KUPI
ISTRAŽI
RAZMENI
PREUZMI
BRZA PRETRAGA
Model telefona

Huawei
Honor View 10


 


MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/honor-v10.shtml


Kompletan test pametnog telefona Honor V10 (View 10)

Fotografije uživo

<

Specifikacije

 • Android 8.0
 • Ekran 5.99 inča, LTPS LCD, 2160x1080 piksela, 407 ppi, Corning Gorilla Glass, automatska kontrola osvetljenja, manuelno podešavanje uravnoteženja belog
 • Čipset HiSilicon Kirin 970 (4x2.4 GHz Cortex-A73 + 4x1.8 GHz Cortex-A53), grafički akcelerator Mali-G72 MP12
 • 4/6 GB RAM-a, 64/128 GB interne memorije, microSD mmemorijske kartice kapaciteta do 256 GB
 • Baterija Li-Ion 3750 mAh, vreme razgovora do 22 sata (3G), 548 sati u režimu mirovanja (3G)
 • Prednja kamera 13 MP, f / 2.0
 • Dual glavna kamera, 16 MP (f / 1.8) i 20 MP (crno beli modul), napredni otvor blende, video snimanje u FullHD (60 kadrova po sekundi) i 4K
 • FM radio
 • Senzor otisaka prstiju na prednjem panelu
 • IR daljinska kontrola za upravljanje uređajima za domaćinsta
 • Akcelerometat, senzor blizine, svetlosni senzor, dsenzor orjentacije ekrana
 • LTE cat.18, opsezi 1/3/5/8/38/39/40/41
 • nanoSIM kartica, kombinovani slot
 • Wi-Fi 802.11 b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 4.2 LE, USB Type C (USB 2.0), NFC
 • GPS / A-GPS / GLONASS / BDS
 • Dimenzije - 157x75.3x7.6 mm, masa - 172 grama

Prodajno pakovanje

 • Smart telefon
 • Punjač (brzo punjenje)
 • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
 • USB kabl
 • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Honor linija je prvobitno osmišljena kao dodatni Huawei brend za online prodaju, ali se ispostavilo da postaje uspešnija od glavnih proizvoda kompanije: odvojeni su Huawei pametni telefoni i Honor brend. Uprkos jedinstvenom razvojnom centru za ove proizvode u okviru kompanije Huawei, poslovni timovi su različiti, a i strukturno to su različite jedinice. Kupci često ne shvataju da je Honor brend kompanije Huawei, uprkos činjenici da se to nikako ne sakriva, ali ime proizvođača uvek nedostaje na kućištu aparata budući da je vidljiv samo natpis Honor.

Kod modela Honor 7x naziv je naznačen na prednjem panelu ispod ekrana, ali kod glavnog modela, koji je v10, on se ne nalazi na istom mestu jer nije bilo dovoljno prostora, samo je na zadnjem panelu vidljiv neprimetan natpis. I to je takođe svesni korak – kao i kod vodećih modela kompanije Samsung koja je dugo kritikovana zbog jasnog natpisa sa imenom kompanije na prednjem poklopcu. Čim je dizajn postao nedvosmisleno prepoznatljiv, ovaj natpis je uklonjen.

Poređenje sa modelom Honor 7x

Stiče se utisak da se View linija tek pojavila ali to nije tako jer ona postoji već dugo vremena, ali su se ovi uređaji na tržištu našli pod različitim nazivima - V9 je na jednom tržištu a na drugom je postao Honor 8 Pro. Na velikom broju tržištu ovaj uređaj će nastaviti postojanje kao V10, ali biće i onih tržišta na kojima će se prodavati pod oznakom View 10.

Pozicioniranje View 10 je prilično jednostavno. S jedne strane, ovo je model koji je najbolji u smislu karakteristika koje je postavila linija Honor. Sa druge strane, ovo je pojednostavljena verzija Huawei Mate 10, odnosno vodećeg modela kompanije. Sa starijeg uređaja View 10 dobio je procesor i razne AI opcije kamere, a od Honor 7x nasleđen je dizajn kućišta. Kombinacija najboljeg od dva sveta kompanije Huawei.

