovu tehnologiju.

3G roaming se može koristiti na sledećim destinacijama
• Azija
• Evropa

http://www.telenor.co.yu/?section=private&page=3613

djuice
Banned

Post od djuice »

Od 01.12.2007. godine na snagu stupaju nove roaming zone kojih ce sada biti 4, a cene za nekoliko kljucnih destinacija bice snizene. Dolazni govorni i video pozivi za post paid korisnike u mrezi Promonte bice besplatni.

A ono sto je takodje bitno je da od 01.12.2007. godine i svi pre paid korisnici Telenora bice u prilici da koriste GPRS u roamingu, upucuju i primaju video pozive, po ceni govornog.
djuice user permanently deactivated.

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

djuice napisao:Od 01.12.2007. godine na snagu stupaju nove roaming zone kojih ce sada biti 4, a cene za nekoliko kljucnih destinacija bice snizene.
Zanimljivo i po meni vrlo korisno , jer je sad lakse da se putuje , ko moze naravno :P , jer nije bitno koji ce provajder u odredjenoj zemlji da te "hvata" , korisniku je svejedno . Ne mora da brine . Odlican potez .

Nego bih hteo da se nadovezem na ovaj citat od djuice-a , jer dobih postom obavestenje o ovome ali mi nije jasno jedno . Pogledajte ove slicice dole i obelezio sam crvenim u cenama pre paida sta mi nije jasno . Sta li mu ovo znaci ? Jer se vidi da je razlika u cenama bas poprilicna . "Odlazni pozivi - direktno pozivanje" i "Odlazni pozivi - povratni poziv" a razlika skoro dupla a kako idemo prema zoni 4 ona je i vise od duplo jeftinija :o

A zanimljivo je da tih opcija nema za post paid korisnike .

Slika

Jel to znaci da kad ima covek pre paid pa ode u inostranstvu , moze da bira izmedju ove dve opcije koju ce da koristi ( naravno birace ovu jeftiniju :lol: ) ili to znaci nesto drugo ?

pozdrav , Vlada 8)

Stoned Ryder
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Uto, 16. Okt 2007. 22:38

Post od Stoned Ryder »

@vlada1970
Objašnjenje je sledeće:
Prepaid korisnici imaju mogućnost direktnog poziva iz roaminga (npr. +381631234567) i tada važi ova veća cena minuta razgovora.
Ali, imaju mogućnost da koriste uslugu USSD Call Back (povratni poziv). Tada pozivaju u formatu *123*+381631234567#, a zatim sačekaju povratni poziv centrale (odnosno centrala poziva i tog korisnika i korisnika sa kojim želi da uspostavi vezu, a zatim pravi konekciju). Ukoliko se koristi ta vrsta konekcije važi niža cena minuta razgovora.
Naravno da korisnik ima pravo sam da bira na koji od ponuđenih načina pozivati, ali ukoliko se potrudi da zapamti USSD kod njegov trud će biti nagrađen nižom cenom poziva. :wink:
Only the good die young,
All the evil seem to live forever!

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

AWESOME Stoned Ryder :wink: Hej covece , pa ovo je sjajno stvarno . Hvala mnogo druze . Nisam imao pojma da je to moguce 8) Ne da cu da zapamtim taj kod , nego cu da ga istetoviram ako treba :lol:

Jos jedan od razloga da obozavam svoj pre paid :D

Slika Stoned Ryder i Telenor

skeptichni chicha
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 17. Nov 2006. 12:35

Post od skeptichni chicha »

:o :o :o
Pa jes ti nekad bio u romingu? :blinky: :blinky: :blinky:
Odnosno ako si bio nije valjda da si sve vreme koristio CAMEL (kako se inace zove "direktno pozivanje)
:uhuh: :uhuh: to bre suriiiiiiii i to opasno :wacko: :wacko:

Mislim kada je jos 2003 (ako se ne varam mada moguce da je i ranije) tadasnji Mobtel uveo roming za pripejd to je i funkcionisalo samo na taj nacin odnosno CAMEL nije bio moguc jedino si mogao da pozivas USSD callback-om (tj pomocu koda)....... E onda je mnogo kasnije i mt:s uveo pripejd roming pa je uveo i CAMEL pozivanje za one koji nisu u stanju da zapamte kod a nije im bitno koliko ce ih kostati ...... BTW ako se malo pazljivije pogledaju cenovnici (najtoplije preporucujem ovu praksu i kada nije roming u pitanju) vidi se da je call back nesto malo skuplji od medjunarodnog poziva za drzavu u kojoj je roamer (joj al' se frljam izrazima :lol: ) tj nesto skuplje od dolaznog poziva .......
Hmmm cist primer koliko kosta informacija :wink:

