MMC vs SD

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 24. Jan 2006. 23:34
Kontakt:

MMC vs SD

Post od blade_bre »

Kupio ja lepo foto-aparat (nikon 5200),i pise da podrzava MMC/SD kartice. Ja reko super,taman imam jednu MMC od Nokia 6600 i jednu RS-MMS od 6630,pa valjda ce nesto od toga raditi. Kad ono NISTA. Ni jedna ni druga ne rade. Definitivno mi treba SD! Sad sam malo zbunjen.
Da li je SecureDigital nesto posebno pa u tom okviru postoje razlicite vrste kartica? Ili sta?
Toliko.
Poz. :smutny:
...shit happens... keep d smile!

vlajche
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sub, 22. Apr 2006. 21:42
Kontakt:

Post od vlajche »

Meni u aparatu (Canon a520) rade i MMC i SD. Pa i u card readeru se uvek u isti slot ubacuju i SD i MMC.
Na kutiji za card reader pise:

"Secure Digital (SD) Series:
SD; MINI SD; MMC; MMC 4.0; RS MMC; RS MMC 4.0"

By the way, zna li neko sta znaci ovo 4.0? :|

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Kontakt:

Post od blade_bre »

Hm. Pa ne znam sta da mu radim. Ne da mi uopste da formatiram karticu,samo izbaci da nije podrzan taj format. Jedino ako bih mogao da je formatiram u nekom readeru, ali ja ga nemam...
Znaci kartica iz 6600 bi trebalo da radi u fotoaparatu ?! (ili rsmmc,sve jedno...)

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

mora da radi blade_bre ako si probao dve kartice i ne rade moguce je da je do digitalca inace ni sd nije nista posebno samo sto cini mi se mozda ima bolji tj. malkice brzi prenos podataka :wink:
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Kontakt:

Post od blade_bre »

Formatirali smo MMC u kompu... nista. Opet ne radi. Nesto izgleda sa karticama nije u redu... :( pjeeee.

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Da li si formatirao karticu u samom aparatu? :roll:

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Kontakt:

Post od blade_bre »

NE MOZE u aparatu da se formatira. Ne da mi! Samo preskace tu opciju. Nego, kupio sam danas SD, i sad je sve u redu. Nju je prepoznao, formatirao, i sad to donosim na oqp. Hehe.
c.u.

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 22. Jul 2004. 15:57

Post od Sasa_NS »

Verovatno je do samog uređaja - čita samo SD kartice...

Iako je uobičajeno da uređaji sa SD slotom čitaju i MMC (ne i obrnuto), ponekad ima i izuzetaka...

Evo, recimo, moj laptop ima SD (tačnije SDIO) slot i neće takođe da čita MMC...

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Kontakt:

Post od blade_bre »

Da,verovatno,ali bez veze je,posto lepo pise na specifikaciji da cita i MMC...
A to sa lapom sam i ja iskusio... hehe,smesan problem stvarno. :wink:

nevidljivi
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 18. Jan 2006. 03:18
:: LG Optimus L7 II
:: Samsung GT-C3322

Post od nevidljivi »

Specifikacije ne moraju uvek da budu tačne, nažalost. Ja sam kupio MSI Mega Player 533, u upustvu piše da čita SD i MMC, ja ubacio RS-MMC i čita je bez problema, iako u upustvu nije pomenuta. Sve zavisi i od samih kartica. Inače, najveća razlika između SD i MMC kartice je u tome što je SD kartica veća od MMC (šira je za 1 mm) i zato uređaji koji čitaju samo MMC kartice ne mogu da prime SD, jer je MMC kartica manja, inače su sve druge karakteristike slične. Zna se takođe da postoje sporije i brže varijante SD i MMC kartica, pa neki uređaji možda te brže kartice ne vide (slična fora je sa Compact Flash karticama tipa 1 i 2 - uređaji koji primaju tip 2 mogu da rade i sa tipom 1, a obrnuto ne može), pozdrav.
Ghost

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Ned, 09. Apr 2006. 21:39

Post od Roy Fokker »

Pošto ne znam vrijedi li otvaranja teme, evo informacije za vlasnike MSI Mega Player 533 sa SD/MMC card readerom - upravo sam kupio PQI MMCmobile 512MB s namjerom da je koristim u N-Gage QD i dotičnom playeru/čitaču, i desilo mi se isto što su neki naveli ovdje i na ITsvetu - telefon čita, a čitač ne prepoznaje.