Izvlačenjem iz linije kompanije i sagledavanjem šireg tržišta, moguće je videti da se View 10 takmiči sa velikim brojem modela kineskih proizvođača te da je ovaj uređaj u istom nivou sa njima ali sa tržišne tačke gledišta nudi mnogo više (AI opcije, odnosno, veštačka inteligencija) plus prepoznavanje lica. Ovo je pokušaj da se osvoji najšire moguće tržište, ali treba shvatiti da je prodaja i Honor i Huawei i dalje niska. Ista Mate linija na nekim tržištima još nije zvanično dostupna, troškovi su suviše visoki a potražnja je mala ali ne treba ni zaboraviti da Samsung i Apple vladaju u ovom segmentu dok ostalim kompanijama ostaju mrvice. View 10 je samo pokušaj kompanije da se popne na ovu teritoriju i osvoji mali deo. U određenoj meri, uređaj se može smatrati eksperimentom i izjavom o potraživanjima u ovom segmentu tržišta. Uprkos ponosnom imenu vodećeg modela Honor linije, nemoguće je verovati da će View 10 biti masovni proizvod. Visoki troškovi, slične mogućnosti kao i one koje nudi Honor 7X ali po višoj ceni - sve su to negativni faktori za View 10, koje kompanija ne može eliminisati.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Ako ste držali Honor 7X u ruci, onda smatrajte da ste videli i View 10, jer u smislu dizajna ovi modeli su potpuno identični. Jedina razlika je u tome što je kod View 10 modela senzor otisaka prstiju prenet na prednju stranu (razlika je ista kao kod Mate 10 i Mate 10 Pro). Pošto ima malo mesta na prednjem poklopcu, telefon je nekako rastegnut, pa ovaj raspored senzora nije veoma zgodan, teško je pritisnuti ga držeći pametni telefon u ruci, stiče se utisak da će vam telefon ispasti svakog trenutka. Možete se tome prilagoditi, ali ergonomija je definitivno loša, bolje je da je senzor postavljen sa zadnje strane, kao kod Honor 7x.

Poređenje sa modelom Honor 7x

Po podrazumevanom podešavanju, senzor je taj koji ima ulogu dodirnih tastera, na primer, samo lagani pritisak je dovoljan da pređete na sledeći nivo menija ili se vratite na glavni ekran. Skrolujte na neku stranu i otvara se meni za veći broj zadataka, zadržite taster pritisnutim i vraćate se na glavni ekran. Moguće je naviknuti se na takav način rada, ali u ovom slučaju to nije nimalo komforno, pošto držite uređaj jednim rukom pa pritisak na dugme nije tako lak jer se on nalazi predaleko do donje ivice. Ispostavlja se da morate da balansirate telefonom.

Kolor rešenja su, kao i obično, raznovrsna, možete ih videti na slici ispod.

Izgled pametnog telefona tipičan je za Huawei, tako da se sa desne strane nalazi dugme za uključivanje/isključivanje i upareni taster za kontrolu jačine zvuka. U donjem delu nalazi se 3.5 priključak za slušalice, USB tip C konektor i 3.5 mm.

Sa leve strane je kombinovani slot za nanoSIM kartice ili jednu karticu i memorijsku karticu. Uređaj ima dva mikrofona, nalaze se na krajevima.

Dimenzije uređaja su 157 x 75.3 x 7.6 mm, a ukupna masa iznosi 172 grama. Aparat lepo leži u ruci, kvalitet izrade je savršen - tipičan Huawei, nema razloga za žaljenje. Dimenzije uređaja su odlične.

Poređenje sa modelom Galaxy Note 8

Tvrdoća uređaja je nesvakidašnja, prilikom testiranja nekoliko puta je došlo do pada telefona na asfalt, oštećenja su minimalna, nema nikakvih pukotina na staklu, što možete i sami videti.

Ekran

Dijagonala ekrana je 5.9 inča, LTPS LCD, 2160 x 1080 piksela, 407 ppi, Corning Gorilla Glass, automatska kontrola osvetljenja, manuelno podešavanje uravnoteženja belog. Uglovi gledanja su dovoljni, prikaz boja je odličan.

