Xperia C5 Ultra Dual SIM2015
2015. godina
6" LCD, 75.9% body
10% MT6752, Android 6.0 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2930 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Sony Xperia C5 Ultra Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia C5 Ultra Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia C5 Ultra Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Sony Xperia C5 Ultra

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • MicroUSB kabl
  • Uputstvo za upotrebu

Reč je o odličnom uređaju kompanije Sony sa odličnom prednjom kamerom - pokušaćemo da identifikujemo njegove prednosti i mane.

Fablet tržište

Sony je ažurirao svoju liniju fablet modela predstavljanjem novog C5 Ultra modela.

Podsećamo da će krajem godine biti predstavljen model Sony Xperia Z5 Premium. U teoriji, on se takođe može opisati kao fablet. Voleli bismo da vidimo veliku verziju Z5 u dve varijante, sa jednom i dve SIM kartice.

Dizajn

Uređaj je dostupan u tri boje: beloj, crnoj i mint.

Uređaj je ispostavlja se prilično velik, ali verovatno ste odmah primetili gotovo potpuni nedostatak okvira, iako formalno okvir i dalje postoji ali je veoma tanak i tek malo izdignut iznad ekrana. Kada se uređaj spusti na ekran, on ne dodiruje površinu. Oblasti gore i dole vizuelno deluju isto, nisu veće nego kod drugih uređaja. Generalno, uređaj je veoma dobro izrađen, njegova masa se prijatno oseća u ruci. Na slici C5 Ultra izgleda veći i ružniji nego u stvarnom životu, pri čemu mnogi korisnici kažu da se lepo oseća u ruci, izgleda i interesantan je zbog metalnih krajeva i minimalističkog dizajna u celini.

U ovom modelu kompanija je kombinovala ideje dva uređaja. U pitanju je serija C pa poseduje kvalitetnu prednju kameru za snimanje selfija i logičan nastavak T2 ultra modela. Reč nije o vodećem fabletu, ali nije u pitanju niti igračka. Pored verzije sa slotom za memorijsku i SIM karticu biće dostupna i verzija sa dva slota SIM kartica. Ohrabrujuće je da Sony ne zaboravlja podršku za memorijsku karticu za korisnike što je važnije nego gomila nepoznatih softvera ili veliki broj karakteristika podešavanja. Uređaj podržava kartice do 128 GB što je stvarno važno. Tokom snimanja, možete odabrati gde želite da sačuvate fotografije, isto važi i za instalaciju aplikacija. Međutim, treba kupiti kvalitetnu karticu u smislu proizvođača i brzine, da biste izbegli bilo kakve probleme vezane za pokretanje programa.

MicroUSB konektor sa donje strane nema zaštitu niti zatvarač što je plus. Pored sočiva prednje kamere je mesto za LED blic sa mekim osvetljenjem. Korišćena je širokougaona optika pa je snimanje selfija stvarno kvalitetno.

Zanimljivo je da je zadnja strana uređaja napravljena od plastike, ali krajevi su od aluminijuma, što je sistem zaštite, kao kod Z3. Uglovi nisu deo okvira da bi se izbegle deformacije. Na gornjoj bočnoj ivici je 3.5 mm priključak. Uzgred, kućište se veoma brzo isprlja, posebno kada je u pitanju uređaj crne boje.

Kod modela Sony Xperia C5 postoje mala ispupčenja na krajevima ekrana koja u stvari predstavljaju okvir minimalne debljine - 0,8 mm.

Što se tiče tastera okidača, on ima dve pozicije: pritisak do pola da se fokusira, i pritisak celim hodom da se snimi fotografija. U našem uzorku taster je radio dobro, nije bilo niti teško ali ni preterano lako da se pritisne. Kada je uređaj zaključan, možete da pritisnete taster, a zatim startovati kameru, kreirati kadar. Druga stvar je da ova opcija ne radi sa najvišim podešavanja (na primer, 13 MP i odabranoj vrednosti podešavanja bele boje), a radi sa osnovnim podešavanjima.

Uređaj nije zaštićen na dejstvo vode i udare.

