Galaxy Note 3 Neo Dual SIM2014
2014. godina
5.5" OLED, 72.6% body
5% 5260 Hexa, Android 5.1.1 Lollipop
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3100 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos N7502
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos N7502. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos N7502 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Samsung Galaxy Note 3 Neo SM-N750/SM-N7505

Fotografije modela Samsung Galaxy Note 3 Neo

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Uputstvo za upotrebu
  • Li-Ion baterija kapaciteta 3100 mAh

Pozicioniranje

Da li svi Samsung proizvodi sa prefiksom Neo ukazuju jeftinije verzije, koja karakteriše nešto smanjena funkcionalnost ali može da smanji troškove kupca. Očigledno, model Note 3 Neo ima svoj originalni prototip - vodeći model kompanije – Note 3. Na prvi pogled, sve softverske funkcionalnosti su ostale iste – olovka je u stanju da izvede potpuno iste akcije , čak i dimenzije uređaja su veoma bliske.

U teoriji, Neo izgleda lepo i dobro – jeftiniji je zbog manjekoličine memorije, drugačijeg ekrana i kamere niže rezolucije. Uporedivi su vreme trajanja baterije, kao i nove kolor šeme. Da je Note 3 Neo je postao dostupan istovremeno sa glavnim modelom u oktobru 2013 i on bi imao zapaženu prodaju, ali je cena Note 3 modela danas prilično niska na određenim tržištima. Stoga, nema razloga da neko kupi ovaj model po ceni koja je jednaka originalnom Note 3 modelu. Sa druge strane na nekim tržištima razlika između cena je prilično primetna.

Ako ovaj model ne posmatramo u senci Note 3 modela onda možemo da ga smatramo tipičnim predstavnikom kategorije fableta pri čemu Note 3 Neo ima jasne prednosti nad konkurentima – trajanje baterije, prisustvo olovke i opcije u vezi sa njom. Konkurenti nemaju ništa slično. Međutim, činjenica je da će ovaj uređaj da se takmiči sa starijim bratom Note 3. U ovoj borbi on jasno gubi. U našem testu smo ponekad poredili ovaj model sa modelom Note 3 naročito kada je to od značaja da steknete uvid o onome što Note 3 Neo nudi.

Dizajn, veličina, kontrole

Većina aktuelnih modela kompanije Samsung ne mogu se razlikovati jedni od drugih, njihov prednji panel je izuzetne veličine. Kada držite u ruci Note 3 i Note 3 Neo možete lako da pomešate kopiju sa originalom. U direktnom poređenju, primetićete da je Neo manji - 148.4x77.4x8.6 mm u odnosu na 151.2x79.2x8.3 mm. Razlika nije kritična, jedinica lepo stoji u ruci, što ne očekujete od tako velikog uređaja. Težina jedinice je 162 grama.

Ovde možete videti kako Note 3 izgleda u odnosu bna Galaxy S5. Razlika između dva modela nije tako kritična.

Po pitanju kolor šeme spoljnog izgleda Neo se razlikuje od svog starijeg brata u smislu da je dostupna nova boja - zelena. Ono što je zajedničko su modeli bele i crne boje.

Uređaj karakteriše tradicionalni raspored tastera: na prednjem panelu je dostupan mehanički taster u sredini i oko njega dva osetljiva na dodir. Iznad ekrana možete da vidite prednju kameru i senzore blizine i ambijentalnog osvetljenja. Na levoj strani je taster za regulaciju jačine zvuka a na desnoj - on / off taster. U gornjem kraju je 3.5 priključak za slušalice ili handsfree. Takođe na dva kraja uređaja su mikrofoni. Glavna kamera je na zadnjoj strani a pored nje LED blic. Konačno, na donjem kraju je standardna microUSB utičnica, a ovde se nalazi i slot S Pen olovke.

Kvalitet izrade je odličan, nema zazora, delovi su čvrsto sklopljeni. Otvaranjem zadnje maske, videćete slotove microSD i microSIM kartice.