Geometrija ekrana je 18: 9, što je danas popularno. Prošireni ekran je pogodan u većini situacija i ne izaziva nikakve probleme prilikom rada. Sigurno je da će se većina naviknuti na to i neće tome posvećivati neku posebnu pažnju. Osvetljenje je nešto drugačije rešeno tako da više 60 - 70% nije potrebno. Na neki način, ekran se može uporediti sa ekranom iPhone-a, onima koji imaju IPS-matricu, oni su donekle slični.

Od nedostataka može se navesti činjenica da kada je automatsko podešavanje osvetljenosti malo, kompanija Huawei voli da agresivno podešava pozadinsko osvetljenje kako bi se maksimalno povećalo trajanje uređaja. Za mnoge će to biti minus, ali o tome je teško raspravljati.

Još jedna negativna tačka jeste navika kompanije Huawei da lepi zaštitnu foliju na ekran jer se vrlo brzo pojave ogrebotine. Fotografija prikazuje uređaj nakon dve nedelje testiranja, može se da folija nije potrebna.

U podešavanjima postoji režim rada u rukavicama, opcija funkcioniše kako treba, ali je potrošnja energije značajno povećana (bar za 10 – 15 odsto).

Baterija

Kapacitet Li-Ion baterije je 3750 mAh, vreme razgovora je do 22 sata (3G), 548 sati u režimu mirovanja (3G). Za razliku od mlađeg Honor modela, ovde dolazi do brzog pražnjenja, a proizvođač tvrdi da je moguće da se uređaj isprazni malo za sat vremena.

Kada je reč o pozitivnim stavkama, treba naglasiti izdržljivost aparata. Kod Huawei modela, u okviru najnovije verzije EMUI korisničkog interfejsa, pozadinski procesi su bili strogo ograničeni, pa su tako njihovi uređaji počeli da liče na iOS, isto agresivno ponašanje za zaustavljanje prenosa podataka u pozadini, što se često percipira kao minus. Na primer, prilikom testiranja, nekoliko puta kada je telefon prešao u režim mirovanja, prenošenje datoteka na cloud bilo je zaustavljeno ili je zaustavljano preuzimanje datoteka preko torrent-a. Za messenger-e i aplikacije koji ne prenose veliku količinu podataka, nema režima mirovanja, ali kada telefon zabeleži potrošnju energije, pokušava to da izbegne. Dobro je što možete dodati aplikacije na listu izuzetaka, to jest, to je konfigurabilni parametar, ali to treba zapamtiti.

Reprodukcija HD-video sadržaja pri maksimalnom osvetljenju je razočaravajuća, vreme nije više od 8 sati, što je vrlo malo, obzirom na kapacitet baterije.

Međutim, kada je reč o tipičnim zadacima i ako ne gledate puno sadržaja preko streaming-a ili sačuvanih video zapisa, uređaj se savršeno pokazao: radno vreme je oko 2 dana, vreme rada ekrana može biti 3 do 5 sati.

Model se ispostavio kao neuravnotežen, s jedne strane, ima odličan čipset, a s druge strane, LCD ekran negira ovaj plus, jer model počinje da ekstremno crpi energiju, što objašnjava agresivno podešavanje osvetljenosti.

Čipset, memorija, RAM , performanse

Količina RAM-a je 6 GB, što je uobičajeno kod takvih uređaja, ugrađena je memorija od 128 GB, što je vrlo ohrabrujuće. Dostupna je opcija za 4/64 GB.

Memorijske kartice do 256 GB, slot je kombinovan, pa morate odabrati između druge nanoSIM kartice ili microSD kartice.

HiSilicon Kirin 970 čipset (4 x 2.4 GHz Cortex-A53 + 4 x 1.8 GHz Cortex-A53), Mali-G72 MP12 grafički procesor, njegove performanse su različite, možete pogledati rezultate sintetičkih testova u nastavku. Nema nikakvih kočenja u okviru menija, uređaj je brz.

Opcije povezivanja

Šteta je što je dostupan Wi-Fi dual-band, 802.11 b/g/n/ac. Stari, spor i dobro poznat USB 2.0, uprkos USB Tip C konektora. Za one koji su zainteresovani za brzinu prenosa podataka u okviru LTE, ovaj model je pogodan, pošto je LTE cat.18 nudi agregaciju frekvencija. Druga SIM kartica uvek radi u 2G, istovremeni rad dve kartice u 4G je nemoguć, što čini ovaj uređaj ne toliko zanimljiv za one koji traže potpunu podršku za dve SIM kartice.

