Koliko smo zaista skupi?

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Koliko smo zaista skupi?

Post od Lobachewsky »

Umesto uvoda, bacite pogled na sliku pa da komentarisemo. Ponuda hrvatskog vipa. Sa cenama prevedenim na srpski. :) Gledajte one precrtane cene (to je prava cena paketa) i uporedite sa nasima
(sta oni nude, a sta mi za te iste pare; ili koliko kod njih a koliko kod nas kosta odredjena kolicina minuta/poruka/mb),
a onda slobodno i one promotivne 50% jeftinije i opet uporedite sa nasima.

Ponuda hrvatskog Vipa:

Slika

A evo i naseg Vipa... Uzeo Vip jer je on nekako najizbalansiraniji.

Slika

Slazem se za pricu oko standarda, naseg i njihovog... ali eto mozda neko ima nesto pametno da kaze. :) Da li je ovo mozda odgovor zasto nemamo nikakve popuste, vec samo "doplati 200 dindzi i dobices milion, samo doplati i dacemo ti sta hoces" promocije.
Sve mi se cini da nigde u evropi nisu "galantni" koliko ovi nasi, za iste pare. A opet, zbog standarda, nas najveci paket od 30 evra je ustvari neki tamo njihov prosecan, sto mozda objasnjava zasto su neki bolji telefoni od 1 dinar kod nas misaona imenica.
Jer kada bismo trosili kao zapad imali bismo i cenu telefona kao zapad. Naravno i popuste. Lako ce se hrvatski operateri otvoriti i pustiti promociju 50% na pretplatu, kada im je pretplata tri puta skuplja nego nasa. Zarada tri puta veca nego nasa za istu kolicinu minuta i poruka. Deo te zarade lako moze da odvoji da spusti cenu telefona na famoznih 1kn, plus jos i da mu ostane dodatna zarada na skupocu (na koji nasi operateri ne mogu da racunaju znog "jeftinoce" paketa) A opet, zamislite nas da masovno uzimamo nas najskuplji paket (jer tamo ima finih telefona za dinar, nije da nema), odmah biste rekli da nisam normalan. A zamislite paket od 40, 50, 60 evra?
Cenu, jeste, odredjuje trziste, ali cene telefona u nabavci, kao i oprema su jednake za sve operatere na svetu (uslovno receno).
Da ne ispadne da sam otkrio toplu vodu ovde... evo, osetite se slobodnim da bilo sta kazete na ovu temu :) :P ;) ili izrazite nezadovoljstvo cenama kod nas.
Znam, i ja sam se nadao da ce u srbiji konacno svanuti ove ili bar sledece godine, ali izgleda da za tu nasu sicu (koliko smo ustanju da damo kao gradjani ove nam zemlje) oni cede maksimum- i iz njih, i iz nas. :)
A sada, ako imate nesto pametno da kazete ili bar kvalitetno popljujte nekog :)
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Lovely jubbly,
pa "standard", "kupovna moć".... šta reći više. Možda treba nakačiti i slike ponuda iz Etiopije, Moldavije etc, pa da vidimo koliko je tek njima dobro :)
"Nešto pametno" - nisam ni provalio koliko je dinar oslabio u odnosu na kunu.
pozz
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

mp3mp3
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 25. Jun 2008. 17:16

Post od mp3mp3 »

Koliko znam VIP je najskuplji u HR, tako mi je reklo nekoliko ljudi. Takodje kazu da su najskuplji i na prepaidu. Primetio sam da su cene SMS-a u Hrvatskoj jako skupe i tek skorije su i kod nas tako visoke ali jos uvek ne kao u HR.

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

Vlada Zem napisao:
"Nešto pametno" - nisam ni provalio koliko je dinar oslabio u odnosu na kunu.
pozz
Stvarno i ja sam danas primetio,od kad sam poslednji put gledao bar za 50%.Tuga... :uhuh:

Lobachewsky,u vezi teme,znam da su svima nama trzista u okruzenju "reper" za nase trziste,i pre izvesnog vremena sam "izvlacio" ponude Telenora i drugih operatera u okruzenju koje smo zajedno uporedjivali i dosli smo da zakljucaka da su kod nas paketi mnogo "izdasniji",odnosno da dobijamo u pretplati za iste pare mnogo vise minuta,poruka,neta od njih.