Ekran

Na internetu, mnogo je pisano o tome da je ovaj uređaj izrađivan sa ekranima dve različite kompanije blago različitih karakteristika. Reč je o kompanijama Innolux LCM i Truly LCM. Navodno C5 Ultra u crnoj i mint varijanti koriste Truly LCM ekran, dok bela verzija koristi Innolux LCM ekran. Koristite servisni meni i unesite (* # * # 7378423 # * # *) da vidite koji ekran je kod vašeg uzorka, mada nam ovo ispitivanje nije baš išlo od ruke.

Postoje određene tvrdnje na internetu da ekran bledi, ali u njima nema mnogo istine, mada naravno svako treba dobro da pogleda ekran uređaja koji kupuje pre same kupovine.

6-inčna dijagonala IPS ekrana i 1920 x 1080 piksela rezolucija i nije tako loše rešenje, ali nema Retina ekran kao kod vodećeg Samsung modela, pa ne treba očekivati čuda. Možda je naziv fablet zbunjujući, ali Sony C5 Ultra je upravo to – fablet, budući da može zameniti mali tablet i pametni telefon.

Podsećanja radi, iPhone 6 Plus nudi 5.5-inčni ekran rezolucije 1920 x 1080 rezolucije, dok Samsung Note 4 odlikuje 5.7-inčni SuperAMOLED ekran rezolucije 2560 x 1440. Onaj ko razmišlja o kupovini fableta sigurno će u obzir uzeti sva tri uređaja, ali C5 Ultra ima veliku prednost koja se ogleda u povoljnoj ceni. Kada se aparat drži u ruci i kada se dodiruje ivica ekrana, to ne utiče na ponašanje pametnog telefona. Za dodatnu pogodnost implementirana je redukcija veličine ekrana: potrebno je prevući prstom od donje leve ivice na gore i prikaz ekrana postaje manji, odmah ispod palca, a sve funkcije je moguće koristiti ovim prstom. Po potrebi, ekran se može pomerati gore-dole.

Performanse

Aparat pokreće Android 5.0, karakteriše ga Mediatek MT6752 (osmojezgarni čip radnog takta 1.67GHz), a tu su i podrška za LTE uređaje sa dve SIM kartice, ARM Mali T760 grafika, Bluetooth 4.0, 2GB RAM-a i 16GB memorije za podatke, pa je potrebno kupiti memorijsku karticu.

  • ARM Cortex-A53 64-bit octa-core procesor (1.7GHz)
  • ARM Mali-T760 GPU
  • MediaTek CorePilot koji obezbeđuje punu snagu svih osam jezgara
  • Rel. 9, Cat. 4 LTE (TDD & FDD), DC-HSPA +, TD-SCDMA, EDGE
  • 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4.0
  • Kodek H.265 Ultra HD

Interfejs je uobičajeni za Sony sa redizajniranim ikonama, mogućnostima podešavanja kamere kao i aplikacijama – na primer, antivirus softver.

Aparat se ne može nazvati brzim, što je primetno u okviru nekih aplikacija čije je pokretanje zaista sporo i dolazi do zagrevanja. Međutim, kod korišćenja standardnih programa nema nikakvih problema.

Rad sa dve SIM kartice

Korišćenje SIM kartice je odlično rešenje, a njeno postavljanje i vađenje je jednostavno. U okviru menija moguće je onemogućiti softver odabirom SIM kartice za prenos podataka i aktiviranjem „Always Connected“ opcije koja poziva drugu SIM karticu ukoliko prva nije dostupna. Uređaj podržava LTE (dve SIM kartice), što polako postaje standard za ovaj segment uređaja. Nema problema u radu dve SIM kartice.

Trajanje baterije

Obezbeđena je baterija 2930mAh kapaciteta koja omogućava do osam sati reprodukcije video sadržaja, a tu je i Ultra Stamina režim upotrebe kada je napunjenost baterije manja od 20 odsto koji omogućava pokretanje telefona.

Za potpuno punjenje baterije uređaja potrebno je oko četiri sata, što nije baš ohrabrujuće. Možete preko noći ostaviti telefon da se puni preko PS4 konzole koja je u potpunosti spremna za ovakav izazov.