Kamera

Prednja kamera je 13 megapiksela, o njoj se ne može reći ništa posebno, ali glavna kamera je 16 megapiksela sa sekundarnim, crno-belim modulom od 20 megapiksela. Interfejs kamere je poznat po drugim modelima, postoji puno podešavanja za različite uslove snimanja kao i profesionalni način rada.

Kamera je na nivou Mate 10, a od tog modela se pojavio i na ovom uređaju. Savršen režim proširenog otvora blende (zamućenje pozadine), dobar i pouzdan rad kamere u različitim uslovima. Jednom rečju, ovo je kamera koja snima dobre fotografije. Možemo pogledati fotografije snimljene frontalnom kamerom i uporedimo ih sa fotografijama snimljenim modelom Note 8.

Snimanje video zapisa podržano je u 4K (30 kadrova) i FullHD (60 kadrova).

Primer 4K video sadržaja

Primer FullHD video sadržaja

Kao i kod modela Mate 10, kamera bira AI opcije kada prepozna ono što se snima i „poboljšava“ sliku. Na primer, ako snimate hranu, onda se koriste odgovarajuća podešavanja. Nedostatak ovog pristupa je da se u automatskom režimu uvek koristi AI-podešavanje i nemoguće ga je isključiti. Ovo je igračka koja može da menja originalne fotografije, čini ih svetlijim, ali originalna datoteka jednostavno ne postoji. Pogrešno prepoznavanje se dešava, na primer, kamera uređaja dete prepoznaje kao psa.

Bilo bi dobro da postoji opcija da se ova funkcija onemogući ali je Huawei do sada nije obezbedio. I na kraju - nekoliko fotografija za poređenje sa Note 8 modelom.

V10, Note 8

Primeri fotografija

U podešavanjima možete pronaći i filtere koji menjaju fotografije u stilu ovog ili onog umetnika, što je sličnost sa Prisma modelom.

Interesantno, kod Honor 7x kamera ima drugi dodatni crno-beli modul rezolucijom 2 megapiksela, i čini se da bi to trebalo da utiče na način rada proširene blende, gde se pozadina zamagljuje. Ali to se ne događa, fotografije su sasvim uporedive. I uopšte, čini se da Honor 7X snima približno iste fotografije kao i stara linija modela.

Softverske karakteristike, multimedija

Koristi EMUI 8 korisnički interfejs, a da biste razumeli kako on funkcioniše, možete pročitati kratak opis pete verzije (proizvođač je odmah nakon toga prešao na verziju osam).

Što se tiče multimedije, ovaj uređaj se izdvaja zahvaljujući tome što je obezbeđena Histen podrška, što je prvi put viđeno kod Honor 9 modela. Sada je ova tehnologija, tačnije set ekvilajzera i zvučnih efekata, proširena na druge modele, a uređaj u ovom aspektu nije loš, ali nije ništa posebno u smislu muzike.

Ugrađeni FM radio je uobičajen.

Set standardnih aplikacija je takođe tipičan za Huawei, dostupne su samo one neophodne opcije.

Postoji i IR daljinski upravljač koji omogućava kontrolu svih kućnih uređaja koji podržavaju takve konzole.

Otključavanje lica, skeniranje malih objekata i drugi detalji

Huawei je započeo saradnju sa Microsoft-om dodavanjem Microsoft Translate opcije, prepoznavanja glasa, unos tastaturom i velikog broja jezika. Zamena svega ovoga analognim od strane kompanije Google je u potpunosti funkcionalna. Ostaje nepoznato šta je novo od svega ovoga.

U toku predstavljanja ovog modela bilo je puno reči o mogućnostima otključavanja uz pomoć lica, a za ovu funkciju se tvrdi da je na nivou iPhone X, 300.000 tačaka prepoznavanja čini da je nemoguće prevariti sistem plus opcija skeniranja manjih objekata i kreiranja trodimenzionalnog prikaza. Sve ovo je najavljeno zajedno sa ažuriranjem softvera ali još uvek ništa.