A u vezi same teme sta znam ja GPRS ili EDGE ili UMTS ili HSDPA ili bilo koji oblik prenosa podataka u romingu ne bih koristio bez jakoooo dobrog razloga skupo brate i to mnogo skupo (mali savet svima koji to jos ne znaju je naravno da uvek u MMS podesavanjima drze opciju prijema u romingu na OFF ili kako se vec zove doticna opcija u telefonu)

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

skeptichni chicha, do pre tri meseca sam dugo dugo imao post paid i nisam koristio pre paid . Secam se mnogo ranije sam imao jedan pre paid mt:s ali tad nisam putovao . I bio sam 'preko' zadnje cetiri godine ali mi nije palo na pamet da koristim post paid nikako drugacije nego da pozovem direktno broj i pricam :shock:

Jeste , informacija je sve i ovde se isto vidi koliko moze coveka da kosta kad nema informaciju 8)

Da mi je ranije neko pomenuo CAMEL , ja bih mislio da se zeza i da misli na cigarete :lol: ali ozbiljno :oops:
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

skeptichni chicha
Mobil fan
Mobil fan

Ej pa prica oko call back-a vazi samo i jedino za pripejd.
Postpejd je druga prica i tu imas samo direktan poziv pa koliko kosta. Doduse jako mi je simpaticno Telenorovo resenje sa zonama ali kao sto rekoh nisam ove godine nigde putovao pa vise nisam njihov korisnik (a sto sam BTW i posta samo iz razloga sto su jos kao Mobtel mnogo pre konkurenta ponudili pripejd roming).....

outsider_hr
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 14. Dec 2006. 15:37

Post od outsider_hr »

Ljudi, jesu li ove cijene za roaming prijenos podataka tocne?!?! Za zonu1=0,69din za 100kb ili 1Mb=6,9din. Pa meni se iz Hr. isplati uzeti Telenorov broj, nakrcam ga nadoplatom i iz roaminga idem na internet, jer je kod nas najjeftinije za prepaid korisnike 1Mb=30din. Jos samo moram vidjeti da li se moze koristiti UMTS preko t-mobile ili VIPa u Hr i ja sam na konju.

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

Cekaj bre druze outsider , ovo mi nesto nije jasno . Sta si ovo napisao , da je kod vas 1 MB = 30 dinara ? Pa kod nas je jos skuplje . Kod nas je u nacionalnom saobracaju 1 KB = 0.05 ili 0.04 dinara a to ispadne 1 MB = 40 ili 50 dinara .

Znaci ovu cenu sto si napisao proveri prvo da se ne zeznes 8)

P.S. Evo sad sam pogledao na sajtu , nije 0,69 za 100 kb nego 0,49 dinara za 1 kb , za zonu 1 . Polako , nije sve tako lepo kao sto izgleda kod nas u Srbiji :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: To ti ispadne da je 1 MB za nasom karticom kod vas kad se koristi = 490 dinara + PDV .

http://www.telenor.co.yu/?section=private&page=461

outsider_hr
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 14. Dec 2006. 15:37

Post od outsider_hr »

@Vlada1970
Ja sam gledao tvoju skeniranu sliku i tamo pise 0,69din (+PDV) NA 100 Kb, mislio sam i ja da je greska ali onda su oni nesto smuljali na tom papiru. Eto taman sam se ponadao a ono nista :wacko:

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

Jes' , sad i ja videh . Na slici je drugacije :shock: Ovo "na 100 kb" znaci da zaokruzuju potrosnju tada na 100 kb . Znaci ako potrosis na primer 280 kb , racunaju ti 300 kb . To je ok , ali stvarno za prvu zonu pishe 0,69 na papiru a na sajtu 0,49 :shock:

I jos ostaje na papiru nedefinisano da li je ova cena od 0,69 din za 1 kb ili 100 kb , tako da razumem da si se zbunio . Na sajtu pishe 0,49 din/kb ali na papiru je drugacije . E majku mu iz ovi Telenora , pa ne mogu ni informacije da usklade na sajtovima i onom sto stampaju :P

Ovo na sajtu mora da je stara informacija jer citam na ovoj strani sto sam linkovao u prethodnom postu :

"Usluga GPRS roaminga je omogućena samo postpaid korisnicima Telenor mreže"

a posto je to sad moguce i za pre-paid-ovce , onda mora da na sajtu nisu jos promenili .