E sad,ponuda i cena telefona uz pakete moze biti niza,pogotovo za "jace" pakete.
Evo jedne ponude,znam da ce vecina napisati,"gde si izvukao tu ponudu" ili "kako mozes uporedjivati nase trziste i trziste te zemlje",ali svejedno napisacu je:
Desire HD za 0 funti uz mesecnu pretplatu od nekih 3200 dinara (kurs na danasnji dan,sutra ko zna).

https://securesite.mobiles.co.uk/Cart.aspx

Ko nas je taj isti model u Telenoru,uz slicnu pretplatu(uz mnogo vise minuta i poruka ukljucenih u pretplatu) 16.000 dinara.Toliko.
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Fox, to je tacno.
Kod nas jedina zaista velika zamerka je da su pocetne cene telefona bezobrazno skupe! HTC Desire HD u startu kosta 70 000! Tacno se vidi da ima prostora za pojeftinjenje do nekih 100 evra, posebno u ovim skupljim paketima, ali kada omoguce prenos broja mislim da ce i to doci na svoje. Medjutim, kao sto sam vec napisao... to je neki maksimum koji bi bilo realno da ocekujemo.
Recimo da neki buduci ekvivalent Desire HD uz prenesi plus 1GB bude oko 27 000, prenesi plus 2GB- nekih 15 000, i kombinuj 4000 oko 5000 din.
Danas sam gledao cene od leta (kad su se pojavili Desire i HD2), i mogu primetiti (poredeci sada sa Desire HD) da su sada cene jeftinije za 100 evra (verovali ili ne)- Cenu fona koju si tada placao, danas mozes da uzmes uz hiljadarku jeftiniji paket! Sto nije za bacanje. Tako da ima napretka, samo u toku ove godine.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Fox »

Lobachewsky,upravo je to problem - pocetna cena iz koje se "izvlaci" cena telefona uz koju se telefon prodaje uz neki paket.A to je naravno proizvod alavosti i marza koje su bolesne,i koje postoje samo kod nas i u nekim africkim republikama,na koje se po svemu sudeci zelimo ugledati... :dry:
Cene uz vece pakete moraju da idu za ~100 evrica dole i tada cemo doci na pravu meru.
Na pr. Galaxy S treba da kosta u VIP-u uz tarifu Postpaid 2000 0 dinara,a ne kao sad 10 Kdinara.
Slicna prica je i za Desire kod Telenora uz tarifu Prenesi 1850.

Tacno je,promena ima ali su one,kao i inace sve kod nas,brze kao voz na pruzi Bgd - Bar. :roll:

outsider_hr
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 14. Dec 2006. 15:37

Post od outsider_hr »

Samo da dodam komentar iz Hr. perspektive!
Zasto je VIP poceo ovako agresivno da nudi popuste, zato jer su u minusu, tj. vise se ne poveca profit vec cak i pada. Mislim da je prosjecna mjesecna potrosnja po korisniku u VIP oko 12€, a prije je bila cak do 15€.

Mozete malo pogledati i rat Tomata (VIP-ov virtualni operater) i Tele2 oko najnize cijene poziva!
Zadnja cijena je 0,20kn/min (0,0278€) (uspostava poziva 0,29kn/0,039€) ali su zato digli sms u nebo 0,99kn (0,134€). Uz oaveznu mjesecnu nadoplatu bona od 100kn/13,5€
za vise detalja:
http://www.tomato.com.hr/tomato/show?id ... ews=690772
http://www.tele2.hr/mobilna_telefonija/ ... ozivi.html

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Привреда у Србији месечно плаћа 65 државних намета, што је неколико пута више него у земљама у окружењу и Европи. Директна последица оваквих издвајања су најниже плате запослених у привреди у Србији у односу на исте те државе. Тако је септембарска просечна зарада у Србији била 296 евра, чиме смо се скоро изједначили са Албанијом, која има просек од 295 евра - саопштили су данас представници Уније послодаваца Србије (УПС).
:uhuh:

