Ima još jedna vrhunska fora - SIM kartica je unutra, i ne može se vaditi sem u servisu, kao i baterija.
Ali moram da napomenem jednu stvar koju mnogi zaboravljaju: Apple je pokušao da "ponovo izmisli" telefon. Dakle, nisu išli od suvih funkcija (kao što mi to ovdje najčešće posmatramo), već od ukupnog iskustva korišćenja i uklapanja svih funkcija telefona u jednu cjelinu. Zbog toga se ne mogu porediti baš tako suvoparno s ostalima, jer, koliko god da volimo da pljujemo po stvarima, iPhone je ipak nešto drugo... Naravno, ne branim neke stvari koje nikako ne volim kod Apple, kao to eliminisanje kontrole mnogih stvari od strane vlasnika uređaja (SIM, baterija, nema card slot, nema mp3 melodije), ali pogledajmo uređaj kao cjelinu...
- kamera nema video iz istog razloga zbog kojeg melodije nisu mp3: Apple DRM, autorska prava, kodeci, zaštićen materijal... Apple NIKAD neće staviti funkciju snimanja videa u format koji nije njihov, a izgleda da nisu napravili zadovoljavajuće riješenje s svojim h.264 kodekom, pa je to otpalo... isto tako, pošto se muzika ubacuje na njega kao na iPod, preko iTunes, vjerovatno su se potrudili da taj dio bude odvojen od telefonskog...
Ali pogledajmo realno: onaj koji kupi iPhone sigurno nema potrebe da njega koristi za video, ionako jadnog kvaliteta. Mislim da su i kameru stavili "preko volje" i potpuno razumijem takav odnos - kamera na iPhone je maksimum koji bih ja lično platio na telefonu, sve preko toga je pros**avanje. Melodije su "dobra fora" ali su daleko od suštinskog životnog pitanja - stavljao sam ih i probao sve, ali se UVIJEK vratim na standardno zvonjenje jer me užasno iritiraju pjesme... kad mom drugaru zapjevaju Beastie Boys kad ga neko zove, poželim da ga netjeram da proguta telefon... UŽAS.
- EDGE umjesto 3G je kompromis, i vjerovatno će to biti prvi "upgrade" na drugoj generaciji telefona... jednostavno zbog inicijalne odluke da idu s jednim providerom "zaglavili" su s njihovim tehničkim mogućnostima. Uz to, koliko god da je spor, EDGE još uvijek ima bolju "pokrivenost" u USA od 3G mreža, a to su u Apple procijenili kao bitnije.
- MMS, voice dialing, voice memo... super stvari za imati, ali kunem se da sve to zajedno nisam upotrijebio ukupno 20 puta u životu... nevjerovatno ali istiniti - isto važi za bluetooth. Iako imam dongle za PC, nisam ukupno pet puta prebacio nešto s i na PC, a skoro nisam ni imao prilike da komuniciram na taj način s drugim telefonima! Mislim, sebe smatram techno-geekom, i mene je sve ovo najviše začudilo ali je tako.
Pričao sam s mnogo stranaca koji razmišljaju o iPhone i njima je (osim cijene i forsiranja mreže) jako interesantan jer ispunjava njihove želje i potrebe do u detalje, a ne zato što je "fancy, cool and sexy"... u jednom uređaju video iPod i dobar dio funkcionalnosti PDA za svakodnevnu upotrebu onih koji imaju već velike kolekcije kupljene muzike preko iTunes...
Ali (veliko ALI) - najveći adut iPhone kao uređaja su performanse... NIKAD nisam vidio mobilni uređaj s onako glatkim radom, prosto te tjera da sve mane zaboraviš i prilagodiš SEBE njegovim mogućnostima, a to je ono što je i bio plan Apple od prvog dana.