A to znaci da je jos skuplje outsider od 0,49 din/kb kao sto stoji na sajtu . Nego je prava cifra onda kao na papiru 0,69 din=1 kb ili 690 din = 1 MB i to jos bez PDV-a i plus zaokruzivanje i ispadne da te u Hrvatskoj kosta 1 MB sa nasom karticom otprilike 10 evra . :blinky: :blinky: :blinky:

Aman , aman , aman , aman Telenore . Pa sta mislis Telenore koliko ce ti ljudi ovo koristiti ?

A idi u zonu 4 i skini 1 MB sa nasom karticom i ispasce te 1090 dinara bez PDV , plus zaokruzivanje . :blinky: E stvarno su blesavi ako ocekuju da se ljudi kace na gprs kad putuju .
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

skeptichni chicha
Mobil fan
Mobil fan

Eh blesavi ili ne ali ima ljudi koji se kače na net i u romingu, nemaju svi vremena da se bakću sa pripejd karticama u svakoj državi kroz koju prolaze da ne pominjem zabavu podešavanja i komunikacije sa stranim operaterima.......nekada je roming stvarno jeftinije rešenje za pojedince.

Sto se cena tiče mislim da već i vrapci na grani znaju za slučaj naših novinara (mislim da su Politikini) sa Sv. Prvenstva u Nemačkoj kada su spucali limit na onom mt:s-ovom Net paketu pre nego što je prvenstvo i počelo :lol: iako im je limit podignut za par desetina hiljada din nije im potrajao ni dva dana :shock:

djuice
Banned

Post od djuice »

Nove cene roaminga koje stupaju na snagu od 01.12.2007. godine mozete pogledati na http://www.telenor.co.yu/?section=private&page=4230

djuice
Banned

Post od djuice »

Jos detalja o roamingu:

Važne informacije

Cene poziva i SMS poruka prikazane na stranicama u opciji Roaming partneri, su fiksne i zvanične. One odgovaraju zvaničnom cenovniku Telenorove četiri Roaming zone.

Cena odlaznih poziva, u okviru jedne zone u roamingu, ista je bez obzira na to u kojoj se državi nalazi korisnik, koju mrežu koristi i koju destinaciju poziva. Naplata poziva vrši se zaokruživanjem na minut. Isti uslovi važe i za odlazne video pozive.

Cena dolaznih poziva, u okviru jedne zone u roamingu, ista je bez obzira na to u kojoj se državi nalazi korisnik, koju mrežu koristi i odakle je poziv upućen. Tarifiranje dolaznog poziva je po sekundi. Isti uslovi važe i za dolazne video pozive. Izuzetak u naplati dolaznog poziva je mreža Promonte gde se dolazni pozivi ne naplaćuju (postpaid korisnici). U istoj mreži se prepaid korisnicima minut razgovora naplaćuje 6 dinara.

Cena SMS-a poslatog iz jedne roaming zone, ista je bez obzira na to u kojoj se državi nalazi korisnik, koju mrežu koristi i na koju destinaciju šalje SMS. Prijem SMS poruka u roamingu se ne naplaćuje.
Cene GPRS-a u svim državama i mrežama mobilnih operatora u okviru jedne roaming zone su iste. Kod prenosa podataka tarifiranje se vrši na 100 KB. Proverite sa kojim mrežama zemlji u koju putujete Telenor ima potpisan GPRS Roaming.

Korisnici mogu slati SMS iz Roaming-a na četvorocifrene brojeve i to: 9900 - Multimedijalni sadržaji – mobile music; 8484 - VISA SMS dopune, 9848 - Web Portal provisioning. Svaki SMS poslat na neki od ovih brojeva naplaćuje se prema tarifi iz roaming-a za tu destinaciju.

Prevencija zloupotrebe: http://www.telenor.co.yu/?section=private&page=438

Odgovori