Redmi Note 3 3GB, 32GB2016
2016. godina
5.5" LCD, 72.4% body
12% X10, Android 5.0.2 Lollipop
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
4000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi Note 3 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 3 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 3 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Xiaomi Redmi Note 3

Fotografije uživo modela Xiaomi Redmi Note 3

Karakteristike

  • Kućište: metal, staklo, plastika
  • Operativni sitem: Android 5.1, MIUI V7
  • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, LTE (FDD-LTE Band 1/3/7), podrška za dve SIM kartice (microSIM)
  • Ekran: IPS LCD, dijagonala 5.5 inča, rezolucija 1920x1080 piksela, ~ 403 ppi
  • Platforma: Mediatek Helio X10 (MT6795) / Qualcomm Snapdragon 650 (Xiaomi Redmi Note 3 Pro)
  • Procesor sa osam jezgara, 2 GHz (Cortex-A53)
  • Grafika: PowerVR G6200 (550/700 MHz) / Adreno 510 (Xiaomi Redmi Note 3 Pro)
  • Memorija: 2/3 GB
  • Flash memorijski skaldišteni kapacitet: 16/32 GB
  • Slot kartice: No
  • Interfejsi: Wi-Fi (ac / a / b / g / n) dual-band, Bluetooth 4.1 LE, microUSB slot za punjenje / sinhronizaciju, 3.5 mm prikljulčak za slušalice, IR port
  • Glavna kamera 13 MP sa autofokusom i blicem, 5 sočiva, f / 2.2, video snimanje FullHD / 16MP, f / 2.0 (Xiaomi Redmi Note 3 Pro)
  • Prednja kamera 5 MP, f / 2.0
  • Navigacija: GPS (podrška za A-GPS), GLONASS, Beidou
  • Dodaci: Akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine, funkcija brzog punjenja Mediatek Pump Express (50% za jedan čas)
  • Baterija: 4000 mAh
  • Dimenzije: 150 x 76 x 8.7 mm
  • Masa: 164 grama

Uvod

Brzo izdavanje Xiaomi Redmi Note 3 modela nakon prethodnog modela sa jedne strane predstavlja logičan korak: kompanija treba da proširi i razvije svoj opseg uređaja. Sa druge strane, ovaj potez je donekle prisiljen. U Kini, konkurencija između kompanija Xiaomi, Meizu, Lenovo, Huawei i ZTE je sada veoma oštra i svaka od kompanija nastoji da nadmaši konkurente, najavljujući nove modele. Za nas, korisnike, ova situacija je dobra obzirom da u ovoj i prethodnoj godini modeli kineskih kompanija postaju sve jeftiniji, nudeći interesantne uređaje po niskoj ceni.

U oktobru prošle godine, kompanija Meizu je prestravila jeftini model M1 sa metalnim kućištem napravljenim od aluminijuma, skenerom otiska prsta . Za segment jeftinih uređaja kojim su prethodno dominirali uređaji u jeftinim plastičnim kućištima ovo je bio korak napred i Xiaomi je reagovao veoma brzo predstavljajući Redmi Note 3 model u metalnom kućištu sa skenerom otiska prsta.

Dizajn, materijali, kućište

Pre modela Redmi Note 3 kompletna linija jeftinih smart telefona kompanije Xiaomi je bila plastična, tako da prelazak na kućište napravljeno od aluminijuma je značajna promena. Eksterno, Redmi Note 3 podseća na prethodne modele kompanije. Izgled uređaja prema našem mišljenju nije nimalo sličan prethodnim modelima i nema prepoznatljivih detalja što nije mana. Uređaj ne izaziva nikakvu posebnu emociju, ali izgleda skuplji nego što njegova cena to ukazuje.

Telefon je dostupan u tri boje – crno, beloj i boji zlata. Kod crne varijante panel zadnje strane je tamno sivi, prednja strana je crna. Kod belog telefona zadnji panel je boje srebra, prednji je bele boje, dok kod modela boje zlata i prednja i zadnja strana uređaja su boje zlata. Lično, najviše nam se dopada jedinica u crnoj boji, zatim ona u beloj dok najmanje lepo izgleda zlatna varijanta.