Ekran

Ekran ima dijagonalu od 5.5 inča (5,7 inča kod Note 3). Korišćena je Super AMOLED tehnologija, rezolucija ekrana je niža u odnosu na Note i iznosi 1280x720 umesto 1920x1080 piksela (16 miliona boja). Uređaj poseduje kapacitivni ekran koji podržava do 10 istovremenih pritisaka na tastere. Kvalitet ekrana je dobar, ali postoji jasna razlika u odnosu na stariji model. Po standardima tržišta u okviru fableta Neo postoji dobar veliki ekran dok su ekrani konkurenata obično gori. Ali poređenje sa ekranom modela Note 3 ne stoji - prikaz boja je lošiji, osvetljenost nema rezerve i tako dalje. Ako ne uporedite ekrane direktno, to neće primetiti. Ali poređenje ekrana jednog pored drugog će prikazati jasne razlike.

U podešavanjima su sačuvane sve brendirane opcije koje su karakteristične za nosioca linije, posebno podešavanje zasićenja boja, koje mogu da budu hladne a možete da birate svetle boje. Od neobičnih detalja, kada se igrate video optimizacijom ona ne radi uvek radi ispravno: ponekad se crna boja pojavljuje na način koji nije ispravan. Reč je jasno o greški u okviru engine-a koji analizira sliku. Reč je o problemu koji se u okviru uređaja kompanije Samsung pojavljuje prilično često.

Ekran ostaje čitljiv, i tu nema problema. U principu, ovo je dobro rešenje, ali je inferioran u odnosu na Note 3, i to se jasno vidi.

Baterija

Aparat koristi punjivu litijum-jonsku bateriju kapaciteta 3100mAh (3200mAh poseduje Galaxy Note 3). Prema navodima proizvođača, baterija može obezbediti do 18 sati razgovora i 540 sati rada u režimu mirovanja (3G). Prilikom testiranja baterija je izdržala dva puna dana uz veliko opterećenje (razlika u odnosu na Note 3 nije naročito primetna). Za potpuno napajanje baterije potrebno je oko tri sata.

Vreme reprodukcije video sadržaja je oko 13.5 sati. Muziku sa isključenim ekranom možete slušati do 64 sati. Prenos podataka preko WiFi konekcije je omogućen u trajanju od 12 sati a u 3G mrežama - do 10 sati. U principu, skoro da nema razlike u vremenu trajanja u odnosu na Note 3, što se i očekivalo od manje snažnog procesora.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Uređaj poseduje Bluetooth 4.0 (LE) verziju i koristi WiFi 802.11n pa kada vršite transfer fajlova na druge uređaje koristeći ovu tehnologiju maksimalna brzina prenosa je 24Mbps. Provera koja je uključila transfer fajla veličine 1GB je pokazala maksimalnu brzinu od 12Mbps na rastojanju od 3 metra.

Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, SIM pristupa, A2DP. Rad sa slušalicama nije izazivao nikakve probleme.

USB-konekcija. Ono što je iznenađenje je da Android 4 ne radi sa USB Mass Storage opcijom pa je ostala samo MTP i PTP.

Uređaj koristi USB 2.0 verziju. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 17 Mbps. Note 3 koristi USB 3.0 verziju. KAda je povezan preko USB porta baterija uređaja se puni.

MicroUSB nije kompatibian sa MHL standardom, što je još jedno pojednostavljenje u odnosu na Note 3.

Wi-Fi.Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup). Od dodatnih opcija je vredan pomena konfiguracioni čarobnjak koji funckioniše kada je signal slab. Takođe, možete konfigurisati rad WiFi prema rasporedu.

Takođe, za 802.11n standard podržan je režim HT40 koji udvosturčuje propusni opseg WiFi (zahteva podršku drugog uređaja).

Wi-Fi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Aternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

NFC. Uređaj podržava NFC tehnologiju koja se može koristiti sa različitim apliakcijama.