Razvoj naprednog algoritma skeniranja nije bio lak zadatak, pa je prepoznavanje lica postalo normalno, upravo kao što vidimo kod mnogih kineskih proizvođača. Telefon pamti nekoliko tačaka na licu i zatim otključava uređaj. U opisu ove funkcije u samom telefonu navodi se da je nepouzdan. Senzor otisaka prstiju prema navodima proizvođača je bolji. To je potpuno suprotno od onoga što je viđeno na prezentaciji.

Još jedna tačka koja je frustrirajuća: kvalitet prepoznavanja lica je znatno ispod proseka. U mraku dolazi do greške u prepoznavanju. Pri direktnim sunčevim zracima prepoznavanje nije moguće. U približno pola slučajeva, prepoznavanje lica jednostavno ne funkcioniše, i to je tužno a brže i pouzdanije je da otključate uređaj prstom.

Ova opcija nije jedinstvena za View 10, zajedno sa nadogradnjama softvera, prepoznavanje lica se dodaje drugim modelima, na primer, nedavno je ova opcija obezbeđena za Nova 2i model. Jasno je da će se uz naknadna ažuriranja softvera prepoznavanje lica poboljšati, ali iako u praksi to ne pruža neku veliku koristi, Huawei mora učiniti puno posla. Sa druge strane, nema ništa super komplikovano u tome, i kod OPPO/Vivo-u su uspeli da implementiraju takvu tehnologiju za kratko vreme, pa je gotovo sigurno i da će se Huawei tome posvetiti. Nažalost, na žalost ovde nema nekog posebnog prepoznavanja govora.

Utisci

Na većini tržišta prodaja ovog modela startovala je početkom januara a na nekim malo kasnije. Najbolja verzija u ponudi je 6/128 GB.

Postavlja se jedno pitanje - zašto izgleda kao jeftin Honor 7x, koji je duplo jeftiniji. Od vodećeg modela očekujete ne samo funkcije, već i da će spolja izgledati nekako drugačije, te da će biti korišćeni drugi materijali. Međutim, ovde to nije slučaj, u pitanju je običan, niskobudžetni Honor. I ideološki je to uvredljivo za potencijalne kupce i to je pogrešan potez.

Dvostruko je neprijatno što je kod Honor 7x modela zaista ista stvar, to jest, dobijate uporedive kvalitetne fotografije korišćenjem glavne kamere. Vreme rada jednim punjenjem je nešto više nego kod modela View 10, ali sve zavisi od načina upotrebe koji se razlikuje za svakog od nas.

Stiče se osećaj da je kompaniji Huawei bio hitno potreban vodeći model u okviru linije Honor te da je kreiran korišćenjem improvizovanih materijala i zasnovan na istoj Honor 7x modelu, a nema očiglednih prednosti. Ima više memorije i brži procesor, ali istu kameru i dizajn. Između ova dva uređaja izbor pada na Honor 7x, dvaput je jeftiniji a dobijate plus ili minus isto korisničko iskustvo, nećete primetiti da ste nečega lišeni. U okviru Honor linije, View 10 model ima tešku poziciju, teško ga je prodati i, što je najvažnije, teško je objasniti prednost u odnosu na Honor 7x.

Ako pogledate konkurenciju, onda Samsung po ovoj ceni nudi Galaxy A8 (manji ekran, manje memorije, a kamera je donekle uporediva).

Ali izbor Samsung-a ovde diktira dizajn (interesantniji je nego View 10), a ne karakteristike. Ovo su dva različita sveta, neko bira brend i materijale do kojih je aparat izrađen, dizajn, a neko jednostavno upoređuje karakteristike i vrši izbor između odnosa cene i kvaliteta. U ovom trenutku se ova dva sveta ne preklapaju, a njihovi predstavnici ne mogu pronaći zajednički jezik.

Ako pogledate druge modele, onda na tržištu u ovom segmentu postoji ogromna ponuda i postoji mnogo toga za odabir, tu su i OnePlus uređaji kao i vodeći modeli kineskih proizvođača. U odnosu na njih, View 10 se ne ističe kao nešto posebno te se slobodno može reći da ovaj model nije za svakoga.

Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/honor-v10.shtml

NAPOMENA:
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.


  * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti. Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2019