Српски владари се сигурно поносе са овим горе резултатом, тако да на сваке изборе ти исти се кандидују за нови мандат, пошто цене да су ове просечне плате велике, има ту простора за смањење.
Слобода или смрт

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Fox »

Lobachewsky napisao:Kod nas jedina zaista velika zamerka je da su pocetne cene telefona bezobrazno skupe! HTC Desire HD u startu kosta 70 000! Tacno se vidi da ima prostora za pojeftinjenje do nekih 100 evra...
...Recimo da neki buduci ekvivalent Desire HD uz prenesi plus 1GB bude oko 27 000, prenesi plus 2GB- nekih 15 000, i kombinuj 4000 oko 5000 din...
Samo da dopunim svoj prethodni post o ceni telefona uz odredjene pakete,kada vec spominjes Desire HD naveo si da bi uz "Kombinuj 4000" taj telefon trebalo da kosta oko 5 KDinara.
Ne,ne bi trebalo da kosta ni 5Kdinara vec,imajuci u vidu koliku ces pretplatu dati za tih 24 meseca (nesto malo manje od 100KDin. direktno Telenoru),telefon bi trebalo uz taj paket dobiti za dinar.
A da bi i sa ovom cenovnom politikom imali zarade govori podatak da je DHD "napolju" nekih 50-ak evra skuplji od Zed modela,a kada se vidi da VIP daje taj model za 1 dinar uz tarifu cija je mesecna pretplata manja od "Kombinuj 4000" lako se dodje do odgovora.
Isto logikom dolazimo do toga da bi DHD trebao uz paket Prenesi 1850 da kosta do 5 KDinara a ne kao sada preko 16 KDinara. :uhuh:
Mislim da je trenutno jedina realna cena za telefone uz postpaid pakete ona po kojoj se prodaje Desire Z u VIP-u uz tarifu Postpaid 2000.
I da imam potrebe za takvim (tolikim) paketom,odmah bih otisao do VIP-a da potpisem ugovor i uzmem tel.
Sve ostale ponude (cast izuzecima ukoliko ih ima) su prenaduvane.

Ali dobro,moze im se,i po ovim cenama su ljudi bukvalno "sprzili" ponudjene modele prvih dana prodaje,iskren da budem ni meni nije jasno ni zasto ni odakle toliko novca za kupovinu.

P.S. Gledam ponudu za Galaxy S u Alpha Copy-ju uz mt:s pakete - 24.000 dinara uz min. tarifu od 3.500 dinara mesecno + porezi.
Pa da li su "oni" citavi ?! :wacko:

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Fox napisao:Ali dobro,moze im se,i po ovim cenama su ljudi bukvalno "sprzili" ponudjene modele prvih dana prodaje,iskren da budem ni meni nije jasno ni zasto ni odakle toliko novca za kupovinu.
Veliki procenat tih kupaca su oni koji su te papreno skupe modele kupili ne svojim novcem. Imam primer ovde kod mene kod jednog prijatelja,tazbina jaka,roditelji takodje itd.i sto taj jednom u dve godine ne iskesira ni manje ni vise nego 100 000 iljadarki za sebe i sina da bi dokazao moc i meni se popeo na glavu o prici o androidu.Slika Presipanje iz supljeg u prazno jer neume ni jedan razlog da mi navade po cemu je bolji.Slika.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Evo jednog zanimljivog bloga. Autor je poredio cene (2009) SMS poruka u Evropi (nema Srbije), dao je i skalu cena u odnosu na GDP.

Jedan zakljucak sa bloga:
Interestingly the countries with cheap sms fees are those in which mostly the ‘big players’ have to face local competitors.
<klik>
Slika

<klik>
Slika
Poslednja izmena od tomas.hokenberi u Ned, 12. Dec 2010. 14:36, izmenjeno 2 puta ukupno.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Na Amazonu DHD kosta 550€. Juche sam bio u Uscu - i u BigBangu sam ga nasao za 55k dindzi. Pa ako neko ima tu lovu, i zeli ovaj telefon, a ne zeli papreno da se obaveze nekim ugovorom - eto prilike.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Odgovori