S Beam. Ova tehnologija kompanije Samsung omogućava nekoliko minuta za transfer na drugi telefon kada su u pitanju veličine do nekoliko GB. U suštini može se reći da je S Beam tehnologija zapravo kombinacija dve tehnologije – NFC i Wi-Fi Direct. Prva tehnika se koristi za autorizaciju a druga za sam transfer fajlova. U pitanju je kreativni način da se koristi Wi-Fi Direct i daleko je jednostavniji nego upotreba na dva uređaja.

IR port. Mogućnost da se koristi telefon kao daljinski upravljač za različite uređaje. Automatki se konfiguriše za gotovo svaki model.

Memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa 16GB ugrađene memorije dok je korisniku na raspolaganju oko 10GB. Uređaj podržava kartice kapaciteta do 64GB.

Količina RAM-a je 2GB dok je nakon pokretanja na raspolaganju oko 1GB. Nod Note 3 modela dostpno je 3GB sistemske mmeorije što je značajno više i što se da videti po načinu rada aplikacija.

Uređaj je brz, ali ne postavlja rekorde brzine. Opet, ako ne poredite uređaj sa modelom Note 3, onda će sve biti dobro - ali ako poredite dva uređaja zajedno, razlika je evidentna.

Hardware versions of the model, the performance

Trka kada je reč o procesorima na tržištu se ne zaustavlja ni na trenutak, pri čemu Qualcomm odbija da se zaustavi na broju jezgara od 4, odnosno većina proizvođača u prošloj godini je najavila svoja 8 - core rešenja. Samsung je takođe odlučio da koristi više jezgara pa je predstavio svoje six-core Exynos modele. Prvi takav procesor je postao dostupan u februaru, i on je srce Galaxy Note 3 Neo modela, koji je dostupan u dve verzije - N750 i N7505. Model N7505 ima podršku za LTE, koju sprovodi LTE modem iz Intela - XMM 7160. Tako je Samsung obezbedio LTE omogućene jeftine proizvode koji ne koriste rešenja kompanije Qualcomm, koji ide u vrhunske uređaje.

Na tržištu postoji jedinstvena situacija u kojoj je Qualcomm lider u proizvodnji LTE procesora, kao i jednostavnih čipsetova, ali njegov udeo narušavaju kompanije kao što su MediaTek (njihova rešenja već koriste A- brendovi, i njihov broj će se povećati), dok drugi proizvođači dolaze su u segmentu jeftinih modela, gde ova kompanija nema šta da ponudi. Malo po malo NVIDIA, Samsung osvajaju tržište tako to polako ali sigurno unapređuju svoje procesore.

Za nas Exynos 5260 čipset je interesantan po tome što može da se uporedi sa 8 - core analognim procesorom koji se koristi u Note 3, pri čemu oba modela imaju uporedive baterije (3200 mAh u originalnom Note, 3100 mAh u Neo). Dijagonalne ekrana se mogu uporediti, ali Neo karakteriše rezolucija od 1280x720 piksela. Sa druge strane, ekran ne bi trebalo da u velikoj meri utiče na potrošnju energije na prvom mestu, već to može biti samo čipset.

Zvanične specifikacije koje su date ovde su parametri telefona u različitim režimima.

Note 3 Neo N750 Note 3 N900
3G Internet Do 10 časova Do 11 čAsova
Wi-Fi Internet Do 12 časova Do 13 časova
Video Do 13 časova Do 12 časova
Zvuk Do 64 časa 68 časova
Režim mirovanja, 3G Do 540 časova Do 490 časova
Vreme razgovora, 3G Do 18 časova 20 časova

Imajte na umu da uprkos razlici u kapacitetu baterija od 100 mAh, u većini režima Exynos 5260 radi manje od Exynos 5420 čipseta koji ima 8 jezgara. Tehnologija na kojoj su napravljeni procesori je 28 nm i tu nema razlike. Jedina razlika koje možemo primetiti je u radu u režimu mirovanja - razlika od 40 sati u korist Neo modela.