Prednji panel smart telefona je zaštićen zaštitnim staklom, za koje nema informacija o proizvođaču, ali kvalitet oleofobskog sloja je dobar, pa tokom dve nedelje korišćenja ovog uređaja nismo imali nikakvih problema sa kvalitetom zaštitnog stakla i njegovim korišćenjem. Zadnja strana uređaja je izrađena od aluminijuma, dok su gornji i donji deo plastični umeci koji skrivaju antene.

Možda će tokom vremena i korišćenja na kućištu ostati mali tragovi korišćenja obzirom da je zadnja površina uređaja potpuno glatka što treba da imate na umu kada kupujete ovaj uređaj. Zbog toga smo mi prilikom korišćenja ovog uređaja koristili futrolu za uređaj, za svaki slučaj.

Generalno, dizajn i materijali koji su korišćeni za Xiaomi Redmi Note 3 podižu jeftine smart telefone na jedan novi nivo obzirom da ovaj model izgleda mnogo skuplje od prethodnih modela usled oblika metalnog kućišta koje je nešto zaobljenije, pri čemu jedinica ugodnije stoji u ruci uprkos njenoj veličini.

Izrada

Nema nikakve pritužbe na kvalitet izrade uređaja. Nema ogrebotina, od uklonivih elemenata to je samo fioka microSIM kartice koja se lako umeće u žljeb. Tasteri čvrsto stoje na svojim mestima i nisu labavi što se dešava kod jeftinih uređaja.

Dimenzije

Po pitanju dimenzija Xiaomi Redmi Note 3 jeste tipičan predstavnik uređaja sa ekranom dijagonale 5.5 inča. Nećemo se fokusirati na dimenzije ovog uređaja jer kao ste upoznati sa uređajima ove veličine savršeno znate o kakvim uređajima je reč. Ako sa druge strane možete da koristite samo uređaje sa ekranima dijagonale do 5 inča pre kupovine ovog uređaja treba da isprobate uređaj, da li će vam odgovarati.

  • Apple iPhone 6S Plus (5.5 inča) - 158.2 x 77.9 x 7.3 mm i 192 grama
  • LG G4 (5.5 inča) - 148.9 x 76.1 x 9.8 mm, 155 grama
  • Meizu M1 Metal (5.5 inča) - 150.7 x 75.3 x 8.2 mm i 162 grama
  • Xiaomi Redmi Note 3 - (5.5 inča) - 150 x 76 x 8.7 mm, 164 grama

Poređenje sa modelom Huawei Honor 5X

Poređenje sa modelom Meizu M2 Note

Poređenje sa modelom LG V10

Po našem mišljenju lakoća korišćenja smart telefona ovakvih dimenzija jeste samo stvar navike i ničega više. Xiaomi Redmi Note ima opciju smanjenja veličine radne površine ekrana za lak rad jednom rukom.

Kontrole

Slično kao i drugi Xiaomi uređaji, Redmi Note 3 koristi krug sa tri tastera osetljiva na dodir ispod ekrana, upravljanje pokrenutim aplikacijama, Home i Back tastere. U podešavanjima možete da specifikujete akcije za svaki od tastera kao i da uključite i isključite vreme osvetljenja ovih tastera. Pozadinsko osvetljenje je belo, jasno vidljivo u mraku.

Sa desne strane smart telefona nalaze se tasteri za regulisanje jačine zvuka i uključivanje. Možete da omogućite otključavanje uređaja pritiskom tastera za podešavanje jačine zvuka, dok druge opcije kod ovog telefona nisu aktivirane (dodirom, ekrana).

Sa donje strane se nalazi microUSB socket kao i glavni mikrofon. Sa gornje strane je 3.5mm mini priključak, IR port, kao i opcioni mikrofon. Zvučnik za pozive se nalazi sa zadnje strane uređaja.

Sa leve strane je fijoka u koju se postavljaju microSIM kartice. Iznad ekrana su senzori osvetljenja i blizine, slušalica i prednja kamera. Svi ovi elementi su smešteni u gornjoj zoni.

Takođe, treba pomenuti i skener otiska prsta koji je smešten sa zadnje strane uređaja ispod modula kamere i blica. U memoriju možete da dodate pet otisaka, pri čemu se skenira kompletna oblast vrha prsta, što je veoma zgodno.