Tokom standardne upotrebe aparata baterija se ne troši suviše brzo, pa C Ultra može izdržati i čitav dan. Uopšteno, kao što je to slučaj sa svim modernim uređajima, sve zavisi od načina na koji koristite uređaj.

Kod ovog modela, kao i kod drugih Xperia modela, moguće je aktivirati režim za uštedu energije koji pomaže kada vam je potrebno da vam baterija što duže traje.

Kamera

Sa obe strane aparata nalazi se 13MP kamera sa LED blicem, a kvalitet fotografija vidljiv je u datim primerima. HDR je podržan za obe kamere kao i Automatic Scene Recognition režim rada. U ponudi su tradicionalni Sony AR efekti, a dostupne su i fotografije sa zvukom.

Kada je Sony najavio novu liniju, bilo je reči o tome da će biti teško da obezbedi kvalitet fotografija, međutim, C5 Ultra u potpunosti izvršava ovaj zadatak. Kamera malo sporije radi i potrebno je izvršiti mnogobrojna podešavanja.

Prednja kamera

Primer video klipa (MP4, 70 MB) >>>

Zaključak

Uređaj je neobičan i najbolje je razmisliti o njegovim prednostima i manama: Sledi lista prednosti:

  • Zanimljiv dizajn, aluminijumski okvir (ali plastika se relativno lako izgrebe, što treba da imate na umu). Što se tiče metala to je takođe interesantno, ljudi, kada prvi put uzmu C5 Ultra u ruke, iznenađeni su da vide ovaj materijal u kategoriji jedinice prosečne cene. Sa druge strane, takvo je vreme - svaki proizvođač na prepunom tržištu pokušava da ponudi više za isti novac.
  • Veličina ekrana, za nekoga to je plus, za nekoga minus. Naravno, želimo da vidimo veću rezoluciju na ekranu više dijagonale, mada kod ovog modela stvar je takva kakva je.
  • Dve SIM-kartice, podrška za LTE - neko će reći da tako nešto nema smisla, ali recimo kao koristite C5 kao sredstvo za rad veliki ekran je zgodan za čitanje pošte dok opcija dve SIM kartice nudi mogućnost da pored poslovne u istom uređaju koristite i ličnu SIM karticu.
  • Podrška za memorijske kartice je veliki plus
  • Glasan zvučnik.
  • Dobar kvalitet zvuka, podržava aptX.
  • Dobra prednja kamera za selfije (plus za one koji vole da snimaju selfi fotografije).

Nedostaci

  • Situacija sa ekranima. Ljudi se ponašaju predvidljivo, na internetu se piše da su ekrani drugačiji i odmah počinju diskusije koje se odnose na problem izbora, špekulacije i tako dalje. U izvesnoj meri na C5 može se postići željeni rezultat uz pomoć podešavanja balansa bele boje, ali mi bismo savetovali da jednostavno pogledate ekran pre kupovine. Ovo je najbolji način da steknete utisak želite li uređaj ili ne.
  • Performanse se jasno razlikuju od vodećeg modela što jer posebno uočljivo kada koristite kameru, postoji određeno zastajanje u radu. Naravno, ako koristite igre, primetićete zagrevanje i kočenja u radu uređaja.
  • Slušalice su dosta tihe, i pri maksimalnoj jačini zvuka.
  • Zagrevanje - nije nedostatak, ali nemoguće je ne pomenuti.

Imajući u vidu prednosti i mane ovog uređaja, njegova cena je opravdana. Sony ne želi da ovu seriju uludo potroši, korisnici polako ali sigurno razumeju prednosti fableta. Ono što bi želeli da vidimo je naslednik C5 Ultra modela? Želeli bi da vidimo druge karakteristike, efikasniji procesor, kućište od plastike manje podložne otiscima prstiju i ogrebotinama), pri čemu nam se sviđa kućište Oneplus One modela. Jednostavno i ukusno. Bilo bi dobro da je podržano brzo punjenje baterije visokog kapaciteta. Mnoge od ovih karakteristika možemo da vidimo u okviru vodećeg modela kompanije Sony.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024