Ispostavilo se da je 6 - core procesor izrađen korišćenjem ARM BIG.little tehnologije, pri čemu želimo da verujemo kao što je navedeno opisu ove tehnologije da će ušteda biti značajna. U teoriji, korist u trajanju baterije mora da postoji zbog činjenice da 4 A7 jezgra rade na frekvenciji 1.3 GHz i ne troše toliko energije kao A15 jezgro koje radi na frekvenciji od 1.7 GHz, čiji je broj kod ovog čipseta je smanjen na 2. U Exynos 5420, koji pokreće N900 Note 3, postoje 4 A15 jezgra, od kojih svaki može da radi na frekvenciji od 1.8 GHz. I ovde postoji iznenađenje: uprkos tome što bi u teoriji trebali da dobijemo duže vreme rada, praksa je pokazala da je vreme rada uporedivo, ako ne i gore. Zašto?

Odgovor je da ne vredi gledati broj jezgara procesora već kako oni rade. Većina modernih čipsetova podržavaju promenu radnog takta, kao posledica toga, oni ne rade na maksimalnim frekvencijama većinu vremena. Visoke performanse jezgra se aktiviraju u trodimenzionalnim igrama, gledanju videa, ali ne i kada se uređaj koristi na konvencionalne telefonske funkcije. Dolazimo do zaključka da ako za najosnovnije zadatke koristimo 4 jezgra ili 2 jezgra, to nema gotovo nikakav uticaj na performanse.

Ispostavilo se da je više ekonomično rešenje u teoriji samo jeftinije u proizvodnji za kompaniju, ali da na cenu finalnog proizvoda (u ovom slučaju Note 3 Neo gotovo ne utiče.

U sinetičkim testovima Note 3 Neo deluje obično, mnogo inferiornije nego osnovna jedinica. .

Kamera

Uređaj koristi 8 MP kameru sa autofokusom. Ona je tipična za prethodnu generaciju uređaja i nije loša ali ne izaziva oduševljenje. Podsećamo da je u okviru Note 3 modela dostupna kamera rezolucije 13 megapiksela, koja ima niz velikih poboljšanja - ona je u stanju da isporuči bolji kvalitet slike. Međutim, možete proceniti kvalitet fotografija i videa (FullHD, 30 frejmova po sekundi).

Primer video klipa (MP4, 43 MB) >>>

Softverske karakteristike Note 3

U ovom aspektu, uređaj je potpuno identičan Note 3 modelu tako da nećemo da ponavljamo ono što je već rečeno već samo možete pogledati fotografije.

Utisci

Kvalitet komunikacije nije izazvao nikakve probleme, što je tipično za proizvode Samsunga. Uređaj poseduje dobar zvučnik koji se glasno čuje tokom poziva. Melodije zvona i vibracija su prosečne jačine.

Cena ovog modela u LTE verziji je uporediva sa cenom originalnog Note 3 modela (ne u LTE verziji koja je takođe bazirana na Exynos porcesoru), pri čemu ne postoji problem izbora. Izbor je jasno Note 3 koji ima niz prednosti – 13MP kameru, dostupnost 32 GB interne memorije, 3 GB RAM-a i veću rezoluciju ekrana dijagonale. Uređaje karakteriše otprilike ista veličina kućišta. Želimo da vas podsetimo da Note 3, i to sa pravom se smatra najbolji fabletom koji je prisutan na tržištu. Istovremeno, Galaxy Note 3 Neo nije od interesa, jasno je da je proizvod za koji Samsung ne želi da se založi. Takođe, vredi napomenuti da za razliku u Note 3 u okviru Neo modela ne postoji zavidan broj besplatnih pretplata i programa koji možda želite. Zbog svega toga ovaj model će karakterisati veoma skromna prodaja.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024