Kada otključate uređaj preko skenera otiska prsta uređaj se vraća na glavni ekran. Tačnost prepoznavanja po našem mišljenju je veoma visoka, ništa lošija nego kod modela Meizu Pro 5.

Među nedostacima ovog modela napomenućemo snažnu vibraciju kada dodirnete tastere osetljive na dodir. Ona može da se u potpunosti onemogući, ali ne može da se podesi njena jačina vibracije što je loše. Istina je da vibracija pri dodiru postoji kod svih smart telefona, ali je kod Redmi Note 3 modela toliko snažna da smeta. Za dve nedelje korišćenja nismo se navikli na ovu karakteristiku.

Ekran

Ovaj uređaj koristi ekran dijagonale 5.5 inča, rezolucija ekrana modela Xiaomi Redmi Note je FullHD, tj 1920x1080 piksela, gustina - 403 piksela po inču kvadratnom. Matrica je IPS OGS. Iznad ekrana je smešteno sigurnosno staklo sa dobrim oleofobskim slojem. Uglovi vidljivosti su gotovo maksimalni, čak ni snažno naginjanje uređaja neće dovesti do razlivanja boja, postoji dobra rezerva osvetljenosti. Po našem mišljenju mali nedostatak jeste nedostatak bogatih boja slike, ali imajući u vidu da je reč o jeftinom uređaju to nije nedostatak.

U podešavanjima možete odabrati temperaturu boje ekrana, čineći ekran hladnijim ili toplijim, i uključiti specijalni režim za čitanje. U ovom režimu, ekran je mnogo zeleniji.

Režim za čitanje je isti kao kod modela Xiaomi Mi Note. Kod novog Redmi Note 3 radi na potpuno isti način.

Ispod je poređenje fotografija ekrana modela Xiaomi Redmi Note 3 (gore) i Meizu M2 Note (dole).

Gore - Xiaomi Redmi Note 3 ispod - Meizu M2 Note

Kamera

Uređaj Xiaomi Redmi Note je opremljen sa dva modula kamere: osnovnom rezolucije 13MP, otvora blende F2.2, sa pet sočiva i faznim fokusiranjem. Takođe, dosutpan je i dvofazni LED blic. Prednja kamera je rezolucije 5 MP, sa otvorom blende F2.0.

Dana 14. januara pojavio se model Xiaomi Redmi Note 3 Pro koji poseduje glavni modul kamere rezolucije 16MP i otvora blende 2.0.

Interfejs kamere je poznat sa svih drugih uređaja kompanije, jednostavan je i jasan i podseća donekle na interfejs koji postoji kod kamera uređaja kompanije Apple. Moguće je snimiti fotografije sa efektima i odabrati jednu od scena. Kao i kod kamera telefona kompanije Meizu, interfejs kamere je orijentisan striktno na portrairt režim i ekran se ne rotira kada snimate u landscape režimu. Zbog čega je to slučaj sa kamerama obe kompanije nije nam poznato.

Nasuprot skupljim telefonima kompanije Redmi Note 3 nema potpuno manuelni režim snimanja. Preciznije rečeno režim Manual postoji, ali se mogu podesiti samo dva parametra, uravnoteženje belog i ISO. Nije moguće podesiti niti ekspoziciju niti manuelni fokus (odabir rastojanja od objekta d fokusa). Konkurenti ovom modelu kao što su Meizu M2, M1 Metal po ovom aspektu nude više.

Po našem mišljenju kvalitet fotografija koje nudi jeftini telefon Redmi Note 3 nije loš. Fotografije su kada se snimaju po danu voema dobre, sa ispravnim renderovanjem boja, HDR režim takođe dobro radi,. U uslovima loše osvetljenosti kamera naravno snima nešto lošije fotografije. Ima mnogo šuma, periodično dolazi do lošeg fokusiranja, uravnoteženja belog, u nekim situacijama dominira senka zelene boje. Međutim, to nije veliki nedostatak ako se zna da u uslovima lošeg osvetljenja čak ni vodeći modeli proizvođača prve lige ne kreiraju savršene fotografije.

Primeri fotografija

Po danu

U zatvorenom

HDR

HDR Off, HDR On

Po noći

Fotografije nastale modelom LG V10 se mogu uporediti po kvalitetu kada je reč o noćnim snimcima.