Ima lijeka! Na MSI-jevom sajtu je izašao novi firmware koji playeru dodaje funkciju playlista, rješava par bugova, a, kako se ispostavilo - i kompatibilnost sa MMCplus karticama! Karticu sada čita besprekorno. :D
Sony Ericsson W950i + Motofone F3 + Acer Aspire One 6-cell + ARCHOS 404

nevidljivi
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od nevidljivi »

Roy Fokker, puno hvala na ovoj informaciji, pogledaću na MSI sajtu za taj firmware pošto ja imam Mega Player 533 i to verziju bez FM tjunera, te funkcije koje si naveo su jako dobre.
Ghost

nevidljivi
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od nevidljivi »

Skinuo sam novi firmware i drajver za Mega Player 533 i ubacio taj novi firmware u njega, odlično funkcioniše i plejer se uključuje za mnogo kraće vreme nego pre iako sam mu napunio memoriju muzikom do kraja. Roy Fokker, još jednom veliko hvala na informaciji.
Ghost

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Roy Fokker »

nevidljivi napisao:Skinuo sam novi firmware i drajver za Mega Player 533 i ubacio taj novi firmware u njega, odlično funkcioniše i plejer se uključuje za mnogo kraće vreme nego pre iako sam mu napunio memoriju muzikom do kraja. Roy Fokker, još jednom veliko hvala na informaciji.
Da, odlično je kad firma podržava proizvod, oduševio sam se kad mi je pročitao karticu poslije flashovanja. Mada, ne znam u čemu je problem na ITsvetu - postovao sam iskustva sa firmwareom na komentarima za MSI 5533 (i ja imam verziju bez tjunera) jer sam vidio na sajtu da se dosta ljudi žali kako im ne čita kartice, ali mi je neko od ekipe obrisao post. :roll:

I da - playlist funkcija radi super, samo mi je duže trebalo da provalim kako. :lol:

nevidljivi
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od nevidljivi »

Meni nije jasno kako radi playlist funkcija. Nisam probao MMC mobile karticu pošto je nemam, ali sam zadovoljan kako plejer radi posle flešovanja. Upustvo za flešovanje koje su dali na sajtu je toliko jasno i jednostavno da i onaj ko nije do sada radio nešto tako može lako da se snađe.
Ghost

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Roy Fokker »

nevidljivi napisao:Meni nije jasno kako radi playlist funkcija.
U meniju je dodat izbor play moda - standardni ili playlist. Ako odabereš playlist, treba da na računaru napraviš playlistu u standardnim formatima (recimo .pls) i snimiš s pjesmama. Player ih nađe, i ideš dalje...

Dakle, daje ti prvo opciju da idu samo fajlovi s memorije, ili samo s kartice, ili sve. Onda nudi mogućnost da isključiš neke od playlista, i na kraju možeš da uđeš u svaku pojedinačno i čekiraš samo one pjesme iz liste koje hoćeš da slušaš... fazon je da dugim pritiskom na dugme desna strelica ideš dublje u stablo fajlova (disk -> playlista -> mp3 fajl) a na lijevu nazad (mp3 fajl -> playlista -> disk). 8)

nevidljivi
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od nevidljivi »

Hvala na informaciji, ja sam mislio da je nešto tako u pitanju, ali nisam bio siguran kako to da uradim. Pošto u plejeru trenutno nemam karticu, nisam to mogao da probam, zezacu se malo sa tim, ta funkcija je ovom modelu plejera zaista nedostajala. Inače, mislim da je taj plejer pun pogodak pošto je jako jeftin, a ima odlične karakteristike - ja sam ga koristio na nekim seminarima kao diktafon i snima fenomenalno (snimio sam predavača na 4-5 metara razdaljine i snimak je odličan iako se čuje odjek prostorije).
Ghost

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Roy Fokker »

nevidljivi napisao:Inače, mislim da je taj plejer pun pogodak pošto je jako jeftin, a ima odlične karakteristike - ja sam ga koristio na nekim seminarima kao diktafon i snima fenomenalno (snimio sam predavača na 4-5 metara razdaljine i snimak je odličan iako se čuje odjek prostorije).
Ista stvar! Ima, koliko, pet nivoa kvaliteta zvuka?! Ja sam stavio na najniži kvalitet, i snimio predavanje 54 minuta - 11MB. :D

nevidljivi
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od nevidljivi »

Kada sam stavio na najviši kvalitet zvuka da probam (bio sam u svojoj sobi), snimio je zvuk kulera iz kompa, a čuo sam da može da prepozna i kartice do 2GB (sa 1GB SD karticom sam ga isprobao sa starim firmware-om i radi k'o sat, SD od 1 GB može da se nađe za 45 evra, a elite varijanta za 55 evra, onda mu se vreme snimanja glasa poveća na 30 i više sati). Najniži kvalitet (Standard) je zvuk na 8kHz i to je sasvim dovoljno u većini slučajeva. Ljudi koji imaju verziju tog plejera sa FM tjunerom kažu da je radio odličan, daleko bolji nego na Mega Stick-u (imao sam Mega Stick 1 sa 128 MB memorije, pa znam, dao sam ga sestri zato što mi taj kapacitet nije bio dovoljan, diktafon je daleko lošiji nego na 533).
Ghost

Odgovori