Prednja kamera je prilično dobra, nemamo ništa da dodamo.

Smart telefon snima video sadržaje u rezoluciji FullHD, AF praćenje tokom snimanja video sadržaja radi bez problema, slika se može skalirati. Kvalitet videa možete proceniti na osnovu primera ispod.

Primer video klipa (MP4, 76 MB) >>>

Trajanje baterije

Xiaomi Redmi Note 3 poseduje uklonivu Li-Pol bateriju kapaciteta 4000mAh, što je značajno više u odnosu na prethodnu generaciju ureađaja (3060mAh kod Redmi Note 2 modela). Sviđa nam se novi trend stavljanja snažnih baterija u jeftine uređaje. Jasno, u pitanju nije najelegantnije rešenje kada je reč potrošnji energije u modernim smart telefonima, ali jasno je da radi. Bez obzira šta mislili od tehnologijama koje su korišćene, ali ako imate dva identična uređaja sa baterijama kapaciteta 3000 i 4000mAh, jasno je da će ovaj drugi duže trajati. Stoga je prelazak na bateriju višeg kapaciteta u okviru treće generacije Redmi modela pravi potez.

Smart telefon je prosečno radio do večeri. Uređaj je pružio toliko vreme rada da možete da računate na to da nećte morati da koristite eksternu bateriju. Prosečno opterećenje je bilo pola sata konverzacije, 10 do 20 tekstualnih poruka, Gmail, 3 do 4 časa muzičke reprodukcije i približno 1 do 2 sata aktivnog korišćenja mobilnog interneta (Instagram, Twitter, pretraživač, FB), upotreba kamere (ukupno dnevno oko 50 snimaka). Ovo je dobar rezultat, većina modernih uređaja jedva prežive do 18 ili 19h tako da je rezervna eksterna baterija normalna stvar.

Želimo međutim da naglasimo da u smislu vremena korišćenja uređaja sve zavisi od vašeg personalnog scenarija upotrebe uređaja, podešavanja koliko svetao ekran ćete koristiti, na kojoj jačini slušate muziku i gde živite (dosta zavisi od kvaliteta pokrivenosti mobilnim signalom). Ovo su male stvari ali kada se sakupe mnogo utiču na trajanje baterija, a smart telefon će u zavisnosti od navika u rukama različitih ljudi obezbediti različita vremena trajanja baterije.

Platforma, memorija

Pametni telefon je baziran na MediaTek Helio X10 (MT6795) platformi 2 GHz (Cortek A53) sa osam procesora, grafičkim podsistemom (GPU) - PowerVR G6200. Uređaj nudi 2 ili 3 GB RAM-a i 16 ili 32GB ugrađene memorije, u zavisnosti od verzije. 3/32 GB model ima oznaku «Prime» kao napredniji jer se koristi za povećanje frekvencije grafičkog sistema (PowerVR G6200) - 700MHz u odnosu na 550 MHz u okviru modifikacije 2/16 GB.

Xiaomi Redmi Note 3 Pro najavljen 14. Januara, koristi Qualcomm Snapdragon 650 platformu sa šestojezgarnim procesorom: četvorojezgarni 1.2 GHz (Cortex-A53) i dvojezgarni 1.8 GHz (Cortex-A72). Grafički sistem je Adreno 510.

Odabir iste platforme, kao što je to slučaj sa prethodnom generacijom pametnih telefona, u potpunosti je opravdan. MediaTek Helio X10 je bila uspešna u svakom smislu - platforma se praktično ne greje (u pozadini vodećih rešenja), brza je i jeftina, što omogućava kreiranje budžetskog uređaja.

Testovi performansi

Kada je reč o brzini rada, nema nikakvih zamerki na Xiaomi Redmi Note 3. Performanse koje nude Mediatek Helio X10 i PowerVR G6200 dovoljno su za skoro sve aplikacije, uključujući i gledanje video snimaka visokog kvaliteta i igranje igara.

Povezivanje

Pametni telefon radi u okviru GSM, HSDPA i LTE mreža. Za FDD-LTE je dostupna Band 1, 3, 7 podrška.

USB. Za sinhronizaciju sa računarom i za prenos podataka koristi se priloženi microUSB kabl. USB 2.0 interfejs. Podržan je standardni USB-OTG i USB-Host – pametni telefon može se povezati preko adaptera sa fleš diskom i ostalim uređajima za skladištenje, kao što su kamere, za prenos fotografija sa telefona na uređaj.

Bluetooth. Ugrađeni Bluetooth 4.1 podržava A2DP profile, i LE.

Wi-Fi (802.11a / ac / b / g / n). Redmi Note 3 koristi dual-band Wi-Fi modul i ovaj interfejs radi besprekorno. Kao i svaki drugi moderni Android pametni telefon, Note 3 podržava mobilni Wi-Fi internet (Wi-Fi ruter), kao i DLNA i Wi-Fi Direct standarde.

Rad sa dve SIM-kartice

Pametni telefon ima dva slota za SIM karticu formata MicroSIM. U podešavanjima možete da odaberete SIM karticu "po podrazumevanom podešavanju" odvojeno za pozive i posebno za mobilni internet, a možete dodeliti "SIM karticama" i nazive. Pre slanja tekstualne poruke ili pre pozivanja možete izabrati koju ćete SIM karticu da koristite. Interfejs radi sa dve SIM kartice, sve je jednostavno i jasno.

Navigacija

Smart telefon podržava GPS / A-GPS, GLONASS i Beidou. Pretraga satelita traje kratko.

Softverske karakteristike i softver

Xiaomi Redmi Note 3 pokreće Android 5.1 sa vlasničkim interfejsom MIUI V7 koji više podseća na Apple iOS - nema meni aplikacija, a svi novi programi koji su instalirani na pametnom telefonu se pojavljuju kao ikone na desktopu. Uređaj nudi dosta finog podešavanja (sve do promene boje indikatora osvetljenja), karakteristika MIUI zbog koje je ovaj interfejs uglavnom popularan.

Uređaj ima unapred instalirani set osnovnih aplikacija kao što su kalkulator, kalendar, pretraživač, menadžer fajlova, itd.

Moguće je da instalirate teme sa stotinama opcija, izbor je ogroman.

Tokom dolaznog poziva u okviru MIUI možete preko celog ekrana videti fotografiju koja je dodeljena kontaktu – odlična opcija.

Sve što vam je potrebno možete preuzeti iz prodavnice aplikacija.

Mnoge online prodavnice nude Xiaomi pametne telefone sa već instaliranim prilagođenim firmware-om, a ovde ne postoji ništa posebno što bi se moglo preporučiti. Možda bi bilo bolje da se uređaj isporučuje sa originalnim firmware-om, ali ne mora da znači.

Zaključak

Kvalitet signala mreže kada je reč o Xiaomi Redmi Note 3 je odličan, nema nikakvih primedbi. Vibracija prilikom pozivanja je umereno jaka, primetna čak i u hodu dok je uređaj u džepu pantalona.

Pametni telefon se može kupiti na zvaničnom sajtu (ako živite u Kini) ili u zvaničnim prodajnim mestima, a od sada je moguće platiti svim platnim karticama. Prethodno je bilo moguće samo plaćanje preko UnionPay-a, a sada je već dostupan svuda u maloprodaji. Ovo je očigledan pomak kompanije u poređenju sa prethodnim modelom.

U poređenju sa drugim uređajima, može se reći da mu je direktni konkurent Meizu M1 Metal koji se zvanično ne prodaje van teritorije Kine, kao i Huawei Honor 5X koji još uvek nije dostupan na svim tržištima. Ne treba zaboraviti ni Meizu M2 Note, ali to je već uređaj prošle generacije pa poređenje nije opravdano.

Bez obzira na način kupovine ovog uređaja, ne može se osporiti da je reč o veoma zanimljivoj ponudi u kategoriji niskobudžetnih uređaja. Kompanija Xiaomi još jednom je predstavila pametni telefon visokog kvaliteta koji je dostupan po niskoj ceni. Kao minus može se uzeti činjenica da ne poseduje slot za memorijsku karticu, što će nekim korisnicima sigurno biti od krucijalne važnosti pa se mogu odlučiti za neki drugi pametni telefon. Imajući to u vidu, sasvim je logično uzeti u obzir i Redmi Note 3 sa 32GB interne memorije.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024